Subota, 26.09.2015.

16:18

Kako zaturiti 18 akumulatora za vojne avione?

Naši najbolji lovci bombarderi bili su prizemljeni neko vreme do pre godinu dana zato što za njih nije bilo akumulatora.

Izvor: B92

Kako zaturiti 18 akumulatora za vojne avione? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

i tako...

pre 8 godina

@jaa, 26. septembar 2015 17:57;
@Bosanac, 26. septembar 2015 18:27;

Prvi sam bio protiv te ekipe iz 90-tih, pa sam dobio ovu iz 2000-tih i iskreno - mrtva trka!

A sto se odbrane neba iz 1999-te tice i uspeha ili neupseha naseg RV u PVO, kao i Vojske uopste - procitajte malo sta su na Zapadu napisali o tome.

Sta su njihovi oficiri pisali u svojim izvestajima i analizama tog sukoba i kako su sa profesionalnog aspekta ocenili nasu Vojsku tada.

Preporucujem portal AirPowerAustralia ili izvestaj o nabavkama USAF iz 2005-te.

Stavise, i tu cete naci dosta preuvelicavanja uspeha NATO-a, umanjivanja i maskiranja NATO gubitaka, kao i ogromnog precenjivanja brojcanog stanja borbeno sposobne tehnike naseg RV i PVO na pocetku sukoba.

Sve u svemu '99-te imali smo operativnih 2 kom. MIG-29 i 45 kom. MIG-21, sa nekoliko operativnih radara i po 30 god. starim sistemima PVO.

Sve sto je NATO uspeo da pogodi bila su 3 tenka, 20-ak oklopnih vozila i

Milos Ilic

pre 8 godina

94-te u mojoj kasarni na Kosovu godisnji popis. Dolazi moj drugar i kaze - eno ga zastavnik Kole i psuje sve redom jer mu fali 2.500 metaka. Kako toliko? Kaze, dao je nekome i ne moze da se seti kome. Toliko o Vojsci.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

totalno nemoguća situacija, 20 godina radim u vojsci i nema teoretske šanse da ovako nešto može da se desi, gde god da su bili akomulatori, postojao je trag, u svaki mali ili veliki magacin se ulazi svakodnevno i popisi se vrše mesečno, komisijski, da je to bila neka "nebitna stvar", tipa remnik za pušku pa da se i "zaboravi", ali ovako glomazne stavke i to 18 nj8h ,nema šanse, to ili nije ni uvedeno u materijalne liste nikada ili je "namerno" zaboravljeno iz ne znam kog razloga, verovatno olova u njima pa da se prodaju na kilo, mislim ,glupost,...taj treba na robiju, odmah, nečuveno...

Vazduplohov na letovanju u Srbiji udaljen jednu svemirsku godinu od mozga

pre 8 godina

Pre 9 godina, ja sluzio u Batajnici u jednoj eskadrili (ne bih da imenujem). Bas pre moje prekomande iz Sombora, mozda nedelju dana pre, ukradeno je 4 sesnaestocevnih raketnih lansera za MIG 29. Usli neki seljaci do hangara, strpali na traktorsku prikolicu i kros sumu paljba. 16.000 evra je bila cena jednog... Ja nisam cuo da su ikad pronasli krivce, a znao bih jer imam dosta prijatelja tamo. Da ne pricam kakvog sam se pajanja nagledao jos pored ovoga. To je dakle bilo pre 9 godina, a vi sad zamislite kako je sada...

Slavisa

pre 8 godina

Akumulator nije mali ko konzerva ribe pa da se ne vidi u magacinu gde je trebao da stoji? Tko je odgovarao za to sto nije bilo tih akumulatora? Nitko? Zamislite da nestanu svi ti akumulatori i da nitko ne odgovara? Ako ih nije bilo znaci da ih je netko sklonio ili ukrao pa kad se prasina oko toga digla onda se odjednom pojavise? Koliko kostaju ti akumulatori jer narod ih je morao platiti Rusima. Rus poklonio? Malo sutra!

nesa

pre 8 godina

Ma ljudi sve je u obrazovanju, cetvorogodisnje skolovanje je ukinuto 1992 godine . Od tada ono je zamenjeno sa 9 mesecnim kursom za podoficire. Ovo je jedan od tih rezultata. Kad nas pocnu leciti lazni doktori bice to potpun ucinak silnih reformi obrazovanja. Osvestimo se

nebitan, al' stvarno

pre 8 godina

Strogo kazniti desetara (magacionera) i njegovog pretpostavljenog (vodnika I klase) za nemar, nepostovanje procedura i sl. Za "pad helikoptera" je vecina glasaca zaboravila, to je sad nebitno, najbitnije je naci odgovorne za akumulatore. To je novi izazov za Vladu RS, posto smo ovo oko granica resili u nasu korist.

Prst na čelo

pre 8 godina

Odgovornost?Po našem starom običaju, biće:"Pa i u susednim zemljama se desilo ovo i ono, pa tek u Americi, Nemačkoj itd.
Pa se stvar razvodni, pa nema paragrafa po kojem bi neko odgovarao, pa opet itd.
Ovde je jedino dobro da se konačno otvore oči onima koji misle da nam je vojska neki uredjen sistem.A najnaivniji su oni koji zagovaraju opet obavezno služenja vojnog roka.Krajnje je vreme da se razmisli kako vojsku skinuti sa grbače naroda.
Neću navoditi primere od 1972-ge, od kad sam bio prisutan u vojsci preko 23 godine, već samo kad mi je sin 1972-ge otišao u vojsku i nakon 20 dana htedoše da ga pošalju na front.Odem tamo kod komandanta kasarne, kad tamo, nigde se moj sin ne vodi da uopšte postoji.Proverim u vojnom odseku koji ga je poslao, oni kažu:"Nema ga u našoj evidenciji".Zaključim da je to zbog toga da ako pogine, da kažu:"Sam došao, sam se ubio"....
Godine 1999 dečko mobilisan i postavljen par stotina metara od mesta gde Ameri sipaju tomahavke i dodje kući na 4 dana odsustva.Posle dva dana eto ti policije na vrata.Komšiluk zinuo.Bruka.Dobili spisak od vojske da se nije odazvao na mobilizaciju, pa hoće prinudno da ga vode, a usput malo da ga uhapse i šta ja znam šta još...
Ili to svesti na par najprofesionalnijih jedinica, ili ukinuti, a ojačati jedinice javnog reda, ali pošto najpre njih urede.

DPolitika

pre 8 godina

Nasai najbolji lovci????

Smehoteka, nasi lovci, koji lovci, par poluispravnih aviona koji su zastareli jos pre 20 godina(mig 29A/UB) i 35 godina (MiG-21Bis).

Tehnika koja se ne modernizuje i ne zanavlja vec samo prodaje, vojska koja je manja od policije gotovo 2 puta(oko 24.000 pripadnika VS), parade Vojske Srbije na kojima se prikazuje oruzije starnih vojski i to sve je nebitno a bitno je par akumulatora??

Sad su kao problem zatureni akumulatori a nije problem katastrofalan odnos drzave prema vojsci u koju se gotovo nista ne ulaze, cije je brojno stanje drasticno smanjeno a nasi najbolji avioni za avijaciju kojoj preti gasenje su sustinski pod zemljom u kaponirima na aerodromu ponikve zatrpani jos od 1999 i niko ne preduzima nista da ih izvuce?

Nema se kao para a svaki dan vidimo kako se ima za svakave gluposti, jedan oficir ili podoficir mora da obavlja desetine zadataka vise nego ranije za mizernu platu uz slabu opremu a problem je akumulator?

Ako je nesto problem tada je nabaka satelistkih slika za cenu za koju se mogao kupiti satelit, nabavka sistema veza koji su losi, kupovina stranih BPL umesto pojacano finasiranje zavrsetka domacih, nabavka Nemacke puske HK G36 koju Nemacka izbacuje jer je felericna, kasnjenje sa modernizacijom G4, kupovina zastitnih prsluka do koje nije doslo, kabanica sto se nadovezuje na lose delovi uniforme M10, nabavka PVO, modernizacija oklopa itd.

Veci je proble sto je Krusik akumulatori zamalo ugasen od ovoga.

stari kadar

pre 8 godina

@tonci:

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Meni sve ovo lici na klasican scenario koga sam se nagledao dok sam sluzio onu staru JNA pre tacno 20 godina (septembarska 1984/85). Tamo sam imao prilike da vidim za one pojmove nove novcate stvari zapakovane, premazane konzervansima (specijalne masti), gurnute u neke magacine o kojima su znali samo zastavnici koji su duzili njihove kljuceve. Ti likovi su bili neverovatni. Dvojica u nasem garnizonu su bili toliko bolesni, maltene jednom i po nogom u grobu. Stalno su trcali na VMA, a u sluzbi su ih drzali samo zato sto su bili jedini koji su znali gde je sta, za slucaj neke vece mobilizacijske vezbe ... da se pukiša ne osramoti ako mu upadnu neki generali u kontrolu. A takvih likova je bilo u svakom garnizonu. E sad, dosle su devedesete, raspala se SFRJ, a potom i SRJ, u Srbiji su crveno-crne zamenili zuti, a zute ovi sadasnji bezbojni likovi. Vojske vise nema, tako da o nekoj evidenciji nema vise ni smisla govoriti.

I ko je odgovoran? Skoro pola drzave, nazalost.

C i n i k

pre 8 godina

El znate botovi posta je $amo 1 accu za avion?
To se samo na I pogled cini da je neko zaturio...
A kad ce inace "ministar" da podnese ostavku?!

tonci

pre 8 godina

@ "Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .
(redovno uglađen stav, 26. septembar 2015 19:29)

Na Vase pitanje koliki su ti akumulatori izvolite link http://elrsar.ru/production/silver/137/ pa pogledajte kako izgledaju srebro-cincane celije , kutije, spojke , te NaOH elektrolit kojim se pune celije,itd. itd. .
Ovo je orginalna Ruska fabrika za proizvodnju akumulatora, izmedju ostalih i za modele MIG-21 i MIG - 29
Sve ovo se nekada, pre bombardovanja, proizvodilo u Krusiku, ali dugo vise nema proizvodnje tih komponenti za MIG-21 i MIG - 29, radi rusenja fabrike 1999. godine bombardovanjem Srbije.

Formiranje, punjenje , odrzavanje i sklapanje komponenti se radi u specializovanim akumulatorskim stanicama na vojnim aerodromima -konkretno na Batajnici, a Krusik je nekada samo proizvodio komponente.

MIG - 21 koristi dva kompelta ovih akumulatora, za MIG 29 nisam siguran koliko je potrebno kompleta akumulatora.

Pozdrav.

tonci

pre 8 godina

(stari kadar, 26. septembar 2015 20:04)

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Informacija je da je pronadjeno oko 300 srebro-cincanih celija koje nisu bile formirane, odnosno u kojima nije bio elektrolit NaOH - Natrijumova baza (luzina).

Medjutim, u mnogim medijima je javljeno da su te celije iz 2009. godine.
Obzirom da postoji i garantni rok neformiranih celija.
Mislim da je taj rok 4 godine.
Postavlja se pitanje da li pronadjene celije (cija je kolicina dovoljna za 18 kompleta akumulatora) mogu da se formiraju obzirom na njihovu starost.

Potrebna je ekpertiza tih celija kako bi se doslo do broja koliko njih je moguce upotrebiti za proces formiranja.

Zanimljivo je za citaoce da pogledaju link kako izgledaju ti akumulatori , celije i ostala oprema.

Ruska fabrika http://elrsar.ru/production/silver/137/

tamni vilajet

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!
(Zak, 26. septembar 2015 18:55)

E pa suska se da ce napraviti rekonstrukciju Vlade, a da je Gasicu umesto ovog Ministarstva, namenjeno Ministarstvo spoljnih poslova!

Sad ti gledaj da li nam se isplati da ga ostavimo ovde, gde maksimalno moze da zagubi akumulatore ili da se udruzi sa Nikolicem, pa da nas predstavljaju po svetu!??

Ja nemam sumLJe sta je bolje!

OffTopic

pre 8 godina

@victorinox

obavezno pogledaj film "pentagons wars"
upravo je na temu drapanja i naprdovanja u vojsci. deluje kao glupa komedija a u stvari je jako ozbiljan i po istinitim dogadjajima!

predstava

pre 8 godina

Ja mislim da su se akomulatori "izgubili", ne bi li se jos jednom stvorila situacija u kojoj nas Putin i Rusija jos jednom kao nesto "spasavaju".
Cela ta predstava se i dogodila uoci njegovog dolaska, a i secamo se i kakva je medijska pompa propratila celu tu stvar oko akomulatora, a i jasno vam je da u toj vosci sve vrvi od rusofilije. Isto je i ovde medju komentatorima, trazi se se Gasiceva ostavka, al se ne trazi i Dikoviceva. Zasto je to tako?

Nikola Ue.

pre 8 godina

(tonci, 26. septembar 2015 19:00)


Pozdrav,bas mi je drago da ima neko ko je sluzio vojni rok da objasni velikoj vecini ovde koji pisu o naprednostima,keramicarima,botistima i sl,kakve se radnje i postupci obavljaju u VS,a da pri tom nisu otisli ni na redovan lekarski na VMC,a kamoli nosili uniformu.

NScentar

pre 8 godina

Pa koliko dugo ce se ova vlada izvlaciti na " bivsu vladu "? Pet, deset, dvadeset godine? Samo jedno, dali je Boris Tadic kriv sto je helikopter naredjen da sleti na Surcin u velku maglu?

redovno uglađen stav

pre 8 godina

"Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .

