Ponedeljak, 10.08.2015.

16:55

"U udžbeniku ne piše da su Srbi oteli od Albanaca"

Urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović izjavio je da u udžbeniku za istoriju za šesti razred ne postoji ništa što je "faktografski i naučno sporno".

Izvor: Beta

"U udžbeniku ne piše da su Srbi oteli od Albanaca" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Helios

pre 8 godina

@tradicija @Istorija je neumitna @neriljano
Ne verujem da stid može stići do vas - pa vi već ne samo da "znate", nego ste i opleli po neznalicama. Ma šta opleli - razvalili ste. Upotrebili ste čak i "srBske" - pa kakva je to em silina argumenta em duhovitost! A tek to "boleštini nema kraja" - pa to ostavlja bez daha, kao i to da je istorija, dakako - neumitna! Vau!
A za sve to pouzdani izvor vam je isti onaj kojeg koriste i Albanci za sintagmu "i Srbi priznaju..."
D. Tucović je bio retkost za Srbiju ali uobičajeni za ono doba u Evropi, i nagovestilac budućnosti. On je naime tipičan, kao i toliki drugi boljševici, anarhisti i sl. - razvaljivač svega. To jerbo on "zna". Ali [ta? Jedino što on kao levičar "zna" je da su država i nacija zlo, pa onda on i "zna" da su svaka laž i propaganda protiv njih "dobro". A svaki levičar ima svetu dužnost uništenja domaće države kako bi zavladao svetski socijalizam.
Eto, dakle, da vašem obrazovanju ima početka ne bi ali nikako imali D. Tucovića kao referencu. Niti bi u oblasti koju mtDNA tako silno upravo revidira koristili "Nemacki Istoricari su odavno potvdili"! Trabunjanje Tucovića je svakako istina - za sve koji su njegove vere. Isto kao što su to žitija svetaca za ljude te vere, ili viđenja letećih tanjira - za tu sektu...
Početnički je stepen adolescenta bunt protiv roditelja, i intelektualca nezadovoljstvo svojom sredinom. Ali ostati na tome znači u prvom slučaju postati delikvent a u drugom škart...

iznite ali...

pre 8 godina

Ime Albania u skoro istom geografskom prostoru u koju postoje i danas - datira od staro grckih autora. Na primer anticki grcki geograf i istoricar vremena (III vek pre hrista) Ptolemeu, ima zapis ilirskih i drugih balkanskih plemena, i na njomu stoji pleme imenom Albanoi sa glavnim gradom napisanom Albanopolis (danasnja centralna albanija u blizini grada Kruja). Znaci teza o mestu Albania u Kavkazu pada u vodu od pocetka (8 veka je stariji ovaj iz ilirskih plemena i teritorija). Lako se moze potvrditi ovo... internet je cudo danasnjice. Pozdrav iz Dardanije.

pacijenti

pre 8 godina

@ja

Mnogo ti je "jaka" ta logika. Evo ja vec sada krecem da se pakujem i pravac Rusija a cim Izraelci saznaju za ovaj tvoj komentar ima da raspuste drzavu Izrael i da se rasele po svetu. Citav svet ne uspeva da resi izraelsko-palestinski sukob a samo su trebali tebe da pitaju za "logicko misljenje".

wang

pre 8 godina

Samo nešto, nemački istoričari nisu potvrdili da su albanci potomci Ilira, za to nema nikakvih dokaza, ako je to zvanična verzija ne mora da znači da je tačna. Baš suprotno, postoji gomila dokaza da albanski narod nema nikakve veze sa Ilirima. Ovde neki spominju genocid nad albancima, molim još jednom, obavestite se o stradanju Srba u Staroj Srbiji posle Berlinskog mira do balkanskih ratova i u ranija vremena. Ono što se tamo dešavalo je neuporedivi užas, totalni genocid.

Helios

pre 8 godina

Politizovanje Istorije je beskonačno a od istine po skoro svim bitnim pitanjima smo još vrlo daleko. Ta kompleksnih pitanja zahtevaju mnogo pro et contra informacija i mnogo onog čega ima tako malo: obrazovanje, objektivnost, neopterećenost predrasudama...
Stvar dodatno komplikuje poplava pseudo-stručnjaka sa internet-buljucima. A sama reakcija zvaničnika istorije iz raznih instituta i sličnih moljaca je jako nedorasla na otvorenoj sceni. Za sada moramo čekati na veću masu mitohondrijalne DNA analize!

Par osnovnih činjenica:

1. SVI, ali svi baljezgaju: nema nikakvih nacija do pre dva veka, iako neke nacije imaju relativno jasne plemenske i teritorijalne korene.
(Ovo se odnosi i na srpsku naciju, a koliko onda tek na fantome hrvata, shqupija, makedonaca itd.)
2. Nije bilo tj. nema nikakvog dokaza za koncept a kamoli proces "seobe Slovena". To je tipičan primer (kvazi)naučnog mita.
3. Slično reč "Vizantija" se u Vizantiji ne koristi i oni, ti (istočni) Romeji, sebe ne zovu tako.
4. Ono što su sada "Albanci" i "jedno" nikako nije jedna jedinstvena skupina. Gege nisu isto što i Toske, slično kao što npr. Zagorci nisu isto što i Dalmatinci. A slično je i kako ti istorijski adolescenti preusrdno jedno bivaju, pre svega kroz mržnju!
5. Nesumnjivo pristizanje nekoliko skupina iz Azije se izmešalo u neke zabiti Mediterana i tamo očuvalo "Koza Nostra" plemenski mentalitet, do danas.

neriljano

pre 8 godina

@Pi: Vidim ti si se bas informisao... Albanci jesu mucki ubijali Srbe koji su se povlacili pod Austrougarskom, ali samo zato sto su nam se tako svetili za zliocin u Ljumi.
Mi smo dve godine ranije tamo pljackali, palili i ubijali, a ne tokom povlacenja ka Krfu.

Bob

pre 8 godina

Dobro, ako je ovo istina, gde su albancima kulturno-istorijski
spomenici? Piitam ovo cisto informativno, jer sam ziveo na Kosmetu i ne secam se nijednog njihovog verskog ili kulturno-istorijskog objekta!!!

zoran

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06

E kako uglavi žute u hiljadu i po godina istorije Balkana da mi je znati, brate Lazare???
Pa Žuti iliti Demokratska stranka je SAMA bila na vlasti 8 (osam) meseci. Naime, posle atentata na Z. Đinđića koji je bio Premijer Vlade sastavljene od 18 stranaka, zamenio ga je na mestu Premijera podpredsednik te Vlade Z. Živković izabran od Parlamenta 12. Marta 2003. a raspuštena 13. Novembra iste godine kada su i raspisani novi Izbori.
I tebi sad nešto žuti tu mutili po pitanju porekla Albanaca, da li su od Ilira, Tračana, ili su sa Sicilije...

Svašta će ljudima da šune u glavu... Pa čoveče, nije ovde vest o Vučiću da zaradiš sendvič tako da nemoj da se blamiraš i da trošiš to malo vijuga koje su ti u funkciji.

hu

pre 8 godina

@tradicija, ja

e vajni aLJbanski spineru, "napaceni potomku ilira, tracana, atlantidjana, maja, azteka ili koga vec", da se zaista desio neki genocid nad vama Albancima ne bi vas bilo ni na Kosovu, ni u Makedoniji a ni u Albaniji. Jedinstveni ste slucaj gde vam se broj povecava nakon svakog "genocida" a teritorije gde je nad vama izvrsen "genocid" postaje etnicki cisto albanske. Fenomen svetskih razmera. Jadni vi vam je Dimitrije Tucovic glavni dokaz "genocidne srpske politike" i glavni oslonac za jeftinu propagandu koju sirite.

