Utorak, 18.08.2015.

20:41

"Prestati sa lešinarenjem nad Srbima i ćirilicom"

Odluku o povlačenju ćirilice iz službene upotrebe u Vukovaru treba gledati u okviru predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj jer izbori ne pitaju za cenu.

Izvor: B92

"Prestati sa lešinarenjem nad Srbima i æirilicom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

veritas

pre 8 godina

Jezik i pismo su sastavni deo nacionalnog identiteta svakog naroda. Da li pojedinac hoce da ih koristi ili ne, od njega zavisi. Drzava je ta koja mora da obezbedi nacionalnim manjinama upotrebu maternjeg jezika i pisma, a ne da podleze pritisku rusilacke rulje. Nisu bili potrebni nikakvi tenkovi (kako se to pateticno tvrdi u jednom komentaru) da se ona uvede u Vukovar, zato sto je ona na tim prostorima postojala pre Hrvatske, odnosno za vreme Austrougarske.

Dusan 2

pre 8 godina

@(deutch, 18. avgust 2015 22:31)

Ne postoje hrvatske crkve ni u Hrvatskoj a kamoli u Srbiji. A sto bi katolicke crkve u Srbiji bile ostecene? Bilo je par sporadicnih slucajeva ali nista sistemski. A nesto se i ne secam da su Katolici dizali neku bunu. Cak su bili i vrlo lojalni gradjani, najveci odziv na vojne pozive je cini mi se bas bio na severu Vojvodine.

matija ban

pre 8 godina

"Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima"

Mislim da si ovom recenicom sve rekao o svojoj inteligenciji... Vi hrvati ste preglasavanjem izbacili srbe kao konstitutivan narod iz Ustava. Ej vase komsije, sugradjane, prijatelje...Pa su onda usledili otkazi, pretnje, zlostavljanja...pa je doslo do rata, da ne bi bilo opet '41 i Jasenovca i Gradiske stare...Komsije Hrvati vi imate veliki problem, drzavni vrh vase drzave propagira ustastvo i nacizam, ja vise nemam sta da kazem...

Dajte pcele med

pre 8 godina

Миловане Чолићу! Срби у Вуковару причају Српски,можда и више него што га ти у Србији причаш! Ако и нека реч као што је 'мрква' или 'дека' уместо 'шаргарепа' или 'ћебе' по теби није српска,слободно провери у речник српског језика,јер ћеш се баш изненадити!
Џаба српским новинама што пишу о проблему Срба у Хрватској,кад се нико из владајућих вода Србије није потрудио да нас заштите!
А да су у питању права Хрвата у Србији,сви би видели како би Хрватска стала иза њих!
Хрвати су затрована нација и пуна зла,али има нешто што им завидим!
Хрвати су сложна нација!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I eto ovde nam etnicki Hrvat, koji se oseca jugoslovenom porucuje da nama Srbima ne treba cirilica jer znamo latinicu. Pa i masa Kineza zna engleski i da koristi alfabet a ipak mnogi natpisi u Americi gde zivi iole vise Kineza su pisani kineskim pismom. Ne radi se dragi Hrvatu u znanju jezika vec postovanju. Zasto vi niste naucili cirilicu?

Dusan 2

pre 8 godina

@(dušan, 18. avgust 2015 22:44)

Ovde ste vi krenuli sa analogijom koja nije primerena. Pitanje je koliko su popisi iz '91 jos relevantni. Inace poznajem dosta Hrvata iz Subotice i niko ne prica hrvatski kao sto ni svi Srbi iz Vukovara koje znam ne pricaju srpski. Izgleda da je to bila poenta komentara koji ste replicirali. A lesinari se na svim stranama, bez spora. A sta drugo politika i moze...

Срби као народ

pre 8 godina

Ратко М
Рекао си праву ствар која је очигледна у Србији на сваком кораку.Од 45 п.в.па наовамо у Србији се константно врши дезавусање ћирилице и данас имамо то што имамо. Не требају нам хрвати, погледајмо се у лице. Чак и неки академици жмуре на то што данас имамо ћирилицу само на неколико гласила, неколико ТВ, ретку издату књигу, а основци од половине првог разреда прелазе на латиницу,итд итд. И где смо стигли или другим речима нестајемо! Е код хрвата је, народе друга прича, па им скидам капу.

mup

pre 8 godina

Meni je najkrivlje sto Hrvati ispadose nasi, kobajagi neprijatelji. Mi smo kroz istoriju uvek imali neprijatelje koji su bili najjaci na svetu. Tursku imperiju smo razbili i trebalo im je 30 godina da se povrate od kosovske bitke, iako su pobedili. Ausrougarsku monarhiju, sa sve Nemackom takodje rasturismo ko dete puzzle. Nemcima bilo malo, pa dobise batine i u II sv. ratu. NATO je naravno bio jaci, ali smo se dostojno drzali. I sad bi Hrvati da nam budu neprijatelji. Nikad u zivotu nisu vodili pravedan rat i uvek su bili na strani sila Mordora u vlasti Sarumana. Nama je uvek bilo mesto u druzini prstena.