Victorinox

pre 8 godina

Fakat da je ovo banana država, ali je Radić donekle u pravu. Sve vojske sveta su jako rigidni i inertni sistemi, u kojima se državne pare nemilice arče, a kada se sistem raspada 25 godina (demontaža vojske je počela još u Slobino vreme), ovakve stvari me ne čude. U vreme mog služenja JNA polovinom 80-tih, u jednom od objekata koji smo čuvali je za zidanje kućica za pse naručeno 30 džakova cementa PO KUĆICI. Pitam mog zastavnika Spasu (sjajan čovek, bio nam je kao drugi ćale) hoćemo li da smeštamo slonove ili nosoroge u dotične kućice, a on me samo pogleda i kaže: "E, borac, nemo' mnogo da se praviš pametan!"

Ovo je potpuno u skladu sa svetskom praksom, na primer sa skandalom u USA, kada je, takođe 80-tih, jedan novinar otkrio da je američka vojska plaćala 436 dolara za jedan čekić, 600 za dasku za WC, a 7622 dolara za kućni aparat za kafu (kongres uredno odobrio). Tja, kako bi se inače obogatili vojni liferanti svih zemalja u poslednjih par vekova?

tonci

pre 8 godina

Ne zelim da branim keramicara ministra Gasica, ali informacija je jako cudna-ZATURILI 18 AKUMULATORA.

Kao vojnik sam radio u Batajnici u akumulatorskoj stanici gde su se formirali, punili i odrzavali srebro-cincani akumulatori za MIG-21 i MIG-29.

Nemoguce je da postoje ispravni akumulatori na kojima je vec izvrsen proces formiranja iz razloga sto oni moraju da imaju konstantan proces punjenja-praznjenja, kako pojedinene celije ne bi pale ispod zadatog napona i time onesposobio ceo akumulator.

Proces formiranja traje sedam dana, a odrzavanje svakodnevno.

Skoro svaki dan je potrebno akumulator prazniti i puniti kako ne bi doslo do ostecenja srebro-cinka, jer MIG avioni nemaju olovni akumulator.
Elektrolit je NaOH natrijumova baza koja je opasna za rad.

Sve komponente za formiranje baterija su se proizvodile u Krusiku.
Znaci nasa Srpska proizvodnja. Krusik je unisten u bombardovanju.

Ukoliko su postojale zalihe neformiranih celija i elektrolita NaOH onda je bilo moguce formirati akumulator, ali za sam proces je potrebno jos mnogo toga.

Akumulatorska stanica na aerodromu Batajnica je unistena tokom bombardovanja 1999. godine sa svom logistickom podrskom za ovaj komplikovan proces formiranja baterija za ovaj tip aviona.
Cak i formirani olovni akumulatori posle toliko vremena nekoriscenja ne bi vise bili upotrebljivi.
Na sajtu krusika http://www.krusik.rs nisam pronasao da oni proizvode srebro-cincane celije i ostalu opremu za akumulatore MIG-21-29.

pro

pre 8 godina

Sad je odjednom skandal 18 akumulatora, a što RViPVO za ovu godinu ima na raspolaganju za tekuće troškove 1 milijardu dinara (manje od 9 miliona evra), to nije skandal!? Za kontrolu i zaštitu javnog dobra - vazdušnog prostora.
Komunalna policija Beograda je dobila 1 milijardu dinara iz budžeta grada Beograda. RTS je dobio 8,5 milijardi za ovu godinu da bi nam svako veče prikazivao Radašina. E, to tek nije skandal!?
Ova zemlja ne zaslužuje Vojsku, kao ni ljude spremne da daju svoj život na krševima, dok Srbija blene netremice u Parove, Farmu i V.brata.
Nek' nam je sa srećom!

Сд

pre 8 godina

Срећа па нису могли да стану ни у једно возило, иначе их не бисте ни пронашли.

milan

pre 8 godina

Ako ne iz stida ono zbog osećaja odgovornosti bi trebao ministar odbrane da podnese ostavku da je zemlja u stvari bila bez vazdušne odbrane nekoliko nedelja i to je odgovornost ministra koji treba da stoji iza grešaka svojih saradnika.

krle - dron

pre 8 godina

U vreme " Gospodje Ministarke" ljudi u srbiji su postovali svoju i cenili tudju CAST,ovi dogadjaji podsecaju tragikomicno na ona davna slavna i casna vremena,danas vec duze na vlasti se u srbiji smenjuju fukare kako ih je davno predvideo cuveni TARABIC.Prvo su nam zuti olosi uglavili na mesto ministra vojnog ulicnog geliptera koji je prvo sluzbovao dizuci i spustajuci naplatnu rampu kod JULa,dabi potom od naplatne ustedjevine opremio sebi kafic iz kojeg je naglavacke uleteo kao telohranitelj partiskog olosa na mesto ministra vojnog i NARAVNO ZAVRSIO NA PASNJAKU nasred vracara kao zavrljalo govece slucajno na pasnjak pa nezna iz pasnjaka da izadje.Ovaj sadasnji ministar vojni takodje kafedzija kome mediji nikako da pronadju gde je zavrsio srednju skolu,i onda se cudimo kako nam padaju helikopteri,nelete avioni jer su akkumulatori sakriveni u nekoj supi,kazu da su dva ruska akumulatora vredna 90.000 eura,koliko vrede 20 komada ??.Salu na stranu,predsednik vlade mora da postuje znanje i ravnanje pogotovo u vojsci za koju je narod iskonski vezan,i u istoriji srbije vojska nikada nije bila ovako ponizena,procitajte malo ko je sve u kraljevini srbiji bio ministar vojni,to se cak nije usudio da menja ni kasnije dodjos posle noci dugih nozeva 1903- koga su iz zenevskog podruma ustolicili pojedini tajkuni u srbiji i evropski centri moci koji su srbiji i dosli glave.Pojednostavljeno kafedzije nemaju sta da traze ni u kantini vojske a kamoli da budu na celu.

Mile

pre 8 godina

Ha ha, u vosci se krade sve. Kad sam ja služio pre par godina ni slavine nije bilo. Nekome se svidela pa skinuo i zabio kočić. Da me neko ubedi da se ovi akumulatori nisu svideli nekom patriJoti sa činom, neće da može. "Mile stavi ih po strani pa ću ja sutra doći da ih pogledam". A kad ono, ne mogu u Mercedesa. Da vozi Moskviča možda bi se i složili na Ruskom. Nema problema, utopićemo ih na otpadu. Međutim otpad je sumnjičav na toliko srebro. I ljudi se plaše vojske pa ga poslali u zlataru. Zlatar bi uzeo da je zlato ali srebro niko neće. Da se u Srbiji kuje ehcajg ili plehovi, nebi bilo tih akumulatora više. Ovako ih je bilo teško utopiti pa ostadoše u skladištu.

SVD

pre 8 godina

Nušić je napisao priču "Naše Arhive" o tome kako je bio izgubljen slon. Da je živ, mogao bi da napiše priču "Naši vojni magacini".

Stariiii... akumulatoriiii...kupujemoooo!...

pre 8 godina

U velikim sistemima kako to reče Radić, svašta je moguće pa i to da ministar vojske bude - keramičar...
U JNA je kružila anegdota (a možda se i stvarno desilo), o jednom starešini koji je izgubio ni manje ni više jedan tenk. Podigla se čitava uzbuna oko toga. Kad su došli da vrše popis, videli - svi tenkovi na broju. Ispostavilo se da taj veselnik dok je brojao tenkove, nije uopšte računao onaj na kojem je prilikom tog brojanja - SEDEO!
E pa verovano se slično desilo i u vezi ovih akumulatora!

Saša

pre 8 godina

Ljudi ja svojevremeno radio popis u jednom vojnom magacinu vojne rezerve.U jednom sanduku fali 1 puška M 80 AB2,kaže šef popisne komisije neki zastavnik-A to je manjak već neko vreme,popisuj dalje.Najopustenije,kao da fali par čarapa.A manjak"sitnijih "stvari, to nisam ni zapamtio.Uniforme,čizme,šlemovi...Bilo je to doduše pre 10 godina,ali ništa se tu promenilo nije.
Vojska Srbije,komedija jedna.

Vlada komunista

pre 8 godina

Ja sam bio pripadnik vojske i mogu samo da vam kažem da tamo vlada veća anarhija nego i u jednom drugom segmentu države. Nepotizam i egoizam su razvijeni do savršenstva. 60 godina su imali zaštićene podoficire koji su imali samo jedan posao: da vode evidenciju o imovini po magacinima i da je lično duže. Ništa drugo nisu radili samo su premeštali stvari sa jednog na drugo mesto, ne oni lično nego desetina vojnika. U tom presipanju iz šupljeg u prazno desila se i ova stvar. Ovo sve važi baš za kasarnu u Pančevu u kojoj sam ja služio. Oficiri zaduženi za magacine i sredstva se tamo poistovećuju sa božanstvom a rezultat vidimo.

Zak

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!

Bosanac

pre 8 godina

Kakvi ba avioni, kakva ba zastita? Vidjeli smo 1999. kako je to funkcionisalo. Hajd malo pristupiti svemu s mjerom i napokon prestati valjati ublehe o velikoj vojsci, narodu, herojima i slicnim glupostima. Da nas bilo koga napadne iole pristojnija zemlja legli bi za deset dana!

Swedenonline

pre 8 godina

“Radimo intenzivno na popisu kompletne imovine Vojske Republike Srbije.''

Kad sve popišete, prodajte sve, možda onda sve bude pod kontrolom. Svačije je ničije, odatle se slama lako tuđim mlati. :-(

Gradjanin5

pre 8 godina

Svima je jasno kakav je raspad od neorganizacije u svim drzavnim institucijama. Sramota! Mi placamo sve te neradnike. Otkazi u drzavnoj administraciji pod hitno!!!!

Ministar koje odbrane bre?

pre 8 godina

O Boze, samo se nadam da Gasic nece podneti ostavku...
(R2D2, 26. septembar 2015 16:59)

Mozda zbog neceg drugog, ali zbog akumulatora sigurno ne treba da daje ostavku. Da se razumemo, ne branim ga, zabole me za njega kao i za vecinu politicara. Izuzetno antipaticna siljobersko-srpska faca... jednom reci, u prenosnom smislu, seljacina. Ko je kriv za ovu blamazu sa akumulatorima lako je ustanoviti. Iz dokumenata moze da se vidi kada su nabavljeni (pre mnogo godina verovatno, mnogo pre od 90-ih), da se vidi ko je u to vreme bio ministar odbrane, komandant generalstaba, ko su bili oficiri zaduzeni za nabavku i skladistenje akumulatora. Radi se o stvarima koje su bile od vitalnog znacaja za bezbednost drzave. Ucinjeni su neoprostivi propusti zbog javasluka i nama tako svojstvene ljudske gluposti i nedostatka osecaja za odgovornost. Kada su ovi akumulatori nabavljani, Gasic je mozda, u to vreme, zavrsavao zanat za keramicara, i nije ni sanjao da ce jednog dana da se dokopa funkcije ministra odbrane. Da li je Gasic ili neko drugi ministar odbrane, potpuno je sve jedno; mi odbranu nemamo, tako da je i to ministarstvo sa njenim ministrom besmisleno.

HanSolo

pre 8 godina

Smesna banana drzava, bruka se pred Putinom. Ni prvi ni poslednji blam, sa srpskim slatkorecivim prevrtljivim politicarima.
(Ok, 26. septembar 2015 16:41)
Ajde bre ne lupetaj.. Bruka se ispred Putina.. Joj bre kakav si komunjarski kompleksaš.. Putin je samo čovek ništa drugo.. Misliš da on zna gde ima svoje stvari? Smešan i jadan si..
Putinova zemlja je jedna od tih što nisu baš najbolje organizovane..

Boki

pre 8 godina

Pre desetak godina su bile "zaturene" kacige za mig 29,a piloti su godinama trazili nove.
Vazno je da su na stanju kad je popis,to je valjda svrha njihovog postojanja.

Nikola Ue.

pre 8 godina

Slobodno ne trazite krivca. Ja cu vam resiti tu nedoumicu. Ministar Odbrane nam je keramicar.
(Haiyan, 26. septembar 2015 16:35)


Vojska Srbije je sistemski počela da se rasformira ,da ne kažem uništava za vreme ministrovanja gospodina Borisa Tadića,ovog keramičara badava provlačite kroz usta.

persa

pre 8 godina

Ovo se dešava svuda na ovom svetu! Slaba organizacija, ili diverzija ! Mogao bih naširoko da pričam, iz moje prakse, o ovakvim slučajevima, ali nemam volje.............

magla

pre 8 godina

dosta pljuvanja ministra. dosta! vojska je veliki sistem, hiljade akumulatora, hiljade bobina, sad je vreme zetve, znate kako to ide sa usevima, trci ovamo trci tamo. eto prosle nedelje je bilo 37 stepeni, a danas kisa, a znate li vi kad padne kisa kako je u njivama. treba to srediti, treba potkositi, treba pripremiti, ma ajte molim vas. situacija je drugacija nego sto je bila nekada i to treba prilagoditi, ako ste ne razumeli. a akumulatori oni su deo sistema, nekad su tu, nekad neki zaturis, pa se evo pojave ponovo, evo tu su, nije ih niko maznuo, i tako to ide. kazem dosta

karamba

pre 8 godina

Ovakva vojska ne treba ama bas nikom,a kosta nas ohoho!
Bolje dajte Rusima vojnu bazu i bicemo mirni.Za sve ostalo su dovoljni zandarmi i Kobre,a ovo ostalo raspustiti.

botoman

pre 8 godina

ja stavrno ne razumem ulogu ovih botova i udaranje plusa i minusa i da li to zaista ima bilo kakvog učinka. a i postalo je očigledno, tako da svi znaju o čemu se radi. mogao bih da razumem da samo komentarišu, ali i kada komentarišu, čak je i to postalo očigledno. voleo bih da znam ko je smislio ovu strategiju udaranja plusa i minusa i da li taj zaista misli da sve to ima nekog učinka. ako je sve to smislio Vučić, trebalo bi mu reći da su mu botovi učinkoviti isto koliko i mere za poboljšanje ekonomije. jedini efekat botova je da obesmišljavaju ove sesije i svima idu na živce.

kg

pre 8 godina

Sta vam je pa Rusiji su zaturili nuklearnu glavu pa nista.U Americi su poslali nove avione na otpad pa su provalili gresku.Ali za to ima ljudi u vojsci koji su odgovorni....