Istorija je neumitna

pre 8 godina

Popaj , procitaj izvestaje koje je slao Dimitrije Tucovic za Radnicke novine o povlacenju Srpske vojske kroz Albaniju , pa ce koza da ti se najezi. A sto se tice porekla Albanaca , Nemacki Istoricari su odavno potvdili da su Albanci direktni potomci Ilira pa i onih starijih od Ilira to jest Pelazga, druga je stvar sto se to eto nekome ne svidja.

Čudan smo mi narod ...

pre 8 godina

@Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.
(dule, 10. avgust 2015 19:17)

Kao što sam kažeš zbog Rusije i ruskog uticaja na Srbiju ...

@mattko

pre 8 godina

Ево пар аргумената:
- Пси не плаћају порез и не помажу напредак(развој друштва).
- Наша генерација није ни прва ни последња ни богом дана да одређујемо да ли ћемо свесно или несвесно остављати потомство. Није ствар у новцу, али јесте у томе да се потомству преда здраво друштво. Нема здравог друштва ако се деца од малих ногу уче да је боље имати кера него децу(кад за то дође тренутак). Изузетак су они који децу не могу да имају због здравствених проблема.
- Свако има право да ради са својим животом шта жели, али држава има право да наметне правила понашања која ЊОЈ обезбеђују постојање на дуже стазе. Животиња у стану је искључиво конзумент, не произвођач. Не доприноси развоју друштва ни државе, ни на који начин. Стога држава мора да почне да санкционише пропагирање држања животиња по становима(високим порезима и посебним уредбама месних и станарских заједница).
- Нигде у Европи нисам видео толико паса по парковима него у Београду, а жале се људи на кризу. Имате да дате целу плату на храну за псе, вакцине, шампоне и шишања а немате за друге ствари?
- Помодарство, пропаганда и животна аљкавост и на крају заосталост (у средњем веку су животиње држали ван куће, данас спавају са њима у кревету - ко је ту напредан?).

DrMegaDunum

pre 8 godina

Za sve nedoumice oko ovog pitanja, preporučio bih "Илири и Албанци : серија предавања одржаних од 21. маја до 4. јуна 1986. године / уредник Милутин Гарашанин" u izdanju SANU-a iz 1988. Sve je lepo napisano i zvanično naučno objašnjenje koje i danas važi, sve ostalo je čista budalaština.

tradicija

pre 8 godina

za vajne srBske istoričare "stradalničnog"naroda, pročitajte proglas Dimitrija Tucovića u kome poziva "da se prekinu nebrojena nedela Srpske vojske nad albanskim življem" drugim rečima genocid i zločin.Ako vam je i Dimitrije Tucović antisrbin onda vašoj boleštini nema kraja.

ja

pre 8 godina

e sad idemo malo logike: kad su u pitanju palestinci onda Srbi prodaju tezu da Izrael ima pravo da im otima zemlju, jer su , navodno, tu došli pre Palestinaca, što je čista laž jer se Palestina i u to vreme zvala Palestinom, a narod palestincima.
E sad lepo primenite tu logiku na primeru srba i albanaca, i tutanj u Rusiju, xe xe xe

mattko

pre 8 godina

att (а срећа је у дворишту, 10. avgust 2015 19:10)
A sto tebi smeta setanje kerova po parku? Sta imas Ti licno od toga koliko koga ima ? Zar mislis da su zene samo masine za radjanje dece? Krivo ti je sto se Srbi ponasaju u 21 veku kako prilici 21 veku, putuju imaju kerove i ne spremaju se za ratna osvajanja pa da moraju da imaju po 5'ro dece?

re:

pre 8 godina

@martin

Albanski jezik spada u indoevropske i samim tim ima slicnosti sa drugim jezicima. Ali da je i zaista jedinstven jezik koji nema veze ni sa jednim drugim to nije nikakav dokaz da ste starosedeoci na Balkanu. To moze da znaci i da ste zadnji dosli na Balkan.

Sloba

pre 8 godina

Lazar
Procitaj Lazare Srpsku trilogiju od Stevana Jakovljevica i saznaces iz prve ruke da li je bilo napada i kakvih. Citao sam je pre trideset godina a mislim da dobro pamtim recenicu koju izgovara srpski vojnik ili oficir. Oni ( Albanci/Siptari ili Arnauti) se boje nas i mrtvih a kamoli da nas napadnu kad smo naoruzani. Knjiga se cita u jednom dahu i preporucujem je svima.

Valter stojanovic

pre 8 godina

Evo nesto za Srbe a i doduse za Albance, sto se tice povijesti naroda na balkanu. Ovako pise Alf Henriksson, professor povijesti, u svojoj knjizi " Bysans historia ?r 326-1453" Poznati svedski proffesor historije , ( hajdemo malo srpski..) pise sledece...1273 u Palermu su se sastali neprijatelji Vizantijskog carstva, normandi, epiroti, latini iz grcke, hrvati, srbi, bugari i cak albanci, jedno pleme sirokog cela, jedno od zadnjh koje je stiglo na balkansko poluostrvo"

nišlijka

pre 8 godina

Nije li stid akademika da piše udžbenike za osnovnu školu? Udžbenik pet decenija star? Ako je onaj iz koga sam bubala onda je katastrofalan. Zbog čega ne dozvole nastavnicima da pišu udžbenike? Do kada će jadnici pokušavati da deci usade ljubav prema knjizi uz ovako užasne udžbenike a da za to nemaju beneficiran radni staž i još rade za mizernu platu?

wang

pre 8 godina

Dimitrije Tucoviću, još se nisi smirio. Nigde ne piše verovatno ni to, kako su albanci istrebljivali Srbe u Staroj Srbiji pre tih napada na koje ti misliš. Nađi i pročitaj nešto o prilikama na Kosovu u devetnaestom veku i pre balkanskih ratova. Da ne pričamo o ranijim vremenima. I nije "oslobađanje", nego je oslobađanje. Malo se obavesti i o tome, zašto to zaista jeste bilo oslobađanje u pravom smislu. Još nešto, albansko poreklo je totalno sporno, nadam se da će se neko uskoro ozbiljno uhvatiti te teme i pokazati da su oni ustvari poslednji došli na Balkan i da sa Ilirima nikakve veze nemaju.

Most

pre 8 godina

Albanci su jedink Ilirsko pleme koje do danas al to ne daje albancima pravo da eto sada traze Beograd ili Sarajevo...I istina je takodje da albanci i srbi nikada pre 19 veka nisu ratovali. Prvi konflikt izmedju dva naroda je bio 1878 kada je Srpska vojska pogresno tretirala albance kao turce i etnicki cistila ok stotine albanskih iz Nisa, Vranja, Leskovaca. Treba mir izmedju albanaca i srba jer imamo mnogo zajednicko...

