Ponedeljak, 21.09.2015.

10:04

Zašto izbeglice hrle baš u Nemačku?

Dok se Nemačka bori s talasom migranata, "Njujork tajms" objašnjava zašto izbeglice ne žele da ostanu u drugim zemljama i za krajnju destinaciju biraju Nemačku.

Izvor: Dnevnik.hr, Njujork tajms

Zašto izbeglice hrle baš u Nemaèku? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Ivke

pre 8 godina

I na kraju glavni razlog. Nemacka vlada ovog leta je POZVALA sirijske migrante da dodju kod njih i da ce ih sve primiti (sa ciljem da im budu jeftina radna snaga koja im fali u velikom broju). To je bilo krajnje nezrelo, neozbiljno i sebicno od strane Nemacke, jer su sada iz izbeglickih kampova Male Azije nagrnuli svi, i zvani Sirijci, i nezvani Avganistanci, Iracani i ostali. Ovde se krije i odgovor na pitanje skeptika zasto su vecina izbeglica muskarci u zrelom dobu. Sada imamo situaciju da migranti naviru nezaustavljivom brzinom i u vecem broju nego sto Nemci mogu da ih prime. Otuda imamo situaciju kakva jeste.

error

pre 8 godina

Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.
(simon, 21. septembar 2015 12:43)

Nemacka finansijski pomaze svoje drzavljane da napuste Nemacku, a stimulise imigraciju Sirijaca, Pakistanca i drugih?!! auu... bice da si malo pobrkao loncice!

Goji Warrior

pre 8 godina

Pa ako im (samo) treba radna snaga, sto ne otvore granice?
(nikola, 21. septembar 2015 10:07)

Radna snaga treba ekonomiji. Politicari to znaju, ali kako to objasniti biracima koji generalno nisu za pridoslice sa istoka. Ovako ispada da im Merkel kao ne da, a zapravo ce Nemacka primiti sve obrazovane i decu (sa porodicama), samo sto ce morati da cekaju u redu.

sturmmann

pre 8 godina

Jer svojevremeno NIKO nije pretvarao bezvredne dinare u rublje nego u marke. Jer "Moskvič" nije isto što i "WW". Jer ruski časovnik nije isto što i nemački. Jer od Rusa kao okupatora svi beže a u Nemačku su bivši okupirani nakon II svetskog rata pohrlili, a mnogi koji su tamo internirani nisu hteli da se vrate.

Bane

pre 8 godina

(Kanali, 21. septembar 2015 10:46)

U narodu se ti kanali zovu rodbina. Većina tih ljudi idu tamo gde imaju rođake i šta ti ja znam. Takođe od istig čuju šta im Nemačka može da pobunudi, pa se ta reč pročuje itd.

simon

pre 8 godina

Ako pogledate na nemackoj televiziji RTL emisiju "Goodbye Deutschland" mocice te da vidite koliko Nemaca napusta Nemacku. Nemci ne placaju puno. Vec stvaraju takve uslove da njihovi odlaze u manje razvijene ali ocuvane zemlje sveta gde ce sa manjom platom moci da dobiju vise. Prodaju sve sto od imovine poseduju i odlaze. I svoja mesta ustupaju migrantima koji ce u Nemackoj raditi za 30-50% manju platu od Nemaca. Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.

singer

pre 8 godina

nemacka planira dugorocno. prema projekcijama, demografskim i ekonomskim, 2060 ce nemackoj nedostajati 2 miliona visokobrazovanih radnika, usled nepovoljnog nataliteta i velikog odliva u penziju. evropi treba imigracija a buducnost uvek donosi nesto novo. ovo su kvalitetni ljudi, beze od budala, spremni da rade i da se trude, ogroman ljudski kapital, pametne evropske zemlje ce sigurno profitirati.

sarajlija

pre 8 godina

Zato sto je Njemacka Njemacka je*iga. I mi (Balkanci iz svih ovih drzava) smo 90-tih cupali i noktima i zubima da se dokopamo Njemacke. Pa sto niko ne trazi azil u Spaniji ili Portugalu ili Poljskoj nego bas Njemacka. Smijesni su mi mediji sa ovim pitanjem a sto Njemacka.

