Četvrtak, 08.10.2015.

11:48

Lekarka zbog penzije ušla u proceduru promene pola

Lekarka Mira Stanojčić zvanično je predala zahtev za promenu pola jer smara da je diskriminisana u odnosu na muškarce koji u penziju odlaze kasnije od žena.

Izvor: Beta

Lekarka zbog penzije ušla u proceduru promene pola IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dragana

pre 8 godina

Odluka o penzionisanju svih koji ispunjavaju uslov je deo politike vlade o smanjenju zaposlenih u javnom sektoru. To znači da na njeno mesto neće nikoga novog zaposliti. Ili hoće?

neko iz mase

pre 8 godina

Mene ovo kao transseksualnu osobu veoma vredja, i njeni razlozi, a i taj Dr koji kaze da ce je operisati, pa cak besplatno... Mi ostali smo onda budale sto godinama rintamo po vise poslova da bismo priustili te nama neophodne zahvate. Ovde se ne zna ko je ludji, ona ili taj Stanojevic (ko je on da odredjuje da li ce se nesto naplatiti, da li on finansira bolnicu pa da to moze)? Uostalom, ni jedan prihijatar joj nece odobriti tranziciju zato sto ima neke druge psihicke probleme, sigurno nije transseksualna osoba.
I za sve dusebriznike koji su ubedjeni da je to u Srbiji veoma jeftino ili cak besplatno, evo vam iz prve ruke - i dan danas se debelo placa (istina nesto manje nego pre 4-5 god. ali svakako velika suma za nasu zemlju).

Stana

pre 8 godina

Zene idu u penziju u ranijem starosnom dobu nego muskarci ne zato sto su nezniji pol, nego zato sto tokom zivotnog i radnog veka obavljaju mnoge, neplaćene i nepriznate poslove, tj. rade i poslove domacice: kuvanje, ciscenje i spremanje, briga i odgoj dece... Za ove poslove zene u odredjenim zemljama imaju priznat radni staz. Muskarci naravno ucestvuju u svim ili nekim od tih poslova, ali sigurno ne u toj meri, niti u tom broju kao zene.

Nirvana

pre 8 godina

Uz sav respekt koji valjda bi trebalo da imam kao građanin GM, ja kad odem u bolnicu neznam šta je tu duže pauza il radno vreme njima svima. Zasigurno znam da na birou ima koko oćeš lekara koji uglavnom idu u BG ili preko grane jer ovde nemogu nađu poso zbog ovih penzionera. Podnela je zahtev jer taj zahtev zna se neće biti odobren od strane psiloga. Što se tiče njenih prava na osnovu pola nek ide u Metalac za presu pa nek traži da radi do 65 godina ko muškarci al tamo bi verovatno jurila penziju sa 50 godina i vikala žene nesmeju raditi toliko dugo to je diskriminacija. Jedino što ima respekt za mene u GM je hitna pomoć i porodiljsko odeljenje na ove ostale treba baciti bombu i sve ih spaliti.

S poštovanjem građanin GM koji je tu ceo svoj život od 39 godina do kojeg slobodno možete doći preko imejla jer stojim iza svake svoje reči kao ćovek koji je išo na fizikalnu terapiju, ležo u bolnici GM i usve se uverio sopstvenim očima ne padam na ove gluposti što ova oće, priča i želi mrš u penziju.

Ne podržavam

pre 8 godina

Ne mogu da veruje u ovo što pročitah. Ne mogu da verujem da je jeda od cenjenih lekara, bivši dugogodišnji direktor GAK -a, mogao da da ovakvu izjavu za javnost.
Zaprepašuje me i ovaj nezreo,detinjast, infantilan postupak koleginice iz Gornjomilanovačke bolnice. Pitam se kako je ona, uopšte, bila u stanju da obavlja svoju profesiju - pa još i načelnik službe da bude.
No, naravno, i lekari su, ipak, samo ljudi "od krvi i mesa" sa svim slabostima koje čovak ima, pa sa mogućnošću da mentalno obole.
Da je dostojanstvena i realna, ova žena bi potržila neko razumno rešenje ; insistirala bi na narušenoj rodnoj ravnopravnosti kroz pravne mehanizme, a ne detinjastom reakcijom kojom se samo izblamirala.

Donglai Pei

pre 8 godina

Hoce li direkotr GAK-a da joj uradi promenu pola besplatno ili o trosku svih gradjana Srbije? Nije mi jasno kako ga nije sramota da ovako nesto izjavljuje?! Zasto nije nekom paru koji ne moze da ima dece, a nema novca, ponudio besplatnu vantelesnu oplodnju a ne da udovoljava kapricim ove nazovi lekarke. Njeno ponasanje je za osudu i na sramotu lekarske struke, jer ovo nije borbaprotiv diskriminacije nego borba za vlastiti dzep posto joj do sada nije smetao odlazak zena u penziju pre muskaraca, a ne bi me cudilo da je i ona svoje radno mesto stekla tako sto je neka lekarka sa 50 godina (ovo je bio davnasnji uslov za odlazak u penziju za zene) otisla u penziju.

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je neko procitao da je ona 'lekar specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju'
u privatnim vodama moze biti samo-maserka

Mrle

pre 8 godina

Ova želi da prevari Vodju i da nastavi da uzima veliku platu umesto da dobija malu, prikladnu penziju kao i svi ostali. Treba je uhapsiti i suditi zbog podrivanja ekonomije države.

joca trgovac a pomalo i voćar

pre 8 godina

Jedne se žale što ih teraju u penziju pre muškaraca,druge što im izjednačavaju uslove.Ćud je ženska smiješna rabota

goran

pre 8 godina

Niti ce ona da menja pol, niti bi joj odobrili, nego jednostavno medijska prasina, oce zena da radi, pa od zena nmz da dodjes na red za posao u drzavnoj upravi, opstini, prosveti itd, svuda one ali realno, naravno imaju i one koje su nezaposlene, ali ovo je otislo u krajnost, primi se na odredjeno i odmah kod dr na odrzavanje trudnoce, bolesna drzava, a sad ova oce da radi posto joj izgleda mnogo tezak posao, a koliko mladih ceka posao, a ova kuknjava sa specijalizacijama je posebna prica, kao nema dovoljno specijalista, pa naravno kad matori dr zele da budu jedini i drzava ne odobrava svima koji zele da upisu specijalizaciju, nego samo privilegovani, isto kao kod adv komore, traze 4000 evra za upis u komoru, sto je protivustavno al tako ti je to kod nas, kriminal svuda...

dr Vlada

pre 8 godina

Ja sam doktor sa 20 godina staža i po mom proračunu u penziju ću otići za 20 godina, pod dva uslova, ako doživim te godine i ako do tada penzije uopšte bude. Ja već 20 godina gledam iste sumanute sadržaje kada neki kolega treba da ide u penziju, niko još nije otišao bez neke drame, tužbe, ucene, neki su izvršili samoubistvo.... Sada smo došli do promene pola. Mi doktori znamo o kakvom se ovde poremećaju radi i umesto što ovoj gospođi daju medijski prostor sigurno bi bolje bilo da su je priveli na lečenje!