а срећа је у дворишту

pre 8 godina

У књизи Радета Михаљчића о паду царства Цара Душана има извод из књига становника простора Косова, и северне Албаније (садашње границе) где каже : арнаутских породица : 98. Дакле за 5 векова од неколико хиљада до неколико милиона. То се зове народ а не као ми што шетамо парком по 4 кера и брачни парови који до 45. путују по свету трагајући за срећом ...

dule

pre 8 godina

Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.

iz ugla neistoričara

pre 8 godina

Ajde analizirajte "istorijskim činjenicama" raspad SFRJ i ratove koji su tada nastali, sa aspekta Srba, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca,..... Na primer "oluja" se kod Hrvata tretira kao oslobodilačka akcija njihove vojske, a kod Srba kao na najveće proterivanje i etničko čišćenje srpskog naroda. Srbernicu Bošnjaci tretiraju kao Genocid VRS, a Srbi kao odmazdu tj. osvetu za ubijene Srbe,.... O brojkama da ne govorimo. Crkva je menjala i ono što u Bibliji piše prilagođavajući je svojim interesima, a tek možemo zamisliti kako je menjala ono što njoj neodgovara kada su u pitanju događaji koji su se desili u prošlosti. Kaže se da istoriju pišu "pobednici", pa ako želimo saznati približno istinu mora se pročitati i ono što su napisali drugi o istim događajima.
Albanci kao i Srbi su pripadali balkanskim plemenima Sva ta plemena su međusobno bila u prijateljskim i neprijateljskim odnosima. Kad su Turci došli na Balkan neka od tih plemena su na njih gledali kao "oslobodioce" i masovno su primala Islam. Ona brojnija koja su bila pod jačim uticajem grčke ili latinske crkve su prihvatile tursku vlast, ali ne i njihovu veru. Na ova plemena koja su primila Islam su sa podrozenjem gledali i pre, a naročito posle njihovog prelaska na Islam, a to i danas traje. Tih turbulncija na ovom Balkanu je bilo toliko da niko od nas više nije siguran ko su mu bili preci i niko nije "čist" da bi su busao u junačka prsa i u nekakvo "čojstvo i junaštvo" i sve je i istinto i lažno

Serbia Herbia

pre 8 godina

1.000.000 nezaposlenih u Srbiji, i Srba i Albanaca,Madjara,Bosnjaka i Roma a vi i dalje raspravljjate ko je kome sta oduzeo pre vise vekova, i uvek tu najvise komentara...Cudan smo mi narod....

martin

pre 8 godina

Albanski jezik nema nikakve sličnosti ni sa jednim jezikom na Svetu(Balkan neću da pominjem),dok je Srpski sličan svim Slovenskim jezicima,to je činjenica.

Banderiljeros

pre 8 godina

Mihaljcic je ekspert za 14. vek,ne znam sta mu je trebalo da "presudjuje" o poreklu jednog naroda oko koga nema jos konsenzusa medju daleko vecim imenima u nauci a cije je polje rani srednji vek...cak se cini da prevaga polako ide u korist tracanskog porekla Albanaca,sto znaci da su ziveli na teritoriji danasnje Bugarske,a u prilog tome ide i slicnost albanskog i rumunskog jezika (Rumuni su takodje Tracani poreklom,romanizovani u vecoj meri, doseljeni takodje iz danasnje Bugarske)...

Sramotne novine

pre 8 godina

Rade Mihaljčić je pošten i ozbiljan istoričar i sigurno nije napisao ništa skandalozno. To je sigurno stvar interpretacije (ili traženja sočne priče) dokonog, polupismenog "novinara" iz neke od naših toalet-"novina". Za one koji bi profesora da svrstaju među "izdajnike" i albanoljupce, on je celokupnu familiju izgubio u Jasenovcu (baš niko mu nije ostao živ), a poslednjih 20 godina uložio je sve svoje snage da oformi akademsku zajednicu u Republici Srpskoj.

Pantagruel

pre 8 godina

Поменути академик Раде Михаљчић ми је предавао националну историју средњег века на студијама историје. Колико знам, није он ништа спектакуларно ново устврдио у том уџбенику који се сада оспорава, него је само једном реченицом покушао да додатно протумачи исказ из житија светог Симеона Мироточивог, то јест Стефана Немање, које је написао његов син, Растко, односно први српски архиепископ - свети Сава. У житију се набрајају Немањина достигнућа и заслуге, најпре као државника и војсковође, а потом као добротвора цркве и човека посвећеног вери, ктитора, па монаха и подвижника. Између осталог, у једном пасусу се наводе територије које је у младости успео да припоји својој држави, за област Хвосно (на данашњем Косову) каже да ју је отео од "Рабна". И нама су на вежбама професори говорили (а чини ми се да тако и пише у књизи нашег другог професора Милоша Благојевића "Србија у доба Немањића" коју смо ми 1994. и многи пре нас користили као уџбеник историјске географије) да су ти "Рабни" у ствари Арбанаси, односно данашњи Албанци.

Radnik

pre 8 godina

I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? (schlyamm, 10. avgust 2015 18:16)

Zbog toga sto se njeni sluzbenici u 21 veku oblace u crna odela i crne suknje i stavljaju na glave neke crne serpenje bez usiju. Zbog toga sto oni su mnogi od njenh svetaca krvlju umrljali ruke, ili su se zalagali za anticivilicijska nacela (npr. protiv higijene). Takvi treba necemu da nas uce?

Dia

pre 8 godina

Pišite šta hoćete. Sve udžbenike za moje osnovce prvo ja pogledam, pa onda objašnjavam. Tako da ne misle da je vera nauka ili četnici antifašisti...

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Igrom slučaja, studirao sam na jednom od vodećih univerziteta u Engleskoj. Od početka pa do kraja smo učeni da pretražujemo stručnu literaturu i samim time suprotstavljena mišljenja i da to koristimo kao osnovu za svoju diskusiju. Predavanja su nam bila samo suma trenutnih misljenja i teorija, sa dugom listom najznačajnijih članaka iz date oblasti. Udžbenike nismo ni imali (i tu nam je sugerisano da pročešljamo više knjiga, sa sve referencama).
Razumem da se ovde ipak radi o 6. razredu osnovne škole, gde nije baš neophodno da učenici ulaze u toliko detalja, te da nemaju sve ustanove ogromne biblioteke i neiscrpne resurse, ali mislim da bi i tim uzrastima bilo korisnije da nauče da kritički posmatraju stvari, nego da im se u glavu sabije nekakva lista, koju će većina ionako zaboraviti kroz nekoliko dana.
To se posebno odnosi na ovakve stvari, koje su sve samo ne utvrdjene činjenicama, a koje su nam očigledno značajne. Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha. I genetika i jezik pokazuju da su se raširili iz vrlo male populacije, koja je moguće i sama migrirala po Balkanu. Sigurno je da nisu bili rasprostranjeni na svim prostorima za koje sami veruju da su "autohtoni". U turskim popisima iz 15. veka ih je na KiM bilo veoma malo (u promilima). Sve ostalo je nagadjanje, koje svaka strana koristi po volji.

Shone PFC

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.
(Lukas aus Agram,
10. avgust 2015 17:07)
Није тачно да је Балкан припадао Илирима пре доласка Словена на ове просторе. Илири су били само један од народа који су живели овде. Поред њих било је и Трачана, Дачана, и многих других народа који су живели свуда по Балкану и који су били поданици Рима а касније Византије.

Друга битна ствар, бројно стање тих народа није било баш нарочито јер да су они били бројнији нити би констатно били поданици држава које су се простирале и на Балкан, нити би Словени могли тако лако да се населе на "туђу земљу". Ни укупна бројност свих тих народа није била велика а камо ли неког од њих појединачно.