Pozdrav

nis

pre 8 godina

Svi ce oni za 5 godina dobiti pisao i vec za godinu zaraditi vise nego ja za ceo zivot u srbiji. hvala srbijo hvala politicari. gospodin je zaradjivao u opoziciji zaradjuje u poziciji i ostace mnogo za uzivanje i obezbediti porodicu za dva veka. ja radim za minimalac koji ostaje isti i u 2016. hvala vam. ko moze neka ide jer ce cela srbija raditi kao jeftina radna snaga i tako ce ostati zauvek... u to sam siguran zivotom. nema vise lepog zivota ovde.

Casovi ljubavi?

pre 8 godina

A u isto vreme im smetaju ekonomske izbeglice, iz Srbije i ovih krajeva Evrope(ne govorim o romima i albancima),koji dele sa njima slicnu kulturu,hriscanske su vere i dele slicne vrednosti,dobra vecina njih(nas) zna bar jedan strani jezik,kompjuterski su pismeni...
Ako su ratno stanje i azil jedini uslov da se zaposli kvalifikovana radna snaga onda ce se plasim se,te iste zemlje imati mnogo vece
probleme od zaposljavanja istih...

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Idu u Njemačku jer je dobijau smještaj i €600 mjesečno, toliko u svojim zemljama mogu zaraditi za godinu dana, ako upoće imaju posao.
Njemačkoj fali 500000 radnika ali visokokvalificiranih, ne običnih šljakera.

Nenad-EU

pre 8 godina

Oni istetovirani i nabildovani koji su sa maramama na licu i goli do pojasa jurišali na mađarsku policiju, idu da doktoriraju hemiju ili nešto slično. To je bar jasno.

Kanali

pre 8 godina

Procitajte ceo tekst, pre nego sto poseljete komentar! Objasnjeno je zasto idu u Nemacku.

Moje pitanje, kako znaju da im bas Nemacka nudi sve to, kada su pobegli od rata i progona? Sigurno nemaju elektronske medije na putu ka Evropi, vec su iz nekih drugih kanala dobili informacije gde treba da idu. Koji su to kanali????

todor

pre 8 godina

Merkel je izjavila pre 2 godine da se izbeglice ne integrisu u nemacko drustvo. Cak 80%. ne uce nemacki jezik, ne pustaju svoju decu u obdanista, ne skoluju ih. Zive o trosku drzave, nista ne rade, samo se razmnozavaju. To mora da se zaustavi. Cast uzuzecima, ali veliki broj njih, bice vracen u svojim zemljama.

zvonaipraporci

pre 8 godina

Pa sve je ovo orkestrirano od strane Nemačke radi jeftine radne snage. Imigranti će raditi poslove koje Nemci neće, za sitne pare. Zar stvarno mislite da oni ne mogu da zaustave ovo ukoliko bi hteli?

Vox popoli

pre 8 godina

Ako je samo u pitanju radna snaga, pa zasto ne zaposle pola Evrope koja ima posrnule ekonomije i velike stope nezaposlenosti (zemlje Balkana, ali i EU: Spanija, Grcka, itd.)?

Profit

pre 8 godina

Iz razloga, jer ih je tante Merkel preko medija rasirenih ruku pozvala u Nemacku.
A kako je svim strancima poznato, Nemacka je "obecana" zemlja. Medjutim, nisu
svi Nemci odusevljeni ovom pozivu i prilivu azilanata iz muslimanskih zemalja, sto
ce vec tokom ove zime izazvati velike proteste i sukobe. Ovako veliki broj stranaca
sa sasvim drugom kulturom, mentalitetom i religijom brzo ce promeniti strukturu stanovnistva, ne samo Nemacke vec i Evrope. U svakom slucaju, ako se ovakav
priliv nastavi, stare Evrope uskoro vise nece biti.
U svkom slucaju, nije mi jasno, zasto je Nemacka vlada protiv priliva evropskog
stanovnistva sa jugoistoka Evrope, koji su donekle blizi kulturi i asimilaciji zapadne
i severne Evrope?

Zoran

pre 8 godina

To je viđenje Amerikanaca. Stvarnost je nesto drugo. Ako igras za Tursku(fudbal. kosarka atletika) ne mozes biti hriscanin. Za Nemacku mozez biti musliman.

mikla

pre 8 godina

Kad vec propagiraju #RefugeesWelcome mogli bi da im organizuju da dodju avionom za 10x manje para, a ne da putuju po mesec dana sa glavom u torbi

Divos

pre 8 godina

Немачка има БДП (2014-е) 3.860 млрд.$, и заиста немачка економија може издржати терет прилива избеглица, тј ових људи који су од рата побегли.