Zoran

pre 8 godina

Ljudi, budimo ljudi prvo a posle sve ostalo. Ja ne vidim razlog zasto mrziti nekog koga ni ne znas? Svaka budala nas zavadja i cini da se izmedju Hrvata i Srba opet javlja netrpeljivost. Ovako necemo nigde stici, siromasni smo i jedni i drugi i dok se mi budemo tukli treci ce profitirati. Koliko samo moze covek da bude glup da zna to i da dozvoli da ga neko truje.

dušan

pre 8 godina

@huevos de oro
Osim što se ne bavite temom koja je predmet ove vesti, na najbolji način pokazujete ko zloupotrebljava domaćinstvo ovog portala. Po popisu iz 1991. godine u Subotici je živelo 10,43 % građana koji su se izjasnili kao Hrvati. Predlažem svakom čitaocu da mi ne veruje na reč već da jednostavno izgugla sve popise stanovništva.

deutch

pre 8 godina

Koliko Hrvati u Srbiji uzivaju vise prava i imaju bolji polozaj nego Srbi u Hrvatskoj govori cinjenica da je Hrvatski jezik u sluzbenoj upotrebi u mestima gde je Hrvatska manjina znatno zastupljena. Takodje, mnoge ulice nose imena Hrvatskih velikana, dok je tako nesto za Srbe u Hrvatskoj nezamislivo. Nijedna Hrvatska crkva u Srbiji nije ostecena od devedesetih, pa na ovamo. Rodna kuca bana Jelacica u Petrovaradinu je ocuvana i obnovljena pre nekoliko godina, dok je Teslina kuca u Hrvatskoj unistena. Toliko o Evropskim vrednostima najnovije clanice EU...

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

Homo politicus

pre 8 godina

Srbi su vecita politicka inspiracija Hrvatima, mozete zamisliti kakvom su pritisku i propagandi bili izlozeni Srbi u Republici Srpskoj Krajini devedesetih godina. Danas kada prosveceni narodi utiru put trecoj generaciji ljudskih prava jedan grad u HR donosi Statut koji vraca hevatski narod u doba varvara i primitivizma kakvo nije zabelezeno u modernoj Evropi posle WW2.

:) :)

pre 8 godina

Uvesti moritorj na ćirilicu u Vukovaru na vremenski period od 20 godina!
Kao recimo što srpska manjina nije morala ići na osluženje vojnog roka , ućuti povijest Domovinskog rata itd !
Nakon što se riješi pitanje otete imovine,nestalih osoba, mjesta masovnih grobnica, kulturnih dobara, nafte-Djeloetovci, hrastovih šuma, žitnih polja, mehanizacija raznih PIKova, ekocida, kulturocida . Sijesti za stol i dogovoriti se oko pitanja dvojezčnih ploča !
Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima pa se sada ovi naši inate , što bi se i vi na kraju u jednu ruku složili da je opravdno! Poznati slavonski inat plus ne riješeni problemi iz ne baš tako davne prošlosti ! Vjeruj te mi na riječi kada Srbi pripadnici nacionalne manjine poćnu gledati na Hrvatsku kao na svoju domovinu i riješe se pitanja iz prošlosti ova pitanja če biti smiješna !
Pogledajte Arsena Dedića, sve ga republuke oplakuju ! On je pokazao kako Srbin rodjen u Hrvtskoj može voljeti svoju domovinu !
Svi ga iznimo poštivamo Vi i Mi ! Mi smo ga i voljeli :(

Milovan Čolić

pre 8 godina

Чему све ово. Срби у хрватској причају хрватски и глупо је да га пишу ћирилицом а и ово што су дошли у Србију исто причају хрватски и после 10-15 година а тако ће причати и за милион година . Посебна је прича што ни пола Срба у Србији не чита ћирилицу.

ne0

pre 8 godina

e ovako, pišem kao jedan etnički hrvat iz hrvatske koji je rođen u jugoslaviji i još uvijek se osjeća kao jugoslaven. kad dođem u srbiju, bosnu ili makedoniju, ne osjećam se kao da sam napustio svoju državu. ne mogu biti dalje od hrvatskog nacionaliste nego što jesam. imajući to na umu, ova priča o "dvojezičnosti" mi je glupa. u vukovaru je dvojezičnost nemoguća, jer hrvati i srbi pričaju istim jezikom. istim onim kojim pričaju i bosanci i crnogorci. e sad, što se ćirilice tiče, ona može, ali je nepotrebna. zašto? pa zato što svi srbi znaju latinicu. nije da srbi pišu samo ćirilicom, ne razumiju latinicu, pa im se mora nešto napisati na ćirilici. jezik ne smije biti poligon za nacionalistička iživljavanja. jezik je sredstvo komunikacije. ako si iz beograda, sarajeva ili podgorice, možemo normalno pričati na našem jeziku i razumjet ćemo jedan drugoga 100%. dvojezičnost ostavimo onima koji se međusobno ne mogu razumjeti. ja bih volio vjerovati da to nije slučaj kod nas.