da sam mog'o, otiš'o bi'

pre 8 godina

Srbija je zemlja starih ljudi. Ovde si mlad do četrdesete a onda ti kažu da si mator da ti daju posao i da im treba neko mlađi.
Gospođa da uživa u zasluženoj penziji a na to mesto dođe neko mlađi, a ne da pravi farsu i da se sramoti.
U zemlji ogromne nezaposlenosti, svi koji mogu u penziju a posao mlađima!

prljav tepih

pre 8 godina

Ako doticna vec zeli da se bori za prava na ravnopravnost prvo neka izadje iz sigurne kutije(sigurna drzavana plata i zakonom zagarantovana prava ) i neka pogleda kako je zenama u privatnom sektoru ,ako nije obavestena Tito je preminuo 4 maja 1980 . Ona se bori za platu jer je svesna da ce imati manju penziju od trenutne zarade...a diskriminacija je izgovor

Alexa

pre 8 godina

Ovo je zamena teza. Diskriminisana jer moze 5 godina pre muskarca ranije u penziju. E sad, penzije jesu manje od plate I niko vise ne donosi viski, bombonjeru ili kovertu ali se zato ne radi. A sposoban doktor koji ima znanja i iskustva, vrlo lako moze da nastavi saradnju sa nekom privatnom ordinacijom ili da samostalno otvori svoju. Ako vredi bice trazen pa izvolite se gospodjo dokazati kada vam niko nista ne garantuje. Inace nema tih para zbog kojih bi ja hiruski postao nesto sto nisam pa ne verujem da cete stvarno menjati pol a ako hocete onda svakako razlog nije taj koji navodite.

Ros Geler

pre 8 godina

Pravi budalu od sebe zarad nekoliko hiljada dinara koliko ce joj penzija biti manja od plate. Dok diplomirani lekari godinama sede na birou i cekaju da takvi odu u penziju ne bi li dobili staziranje i specijalizaciju, o stalnom zaposlenju da i ne govorim.

dr mr fr

pre 8 godina

I sama sam lekar i mislim da je skandalozno da iko razmatra da uradi tu operaciju iz ovakvh razloga. Kao prvo, to obezvredjuje transrodne ljude i njihovo iskustvo. Promena pola na cisseksualnoj osobi iz ekonomskih razloga je toliko eticki neprihvatljiva da bi lekar koji prihvati tako nesto trebao izgubiti dozvolu za rad. Kao drugo, psihijatrijski razlozi iz kojih je ova doktorka odlucila da se bori za svoje pravo na rad na bas ovaj nacin mogu samo da naprave psihicki haos ako bi se operacija izvrsila. Zar ne moze da radi negde privatno, nakon sto ode iz drzavne sluzbe? U inostranstvu to upravo lekari i rade, ili rade ''locum'' (kad i kome trebaju, tamo idu). Ne kazem da zena nije ocajna jer mozda nece moci da prezivi samo sa penzijom, ali isto tako hiljade mladih lekara ne mogu da se zaposle ako stari ne odlaze. Rodna ravnopravnost apsolutno treba da postoji kod minimuma za penziju, ali ovakvi potezi nisu resenje.

Diskriminisani nezaposleni muskarac iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Evo predlazem da ne bi menjala pol, da Skupstina Srbije odmah po hitnom postpuku na predlog po hitnom postpuku promeni zakon, a ta izmena zakona ce imat ogromnu podrsku i skupstina Srbije tj poslanici izglasaju da zene od 1.januara 2016 idu u penziju kada i muskarci sa 65 godina starosti. Nemoj onda da cujemo silnu kuknjavu zena, koje su kukale kada je promenen zakon i usvojeno da se granica za njih pomera svake gdoien za neki meseci i da bese 2032 se izjednace i da sa muskarcima i odlaze u penziju sa 65 godina zivota. Pa zar nije bila decenijska rodna neravnopravnost i decenijska diskriminacija muskaraca sto oni mora zakonski da rade cak 5 godina duze od zena a njovhi zivotni vek kraci od zena za nekoliko godina. Drugo ako se produzi da zene mogu da rade do 65 goidna, sta cemo sa onim lekarkmaa od kojih su neke poznate sirokoj javnost a po pisanju medija rodjene 1948 godien tj vec sada imaju 67 godina starosti. Da li ce i one dalje raditi ili ce morati u penziju ako promenimo ekspresno zakon koji podrzava da zene vec od 2016 a ne 2032 idu sa 65 godian zivota u penziju kada i muskarci.Veovartno bi promena zakona imala veliku podrsku poreverenice za ravnopravnost i zastitnika gradjana koji su se oglasli povodom ovog slucaja lekarki nekolko puta, ali su cutali na zaposljavanje Cvije od strane druga upravnika Mande preko veze u pozoriste, zaposlaanje stralete u SANU preko veze, zaposljavanje one devojke iz Kraljeva preko veze tj SNS u javno preduzece....

bezimena

pre 8 godina

Ovaj sramni čin tumačim kao podmetačinu za ponovno menjanje zakona na štetu zaposlenih žena budućih penzionerki. Gospodin hirurg može i sam sebi da promeni polni organ, ali o svom trošku, a gospođa hirovita mora da plati iz svog džepa sve ono što je predviđeno da država finsnsira kod ovakvih intervencija. Podržavam ravnopravnost, ali ovo nije način da se ona sprovodi, posebno ne u državi sa ovakvom stopom nezaposlenosti.

Skretnicar

pre 8 godina

Samo neka uspe da promeni JMBG i da postane musko ( NEMOGUCA MISIJA ) a posle neka nadje onu polovnu stvar da joj nakaleme, pa ako se sve primi neka radi do 65 godina. Samo molim da operacija nebude o trosku zdravstvenog fonda. Jednostavno Dr.( Nikada doktorirala vec se samo kiti ) to da plati iz svog djepa.

Kad ce ta penzija

pre 8 godina

Pa i ja sam diskriminisan, ja bih hteo u penziju pod uslovima pod kojim idu zene, a one ionako statisticki zive duze i prema tome daleko duze primaju penziju . ( Nek su nam zive cerke,sestre,majke i babe).

Promena pola ? Hm, interesantno.

Lekar u KCS

pre 8 godina

Neverovatna odluka doktorke.Sigurno nema porodicu niti je imala.Mozda je to njen gaf. Kada se donosio penzijski zakon zene su prve graknule sto ce za nekoliko godina da se izjednace sa muskarcima koji idu u penziju sa 65 godina. Sada ispade da to ne odgovara cak se ukljucila i ova oko rodne ravnopravnosti koja ce da podnese zalbu ustavnom sudu szbog diskriminacije.Gde je bila kada je bila javna rasprava oko donesenog zakona

Đorđe Užice

pre 8 godina

Sramota !!! Pa do kada misli da radi, zašto se, jednostavno, dostojanstveno ne povuče !? Koliko, verujem, mladih momaka i devojaka čeka na taj posao, al' tom nekadašnjem komunističkom miljeu, očigledno, ništa sveto nije !!!