Такође, овај план о интеграцији ових људи фино звучи, згодна је прича како ће они намирити мањак радне снаге (а и та прича је често последица избирљивости немачке млађе популације којима су многи послови све мање "атрактивни") који је све више у Немачкој присутан.
Али исто искуства са ранијим имигрантима из тих земаља говоре да нема шансе да ће та интеграција успешно ићи. Заправо већ сада се појављује све више проблема са 2. и 3. генерацијом ранијих имиграната из муслиманских земаља, који једноставно не прихватају постављене западноевропске вредности, и који имају битно другачија морална начела по којима живе, а и другачији начин и поимање живота (Modus vivendi), временом бива и све већи културолошки јаз. Са новим приливом ових избеглица, биће их и све већи %, и све више ће истрајавати да они Немцима намећу свој начин и поимање живота, биваће и све већи анимозитет.

Такође, нико овде не зна колико је ту људи као Јасор које је мука натерала и који ће бити захвални послодавцу, а колико олоша, ништарија, разних фанатика (па и следбеника ИД), који су искористили ову ситуацију и инфилтрирали се међу избеглице.
У сваком случају, племенито је прихватити ове људе, дати им уточиште, наду "за нови почетак", али како то једном рече извесни Семјуел Џонсон "пут до пакла некад је поплочан добрим намерама".

Složna braća

pre 8 godina

Sve je tačno što piše. Nemačkoj trebaju i visoko obrazovani ali i šljakeri. Ako su radni i precizni, Rumune, Bugare i exYu će brzo zameniti arapi i ne vidim problem u tome što dosta migranata ima nedovoljno obrazovanje. Iako je "off topic", u svetlu ovog članka, ja nikako ne mogu da razumem reči i dela mađarskih vlasti i smatram da je priča oko toga kako Nemačka vrši pritisak preuveličana. Neka se u dogovoru svih država na putu lepo otvore granice i nikakvih problema neće biti.

m.l.

pre 8 godina

U Nemackoj ima 4 miliona nezaposlenih, uglavno sa slabim kvalifikacijama. Ovi sto dolaze su vecinom takvi. Pre neki dan su objavili da samo njih 100.000 mogu da se zaposle. Ovo je trenutna prica za javnost da ih smire. Merkelova menja politiku prema anketama gradjana.

Jednaka prava za sve

pre 8 godina

A zasto im onda ne daju da priđu do Nemacke? Nego ih teraju da ostanu kod nas, ili u Makedoniji... Nama bas nesto i ne fale

my way

pre 8 godina

Треба ли нама који смо са њима стално били непријатељи, а код којих је увек важио онај фазон, "ако буде смак света, ја пакујем кофере и правац Немачка", било шта објашњавати?

todor

pre 8 godina

Merkel je izjavila pre 2 godine da se izbeglice ne integrisu u nemacko drustvo. Cak 80%. ne uce nemacki jezik, ne pustaju svoju decu u obdanista, ne skoluju ih. Zive o trosku drzave, nista ne rade, samo se razmnozavaju. To mora da se zaustavi. Cast uzuzecima, ali veliki broj njih, bice vracen u svojim zemljama.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Idu u Njemačku jer je dobijau smještaj i €600 mjesečno, toliko u svojim zemljama mogu zaraditi za godinu dana, ako upoće imaju posao.
Njemačkoj fali 500000 radnika ali visokokvalificiranih, ne običnih šljakera.

Nenad-EU

pre 8 godina

Oni istetovirani i nabildovani koji su sa maramama na licu i goli do pojasa jurišali na mađarsku policiju, idu da doktoriraju hemiju ili nešto slično. To je bar jasno.

nis

pre 8 godina

Svi ce oni za 5 godina dobiti pisao i vec za godinu zaraditi vise nego ja za ceo zivot u srbiji. hvala srbijo hvala politicari. gospodin je zaradjivao u opoziciji zaradjuje u poziciji i ostace mnogo za uzivanje i obezbediti porodicu za dva veka. ja radim za minimalac koji ostaje isti i u 2016. hvala vam. ko moze neka ide jer ce cela srbija raditi kao jeftina radna snaga i tako ce ostati zauvek... u to sam siguran zivotom. nema vise lepog zivota ovde.