Треће, приликом досељавања Словена није било нарочитих сукоба и протеривања. Ако је сукоба и било сигурно нису могли бити на релацији Словени-Илири него искључиво на релацији Словени-Византија. Илири, Трачани, и сви остали нису нигде протеривани него су се временом једноставно утопили у већинско становништво.

И четврто, можда и најважније, прича о илирском пореклу Албанаца је благо речено врло климава. То може, а уопште и не мора, да буде тачно. Буквално се користи као могуће објашњење у недостатку оног које је апсолутно тачно. На крају крајева то је ионако тема за себе, а приде и није технички изводљиво да то све стане у један коментар. :)

Nenad

pre 8 godina

Ponovo se javljaju samozvani braniocei srpstva, profesionalne patriJote i dobrovoljni davaoci tudje krvi, sada im ne valjaju udzbenici oni bi hteli da ih pisu i cenzurisu.

sale

pre 8 godina

"Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha."

Zapravo, mogu. Ali možemo i mi! Jedna osoba ima jedan par genetskih roditelja, ali narod od nebrojeno generacija može imati mnogo predačkih naroda.

grin men

pre 8 godina

Ajte molim vas, te priče o Ilirima su za malu decu. Albanci su pre seoba bili na prostorima gde su se vodili ratovi između Hazara i Arapa, na Kavkazu. U početku su bili neutralni pa su se okrenuli na arapsku stranu, a onda pretrpeli veliki egzodus od strane Hazara. Arapi su ih koristili kao pomorsku flotu i naselili su ih na području južne Italije, najviše oko Sicilije. Kasnije su u 9. veku postepeno poprimali hrišćanstvo jer je Vizantija povratila svoje teritorije od Arapa. Godine 1043. učestvovali su u bici kod Dorjana, gde su za tu priliku sa ženom i decom brodovima prešli Jadran i prvi put dotakli Balkan. Sve brodove su izgubili protiv Vizantije i ostali su u predelima pod kontrolom Srba gde su se vremenom uspešno integrisali u društvo, prihvatili običaje i kulturu i nosili srpska imena. Tek nakon dolaska Turaka prihvataju islam, itd, itd, ostatak verovatno znate. Do prve seobe Srba nije ih bilo na Kosovu, a došli su tu jer su Srbi, bežeći od Turaka, ostavili imanja u plodnoj Metohiji, koja im je dobro došla ako uzmemo u obzir iz kog su krša došli.

Dimitrije Tucović

pre 8 godina

@Lazar Totalno si u pravu za te napade Albanaca na Srbe tokom povlačenja. Istina je da nije pisalo o tome. Sad u udžbenicima stoji da su Albanci napadali Srbe tokom povlačenja preko Albanije, ali nigde ne piše da su Srbi napadali Albance tokom "oslobađanja" od Turaka nekoliko godina pre tih "ozbiljnijih napada u svakom pogledu".

popeye

pre 8 godina

@Pi
Реч је дао само тадашњи владар Албаније, иако мале стварне моћи, и он је по својој жељи сахрањен са српским војницима на Зејтинлику у Солуну (толико ти не знаш ништа).
Нема нигде информација да је ко од Срба у повлачењу (у ствари пробијању) кроз Албанију чинио какве злочине, а и зашто би, зар да себи отежају положај?!

Molim vas

pre 8 godina

Bitno da odmah crkva ima primedbe... mislim da barem u obrazovanje nemaju sta da se mesaju, dovoljno duboko su zabili nos u sve u ovoj drzavi..

Z

pre 8 godina

@Lazar Zbog toga sedneš i obrazuješ se sam ako te iole interesuje istorija (pogotovo istorija sopstvenog naroda). Istina je da istoriju svi pišu kako im godi ali zato uzmeš i uporediš nekoliko pripovedačkih okvira, pogledaš činjenice na kojima se baziraju, uporediš argumente i kontraargumente i dobiješ sasvim realnu sliku.
U zemlji u kojoj religijska organizacija menja udžbenike ni ne možeš da očekuješ realnu verziju istorije, čak se i prvi kralj Srba Vlastimir gura pod tepih jer je bio Srbin katolik

schlyamm

pre 8 godina

@Radnik, srboljub

Svoje primedbe u vezi udzbenika redovno ulazu i razne NVO finansirane od strane raznih drzava i na osnovu tih primedbi se isto tako menjaju udzbenici ali to izgleda za tebe(vas) nije problem, zar ne? I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? Mozda su te njihove primedbe utemeljene? Nemate pojma ni sta su im primedbe ni koje izmene su prihvacene ali to vas ne sprecava da istovarite svoju dnevnu dozu?

Milan

pre 8 godina

Ne postoji ni jedan pisani ili arheoloski dokaz o postojanju albanaca na Balkanu pre 11. veka.
Njihova prapostojbina je na Kavkazu, pa su se preko Sicilije i juzne Italije naseljavali na Balkan i mesali sa starosedeocima Srbima, Grcima i ostalima.
Cak je i njihov najveci junak - Skenderbeg, rodjen kao Djuradj Kastriot (ovic), od roditelja Srba koji, po svojoj volji pocivaju na Hilandaru.

Nikola Nis

pre 8 godina

(Lukas aus Agram, 10. avgust 2015 17:07)

Potpuno netacno. Juzni Sloveni nisu proterali Ilire na teritoriju danasnje Albanije vec su se Iliri asimilirali u mnogo brojnije slovensko stanovnistvo. Albanci su potomci jednog ilirskog plemena koje Sloveni nisu asimilirali jer su se povukli u planinske gudure. Svi evropski narodi su nastali dominacijom jedne etnicke grupe nad drugom, asimilacijom... Teza o zlim Slovenima koji proteruju miroljubive Ilire ne pije vodu. A i Albanci nisu etnicki cisti. Skadar sa svom svojom okolinom je bio etnicki srpski a danas kao da Srba nikad nije bilo. Nista nije crno ili belo, istina je negde izmedju

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.

ja sam premijer

pre 8 godina

Do sada su pozitivno mišljenje o udžbeniku davali Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionlno prosvetni savet, dok je Ministarstvo prosvete svoje mišljenje davalo na osnovu tih procena.

Važno da Angela Merkel da pozitivno mišljenje, sve drugo je nevažno!

Pi

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06) lazare, tokom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju, albanci nisu dirali nikoga jer kada daju rec, to je amin. Tokom povlacenja, srpska vojska je palila sela, pljackala i ubila po Albaniji. Ali ti to ne znas jer toga nema u udzbenicima. Pozdrav.

Ramplstilckin

pre 8 godina

Poreklo Albanaca je i dalje obavijeno tamom,tako da cisto sumnjam da je Mihaljcic ,kao ozbiljan istoricar, dao takav sud o narodu koga do 11. veka uopste nema...

Lazar

pre 8 godina

Zbog ovoga nikada nisam mogao da ucim istoriju.

Kako mi znamo da je to tacno sto nam se plasira kada su devedesetih svake godine menjali podatke! Isto tako se tokom Tita govorilo jedno, tokom socijalizma nesto drugo, malo izmenjeno a od zutih naovamo nesto ipak trece.

Kako oni znaju da su svi ti podaci koje nam predstavljaju tacni? Kako znaju da su podaci stari nekoliko vekova tacni? Ne znaju... neke stvari mogu tvrditi na osnovu cinjenica ali vecinu ne, nazalost tako je.