Dragan

pre 8 godina

Ne bi se smelo dozvoliti ovakvo ponižavanje , potezi su sada na našim politicarima, jednom koncentrisano pametnom politikom moze se pokazati Hrvatskoj da je ta politika nedemokratska i protiv samih hrvata. Mislim na bojkot prehrambenih trgovina i ostalih koje su dominantne u Srbiji a poticu iz Hrvatske.

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

Huevos de Oro

pre 8 godina

@ (dušan, 18. avgust 2015 21:03)

Zloupotrebljavate portal sa netacnim cinjenicama. Propustili ste da kompletirate informaciju da je do 1991., tih sadasnjih 9% Suboticana koji se izjasnjavaju kao Hrvati bilo i preko 29%. Toliko o opravdanosti uvodjenja hrvatskog jezika. Uzgred receno, u Subotici je pismo uvek bilo latinicno a narecje ekavsko i hrvatskim jezikom ni Hrvati nisu pricali. Slicno kao sto su svi u Vukovaru pisali latinicu, ukljucujuci i Srbe, samo sa ijekavicom. Ali politika je cudo.

lord

pre 8 godina

ovo je zbog predizborne kampanje koja se usijava, ali bi srbija trebala konkretno reci svim politickim strankama da ce igranje na kartu nacionalizma uzdrmati dalje odnose izmedju dve drzave a ne kad prodju izbori u hrvatskoj kao da se za vreme predizborne kampanje nista nije desavalo....

dušan

pre 8 godina

Klasično relativizovanje osnovnih ljudskih prava. U Subotici se 9 % građana izjašnjava kao Hrvati i svi natpisi na javnim ustanovama su napisani i na hrvatskom jeziku. I to njihovo pravo nikada nije bilo ugroženo bilo kakvim izborima. I neka je tako, to pokazuje razliku između nas.

Ратко М.

pre 8 godina

Ма да, увек се то нечим правда. Сада је то због избора.А шта ћемо са певањем усташке песме, челника Вуковара. Хоћемо и то оправдати. Ма да, били су пијани. У Хрватској је све јасно и ту нема више шта да се прича. Међутим, у Србији је ствар потпуно наопака. Како ми можемо преко да бранимо ћирилицу, кад смо је кући скоро, па пустили низ воду. Ћирилице има само на државној тв и државним институцијама a њом се користи мали број, да кажем, ентузијаста. Велика већина Срба, где год да се налазе, пише латиницом. Према томе, Вулину би било паметније да се усредсреди на тај проблем, уместо што прича о усташама.

dušan

pre 8 godina

Klasično relativizovanje osnovnih ljudskih prava. U Subotici se 9 % građana izjašnjava kao Hrvati i svi natpisi na javnim ustanovama su napisani i na hrvatskom jeziku. I to njihovo pravo nikada nije bilo ugroženo bilo kakvim izborima. I neka je tako, to pokazuje razliku između nas.

Ратко М.

pre 8 godina

Ма да, увек се то нечим правда. Сада је то због избора.А шта ћемо са певањем усташке песме, челника Вуковара. Хоћемо и то оправдати. Ма да, били су пијани. У Хрватској је све јасно и ту нема више шта да се прича. Међутим, у Србији је ствар потпуно наопака. Како ми можемо преко да бранимо ћирилицу, кад смо је кући скоро, па пустили низ воду. Ћирилице има само на државној тв и државним институцијама a њом се користи мали број, да кажем, ентузијаста. Велика већина Срба, где год да се налазе, пише латиницом. Према томе, Вулину би било паметније да се усредсреди на тај проблем, уместо што прича о усташама.