Divos

pre 8 godina

Немачка има БДП (2014-е) 3.860 млрд.$, и заиста немачка економија може издржати терет прилива избеглица, тј ових људи који су од рата побегли.

Такође, овај план о интеграцији ових људи фино звучи, згодна је прича како ће они намирити мањак радне снаге (а и та прича је често последица избирљивости немачке млађе популације којима су многи послови све мање "атрактивни") који је све више у Немачкој присутан.
Али исто искуства са ранијим имигрантима из тих земаља говоре да нема шансе да ће та интеграција успешно ићи. Заправо већ сада се појављује све више проблема са 2. и 3. генерацијом ранијих имиграната из муслиманских земаља, који једноставно не прихватају постављене западноевропске вредности, и који имају битно другачија морална начела по којима живе, а и другачији начин и поимање живота (Modus vivendi), временом бива и све већи културолошки јаз. Са новим приливом ових избеглица, биће их и све већи %, и све више ће истрајавати да они Немцима намећу свој начин и поимање живота, биваће и све већи анимозитет.

Такође, нико овде не зна колико је ту људи као Јасор које је мука натерала и који ће бити захвални послодавцу, а колико олоша, ништарија, разних фанатика (па и следбеника ИД), који су искористили ову ситуацију и инфилтрирали се међу избеглице.
У сваком случају, племенито је прихватити ове људе, дати им уточиште, наду "за нови почетак", али како то једном рече извесни Семјуел Џонсон "пут до пакла некад је поплочан добрим намерама".

Kanali

pre 8 godina

Procitajte ceo tekst, pre nego sto poseljete komentar! Objasnjeno je zasto idu u Nemacku.

Moje pitanje, kako znaju da im bas Nemacka nudi sve to, kada su pobegli od rata i progona? Sigurno nemaju elektronske medije na putu ka Evropi, vec su iz nekih drugih kanala dobili informacije gde treba da idu. Koji su to kanali????

Profit

pre 8 godina

Iz razloga, jer ih je tante Merkel preko medija rasirenih ruku pozvala u Nemacku.
A kako je svim strancima poznato, Nemacka je "obecana" zemlja. Medjutim, nisu
svi Nemci odusevljeni ovom pozivu i prilivu azilanata iz muslimanskih zemalja, sto
ce vec tokom ove zime izazvati velike proteste i sukobe. Ovako veliki broj stranaca
sa sasvim drugom kulturom, mentalitetom i religijom brzo ce promeniti strukturu stanovnistva, ne samo Nemacke vec i Evrope. U svakom slucaju, ako se ovakav
priliv nastavi, stare Evrope uskoro vise nece biti.
U svkom slucaju, nije mi jasno, zasto je Nemacka vlada protiv priliva evropskog
stanovnistva sa jugoistoka Evrope, koji su donekle blizi kulturi i asimilaciji zapadne
i severne Evrope?

Casovi ljubavi?

pre 8 godina

A u isto vreme im smetaju ekonomske izbeglice, iz Srbije i ovih krajeva Evrope(ne govorim o romima i albancima),koji dele sa njima slicnu kulturu,hriscanske su vere i dele slicne vrednosti,dobra vecina njih(nas) zna bar jedan strani jezik,kompjuterski su pismeni...
Ako su ratno stanje i azil jedini uslov da se zaposli kvalifikovana radna snaga onda ce se plasim se,te iste zemlje imati mnogo vece
probleme od zaposljavanja istih...

Vox popoli

pre 8 godina

Ako je samo u pitanju radna snaga, pa zasto ne zaposle pola Evrope koja ima posrnule ekonomije i velike stope nezaposlenosti (zemlje Balkana, ali i EU: Spanija, Grcka, itd.)?

m.l.

pre 8 godina

U Nemackoj ima 4 miliona nezaposlenih, uglavno sa slabim kvalifikacijama. Ovi sto dolaze su vecinom takvi. Pre neki dan su objavili da samo njih 100.000 mogu da se zaposle. Ovo je trenutna prica za javnost da ih smire. Merkelova menja politiku prema anketama gradjana.

mikla

pre 8 godina

Kad vec propagiraju #RefugeesWelcome mogli bi da im organizuju da dodju avionom za 10x manje para, a ne da putuju po mesec dana sa glavom u torbi

zvonaipraporci

pre 8 godina

Pa sve je ovo orkestrirano od strane Nemačke radi jeftine radne snage. Imigranti će raditi poslove koje Nemci neće, za sitne pare. Zar stvarno mislite da oni ne mogu da zaustave ovo ukoliko bi hteli?

