Nedelja, 27.09.2015.

08:30

Kako da napravite picu poput pravih Italijana

Izvor: B92

Kako da napravite picu poput pravih Italijana IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

goran

pre 11 meseci

pizza se pece od 1-2 minuta(90 s) na 400 i vise stepeni ,jako bitno koje brasno i koliko testo miruje(24 h),razvlaci se rukom.Najpoznatija margarita tri boje italije paradajz,mocarela i bosiljak(a ne rukola) sve ostalo su kopije(lose)...

Ana

pre 3 godine

Samo tip 400 brasno, meko. Kikindsko je najbolje! Ekstra belo brašno, poput italijanskih tip 00 i 0.
Komentar u ovom članku koji govori da treba tip 500 da se koristi me je zajebo za sve napravljene pice.

Nikola

pre 6 godina

U redu je recept ali ja ne bih preporucio brasno tip 400 nego brasno 00 ili tip 500. Koriscenjem brasna tip 400 pica postaje pomalo zilava i teska za zvakanje za razliku od drugog brasna zbog koje ce testo biti nimalo zilavo i veoma tanko nakon malo vise rastezanja testa. Isto i preporucujem nakon sto zavrsite pizzu(paradajz,sir itd.)prelite je sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu na najviše stepeni na nekih 5 min (ne brinite se ako pizza malo zagori pri vrhu, na to i trebate da ciljate 😀)
POZZ

Žika

pre 8 godina

Greška naših turista je kad odu u Italiju uglavnom kupuju na ulicnim kioscima picu koja je ista kao i na našim autobuskim stanicama...Kad god sam išao u Italiju uvek sam svraćao u manja mesta blizu autoputa i gledao parkinge taverni gde su samo italijanske tablice,nikad nisam pogrešio,tamo gde lokalci jedu pice tu su uvek,ponavljam uvek bile odlične.Moj izbor je pelat,mocarela,pršut i parmezan...Inače italijani stavljaju na (poneke) pice svežu rukolu (neko reče da se to ne stavlja)...U Beogradu ima da se kupi (neko reče da nema)mocarela bufala u bolje snabdevenim radnjama...Peć na drva mnogo znači ali morate znati da se u masi restorana,pogotovu u Americi,koriste šamotne peći na plin,znači mnogo je bitnija temperetaura pećnice od goriva na koje se loži.Takođe bitno je i to što su pica peći uvek otvorene tako da vazduh non-stop lagano struji i doprinosi ravnomernom pečenju...naravno,kod kuće kad god mogu trudim se da napravim što originalniju i što se tiče testa i sastojaka ali nikad nije 100% kao iz pica peći.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče. (Milutin, 27. septembar 2015 19:47)

"Sustina dobre pizze" je u dobrom testu. Pizza se pece na *glatkoj* ploci, koju je moguce lako ocistiti nakon svakog pecenja, iscetkati zaostalo brasno, tacnije - griz. Naime, testo za pizzu razvlaci se na radnoj ploci posutoj grizom, kako bi ostao na donjoj povrsini testa, onoj koja ide direktno na grejnu povrsinu. Griz se ne lepi za testo, a sprecava da se testo zalepi za podlogu i izgori. Pri vadjenju, jednostavno spadne. Nije cilj da se korica spali na previsokoj temperaturi, a da unutrasnjost testa ostane presna usled prekratkog pecenja. "Prekomerna vlaga" izbegava se koristenjem adekvatnog brasna s velikim kapacitetom absorpcije (W 300-350) i pravilnim tretmanom testa koji omogucava kvascu da na najbolji nacin radi svoj posao, kako bi se dobilo jako viskozno i elasticno testo. Nije moguce reci sta je najbolji nacin za pripremu testa i najbolji recept, jer, sta je "najbolje" zavisi od mnogih faktora, cak i od nadmorske visine (tvrdoca vode, pH vode, temperatura ambijenta na kojoj se radi testo...) I naravno - od tipa pizze. Okrugle pizze (one u pizzeriji) peku se na visim temperaturama nego pizze za secenje.

Milutin

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče.
Sve ostalo nije toliko bitno. Kamen omogućava kori da otpusti prekomernu vlagu i da kora bude hrskava ali i meka u isto vreme.

Pravu pizzu je moguće ispeći kući ako imate rernu sa grilom, pa kupite kamen za pizzu ili nekako nabavite šamot za upotrebu u ugostiteljstvu, dakle bez aditiva za gradjevinarstvo.

Inače ja pizzu pečem oko 3-4 minuta na kamenu, u zavisnosti od sira, na oko 375 stepeni u rerni koja ima kamen, separator koji od velike rerne napravi malu i pizza program. Donetoj iz inostanstva, naravno... Ako je sir stariji, onda je dosta 3 minuta. Ako je sir mocarela, onda mora malkice duže da se peče!

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Picerije i kuvare koji na picu stavljaju rukolu, treba streljati
(Stop hipsteraju, 27. septembar 2015 14:48)

Skoro da nema Talijana koji nije lud za rukolom. Da je samo do mene, pridruzio bih se tvojim pozdravima i zeljama. (Ja je, naravno, necu naruciti. Ali, dzaba, kad mi smrdi iz susednog tanjira.)

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva. (Pametnjakovic Mladji, 27. septembar 2015 11:20)

U nedostatku peci na drva (to, naravno, jeste najbolje), tip peci nije mnogo bitan i glupost je ovo sto kazu da ne moze kod kuce. (Vreme pecenja ni slucajno nije 2-3 minute kao sto neko rece. To bi mozda bila nekakva instant americka pizza od nekog brzopekuceg superbrasna, mozda pecena u mikrovalnoj pecnici. Vreme pecenja talijanske pizze, u zavisnosti od vrste brasna, tipa pizze, tipa pecnice etc., krece se od 8 do 15 minuta.) S nekim tipovima peci treba malo vise paziti, s nekima je jednostavnije. To je sve. Neuporedivo je vaznija priprema testa (a tu ima jako mnogo detalja).

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
(jelena, 27. septembar 2015 16:57)

Tako nesto ti sigurno niko nece reci, osim mozda, nekog trgovca koji hoce da ti uvali fior di latte. Fior di latte cak uopste i nije mozzarella, pa ni kravlja, nego obican kravlji beli sir, slican mozzarelli. Kečap, naravno, apsolutno ne dolazi u obzir!!! To je maksimalno svetogrdje i ako se stavi kečap, to vise nije pizza. Paradajz moze biti svez, moze biti pire, a najbolji su pelati ispasirani neposredno pred nanosenje na testo. Kečap je strogo ZABRANJEN!!!

ja

pre 8 godina

? VESTI
Kako da napravite picu poput pravih Italijana
Nedelja 27.9.2015 | 08:30
Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet greh svrstavati u tu kategoriju?
Foto: Thinkstock
U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate veštinom njenog pravljenja.
Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima).
Za izradu testa, potrebni su vam:
1 kg mekog belog brašna tip 400
1 kašičica sitne morske soli
2 pakovanja suvog kvasca
1 kašika šećera
4 kašike maslinovog ulja
650 ml mlake vode
Pomešajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mešavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mešajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom. Mesite testo napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu.
Smestite kuglu testa u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite testo da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči.
Tada izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Razvucite testo oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega.
Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte ovaj video:

jelena

pre 8 godina

Milane Nedeljkovicu, ceo svet voli pizzu, biće da ima razloga.
Za pizzu je najbolje MANITOBA brašno, a testo mora duuuugo da raste.
Srbi su ubeđeni da je srpska pizza bolja od italijanske samo zato što su na taj ukus navikli, kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
Najviše volim pravu napolitansku, sva sreća, ima je i u Milanu. Volim i tanku tanku, kakva se jede manje više svuda u Lombardiji. Volim i pekarsku debelu, kao i onu koju pravi moja mama. Dovoljno je samo da mi zamiriše pizza...

A.

pre 8 godina

Merica je veća čaša, oko 3 dl. Dobije se testa za 2 pleha prečnika 28 cm.

1 čaša mlake vode
2 čaše mekog brašna
10 gr. svežeg kvasca (to je 1/4 najmanjeg paketića).
1/2 kafene kašičice šećera
1/2 kafene kašičice brašna
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za testo
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za podmazivanje dva pleha
Testo ne solim jer su za naš ukus ostali sastojci dovoljno slani.

Kvasac podići u čaši mlake vode u koju smo dodali malo šećera i brašna.
U činiju sipam čašu brašna i maslinovo ulje i dodam podignut kvasac. Dalje mesim dodajući po malo brašna (kao kad pravimo testo za hleb). Može da se potroši malo više od dve čaše brašna, ali testo mora da bude srednje tvrdo.
Napravim dve jufke koje malo razdvojene ostavim u pleh da testo naraste otprilike duplo (oko 45 minuta na sobnoj temperaturi).
Pleh podmažem i rukama razvaljam testo tako da bude podignuto uz ivicu pleha.
Rerna mora da bude VEĆ ugrejana na, bar 300 stepeni C (peče se 10 minuta)
(moja rerna ima max 275 stepeni C pa pečem 12 minuta). Što je veća temperatura rerne, vreme pečenja pice je kraće.
Pečeno je kad ivice testa dobiju svetlo žutu boju.
Na testo stavim oko 1 dl paradajz soka (tomatino ili gurman) i ređam sastojke po želji. Dok se prvi pleh peče, slažem drugi pleh.