Pokojni Toza

pre 8 godina

Sprdnja koju ova vlast i sistem koji su ustanovili, apsolutno zaslužuju.
S druge strane, postoje i osobe iz lekarske branše koje, zarad lične pozicije u svojim ustanovama (KC, bolnice, fakulteti, RFZO ...) , decenijama usporavaju i osporavaju pravo na specijalizaciju mladim lekarima i tako veštački stvaraju klimu lične neophodnosti.
Ne kažem da je to slučaj sa doktorkom iz vesti, ali imam potrebu da kažem istinu o kojoj se intenzivno ćuti poslednjih 30-ak godina.
Nadam se da će komentar biti objavljen.

D

pre 8 godina

Doktori specijalisti imaju platu oko 70000din, a penziju do 30000. Ako je zena sposobna da jos radi, naravno da nece zeleti da ode u penziju, em jer je na to mimo zakona naterana em da prezivljava od crkavice.

TomyB

pre 8 godina

Pa do kad ona zeli da radi, dozivotno? Toliko mladih nezaposlenih a ona se brine za svoje radno mesto da ne bude ukinuto njenim odlaskom, pa kao da ce nju neko da pita ako vec to bude reseno..

Šta radite bre!?

pre 8 godina

Stari ne žele u penziju, a mladi beže napolje jer za njih nema posla! Zemljo jadna, propadaš! A doktorka da je sreće, brojala bi dane do odlaska u zasluženu penziju. Ne bi sebe izvrnula ovakvom ruglu! Sramota!

Dejan

pre 8 godina

Ne razumem, pa do skora su se zene bunile zasto moraju da rad dugo kao i muskarci, jer su nezniji pol. I kada su dobile tu privilegiju, onda se sad bune da su diskriminisane.
Ja razumem da ce mozda ovoj zeni biti manja penzija nego plata ali ne kapiram poentu teksta da ispada da su muskarci privilegovani jer moraju duze da rade.

Boki

pre 8 godina

Diskriminisana? Pitao bih je da li je diskriminacija da ide ranije u penziju da radi u nekoj privatnoj firmi gde se ne zna radno vreme ili ne daj boze da radi neki fizicki posao da li bi se busala da hoce da radi. Ovako dolazi na posao kad hoce, pravi pauze kolike hoce i ima sigurnu platu finansiranu iz budzeta, normalno da nece u penziju...

Šizoid

pre 8 godina

I ja sam diskriminisan deset godina radim na odredjeno u j.k.p -u dok je na stotine maminih i tatinih sinova dobolo za stalno od prvog dana i svi došli POSLE MENE !! Znam da postoji jos hiljade slučajeva kao što je moj jer ivo diskriminatorska zemlja nego šta mi da radimo sadašnja vlast hoce da nas pošto poto istera na ulicu a kad se to desi necemo imati ama baš NIŠTA a oni se brinu zato sto imaju uslov za penziju strašno ????

Smisleno i besmisleno

pre 8 godina

A kako je to počela procedura za promenu pola iz ekonomskih razloga? Pozdravljam ideju da se treba boriti za ljudska prava u kojima su svi izjednačeni, uključujući i žene i muškarce, ali mi se čini da ovo uopšte nije dobar način da bi se to postiglo.

Gile

pre 8 godina

Ego ove zene je OGROMAN!Ja pa ja ,posle mene potop!U penziju po zakonu da ode i to je to,a ona ako oce i u vanzemaljca neka se pretvori,nek odsece sta je visak i neka joj ugrade krila ili trece uvo!!Sebicluk,a mladim lekarima se godinama ne daju specijalizacije ,nece imati sutra ko da nas leci,90 % njih ce otici u onostranstvo,ostace neznalice!

Skaradno

pre 8 godina

Verovatno je do sada promenila sve sto je bilo moguce kako bi se pozicionirala tu gde jeste , pa je sada ostalo jos samo da promeni pol.
Ocigledno je da u ovakvom sistemu samo takvi prolazili.
Svuda u svetu ljudi jedva cekaju penziju ,jer su godinama krvavo radili da bi je i zaradili dok se kod nas sve svodi na to, ko ce uspeti vise da izvuce iz drzavnih jasli i stekne sto vise licne koristi.

Poreski obveznik

pre 8 godina

Moze da promeni pol, ali da troskove operacije snosi sama a ne svi gradjani Srbije . Drugo pitanje je da su joj npr ponudili da joj penzija bude u nivou plate koju sada prima kao lekarka, da li bi bila istrajna u ovoj borbi da radi do 65 godine i vodi brigu o pacijentima ili bi onda prihvatlia odlazak u penziju.

kritika

pre 8 godina

Pa sto niste obucavali mladje gospodjo? Neee vi ste specijalista. Otvarate Pandorinu kutiju jer će sada poslodavci uskracivati porodiljsko odsustvo zenama... boze sta ti je ego I sujeta doktora

Pokojni Toza

pre 8 godina

Sprdnja koju ova vlast i sistem koji su ustanovili, apsolutno zaslužuju.
S druge strane, postoje i osobe iz lekarske branše koje, zarad lične pozicije u svojim ustanovama (KC, bolnice, fakulteti, RFZO ...) , decenijama usporavaju i osporavaju pravo na specijalizaciju mladim lekarima i tako veštački stvaraju klimu lične neophodnosti.
Ne kažem da je to slučaj sa doktorkom iz vesti, ali imam potrebu da kažem istinu o kojoj se intenzivno ćuti poslednjih 30-ak godina.
Nadam se da će komentar biti objavljen.

Šta radite bre!?

pre 8 godina

Stari ne žele u penziju, a mladi beže napolje jer za njih nema posla! Zemljo jadna, propadaš! A doktorka da je sreće, brojala bi dane do odlaska u zasluženu penziju. Ne bi sebe izvrnula ovakvom ruglu! Sramota!

Kad ce ta penzija

pre 8 godina

Pa i ja sam diskriminisan, ja bih hteo u penziju pod uslovima pod kojim idu zene, a one ionako statisticki zive duze i prema tome daleko duze primaju penziju . ( Nek su nam zive cerke,sestre,majke i babe).

Promena pola ? Hm, interesantno.