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

Dragan

pre 8 godina

Ne bi se smelo dozvoliti ovakvo ponižavanje , potezi su sada na našim politicarima, jednom koncentrisano pametnom politikom moze se pokazati Hrvatskoj da je ta politika nedemokratska i protiv samih hrvata. Mislim na bojkot prehrambenih trgovina i ostalih koje su dominantne u Srbiji a poticu iz Hrvatske.

matija ban

pre 8 godina

"Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima"

Mislim da si ovom recenicom sve rekao o svojoj inteligenciji... Vi hrvati ste preglasavanjem izbacili srbe kao konstitutivan narod iz Ustava. Ej vase komsije, sugradjane, prijatelje...Pa su onda usledili otkazi, pretnje, zlostavljanja...pa je doslo do rata, da ne bi bilo opet '41 i Jasenovca i Gradiske stare...Komsije Hrvati vi imate veliki problem, drzavni vrh vase drzave propagira ustastvo i nacizam, ja vise nemam sta da kazem...

deutch

pre 8 godina

Koliko Hrvati u Srbiji uzivaju vise prava i imaju bolji polozaj nego Srbi u Hrvatskoj govori cinjenica da je Hrvatski jezik u sluzbenoj upotrebi u mestima gde je Hrvatska manjina znatno zastupljena. Takodje, mnoge ulice nose imena Hrvatskih velikana, dok je tako nesto za Srbe u Hrvatskoj nezamislivo. Nijedna Hrvatska crkva u Srbiji nije ostecena od devedesetih, pa na ovamo. Rodna kuca bana Jelacica u Petrovaradinu je ocuvana i obnovljena pre nekoliko godina, dok je Teslina kuca u Hrvatskoj unistena. Toliko o Evropskim vrednostima najnovije clanice EU...

lord

pre 8 godina

ovo je zbog predizborne kampanje koja se usijava, ali bi srbija trebala konkretno reci svim politickim strankama da ce igranje na kartu nacionalizma uzdrmati dalje odnose izmedju dve drzave a ne kad prodju izbori u hrvatskoj kao da se za vreme predizborne kampanje nista nije desavalo....

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I eto ovde nam etnicki Hrvat, koji se oseca jugoslovenom porucuje da nama Srbima ne treba cirilica jer znamo latinicu. Pa i masa Kineza zna engleski i da koristi alfabet a ipak mnogi natpisi u Americi gde zivi iole vise Kineza su pisani kineskim pismom. Ne radi se dragi Hrvatu u znanju jezika vec postovanju. Zasto vi niste naucili cirilicu?

Huevos de Oro

pre 8 godina

@ (dušan, 18. avgust 2015 21:03)

Zloupotrebljavate portal sa netacnim cinjenicama. Propustili ste da kompletirate informaciju da je do 1991., tih sadasnjih 9% Suboticana koji se izjasnjavaju kao Hrvati bilo i preko 29%. Toliko o opravdanosti uvodjenja hrvatskog jezika. Uzgred receno, u Subotici je pismo uvek bilo latinicno a narecje ekavsko i hrvatskim jezikom ni Hrvati nisu pricali. Slicno kao sto su svi u Vukovaru pisali latinicu, ukljucujuci i Srbe, samo sa ijekavicom. Ali politika je cudo.

ne0

pre 8 godina

e ovako, pišem kao jedan etnički hrvat iz hrvatske koji je rođen u jugoslaviji i još uvijek se osjeća kao jugoslaven. kad dođem u srbiju, bosnu ili makedoniju, ne osjećam se kao da sam napustio svoju državu. ne mogu biti dalje od hrvatskog nacionaliste nego što jesam. imajući to na umu, ova priča o "dvojezičnosti" mi je glupa. u vukovaru je dvojezičnost nemoguća, jer hrvati i srbi pričaju istim jezikom. istim onim kojim pričaju i bosanci i crnogorci. e sad, što se ćirilice tiče, ona može, ali je nepotrebna. zašto? pa zato što svi srbi znaju latinicu. nije da srbi pišu samo ćirilicom, ne razumiju latinicu, pa im se mora nešto napisati na ćirilici. jezik ne smije biti poligon za nacionalistička iživljavanja. jezik je sredstvo komunikacije. ako si iz beograda, sarajeva ili podgorice, možemo normalno pričati na našem jeziku i razumjet ćemo jedan drugoga 100%. dvojezičnost ostavimo onima koji se međusobno ne mogu razumjeti. ja bih volio vjerovati da to nije slučaj kod nas.

Dajte pcele med

pre 8 godina

Миловане Чолићу! Срби у Вуковару причају Српски,можда и више него што га ти у Србији причаш! Ако и нека реч као што је 'мрква' или 'дека' уместо 'шаргарепа' или 'ћебе' по теби није српска,слободно провери у речник српског језика,јер ћеш се баш изненадити!
Џаба српским новинама што пишу о проблему Срба у Хрватској,кад се нико из владајућих вода Србије није потрудио да нас заштите!
А да су у питању права Хрвата у Србији,сви би видели како би Хрватска стала иза њих!
Хрвати су затрована нација и пуна зла,али има нешто што им завидим!
Хрвати су сложна нација!