Važno je da pripremljenu picu ODMAH stavimo da se peče, da ne bi testo raslo i dalje pre pečenja (porašće malo i u toku pečenja) i da ne bi upilo paradajz.

Djuro di Talija

pre 8 godina

Ako se nadjete u Napulju svratite do picerije Sorbiljo u starom delu grada necete se kajati iako vecina turista ide,mislim u piceriju Mikelea...odete kod neke starije zene da vas stavi na spisak i cekate red da vas prozove.mi smo isli na preporuku jednom lokalca koji je drzao hostel, inace velikog zaljubljenika u Napulj i nije bilo greske jer uglavnom mestani tu i svracaju na klopu....vrlo povoljne cene,posebno Margarita je mislim 5 evra,ako nije i manje,a zanimjivo je da se uz picu uglavnom narucuje nemacko pivo,manje vino...odlican spoj,pizze se peku u pecnicama na drva sto verovatno testu daje poseban ukus,mocarela naravno i ostalo sta vam se svidi..mozete naruciti i druge pice po zelji, meni nezaboravno iskustvo.

kewl_bron

pre 8 godina

@markonb burazeru,zasto govoris u ime cele nacije? Pa bre,bio sam u Italiji jedno 10 puta na ekskurziji ,sto sa srednjom,sto sa faksom,sto sam. Pice su fenomenalne,bukvalno se grabe ljudi ko ce pre da stigne na red.

nina

pre 8 godina

Nekada davno (pocetak 80-ih), nas tri smo probale da pravimo picu. I uzele recept za testo od mame jedne od nas koja je radila u piceriji Pod lipom. Nista nije valjalo. Onda smo uzele gotovo, umeseno testo iz te picerije. Opet isto. Jos tada, dakle, shvatismo, pola posla jeste testo, ali druga polovina je pec za picu. Dakle, dzaba se trudite...

sumadinac

pre 8 godina

"Za pravu picu je potrebna temperatura od preko 600 C tako da zaboravite kućne varijante.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 27. septembar 2015 10:56)

Ma jok, 'iljadu, k'o aluminijum da ću da topim. Šta sve čovek neće da pročita...

M.

pre 8 godina

Pravim u kucnoj varijanti pice 30-ak godina. Bez adekvatne temperature u pecki, od "prave" pice nema nista. Danasnje rerne ne greju preko 275C i kad tome dodas hladan pleh...Pec na drva nema konkurenciju u odnosu na elektricne, ili plinske. Na ovaj deo ne mogu u kucnoj varijanti da uticem. Nekad sam sam mesio testo, poslednjih nekoliko godina pekara u komsiluku prodaje sveze testo za hleb. Ovo znatno laksa varijanta, a i kolicina sastojaka, kao i nacin-duzina mesenja je uvek ista. To mi je dalo mogucnost da se igram sa nekim drugim stvarima. Najbitniji je deo koliko ce testo odsojati, ili se odmarati. Neko je pominjao,ne pokusavajte bilo sta da uradite sa testom neposredno (1,2,3,4h) po mesenju, osim ako niste ocajni. Minimum, ali apsolutni minimum je da testo odstoji barem 24h. Ono sto ja radim je da kupim 5-6 kugli, stavim ih u veliku plasticnu kutiju, prekrijem OBAVEZNO kesom i u tome premesim svakih 0.5-1h u zavisnosti od toga koliko testo nadolazi. Ovo cete sigurno morati ponoviti nekoliko puta, narocito ako je toplo vreme. Kad testo koliko-toliko prestane da raste, ide u frizider sa sve kutijom preko noci, posle podelim testo na 300g - toliki su mi plehovi i stavim u kese za zamrzivac i nazad u frizider. Pice pecem od takvog testa posle 3 ili vise dana. Testo se posle 24h ne lepi za kesu, samo sklizne iz ne. Takvo testo mozete oblikovati rukom kako hocete i naraste po obodu, a ostane tanko u sredini i NE cepa se priliko razvlacenje. To sa svezim testom ne moze. Toliko.

Ivan

pre 8 godina

Potpuno amaterski recept, tip brašna je pogođen. Pravi se sa hladnom vodom, bez secera i maslinovog ulja, sa minimalnom količinom zivog kvasca.
Odnos brasna i vode varira od 1,6:1 do 1,75:1, u zavisnosti od vlažnosti brašna, temperature na kojoj se pravi testo, vremena ležanja testa u frižideru, vlažnosti vazduha, itd... Manje više taj deo je stvar iskustva.
Za vrhunski rezultat bitno je i da imate dobru rernu, poželjno da može da postigne i preko 350 stepeni, pica se postavlja pri vrhu. U zavisnosti od temperature koju možete postići, peče se od 90 sec do 5 min.

Eric Cartman

pre 8 godina

Sve je stvar ukusa. Ja sam pekarski majstor i pica majstor i ako (neko je već rekao) nemate dosta jaku peć nije isto. Mada ko voli da jede picu snaćiće se.

repus

pre 8 godina

зашто нама у србији пропагирате пицу зашто не оно нашта је наш днк вековима навикнут шта има лепше за доручак од топљене погаче после тога једино може да буде замена топљеној погачи бурек

Miloš

pre 8 godina

Nakon godina (!) čitanja besmislenih komentara i botovske prepiske, konačno jedan članak gde se u komentarima može pročitati toliko korisnih saveta i pokupiti dobih ideja. Hvala svima. Bolje da se svi bavimo klopom nego politikom...

CGSRB

pre 8 godina

ako neko bude imao priliku da podje u CG u Kotor-stari grad proba pizzu na parce u piceriji Pronto bice mi zahvalan sto sam ga poslao tamo :),necete vjerovati...Fenomenalno

Logičar

pre 8 godina

Kako da napravite picu poput pravih Italijana? Uzmeš italijansko državljanstvo i uradio si pola posla. Ostaje samo da napraviš picu..

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Kljucno je koristiti mocarela sir. Nikako nesto sto se zove "pica sir".
(samokazem, 27. septembar 2015 10:33)

1) U Italiji se obicno kaze "sir *i* mozzarella". 2) Prava, ali, bas prava mozzarella pravi se od *bivoljeg* mleka. Dakle, tesko da cete je u Srbiji naci. (Doduse, do pre 20-tak godina na Jugu Srbije jos je bilo bivola, ne znam mogu li se i danas naci.) 3) Tacno, skoro da je obavezna. Barem je za one fancy, okrugle pizze, koje se jedu u pizzeriji prakticno obavezna. Nikakav se "beli sir" ne moze koristiti *umesto* mozzarelle. Moze uz nju. 4) Za onog sto je lupio (da se ne javljam ponovo) kako se pizza pece na 600°C - kako zamisljas da bi jeo taj ugalj??? Nejcenjenija je pizza pecena na vatri od borovih drva. Kako bi ti na drva postigao 600°C!? Ni u sred zarista sumskog pozara... Zavisno od tipa pizze, tipa pecnice i raznih drugih faktora, pece se na temperaturi od 180 do 300°C. Jako je vazan tip brasna, temperatura mesanja i mesenja testa, temperatura vode za mesanje testa (to narocito! temperaturom vode regulise se da temperatura testa bude 25°C; dakle, leti vodu treba prethodno ohladiti na 18°C), postupak dozrevanja testa, trajanje i temperatura raznih faza... (a to sve zavisi i od tipa pizze) Promena jednog faktora (tvrdoca vode, temperatura, tip brasna, tip pecnice...) ocigledno utice i na promenu drugih parametara i nemoguce je sve to opisati u kratkom tekstu.

Giša

pre 8 godina

temperatura je najbitnija, mora da bude bar 400 stepeni da bi testo imalo pravi ukus, medjutim, stavite keramicku plocicu u rernu i ugrejte je sa njom na maksimum. na tome pecite picu.

Bane

pre 8 godina

Bas skoro resi moja zena da napravi picu, a iskustvo sa hlebnim testom joj je ravno nuli. Nasla neke recepte na internetu i krene da sprema po jednom i pocne da se nervira jer je testo suvise retko, pa je morala da doda maltene duplu kolicinu brasna. Na kraju, pice su bile ukusne, cak i sutradan, ali, glavni problem je sto nijedan od nadjenih osam recepata nije bio kompletan, ispravan. Ovaj vas recept je u redu, ali tek je komentator Milan stavio koji tip brasna je potreban.

vladan

pre 8 godina

#benny hill
Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Sta mislis prvo da procitas, a onda tek da komentarises ili da se iscudjavas...

janko

pre 8 godina

Mene je jedan pizza majstor posavetovao da umesto secera, stavim med, najbolji je cvetni. Posle se testo mnogo lakse razvlaci i ne puca. Takodje posle drugog nadolazenja testa, na sat vremena staviti testo u frizider, da se zaustavi kvasac, pa ce pizza da ostane tanka, inace nadodje i u rerni.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva.

Miso

pre 8 godina

Sve vam to ne vredi kao nemate peć koja može da podigne temperaturu na 300 stepeni i pizza se ispeče za 2,3 minuta tako da ostane stočna. U protivnom se osuši.