A primera za to ima bezbroj, pogledajte samo sta uce albance i Srbe u Crnoj Gori sada. Svi oni uce verziju koja je iskljucivo njima pogodna a samo nas uce nekakve korektne verzije, jos ce nas uciti da su albanci heroji a niko da se udostoji i da kaze istinu da su Srbe tokom povlacenja u prvom svetskom ratu ubijali, to se jedva pominjalo u istoriji devedesetih kada sam je ja ucio. Pisalo je da je tu i tamo bilo blazih incidenata... A podaci van udzbenika ukazuju na ozbiljnije napade u svakom pogledu.

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Igrom slučaja, studirao sam na jednom od vodećih univerziteta u Engleskoj. Od početka pa do kraja smo učeni da pretražujemo stručnu literaturu i samim time suprotstavljena mišljenja i da to koristimo kao osnovu za svoju diskusiju. Predavanja su nam bila samo suma trenutnih misljenja i teorija, sa dugom listom najznačajnijih članaka iz date oblasti. Udžbenike nismo ni imali (i tu nam je sugerisano da pročešljamo više knjiga, sa sve referencama).
Razumem da se ovde ipak radi o 6. razredu osnovne škole, gde nije baš neophodno da učenici ulaze u toliko detalja, te da nemaju sve ustanove ogromne biblioteke i neiscrpne resurse, ali mislim da bi i tim uzrastima bilo korisnije da nauče da kritički posmatraju stvari, nego da im se u glavu sabije nekakva lista, koju će većina ionako zaboraviti kroz nekoliko dana.
To se posebno odnosi na ovakve stvari, koje su sve samo ne utvrdjene činjenicama, a koje su nam očigledno značajne. Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha. I genetika i jezik pokazuju da su se raširili iz vrlo male populacije, koja je moguće i sama migrirala po Balkanu. Sigurno je da nisu bili rasprostranjeni na svim prostorima za koje sami veruju da su "autohtoni". U turskim popisima iz 15. veka ih je na KiM bilo veoma malo (u promilima). Sve ostalo je nagadjanje, koje svaka strana koristi po volji.

Lazar

pre 8 godina

Zbog ovoga nikada nisam mogao da ucim istoriju.

Kako mi znamo da je to tacno sto nam se plasira kada su devedesetih svake godine menjali podatke! Isto tako se tokom Tita govorilo jedno, tokom socijalizma nesto drugo, malo izmenjeno a od zutih naovamo nesto ipak trece.

Kako oni znaju da su svi ti podaci koje nam predstavljaju tacni? Kako znaju da su podaci stari nekoliko vekova tacni? Ne znaju... neke stvari mogu tvrditi na osnovu cinjenica ali vecinu ne, nazalost tako je.

A primera za to ima bezbroj, pogledajte samo sta uce albance i Srbe u Crnoj Gori sada. Svi oni uce verziju koja je iskljucivo njima pogodna a samo nas uce nekakve korektne verzije, jos ce nas uciti da su albanci heroji a niko da se udostoji i da kaze istinu da su Srbe tokom povlacenja u prvom svetskom ratu ubijali, to se jedva pominjalo u istoriji devedesetih kada sam je ja ucio. Pisalo je da je tu i tamo bilo blazih incidenata... A podaci van udzbenika ukazuju na ozbiljnije napade u svakom pogledu.

Shone PFC

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.
(Lukas aus Agram,
10. avgust 2015 17:07)
Није тачно да је Балкан припадао Илирима пре доласка Словена на ове просторе. Илири су били само један од народа који су живели овде. Поред њих било је и Трачана, Дачана, и многих других народа који су живели свуда по Балкану и који су били поданици Рима а касније Византије.

Друга битна ствар, бројно стање тих народа није било баш нарочито јер да су они били бројнији нити би констатно били поданици држава које су се простирале и на Балкан, нити би Словени могли тако лако да се населе на "туђу земљу". Ни укупна бројност свих тих народа није била велика а камо ли неког од њих појединачно.

Треће, приликом досељавања Словена није било нарочитих сукоба и протеривања. Ако је сукоба и било сигурно нису могли бити на релацији Словени-Илири него искључиво на релацији Словени-Византија. Илири, Трачани, и сви остали нису нигде протеривани него су се временом једноставно утопили у већинско становништво.

И четврто, можда и најважније, прича о илирском пореклу Албанаца је благо речено врло климава. То може, а уопште и не мора, да буде тачно. Буквално се користи као могуће објашњење у недостатку оног које је апсолутно тачно. На крају крајева то је ионако тема за себе, а приде и није технички изводљиво да то све стане у један коментар. :)

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.

ja sam premijer

pre 8 godina

Do sada su pozitivno mišljenje o udžbeniku davali Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionlno prosvetni savet, dok je Ministarstvo prosvete svoje mišljenje davalo na osnovu tih procena.

Važno da Angela Merkel da pozitivno mišljenje, sve drugo je nevažno!

Pi

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06) lazare, tokom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju, albanci nisu dirali nikoga jer kada daju rec, to je amin. Tokom povlacenja, srpska vojska je palila sela, pljackala i ubila po Albaniji. Ali ti to ne znas jer toga nema u udzbenicima. Pozdrav.

Nikola Nis

pre 8 godina

(Lukas aus Agram, 10. avgust 2015 17:07)

Potpuno netacno. Juzni Sloveni nisu proterali Ilire na teritoriju danasnje Albanije vec su se Iliri asimilirali u mnogo brojnije slovensko stanovnistvo. Albanci su potomci jednog ilirskog plemena koje Sloveni nisu asimilirali jer su se povukli u planinske gudure. Svi evropski narodi su nastali dominacijom jedne etnicke grupe nad drugom, asimilacijom... Teza o zlim Slovenima koji proteruju miroljubive Ilire ne pije vodu. A i Albanci nisu etnicki cisti. Skadar sa svom svojom okolinom je bio etnicki srpski a danas kao da Srba nikad nije bilo. Nista nije crno ili belo, istina je negde izmedju

dule

pre 8 godina

Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.

Ramplstilckin

pre 8 godina

Poreklo Albanaca je i dalje obavijeno tamom,tako da cisto sumnjam da je Mihaljcic ,kao ozbiljan istoricar, dao takav sud o narodu koga do 11. veka uopste nema...

Dia

pre 8 godina

Pišite šta hoćete. Sve udžbenike za moje osnovce prvo ja pogledam, pa onda objašnjavam. Tako da ne misle da je vera nauka ili četnici antifašisti...

Milan

pre 8 godina

Ne postoji ni jedan pisani ili arheoloski dokaz o postojanju albanaca na Balkanu pre 11. veka.
Njihova prapostojbina je na Kavkazu, pa su se preko Sicilije i juzne Italije naseljavali na Balkan i mesali sa starosedeocima Srbima, Grcima i ostalima.
Cak je i njihov najveci junak - Skenderbeg, rodjen kao Djuradj Kastriot (ovic), od roditelja Srba koji, po svojoj volji pocivaju na Hilandaru.

popeye

pre 8 godina

@Pi
Реч је дао само тадашњи владар Албаније, иако мале стварне моћи, и он је по својој жељи сахрањен са српским војницима на Зејтинлику у Солуну (толико ти не знаш ништа).
Нема нигде информација да је ко од Срба у повлачењу (у ствари пробијању) кроз Албанију чинио какве злочине, а и зашто би, зар да себи отежају положај?!

grin men

pre 8 godina

Ajte molim vas, te priče o Ilirima su za malu decu. Albanci su pre seoba bili na prostorima gde su se vodili ratovi između Hazara i Arapa, na Kavkazu. U početku su bili neutralni pa su se okrenuli na arapsku stranu, a onda pretrpeli veliki egzodus od strane Hazara. Arapi su ih koristili kao pomorsku flotu i naselili su ih na području južne Italije, najviše oko Sicilije. Kasnije su u 9. veku postepeno poprimali hrišćanstvo jer je Vizantija povratila svoje teritorije od Arapa. Godine 1043. učestvovali su u bici kod Dorjana, gde su za tu priliku sa ženom i decom brodovima prešli Jadran i prvi put dotakli Balkan. Sve brodove su izgubili protiv Vizantije i ostali su u predelima pod kontrolom Srba gde su se vremenom uspešno integrisali u društvo, prihvatili običaje i kulturu i nosili srpska imena. Tek nakon dolaska Turaka prihvataju islam, itd, itd, ostatak verovatno znate. Do prve seobe Srba nije ih bilo na Kosovu, a došli su tu jer su Srbi, bežeći od Turaka, ostavili imanja u plodnoj Metohiji, koja im je dobro došla ako uzmemo u obzir iz kog su krša došli.