TomyB

pre 8 godina

Pa do kad ona zeli da radi, dozivotno? Toliko mladih nezaposlenih a ona se brine za svoje radno mesto da ne bude ukinuto njenim odlaskom, pa kao da ce nju neko da pita ako vec to bude reseno..

kritika

pre 8 godina

Pa sto niste obucavali mladje gospodjo? Neee vi ste specijalista. Otvarate Pandorinu kutiju jer će sada poslodavci uskracivati porodiljsko odsustvo zenama... boze sta ti je ego I sujeta doktora

Lekar u KCS

pre 8 godina

Neverovatna odluka doktorke.Sigurno nema porodicu niti je imala.Mozda je to njen gaf. Kada se donosio penzijski zakon zene su prve graknule sto ce za nekoliko godina da se izjednace sa muskarcima koji idu u penziju sa 65 godina. Sada ispade da to ne odgovara cak se ukljucila i ova oko rodne ravnopravnosti koja ce da podnese zalbu ustavnom sudu szbog diskriminacije.Gde je bila kada je bila javna rasprava oko donesenog zakona

bezimena

pre 8 godina

Ovaj sramni čin tumačim kao podmetačinu za ponovno menjanje zakona na štetu zaposlenih žena budućih penzionerki. Gospodin hirurg može i sam sebi da promeni polni organ, ali o svom trošku, a gospođa hirovita mora da plati iz svog džepa sve ono što je predviđeno da država finsnsira kod ovakvih intervencija. Podržavam ravnopravnost, ali ovo nije način da se ona sprovodi, posebno ne u državi sa ovakvom stopom nezaposlenosti.

dr Vlada

pre 8 godina

Ja sam doktor sa 20 godina staža i po mom proračunu u penziju ću otići za 20 godina, pod dva uslova, ako doživim te godine i ako do tada penzije uopšte bude. Ja već 20 godina gledam iste sumanute sadržaje kada neki kolega treba da ide u penziju, niko još nije otišao bez neke drame, tužbe, ucene, neki su izvršili samoubistvo.... Sada smo došli do promene pola. Mi doktori znamo o kakvom se ovde poremećaju radi i umesto što ovoj gospođi daju medijski prostor sigurno bi bolje bilo da su je priveli na lečenje!

Ros Geler

pre 8 godina

Pravi budalu od sebe zarad nekoliko hiljada dinara koliko ce joj penzija biti manja od plate. Dok diplomirani lekari godinama sede na birou i cekaju da takvi odu u penziju ne bi li dobili staziranje i specijalizaciju, o stalnom zaposlenju da i ne govorim.

dr mr fr

pre 8 godina

I sama sam lekar i mislim da je skandalozno da iko razmatra da uradi tu operaciju iz ovakvh razloga. Kao prvo, to obezvredjuje transrodne ljude i njihovo iskustvo. Promena pola na cisseksualnoj osobi iz ekonomskih razloga je toliko eticki neprihvatljiva da bi lekar koji prihvati tako nesto trebao izgubiti dozvolu za rad. Kao drugo, psihijatrijski razlozi iz kojih je ova doktorka odlucila da se bori za svoje pravo na rad na bas ovaj nacin mogu samo da naprave psihicki haos ako bi se operacija izvrsila. Zar ne moze da radi negde privatno, nakon sto ode iz drzavne sluzbe? U inostranstvu to upravo lekari i rade, ili rade ''locum'' (kad i kome trebaju, tamo idu). Ne kazem da zena nije ocajna jer mozda nece moci da prezivi samo sa penzijom, ali isto tako hiljade mladih lekara ne mogu da se zaposle ako stari ne odlaze. Rodna ravnopravnost apsolutno treba da postoji kod minimuma za penziju, ali ovakvi potezi nisu resenje.

Gile

pre 8 godina

Ego ove zene je OGROMAN!Ja pa ja ,posle mene potop!U penziju po zakonu da ode i to je to,a ona ako oce i u vanzemaljca neka se pretvori,nek odsece sta je visak i neka joj ugrade krila ili trece uvo!!Sebicluk,a mladim lekarima se godinama ne daju specijalizacije ,nece imati sutra ko da nas leci,90 % njih ce otici u onostranstvo,ostace neznalice!

prljav tepih

pre 8 godina

Ako doticna vec zeli da se bori za prava na ravnopravnost prvo neka izadje iz sigurne kutije(sigurna drzavana plata i zakonom zagarantovana prava ) i neka pogleda kako je zenama u privatnom sektoru ,ako nije obavestena Tito je preminuo 4 maja 1980 . Ona se bori za platu jer je svesna da ce imati manju penziju od trenutne zarade...a diskriminacija je izgovor

Alexa

pre 8 godina

Ovo je zamena teza. Diskriminisana jer moze 5 godina pre muskarca ranije u penziju. E sad, penzije jesu manje od plate I niko vise ne donosi viski, bombonjeru ili kovertu ali se zato ne radi. A sposoban doktor koji ima znanja i iskustva, vrlo lako moze da nastavi saradnju sa nekom privatnom ordinacijom ili da samostalno otvori svoju. Ako vredi bice trazen pa izvolite se gospodjo dokazati kada vam niko nista ne garantuje. Inace nema tih para zbog kojih bi ja hiruski postao nesto sto nisam pa ne verujem da cete stvarno menjati pol a ako hocete onda svakako razlog nije taj koji navodite.

goran

pre 8 godina

Niti ce ona da menja pol, niti bi joj odobrili, nego jednostavno medijska prasina, oce zena da radi, pa od zena nmz da dodjes na red za posao u drzavnoj upravi, opstini, prosveti itd, svuda one ali realno, naravno imaju i one koje su nezaposlene, ali ovo je otislo u krajnost, primi se na odredjeno i odmah kod dr na odrzavanje trudnoce, bolesna drzava, a sad ova oce da radi posto joj izgleda mnogo tezak posao, a koliko mladih ceka posao, a ova kuknjava sa specijalizacijama je posebna prica, kao nema dovoljno specijalista, pa naravno kad matori dr zele da budu jedini i drzava ne odobrava svima koji zele da upisu specijalizaciju, nego samo privilegovani, isto kao kod adv komore, traze 4000 evra za upis u komoru, sto je protivustavno al tako ti je to kod nas, kriminal svuda...

Boki

pre 8 godina

Diskriminisana? Pitao bih je da li je diskriminacija da ide ranije u penziju da radi u nekoj privatnoj firmi gde se ne zna radno vreme ili ne daj boze da radi neki fizicki posao da li bi se busala da hoce da radi. Ovako dolazi na posao kad hoce, pravi pauze kolike hoce i ima sigurnu platu finansiranu iz budzeta, normalno da nece u penziju...

da sam mog'o, otiš'o bi'

pre 8 godina

Srbija je zemlja starih ljudi. Ovde si mlad do četrdesete a onda ti kažu da si mator da ti daju posao i da im treba neko mlađi.
Gospođa da uživa u zasluženoj penziji a na to mesto dođe neko mlađi, a ne da pravi farsu i da se sramoti.
U zemlji ogromne nezaposlenosti, svi koji mogu u penziju a posao mlađima!

Šizoid

pre 8 godina

I ja sam diskriminisan deset godina radim na odredjeno u j.k.p -u dok je na stotine maminih i tatinih sinova dobolo za stalno od prvog dana i svi došli POSLE MENE !! Znam da postoji jos hiljade slučajeva kao što je moj jer ivo diskriminatorska zemlja nego šta mi da radimo sadašnja vlast hoce da nas pošto poto istera na ulicu a kad se to desi necemo imati ama baš NIŠTA a oni se brinu zato sto imaju uslov za penziju strašno ????