Volim picu više nego leba da jedem

pre 8 godina

Sve je to tako, samo testo treba da narasta najmanje 6 sati.
Ako ga stavite i u frižider, biće još elastičnije i lakše za oblikovanje.
Može stajati u frižideru i do 2 dana.U foliji ili kesi za zamrzivač.
Ako imate rernu sa ventilatorom, on odradi posao a ako ne, najveća temperatura, pica najbliže gornjem grejaču i kad je pri kraju, spustite je na najnižu vođicu na minut - dva da se potpeče.
Ovako kopirate furunu za picu gde vreo vazduh cirkuliše gore i pica se peče odozgo ka dnu.
O tome šta na picu, da ne gnjavim, ali samo da kažem ako pravite sos sami, jako je bitno da bude redukovan na gustinu pirea jer ređi natapa testo koje onda ne naraste najbolje pri pečenju.
Pozdrav&prijatno!

Pfc

pre 8 godina

Da bi napravili pravu italijnsku pizu karakteristicnu za jug Italije trebali bi prvo da kupite pec na drva.Jer svako drugo pecenje ne dolazi u obzir.Ostalo su finese.

maopušteno

pre 8 godina

Ma pravite ljudi kako hoćete nema prave nema krive pice, sve po ukusu. pica je sirotinjsko jelo, onaj suvi hleb bačen u kontejner i polutruli paradajz i štagod još, na neki pleh bačen, ispod njega naložena drva pa podgrejan i eto. To što je neko od toga napravio fensi jelo to je već druga stvar.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. (Slavisa)

Gluposti. Osim ako mislis na Margheritu, a ona se smatra "klasicnom pizzom", ne zato sto je "prava", ni jedina, ni prva, nego zato sto je zahvaljujuci njoj pizza dobila pravo gradjanstva u "visokoj kuhinji", pa se prosirila, prvo po celoj Italiji, a potom i po Svetu. Naravno, njeni sastojci su strogo odredjeni, a takvi su kakvi su (paradajz, mozzarella i bosiljak) zato sto su to boje talijanske zastave, jer je tu pizzu prvi pripremio napolitanski pizzaiolo Raffaele Esposito u cast Kraljice Margherite. Kraljici se jako svidela, pa se ustalila i u dvorskom jelovniku. A naravno da to nije prva pizza i naravno da pizza moze biti garnirana vrlo razlicitim sastojcima, pocev od krompira ili luka, preko sveg moguceg povrca, svih mogucih vrsta suhomesnatih proizvoda, raznih sireva (tu se ne racuna mozzarella, koja se gotovo podrazumeva, ali, ona se u Italiji ne smatra sirem, kao sto se u Srbiji kajmak ne smatra sirem), slanih srdela i sardina, gljiva, do raznih plodova mora. I ne mora biti paradajza (bela pizza). I naravno da ima raznih tipova pizze. Prava narodska, svakodnevna pizza, ona koja se kupuje u pekari, nije okrugla, nego se pece u cetrvrtastom plehu, pa reze na kvadratne kriske. I naravno da mnogi regionni imaju svoje tipove pizze, razlicite od napolitanske. A u pravu si da se testo mesi prstima, narocitom tehnikom (a obod mora biti izdignut).

Dejan

pre 8 godina

@Aleksa Ako u Napulju nisi pojeo dobru picu nigde nećeš. Probao sam tri najbolje pice i veoma mi je teško da kažem koja bi mi bila najbolja.
Sto se recepta tice teško je napraviti dobru picu gajbi ako nemate dobru rernu.

aleksa

pre 8 godina

kupio sam picu u najstarijoj piceriji u napulju, cekao sam u 10 uvece sat vremena red ispred picerije i na kraju sam je bacio u kantu jer onaj paradajz je prekiseo za moj ukus, a ni onaj svezi bosiljak ne pomaze uopste

Milan

pre 8 godina

Pola litra vode,1 kg brašna(najbolje Fidelinkino za kvasna testa)10g kvasca,2 kašike šećera,kašičica soli.odvojiti malo vode(mlake) i u nju staviti kvasac i šećer i kašiku brašna,sačekati da "krene" (20-30 min) i onda sve staviti zajedno u veću posudu,svu vodu,brašno i so,mesiti do besvesti,što više to bolje?prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu satićak vremena,podeliti testo na 4 dela i to je to,najbolje napraviti ranije i ostaviti u zamrzivač,testo bruka dobro

Student

pre 8 godina

Da bude bolje ispecena, treba ugrejati rernu, ali i tepsiju. Zatim tepsiju izvucete, okrenete je i nanesete malo brasna po njoj. Stavite picu na nju i ubacite je koliko god mozete dole u rernu. Dobicete efekat kao iz pizza peci. Tepsija se okrece, zato sto stranice tepsije smanjuju protok vrelog vazduha.

Slavisa

pre 8 godina

Ima par gresaka ovde.
Prvo testo se ne razvlaci oklagijom, vec prstima.
Drugo najbolje je testo prekuvati vise puta, npr kad se prvi put podigne i udvostruci, onda ga prekuvajte, pa ostavite opet da nadodje, pa ga opet prekuvajte i tako nekoliko puta.
U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. To je neka osnova. A ja najvise volim kad se ta osnova ispece, onda na nju stavim kriske tanko isecene prsute ili sunke, i na to sve sveze lisce rukole, i na kraju prelijem maslinovim uljem.

Slavisa

pre 8 godina

Ima par gresaka ovde.
Prvo testo se ne razvlaci oklagijom, vec prstima.
Drugo najbolje je testo prekuvati vise puta, npr kad se prvi put podigne i udvostruci, onda ga prekuvajte, pa ostavite opet da nadodje, pa ga opet prekuvajte i tako nekoliko puta.
U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. To je neka osnova. A ja najvise volim kad se ta osnova ispece, onda na nju stavim kriske tanko isecene prsute ili sunke, i na to sve sveze lisce rukole, i na kraju prelijem maslinovim uljem.

maopušteno

pre 8 godina

Ma pravite ljudi kako hoćete nema prave nema krive pice, sve po ukusu. pica je sirotinjsko jelo, onaj suvi hleb bačen u kontejner i polutruli paradajz i štagod još, na neki pleh bačen, ispod njega naložena drva pa podgrejan i eto. To što je neko od toga napravio fensi jelo to je već druga stvar.

aleksa

pre 8 godina

kupio sam picu u najstarijoj piceriji u napulju, cekao sam u 10 uvece sat vremena red ispred picerije i na kraju sam je bacio u kantu jer onaj paradajz je prekiseo za moj ukus, a ni onaj svezi bosiljak ne pomaze uopste

Student

pre 8 godina

Da bude bolje ispecena, treba ugrejati rernu, ali i tepsiju. Zatim tepsiju izvucete, okrenete je i nanesete malo brasna po njoj. Stavite picu na nju i ubacite je koliko god mozete dole u rernu. Dobicete efekat kao iz pizza peci. Tepsija se okrece, zato sto stranice tepsije smanjuju protok vrelog vazduha.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. (Slavisa)

Gluposti. Osim ako mislis na Margheritu, a ona se smatra "klasicnom pizzom", ne zato sto je "prava", ni jedina, ni prva, nego zato sto je zahvaljujuci njoj pizza dobila pravo gradjanstva u "visokoj kuhinji", pa se prosirila, prvo po celoj Italiji, a potom i po Svetu. Naravno, njeni sastojci su strogo odredjeni, a takvi su kakvi su (paradajz, mozzarella i bosiljak) zato sto su to boje talijanske zastave, jer je tu pizzu prvi pripremio napolitanski pizzaiolo Raffaele Esposito u cast Kraljice Margherite. Kraljici se jako svidela, pa se ustalila i u dvorskom jelovniku. A naravno da to nije prva pizza i naravno da pizza moze biti garnirana vrlo razlicitim sastojcima, pocev od krompira ili luka, preko sveg moguceg povrca, svih mogucih vrsta suhomesnatih proizvoda, raznih sireva (tu se ne racuna mozzarella, koja se gotovo podrazumeva, ali, ona se u Italiji ne smatra sirem, kao sto se u Srbiji kajmak ne smatra sirem), slanih srdela i sardina, gljiva, do raznih plodova mora. I ne mora biti paradajza (bela pizza). I naravno da ima raznih tipova pizze. Prava narodska, svakodnevna pizza, ona koja se kupuje u pekari, nije okrugla, nego se pece u cetrvrtastom plehu, pa reze na kvadratne kriske. I naravno da mnogi regionni imaju svoje tipove pizze, razlicite od napolitanske. A u pravu si da se testo mesi prstima, narocitom tehnikom (a obod mora biti izdignut).

Dejan

pre 8 godina

@Aleksa Ako u Napulju nisi pojeo dobru picu nigde nećeš. Probao sam tri najbolje pice i veoma mi je teško da kažem koja bi mi bila najbolja.
Sto se recepta tice teško je napraviti dobru picu gajbi ako nemate dobru rernu.