Zoran

pre 8 godina

To je viđenje Amerikanaca. Stvarnost je nesto drugo. Ako igras za Tursku(fudbal. kosarka atletika) ne mozes biti hriscanin. Za Nemacku mozez biti musliman.

my way

pre 8 godina

Треба ли нама који смо са њима стално били непријатељи, а код којих је увек важио онај фазон, "ако буде смак света, ја пакујем кофере и правац Немачка", било шта објашњавати?

Jednaka prava za sve

pre 8 godina

A zasto im onda ne daju da priđu do Nemacke? Nego ih teraju da ostanu kod nas, ili u Makedoniji... Nama bas nesto i ne fale

sarajlija

pre 8 godina

Zato sto je Njemacka Njemacka je*iga. I mi (Balkanci iz svih ovih drzava) smo 90-tih cupali i noktima i zubima da se dokopamo Njemacke. Pa sto niko ne trazi azil u Spaniji ili Portugalu ili Poljskoj nego bas Njemacka. Smijesni su mi mediji sa ovim pitanjem a sto Njemacka.

Pozdrav

simon

pre 8 godina

Ako pogledate na nemackoj televiziji RTL emisiju "Goodbye Deutschland" mocice te da vidite koliko Nemaca napusta Nemacku. Nemci ne placaju puno. Vec stvaraju takve uslove da njihovi odlaze u manje razvijene ali ocuvane zemlje sveta gde ce sa manjom platom moci da dobiju vise. Prodaju sve sto od imovine poseduju i odlaze. I svoja mesta ustupaju migrantima koji ce u Nemackoj raditi za 30-50% manju platu od Nemaca. Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.

Goji Warrior

pre 8 godina

Pa ako im (samo) treba radna snaga, sto ne otvore granice?
(nikola, 21. septembar 2015 10:07)

Radna snaga treba ekonomiji. Politicari to znaju, ali kako to objasniti biracima koji generalno nisu za pridoslice sa istoka. Ovako ispada da im Merkel kao ne da, a zapravo ce Nemacka primiti sve obrazovane i decu (sa porodicama), samo sto ce morati da cekaju u redu.

sturmmann

pre 8 godina

Jer svojevremeno NIKO nije pretvarao bezvredne dinare u rublje nego u marke. Jer "Moskvič" nije isto što i "WW". Jer ruski časovnik nije isto što i nemački. Jer od Rusa kao okupatora svi beže a u Nemačku su bivši okupirani nakon II svetskog rata pohrlili, a mnogi koji su tamo internirani nisu hteli da se vrate.

singer

pre 8 godina

nemacka planira dugorocno. prema projekcijama, demografskim i ekonomskim, 2060 ce nemackoj nedostajati 2 miliona visokobrazovanih radnika, usled nepovoljnog nataliteta i velikog odliva u penziju. evropi treba imigracija a buducnost uvek donosi nesto novo. ovo su kvalitetni ljudi, beze od budala, spremni da rade i da se trude, ogroman ljudski kapital, pametne evropske zemlje ce sigurno profitirati.

Složna braća

pre 8 godina

Sve je tačno što piše. Nemačkoj trebaju i visoko obrazovani ali i šljakeri. Ako su radni i precizni, Rumune, Bugare i exYu će brzo zameniti arapi i ne vidim problem u tome što dosta migranata ima nedovoljno obrazovanje. Iako je "off topic", u svetlu ovog članka, ja nikako ne mogu da razumem reči i dela mađarskih vlasti i smatram da je priča oko toga kako Nemačka vrši pritisak preuveličana. Neka se u dogovoru svih država na putu lepo otvore granice i nikakvih problema neće biti.

Bane

pre 8 godina

(Kanali, 21. septembar 2015 10:46)

U narodu se ti kanali zovu rodbina. Većina tih ljudi idu tamo gde imaju rođake i šta ti ja znam. Takođe od istig čuju šta im Nemačka može da pobunudi, pa se ta reč pročuje itd.