Homo politicus

pre 8 godina

Srbi su vecita politicka inspiracija Hrvatima, mozete zamisliti kakvom su pritisku i propagandi bili izlozeni Srbi u Republici Srpskoj Krajini devedesetih godina. Danas kada prosveceni narodi utiru put trecoj generaciji ljudskih prava jedan grad u HR donosi Statut koji vraca hevatski narod u doba varvara i primitivizma kakvo nije zabelezeno u modernoj Evropi posle WW2.

mup

pre 8 godina

Meni je najkrivlje sto Hrvati ispadose nasi, kobajagi neprijatelji. Mi smo kroz istoriju uvek imali neprijatelje koji su bili najjaci na svetu. Tursku imperiju smo razbili i trebalo im je 30 godina da se povrate od kosovske bitke, iako su pobedili. Ausrougarsku monarhiju, sa sve Nemackom takodje rasturismo ko dete puzzle. Nemcima bilo malo, pa dobise batine i u II sv. ratu. NATO je naravno bio jaci, ali smo se dostojno drzali. I sad bi Hrvati da nam budu neprijatelji. Nikad u zivotu nisu vodili pravedan rat i uvek su bili na strani sila Mordora u vlasti Sarumana. Nama je uvek bilo mesto u druzini prstena.

Milovan Čolić

pre 8 godina

Чему све ово. Срби у хрватској причају хрватски и глупо је да га пишу ћирилицом а и ово што су дошли у Србију исто причају хрватски и после 10-15 година а тако ће причати и за милион година . Посебна је прича што ни пола Срба у Србији не чита ћирилицу.

:) :)

pre 8 godina

Uvesti moritorj na ćirilicu u Vukovaru na vremenski period od 20 godina!
Kao recimo što srpska manjina nije morala ići na osluženje vojnog roka , ućuti povijest Domovinskog rata itd !
Nakon što se riješi pitanje otete imovine,nestalih osoba, mjesta masovnih grobnica, kulturnih dobara, nafte-Djeloetovci, hrastovih šuma, žitnih polja, mehanizacija raznih PIKova, ekocida, kulturocida . Sijesti za stol i dogovoriti se oko pitanja dvojezčnih ploča !
Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima pa se sada ovi naši inate , što bi se i vi na kraju u jednu ruku složili da je opravdno! Poznati slavonski inat plus ne riješeni problemi iz ne baš tako davne prošlosti ! Vjeruj te mi na riječi kada Srbi pripadnici nacionalne manjine poćnu gledati na Hrvatsku kao na svoju domovinu i riješe se pitanja iz prošlosti ova pitanja če biti smiješna !
Pogledajte Arsena Dedića, sve ga republuke oplakuju ! On je pokazao kako Srbin rodjen u Hrvtskoj može voljeti svoju domovinu !
Svi ga iznimo poštivamo Vi i Mi ! Mi smo ga i voljeli :(

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

dušan

pre 8 godina

@huevos de oro
Osim što se ne bavite temom koja je predmet ove vesti, na najbolji način pokazujete ko zloupotrebljava domaćinstvo ovog portala. Po popisu iz 1991. godine u Subotici je živelo 10,43 % građana koji su se izjasnili kao Hrvati. Predlažem svakom čitaocu da mi ne veruje na reč već da jednostavno izgugla sve popise stanovništva.

Срби као народ

pre 8 godina

Ратко М
Рекао си праву ствар која је очигледна у Србији на сваком кораку.Од 45 п.в.па наовамо у Србији се константно врши дезавусање ћирилице и данас имамо то што имамо. Не требају нам хрвати, погледајмо се у лице. Чак и неки академици жмуре на то што данас имамо ћирилицу само на неколико гласила, неколико ТВ, ретку издату књигу, а основци од половине првог разреда прелазе на латиницу,итд итд. И где смо стигли или другим речима нестајемо! Е код хрвата је, народе друга прича, па им скидам капу.

Zoran

pre 8 godina

Ljudi, budimo ljudi prvo a posle sve ostalo. Ja ne vidim razlog zasto mrziti nekog koga ni ne znas? Svaka budala nas zavadja i cini da se izmedju Hrvata i Srba opet javlja netrpeljivost. Ovako necemo nigde stici, siromasni smo i jedni i drugi i dok se mi budemo tukli treci ce profitirati. Koliko samo moze covek da bude glup da zna to i da dozvoli da ga neko truje.