Dejan

pre 8 godina

Ne razumem, pa do skora su se zene bunile zasto moraju da rad dugo kao i muskarci, jer su nezniji pol. I kada su dobile tu privilegiju, onda se sad bune da su diskriminisane.
Ja razumem da ce mozda ovoj zeni biti manja penzija nego plata ali ne kapiram poentu teksta da ispada da su muskarci privilegovani jer moraju duze da rade.

Poreski obveznik

pre 8 godina

Moze da promeni pol, ali da troskove operacije snosi sama a ne svi gradjani Srbije . Drugo pitanje je da su joj npr ponudili da joj penzija bude u nivou plate koju sada prima kao lekarka, da li bi bila istrajna u ovoj borbi da radi do 65 godine i vodi brigu o pacijentima ili bi onda prihvatlia odlazak u penziju.

Skaradno

pre 8 godina

Verovatno je do sada promenila sve sto je bilo moguce kako bi se pozicionirala tu gde jeste , pa je sada ostalo jos samo da promeni pol.
Ocigledno je da u ovakvom sistemu samo takvi prolazili.
Svuda u svetu ljudi jedva cekaju penziju ,jer su godinama krvavo radili da bi je i zaradili dok se kod nas sve svodi na to, ko ce uspeti vise da izvuce iz drzavnih jasli i stekne sto vise licne koristi.

Đorđe Užice

pre 8 godina

Sramota !!! Pa do kada misli da radi, zašto se, jednostavno, dostojanstveno ne povuče !? Koliko, verujem, mladih momaka i devojaka čeka na taj posao, al' tom nekadašnjem komunističkom miljeu, očigledno, ništa sveto nije !!!

Skretnicar

pre 8 godina

Samo neka uspe da promeni JMBG i da postane musko ( NEMOGUCA MISIJA ) a posle neka nadje onu polovnu stvar da joj nakaleme, pa ako se sve primi neka radi do 65 godina. Samo molim da operacija nebude o trosku zdravstvenog fonda. Jednostavno Dr.( Nikada doktorirala vec se samo kiti ) to da plati iz svog djepa.

Smisleno i besmisleno

pre 8 godina

A kako je to počela procedura za promenu pola iz ekonomskih razloga? Pozdravljam ideju da se treba boriti za ljudska prava u kojima su svi izjednačeni, uključujući i žene i muškarce, ali mi se čini da ovo uopšte nije dobar način da bi se to postiglo.

Diskriminisani nezaposleni muskarac iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Evo predlazem da ne bi menjala pol, da Skupstina Srbije odmah po hitnom postpuku na predlog po hitnom postpuku promeni zakon, a ta izmena zakona ce imat ogromnu podrsku i skupstina Srbije tj poslanici izglasaju da zene od 1.januara 2016 idu u penziju kada i muskarci sa 65 godina starosti. Nemoj onda da cujemo silnu kuknjavu zena, koje su kukale kada je promenen zakon i usvojeno da se granica za njih pomera svake gdoien za neki meseci i da bese 2032 se izjednace i da sa muskarcima i odlaze u penziju sa 65 godina zivota. Pa zar nije bila decenijska rodna neravnopravnost i decenijska diskriminacija muskaraca sto oni mora zakonski da rade cak 5 godina duze od zena a njovhi zivotni vek kraci od zena za nekoliko godina. Drugo ako se produzi da zene mogu da rade do 65 goidna, sta cemo sa onim lekarkmaa od kojih su neke poznate sirokoj javnost a po pisanju medija rodjene 1948 godien tj vec sada imaju 67 godina starosti. Da li ce i one dalje raditi ili ce morati u penziju ako promenimo ekspresno zakon koji podrzava da zene vec od 2016 a ne 2032 idu sa 65 godian zivota u penziju kada i muskarci.Veovartno bi promena zakona imala veliku podrsku poreverenice za ravnopravnost i zastitnika gradjana koji su se oglasli povodom ovog slucaja lekarki nekolko puta, ali su cutali na zaposljavanje Cvije od strane druga upravnika Mande preko veze u pozoriste, zaposlaanje stralete u SANU preko veze, zaposljavanje one devojke iz Kraljeva preko veze tj SNS u javno preduzece....

Donglai Pei

pre 8 godina

Hoce li direkotr GAK-a da joj uradi promenu pola besplatno ili o trosku svih gradjana Srbije? Nije mi jasno kako ga nije sramota da ovako nesto izjavljuje?! Zasto nije nekom paru koji ne moze da ima dece, a nema novca, ponudio besplatnu vantelesnu oplodnju a ne da udovoljava kapricim ove nazovi lekarke. Njeno ponasanje je za osudu i na sramotu lekarske struke, jer ovo nije borbaprotiv diskriminacije nego borba za vlastiti dzep posto joj do sada nije smetao odlazak zena u penziju pre muskaraca, a ne bi me cudilo da je i ona svoje radno mesto stekla tako sto je neka lekarka sa 50 godina (ovo je bio davnasnji uslov za odlazak u penziju za zene) otisla u penziju.

D

pre 8 godina

Doktori specijalisti imaju platu oko 70000din, a penziju do 30000. Ako je zena sposobna da jos radi, naravno da nece zeleti da ode u penziju, em jer je na to mimo zakona naterana em da prezivljava od crkavice.

Mrle

pre 8 godina

Ova želi da prevari Vodju i da nastavi da uzima veliku platu umesto da dobija malu, prikladnu penziju kao i svi ostali. Treba je uhapsiti i suditi zbog podrivanja ekonomije države.

Nirvana

pre 8 godina

Uz sav respekt koji valjda bi trebalo da imam kao građanin GM, ja kad odem u bolnicu neznam šta je tu duže pauza il radno vreme njima svima. Zasigurno znam da na birou ima koko oćeš lekara koji uglavnom idu u BG ili preko grane jer ovde nemogu nađu poso zbog ovih penzionera. Podnela je zahtev jer taj zahtev zna se neće biti odobren od strane psiloga. Što se tiče njenih prava na osnovu pola nek ide u Metalac za presu pa nek traži da radi do 65 godina ko muškarci al tamo bi verovatno jurila penziju sa 50 godina i vikala žene nesmeju raditi toliko dugo to je diskriminacija. Jedino što ima respekt za mene u GM je hitna pomoć i porodiljsko odeljenje na ove ostale treba baciti bombu i sve ih spaliti.

S poštovanjem građanin GM koji je tu ceo svoj život od 39 godina do kojeg slobodno možete doći preko imejla jer stojim iza svake svoje reči kao ćovek koji je išo na fizikalnu terapiju, ležo u bolnici GM i usve se uverio sopstvenim očima ne padam na ove gluposti što ova oće, priča i želi mrš u penziju.