Miso

pre 8 godina

Sve vam to ne vredi kao nemate peć koja može da podigne temperaturu na 300 stepeni i pizza se ispeče za 2,3 minuta tako da ostane stočna. U protivnom se osuši.

janko

pre 8 godina

Mene je jedan pizza majstor posavetovao da umesto secera, stavim med, najbolji je cvetni. Posle se testo mnogo lakse razvlaci i ne puca. Takodje posle drugog nadolazenja testa, na sat vremena staviti testo u frizider, da se zaustavi kvasac, pa ce pizza da ostane tanka, inace nadodje i u rerni.

Pfc

pre 8 godina

Da bi napravili pravu italijnsku pizu karakteristicnu za jug Italije trebali bi prvo da kupite pec na drva.Jer svako drugo pecenje ne dolazi u obzir.Ostalo su finese.

Volim picu više nego leba da jedem

pre 8 godina

Sve je to tako, samo testo treba da narasta najmanje 6 sati.
Ako ga stavite i u frižider, biće još elastičnije i lakše za oblikovanje.
Može stajati u frižideru i do 2 dana.U foliji ili kesi za zamrzivač.
Ako imate rernu sa ventilatorom, on odradi posao a ako ne, najveća temperatura, pica najbliže gornjem grejaču i kad je pri kraju, spustite je na najnižu vođicu na minut - dva da se potpeče.
Ovako kopirate furunu za picu gde vreo vazduh cirkuliše gore i pica se peče odozgo ka dnu.
O tome šta na picu, da ne gnjavim, ali samo da kažem ako pravite sos sami, jako je bitno da bude redukovan na gustinu pirea jer ređi natapa testo koje onda ne naraste najbolje pri pečenju.
Pozdrav&prijatno!

sumadinac

pre 8 godina

"Za pravu picu je potrebna temperatura od preko 600 C tako da zaboravite kućne varijante.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 27. septembar 2015 10:56)

Ma jok, 'iljadu, k'o aluminijum da ću da topim. Šta sve čovek neće da pročita...

Milan

pre 8 godina

Pola litra vode,1 kg brašna(najbolje Fidelinkino za kvasna testa)10g kvasca,2 kašike šećera,kašičica soli.odvojiti malo vode(mlake) i u nju staviti kvasac i šećer i kašiku brašna,sačekati da "krene" (20-30 min) i onda sve staviti zajedno u veću posudu,svu vodu,brašno i so,mesiti do besvesti,što više to bolje?prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu satićak vremena,podeliti testo na 4 dela i to je to,najbolje napraviti ranije i ostaviti u zamrzivač,testo bruka dobro

M.

pre 8 godina

Pravim u kucnoj varijanti pice 30-ak godina. Bez adekvatne temperature u pecki, od "prave" pice nema nista. Danasnje rerne ne greju preko 275C i kad tome dodas hladan pleh...Pec na drva nema konkurenciju u odnosu na elektricne, ili plinske. Na ovaj deo ne mogu u kucnoj varijanti da uticem. Nekad sam sam mesio testo, poslednjih nekoliko godina pekara u komsiluku prodaje sveze testo za hleb. Ovo znatno laksa varijanta, a i kolicina sastojaka, kao i nacin-duzina mesenja je uvek ista. To mi je dalo mogucnost da se igram sa nekim drugim stvarima. Najbitniji je deo koliko ce testo odsojati, ili se odmarati. Neko je pominjao,ne pokusavajte bilo sta da uradite sa testom neposredno (1,2,3,4h) po mesenju, osim ako niste ocajni. Minimum, ali apsolutni minimum je da testo odstoji barem 24h. Ono sto ja radim je da kupim 5-6 kugli, stavim ih u veliku plasticnu kutiju, prekrijem OBAVEZNO kesom i u tome premesim svakih 0.5-1h u zavisnosti od toga koliko testo nadolazi. Ovo cete sigurno morati ponoviti nekoliko puta, narocito ako je toplo vreme. Kad testo koliko-toliko prestane da raste, ide u frizider sa sve kutijom preko noci, posle podelim testo na 300g - toliki su mi plehovi i stavim u kese za zamrzivac i nazad u frizider. Pice pecem od takvog testa posle 3 ili vise dana. Testo se posle 24h ne lepi za kesu, samo sklizne iz ne. Takvo testo mozete oblikovati rukom kako hocete i naraste po obodu, a ostane tanko u sredini i NE cepa se priliko razvlacenje. To sa svezim testom ne moze. Toliko.

Logičar

pre 8 godina

Kako da napravite picu poput pravih Italijana? Uzmeš italijansko državljanstvo i uradio si pola posla. Ostaje samo da napraviš picu..

Miloš

pre 8 godina

Nakon godina (!) čitanja besmislenih komentara i botovske prepiske, konačno jedan članak gde se u komentarima može pročitati toliko korisnih saveta i pokupiti dobih ideja. Hvala svima. Bolje da se svi bavimo klopom nego politikom...

Djuro di Talija

pre 8 godina

Ako se nadjete u Napulju svratite do picerije Sorbiljo u starom delu grada necete se kajati iako vecina turista ide,mislim u piceriju Mikelea...odete kod neke starije zene da vas stavi na spisak i cekate red da vas prozove.mi smo isli na preporuku jednom lokalca koji je drzao hostel, inace velikog zaljubljenika u Napulj i nije bilo greske jer uglavnom mestani tu i svracaju na klopu....vrlo povoljne cene,posebno Margarita je mislim 5 evra,ako nije i manje,a zanimjivo je da se uz picu uglavnom narucuje nemacko pivo,manje vino...odlican spoj,pizze se peku u pecnicama na drva sto verovatno testu daje poseban ukus,mocarela naravno i ostalo sta vam se svidi..mozete naruciti i druge pice po zelji, meni nezaboravno iskustvo.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
(jelena, 27. septembar 2015 16:57)

Tako nesto ti sigurno niko nece reci, osim mozda, nekog trgovca koji hoce da ti uvali fior di latte. Fior di latte cak uopste i nije mozzarella, pa ni kravlja, nego obican kravlji beli sir, slican mozzarelli. Kečap, naravno, apsolutno ne dolazi u obzir!!! To je maksimalno svetogrdje i ako se stavi kečap, to vise nije pizza. Paradajz moze biti svez, moze biti pire, a najbolji su pelati ispasirani neposredno pred nanosenje na testo. Kečap je strogo ZABRANJEN!!!

nina

pre 8 godina

Nekada davno (pocetak 80-ih), nas tri smo probale da pravimo picu. I uzele recept za testo od mame jedne od nas koja je radila u piceriji Pod lipom. Nista nije valjalo. Onda smo uzele gotovo, umeseno testo iz te picerije. Opet isto. Jos tada, dakle, shvatismo, pola posla jeste testo, ali druga polovina je pec za picu. Dakle, dzaba se trudite...

kewl_bron

pre 8 godina

@markonb burazeru,zasto govoris u ime cele nacije? Pa bre,bio sam u Italiji jedno 10 puta na ekskurziji ,sto sa srednjom,sto sa faksom,sto sam. Pice su fenomenalne,bukvalno se grabe ljudi ko ce pre da stigne na red.

jelena

pre 8 godina

Milane Nedeljkovicu, ceo svet voli pizzu, biće da ima razloga.
Za pizzu je najbolje MANITOBA brašno, a testo mora duuuugo da raste.
Srbi su ubeđeni da je srpska pizza bolja od italijanske samo zato što su na taj ukus navikli, kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
Najviše volim pravu napolitansku, sva sreća, ima je i u Milanu. Volim i tanku tanku, kakva se jede manje više svuda u Lombardiji. Volim i pekarsku debelu, kao i onu koju pravi moja mama. Dovoljno je samo da mi zamiriše pizza...

Eric Cartman

pre 8 godina

Sve je stvar ukusa. Ja sam pekarski majstor i pica majstor i ako (neko je već rekao) nemate dosta jaku peć nije isto. Mada ko voli da jede picu snaćiće se.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva. (Pametnjakovic Mladji, 27. septembar 2015 11:20)

U nedostatku peci na drva (to, naravno, jeste najbolje), tip peci nije mnogo bitan i glupost je ovo sto kazu da ne moze kod kuce. (Vreme pecenja ni slucajno nije 2-3 minute kao sto neko rece. To bi mozda bila nekakva instant americka pizza od nekog brzopekuceg superbrasna, mozda pecena u mikrovalnoj pecnici. Vreme pecenja talijanske pizze, u zavisnosti od vrste brasna, tipa pizze, tipa pecnice etc., krece se od 8 do 15 minuta.) S nekim tipovima peci treba malo vise paziti, s nekima je jednostavnije. To je sve. Neuporedivo je vaznija priprema testa (a tu ima jako mnogo detalja).