Dusan 2

pre 8 godina

@(dušan, 18. avgust 2015 22:44)

Ovde ste vi krenuli sa analogijom koja nije primerena. Pitanje je koliko su popisi iz '91 jos relevantni. Inace poznajem dosta Hrvata iz Subotice i niko ne prica hrvatski kao sto ni svi Srbi iz Vukovara koje znam ne pricaju srpski. Izgleda da je to bila poenta komentara koji ste replicirali. A lesinari se na svim stranama, bez spora. A sta drugo politika i moze...

veritas

pre 8 godina

Jezik i pismo su sastavni deo nacionalnog identiteta svakog naroda. Da li pojedinac hoce da ih koristi ili ne, od njega zavisi. Drzava je ta koja mora da obezbedi nacionalnim manjinama upotrebu maternjeg jezika i pisma, a ne da podleze pritisku rusilacke rulje. Nisu bili potrebni nikakvi tenkovi (kako se to pateticno tvrdi u jednom komentaru) da se ona uvede u Vukovar, zato sto je ona na tim prostorima postojala pre Hrvatske, odnosno za vreme Austrougarske.

Dusan 2

pre 8 godina

@(deutch, 18. avgust 2015 22:31)

Ne postoje hrvatske crkve ni u Hrvatskoj a kamoli u Srbiji. A sto bi katolicke crkve u Srbiji bile ostecene? Bilo je par sporadicnih slucajeva ali nista sistemski. A nesto se i ne secam da su Katolici dizali neku bunu. Cak su bili i vrlo lojalni gradjani, najveci odziv na vojne pozive je cini mi se bas bio na severu Vojvodine.

ne0

pre 8 godina

e ovako, pišem kao jedan etnički hrvat iz hrvatske koji je rođen u jugoslaviji i još uvijek se osjeća kao jugoslaven. kad dođem u srbiju, bosnu ili makedoniju, ne osjećam se kao da sam napustio svoju državu. ne mogu biti dalje od hrvatskog nacionaliste nego što jesam. imajući to na umu, ova priča o "dvojezičnosti" mi je glupa. u vukovaru je dvojezičnost nemoguća, jer hrvati i srbi pričaju istim jezikom. istim onim kojim pričaju i bosanci i crnogorci. e sad, što se ćirilice tiče, ona može, ali je nepotrebna. zašto? pa zato što svi srbi znaju latinicu. nije da srbi pišu samo ćirilicom, ne razumiju latinicu, pa im se mora nešto napisati na ćirilici. jezik ne smije biti poligon za nacionalistička iživljavanja. jezik je sredstvo komunikacije. ako si iz beograda, sarajeva ili podgorice, možemo normalno pričati na našem jeziku i razumjet ćemo jedan drugoga 100%. dvojezičnost ostavimo onima koji se međusobno ne mogu razumjeti. ja bih volio vjerovati da to nije slučaj kod nas.

Milovan Čolić

pre 8 godina

Чему све ово. Срби у хрватској причају хрватски и глупо је да га пишу ћирилицом а и ово што су дошли у Србију исто причају хрватски и после 10-15 година а тако ће причати и за милион година . Посебна је прича што ни пола Срба у Србији не чита ћирилицу.

Huevos de Oro

pre 8 godina

@ (dušan, 18. avgust 2015 21:03)

Zloupotrebljavate portal sa netacnim cinjenicama. Propustili ste da kompletirate informaciju da je do 1991., tih sadasnjih 9% Suboticana koji se izjasnjavaju kao Hrvati bilo i preko 29%. Toliko o opravdanosti uvodjenja hrvatskog jezika. Uzgred receno, u Subotici je pismo uvek bilo latinicno a narecje ekavsko i hrvatskim jezikom ni Hrvati nisu pricali. Slicno kao sto su svi u Vukovaru pisali latinicu, ukljucujuci i Srbe, samo sa ijekavicom. Ali politika je cudo.

:) :)

pre 8 godina

Uvesti moritorj na ćirilicu u Vukovaru na vremenski period od 20 godina!
Kao recimo što srpska manjina nije morala ići na osluženje vojnog roka , ućuti povijest Domovinskog rata itd !
Nakon što se riješi pitanje otete imovine,nestalih osoba, mjesta masovnih grobnica, kulturnih dobara, nafte-Djeloetovci, hrastovih šuma, žitnih polja, mehanizacija raznih PIKova, ekocida, kulturocida . Sijesti za stol i dogovoriti se oko pitanja dvojezčnih ploča !
Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima pa se sada ovi naši inate , što bi se i vi na kraju u jednu ruku složili da je opravdno! Poznati slavonski inat plus ne riješeni problemi iz ne baš tako davne prošlosti ! Vjeruj te mi na riječi kada Srbi pripadnici nacionalne manjine poćnu gledati na Hrvatsku kao na svoju domovinu i riješe se pitanja iz prošlosti ova pitanja če biti smiješna !
Pogledajte Arsena Dedića, sve ga republuke oplakuju ! On je pokazao kako Srbin rodjen u Hrvtskoj može voljeti svoju domovinu !
Svi ga iznimo poštivamo Vi i Mi ! Mi smo ga i voljeli :(