Rambo

pre 8 godina

Radic nije neinformisan nego zlonameran...Nebo u tom periodu je bilo cuvano MiGovima 21BIS i G4 aparatima u pitanju su akumulatori za MiG 29 koji ionako nisu dovoljni. Inace za vasu informaciju Slovenci svoje nebo cuvaju klipnim avionima a Austrijanci i Svajcarci su do skora imali mlaznjake iz 60 tih za tu svrhu.

Zoki

pre 8 godina

Ovakve stvari se događaju. Na početku iračko-iranskog rata, daleko nadmoćnije iransko vazduhoplovstvo je bilo paralizovano zato što su u revoluciji pobili ljude koji su znali gde se šta nalazi u magacinima. Moguće je da su ti koji su zaturili te baterije odavno u penziji.
Što se tiče donacije, stvari stoje malo drugačije. Birokratizacija Srbije po merama EU je dovela do toga da je i za tako malu nabavku potrebno proći kroz celu proceduru javnih nabavki, koja traži vreme. Bilo bi dobro ako bi se naučile određene lekcije po pitanju procedura u ovakvim slučajevima.

Penzionere sa epoletama na sud !

pre 8 godina

Sada je sve jedno. Steta je ogromna, a o blamazi da ne govorim. Nadjeni akumulatori svakako vise nisu za upotrebu. Jedan akumulator zivi od toga da je napunjen, da ima struje u njemu. Ovi akumulatori, prekriveni prasinom, nisu bili najmanje 20 god.(!!!???) na uticnici. Oni su se odavno ispraznili do nule, sto za svaki akumulator znaci sigurnu smrt. Ako sada pokusaju da ih napune, napunice ih mozda do 10% kapaciteta koji inace imaju sto znaci da su neupotrebljivi. Ljudi koji su za ovo odgovorni nalaze se verovatno u penziji, ali to ne treba da bude razlog da se ne pozovu na odgovornost i kazne najdrasticnijom mogucom merom. Ovo se granici sa svesnom ili nesvesnom veleizdajom. Zna se kakve su kazne za veleizdaju.

milojica

pre 8 godina

Koliko sam upoznat, proizvodjac aviona odlucuje koji se akumulatori mogu koristiti... Upotrebi Indijske ili ove nase iz Krusika, i gubis garanciju...

Neven

pre 8 godina

Jeste u pitanju propust, ali na silu pokušavate da napravite nekakav skandal. Pitanje je jednostavno: da li u Vojsci Srbije, i u Vazduhoplovstvu, postoji objedinjena evidencija stanja u magacinima, i ako postoji da li se pravilno koristi. Tek onda može se govoriti o nečijoj eventualnoj odgovornosti. Stanje u magacinima u velikim sistemima je izuzetno ozbiljan, kritičan problem jer može koštati novca i efikasnosti. Dakle, novinarsko pitanje treba da bude da li u vojsci i vazduhoplovstvu postoji savremen, zaštićen sistem upravljanja zalihama, a ne "ko nije primetio akumulatore".

Mali Zmaj

pre 8 godina

Veliki vodja bi smaknuo javno one koji su krivi za ovo. Realno tako i treba. A ovde samo se prenosi sa jedne na drugu stranu krivica!!!

Sasa jokic

pre 8 godina

Zemlja je odavno unistena, sistem negativne selekcije nas je unistio.
Zemlju vode najgori, kao i sve institucije i javna predizeca.
Tako da je problem sa akumulatorima ocekivan i samo potvrdjuje gore navedeno. U vojsci je jedno vreme presudno za cin bilo da si utekao sa fronta, jer si onda povoljan za ucene. Kao sto i politicari imaju pune fijoke kompromitujucih materijala, a poslednji je snimak druzenja ministra polocije i narko bosa. Kao sto vidino, to je vec zaboravljeno....
A mi se bavimo akumulatorima?

Salerno

pre 8 godina

Zamolili putina da pokloni 2 akumulatora koji kostaju manje od 90, 000 eura. Drzava nema 90. 000.da ih kupi? Ko je ovde lud???? E stvarno ste banana drzava.

antibot

pre 8 godina

Ne vidim nista sporno u tome sto je zagubljeno 18 akumulatora, u drzavi u kojoj je zagubljeno desetak hiljada nekretnina u drzavnom vlasnistvu..

Milan M

pre 8 godina

Nije prava istina da je nebo bilo potpuno nezaštićeno.Dežurni mig 21 je obavljao svoju dužnost naravno ne kao 29-ka.Neke zemlje u okruženje nemaju ni to nego plaćaju susedima zaštitu!

mix014

pre 8 godina

Ko je kriv ? To se može ustanoviti za jedan radni dan. Onaj ko ih je nabavio i platio dobavljaču, a nije dostavio informaciju da su nabavljeni ili onaj ko je zadužen da zna šta ima u magacinima (ne rukovaoc), a to su NGŠ i Komandant RV i PVO.

NBGD

pre 8 godina

Ovo je neko pokusao da ih sakrije pa onda preko svoje firme (koju bi otvorio na sedam dana) prodao VS i tako napunio sebi lepo dzep. Da je normalna drzava neko bi za ovo debelo odgovarao i dobio otkaz,,ali kod nas se kao i 90% drugoga gurnulo pod tepih. Ne znam samo koliko taj telih moze da primi smeca. Mnogo smo neozbiljna drzava,mnogo.

joj meni

pre 8 godina

Auuu Rodicu decko sta ti radis. Vojska Srbije ogroman sistem, pa to je za vic. Kakav crni sistem pa jos ogroman. Lovacko udruzenje Crne Trave je spremnije i sposobnije za akciju od VS. Ne krivim vojnike, vec vrh vojske i bivse ministre-PS medju njima je i Vodja.

ns posmatrac

pre 8 godina

Treba imati u vidu da se zadnjih 15 godina vojska stalno transformise i smanjuje. Zatvaraju se garnizoni i skladista otisuje se oprema itd itd.

Donete su neke odluke administrativne priored gde je veliki broj oficira i podofica a medju njima i dobar deo pilota i tehnicara specijalista za avione i helikoptere na precac penzionisa.

To ostavlja trag na sistemu.

I nije najveci problem sto su se zaturila ti akumulatori vec sto sistem i MO nije bilo sposobno da nabavi nove na vreme.

Ako je nesto hitno onda i nuzno za odbaranu oda se to nabavi po skracenoj proceduri kolicina koja je neophodna za minimalno funkcionisanje a onda se raspisuju tenderi za popunjavanje do zeljenog broja.

itd itd.

manager

pre 8 godina

Zamislite danas ne daj Boze bombardovanje. Za 2 dana zpalili bi cijelu Srbiju. To je i bio cilj "demokrata" napraviti ovakvu nedrzavu. SRJ kakva god bila drzava, mogla se zvati drzavom. Imala je granice, vojsku, policiju, firme u drzavnom vlasnistvu, fabrike, nije se mogla vioriti zastava velike Albanije u Beograd. Sad uzivajte ovce beeee

armagedon

pre 8 godina

Nije ovo vest. Javašluk državne administracije se vidi u svim ministarstvima.
Ovo smo saznali jer je to verovatno brljotina predhodne vlasti.
Radiću, nije čudno a meni jeste jer sam akumulatore ja platio sa ostalim građanima Srbije koji plaćaju porez.

markovic1976

pre 8 godina

Svaciju odgovornost cemo da utvrdimo osim moje. Saga se nastavlja. Mene samo zanima da li imamo jednog bar politicara koji ne daje autogolove.

sumnjicav

pre 8 godina

mozda ce nastradati neki sa najnizim cinom ni kriv ni duzan a najodgovorniji ce opet da se izvuku.To je nasa praksa,tako je bilo a tako ce i biti.

darko k

pre 8 godina

Stanje nase vojske je katastrofalno da ne kazem porazavajuce oprema je stara I nije obnavljana decenijama tuzno je I sto vojska nema vise ni onih zaliha I kapaciteta koje je nekada imala obuka je losa kratka I povrsna, a o opremi netreba ni pricati, kada pitate generale sta je vojsci hitno potrebno njihov spisak je ogroman! Niko nema pravo da slabi odbrambrenu snagu ove drzave, a mislim da nebiga nesposobnost I javasluk su odgovorni za propadanje nase vojske, postavlja se pitanje da li se to radi namerno I planski ili su staranje o vojsci poveravali diletatima? Nabavka 2 helikoptera je mala I nedovoljna ,a KOV je isto jadnom stanju u artiljeriju, oklopne I specijalne jedinice nista nije ulagano sve se prica govori, a u praksi nista!

mickey

pre 8 godina

ko je kriv? pa ministar bi mogao da se ugleda na direktora vw!!! postoji i nesto sto se zove moralna odgovornost,koju gospodin ministar izgleda ne poseduje!!!

antibot

pre 8 godina

Ne vidim nista sporno u tome sto je zagubljeno 18 akumulatora, u drzavi u kojoj je zagubljeno desetak hiljada nekretnina u drzavnom vlasnistvu..

joj meni

pre 8 godina

Auuu Rodicu decko sta ti radis. Vojska Srbije ogroman sistem, pa to je za vic. Kakav crni sistem pa jos ogroman. Lovacko udruzenje Crne Trave je spremnije i sposobnije za akciju od VS. Ne krivim vojnike, vec vrh vojske i bivse ministre-PS medju njima je i Vodja.

Salerno

pre 8 godina

Zamolili putina da pokloni 2 akumulatora koji kostaju manje od 90, 000 eura. Drzava nema 90. 000.da ih kupi? Ko je ovde lud???? E stvarno ste banana drzava.

mickey

pre 8 godina

ko je kriv? pa ministar bi mogao da se ugleda na direktora vw!!! postoji i nesto sto se zove moralna odgovornost,koju gospodin ministar izgleda ne poseduje!!!

sumnjicav

pre 8 godina

mozda ce nastradati neki sa najnizim cinom ni kriv ni duzan a najodgovorniji ce opet da se izvuku.To je nasa praksa,tako je bilo a tako ce i biti.

Sasa jokic

pre 8 godina

Zemlja je odavno unistena, sistem negativne selekcije nas je unistio.
Zemlju vode najgori, kao i sve institucije i javna predizeca.
Tako da je problem sa akumulatorima ocekivan i samo potvrdjuje gore navedeno. U vojsci je jedno vreme presudno za cin bilo da si utekao sa fronta, jer si onda povoljan za ucene. Kao sto i politicari imaju pune fijoke kompromitujucih materijala, a poslednji je snimak druzenja ministra polocije i narko bosa. Kao sto vidino, to je vec zaboravljeno....
A mi se bavimo akumulatorima?

nesa

pre 8 godina

Ma ljudi sve je u obrazovanju, cetvorogodisnje skolovanje je ukinuto 1992 godine . Od tada ono je zamenjeno sa 9 mesecnim kursom za podoficire. Ovo je jedan od tih rezultata. Kad nas pocnu leciti lazni doktori bice to potpun ucinak silnih reformi obrazovanja. Osvestimo se

mix014

pre 8 godina

Ko je kriv ? To se može ustanoviti za jedan radni dan. Onaj ko ih je nabavio i platio dobavljaču, a nije dostavio informaciju da su nabavljeni ili onaj ko je zadužen da zna šta ima u magacinima (ne rukovaoc), a to su NGŠ i Komandant RV i PVO.

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

totalno nemoguća situacija, 20 godina radim u vojsci i nema teoretske šanse da ovako nešto može da se desi, gde god da su bili akomulatori, postojao je trag, u svaki mali ili veliki magacin se ulazi svakodnevno i popisi se vrše mesečno, komisijski, da je to bila neka "nebitna stvar", tipa remnik za pušku pa da se i "zaboravi", ali ovako glomazne stavke i to 18 nj8h ,nema šanse, to ili nije ni uvedeno u materijalne liste nikada ili je "namerno" zaboravljeno iz ne znam kog razloga, verovatno olova u njima pa da se prodaju na kilo, mislim ,glupost,...taj treba na robiju, odmah, nečuveno...

pro

pre 8 godina

Sad je odjednom skandal 18 akumulatora, a što RViPVO za ovu godinu ima na raspolaganju za tekuće troškove 1 milijardu dinara (manje od 9 miliona evra), to nije skandal!? Za kontrolu i zaštitu javnog dobra - vazdušnog prostora.
Komunalna policija Beograda je dobila 1 milijardu dinara iz budžeta grada Beograda. RTS je dobio 8,5 milijardi za ovu godinu da bi nam svako veče prikazivao Radašina. E, to tek nije skandal!?
Ova zemlja ne zaslužuje Vojsku, kao ni ljude spremne da daju svoj život na krševima, dok Srbija blene netremice u Parove, Farmu i V.brata.
Nek' nam je sa srećom!

ns posmatrac

pre 8 godina

Treba imati u vidu da se zadnjih 15 godina vojska stalno transformise i smanjuje. Zatvaraju se garnizoni i skladista otisuje se oprema itd itd.

Donete su neke odluke administrativne priored gde je veliki broj oficira i podofica a medju njima i dobar deo pilota i tehnicara specijalista za avione i helikoptere na precac penzionisa.

To ostavlja trag na sistemu.

I nije najveci problem sto su se zaturila ti akumulatori vec sto sistem i MO nije bilo sposobno da nabavi nove na vreme.