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče. (Milutin, 27. septembar 2015 19:47)

"Sustina dobre pizze" je u dobrom testu. Pizza se pece na *glatkoj* ploci, koju je moguce lako ocistiti nakon svakog pecenja, iscetkati zaostalo brasno, tacnije - griz. Naime, testo za pizzu razvlaci se na radnoj ploci posutoj grizom, kako bi ostao na donjoj povrsini testa, onoj koja ide direktno na grejnu povrsinu. Griz se ne lepi za testo, a sprecava da se testo zalepi za podlogu i izgori. Pri vadjenju, jednostavno spadne. Nije cilj da se korica spali na previsokoj temperaturi, a da unutrasnjost testa ostane presna usled prekratkog pecenja. "Prekomerna vlaga" izbegava se koristenjem adekvatnog brasna s velikim kapacitetom absorpcije (W 300-350) i pravilnim tretmanom testa koji omogucava kvascu da na najbolji nacin radi svoj posao, kako bi se dobilo jako viskozno i elasticno testo. Nije moguce reci sta je najbolji nacin za pripremu testa i najbolji recept, jer, sta je "najbolje" zavisi od mnogih faktora, cak i od nadmorske visine (tvrdoca vode, pH vode, temperatura ambijenta na kojoj se radi testo...) I naravno - od tipa pizze. Okrugle pizze (one u pizzeriji) peku se na visim temperaturama nego pizze za secenje.

CGSRB

pre 8 godina

ako neko bude imao priliku da podje u CG u Kotor-stari grad proba pizzu na parce u piceriji Pronto bice mi zahvalan sto sam ga poslao tamo :),necete vjerovati...Fenomenalno

A.

pre 8 godina

Merica je veća čaša, oko 3 dl. Dobije se testa za 2 pleha prečnika 28 cm.

1 čaša mlake vode
2 čaše mekog brašna
10 gr. svežeg kvasca (to je 1/4 najmanjeg paketića).
1/2 kafene kašičice šećera
1/2 kafene kašičice brašna
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za testo
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za podmazivanje dva pleha
Testo ne solim jer su za naš ukus ostali sastojci dovoljno slani.

Kvasac podići u čaši mlake vode u koju smo dodali malo šećera i brašna.
U činiju sipam čašu brašna i maslinovo ulje i dodam podignut kvasac. Dalje mesim dodajući po malo brašna (kao kad pravimo testo za hleb). Može da se potroši malo više od dve čaše brašna, ali testo mora da bude srednje tvrdo.
Napravim dve jufke koje malo razdvojene ostavim u pleh da testo naraste otprilike duplo (oko 45 minuta na sobnoj temperaturi).
Pleh podmažem i rukama razvaljam testo tako da bude podignuto uz ivicu pleha.
Rerna mora da bude VEĆ ugrejana na, bar 300 stepeni C (peče se 10 minuta)
(moja rerna ima max 275 stepeni C pa pečem 12 minuta). Što je veća temperatura rerne, vreme pečenja pice je kraće.
Pečeno je kad ivice testa dobiju svetlo žutu boju.
Na testo stavim oko 1 dl paradajz soka (tomatino ili gurman) i ređam sastojke po želji. Dok se prvi pleh peče, slažem drugi pleh.

Važno je da pripremljenu picu ODMAH stavimo da se peče, da ne bi testo raslo i dalje pre pečenja (porašće malo i u toku pečenja) i da ne bi upilo paradajz.

ja

pre 8 godina

? VESTI
Kako da napravite picu poput pravih Italijana
Nedelja 27.9.2015 | 08:30
Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet greh svrstavati u tu kategoriju?
Foto: Thinkstock
U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate veštinom njenog pravljenja.
Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima).
Za izradu testa, potrebni su vam:
1 kg mekog belog brašna tip 400
1 kašičica sitne morske soli
2 pakovanja suvog kvasca
1 kašika šećera
4 kašike maslinovog ulja
650 ml mlake vode
Pomešajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mešavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mešajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom. Mesite testo napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu.
Smestite kuglu testa u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite testo da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči.
Tada izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Razvucite testo oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega.
Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte ovaj video:

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Picerije i kuvare koji na picu stavljaju rukolu, treba streljati
(Stop hipsteraju, 27. septembar 2015 14:48)

Skoro da nema Talijana koji nije lud za rukolom. Da je samo do mene, pridruzio bih se tvojim pozdravima i zeljama. (Ja je, naravno, necu naruciti. Ali, dzaba, kad mi smrdi iz susednog tanjira.)

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Kljucno je koristiti mocarela sir. Nikako nesto sto se zove "pica sir".
(samokazem, 27. septembar 2015 10:33)

1) U Italiji se obicno kaze "sir *i* mozzarella". 2) Prava, ali, bas prava mozzarella pravi se od *bivoljeg* mleka. Dakle, tesko da cete je u Srbiji naci. (Doduse, do pre 20-tak godina na Jugu Srbije jos je bilo bivola, ne znam mogu li se i danas naci.) 3) Tacno, skoro da je obavezna. Barem je za one fancy, okrugle pizze, koje se jedu u pizzeriji prakticno obavezna. Nikakav se "beli sir" ne moze koristiti *umesto* mozzarelle. Moze uz nju. 4) Za onog sto je lupio (da se ne javljam ponovo) kako se pizza pece na 600°C - kako zamisljas da bi jeo taj ugalj??? Nejcenjenija je pizza pecena na vatri od borovih drva. Kako bi ti na drva postigao 600°C!? Ni u sred zarista sumskog pozara... Zavisno od tipa pizze, tipa pecnice i raznih drugih faktora, pece se na temperaturi od 180 do 300°C. Jako je vazan tip brasna, temperatura mesanja i mesenja testa, temperatura vode za mesanje testa (to narocito! temperaturom vode regulise se da temperatura testa bude 25°C; dakle, leti vodu treba prethodno ohladiti na 18°C), postupak dozrevanja testa, trajanje i temperatura raznih faza... (a to sve zavisi i od tipa pizze) Promena jednog faktora (tvrdoca vode, temperatura, tip brasna, tip pecnice...) ocigledno utice i na promenu drugih parametara i nemoguce je sve to opisati u kratkom tekstu.

Ivan

pre 8 godina

Potpuno amaterski recept, tip brašna je pogođen. Pravi se sa hladnom vodom, bez secera i maslinovog ulja, sa minimalnom količinom zivog kvasca.
Odnos brasna i vode varira od 1,6:1 do 1,75:1, u zavisnosti od vlažnosti brašna, temperature na kojoj se pravi testo, vremena ležanja testa u frižideru, vlažnosti vazduha, itd... Manje više taj deo je stvar iskustva.
Za vrhunski rezultat bitno je i da imate dobru rernu, poželjno da može da postigne i preko 350 stepeni, pica se postavlja pri vrhu. U zavisnosti od temperature koju možete postići, peče se od 90 sec do 5 min.

Žika

pre 8 godina

Greška naših turista je kad odu u Italiju uglavnom kupuju na ulicnim kioscima picu koja je ista kao i na našim autobuskim stanicama...Kad god sam išao u Italiju uvek sam svraćao u manja mesta blizu autoputa i gledao parkinge taverni gde su samo italijanske tablice,nikad nisam pogrešio,tamo gde lokalci jedu pice tu su uvek,ponavljam uvek bile odlične.Moj izbor je pelat,mocarela,pršut i parmezan...Inače italijani stavljaju na (poneke) pice svežu rukolu (neko reče da se to ne stavlja)...U Beogradu ima da se kupi (neko reče da nema)mocarela bufala u bolje snabdevenim radnjama...Peć na drva mnogo znači ali morate znati da se u masi restorana,pogotovu u Americi,koriste šamotne peći na plin,znači mnogo je bitnija temperetaura pećnice od goriva na koje se loži.Takođe bitno je i to što su pica peći uvek otvorene tako da vazduh non-stop lagano struji i doprinosi ravnomernom pečenju...naravno,kod kuće kad god mogu trudim se da napravim što originalniju i što se tiče testa i sastojaka ali nikad nije 100% kao iz pica peći.

Nikola

pre 6 godina

U redu je recept ali ja ne bih preporucio brasno tip 400 nego brasno 00 ili tip 500. Koriscenjem brasna tip 400 pica postaje pomalo zilava i teska za zvakanje za razliku od drugog brasna zbog koje ce testo biti nimalo zilavo i veoma tanko nakon malo vise rastezanja testa. Isto i preporucujem nakon sto zavrsite pizzu(paradajz,sir itd.)prelite je sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu na najviše stepeni na nekih 5 min (ne brinite se ako pizza malo zagori pri vrhu, na to i trebate da ciljate 😀)
POZZ

Milutin

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče.
Sve ostalo nije toliko bitno. Kamen omogućava kori da otpusti prekomernu vlagu i da kora bude hrskava ali i meka u isto vreme.

Pravu pizzu je moguće ispeći kući ako imate rernu sa grilom, pa kupite kamen za pizzu ili nekako nabavite šamot za upotrebu u ugostiteljstvu, dakle bez aditiva za gradjevinarstvo.

Inače ja pizzu pečem oko 3-4 minuta na kamenu, u zavisnosti od sira, na oko 375 stepeni u rerni koja ima kamen, separator koji od velike rerne napravi malu i pizza program. Donetoj iz inostanstva, naravno... Ako je sir stariji, onda je dosta 3 minuta. Ako je sir mocarela, onda mora malkice duže da se peče!