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je neko procitao da je ona 'lekar specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju'
u privatnim vodama moze biti samo-maserka

joca trgovac a pomalo i voćar

pre 8 godina

Jedne se žale što ih teraju u penziju pre muškaraca,druge što im izjednačavaju uslove.Ćud je ženska smiješna rabota

Ne podržavam

pre 8 godina

Ne mogu da veruje u ovo što pročitah. Ne mogu da verujem da je jeda od cenjenih lekara, bivši dugogodišnji direktor GAK -a, mogao da da ovakvu izjavu za javnost.
Zaprepašuje me i ovaj nezreo,detinjast, infantilan postupak koleginice iz Gornjomilanovačke bolnice. Pitam se kako je ona, uopšte, bila u stanju da obavlja svoju profesiju - pa još i načelnik službe da bude.
No, naravno, i lekari su, ipak, samo ljudi "od krvi i mesa" sa svim slabostima koje čovak ima, pa sa mogućnošću da mentalno obole.
Da je dostojanstvena i realna, ova žena bi potržila neko razumno rešenje ; insistirala bi na narušenoj rodnoj ravnopravnosti kroz pravne mehanizme, a ne detinjastom reakcijom kojom se samo izblamirala.

Stana

pre 8 godina

Zene idu u penziju u ranijem starosnom dobu nego muskarci ne zato sto su nezniji pol, nego zato sto tokom zivotnog i radnog veka obavljaju mnoge, neplaćene i nepriznate poslove, tj. rade i poslove domacice: kuvanje, ciscenje i spremanje, briga i odgoj dece... Za ove poslove zene u odredjenim zemljama imaju priznat radni staz. Muskarci naravno ucestvuju u svim ili nekim od tih poslova, ali sigurno ne u toj meri, niti u tom broju kao zene.

neko iz mase

pre 8 godina

Mene ovo kao transseksualnu osobu veoma vredja, i njeni razlozi, a i taj Dr koji kaze da ce je operisati, pa cak besplatno... Mi ostali smo onda budale sto godinama rintamo po vise poslova da bismo priustili te nama neophodne zahvate. Ovde se ne zna ko je ludji, ona ili taj Stanojevic (ko je on da odredjuje da li ce se nesto naplatiti, da li on finansira bolnicu pa da to moze)? Uostalom, ni jedan prihijatar joj nece odobriti tranziciju zato sto ima neke druge psihicke probleme, sigurno nije transseksualna osoba.
I za sve dusebriznike koji su ubedjeni da je to u Srbiji veoma jeftino ili cak besplatno, evo vam iz prve ruke - i dan danas se debelo placa (istina nesto manje nego pre 4-5 god. ali svakako velika suma za nasu zemlju).

Dragana

pre 8 godina

Odluka o penzionisanju svih koji ispunjavaju uslov je deo politike vlade o smanjenju zaposlenih u javnom sektoru. To znači da na njeno mesto neće nikoga novog zaposliti. Ili hoće?

D

pre 8 godina

Doktori specijalisti imaju platu oko 70000din, a penziju do 30000. Ako je zena sposobna da jos radi, naravno da nece zeleti da ode u penziju, em jer je na to mimo zakona naterana em da prezivljava od crkavice.

Lekar u KCS

pre 8 godina

Neverovatna odluka doktorke.Sigurno nema porodicu niti je imala.Mozda je to njen gaf. Kada se donosio penzijski zakon zene su prve graknule sto ce za nekoliko godina da se izjednace sa muskarcima koji idu u penziju sa 65 godina. Sada ispade da to ne odgovara cak se ukljucila i ova oko rodne ravnopravnosti koja ce da podnese zalbu ustavnom sudu szbog diskriminacije.Gde je bila kada je bila javna rasprava oko donesenog zakona

TomyB

pre 8 godina

Pa do kad ona zeli da radi, dozivotno? Toliko mladih nezaposlenih a ona se brine za svoje radno mesto da ne bude ukinuto njenim odlaskom, pa kao da ce nju neko da pita ako vec to bude reseno..

Šta radite bre!?

pre 8 godina

Stari ne žele u penziju, a mladi beže napolje jer za njih nema posla! Zemljo jadna, propadaš! A doktorka da je sreće, brojala bi dane do odlaska u zasluženu penziju. Ne bi sebe izvrnula ovakvom ruglu! Sramota!

kritika

pre 8 godina

Pa sto niste obucavali mladje gospodjo? Neee vi ste specijalista. Otvarate Pandorinu kutiju jer će sada poslodavci uskracivati porodiljsko odsustvo zenama... boze sta ti je ego I sujeta doktora

bezimena

pre 8 godina

Ovaj sramni čin tumačim kao podmetačinu za ponovno menjanje zakona na štetu zaposlenih žena budućih penzionerki. Gospodin hirurg može i sam sebi da promeni polni organ, ali o svom trošku, a gospođa hirovita mora da plati iz svog džepa sve ono što je predviđeno da država finsnsira kod ovakvih intervencija. Podržavam ravnopravnost, ali ovo nije način da se ona sprovodi, posebno ne u državi sa ovakvom stopom nezaposlenosti.

Kad ce ta penzija

pre 8 godina

Pa i ja sam diskriminisan, ja bih hteo u penziju pod uslovima pod kojim idu zene, a one ionako statisticki zive duze i prema tome daleko duze primaju penziju . ( Nek su nam zive cerke,sestre,majke i babe).

Promena pola ? Hm, interesantno.

Skretnicar

pre 8 godina

Samo neka uspe da promeni JMBG i da postane musko ( NEMOGUCA MISIJA ) a posle neka nadje onu polovnu stvar da joj nakaleme, pa ako se sve primi neka radi do 65 godina. Samo molim da operacija nebude o trosku zdravstvenog fonda. Jednostavno Dr.( Nikada doktorirala vec se samo kiti ) to da plati iz svog djepa.

Dejan

pre 8 godina

Ne razumem, pa do skora su se zene bunile zasto moraju da rad dugo kao i muskarci, jer su nezniji pol. I kada su dobile tu privilegiju, onda se sad bune da su diskriminisane.
Ja razumem da ce mozda ovoj zeni biti manja penzija nego plata ali ne kapiram poentu teksta da ispada da su muskarci privilegovani jer moraju duze da rade.

Pokojni Toza

pre 8 godina

Sprdnja koju ova vlast i sistem koji su ustanovili, apsolutno zaslužuju.
S druge strane, postoje i osobe iz lekarske branše koje, zarad lične pozicije u svojim ustanovama (KC, bolnice, fakulteti, RFZO ...) , decenijama usporavaju i osporavaju pravo na specijalizaciju mladim lekarima i tako veštački stvaraju klimu lične neophodnosti.
Ne kažem da je to slučaj sa doktorkom iz vesti, ali imam potrebu da kažem istinu o kojoj se intenzivno ćuti poslednjih 30-ak godina.
Nadam se da će komentar biti objavljen.

Smisleno i besmisleno

pre 8 godina

A kako je to počela procedura za promenu pola iz ekonomskih razloga? Pozdravljam ideju da se treba boriti za ljudska prava u kojima su svi izjednačeni, uključujući i žene i muškarce, ali mi se čini da ovo uopšte nije dobar način da bi se to postiglo.

goran

pre 8 godina

Niti ce ona da menja pol, niti bi joj odobrili, nego jednostavno medijska prasina, oce zena da radi, pa od zena nmz da dodjes na red za posao u drzavnoj upravi, opstini, prosveti itd, svuda one ali realno, naravno imaju i one koje su nezaposlene, ali ovo je otislo u krajnost, primi se na odredjeno i odmah kod dr na odrzavanje trudnoce, bolesna drzava, a sad ova oce da radi posto joj izgleda mnogo tezak posao, a koliko mladih ceka posao, a ova kuknjava sa specijalizacijama je posebna prica, kao nema dovoljno specijalista, pa naravno kad matori dr zele da budu jedini i drzava ne odobrava svima koji zele da upisu specijalizaciju, nego samo privilegovani, isto kao kod adv komore, traze 4000 evra za upis u komoru, sto je protivustavno al tako ti je to kod nas, kriminal svuda...