Ako je nesto hitno onda i nuzno za odbaranu oda se to nabavi po skracenoj proceduri kolicina koja je neophodna za minimalno funkcionisanje a onda se raspisuju tenderi za popunjavanje do zeljenog broja.

itd itd.

Milos Ilic

pre 8 godina

94-te u mojoj kasarni na Kosovu godisnji popis. Dolazi moj drugar i kaze - eno ga zastavnik Kole i psuje sve redom jer mu fali 2.500 metaka. Kako toliko? Kaze, dao je nekome i ne moze da se seti kome. Toliko o Vojsci.

Vazduplohov na letovanju u Srbiji udaljen jednu svemirsku godinu od mozga

pre 8 godina

Pre 9 godina, ja sluzio u Batajnici u jednoj eskadrili (ne bih da imenujem). Bas pre moje prekomande iz Sombora, mozda nedelju dana pre, ukradeno je 4 sesnaestocevnih raketnih lansera za MIG 29. Usli neki seljaci do hangara, strpali na traktorsku prikolicu i kros sumu paljba. 16.000 evra je bila cena jednog... Ja nisam cuo da su ikad pronasli krivce, a znao bih jer imam dosta prijatelja tamo. Da ne pricam kakvog sam se pajanja nagledao jos pored ovoga. To je dakle bilo pre 9 godina, a vi sad zamislite kako je sada...

Swedenonline

pre 8 godina

“Radimo intenzivno na popisu kompletne imovine Vojske Republike Srbije.''

Kad sve popišete, prodajte sve, možda onda sve bude pod kontrolom. Svačije je ničije, odatle se slama lako tuđim mlati. :-(

nebitan, al' stvarno

pre 8 godina

Strogo kazniti desetara (magacionera) i njegovog pretpostavljenog (vodnika I klase) za nemar, nepostovanje procedura i sl. Za "pad helikoptera" je vecina glasaca zaboravila, to je sad nebitno, najbitnije je naci odgovorne za akumulatore. To je novi izazov za Vladu RS, posto smo ovo oko granica resili u nasu korist.

DPolitika

pre 8 godina

Nasai najbolji lovci????

Smehoteka, nasi lovci, koji lovci, par poluispravnih aviona koji su zastareli jos pre 20 godina(mig 29A/UB) i 35 godina (MiG-21Bis).

Tehnika koja se ne modernizuje i ne zanavlja vec samo prodaje, vojska koja je manja od policije gotovo 2 puta(oko 24.000 pripadnika VS), parade Vojske Srbije na kojima se prikazuje oruzije starnih vojski i to sve je nebitno a bitno je par akumulatora??

Sad su kao problem zatureni akumulatori a nije problem katastrofalan odnos drzave prema vojsci u koju se gotovo nista ne ulaze, cije je brojno stanje drasticno smanjeno a nasi najbolji avioni za avijaciju kojoj preti gasenje su sustinski pod zemljom u kaponirima na aerodromu ponikve zatrpani jos od 1999 i niko ne preduzima nista da ih izvuce?

Nema se kao para a svaki dan vidimo kako se ima za svakave gluposti, jedan oficir ili podoficir mora da obavlja desetine zadataka vise nego ranije za mizernu platu uz slabu opremu a problem je akumulator?

Ako je nesto problem tada je nabaka satelistkih slika za cenu za koju se mogao kupiti satelit, nabavka sistema veza koji su losi, kupovina stranih BPL umesto pojacano finasiranje zavrsetka domacih, nabavka Nemacke puske HK G36 koju Nemacka izbacuje jer je felericna, kasnjenje sa modernizacijom G4, kupovina zastitnih prsluka do koje nije doslo, kabanica sto se nadovezuje na lose delovi uniforme M10, nabavka PVO, modernizacija oklopa itd.

Veci je proble sto je Krusik akumulatori zamalo ugasen od ovoga.

markovic1976

pre 8 godina

Svaciju odgovornost cemo da utvrdimo osim moje. Saga se nastavlja. Mene samo zanima da li imamo jednog bar politicara koji ne daje autogolove.

manager

pre 8 godina

Zamislite danas ne daj Boze bombardovanje. Za 2 dana zpalili bi cijelu Srbiju. To je i bio cilj "demokrata" napraviti ovakvu nedrzavu. SRJ kakva god bila drzava, mogla se zvati drzavom. Imala je granice, vojsku, policiju, firme u drzavnom vlasnistvu, fabrike, nije se mogla vioriti zastava velike Albanije u Beograd. Sad uzivajte ovce beeee

NBGD

pre 8 godina

Ovo je neko pokusao da ih sakrije pa onda preko svoje firme (koju bi otvorio na sedam dana) prodao VS i tako napunio sebi lepo dzep. Da je normalna drzava neko bi za ovo debelo odgovarao i dobio otkaz,,ali kod nas se kao i 90% drugoga gurnulo pod tepih. Ne znam samo koliko taj telih moze da primi smeca. Mnogo smo neozbiljna drzava,mnogo.

tonci

pre 8 godina

Ne zelim da branim keramicara ministra Gasica, ali informacija je jako cudna-ZATURILI 18 AKUMULATORA.

Kao vojnik sam radio u Batajnici u akumulatorskoj stanici gde su se formirali, punili i odrzavali srebro-cincani akumulatori za MIG-21 i MIG-29.

Nemoguce je da postoje ispravni akumulatori na kojima je vec izvrsen proces formiranja iz razloga sto oni moraju da imaju konstantan proces punjenja-praznjenja, kako pojedinene celije ne bi pale ispod zadatog napona i time onesposobio ceo akumulator.

Proces formiranja traje sedam dana, a odrzavanje svakodnevno.

Skoro svaki dan je potrebno akumulator prazniti i puniti kako ne bi doslo do ostecenja srebro-cinka, jer MIG avioni nemaju olovni akumulator.
Elektrolit je NaOH natrijumova baza koja je opasna za rad.

Sve komponente za formiranje baterija su se proizvodile u Krusiku.
Znaci nasa Srpska proizvodnja. Krusik je unisten u bombardovanju.

Ukoliko su postojale zalihe neformiranih celija i elektrolita NaOH onda je bilo moguce formirati akumulator, ali za sam proces je potrebno jos mnogo toga.

Akumulatorska stanica na aerodromu Batajnica je unistena tokom bombardovanja 1999. godine sa svom logistickom podrskom za ovaj komplikovan proces formiranja baterija za ovaj tip aviona.
Cak i formirani olovni akumulatori posle toliko vremena nekoriscenja ne bi vise bili upotrebljivi.
Na sajtu krusika http://www.krusik.rs nisam pronasao da oni proizvode srebro-cincane celije i ostalu opremu za akumulatore MIG-21-29.

Stariiii... akumulatoriiii...kupujemoooo!...

pre 8 godina

U velikim sistemima kako to reče Radić, svašta je moguće pa i to da ministar vojske bude - keramičar...
U JNA je kružila anegdota (a možda se i stvarno desilo), o jednom starešini koji je izgubio ni manje ni više jedan tenk. Podigla se čitava uzbuna oko toga. Kad su došli da vrše popis, videli - svi tenkovi na broju. Ispostavilo se da taj veselnik dok je brojao tenkove, nije uopšte računao onaj na kojem je prilikom tog brojanja - SEDEO!
E pa verovano se slično desilo i u vezi ovih akumulatora!

Vlada komunista

pre 8 godina

Ja sam bio pripadnik vojske i mogu samo da vam kažem da tamo vlada veća anarhija nego i u jednom drugom segmentu države. Nepotizam i egoizam su razvijeni do savršenstva. 60 godina su imali zaštićene podoficire koji su imali samo jedan posao: da vode evidenciju o imovini po magacinima i da je lično duže. Ništa drugo nisu radili samo su premeštali stvari sa jednog na drugo mesto, ne oni lično nego desetina vojnika. U tom presipanju iz šupljeg u prazno desila se i ova stvar. Ovo sve važi baš za kasarnu u Pančevu u kojoj sam ja služio. Oficiri zaduženi za magacine i sredstva se tamo poistovećuju sa božanstvom a rezultat vidimo.

armagedon

pre 8 godina

Nije ovo vest. Javašluk državne administracije se vidi u svim ministarstvima.
Ovo smo saznali jer je to verovatno brljotina predhodne vlasti.
Radiću, nije čudno a meni jeste jer sam akumulatore ja platio sa ostalim građanima Srbije koji plaćaju porez.

Nikola Ue.

pre 8 godina

Slobodno ne trazite krivca. Ja cu vam resiti tu nedoumicu. Ministar Odbrane nam je keramicar.
(Haiyan, 26. septembar 2015 16:35)


Vojska Srbije je sistemski počela da se rasformira ,da ne kažem uništava za vreme ministrovanja gospodina Borisa Tadića,ovog keramičara badava provlačite kroz usta.

Zak

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!

darko k

pre 8 godina

Stanje nase vojske je katastrofalno da ne kazem porazavajuce oprema je stara I nije obnavljana decenijama tuzno je I sto vojska nema vise ni onih zaliha I kapaciteta koje je nekada imala obuka je losa kratka I povrsna, a o opremi netreba ni pricati, kada pitate generale sta je vojsci hitno potrebno njihov spisak je ogroman! Niko nema pravo da slabi odbrambrenu snagu ove drzave, a mislim da nebiga nesposobnost I javasluk su odgovorni za propadanje nase vojske, postavlja se pitanje da li se to radi namerno I planski ili su staranje o vojsci poveravali diletatima? Nabavka 2 helikoptera je mala I nedovoljna ,a KOV je isto jadnom stanju u artiljeriju, oklopne I specijalne jedinice nista nije ulagano sve se prica govori, a u praksi nista!

Saša

pre 8 godina

Ljudi ja svojevremeno radio popis u jednom vojnom magacinu vojne rezerve.U jednom sanduku fali 1 puška M 80 AB2,kaže šef popisne komisije neki zastavnik-A to je manjak već neko vreme,popisuj dalje.Najopustenije,kao da fali par čarapa.A manjak"sitnijih "stvari, to nisam ni zapamtio.Uniforme,čizme,šlemovi...Bilo je to doduše pre 10 godina,ali ništa se tu promenilo nije.
Vojska Srbije,komedija jedna.

Victorinox

pre 8 godina

Fakat da je ovo banana država, ali je Radić donekle u pravu. Sve vojske sveta su jako rigidni i inertni sistemi, u kojima se državne pare nemilice arče, a kada se sistem raspada 25 godina (demontaža vojske je počela još u Slobino vreme), ovakve stvari me ne čude. U vreme mog služenja JNA polovinom 80-tih, u jednom od objekata koji smo čuvali je za zidanje kućica za pse naručeno 30 džakova cementa PO KUĆICI. Pitam mog zastavnika Spasu (sjajan čovek, bio nam je kao drugi ćale) hoćemo li da smeštamo slonove ili nosoroge u dotične kućice, a on me samo pogleda i kaže: "E, borac, nemo' mnogo da se praviš pametan!"

Ovo je potpuno u skladu sa svetskom praksom, na primer sa skandalom u USA, kada je, takođe 80-tih, jedan novinar otkrio da je američka vojska plaćala 436 dolara za jedan čekić, 600 za dasku za WC, a 7622 dolara za kućni aparat za kafu (kongres uredno odobrio). Tja, kako bi se inače obogatili vojni liferanti svih zemalja u poslednjih par vekova?

tamni vilajet

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!
(Zak, 26. septembar 2015 18:55)

E pa suska se da ce napraviti rekonstrukciju Vlade, a da je Gasicu umesto ovog Ministarstva, namenjeno Ministarstvo spoljnih poslova!

Sad ti gledaj da li nam se isplati da ga ostavimo ovde, gde maksimalno moze da zagubi akumulatore ili da se udruzi sa Nikolicem, pa da nas predstavljaju po svetu!??

Ja nemam sumLJe sta je bolje!

stari kadar

pre 8 godina

@tonci:

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Meni sve ovo lici na klasican scenario koga sam se nagledao dok sam sluzio onu staru JNA pre tacno 20 godina (septembarska 1984/85). Tamo sam imao prilike da vidim za one pojmove nove novcate stvari zapakovane, premazane konzervansima (specijalne masti), gurnute u neke magacine o kojima su znali samo zastavnici koji su duzili njihove kljuceve. Ti likovi su bili neverovatni. Dvojica u nasem garnizonu su bili toliko bolesni, maltene jednom i po nogom u grobu. Stalno su trcali na VMA, a u sluzbi su ih drzali samo zato sto su bili jedini koji su znali gde je sta, za slucaj neke vece mobilizacijske vezbe ... da se pukiša ne osramoti ako mu upadnu neki generali u kontrolu. A takvih likova je bilo u svakom garnizonu. E sad, dosle su devedesete, raspala se SFRJ, a potom i SRJ, u Srbiji su crveno-crne zamenili zuti, a zute ovi sadasnji bezbojni likovi. Vojske vise nema, tako da o nekoj evidenciji nema vise ni smisla govoriti.

I ko je odgovoran? Skoro pola drzave, nazalost.

Slavisa

pre 8 godina

Akumulator nije mali ko konzerva ribe pa da se ne vidi u magacinu gde je trebao da stoji? Tko je odgovarao za to sto nije bilo tih akumulatora? Nitko? Zamislite da nestanu svi ti akumulatori i da nitko ne odgovara? Ako ih nije bilo znaci da ih je netko sklonio ili ukrao pa kad se prasina oko toga digla onda se odjednom pojavise? Koliko kostaju ti akumulatori jer narod ih je morao platiti Rusima. Rus poklonio? Malo sutra!

NScentar

pre 8 godina

Pa koliko dugo ce se ova vlada izvlaciti na " bivsu vladu "? Pet, deset, dvadeset godine? Samo jedno, dali je Boris Tadic kriv sto je helikopter naredjen da sleti na Surcin u velku maglu?