mup

pre 8 godina

Meni je najkrivlje sto Hrvati ispadose nasi, kobajagi neprijatelji. Mi smo kroz istoriju uvek imali neprijatelje koji su bili najjaci na svetu. Tursku imperiju smo razbili i trebalo im je 30 godina da se povrate od kosovske bitke, iako su pobedili. Ausrougarsku monarhiju, sa sve Nemackom takodje rasturismo ko dete puzzle. Nemcima bilo malo, pa dobise batine i u II sv. ratu. NATO je naravno bio jaci, ali smo se dostojno drzali. I sad bi Hrvati da nam budu neprijatelji. Nikad u zivotu nisu vodili pravedan rat i uvek su bili na strani sila Mordora u vlasti Sarumana. Nama je uvek bilo mesto u druzini prstena.

dušan

pre 8 godina

Klasično relativizovanje osnovnih ljudskih prava. U Subotici se 9 % građana izjašnjava kao Hrvati i svi natpisi na javnim ustanovama su napisani i na hrvatskom jeziku. I to njihovo pravo nikada nije bilo ugroženo bilo kakvim izborima. I neka je tako, to pokazuje razliku između nas.

Dragan

pre 8 godina

Ne bi se smelo dozvoliti ovakvo ponižavanje , potezi su sada na našim politicarima, jednom koncentrisano pametnom politikom moze se pokazati Hrvatskoj da je ta politika nedemokratska i protiv samih hrvata. Mislim na bojkot prehrambenih trgovina i ostalih koje su dominantne u Srbiji a poticu iz Hrvatske.

deutch

pre 8 godina

Koliko Hrvati u Srbiji uzivaju vise prava i imaju bolji polozaj nego Srbi u Hrvatskoj govori cinjenica da je Hrvatski jezik u sluzbenoj upotrebi u mestima gde je Hrvatska manjina znatno zastupljena. Takodje, mnoge ulice nose imena Hrvatskih velikana, dok je tako nesto za Srbe u Hrvatskoj nezamislivo. Nijedna Hrvatska crkva u Srbiji nije ostecena od devedesetih, pa na ovamo. Rodna kuca bana Jelacica u Petrovaradinu je ocuvana i obnovljena pre nekoliko godina, dok je Teslina kuca u Hrvatskoj unistena. Toliko o Evropskim vrednostima najnovije clanice EU...

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

matija ban

pre 8 godina

"Činjenica ja da nije uspijelo uvodjenje ćiriice na tenkovima"

Mislim da si ovom recenicom sve rekao o svojoj inteligenciji... Vi hrvati ste preglasavanjem izbacili srbe kao konstitutivan narod iz Ustava. Ej vase komsije, sugradjane, prijatelje...Pa su onda usledili otkazi, pretnje, zlostavljanja...pa je doslo do rata, da ne bi bilo opet '41 i Jasenovca i Gradiske stare...Komsije Hrvati vi imate veliki problem, drzavni vrh vase drzave propagira ustastvo i nacizam, ja vise nemam sta da kazem...

Zoran

pre 8 godina

Ljudi, budimo ljudi prvo a posle sve ostalo. Ja ne vidim razlog zasto mrziti nekog koga ni ne znas? Svaka budala nas zavadja i cini da se izmedju Hrvata i Srba opet javlja netrpeljivost. Ovako necemo nigde stici, siromasni smo i jedni i drugi i dok se mi budemo tukli treci ce profitirati. Koliko samo moze covek da bude glup da zna to i da dozvoli da ga neko truje.

lord

pre 8 godina

ovo je zbog predizborne kampanje koja se usijava, ali bi srbija trebala konkretno reci svim politickim strankama da ce igranje na kartu nacionalizma uzdrmati dalje odnose izmedju dve drzave a ne kad prodju izbori u hrvatskoj kao da se za vreme predizborne kampanje nista nije desavalo....

Ратко М.

pre 8 godina

Ма да, увек се то нечим правда. Сада је то због избора.А шта ћемо са певањем усташке песме, челника Вуковара. Хоћемо и то оправдати. Ма да, били су пијани. У Хрватској је све јасно и ту нема више шта да се прича. Међутим, у Србији је ствар потпуно наопака. Како ми можемо преко да бранимо ћирилицу, кад смо је кући скоро, па пустили низ воду. Ћирилице има само на државној тв и државним институцијама a њом се користи мали број, да кажем, ентузијаста. Велика већина Срба, где год да се налазе, пише латиницом. Према томе, Вулину би било паметније да се усредсреди на тај проблем, уместо што прича о усташама.