Ros Geler

pre 8 godina

Pravi budalu od sebe zarad nekoliko hiljada dinara koliko ce joj penzija biti manja od plate. Dok diplomirani lekari godinama sede na birou i cekaju da takvi odu u penziju ne bi li dobili staziranje i specijalizaciju, o stalnom zaposlenju da i ne govorim.

Boki

pre 8 godina

Diskriminisana? Pitao bih je da li je diskriminacija da ide ranije u penziju da radi u nekoj privatnoj firmi gde se ne zna radno vreme ili ne daj boze da radi neki fizicki posao da li bi se busala da hoce da radi. Ovako dolazi na posao kad hoce, pravi pauze kolike hoce i ima sigurnu platu finansiranu iz budzeta, normalno da nece u penziju...

Gile

pre 8 godina

Ego ove zene je OGROMAN!Ja pa ja ,posle mene potop!U penziju po zakonu da ode i to je to,a ona ako oce i u vanzemaljca neka se pretvori,nek odsece sta je visak i neka joj ugrade krila ili trece uvo!!Sebicluk,a mladim lekarima se godinama ne daju specijalizacije ,nece imati sutra ko da nas leci,90 % njih ce otici u onostranstvo,ostace neznalice!

Diskriminisani nezaposleni muskarac iz otpisane grupe od 30 do 50 godina starosti

pre 8 godina

Evo predlazem da ne bi menjala pol, da Skupstina Srbije odmah po hitnom postpuku na predlog po hitnom postpuku promeni zakon, a ta izmena zakona ce imat ogromnu podrsku i skupstina Srbije tj poslanici izglasaju da zene od 1.januara 2016 idu u penziju kada i muskarci sa 65 godina starosti. Nemoj onda da cujemo silnu kuknjavu zena, koje su kukale kada je promenen zakon i usvojeno da se granica za njih pomera svake gdoien za neki meseci i da bese 2032 se izjednace i da sa muskarcima i odlaze u penziju sa 65 godina zivota. Pa zar nije bila decenijska rodna neravnopravnost i decenijska diskriminacija muskaraca sto oni mora zakonski da rade cak 5 godina duze od zena a njovhi zivotni vek kraci od zena za nekoliko godina. Drugo ako se produzi da zene mogu da rade do 65 goidna, sta cemo sa onim lekarkmaa od kojih su neke poznate sirokoj javnost a po pisanju medija rodjene 1948 godien tj vec sada imaju 67 godina starosti. Da li ce i one dalje raditi ili ce morati u penziju ako promenimo ekspresno zakon koji podrzava da zene vec od 2016 a ne 2032 idu sa 65 godian zivota u penziju kada i muskarci.Veovartno bi promena zakona imala veliku podrsku poreverenice za ravnopravnost i zastitnika gradjana koji su se oglasli povodom ovog slucaja lekarki nekolko puta, ali su cutali na zaposljavanje Cvije od strane druga upravnika Mande preko veze u pozoriste, zaposlaanje stralete u SANU preko veze, zaposljavanje one devojke iz Kraljeva preko veze tj SNS u javno preduzece....

joca trgovac a pomalo i voćar

pre 8 godina

Jedne se žale što ih teraju u penziju pre muškaraca,druge što im izjednačavaju uslove.Ćud je ženska smiješna rabota

neko iz mase

pre 8 godina

Mene ovo kao transseksualnu osobu veoma vredja, i njeni razlozi, a i taj Dr koji kaze da ce je operisati, pa cak besplatno... Mi ostali smo onda budale sto godinama rintamo po vise poslova da bismo priustili te nama neophodne zahvate. Ovde se ne zna ko je ludji, ona ili taj Stanojevic (ko je on da odredjuje da li ce se nesto naplatiti, da li on finansira bolnicu pa da to moze)? Uostalom, ni jedan prihijatar joj nece odobriti tranziciju zato sto ima neke druge psihicke probleme, sigurno nije transseksualna osoba.
I za sve dusebriznike koji su ubedjeni da je to u Srbiji veoma jeftino ili cak besplatno, evo vam iz prve ruke - i dan danas se debelo placa (istina nesto manje nego pre 4-5 god. ali svakako velika suma za nasu zemlju).

Dragana

pre 8 godina

Odluka o penzionisanju svih koji ispunjavaju uslov je deo politike vlade o smanjenju zaposlenih u javnom sektoru. To znači da na njeno mesto neće nikoga novog zaposliti. Ili hoće?

Đorđe Užice

pre 8 godina

Sramota !!! Pa do kada misli da radi, zašto se, jednostavno, dostojanstveno ne povuče !? Koliko, verujem, mladih momaka i devojaka čeka na taj posao, al' tom nekadašnjem komunističkom miljeu, očigledno, ništa sveto nije !!!

Skaradno

pre 8 godina

Verovatno je do sada promenila sve sto je bilo moguce kako bi se pozicionirala tu gde jeste , pa je sada ostalo jos samo da promeni pol.
Ocigledno je da u ovakvom sistemu samo takvi prolazili.
Svuda u svetu ljudi jedva cekaju penziju ,jer su godinama krvavo radili da bi je i zaradili dok se kod nas sve svodi na to, ko ce uspeti vise da izvuce iz drzavnih jasli i stekne sto vise licne koristi.

Šizoid

pre 8 godina

I ja sam diskriminisan deset godina radim na odredjeno u j.k.p -u dok je na stotine maminih i tatinih sinova dobolo za stalno od prvog dana i svi došli POSLE MENE !! Znam da postoji jos hiljade slučajeva kao što je moj jer ivo diskriminatorska zemlja nego šta mi da radimo sadašnja vlast hoce da nas pošto poto istera na ulicu a kad se to desi necemo imati ama baš NIŠTA a oni se brinu zato sto imaju uslov za penziju strašno ????

Poreski obveznik

pre 8 godina

Moze da promeni pol, ali da troskove operacije snosi sama a ne svi gradjani Srbije . Drugo pitanje je da su joj npr ponudili da joj penzija bude u nivou plate koju sada prima kao lekarka, da li bi bila istrajna u ovoj borbi da radi do 65 godine i vodi brigu o pacijentima ili bi onda prihvatlia odlazak u penziju.