Dimitrije Tucović

pre 8 godina

@Lazar Totalno si u pravu za te napade Albanaca na Srbe tokom povlačenja. Istina je da nije pisalo o tome. Sad u udžbenicima stoji da su Albanci napadali Srbe tokom povlačenja preko Albanije, ali nigde ne piše da su Srbi napadali Albance tokom "oslobađanja" od Turaka nekoliko godina pre tih "ozbiljnijih napada u svakom pogledu".

Sramotne novine

pre 8 godina

Rade Mihaljčić je pošten i ozbiljan istoričar i sigurno nije napisao ništa skandalozno. To je sigurno stvar interpretacije (ili traženja sočne priče) dokonog, polupismenog "novinara" iz neke od naših toalet-"novina". Za one koji bi profesora da svrstaju među "izdajnike" i albanoljupce, on je celokupnu familiju izgubio u Jasenovcu (baš niko mu nije ostao živ), a poslednjih 20 godina uložio je sve svoje snage da oformi akademsku zajednicu u Republici Srpskoj.

Nenad

pre 8 godina

Ponovo se javljaju samozvani braniocei srpstva, profesionalne patriJote i dobrovoljni davaoci tudje krvi, sada im ne valjaju udzbenici oni bi hteli da ih pisu i cenzurisu.

schlyamm

pre 8 godina

@Radnik, srboljub

Svoje primedbe u vezi udzbenika redovno ulazu i razne NVO finansirane od strane raznih drzava i na osnovu tih primedbi se isto tako menjaju udzbenici ali to izgleda za tebe(vas) nije problem, zar ne? I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? Mozda su te njihove primedbe utemeljene? Nemate pojma ni sta su im primedbe ni koje izmene su prihvacene ali to vas ne sprecava da istovarite svoju dnevnu dozu?

Serbia Herbia

pre 8 godina

1.000.000 nezaposlenih u Srbiji, i Srba i Albanaca,Madjara,Bosnjaka i Roma a vi i dalje raspravljjate ko je kome sta oduzeo pre vise vekova, i uvek tu najvise komentara...Cudan smo mi narod....

Pantagruel

pre 8 godina

Поменути академик Раде Михаљчић ми је предавао националну историју средњег века на студијама историје. Колико знам, није он ништа спектакуларно ново устврдио у том уџбенику који се сада оспорава, него је само једном реченицом покушао да додатно протумачи исказ из житија светог Симеона Мироточивог, то јест Стефана Немање, које је написао његов син, Растко, односно први српски архиепископ - свети Сава. У житију се набрајају Немањина достигнућа и заслуге, најпре као државника и војсковође, а потом као добротвора цркве и човека посвећеног вери, ктитора, па монаха и подвижника. Између осталог, у једном пасусу се наводе територије које је у младости успео да припоји својој држави, за област Хвосно (на данашњем Косову) каже да ју је отео од "Рабна". И нама су на вежбама професори говорили (а чини ми се да тако и пише у књизи нашег другог професора Милоша Благојевића "Србија у доба Немањића" коју смо ми 1994. и многи пре нас користили као уџбеник историјске географије) да су ти "Рабни" у ствари Арбанаси, односно данашњи Албанци.

martin

pre 8 godina

Albanski jezik nema nikakve sličnosti ni sa jednim jezikom na Svetu(Balkan neću da pominjem),dok je Srpski sličan svim Slovenskim jezicima,to je činjenica.

Radnik

pre 8 godina

I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? (schlyamm, 10. avgust 2015 18:16)

Zbog toga sto se njeni sluzbenici u 21 veku oblace u crna odela i crne suknje i stavljaju na glave neke crne serpenje bez usiju. Zbog toga sto oni su mnogi od njenh svetaca krvlju umrljali ruke, ili su se zalagali za anticivilicijska nacela (npr. protiv higijene). Takvi treba necemu da nas uce?

Molim vas

pre 8 godina

Bitno da odmah crkva ima primedbe... mislim da barem u obrazovanje nemaju sta da se mesaju, dovoljno duboko su zabili nos u sve u ovoj drzavi..

Most

pre 8 godina

Albanci su jedink Ilirsko pleme koje do danas al to ne daje albancima pravo da eto sada traze Beograd ili Sarajevo...I istina je takodje da albanci i srbi nikada pre 19 veka nisu ratovali. Prvi konflikt izmedju dva naroda je bio 1878 kada je Srpska vojska pogresno tretirala albance kao turce i etnicki cistila ok stotine albanskih iz Nisa, Vranja, Leskovaca. Treba mir izmedju albanaca i srba jer imamo mnogo zajednicko...

а срећа је у дворишту

pre 8 godina

У књизи Радета Михаљчића о паду царства Цара Душана има извод из књига становника простора Косова, и северне Албаније (садашње границе) где каже : арнаутских породица : 98. Дакле за 5 векова од неколико хиљада до неколико милиона. То се зове народ а не као ми што шетамо парком по 4 кера и брачни парови који до 45. путују по свету трагајући за срећом ...

Z

pre 8 godina

@Lazar Zbog toga sedneš i obrazuješ se sam ako te iole interesuje istorija (pogotovo istorija sopstvenog naroda). Istina je da istoriju svi pišu kako im godi ali zato uzmeš i uporediš nekoliko pripovedačkih okvira, pogledaš činjenice na kojima se baziraju, uporediš argumente i kontraargumente i dobiješ sasvim realnu sliku.
U zemlji u kojoj religijska organizacija menja udžbenike ni ne možeš da očekuješ realnu verziju istorije, čak se i prvi kralj Srba Vlastimir gura pod tepih jer je bio Srbin katolik