Giša

pre 8 godina

temperatura je najbitnija, mora da bude bar 400 stepeni da bi testo imalo pravi ukus, medjutim, stavite keramicku plocicu u rernu i ugrejte je sa njom na maksimum. na tome pecite picu.

repus

pre 8 godina

зашто нама у србији пропагирате пицу зашто не оно нашта је наш днк вековима навикнут шта има лепше за доручак од топљене погаче после тога једино може да буде замена топљеној погачи бурек

Bane

pre 8 godina

Bas skoro resi moja zena da napravi picu, a iskustvo sa hlebnim testom joj je ravno nuli. Nasla neke recepte na internetu i krene da sprema po jednom i pocne da se nervira jer je testo suvise retko, pa je morala da doda maltene duplu kolicinu brasna. Na kraju, pice su bile ukusne, cak i sutradan, ali, glavni problem je sto nijedan od nadjenih osam recepata nije bio kompletan, ispravan. Ovaj vas recept je u redu, ali tek je komentator Milan stavio koji tip brasna je potreban.

Ana

pre 3 godine

Samo tip 400 brasno, meko. Kikindsko je najbolje! Ekstra belo brašno, poput italijanskih tip 00 i 0.
Komentar u ovom članku koji govori da treba tip 500 da se koristi me je zajebo za sve napravljene pice.

vladan

pre 8 godina

#benny hill
Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Sta mislis prvo da procitas, a onda tek da komentarises ili da se iscudjavas...

goran

pre 11 meseci

pizza se pece od 1-2 minuta(90 s) na 400 i vise stepeni ,jako bitno koje brasno i koliko testo miruje(24 h),razvlaci se rukom.Najpoznatija margarita tri boje italije paradajz,mocarela i bosiljak(a ne rukola) sve ostalo su kopije(lose)...

aleksa

pre 8 godina

kupio sam picu u najstarijoj piceriji u napulju, cekao sam u 10 uvece sat vremena red ispred picerije i na kraju sam je bacio u kantu jer onaj paradajz je prekiseo za moj ukus, a ni onaj svezi bosiljak ne pomaze uopste

maopušteno

pre 8 godina

Ma pravite ljudi kako hoćete nema prave nema krive pice, sve po ukusu. pica je sirotinjsko jelo, onaj suvi hleb bačen u kontejner i polutruli paradajz i štagod još, na neki pleh bačen, ispod njega naložena drva pa podgrejan i eto. To što je neko od toga napravio fensi jelo to je već druga stvar.

repus

pre 8 godina

зашто нама у србији пропагирате пицу зашто не оно нашта је наш днк вековима навикнут шта има лепше за доручак од топљене погаче после тога једино може да буде замена топљеној погачи бурек

Slavisa

pre 8 godina

Ima par gresaka ovde.
Prvo testo se ne razvlaci oklagijom, vec prstima.
Drugo najbolje je testo prekuvati vise puta, npr kad se prvi put podigne i udvostruci, onda ga prekuvajte, pa ostavite opet da nadodje, pa ga opet prekuvajte i tako nekoliko puta.
U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. To je neka osnova. A ja najvise volim kad se ta osnova ispece, onda na nju stavim kriske tanko isecene prsute ili sunke, i na to sve sveze lisce rukole, i na kraju prelijem maslinovim uljem.

nina

pre 8 godina

Nekada davno (pocetak 80-ih), nas tri smo probale da pravimo picu. I uzele recept za testo od mame jedne od nas koja je radila u piceriji Pod lipom. Nista nije valjalo. Onda smo uzele gotovo, umeseno testo iz te picerije. Opet isto. Jos tada, dakle, shvatismo, pola posla jeste testo, ali druga polovina je pec za picu. Dakle, dzaba se trudite...

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva. (Pametnjakovic Mladji, 27. septembar 2015 11:20)

U nedostatku peci na drva (to, naravno, jeste najbolje), tip peci nije mnogo bitan i glupost je ovo sto kazu da ne moze kod kuce. (Vreme pecenja ni slucajno nije 2-3 minute kao sto neko rece. To bi mozda bila nekakva instant americka pizza od nekog brzopekuceg superbrasna, mozda pecena u mikrovalnoj pecnici. Vreme pecenja talijanske pizze, u zavisnosti od vrste brasna, tipa pizze, tipa pecnice etc., krece se od 8 do 15 minuta.) S nekim tipovima peci treba malo vise paziti, s nekima je jednostavnije. To je sve. Neuporedivo je vaznija priprema testa (a tu ima jako mnogo detalja).

Milan

pre 8 godina

Pola litra vode,1 kg brašna(najbolje Fidelinkino za kvasna testa)10g kvasca,2 kašike šećera,kašičica soli.odvojiti malo vode(mlake) i u nju staviti kvasac i šećer i kašiku brašna,sačekati da "krene" (20-30 min) i onda sve staviti zajedno u veću posudu,svu vodu,brašno i so,mesiti do besvesti,što više to bolje?prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu satićak vremena,podeliti testo na 4 dela i to je to,najbolje napraviti ranije i ostaviti u zamrzivač,testo bruka dobro

Pfc

pre 8 godina

Da bi napravili pravu italijnsku pizu karakteristicnu za jug Italije trebali bi prvo da kupite pec na drva.Jer svako drugo pecenje ne dolazi u obzir.Ostalo su finese.

Dejan

pre 8 godina

@Aleksa Ako u Napulju nisi pojeo dobru picu nigde nećeš. Probao sam tri najbolje pice i veoma mi je teško da kažem koja bi mi bila najbolja.
Sto se recepta tice teško je napraviti dobru picu gajbi ako nemate dobru rernu.

ja

pre 8 godina

? VESTI
Kako da napravite picu poput pravih Italijana
Nedelja 27.9.2015 | 08:30
Nema popularnije brze hrane od tople pice. A možda je ovaj italijanski specijalitet greh svrstavati u tu kategoriju?
Foto: Thinkstock
U svakom slučaju, možete iskustvo jedenja pice podići na viši nivo, ako ovladate veštinom njenog pravljenja.
Evo kako se pravi klasična italijanska pica (u kućnim uslovima).
Za izradu testa, potrebni su vam:
1 kg mekog belog brašna tip 400
1 kašičica sitne morske soli
2 pakovanja suvog kvasca
1 kašika šećera
4 kašike maslinovog ulja
650 ml mlake vode
Pomešajte brašno i so na čistoj radnoj površini i napravite u udubljenje u središtu. U jednoj posudi pomešajte kvasac, šećer, maslinovo ulje i vodu i ostavite nekoliko minuta da kvasac odreaguje. Potom tu mešavinu ulijte u udubljenje koje ste napravili u gomilici brašna. Koristeći viljušku postepeno ubacujte brašno sa oboda udubljenja i mešajte ga sa tečnim sastojcima. Postepeno dodajite sve više brašna, a kada smesa postane nešto kompaktnija, dovršite posao mešenja rukama posutim brašnom. Mesite testo napred-nazad, dok ne dobijete glatku elastičnu masu.
Smestite kuglu testa u veliku činiju posutu brašnom i pokrijte je vlažnom krpom. Pustite testo da nadolazi barem jedan sat, dok se ne udvostruči.
Tada izvadite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga tako da istisnete balončiće vazduha iz njega. Možete ga koristiti odmah, ili ga umotati u providnu foliju i staviti u frižider ili zamrzivač do sledeće upotrebe. Ako ga koristite odmah, podelite testo na onoliko kuglica, koliko pica želite da napravite. Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Razvucite testo oklagijom na željenu debljinu, stavite sastojke po želji i ubacite je u vrelu rernu koju ste prethodno uključili na maksimalnu temperaturu. Ako imate rernu s ventilatorom, obavezno uključite i njega.
Ako vas interesuje kako picu prave pravi majstori iz njenog rodnog grada Napulja, pogledajte ovaj video:

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Picerije i kuvare koji na picu stavljaju rukolu, treba streljati
(Stop hipsteraju, 27. septembar 2015 14:48)

Skoro da nema Talijana koji nije lud za rukolom. Da je samo do mene, pridruzio bih se tvojim pozdravima i zeljama. (Ja je, naravno, necu naruciti. Ali, dzaba, kad mi smrdi iz susednog tanjira.)

Student

pre 8 godina

Da bude bolje ispecena, treba ugrejati rernu, ali i tepsiju. Zatim tepsiju izvucete, okrenete je i nanesete malo brasna po njoj. Stavite picu na nju i ubacite je koliko god mozete dole u rernu. Dobicete efekat kao iz pizza peci. Tepsija se okrece, zato sto stranice tepsije smanjuju protok vrelog vazduha.