Ivke

pre 8 godina

I na kraju glavni razlog. Nemacka vlada ovog leta je POZVALA sirijske migrante da dodju kod njih i da ce ih sve primiti (sa ciljem da im budu jeftina radna snaga koja im fali u velikom broju). To je bilo krajnje nezrelo, neozbiljno i sebicno od strane Nemacke, jer su sada iz izbeglickih kampova Male Azije nagrnuli svi, i zvani Sirijci, i nezvani Avganistanci, Iracani i ostali. Ovde se krije i odgovor na pitanje skeptika zasto su vecina izbeglica muskarci u zrelom dobu. Sada imamo situaciju da migranti naviru nezaustavljivom brzinom i u vecem broju nego sto Nemci mogu da ih prime. Otuda imamo situaciju kakva jeste.

error

pre 8 godina

Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.
(simon, 21. septembar 2015 12:43)

Nemacka finansijski pomaze svoje drzavljane da napuste Nemacku, a stimulise imigraciju Sirijaca, Pakistanca i drugih?!! auu... bice da si malo pobrkao loncice!

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Idu u Njemačku jer je dobijau smještaj i €600 mjesečno, toliko u svojim zemljama mogu zaraditi za godinu dana, ako upoće imaju posao.
Njemačkoj fali 500000 radnika ali visokokvalificiranih, ne običnih šljakera.

todor

pre 8 godina

Merkel je izjavila pre 2 godine da se izbeglice ne integrisu u nemacko drustvo. Cak 80%. ne uce nemacki jezik, ne pustaju svoju decu u obdanista, ne skoluju ih. Zive o trosku drzave, nista ne rade, samo se razmnozavaju. To mora da se zaustavi. Cast uzuzecima, ali veliki broj njih, bice vracen u svojim zemljama.

Složna braća

pre 8 godina

Sve je tačno što piše. Nemačkoj trebaju i visoko obrazovani ali i šljakeri. Ako su radni i precizni, Rumune, Bugare i exYu će brzo zameniti arapi i ne vidim problem u tome što dosta migranata ima nedovoljno obrazovanje. Iako je "off topic", u svetlu ovog članka, ja nikako ne mogu da razumem reči i dela mađarskih vlasti i smatram da je priča oko toga kako Nemačka vrši pritisak preuveličana. Neka se u dogovoru svih država na putu lepo otvore granice i nikakvih problema neće biti.

Kanali

pre 8 godina

Procitajte ceo tekst, pre nego sto poseljete komentar! Objasnjeno je zasto idu u Nemacku.

Moje pitanje, kako znaju da im bas Nemacka nudi sve to, kada su pobegli od rata i progona? Sigurno nemaju elektronske medije na putu ka Evropi, vec su iz nekih drugih kanala dobili informacije gde treba da idu. Koji su to kanali????

zvonaipraporci

pre 8 godina

Pa sve je ovo orkestrirano od strane Nemačke radi jeftine radne snage. Imigranti će raditi poslove koje Nemci neće, za sitne pare. Zar stvarno mislite da oni ne mogu da zaustave ovo ukoliko bi hteli?

singer

pre 8 godina

nemacka planira dugorocno. prema projekcijama, demografskim i ekonomskim, 2060 ce nemackoj nedostajati 2 miliona visokobrazovanih radnika, usled nepovoljnog nataliteta i velikog odliva u penziju. evropi treba imigracija a buducnost uvek donosi nesto novo. ovo su kvalitetni ljudi, beze od budala, spremni da rade i da se trude, ogroman ljudski kapital, pametne evropske zemlje ce sigurno profitirati.

Nenad-EU

pre 8 godina

Oni istetovirani i nabildovani koji su sa maramama na licu i goli do pojasa jurišali na mađarsku policiju, idu da doktoriraju hemiju ili nešto slično. To je bar jasno.

sturmmann

pre 8 godina

Jer svojevremeno NIKO nije pretvarao bezvredne dinare u rublje nego u marke. Jer "Moskvič" nije isto što i "WW". Jer ruski časovnik nije isto što i nemački. Jer od Rusa kao okupatora svi beže a u Nemačku su bivši okupirani nakon II svetskog rata pohrlili, a mnogi koji su tamo internirani nisu hteli da se vrate.