Alexa

pre 8 godina

Ovo je zamena teza. Diskriminisana jer moze 5 godina pre muskarca ranije u penziju. E sad, penzije jesu manje od plate I niko vise ne donosi viski, bombonjeru ili kovertu ali se zato ne radi. A sposoban doktor koji ima znanja i iskustva, vrlo lako moze da nastavi saradnju sa nekom privatnom ordinacijom ili da samostalno otvori svoju. Ako vredi bice trazen pa izvolite se gospodjo dokazati kada vam niko nista ne garantuje. Inace nema tih para zbog kojih bi ja hiruski postao nesto sto nisam pa ne verujem da cete stvarno menjati pol a ako hocete onda svakako razlog nije taj koji navodite.

prljav tepih

pre 8 godina

Ako doticna vec zeli da se bori za prava na ravnopravnost prvo neka izadje iz sigurne kutije(sigurna drzavana plata i zakonom zagarantovana prava ) i neka pogleda kako je zenama u privatnom sektoru ,ako nije obavestena Tito je preminuo 4 maja 1980 . Ona se bori za platu jer je svesna da ce imati manju penziju od trenutne zarade...a diskriminacija je izgovor

Stana

pre 8 godina

Zene idu u penziju u ranijem starosnom dobu nego muskarci ne zato sto su nezniji pol, nego zato sto tokom zivotnog i radnog veka obavljaju mnoge, neplaćene i nepriznate poslove, tj. rade i poslove domacice: kuvanje, ciscenje i spremanje, briga i odgoj dece... Za ove poslove zene u odredjenim zemljama imaju priznat radni staz. Muskarci naravno ucestvuju u svim ili nekim od tih poslova, ali sigurno ne u toj meri, niti u tom broju kao zene.

da sam mog'o, otiš'o bi'

pre 8 godina

Srbija je zemlja starih ljudi. Ovde si mlad do četrdesete a onda ti kažu da si mator da ti daju posao i da im treba neko mlađi.
Gospođa da uživa u zasluženoj penziji a na to mesto dođe neko mlađi, a ne da pravi farsu i da se sramoti.
U zemlji ogromne nezaposlenosti, svi koji mogu u penziju a posao mlađima!

dr Vlada

pre 8 godina

Ja sam doktor sa 20 godina staža i po mom proračunu u penziju ću otići za 20 godina, pod dva uslova, ako doživim te godine i ako do tada penzije uopšte bude. Ja već 20 godina gledam iste sumanute sadržaje kada neki kolega treba da ide u penziju, niko još nije otišao bez neke drame, tužbe, ucene, neki su izvršili samoubistvo.... Sada smo došli do promene pola. Mi doktori znamo o kakvom se ovde poremećaju radi i umesto što ovoj gospođi daju medijski prostor sigurno bi bolje bilo da su je priveli na lečenje!

dr mr fr

pre 8 godina

I sama sam lekar i mislim da je skandalozno da iko razmatra da uradi tu operaciju iz ovakvh razloga. Kao prvo, to obezvredjuje transrodne ljude i njihovo iskustvo. Promena pola na cisseksualnoj osobi iz ekonomskih razloga je toliko eticki neprihvatljiva da bi lekar koji prihvati tako nesto trebao izgubiti dozvolu za rad. Kao drugo, psihijatrijski razlozi iz kojih je ova doktorka odlucila da se bori za svoje pravo na rad na bas ovaj nacin mogu samo da naprave psihicki haos ako bi se operacija izvrsila. Zar ne moze da radi negde privatno, nakon sto ode iz drzavne sluzbe? U inostranstvu to upravo lekari i rade, ili rade ''locum'' (kad i kome trebaju, tamo idu). Ne kazem da zena nije ocajna jer mozda nece moci da prezivi samo sa penzijom, ali isto tako hiljade mladih lekara ne mogu da se zaposle ako stari ne odlaze. Rodna ravnopravnost apsolutno treba da postoji kod minimuma za penziju, ali ovakvi potezi nisu resenje.

Mrle

pre 8 godina

Ova želi da prevari Vodju i da nastavi da uzima veliku platu umesto da dobija malu, prikladnu penziju kao i svi ostali. Treba je uhapsiti i suditi zbog podrivanja ekonomije države.

Nirvana

pre 8 godina

Uz sav respekt koji valjda bi trebalo da imam kao građanin GM, ja kad odem u bolnicu neznam šta je tu duže pauza il radno vreme njima svima. Zasigurno znam da na birou ima koko oćeš lekara koji uglavnom idu u BG ili preko grane jer ovde nemogu nađu poso zbog ovih penzionera. Podnela je zahtev jer taj zahtev zna se neće biti odobren od strane psiloga. Što se tiče njenih prava na osnovu pola nek ide u Metalac za presu pa nek traži da radi do 65 godina ko muškarci al tamo bi verovatno jurila penziju sa 50 godina i vikala žene nesmeju raditi toliko dugo to je diskriminacija. Jedino što ima respekt za mene u GM je hitna pomoć i porodiljsko odeljenje na ove ostale treba baciti bombu i sve ih spaliti.

S poštovanjem građanin GM koji je tu ceo svoj život od 39 godina do kojeg slobodno možete doći preko imejla jer stojim iza svake svoje reči kao ćovek koji je išo na fizikalnu terapiju, ležo u bolnici GM i usve se uverio sopstvenim očima ne padam na ove gluposti što ova oće, priča i želi mrš u penziju.

nema deda mraza

pre 8 godina

da li je neko procitao da je ona 'lekar specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju'
u privatnim vodama moze biti samo-maserka

Ne podržavam

pre 8 godina

Ne mogu da veruje u ovo što pročitah. Ne mogu da verujem da je jeda od cenjenih lekara, bivši dugogodišnji direktor GAK -a, mogao da da ovakvu izjavu za javnost.
Zaprepašuje me i ovaj nezreo,detinjast, infantilan postupak koleginice iz Gornjomilanovačke bolnice. Pitam se kako je ona, uopšte, bila u stanju da obavlja svoju profesiju - pa još i načelnik službe da bude.
No, naravno, i lekari su, ipak, samo ljudi "od krvi i mesa" sa svim slabostima koje čovak ima, pa sa mogućnošću da mentalno obole.
Da je dostojanstvena i realna, ova žena bi potržila neko razumno rešenje ; insistirala bi na narušenoj rodnoj ravnopravnosti kroz pravne mehanizme, a ne detinjastom reakcijom kojom se samo izblamirala.

Donglai Pei

pre 8 godina

Hoce li direkotr GAK-a da joj uradi promenu pola besplatno ili o trosku svih gradjana Srbije? Nije mi jasno kako ga nije sramota da ovako nesto izjavljuje?! Zasto nije nekom paru koji ne moze da ima dece, a nema novca, ponudio besplatnu vantelesnu oplodnju a ne da udovoljava kapricim ove nazovi lekarke. Njeno ponasanje je za osudu i na sramotu lekarske struke, jer ovo nije borbaprotiv diskriminacije nego borba za vlastiti dzep posto joj do sada nije smetao odlazak zena u penziju pre muskaraca, a ne bi me cudilo da je i ona svoje radno mesto stekla tako sto je neka lekarka sa 50 godina (ovo je bio davnasnji uslov za odlazak u penziju za zene) otisla u penziju.