iz ugla neistoričara

pre 8 godina

Ajde analizirajte "istorijskim činjenicama" raspad SFRJ i ratove koji su tada nastali, sa aspekta Srba, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca,..... Na primer "oluja" se kod Hrvata tretira kao oslobodilačka akcija njihove vojske, a kod Srba kao na najveće proterivanje i etničko čišćenje srpskog naroda. Srbernicu Bošnjaci tretiraju kao Genocid VRS, a Srbi kao odmazdu tj. osvetu za ubijene Srbe,.... O brojkama da ne govorimo. Crkva je menjala i ono što u Bibliji piše prilagođavajući je svojim interesima, a tek možemo zamisliti kako je menjala ono što njoj neodgovara kada su u pitanju događaji koji su se desili u prošlosti. Kaže se da istoriju pišu "pobednici", pa ako želimo saznati približno istinu mora se pročitati i ono što su napisali drugi o istim događajima.
Albanci kao i Srbi su pripadali balkanskim plemenima Sva ta plemena su međusobno bila u prijateljskim i neprijateljskim odnosima. Kad su Turci došli na Balkan neka od tih plemena su na njih gledali kao "oslobodioce" i masovno su primala Islam. Ona brojnija koja su bila pod jačim uticajem grčke ili latinske crkve su prihvatile tursku vlast, ali ne i njihovu veru. Na ova plemena koja su primila Islam su sa podrozenjem gledali i pre, a naročito posle njihovog prelaska na Islam, a to i danas traje. Tih turbulncija na ovom Balkanu je bilo toliko da niko od nas više nije siguran ko su mu bili preci i niko nije "čist" da bi su busao u junačka prsa i u nekakvo "čojstvo i junaštvo" i sve je i istinto i lažno

wang

pre 8 godina

Dimitrije Tucoviću, još se nisi smirio. Nigde ne piše verovatno ni to, kako su albanci istrebljivali Srbe u Staroj Srbiji pre tih napada na koje ti misliš. Nađi i pročitaj nešto o prilikama na Kosovu u devetnaestom veku i pre balkanskih ratova. Da ne pričamo o ranijim vremenima. I nije "oslobađanje", nego je oslobađanje. Malo se obavesti i o tome, zašto to zaista jeste bilo oslobađanje u pravom smislu. Još nešto, albansko poreklo je totalno sporno, nadam se da će se neko uskoro ozbiljno uhvatiti te teme i pokazati da su oni ustvari poslednji došli na Balkan i da sa Ilirima nikakve veze nemaju.

re:

pre 8 godina

@martin

Albanski jezik spada u indoevropske i samim tim ima slicnosti sa drugim jezicima. Ali da je i zaista jedinstven jezik koji nema veze ni sa jednim drugim to nije nikakav dokaz da ste starosedeoci na Balkanu. To moze da znaci i da ste zadnji dosli na Balkan.

Valter stojanovic

pre 8 godina

Evo nesto za Srbe a i doduse za Albance, sto se tice povijesti naroda na balkanu. Ovako pise Alf Henriksson, professor povijesti, u svojoj knjizi " Bysans historia ?r 326-1453" Poznati svedski proffesor historije , ( hajdemo malo srpski..) pise sledece...1273 u Palermu su se sastali neprijatelji Vizantijskog carstva, normandi, epiroti, latini iz grcke, hrvati, srbi, bugari i cak albanci, jedno pleme sirokog cela, jedno od zadnjh koje je stiglo na balkansko poluostrvo"

Sloba

pre 8 godina

Lazar
Procitaj Lazare Srpsku trilogiju od Stevana Jakovljevica i saznaces iz prve ruke da li je bilo napada i kakvih. Citao sam je pre trideset godina a mislim da dobro pamtim recenicu koju izgovara srpski vojnik ili oficir. Oni ( Albanci/Siptari ili Arnauti) se boje nas i mrtvih a kamoli da nas napadnu kad smo naoruzani. Knjiga se cita u jednom dahu i preporucujem je svima.

sale

pre 8 godina

"Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha."

Zapravo, mogu. Ali možemo i mi! Jedna osoba ima jedan par genetskih roditelja, ali narod od nebrojeno generacija može imati mnogo predačkih naroda.

hu

pre 8 godina

@tradicija, ja

e vajni aLJbanski spineru, "napaceni potomku ilira, tracana, atlantidjana, maja, azteka ili koga vec", da se zaista desio neki genocid nad vama Albancima ne bi vas bilo ni na Kosovu, ni u Makedoniji a ni u Albaniji. Jedinstveni ste slucaj gde vam se broj povecava nakon svakog "genocida" a teritorije gde je nad vama izvrsen "genocid" postaje etnicki cisto albanske. Fenomen svetskih razmera. Jadni vi vam je Dimitrije Tucovic glavni dokaz "genocidne srpske politike" i glavni oslonac za jeftinu propagandu koju sirite.

@mattko

pre 8 godina

Ево пар аргумената:
- Пси не плаћају порез и не помажу напредак(развој друштва).
- Наша генерација није ни прва ни последња ни богом дана да одређујемо да ли ћемо свесно или несвесно остављати потомство. Није ствар у новцу, али јесте у томе да се потомству преда здраво друштво. Нема здравог друштва ако се деца од малих ногу уче да је боље имати кера него децу(кад за то дође тренутак). Изузетак су они који децу не могу да имају због здравствених проблема.
- Свако има право да ради са својим животом шта жели, али држава има право да наметне правила понашања која ЊОЈ обезбеђују постојање на дуже стазе. Животиња у стану је искључиво конзумент, не произвођач. Не доприноси развоју друштва ни државе, ни на који начин. Стога држава мора да почне да санкционише пропагирање држања животиња по становима(високим порезима и посебним уредбама месних и станарских заједница).
- Нигде у Европи нисам видео толико паса по парковима него у Београду, а жале се људи на кризу. Имате да дате целу плату на храну за псе, вакцине, шампоне и шишања а немате за друге ствари?
- Помодарство, пропаганда и животна аљкавост и на крају заосталост (у средњем веку су животиње држали ван куће, данас спавају са њима у кревету - ко је ту напредан?).

Bob

pre 8 godina

Dobro, ako je ovo istina, gde su albancima kulturno-istorijski
spomenici? Piitam ovo cisto informativno, jer sam ziveo na Kosmetu i ne secam se nijednog njihovog verskog ili kulturno-istorijskog objekta!!!

Helios

pre 8 godina

Politizovanje Istorije je beskonačno a od istine po skoro svim bitnim pitanjima smo još vrlo daleko. Ta kompleksnih pitanja zahtevaju mnogo pro et contra informacija i mnogo onog čega ima tako malo: obrazovanje, objektivnost, neopterećenost predrasudama...
Stvar dodatno komplikuje poplava pseudo-stručnjaka sa internet-buljucima. A sama reakcija zvaničnika istorije iz raznih instituta i sličnih moljaca je jako nedorasla na otvorenoj sceni. Za sada moramo čekati na veću masu mitohondrijalne DNA analize!

Par osnovnih činjenica:

1. SVI, ali svi baljezgaju: nema nikakvih nacija do pre dva veka, iako neke nacije imaju relativno jasne plemenske i teritorijalne korene.
(Ovo se odnosi i na srpsku naciju, a koliko onda tek na fantome hrvata, shqupija, makedonaca itd.)
2. Nije bilo tj. nema nikakvog dokaza za koncept a kamoli proces "seobe Slovena". To je tipičan primer (kvazi)naučnog mita.
3. Slično reč "Vizantija" se u Vizantiji ne koristi i oni, ti (istočni) Romeji, sebe ne zovu tako.
4. Ono što su sada "Albanci" i "jedno" nikako nije jedna jedinstvena skupina. Gege nisu isto što i Toske, slično kao što npr. Zagorci nisu isto što i Dalmatinci. A slično je i kako ti istorijski adolescenti preusrdno jedno bivaju, pre svega kroz mržnju!
5. Nesumnjivo pristizanje nekoliko skupina iz Azije se izmešalo u neke zabiti Mediterana i tamo očuvalo "Koza Nostra" plemenski mentalitet, do danas.

tradicija

pre 8 godina

za vajne srBske istoričare "stradalničnog"naroda, pročitajte proglas Dimitrija Tucovića u kome poziva "da se prekinu nebrojena nedela Srpske vojske nad albanskim življem" drugim rečima genocid i zločin.Ako vam je i Dimitrije Tucović antisrbin onda vašoj boleštini nema kraja.

wang

pre 8 godina

Samo nešto, nemački istoričari nisu potvrdili da su albanci potomci Ilira, za to nema nikakvih dokaza, ako je to zvanična verzija ne mora da znači da je tačna. Baš suprotno, postoji gomila dokaza da albanski narod nema nikakve veze sa Ilirima. Ovde neki spominju genocid nad albancima, molim još jednom, obavestite se o stradanju Srba u Staroj Srbiji posle Berlinskog mira do balkanskih ratova i u ranija vremena. Ono što se tamo dešavalo je neuporedivi užas, totalni genocid.