Casovi ljubavi?

pre 8 godina

A u isto vreme im smetaju ekonomske izbeglice, iz Srbije i ovih krajeva Evrope(ne govorim o romima i albancima),koji dele sa njima slicnu kulturu,hriscanske su vere i dele slicne vrednosti,dobra vecina njih(nas) zna bar jedan strani jezik,kompjuterski su pismeni...
Ako su ratno stanje i azil jedini uslov da se zaposli kvalifikovana radna snaga onda ce se plasim se,te iste zemlje imati mnogo vece
probleme od zaposljavanja istih...

simon

pre 8 godina

Ako pogledate na nemackoj televiziji RTL emisiju "Goodbye Deutschland" mocice te da vidite koliko Nemaca napusta Nemacku. Nemci ne placaju puno. Vec stvaraju takve uslove da njihovi odlaze u manje razvijene ali ocuvane zemlje sveta gde ce sa manjom platom moci da dobiju vise. Prodaju sve sto od imovine poseduju i odlaze. I svoja mesta ustupaju migrantima koji ce u Nemackoj raditi za 30-50% manju platu od Nemaca. Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.

nis

pre 8 godina

Svi ce oni za 5 godina dobiti pisao i vec za godinu zaraditi vise nego ja za ceo zivot u srbiji. hvala srbijo hvala politicari. gospodin je zaradjivao u opoziciji zaradjuje u poziciji i ostace mnogo za uzivanje i obezbediti porodicu za dva veka. ja radim za minimalac koji ostaje isti i u 2016. hvala vam. ko moze neka ide jer ce cela srbija raditi kao jeftina radna snaga i tako ce ostati zauvek... u to sam siguran zivotom. nema vise lepog zivota ovde.

Divos

pre 8 godina

Немачка има БДП (2014-е) 3.860 млрд.$, и заиста немачка економија може издржати терет прилива избеглица, тј ових људи који су од рата побегли.

Такође, овај план о интеграцији ових људи фино звучи, згодна је прича како ће они намирити мањак радне снаге (а и та прича је често последица избирљивости немачке млађе популације којима су многи послови све мање "атрактивни") који је све више у Немачкој присутан.
Али исто искуства са ранијим имигрантима из тих земаља говоре да нема шансе да ће та интеграција успешно ићи. Заправо већ сада се појављује све више проблема са 2. и 3. генерацијом ранијих имиграната из муслиманских земаља, који једноставно не прихватају постављене западноевропске вредности, и који имају битно другачија морална начела по којима живе, а и другачији начин и поимање живота (Modus vivendi), временом бива и све већи културолошки јаз. Са новим приливом ових избеглица, биће их и све већи %, и све више ће истрајавати да они Немцима намећу свој начин и поимање живота, биваће и све већи анимозитет.

Такође, нико овде не зна колико је ту људи као Јасор које је мука натерала и који ће бити захвални послодавцу, а колико олоша, ништарија, разних фанатика (па и следбеника ИД), који су искористили ову ситуацију и инфилтрирали се међу избеглице.
У сваком случају, племенито је прихватити ове људе, дати им уточиште, наду "за нови почетак", али како то једном рече извесни Семјуел Џонсон "пут до пакла некад је поплочан добрим намерама".

Profit

pre 8 godina

Iz razloga, jer ih je tante Merkel preko medija rasirenih ruku pozvala u Nemacku.
A kako je svim strancima poznato, Nemacka je "obecana" zemlja. Medjutim, nisu
svi Nemci odusevljeni ovom pozivu i prilivu azilanata iz muslimanskih zemalja, sto
ce vec tokom ove zime izazvati velike proteste i sukobe. Ovako veliki broj stranaca
sa sasvim drugom kulturom, mentalitetom i religijom brzo ce promeniti strukturu stanovnistva, ne samo Nemacke vec i Evrope. U svakom slucaju, ako se ovakav
priliv nastavi, stare Evrope uskoro vise nece biti.
U svkom slucaju, nije mi jasno, zasto je Nemacka vlada protiv priliva evropskog
stanovnistva sa jugoistoka Evrope, koji su donekle blizi kulturi i asimilaciji zapadne
i severne Evrope?