Prst na čelo

pre 8 godina

Odgovornost?Po našem starom običaju, biće:"Pa i u susednim zemljama se desilo ovo i ono, pa tek u Americi, Nemačkoj itd.
Pa se stvar razvodni, pa nema paragrafa po kojem bi neko odgovarao, pa opet itd.
Ovde je jedino dobro da se konačno otvore oči onima koji misle da nam je vojska neki uredjen sistem.A najnaivniji su oni koji zagovaraju opet obavezno služenja vojnog roka.Krajnje je vreme da se razmisli kako vojsku skinuti sa grbače naroda.
Neću navoditi primere od 1972-ge, od kad sam bio prisutan u vojsci preko 23 godine, već samo kad mi je sin 1972-ge otišao u vojsku i nakon 20 dana htedoše da ga pošalju na front.Odem tamo kod komandanta kasarne, kad tamo, nigde se moj sin ne vodi da uopšte postoji.Proverim u vojnom odseku koji ga je poslao, oni kažu:"Nema ga u našoj evidenciji".Zaključim da je to zbog toga da ako pogine, da kažu:"Sam došao, sam se ubio"....
Godine 1999 dečko mobilisan i postavljen par stotina metara od mesta gde Ameri sipaju tomahavke i dodje kući na 4 dana odsustva.Posle dva dana eto ti policije na vrata.Komšiluk zinuo.Bruka.Dobili spisak od vojske da se nije odazvao na mobilizaciju, pa hoće prinudno da ga vode, a usput malo da ga uhapse i šta ja znam šta još...
Ili to svesti na par najprofesionalnijih jedinica, ili ukinuti, a ojačati jedinice javnog reda, ali pošto najpre njih urede.

SVD

pre 8 godina

Nušić je napisao priču "Naše Arhive" o tome kako je bio izgubljen slon. Da je živ, mogao bi da napiše priču "Naši vojni magacini".

Mile

pre 8 godina

Ha ha, u vosci se krade sve. Kad sam ja služio pre par godina ni slavine nije bilo. Nekome se svidela pa skinuo i zabio kočić. Da me neko ubedi da se ovi akumulatori nisu svideli nekom patriJoti sa činom, neće da može. "Mile stavi ih po strani pa ću ja sutra doći da ih pogledam". A kad ono, ne mogu u Mercedesa. Da vozi Moskviča možda bi se i složili na Ruskom. Nema problema, utopićemo ih na otpadu. Međutim otpad je sumnjičav na toliko srebro. I ljudi se plaše vojske pa ga poslali u zlataru. Zlatar bi uzeo da je zlato ali srebro niko neće. Da se u Srbiji kuje ehcajg ili plehovi, nebi bilo tih akumulatora više. Ovako ih je bilo teško utopiti pa ostadoše u skladištu.

krle - dron

pre 8 godina

U vreme " Gospodje Ministarke" ljudi u srbiji su postovali svoju i cenili tudju CAST,ovi dogadjaji podsecaju tragikomicno na ona davna slavna i casna vremena,danas vec duze na vlasti se u srbiji smenjuju fukare kako ih je davno predvideo cuveni TARABIC.Prvo su nam zuti olosi uglavili na mesto ministra vojnog ulicnog geliptera koji je prvo sluzbovao dizuci i spustajuci naplatnu rampu kod JULa,dabi potom od naplatne ustedjevine opremio sebi kafic iz kojeg je naglavacke uleteo kao telohranitelj partiskog olosa na mesto ministra vojnog i NARAVNO ZAVRSIO NA PASNJAKU nasred vracara kao zavrljalo govece slucajno na pasnjak pa nezna iz pasnjaka da izadje.Ovaj sadasnji ministar vojni takodje kafedzija kome mediji nikako da pronadju gde je zavrsio srednju skolu,i onda se cudimo kako nam padaju helikopteri,nelete avioni jer su akkumulatori sakriveni u nekoj supi,kazu da su dva ruska akumulatora vredna 90.000 eura,koliko vrede 20 komada ??.Salu na stranu,predsednik vlade mora da postuje znanje i ravnanje pogotovo u vojsci za koju je narod iskonski vezan,i u istoriji srbije vojska nikada nije bila ovako ponizena,procitajte malo ko je sve u kraljevini srbiji bio ministar vojni,to se cak nije usudio da menja ni kasnije dodjos posle noci dugih nozeva 1903- koga su iz zenevskog podruma ustolicili pojedini tajkuni u srbiji i evropski centri moci koji su srbiji i dosli glave.Pojednostavljeno kafedzije nemaju sta da traze ni u kantini vojske a kamoli da budu na celu.

redovno uglađen stav

pre 8 godina

"Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .

C i n i k

pre 8 godina

El znate botovi posta je $amo 1 accu za avion?
To se samo na I pogled cini da je neko zaturio...
A kad ce inace "ministar" da podnese ostavku?!

Сд

pre 8 godina

Срећа па нису могли да стану ни у једно возило, иначе их не бисте ни пронашли.

Milan M

pre 8 godina

Nije prava istina da je nebo bilo potpuno nezaštićeno.Dežurni mig 21 je obavljao svoju dužnost naravno ne kao 29-ka.Neke zemlje u okruženje nemaju ni to nego plaćaju susedima zaštitu!

Boki

pre 8 godina

Pre desetak godina su bile "zaturene" kacige za mig 29,a piloti su godinama trazili nove.
Vazno je da su na stanju kad je popis,to je valjda svrha njihovog postojanja.

magla

pre 8 godina

dosta pljuvanja ministra. dosta! vojska je veliki sistem, hiljade akumulatora, hiljade bobina, sad je vreme zetve, znate kako to ide sa usevima, trci ovamo trci tamo. eto prosle nedelje je bilo 37 stepeni, a danas kisa, a znate li vi kad padne kisa kako je u njivama. treba to srediti, treba potkositi, treba pripremiti, ma ajte molim vas. situacija je drugacija nego sto je bila nekada i to treba prilagoditi, ako ste ne razumeli. a akumulatori oni su deo sistema, nekad su tu, nekad neki zaturis, pa se evo pojave ponovo, evo tu su, nije ih niko maznuo, i tako to ide. kazem dosta

Bosanac

pre 8 godina

Kakvi ba avioni, kakva ba zastita? Vidjeli smo 1999. kako je to funkcionisalo. Hajd malo pristupiti svemu s mjerom i napokon prestati valjati ublehe o velikoj vojsci, narodu, herojima i slicnim glupostima. Da nas bilo koga napadne iole pristojnija zemlja legli bi za deset dana!

HanSolo

pre 8 godina

Smesna banana drzava, bruka se pred Putinom. Ni prvi ni poslednji blam, sa srpskim slatkorecivim prevrtljivim politicarima.
(Ok, 26. septembar 2015 16:41)
Ajde bre ne lupetaj.. Bruka se ispred Putina.. Joj bre kakav si komunjarski kompleksaš.. Putin je samo čovek ništa drugo.. Misliš da on zna gde ima svoje stvari? Smešan i jadan si..
Putinova zemlja je jedna od tih što nisu baš najbolje organizovane..

tonci

pre 8 godina

(stari kadar, 26. septembar 2015 20:04)

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Informacija je da je pronadjeno oko 300 srebro-cincanih celija koje nisu bile formirane, odnosno u kojima nije bio elektrolit NaOH - Natrijumova baza (luzina).

Medjutim, u mnogim medijima je javljeno da su te celije iz 2009. godine.
Obzirom da postoji i garantni rok neformiranih celija.
Mislim da je taj rok 4 godine.
Postavlja se pitanje da li pronadjene celije (cija je kolicina dovoljna za 18 kompleta akumulatora) mogu da se formiraju obzirom na njihovu starost.

Potrebna je ekpertiza tih celija kako bi se doslo do broja koliko njih je moguce upotrebiti za proces formiranja.

Zanimljivo je za citaoce da pogledaju link kako izgledaju ti akumulatori , celije i ostala oprema.

Ruska fabrika http://elrsar.ru/production/silver/137/

milan

pre 8 godina

Ako ne iz stida ono zbog osećaja odgovornosti bi trebao ministar odbrane da podnese ostavku da je zemlja u stvari bila bez vazdušne odbrane nekoliko nedelja i to je odgovornost ministra koji treba da stoji iza grešaka svojih saradnika.

predstava

pre 8 godina

Ja mislim da su se akomulatori "izgubili", ne bi li se jos jednom stvorila situacija u kojoj nas Putin i Rusija jos jednom kao nesto "spasavaju".
Cela ta predstava se i dogodila uoci njegovog dolaska, a i secamo se i kakva je medijska pompa propratila celu tu stvar oko akomulatora, a i jasno vam je da u toj vosci sve vrvi od rusofilije. Isto je i ovde medju komentatorima, trazi se se Gasiceva ostavka, al se ne trazi i Dikoviceva. Zasto je to tako?

botoman

pre 8 godina

ja stavrno ne razumem ulogu ovih botova i udaranje plusa i minusa i da li to zaista ima bilo kakvog učinka. a i postalo je očigledno, tako da svi znaju o čemu se radi. mogao bih da razumem da samo komentarišu, ali i kada komentarišu, čak je i to postalo očigledno. voleo bih da znam ko je smislio ovu strategiju udaranja plusa i minusa i da li taj zaista misli da sve to ima nekog učinka. ako je sve to smislio Vučić, trebalo bi mu reći da su mu botovi učinkoviti isto koliko i mere za poboljšanje ekonomije. jedini efekat botova je da obesmišljavaju ove sesije i svima idu na živce.

tonci

pre 8 godina

@ "Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .
(redovno uglađen stav, 26. septembar 2015 19:29)

Na Vase pitanje koliki su ti akumulatori izvolite link http://elrsar.ru/production/silver/137/ pa pogledajte kako izgledaju srebro-cincane celije , kutije, spojke , te NaOH elektrolit kojim se pune celije,itd. itd. .
Ovo je orginalna Ruska fabrika za proizvodnju akumulatora, izmedju ostalih i za modele MIG-21 i MIG - 29
Sve ovo se nekada, pre bombardovanja, proizvodilo u Krusiku, ali dugo vise nema proizvodnje tih komponenti za MIG-21 i MIG - 29, radi rusenja fabrike 1999. godine bombardovanjem Srbije.

Formiranje, punjenje , odrzavanje i sklapanje komponenti se radi u specializovanim akumulatorskim stanicama na vojnim aerodromima -konkretno na Batajnici, a Krusik je nekada samo proizvodio komponente.

MIG - 21 koristi dva kompelta ovih akumulatora, za MIG 29 nisam siguran koliko je potrebno kompleta akumulatora.

Pozdrav.

Nikola Ue.

pre 8 godina

(tonci, 26. septembar 2015 19:00)


Pozdrav,bas mi je drago da ima neko ko je sluzio vojni rok da objasni velikoj vecini ovde koji pisu o naprednostima,keramicarima,botistima i sl,kakve se radnje i postupci obavljaju u VS,a da pri tom nisu otisli ni na redovan lekarski na VMC,a kamoli nosili uniformu.

Zoki

pre 8 godina

Ovakve stvari se događaju. Na početku iračko-iranskog rata, daleko nadmoćnije iransko vazduhoplovstvo je bilo paralizovano zato što su u revoluciji pobili ljude koji su znali gde se šta nalazi u magacinima. Moguće je da su ti koji su zaturili te baterije odavno u penziji.
Što se tiče donacije, stvari stoje malo drugačije. Birokratizacija Srbije po merama EU je dovela do toga da je i za tako malu nabavku potrebno proći kroz celu proceduru javnih nabavki, koja traži vreme. Bilo bi dobro ako bi se naučile određene lekcije po pitanju procedura u ovakvim slučajevima.

persa

pre 8 godina

Ovo se dešava svuda na ovom svetu! Slaba organizacija, ili diverzija ! Mogao bih naširoko da pričam, iz moje prakse, o ovakvim slučajevima, ali nemam volje.............

Gradjanin5

pre 8 godina

Svima je jasno kakav je raspad od neorganizacije u svim drzavnim institucijama. Sramota! Mi placamo sve te neradnike. Otkazi u drzavnoj administraciji pod hitno!!!!

Penzionere sa epoletama na sud !

pre 8 godina

Sada je sve jedno. Steta je ogromna, a o blamazi da ne govorim. Nadjeni akumulatori svakako vise nisu za upotrebu. Jedan akumulator zivi od toga da je napunjen, da ima struje u njemu. Ovi akumulatori, prekriveni prasinom, nisu bili najmanje 20 god.(!!!???) na uticnici. Oni su se odavno ispraznili do nule, sto za svaki akumulator znaci sigurnu smrt. Ako sada pokusaju da ih napune, napunice ih mozda do 10% kapaciteta koji inace imaju sto znaci da su neupotrebljivi. Ljudi koji su za ovo odgovorni nalaze se verovatno u penziji, ali to ne treba da bude razlog da se ne pozovu na odgovornost i kazne najdrasticnijom mogucom merom. Ovo se granici sa svesnom ili nesvesnom veleizdajom. Zna se kakve su kazne za veleizdaju.