Miso

pre 8 godina

Sve vam to ne vredi kao nemate peć koja može da podigne temperaturu na 300 stepeni i pizza se ispeče za 2,3 minuta tako da ostane stočna. U protivnom se osuši.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

U prave pice se ne stavlja sunkarica salama, vec se stavi na testo paradajz pire, pa na to ide sir, najbolje mocarela. (Slavisa)

Gluposti. Osim ako mislis na Margheritu, a ona se smatra "klasicnom pizzom", ne zato sto je "prava", ni jedina, ni prva, nego zato sto je zahvaljujuci njoj pizza dobila pravo gradjanstva u "visokoj kuhinji", pa se prosirila, prvo po celoj Italiji, a potom i po Svetu. Naravno, njeni sastojci su strogo odredjeni, a takvi su kakvi su (paradajz, mozzarella i bosiljak) zato sto su to boje talijanske zastave, jer je tu pizzu prvi pripremio napolitanski pizzaiolo Raffaele Esposito u cast Kraljice Margherite. Kraljici se jako svidela, pa se ustalila i u dvorskom jelovniku. A naravno da to nije prva pizza i naravno da pizza moze biti garnirana vrlo razlicitim sastojcima, pocev od krompira ili luka, preko sveg moguceg povrca, svih mogucih vrsta suhomesnatih proizvoda, raznih sireva (tu se ne racuna mozzarella, koja se gotovo podrazumeva, ali, ona se u Italiji ne smatra sirem, kao sto se u Srbiji kajmak ne smatra sirem), slanih srdela i sardina, gljiva, do raznih plodova mora. I ne mora biti paradajza (bela pizza). I naravno da ima raznih tipova pizze. Prava narodska, svakodnevna pizza, ona koja se kupuje u pekari, nije okrugla, nego se pece u cetrvrtastom plehu, pa reze na kvadratne kriske. I naravno da mnogi regionni imaju svoje tipove pizze, razlicite od napolitanske. A u pravu si da se testo mesi prstima, narocitom tehnikom (a obod mora biti izdignut).

jelena

pre 8 godina

Milane Nedeljkovicu, ceo svet voli pizzu, biće da ima razloga.
Za pizzu je najbolje MANITOBA brašno, a testo mora duuuugo da raste.
Srbi su ubeđeni da je srpska pizza bolja od italijanske samo zato što su na taj ukus navikli, kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
Najviše volim pravu napolitansku, sva sreća, ima je i u Milanu. Volim i tanku tanku, kakva se jede manje više svuda u Lombardiji. Volim i pekarsku debelu, kao i onu koju pravi moja mama. Dovoljno je samo da mi zamiriše pizza...

Milutin

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče.
Sve ostalo nije toliko bitno. Kamen omogućava kori da otpusti prekomernu vlagu i da kora bude hrskava ali i meka u isto vreme.

Pravu pizzu je moguće ispeći kući ako imate rernu sa grilom, pa kupite kamen za pizzu ili nekako nabavite šamot za upotrebu u ugostiteljstvu, dakle bez aditiva za gradjevinarstvo.

Inače ja pizzu pečem oko 3-4 minuta na kamenu, u zavisnosti od sira, na oko 375 stepeni u rerni koja ima kamen, separator koji od velike rerne napravi malu i pizza program. Donetoj iz inostanstva, naravno... Ako je sir stariji, onda je dosta 3 minuta. Ako je sir mocarela, onda mora malkice duže da se peče!

Volim picu više nego leba da jedem

pre 8 godina

Sve je to tako, samo testo treba da narasta najmanje 6 sati.
Ako ga stavite i u frižider, biće još elastičnije i lakše za oblikovanje.
Može stajati u frižideru i do 2 dana.U foliji ili kesi za zamrzivač.
Ako imate rernu sa ventilatorom, on odradi posao a ako ne, najveća temperatura, pica najbliže gornjem grejaču i kad je pri kraju, spustite je na najnižu vođicu na minut - dva da se potpeče.
Ovako kopirate furunu za picu gde vreo vazduh cirkuliše gore i pica se peče odozgo ka dnu.
O tome šta na picu, da ne gnjavim, ali samo da kažem ako pravite sos sami, jako je bitno da bude redukovan na gustinu pirea jer ređi natapa testo koje onda ne naraste najbolje pri pečenju.
Pozdrav&prijatno!

Žika

pre 8 godina

Greška naših turista je kad odu u Italiju uglavnom kupuju na ulicnim kioscima picu koja je ista kao i na našim autobuskim stanicama...Kad god sam išao u Italiju uvek sam svraćao u manja mesta blizu autoputa i gledao parkinge taverni gde su samo italijanske tablice,nikad nisam pogrešio,tamo gde lokalci jedu pice tu su uvek,ponavljam uvek bile odlične.Moj izbor je pelat,mocarela,pršut i parmezan...Inače italijani stavljaju na (poneke) pice svežu rukolu (neko reče da se to ne stavlja)...U Beogradu ima da se kupi (neko reče da nema)mocarela bufala u bolje snabdevenim radnjama...Peć na drva mnogo znači ali morate znati da se u masi restorana,pogotovu u Americi,koriste šamotne peći na plin,znači mnogo je bitnija temperetaura pećnice od goriva na koje se loži.Takođe bitno je i to što su pica peći uvek otvorene tako da vazduh non-stop lagano struji i doprinosi ravnomernom pečenju...naravno,kod kuće kad god mogu trudim se da napravim što originalniju i što se tiče testa i sastojaka ali nikad nije 100% kao iz pica peći.

janko

pre 8 godina

Mene je jedan pizza majstor posavetovao da umesto secera, stavim med, najbolji je cvetni. Posle se testo mnogo lakse razvlaci i ne puca. Takodje posle drugog nadolazenja testa, na sat vremena staviti testo u frizider, da se zaustavi kvasac, pa ce pizza da ostane tanka, inace nadodje i u rerni.

sumadinac

pre 8 godina

"Za pravu picu je potrebna temperatura od preko 600 C tako da zaboravite kućne varijante.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (aleksi, 27. septembar 2015 10:56)

Ma jok, 'iljadu, k'o aluminijum da ću da topim. Šta sve čovek neće da pročita...

M.

pre 8 godina

Pravim u kucnoj varijanti pice 30-ak godina. Bez adekvatne temperature u pecki, od "prave" pice nema nista. Danasnje rerne ne greju preko 275C i kad tome dodas hladan pleh...Pec na drva nema konkurenciju u odnosu na elektricne, ili plinske. Na ovaj deo ne mogu u kucnoj varijanti da uticem. Nekad sam sam mesio testo, poslednjih nekoliko godina pekara u komsiluku prodaje sveze testo za hleb. Ovo znatno laksa varijanta, a i kolicina sastojaka, kao i nacin-duzina mesenja je uvek ista. To mi je dalo mogucnost da se igram sa nekim drugim stvarima. Najbitniji je deo koliko ce testo odsojati, ili se odmarati. Neko je pominjao,ne pokusavajte bilo sta da uradite sa testom neposredno (1,2,3,4h) po mesenju, osim ako niste ocajni. Minimum, ali apsolutni minimum je da testo odstoji barem 24h. Ono sto ja radim je da kupim 5-6 kugli, stavim ih u veliku plasticnu kutiju, prekrijem OBAVEZNO kesom i u tome premesim svakih 0.5-1h u zavisnosti od toga koliko testo nadolazi. Ovo cete sigurno morati ponoviti nekoliko puta, narocito ako je toplo vreme. Kad testo koliko-toliko prestane da raste, ide u frizider sa sve kutijom preko noci, posle podelim testo na 300g - toliki su mi plehovi i stavim u kese za zamrzivac i nazad u frizider. Pice pecem od takvog testa posle 3 ili vise dana. Testo se posle 24h ne lepi za kesu, samo sklizne iz ne. Takvo testo mozete oblikovati rukom kako hocete i naraste po obodu, a ostane tanko u sredini i NE cepa se priliko razvlacenje. To sa svezim testom ne moze. Toliko.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ja mislim da mozemo da pravimo po kucama pizzu kako ocemo i da nikad nece ispasti isto ili makar slicno kao u restoranu. Jer mi nemamo one pekace ili pec na drva.

Giša

pre 8 godina

temperatura je najbitnija, mora da bude bar 400 stepeni da bi testo imalo pravi ukus, medjutim, stavite keramicku plocicu u rernu i ugrejte je sa njom na maksimum. na tome pecite picu.

Logičar

pre 8 godina

Kako da napravite picu poput pravih Italijana? Uzmeš italijansko državljanstvo i uradio si pola posla. Ostaje samo da napraviš picu..

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Kljucno je koristiti mocarela sir. Nikako nesto sto se zove "pica sir".
(samokazem, 27. septembar 2015 10:33)

1) U Italiji se obicno kaze "sir *i* mozzarella". 2) Prava, ali, bas prava mozzarella pravi se od *bivoljeg* mleka. Dakle, tesko da cete je u Srbiji naci. (Doduse, do pre 20-tak godina na Jugu Srbije jos je bilo bivola, ne znam mogu li se i danas naci.) 3) Tacno, skoro da je obavezna. Barem je za one fancy, okrugle pizze, koje se jedu u pizzeriji prakticno obavezna. Nikakav se "beli sir" ne moze koristiti *umesto* mozzarelle. Moze uz nju. 4) Za onog sto je lupio (da se ne javljam ponovo) kako se pizza pece na 600°C - kako zamisljas da bi jeo taj ugalj??? Nejcenjenija je pizza pecena na vatri od borovih drva. Kako bi ti na drva postigao 600°C!? Ni u sred zarista sumskog pozara... Zavisno od tipa pizze, tipa pecnice i raznih drugih faktora, pece se na temperaturi od 180 do 300°C. Jako je vazan tip brasna, temperatura mesanja i mesenja testa, temperatura vode za mesanje testa (to narocito! temperaturom vode regulise se da temperatura testa bude 25°C; dakle, leti vodu treba prethodno ohladiti na 18°C), postupak dozrevanja testa, trajanje i temperatura raznih faza... (a to sve zavisi i od tipa pizze) Promena jednog faktora (tvrdoca vode, temperatura, tip brasna, tip pecnice...) ocigledno utice i na promenu drugih parametara i nemoguce je sve to opisati u kratkom tekstu.