Zoran

pre 8 godina

To je viđenje Amerikanaca. Stvarnost je nesto drugo. Ako igras za Tursku(fudbal. kosarka atletika) ne mozes biti hriscanin. Za Nemacku mozez biti musliman.

mikla

pre 8 godina

Kad vec propagiraju #RefugeesWelcome mogli bi da im organizuju da dodju avionom za 10x manje para, a ne da putuju po mesec dana sa glavom u torbi

m.l.

pre 8 godina

U Nemackoj ima 4 miliona nezaposlenih, uglavno sa slabim kvalifikacijama. Ovi sto dolaze su vecinom takvi. Pre neki dan su objavili da samo njih 100.000 mogu da se zaposle. Ovo je trenutna prica za javnost da ih smire. Merkelova menja politiku prema anketama gradjana.

sarajlija

pre 8 godina

Zato sto je Njemacka Njemacka je*iga. I mi (Balkanci iz svih ovih drzava) smo 90-tih cupali i noktima i zubima da se dokopamo Njemacke. Pa sto niko ne trazi azil u Spaniji ili Portugalu ili Poljskoj nego bas Njemacka. Smijesni su mi mediji sa ovim pitanjem a sto Njemacka.

Pozdrav

Vox popoli

pre 8 godina

Ako je samo u pitanju radna snaga, pa zasto ne zaposle pola Evrope koja ima posrnule ekonomije i velike stope nezaposlenosti (zemlje Balkana, ali i EU: Spanija, Grcka, itd.)?

Jednaka prava za sve

pre 8 godina

A zasto im onda ne daju da priđu do Nemacke? Nego ih teraju da ostanu kod nas, ili u Makedoniji... Nama bas nesto i ne fale

Bane

pre 8 godina

(Kanali, 21. septembar 2015 10:46)

U narodu se ti kanali zovu rodbina. Većina tih ljudi idu tamo gde imaju rođake i šta ti ja znam. Takođe od istig čuju šta im Nemačka može da pobunudi, pa se ta reč pročuje itd.

my way

pre 8 godina

Треба ли нама који смо са њима стално били непријатељи, а код којих је увек важио онај фазон, "ако буде смак света, ја пакујем кофере и правац Немачка", било шта објашњавати?

Goji Warrior

pre 8 godina

Pa ako im (samo) treba radna snaga, sto ne otvore granice?
(nikola, 21. septembar 2015 10:07)

Radna snaga treba ekonomiji. Politicari to znaju, ali kako to objasniti biracima koji generalno nisu za pridoslice sa istoka. Ovako ispada da im Merkel kao ne da, a zapravo ce Nemacka primiti sve obrazovane i decu (sa porodicama), samo sto ce morati da cekaju u redu.

error

pre 8 godina

Deo te razlike Nemci koriste kako bi subvencionisali svoje koji zele da se isele. najpopularnije destinacije su (slucajno) juzna Evropa i juzna Amerika. Tamo ce sa 3000€ biti bogovi a sa tim u Nemackoj nece. A Sirijci, Srbi i ostali koji migriraju u Nemacku ce se zadovoljiti i sa 1500-2000€. Razlika od 1000 se bratski deli: pola onom ko se odseli iz Nemacke a pola drzavi. Mislim da je racunica jasna.
(simon, 21. septembar 2015 12:43)

Nemacka finansijski pomaze svoje drzavljane da napuste Nemacku, a stimulise imigraciju Sirijaca, Pakistanca i drugih?!! auu... bice da si malo pobrkao loncice!

Ivke

pre 8 godina

I na kraju glavni razlog. Nemacka vlada ovog leta je POZVALA sirijske migrante da dodju kod njih i da ce ih sve primiti (sa ciljem da im budu jeftina radna snaga koja im fali u velikom broju). To je bilo krajnje nezrelo, neozbiljno i sebicno od strane Nemacke, jer su sada iz izbeglickih kampova Male Azije nagrnuli svi, i zvani Sirijci, i nezvani Avganistanci, Iracani i ostali. Ovde se krije i odgovor na pitanje skeptika zasto su vecina izbeglica muskarci u zrelom dobu. Sada imamo situaciju da migranti naviru nezaustavljivom brzinom i u vecem broju nego sto Nemci mogu da ih prime. Otuda imamo situaciju kakva jeste.