Ministar koje odbrane bre?

pre 8 godina

O Boze, samo se nadam da Gasic nece podneti ostavku...
(R2D2, 26. septembar 2015 16:59)

Mozda zbog neceg drugog, ali zbog akumulatora sigurno ne treba da daje ostavku. Da se razumemo, ne branim ga, zabole me za njega kao i za vecinu politicara. Izuzetno antipaticna siljobersko-srpska faca... jednom reci, u prenosnom smislu, seljacina. Ko je kriv za ovu blamazu sa akumulatorima lako je ustanoviti. Iz dokumenata moze da se vidi kada su nabavljeni (pre mnogo godina verovatno, mnogo pre od 90-ih), da se vidi ko je u to vreme bio ministar odbrane, komandant generalstaba, ko su bili oficiri zaduzeni za nabavku i skladistenje akumulatora. Radi se o stvarima koje su bile od vitalnog znacaja za bezbednost drzave. Ucinjeni su neoprostivi propusti zbog javasluka i nama tako svojstvene ljudske gluposti i nedostatka osecaja za odgovornost. Kada su ovi akumulatori nabavljani, Gasic je mozda, u to vreme, zavrsavao zanat za keramicara, i nije ni sanjao da ce jednog dana da se dokopa funkcije ministra odbrane. Da li je Gasic ili neko drugi ministar odbrane, potpuno je sve jedno; mi odbranu nemamo, tako da je i to ministarstvo sa njenim ministrom besmisleno.

karamba

pre 8 godina

Ovakva vojska ne treba ama bas nikom,a kosta nas ohoho!
Bolje dajte Rusima vojnu bazu i bicemo mirni.Za sve ostalo su dovoljni zandarmi i Kobre,a ovo ostalo raspustiti.

kg

pre 8 godina

Sta vam je pa Rusiji su zaturili nuklearnu glavu pa nista.U Americi su poslali nove avione na otpad pa su provalili gresku.Ali za to ima ljudi u vojsci koji su odgovorni....

OffTopic

pre 8 godina

@victorinox

obavezno pogledaj film "pentagons wars"
upravo je na temu drapanja i naprdovanja u vojsci. deluje kao glupa komedija a u stvari je jako ozbiljan i po istinitim dogadjajima!

Mali Zmaj

pre 8 godina

Veliki vodja bi smaknuo javno one koji su krivi za ovo. Realno tako i treba. A ovde samo se prenosi sa jedne na drugu stranu krivica!!!

Rambo

pre 8 godina

Radic nije neinformisan nego zlonameran...Nebo u tom periodu je bilo cuvano MiGovima 21BIS i G4 aparatima u pitanju su akumulatori za MiG 29 koji ionako nisu dovoljni. Inace za vasu informaciju Slovenci svoje nebo cuvaju klipnim avionima a Austrijanci i Svajcarci su do skora imali mlaznjake iz 60 tih za tu svrhu.

Neven

pre 8 godina

Jeste u pitanju propust, ali na silu pokušavate da napravite nekakav skandal. Pitanje je jednostavno: da li u Vojsci Srbije, i u Vazduhoplovstvu, postoji objedinjena evidencija stanja u magacinima, i ako postoji da li se pravilno koristi. Tek onda može se govoriti o nečijoj eventualnoj odgovornosti. Stanje u magacinima u velikim sistemima je izuzetno ozbiljan, kritičan problem jer može koštati novca i efikasnosti. Dakle, novinarsko pitanje treba da bude da li u vojsci i vazduhoplovstvu postoji savremen, zaštićen sistem upravljanja zalihama, a ne "ko nije primetio akumulatore".

i tako...

pre 8 godina

@jaa, 26. septembar 2015 17:57;
@Bosanac, 26. septembar 2015 18:27;

Prvi sam bio protiv te ekipe iz 90-tih, pa sam dobio ovu iz 2000-tih i iskreno - mrtva trka!

A sto se odbrane neba iz 1999-te tice i uspeha ili neupseha naseg RV u PVO, kao i Vojske uopste - procitajte malo sta su na Zapadu napisali o tome.

Sta su njihovi oficiri pisali u svojim izvestajima i analizama tog sukoba i kako su sa profesionalnog aspekta ocenili nasu Vojsku tada.

Preporucujem portal AirPowerAustralia ili izvestaj o nabavkama USAF iz 2005-te.

Stavise, i tu cete naci dosta preuvelicavanja uspeha NATO-a, umanjivanja i maskiranja NATO gubitaka, kao i ogromnog precenjivanja brojcanog stanja borbeno sposobne tehnike naseg RV i PVO na pocetku sukoba.

Sve u svemu '99-te imali smo operativnih 2 kom. MIG-29 i 45 kom. MIG-21, sa nekoliko operativnih radara i po 30 god. starim sistemima PVO.

Sve sto je NATO uspeo da pogodi bila su 3 tenka, 20-ak oklopnih vozila i

milojica

pre 8 godina

Koliko sam upoznat, proizvodjac aviona odlucuje koji se akumulatori mogu koristiti... Upotrebi Indijske ili ove nase iz Krusika, i gubis garanciju...

Nikola Ue.

pre 8 godina

Slobodno ne trazite krivca. Ja cu vam resiti tu nedoumicu. Ministar Odbrane nam je keramicar.
(Haiyan, 26. septembar 2015 16:35)


Vojska Srbije je sistemski počela da se rasformira ,da ne kažem uništava za vreme ministrovanja gospodina Borisa Tadića,ovog keramičara badava provlačite kroz usta.

manager

pre 8 godina

Zamislite danas ne daj Boze bombardovanje. Za 2 dana zpalili bi cijelu Srbiju. To je i bio cilj "demokrata" napraviti ovakvu nedrzavu. SRJ kakva god bila drzava, mogla se zvati drzavom. Imala je granice, vojsku, policiju, firme u drzavnom vlasnistvu, fabrike, nije se mogla vioriti zastava velike Albanije u Beograd. Sad uzivajte ovce beeee

magla

pre 8 godina

dosta pljuvanja ministra. dosta! vojska je veliki sistem, hiljade akumulatora, hiljade bobina, sad je vreme zetve, znate kako to ide sa usevima, trci ovamo trci tamo. eto prosle nedelje je bilo 37 stepeni, a danas kisa, a znate li vi kad padne kisa kako je u njivama. treba to srediti, treba potkositi, treba pripremiti, ma ajte molim vas. situacija je drugacija nego sto je bila nekada i to treba prilagoditi, ako ste ne razumeli. a akumulatori oni su deo sistema, nekad su tu, nekad neki zaturis, pa se evo pojave ponovo, evo tu su, nije ih niko maznuo, i tako to ide. kazem dosta

persa

pre 8 godina

Ovo se dešava svuda na ovom svetu! Slaba organizacija, ili diverzija ! Mogao bih naširoko da pričam, iz moje prakse, o ovakvim slučajevima, ali nemam volje.............

Milan M

pre 8 godina

Nije prava istina da je nebo bilo potpuno nezaštićeno.Dežurni mig 21 je obavljao svoju dužnost naravno ne kao 29-ka.Neke zemlje u okruženje nemaju ni to nego plaćaju susedima zaštitu!

HanSolo

pre 8 godina

Smesna banana drzava, bruka se pred Putinom. Ni prvi ni poslednji blam, sa srpskim slatkorecivim prevrtljivim politicarima.
(Ok, 26. septembar 2015 16:41)
Ajde bre ne lupetaj.. Bruka se ispred Putina.. Joj bre kakav si komunjarski kompleksaš.. Putin je samo čovek ništa drugo.. Misliš da on zna gde ima svoje stvari? Smešan i jadan si..
Putinova zemlja je jedna od tih što nisu baš najbolje organizovane..

Zoki

pre 8 godina

Ovakve stvari se događaju. Na početku iračko-iranskog rata, daleko nadmoćnije iransko vazduhoplovstvo je bilo paralizovano zato što su u revoluciji pobili ljude koji su znali gde se šta nalazi u magacinima. Moguće je da su ti koji su zaturili te baterije odavno u penziji.
Što se tiče donacije, stvari stoje malo drugačije. Birokratizacija Srbije po merama EU je dovela do toga da je i za tako malu nabavku potrebno proći kroz celu proceduru javnih nabavki, koja traži vreme. Bilo bi dobro ako bi se naučile određene lekcije po pitanju procedura u ovakvim slučajevima.

kg

pre 8 godina

Sta vam je pa Rusiji su zaturili nuklearnu glavu pa nista.U Americi su poslali nove avione na otpad pa su provalili gresku.Ali za to ima ljudi u vojsci koji su odgovorni....

karamba

pre 8 godina

Ovakva vojska ne treba ama bas nikom,a kosta nas ohoho!
Bolje dajte Rusima vojnu bazu i bicemo mirni.Za sve ostalo su dovoljni zandarmi i Kobre,a ovo ostalo raspustiti.

Bosanac

pre 8 godina

Kakvi ba avioni, kakva ba zastita? Vidjeli smo 1999. kako je to funkcionisalo. Hajd malo pristupiti svemu s mjerom i napokon prestati valjati ublehe o velikoj vojsci, narodu, herojima i slicnim glupostima. Da nas bilo koga napadne iole pristojnija zemlja legli bi za deset dana!

Slavisa

pre 8 godina

Akumulator nije mali ko konzerva ribe pa da se ne vidi u magacinu gde je trebao da stoji? Tko je odgovarao za to sto nije bilo tih akumulatora? Nitko? Zamislite da nestanu svi ti akumulatori i da nitko ne odgovara? Ako ih nije bilo znaci da ih je netko sklonio ili ukrao pa kad se prasina oko toga digla onda se odjednom pojavise? Koliko kostaju ti akumulatori jer narod ih je morao platiti Rusima. Rus poklonio? Malo sutra!

Rambo

pre 8 godina

Radic nije neinformisan nego zlonameran...Nebo u tom periodu je bilo cuvano MiGovima 21BIS i G4 aparatima u pitanju su akumulatori za MiG 29 koji ionako nisu dovoljni. Inace za vasu informaciju Slovenci svoje nebo cuvaju klipnim avionima a Austrijanci i Svajcarci su do skora imali mlaznjake iz 60 tih za tu svrhu.

Penzionere sa epoletama na sud !

pre 8 godina

Sada je sve jedno. Steta je ogromna, a o blamazi da ne govorim. Nadjeni akumulatori svakako vise nisu za upotrebu. Jedan akumulator zivi od toga da je napunjen, da ima struje u njemu. Ovi akumulatori, prekriveni prasinom, nisu bili najmanje 20 god.(!!!???) na uticnici. Oni su se odavno ispraznili do nule, sto za svaki akumulator znaci sigurnu smrt. Ako sada pokusaju da ih napune, napunice ih mozda do 10% kapaciteta koji inace imaju sto znaci da su neupotrebljivi. Ljudi koji su za ovo odgovorni nalaze se verovatno u penziji, ali to ne treba da bude razlog da se ne pozovu na odgovornost i kazne najdrasticnijom mogucom merom. Ovo se granici sa svesnom ili nesvesnom veleizdajom. Zna se kakve su kazne za veleizdaju.

predstava

pre 8 godina

Ja mislim da su se akomulatori "izgubili", ne bi li se jos jednom stvorila situacija u kojoj nas Putin i Rusija jos jednom kao nesto "spasavaju".
Cela ta predstava se i dogodila uoci njegovog dolaska, a i secamo se i kakva je medijska pompa propratila celu tu stvar oko akomulatora, a i jasno vam je da u toj vosci sve vrvi od rusofilije. Isto je i ovde medju komentatorima, trazi se se Gasiceva ostavka, al se ne trazi i Dikoviceva. Zasto je to tako?

joj meni

pre 8 godina

Auuu Rodicu decko sta ti radis. Vojska Srbije ogroman sistem, pa to je za vic. Kakav crni sistem pa jos ogroman. Lovacko udruzenje Crne Trave je spremnije i sposobnije za akciju od VS. Ne krivim vojnike, vec vrh vojske i bivse ministre-PS medju njima je i Vodja.

Prst na čelo

pre 8 godina

Odgovornost?Po našem starom običaju, biće:"Pa i u susednim zemljama se desilo ovo i ono, pa tek u Americi, Nemačkoj itd.
Pa se stvar razvodni, pa nema paragrafa po kojem bi neko odgovarao, pa opet itd.
Ovde je jedino dobro da se konačno otvore oči onima koji misle da nam je vojska neki uredjen sistem.A najnaivniji su oni koji zagovaraju opet obavezno služenja vojnog roka.Krajnje je vreme da se razmisli kako vojsku skinuti sa grbače naroda.
Neću navoditi primere od 1972-ge, od kad sam bio prisutan u vojsci preko 23 godine, već samo kad mi je sin 1972-ge otišao u vojsku i nakon 20 dana htedoše da ga pošalju na front.Odem tamo kod komandanta kasarne, kad tamo, nigde se moj sin ne vodi da uopšte postoji.Proverim u vojnom odseku koji ga je poslao, oni kažu:"Nema ga u našoj evidenciji".Zaključim da je to zbog toga da ako pogine, da kažu:"Sam došao, sam se ubio"....
Godine 1999 dečko mobilisan i postavljen par stotina metara od mesta gde Ameri sipaju tomahavke i dodje kući na 4 dana odsustva.Posle dva dana eto ti policije na vrata.Komšiluk zinuo.Bruka.Dobili spisak od vojske da se nije odazvao na mobilizaciju, pa hoće prinudno da ga vode, a usput malo da ga uhapse i šta ja znam šta još...
Ili to svesti na par najprofesionalnijih jedinica, ili ukinuti, a ojačati jedinice javnog reda, ali pošto najpre njih urede.

Nikola Ue.

pre 8 godina

(tonci, 26. septembar 2015 19:00)


Pozdrav,bas mi je drago da ima neko ko je sluzio vojni rok da objasni velikoj vecini ovde koji pisu o naprednostima,keramicarima,botistima i sl,kakve se radnje i postupci obavljaju u VS,a da pri tom nisu otisli ni na redovan lekarski na VMC,a kamoli nosili uniformu.

Mile

pre 8 godina

Ha ha, u vosci se krade sve. Kad sam ja služio pre par godina ni slavine nije bilo. Nekome se svidela pa skinuo i zabio kočić. Da me neko ubedi da se ovi akumulatori nisu svideli nekom patriJoti sa činom, neće da može. "Mile stavi ih po strani pa ću ja sutra doći da ih pogledam". A kad ono, ne mogu u Mercedesa. Da vozi Moskviča možda bi se i složili na Ruskom. Nema problema, utopićemo ih na otpadu. Međutim otpad je sumnjičav na toliko srebro. I ljudi se plaše vojske pa ga poslali u zlataru. Zlatar bi uzeo da je zlato ali srebro niko neće. Da se u Srbiji kuje ehcajg ili plehovi, nebi bilo tih akumulatora više. Ovako ih je bilo teško utopiti pa ostadoše u skladištu.