A.

pre 8 godina

Merica je veća čaša, oko 3 dl. Dobije se testa za 2 pleha prečnika 28 cm.

1 čaša mlake vode
2 čaše mekog brašna
10 gr. svežeg kvasca (to je 1/4 najmanjeg paketića).
1/2 kafene kašičice šećera
1/2 kafene kašičice brašna
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za testo
oko 2 supene kašike maslinovog ulja za podmazivanje dva pleha
Testo ne solim jer su za naš ukus ostali sastojci dovoljno slani.

Kvasac podići u čaši mlake vode u koju smo dodali malo šećera i brašna.
U činiju sipam čašu brašna i maslinovo ulje i dodam podignut kvasac. Dalje mesim dodajući po malo brašna (kao kad pravimo testo za hleb). Može da se potroši malo više od dve čaše brašna, ali testo mora da bude srednje tvrdo.
Napravim dve jufke koje malo razdvojene ostavim u pleh da testo naraste otprilike duplo (oko 45 minuta na sobnoj temperaturi).
Pleh podmažem i rukama razvaljam testo tako da bude podignuto uz ivicu pleha.
Rerna mora da bude VEĆ ugrejana na, bar 300 stepeni C (peče se 10 minuta)
(moja rerna ima max 275 stepeni C pa pečem 12 minuta). Što je veća temperatura rerne, vreme pečenja pice je kraće.
Pečeno je kad ivice testa dobiju svetlo žutu boju.
Na testo stavim oko 1 dl paradajz soka (tomatino ili gurman) i ređam sastojke po želji. Dok se prvi pleh peče, slažem drugi pleh.

Važno je da pripremljenu picu ODMAH stavimo da se peče, da ne bi testo raslo i dalje pre pečenja (porašće malo i u toku pečenja) i da ne bi upilo paradajz.

Ivan

pre 8 godina

Potpuno amaterski recept, tip brašna je pogođen. Pravi se sa hladnom vodom, bez secera i maslinovog ulja, sa minimalnom količinom zivog kvasca.
Odnos brasna i vode varira od 1,6:1 do 1,75:1, u zavisnosti od vlažnosti brašna, temperature na kojoj se pravi testo, vremena ležanja testa u frižideru, vlažnosti vazduha, itd... Manje više taj deo je stvar iskustva.
Za vrhunski rezultat bitno je i da imate dobru rernu, poželjno da može da postigne i preko 350 stepeni, pica se postavlja pri vrhu. U zavisnosti od temperature koju možete postići, peče se od 90 sec do 5 min.

Nikola

pre 6 godina

U redu je recept ali ja ne bih preporucio brasno tip 400 nego brasno 00 ili tip 500. Koriscenjem brasna tip 400 pica postaje pomalo zilava i teska za zvakanje za razliku od drugog brasna zbog koje ce testo biti nimalo zilavo i veoma tanko nakon malo vise rastezanja testa. Isto i preporucujem nakon sto zavrsite pizzu(paradajz,sir itd.)prelite je sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu na najviše stepeni na nekih 5 min (ne brinite se ako pizza malo zagori pri vrhu, na to i trebate da ciljate 😀)
POZZ

Bane

pre 8 godina

Bas skoro resi moja zena da napravi picu, a iskustvo sa hlebnim testom joj je ravno nuli. Nasla neke recepte na internetu i krene da sprema po jednom i pocne da se nervira jer je testo suvise retko, pa je morala da doda maltene duplu kolicinu brasna. Na kraju, pice su bile ukusne, cak i sutradan, ali, glavni problem je sto nijedan od nadjenih osam recepata nije bio kompletan, ispravan. Ovaj vas recept je u redu, ali tek je komentator Milan stavio koji tip brasna je potreban.

CGSRB

pre 8 godina

ako neko bude imao priliku da podje u CG u Kotor-stari grad proba pizzu na parce u piceriji Pronto bice mi zahvalan sto sam ga poslao tamo :),necete vjerovati...Fenomenalno

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

Mrzelo me da čitam sve, ali samouveren komentar kako pizza ne može da se ispeče za par minuta me je naterao da napišem ovo!

Suština dobre pice je u upravo u visokoj temperaturi na kojoj se pizza peče u krušnoj peći i naravno u šamotu, tj. poroznom kamenu na kome se pizza peče. (Milutin, 27. septembar 2015 19:47)

"Sustina dobre pizze" je u dobrom testu. Pizza se pece na *glatkoj* ploci, koju je moguce lako ocistiti nakon svakog pecenja, iscetkati zaostalo brasno, tacnije - griz. Naime, testo za pizzu razvlaci se na radnoj ploci posutoj grizom, kako bi ostao na donjoj povrsini testa, onoj koja ide direktno na grejnu povrsinu. Griz se ne lepi za testo, a sprecava da se testo zalepi za podlogu i izgori. Pri vadjenju, jednostavno spadne. Nije cilj da se korica spali na previsokoj temperaturi, a da unutrasnjost testa ostane presna usled prekratkog pecenja. "Prekomerna vlaga" izbegava se koristenjem adekvatnog brasna s velikim kapacitetom absorpcije (W 300-350) i pravilnim tretmanom testa koji omogucava kvascu da na najbolji nacin radi svoj posao, kako bi se dobilo jako viskozno i elasticno testo. Nije moguce reci sta je najbolji nacin za pripremu testa i najbolji recept, jer, sta je "najbolje" zavisi od mnogih faktora, cak i od nadmorske visine (tvrdoca vode, pH vode, temperatura ambijenta na kojoj se radi testo...) I naravno - od tipa pizze. Okrugle pizze (one u pizzeriji) peku se na visim temperaturama nego pizze za secenje.

Eric Cartman

pre 8 godina

Sve je stvar ukusa. Ja sam pekarski majstor i pica majstor i ako (neko je već rekao) nemate dosta jaku peć nije isto. Mada ko voli da jede picu snaćiće se.

guska koja je spasla Rim

pre 8 godina

kečap i slično.
Kažu da je za pizzu bolja kravlja mozzarell fior di latte od bivolje.
(jelena, 27. septembar 2015 16:57)

Tako nesto ti sigurno niko nece reci, osim mozda, nekog trgovca koji hoce da ti uvali fior di latte. Fior di latte cak uopste i nije mozzarella, pa ni kravlja, nego obican kravlji beli sir, slican mozzarelli. Kečap, naravno, apsolutno ne dolazi u obzir!!! To je maksimalno svetogrdje i ako se stavi kečap, to vise nije pizza. Paradajz moze biti svez, moze biti pire, a najbolji su pelati ispasirani neposredno pred nanosenje na testo. Kečap je strogo ZABRANJEN!!!

Ana

pre 3 godine

Samo tip 400 brasno, meko. Kikindsko je najbolje! Ekstra belo brašno, poput italijanskih tip 00 i 0.
Komentar u ovom članku koji govori da treba tip 500 da se koristi me je zajebo za sve napravljene pice.

vladan

pre 8 godina

#benny hill
Od ove količine možete dobiti od šest do osam pica srednje veličine.
Sta mislis prvo da procitas, a onda tek da komentarises ili da se iscudjavas...

Miloš

pre 8 godina

Nakon godina (!) čitanja besmislenih komentara i botovske prepiske, konačno jedan članak gde se u komentarima može pročitati toliko korisnih saveta i pokupiti dobih ideja. Hvala svima. Bolje da se svi bavimo klopom nego politikom...

Djuro di Talija

pre 8 godina

Ako se nadjete u Napulju svratite do picerije Sorbiljo u starom delu grada necete se kajati iako vecina turista ide,mislim u piceriju Mikelea...odete kod neke starije zene da vas stavi na spisak i cekate red da vas prozove.mi smo isli na preporuku jednom lokalca koji je drzao hostel, inace velikog zaljubljenika u Napulj i nije bilo greske jer uglavnom mestani tu i svracaju na klopu....vrlo povoljne cene,posebno Margarita je mislim 5 evra,ako nije i manje,a zanimjivo je da se uz picu uglavnom narucuje nemacko pivo,manje vino...odlican spoj,pizze se peku u pecnicama na drva sto verovatno testu daje poseban ukus,mocarela naravno i ostalo sta vam se svidi..mozete naruciti i druge pice po zelji, meni nezaboravno iskustvo.

goran

pre 11 meseci

pizza se pece od 1-2 minuta(90 s) na 400 i vise stepeni ,jako bitno koje brasno i koliko testo miruje(24 h),razvlaci se rukom.Najpoznatija margarita tri boje italije paradajz,mocarela i bosiljak(a ne rukola) sve ostalo su kopije(lose)...

kewl_bron

pre 8 godina

@markonb burazeru,zasto govoris u ime cele nacije? Pa bre,bio sam u Italiji jedno 10 puta na ekskurziji ,sto sa srednjom,sto sa faksom,sto sam. Pice su fenomenalne,bukvalno se grabe ljudi ko ce pre da stigne na red.