Homo politicus

pre 8 godina

Srbi su vecita politicka inspiracija Hrvatima, mozete zamisliti kakvom su pritisku i propagandi bili izlozeni Srbi u Republici Srpskoj Krajini devedesetih godina. Danas kada prosveceni narodi utiru put trecoj generaciji ljudskih prava jedan grad u HR donosi Statut koji vraca hevatski narod u doba varvara i primitivizma kakvo nije zabelezeno u modernoj Evropi posle WW2.

makica

pre 8 godina

Lesinarenje je prava rec.. Sad kad smo slabi i kad vise nismo ni carevina, ni kraljevina ni najbitnija jugoslovenska republika, lesinari se okupili oko nas i kruze li kruze iznad bolesnog vuka. A, svi ti lesinari su od postanka do dana danasnjeg bili i ostali niko i nista, pa su kompleksi jaki. Smeta im cirilica jer ih asocira na Srbe.. A , sto nama ne smeta latinica, vec naprotiv? Pa zato sto nemamo komplekse.
Mi smo i ovakvi i onakvi ali iskompleksirani nismo.
Nego fali Srbiji malo vise patriotizma... znam nije lako biti Srbin, nikad nije ni bilo ali glavu gore, bice bolje!

Срби као народ

pre 8 godina

Ратко М
Рекао си праву ствар која је очигледна у Србији на сваком кораку.Од 45 п.в.па наовамо у Србији се константно врши дезавусање ћирилице и данас имамо то што имамо. Не требају нам хрвати, погледајмо се у лице. Чак и неки академици жмуре на то што данас имамо ћирилицу само на неколико гласила, неколико ТВ, ретку издату књигу, а основци од половине првог разреда прелазе на латиницу,итд итд. И где смо стигли или другим речима нестајемо! Е код хрвата је, народе друга прича, па им скидам капу.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I eto ovde nam etnicki Hrvat, koji se oseca jugoslovenom porucuje da nama Srbima ne treba cirilica jer znamo latinicu. Pa i masa Kineza zna engleski i da koristi alfabet a ipak mnogi natpisi u Americi gde zivi iole vise Kineza su pisani kineskim pismom. Ne radi se dragi Hrvatu u znanju jezika vec postovanju. Zasto vi niste naucili cirilicu?

Dajte pcele med

pre 8 godina

Миловане Чолићу! Срби у Вуковару причају Српски,можда и више него што га ти у Србији причаш! Ако и нека реч као што је 'мрква' или 'дека' уместо 'шаргарепа' или 'ћебе' по теби није српска,слободно провери у речник српског језика,јер ћеш се баш изненадити!
Џаба српским новинама што пишу о проблему Срба у Хрватској,кад се нико из владајућих вода Србије није потрудио да нас заштите!
А да су у питању права Хрвата у Србији,сви би видели како би Хрватска стала иза њих!
Хрвати су затрована нација и пуна зла,али има нешто што им завидим!
Хрвати су сложна нација!

Dusan 2

pre 8 godina

@(dušan, 18. avgust 2015 22:44)

Ovde ste vi krenuli sa analogijom koja nije primerena. Pitanje je koliko su popisi iz '91 jos relevantni. Inace poznajem dosta Hrvata iz Subotice i niko ne prica hrvatski kao sto ni svi Srbi iz Vukovara koje znam ne pricaju srpski. Izgleda da je to bila poenta komentara koji ste replicirali. A lesinari se na svim stranama, bez spora. A sta drugo politika i moze...

dušan

pre 8 godina

@huevos de oro
Osim što se ne bavite temom koja je predmet ove vesti, na najbolji način pokazujete ko zloupotrebljava domaćinstvo ovog portala. Po popisu iz 1991. godine u Subotici je živelo 10,43 % građana koji su se izjasnili kao Hrvati. Predlažem svakom čitaocu da mi ne veruje na reč već da jednostavno izgugla sve popise stanovništva.

Dusan 2

pre 8 godina

@(deutch, 18. avgust 2015 22:31)

Ne postoje hrvatske crkve ni u Hrvatskoj a kamoli u Srbiji. A sto bi katolicke crkve u Srbiji bile ostecene? Bilo je par sporadicnih slucajeva ali nista sistemski. A nesto se i ne secam da su Katolici dizali neku bunu. Cak su bili i vrlo lojalni gradjani, najveci odziv na vojne pozive je cini mi se bas bio na severu Vojvodine.

veritas

pre 8 godina

Jezik i pismo su sastavni deo nacionalnog identiteta svakog naroda. Da li pojedinac hoce da ih koristi ili ne, od njega zavisi. Drzava je ta koja mora da obezbedi nacionalnim manjinama upotrebu maternjeg jezika i pisma, a ne da podleze pritisku rusilacke rulje. Nisu bili potrebni nikakvi tenkovi (kako se to pateticno tvrdi u jednom komentaru) da se ona uvede u Vukovar, zato sto je ona na tim prostorima postojala pre Hrvatske, odnosno za vreme Austrougarske.