DPolitika

pre 8 godina

Nasai najbolji lovci????

Smehoteka, nasi lovci, koji lovci, par poluispravnih aviona koji su zastareli jos pre 20 godina(mig 29A/UB) i 35 godina (MiG-21Bis).

Tehnika koja se ne modernizuje i ne zanavlja vec samo prodaje, vojska koja je manja od policije gotovo 2 puta(oko 24.000 pripadnika VS), parade Vojske Srbije na kojima se prikazuje oruzije starnih vojski i to sve je nebitno a bitno je par akumulatora??

Sad su kao problem zatureni akumulatori a nije problem katastrofalan odnos drzave prema vojsci u koju se gotovo nista ne ulaze, cije je brojno stanje drasticno smanjeno a nasi najbolji avioni za avijaciju kojoj preti gasenje su sustinski pod zemljom u kaponirima na aerodromu ponikve zatrpani jos od 1999 i niko ne preduzima nista da ih izvuce?

Nema se kao para a svaki dan vidimo kako se ima za svakave gluposti, jedan oficir ili podoficir mora da obavlja desetine zadataka vise nego ranije za mizernu platu uz slabu opremu a problem je akumulator?

Ako je nesto problem tada je nabaka satelistkih slika za cenu za koju se mogao kupiti satelit, nabavka sistema veza koji su losi, kupovina stranih BPL umesto pojacano finasiranje zavrsetka domacih, nabavka Nemacke puske HK G36 koju Nemacka izbacuje jer je felericna, kasnjenje sa modernizacijom G4, kupovina zastitnih prsluka do koje nije doslo, kabanica sto se nadovezuje na lose delovi uniforme M10, nabavka PVO, modernizacija oklopa itd.

Veci je proble sto je Krusik akumulatori zamalo ugasen od ovoga.

Neven

pre 8 godina

Jeste u pitanju propust, ali na silu pokušavate da napravite nekakav skandal. Pitanje je jednostavno: da li u Vojsci Srbije, i u Vazduhoplovstvu, postoji objedinjena evidencija stanja u magacinima, i ako postoji da li se pravilno koristi. Tek onda može se govoriti o nečijoj eventualnoj odgovornosti. Stanje u magacinima u velikim sistemima je izuzetno ozbiljan, kritičan problem jer može koštati novca i efikasnosti. Dakle, novinarsko pitanje treba da bude da li u vojsci i vazduhoplovstvu postoji savremen, zaštićen sistem upravljanja zalihama, a ne "ko nije primetio akumulatore".

nesa

pre 8 godina

Ma ljudi sve je u obrazovanju, cetvorogodisnje skolovanje je ukinuto 1992 godine . Od tada ono je zamenjeno sa 9 mesecnim kursom za podoficire. Ovo je jedan od tih rezultata. Kad nas pocnu leciti lazni doktori bice to potpun ucinak silnih reformi obrazovanja. Osvestimo se

Ministar koje odbrane bre?

pre 8 godina

O Boze, samo se nadam da Gasic nece podneti ostavku...
(R2D2, 26. septembar 2015 16:59)

Mozda zbog neceg drugog, ali zbog akumulatora sigurno ne treba da daje ostavku. Da se razumemo, ne branim ga, zabole me za njega kao i za vecinu politicara. Izuzetno antipaticna siljobersko-srpska faca... jednom reci, u prenosnom smislu, seljacina. Ko je kriv za ovu blamazu sa akumulatorima lako je ustanoviti. Iz dokumenata moze da se vidi kada su nabavljeni (pre mnogo godina verovatno, mnogo pre od 90-ih), da se vidi ko je u to vreme bio ministar odbrane, komandant generalstaba, ko su bili oficiri zaduzeni za nabavku i skladistenje akumulatora. Radi se o stvarima koje su bile od vitalnog znacaja za bezbednost drzave. Ucinjeni su neoprostivi propusti zbog javasluka i nama tako svojstvene ljudske gluposti i nedostatka osecaja za odgovornost. Kada su ovi akumulatori nabavljani, Gasic je mozda, u to vreme, zavrsavao zanat za keramicara, i nije ni sanjao da ce jednog dana da se dokopa funkcije ministra odbrane. Da li je Gasic ili neko drugi ministar odbrane, potpuno je sve jedno; mi odbranu nemamo, tako da je i to ministarstvo sa njenim ministrom besmisleno.

Vlada komunista

pre 8 godina

Ja sam bio pripadnik vojske i mogu samo da vam kažem da tamo vlada veća anarhija nego i u jednom drugom segmentu države. Nepotizam i egoizam su razvijeni do savršenstva. 60 godina su imali zaštićene podoficire koji su imali samo jedan posao: da vode evidenciju o imovini po magacinima i da je lično duže. Ništa drugo nisu radili samo su premeštali stvari sa jednog na drugo mesto, ne oni lično nego desetina vojnika. U tom presipanju iz šupljeg u prazno desila se i ova stvar. Ovo sve važi baš za kasarnu u Pančevu u kojoj sam ja služio. Oficiri zaduženi za magacine i sredstva se tamo poistovećuju sa božanstvom a rezultat vidimo.

tonci

pre 8 godina

Ne zelim da branim keramicara ministra Gasica, ali informacija je jako cudna-ZATURILI 18 AKUMULATORA.

Kao vojnik sam radio u Batajnici u akumulatorskoj stanici gde su se formirali, punili i odrzavali srebro-cincani akumulatori za MIG-21 i MIG-29.

Nemoguce je da postoje ispravni akumulatori na kojima je vec izvrsen proces formiranja iz razloga sto oni moraju da imaju konstantan proces punjenja-praznjenja, kako pojedinene celije ne bi pale ispod zadatog napona i time onesposobio ceo akumulator.

Proces formiranja traje sedam dana, a odrzavanje svakodnevno.

Skoro svaki dan je potrebno akumulator prazniti i puniti kako ne bi doslo do ostecenja srebro-cinka, jer MIG avioni nemaju olovni akumulator.
Elektrolit je NaOH natrijumova baza koja je opasna za rad.

Sve komponente za formiranje baterija su se proizvodile u Krusiku.
Znaci nasa Srpska proizvodnja. Krusik je unisten u bombardovanju.

Ukoliko su postojale zalihe neformiranih celija i elektrolita NaOH onda je bilo moguce formirati akumulator, ali za sam proces je potrebno jos mnogo toga.

Akumulatorska stanica na aerodromu Batajnica je unistena tokom bombardovanja 1999. godine sa svom logistickom podrskom za ovaj komplikovan proces formiranja baterija za ovaj tip aviona.
Cak i formirani olovni akumulatori posle toliko vremena nekoriscenja ne bi vise bili upotrebljivi.
Na sajtu krusika http://www.krusik.rs nisam pronasao da oni proizvode srebro-cincane celije i ostalu opremu za akumulatore MIG-21-29.

Milos Ilic

pre 8 godina

94-te u mojoj kasarni na Kosovu godisnji popis. Dolazi moj drugar i kaze - eno ga zastavnik Kole i psuje sve redom jer mu fali 2.500 metaka. Kako toliko? Kaze, dao je nekome i ne moze da se seti kome. Toliko o Vojsci.

Salerno

pre 8 godina

Zamolili putina da pokloni 2 akumulatora koji kostaju manje od 90, 000 eura. Drzava nema 90. 000.da ih kupi? Ko je ovde lud???? E stvarno ste banana drzava.

Saša

pre 8 godina

Ljudi ja svojevremeno radio popis u jednom vojnom magacinu vojne rezerve.U jednom sanduku fali 1 puška M 80 AB2,kaže šef popisne komisije neki zastavnik-A to je manjak već neko vreme,popisuj dalje.Najopustenije,kao da fali par čarapa.A manjak"sitnijih "stvari, to nisam ni zapamtio.Uniforme,čizme,šlemovi...Bilo je to doduše pre 10 godina,ali ništa se tu promenilo nije.
Vojska Srbije,komedija jedna.

nebitan, al' stvarno

pre 8 godina

Strogo kazniti desetara (magacionera) i njegovog pretpostavljenog (vodnika I klase) za nemar, nepostovanje procedura i sl. Za "pad helikoptera" je vecina glasaca zaboravila, to je sad nebitno, najbitnije je naci odgovorne za akumulatore. To je novi izazov za Vladu RS, posto smo ovo oko granica resili u nasu korist.

Vazduplohov na letovanju u Srbiji udaljen jednu svemirsku godinu od mozga

pre 8 godina

Pre 9 godina, ja sluzio u Batajnici u jednoj eskadrili (ne bih da imenujem). Bas pre moje prekomande iz Sombora, mozda nedelju dana pre, ukradeno je 4 sesnaestocevnih raketnih lansera za MIG 29. Usli neki seljaci do hangara, strpali na traktorsku prikolicu i kros sumu paljba. 16.000 evra je bila cena jednog... Ja nisam cuo da su ikad pronasli krivce, a znao bih jer imam dosta prijatelja tamo. Da ne pricam kakvog sam se pajanja nagledao jos pored ovoga. To je dakle bilo pre 9 godina, a vi sad zamislite kako je sada...

mix014

pre 8 godina

Ko je kriv ? To se može ustanoviti za jedan radni dan. Onaj ko ih je nabavio i platio dobavljaču, a nije dostavio informaciju da su nabavljeni ili onaj ko je zadužen da zna šta ima u magacinima (ne rukovaoc), a to su NGŠ i Komandant RV i PVO.

Stariiii... akumulatoriiii...kupujemoooo!...

pre 8 godina

U velikim sistemima kako to reče Radić, svašta je moguće pa i to da ministar vojske bude - keramičar...
U JNA je kružila anegdota (a možda se i stvarno desilo), o jednom starešini koji je izgubio ni manje ni više jedan tenk. Podigla se čitava uzbuna oko toga. Kad su došli da vrše popis, videli - svi tenkovi na broju. Ispostavilo se da taj veselnik dok je brojao tenkove, nije uopšte računao onaj na kojem je prilikom tog brojanja - SEDEO!
E pa verovano se slično desilo i u vezi ovih akumulatora!

krle - dron

pre 8 godina

U vreme " Gospodje Ministarke" ljudi u srbiji su postovali svoju i cenili tudju CAST,ovi dogadjaji podsecaju tragikomicno na ona davna slavna i casna vremena,danas vec duze na vlasti se u srbiji smenjuju fukare kako ih je davno predvideo cuveni TARABIC.Prvo su nam zuti olosi uglavili na mesto ministra vojnog ulicnog geliptera koji je prvo sluzbovao dizuci i spustajuci naplatnu rampu kod JULa,dabi potom od naplatne ustedjevine opremio sebi kafic iz kojeg je naglavacke uleteo kao telohranitelj partiskog olosa na mesto ministra vojnog i NARAVNO ZAVRSIO NA PASNJAKU nasred vracara kao zavrljalo govece slucajno na pasnjak pa nezna iz pasnjaka da izadje.Ovaj sadasnji ministar vojni takodje kafedzija kome mediji nikako da pronadju gde je zavrsio srednju skolu,i onda se cudimo kako nam padaju helikopteri,nelete avioni jer su akkumulatori sakriveni u nekoj supi,kazu da su dva ruska akumulatora vredna 90.000 eura,koliko vrede 20 komada ??.Salu na stranu,predsednik vlade mora da postuje znanje i ravnanje pogotovo u vojsci za koju je narod iskonski vezan,i u istoriji srbije vojska nikada nije bila ovako ponizena,procitajte malo ko je sve u kraljevini srbiji bio ministar vojni,to se cak nije usudio da menja ni kasnije dodjos posle noci dugih nozeva 1903- koga su iz zenevskog podruma ustolicili pojedini tajkuni u srbiji i evropski centri moci koji su srbiji i dosli glave.Pojednostavljeno kafedzije nemaju sta da traze ni u kantini vojske a kamoli da budu na celu.

ns posmatrac

pre 8 godina

Treba imati u vidu da se zadnjih 15 godina vojska stalno transformise i smanjuje. Zatvaraju se garnizoni i skladista otisuje se oprema itd itd.

Donete su neke odluke administrativne priored gde je veliki broj oficira i podofica a medju njima i dobar deo pilota i tehnicara specijalista za avione i helikoptere na precac penzionisa.

To ostavlja trag na sistemu.

I nije najveci problem sto su se zaturila ti akumulatori vec sto sistem i MO nije bilo sposobno da nabavi nove na vreme.

Ako je nesto hitno onda i nuzno za odbaranu oda se to nabavi po skracenoj proceduri kolicina koja je neophodna za minimalno funkcionisanje a onda se raspisuju tenderi za popunjavanje do zeljenog broja.

itd itd.

armagedon

pre 8 godina

Nije ovo vest. Javašluk državne administracije se vidi u svim ministarstvima.
Ovo smo saznali jer je to verovatno brljotina predhodne vlasti.
Radiću, nije čudno a meni jeste jer sam akumulatore ja platio sa ostalim građanima Srbije koji plaćaju porez.

redovno uglađen stav

pre 8 godina

"Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .

stari kadar

pre 8 godina

@tonci:

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Meni sve ovo lici na klasican scenario koga sam se nagledao dok sam sluzio onu staru JNA pre tacno 20 godina (septembarska 1984/85). Tamo sam imao prilike da vidim za one pojmove nove novcate stvari zapakovane, premazane konzervansima (specijalne masti), gurnute u neke magacine o kojima su znali samo zastavnici koji su duzili njihove kljuceve. Ti likovi su bili neverovatni. Dvojica u nasem garnizonu su bili toliko bolesni, maltene jednom i po nogom u grobu. Stalno su trcali na VMA, a u sluzbi su ih drzali samo zato sto su bili jedini koji su znali gde je sta, za slucaj neke vece mobilizacijske vezbe ... da se pukiša ne osramoti ako mu upadnu neki generali u kontrolu. A takvih likova je bilo u svakom garnizonu. E sad, dosle su devedesete, raspala se SFRJ, a potom i SRJ, u Srbiji su crveno-crne zamenili zuti, a zute ovi sadasnji bezbojni likovi. Vojske vise nema, tako da o nekoj evidenciji nema vise ni smisla govoriti.

I ko je odgovoran? Skoro pola drzave, nazalost.

tamni vilajet

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!
(Zak, 26. septembar 2015 18:55)

E pa suska se da ce napraviti rekonstrukciju Vlade, a da je Gasicu umesto ovog Ministarstva, namenjeno Ministarstvo spoljnih poslova!

Sad ti gledaj da li nam se isplati da ga ostavimo ovde, gde maksimalno moze da zagubi akumulatore ili da se udruzi sa Nikolicem, pa da nas predstavljaju po svetu!??

Ja nemam sumLJe sta je bolje!

Svedok s'lica mesta

pre 8 godina

totalno nemoguća situacija, 20 godina radim u vojsci i nema teoretske šanse da ovako nešto može da se desi, gde god da su bili akomulatori, postojao je trag, u svaki mali ili veliki magacin se ulazi svakodnevno i popisi se vrše mesečno, komisijski, da je to bila neka "nebitna stvar", tipa remnik za pušku pa da se i "zaboravi", ali ovako glomazne stavke i to 18 nj8h ,nema šanse, to ili nije ni uvedeno u materijalne liste nikada ili je "namerno" zaboravljeno iz ne znam kog razloga, verovatno olova u njima pa da se prodaju na kilo, mislim ,glupost,...taj treba na robiju, odmah, nečuveno...

i tako...

pre 8 godina

@jaa, 26. septembar 2015 17:57;
@Bosanac, 26. septembar 2015 18:27;

Prvi sam bio protiv te ekipe iz 90-tih, pa sam dobio ovu iz 2000-tih i iskreno - mrtva trka!

A sto se odbrane neba iz 1999-te tice i uspeha ili neupseha naseg RV u PVO, kao i Vojske uopste - procitajte malo sta su na Zapadu napisali o tome.

Sta su njihovi oficiri pisali u svojim izvestajima i analizama tog sukoba i kako su sa profesionalnog aspekta ocenili nasu Vojsku tada.

Preporucujem portal AirPowerAustralia ili izvestaj o nabavkama USAF iz 2005-te.

Stavise, i tu cete naci dosta preuvelicavanja uspeha NATO-a, umanjivanja i maskiranja NATO gubitaka, kao i ogromnog precenjivanja brojcanog stanja borbeno sposobne tehnike naseg RV i PVO na pocetku sukoba.

Sve u svemu '99-te imali smo operativnih 2 kom. MIG-29 i 45 kom. MIG-21, sa nekoliko operativnih radara i po 30 god. starim sistemima PVO.

Sve sto je NATO uspeo da pogodi bila su 3 tenka, 20-ak oklopnih vozila i

NBGD

pre 8 godina

Ovo je neko pokusao da ih sakrije pa onda preko svoje firme (koju bi otvorio na sedam dana) prodao VS i tako napunio sebi lepo dzep. Da je normalna drzava neko bi za ovo debelo odgovarao i dobio otkaz,,ali kod nas se kao i 90% drugoga gurnulo pod tepih. Ne znam samo koliko taj telih moze da primi smeca. Mnogo smo neozbiljna drzava,mnogo.

darko k

pre 8 godina

Stanje nase vojske je katastrofalno da ne kazem porazavajuce oprema je stara I nije obnavljana decenijama tuzno je I sto vojska nema vise ni onih zaliha I kapaciteta koje je nekada imala obuka je losa kratka I povrsna, a o opremi netreba ni pricati, kada pitate generale sta je vojsci hitno potrebno njihov spisak je ogroman! Niko nema pravo da slabi odbrambrenu snagu ove drzave, a mislim da nebiga nesposobnost I javasluk su odgovorni za propadanje nase vojske, postavlja se pitanje da li se to radi namerno I planski ili su staranje o vojsci poveravali diletatima? Nabavka 2 helikoptera je mala I nedovoljna ,a KOV je isto jadnom stanju u artiljeriju, oklopne I specijalne jedinice nista nije ulagano sve se prica govori, a u praksi nista!

mickey

pre 8 godina

ko je kriv? pa ministar bi mogao da se ugleda na direktora vw!!! postoji i nesto sto se zove moralna odgovornost,koju gospodin ministar izgleda ne poseduje!!!

milojica

pre 8 godina

Koliko sam upoznat, proizvodjac aviona odlucuje koji se akumulatori mogu koristiti... Upotrebi Indijske ili ove nase iz Krusika, i gubis garanciju...

Zak

pre 8 godina

Ajde botovi da vas vidim da hvalite ovaj javašluk i bruku!

Gašiću bruko dokle ćeš da oklevaš da daš ostavku? Za ovo nećeš podići crkvu? A?!

botoman

pre 8 godina

ja stavrno ne razumem ulogu ovih botova i udaranje plusa i minusa i da li to zaista ima bilo kakvog učinka. a i postalo je očigledno, tako da svi znaju o čemu se radi. mogao bih da razumem da samo komentarišu, ali i kada komentarišu, čak je i to postalo očigledno. voleo bih da znam ko je smislio ovu strategiju udaranja plusa i minusa i da li taj zaista misli da sve to ima nekog učinka. ako je sve to smislio Vučić, trebalo bi mu reći da su mu botovi učinkoviti isto koliko i mere za poboljšanje ekonomije. jedini efekat botova je da obesmišljavaju ove sesije i svima idu na živce.

pro

pre 8 godina

Sad je odjednom skandal 18 akumulatora, a što RViPVO za ovu godinu ima na raspolaganju za tekuće troškove 1 milijardu dinara (manje od 9 miliona evra), to nije skandal!? Za kontrolu i zaštitu javnog dobra - vazdušnog prostora.
Komunalna policija Beograda je dobila 1 milijardu dinara iz budžeta grada Beograda. RTS je dobio 8,5 milijardi za ovu godinu da bi nam svako veče prikazivao Radašina. E, to tek nije skandal!?
Ova zemlja ne zaslužuje Vojsku, kao ni ljude spremne da daju svoj život na krševima, dok Srbija blene netremice u Parove, Farmu i V.brata.
Nek' nam je sa srećom!

Сд

pre 8 godina

Срећа па нису могли да стану ни у једно возило, иначе их не бисте ни пронашли.

C i n i k

pre 8 godina

El znate botovi posta je $amo 1 accu za avion?
To se samo na I pogled cini da je neko zaturio...
A kad ce inace "ministar" da podnese ostavku?!

tonci

pre 8 godina

(stari kadar, 26. septembar 2015 20:04)

Verovatno se radi o neformiranim akumulatorskim celijama. Ali cisto sumnjam da je u Batajnici bila jedina akumulatorska stanica. Ipak su avioni leteli i posle bombardovanja, tako da su se akumulatori sigurno negde kondicirali bas kao sto ste to opisali. Mozda cak i Utva poseduje opremu za to, tako da je logicno sto su te celije cuvali bas u Pancevu.

Informacija je da je pronadjeno oko 300 srebro-cincanih celija koje nisu bile formirane, odnosno u kojima nije bio elektrolit NaOH - Natrijumova baza (luzina).

Medjutim, u mnogim medijima je javljeno da su te celije iz 2009. godine.
Obzirom da postoji i garantni rok neformiranih celija.
Mislim da je taj rok 4 godine.
Postavlja se pitanje da li pronadjene celije (cija je kolicina dovoljna za 18 kompleta akumulatora) mogu da se formiraju obzirom na njihovu starost.

Potrebna je ekpertiza tih celija kako bi se doslo do broja koliko njih je moguce upotrebiti za proces formiranja.

Zanimljivo je za citaoce da pogledaju link kako izgledaju ti akumulatori , celije i ostala oprema.

Ruska fabrika http://elrsar.ru/production/silver/137/

Sasa jokic

pre 8 godina

Zemlja je odavno unistena, sistem negativne selekcije nas je unistio.
Zemlju vode najgori, kao i sve institucije i javna predizeca.
Tako da je problem sa akumulatorima ocekivan i samo potvrdjuje gore navedeno. U vojsci je jedno vreme presudno za cin bilo da si utekao sa fronta, jer si onda povoljan za ucene. Kao sto i politicari imaju pune fijoke kompromitujucih materijala, a poslednji je snimak druzenja ministra polocije i narko bosa. Kao sto vidino, to je vec zaboravljeno....
A mi se bavimo akumulatorima?

Swedenonline

pre 8 godina

“Radimo intenzivno na popisu kompletne imovine Vojske Republike Srbije.''

Kad sve popišete, prodajte sve, možda onda sve bude pod kontrolom. Svačije je ničije, odatle se slama lako tuđim mlati. :-(

Gradjanin5

pre 8 godina

Svima je jasno kakav je raspad od neorganizacije u svim drzavnim institucijama. Sramota! Mi placamo sve te neradnike. Otkazi u drzavnoj administraciji pod hitno!!!!

SVD

pre 8 godina

Nušić je napisao priču "Naše Arhive" o tome kako je bio izgubljen slon. Da je živ, mogao bi da napiše priču "Naši vojni magacini".

Victorinox

pre 8 godina

Fakat da je ovo banana država, ali je Radić donekle u pravu. Sve vojske sveta su jako rigidni i inertni sistemi, u kojima se državne pare nemilice arče, a kada se sistem raspada 25 godina (demontaža vojske je počela još u Slobino vreme), ovakve stvari me ne čude. U vreme mog služenja JNA polovinom 80-tih, u jednom od objekata koji smo čuvali je za zidanje kućica za pse naručeno 30 džakova cementa PO KUĆICI. Pitam mog zastavnika Spasu (sjajan čovek, bio nam je kao drugi ćale) hoćemo li da smeštamo slonove ili nosoroge u dotične kućice, a on me samo pogleda i kaže: "E, borac, nemo' mnogo da se praviš pametan!"

Ovo je potpuno u skladu sa svetskom praksom, na primer sa skandalom u USA, kada je, takođe 80-tih, jedan novinar otkrio da je američka vojska plaćala 436 dolara za jedan čekić, 600 za dasku za WC, a 7622 dolara za kućni aparat za kafu (kongres uredno odobrio). Tja, kako bi se inače obogatili vojni liferanti svih zemalja u poslednjih par vekova?

antibot

pre 8 godina

Ne vidim nista sporno u tome sto je zagubljeno 18 akumulatora, u drzavi u kojoj je zagubljeno desetak hiljada nekretnina u drzavnom vlasnistvu..

sumnjicav

pre 8 godina

mozda ce nastradati neki sa najnizim cinom ni kriv ni duzan a najodgovorniji ce opet da se izvuku.To je nasa praksa,tako je bilo a tako ce i biti.

markovic1976

pre 8 godina

Svaciju odgovornost cemo da utvrdimo osim moje. Saga se nastavlja. Mene samo zanima da li imamo jednog bar politicara koji ne daje autogolove.

Mali Zmaj

pre 8 godina

Veliki vodja bi smaknuo javno one koji su krivi za ovo. Realno tako i treba. A ovde samo se prenosi sa jedne na drugu stranu krivica!!!

Boki

pre 8 godina

Pre desetak godina su bile "zaturene" kacige za mig 29,a piloti su godinama trazili nove.
Vazno je da su na stanju kad je popis,to je valjda svrha njihovog postojanja.

NScentar

pre 8 godina

Pa koliko dugo ce se ova vlada izvlaciti na " bivsu vladu "? Pet, deset, dvadeset godine? Samo jedno, dali je Boris Tadic kriv sto je helikopter naredjen da sleti na Surcin u velku maglu?

milan

pre 8 godina

Ako ne iz stida ono zbog osećaja odgovornosti bi trebao ministar odbrane da podnese ostavku da je zemlja u stvari bila bez vazdušne odbrane nekoliko nedelja i to je odgovornost ministra koji treba da stoji iza grešaka svojih saradnika.

tonci

pre 8 godina

@ "Ušo majmun u tenak,biće sra.a .".Koliki su ti akumulatori?Možda nađu još neki tenk ili top .Da nije tužno bilo bi žalosno .
(redovno uglađen stav, 26. septembar 2015 19:29)

Na Vase pitanje koliki su ti akumulatori izvolite link http://elrsar.ru/production/silver/137/ pa pogledajte kako izgledaju srebro-cincane celije , kutije, spojke , te NaOH elektrolit kojim se pune celije,itd. itd. .
Ovo je orginalna Ruska fabrika za proizvodnju akumulatora, izmedju ostalih i za modele MIG-21 i MIG - 29
Sve ovo se nekada, pre bombardovanja, proizvodilo u Krusiku, ali dugo vise nema proizvodnje tih komponenti za MIG-21 i MIG - 29, radi rusenja fabrike 1999. godine bombardovanjem Srbije.

Formiranje, punjenje , odrzavanje i sklapanje komponenti se radi u specializovanim akumulatorskim stanicama na vojnim aerodromima -konkretno na Batajnici, a Krusik je nekada samo proizvodio komponente.

MIG - 21 koristi dva kompelta ovih akumulatora, za MIG 29 nisam siguran koliko je potrebno kompleta akumulatora.

Pozdrav.

OffTopic

pre 8 godina

@victorinox

obavezno pogledaj film "pentagons wars"
upravo je na temu drapanja i naprdovanja u vojsci. deluje kao glupa komedija a u stvari je jako ozbiljan i po istinitim dogadjajima!