Čudan smo mi narod ...

pre 8 godina

@Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.
(dule, 10. avgust 2015 19:17)

Kao što sam kažeš zbog Rusije i ruskog uticaja na Srbiju ...

iznite ali...

pre 8 godina

Ime Albania u skoro istom geografskom prostoru u koju postoje i danas - datira od staro grckih autora. Na primer anticki grcki geograf i istoricar vremena (III vek pre hrista) Ptolemeu, ima zapis ilirskih i drugih balkanskih plemena, i na njomu stoji pleme imenom Albanoi sa glavnim gradom napisanom Albanopolis (danasnja centralna albanija u blizini grada Kruja). Znaci teza o mestu Albania u Kavkazu pada u vodu od pocetka (8 veka je stariji ovaj iz ilirskih plemena i teritorija). Lako se moze potvrditi ovo... internet je cudo danasnjice. Pozdrav iz Dardanije.

mattko

pre 8 godina

att (а срећа је у дворишту, 10. avgust 2015 19:10)
A sto tebi smeta setanje kerova po parku? Sta imas Ti licno od toga koliko koga ima ? Zar mislis da su zene samo masine za radjanje dece? Krivo ti je sto se Srbi ponasaju u 21 veku kako prilici 21 veku, putuju imaju kerove i ne spremaju se za ratna osvajanja pa da moraju da imaju po 5'ro dece?

Banderiljeros

pre 8 godina

Mihaljcic je ekspert za 14. vek,ne znam sta mu je trebalo da "presudjuje" o poreklu jednog naroda oko koga nema jos konsenzusa medju daleko vecim imenima u nauci a cije je polje rani srednji vek...cak se cini da prevaga polako ide u korist tracanskog porekla Albanaca,sto znaci da su ziveli na teritoriji danasnje Bugarske,a u prilog tome ide i slicnost albanskog i rumunskog jezika (Rumuni su takodje Tracani poreklom,romanizovani u vecoj meri, doseljeni takodje iz danasnje Bugarske)...

zoran

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06

E kako uglavi žute u hiljadu i po godina istorije Balkana da mi je znati, brate Lazare???
Pa Žuti iliti Demokratska stranka je SAMA bila na vlasti 8 (osam) meseci. Naime, posle atentata na Z. Đinđića koji je bio Premijer Vlade sastavljene od 18 stranaka, zamenio ga je na mestu Premijera podpredsednik te Vlade Z. Živković izabran od Parlamenta 12. Marta 2003. a raspuštena 13. Novembra iste godine kada su i raspisani novi Izbori.
I tebi sad nešto žuti tu mutili po pitanju porekla Albanaca, da li su od Ilira, Tračana, ili su sa Sicilije...

Svašta će ljudima da šune u glavu... Pa čoveče, nije ovde vest o Vučiću da zaradiš sendvič tako da nemoj da se blamiraš i da trošiš to malo vijuga koje su ti u funkciji.

Istorija je neumitna

pre 8 godina

Popaj , procitaj izvestaje koje je slao Dimitrije Tucovic za Radnicke novine o povlacenju Srpske vojske kroz Albaniju , pa ce koza da ti se najezi. A sto se tice porekla Albanaca , Nemacki Istoricari su odavno potvdili da su Albanci direktni potomci Ilira pa i onih starijih od Ilira to jest Pelazga, druga je stvar sto se to eto nekome ne svidja.

Helios

pre 8 godina

@tradicija @Istorija je neumitna @neriljano
Ne verujem da stid može stići do vas - pa vi već ne samo da "znate", nego ste i opleli po neznalicama. Ma šta opleli - razvalili ste. Upotrebili ste čak i "srBske" - pa kakva je to em silina argumenta em duhovitost! A tek to "boleštini nema kraja" - pa to ostavlja bez daha, kao i to da je istorija, dakako - neumitna! Vau!
A za sve to pouzdani izvor vam je isti onaj kojeg koriste i Albanci za sintagmu "i Srbi priznaju..."
D. Tucović je bio retkost za Srbiju ali uobičajeni za ono doba u Evropi, i nagovestilac budućnosti. On je naime tipičan, kao i toliki drugi boljševici, anarhisti i sl. - razvaljivač svega. To jerbo on "zna". Ali [ta? Jedino što on kao levičar "zna" je da su država i nacija zlo, pa onda on i "zna" da su svaka laž i propaganda protiv njih "dobro". A svaki levičar ima svetu dužnost uništenja domaće države kako bi zavladao svetski socijalizam.
Eto, dakle, da vašem obrazovanju ima početka ne bi ali nikako imali D. Tucovića kao referencu. Niti bi u oblasti koju mtDNA tako silno upravo revidira koristili "Nemacki Istoricari su odavno potvdili"! Trabunjanje Tucovića je svakako istina - za sve koji su njegove vere. Isto kao što su to žitija svetaca za ljude te vere, ili viđenja letećih tanjira - za tu sektu...
Početnički je stepen adolescenta bunt protiv roditelja, i intelektualca nezadovoljstvo svojom sredinom. Ali ostati na tome znači u prvom slučaju postati delikvent a u drugom škart...

ja

pre 8 godina

e sad idemo malo logike: kad su u pitanju palestinci onda Srbi prodaju tezu da Izrael ima pravo da im otima zemlju, jer su , navodno, tu došli pre Palestinaca, što je čista laž jer se Palestina i u to vreme zvala Palestinom, a narod palestincima.
E sad lepo primenite tu logiku na primeru srba i albanaca, i tutanj u Rusiju, xe xe xe

pacijenti

pre 8 godina

@ja

Mnogo ti je "jaka" ta logika. Evo ja vec sada krecem da se pakujem i pravac Rusija a cim Izraelci saznaju za ovaj tvoj komentar ima da raspuste drzavu Izrael i da se rasele po svetu. Citav svet ne uspeva da resi izraelsko-palestinski sukob a samo su trebali tebe da pitaju za "logicko misljenje".

nišlijka

pre 8 godina

Nije li stid akademika da piše udžbenike za osnovnu školu? Udžbenik pet decenija star? Ako je onaj iz koga sam bubala onda je katastrofalan. Zbog čega ne dozvole nastavnicima da pišu udžbenike? Do kada će jadnici pokušavati da deci usade ljubav prema knjizi uz ovako užasne udžbenike a da za to nemaju beneficiran radni staž i još rade za mizernu platu?

neriljano

pre 8 godina

@Pi: Vidim ti si se bas informisao... Albanci jesu mucki ubijali Srbe koji su se povlacili pod Austrougarskom, ali samo zato sto su nam se tako svetili za zliocin u Ljumi.
Mi smo dve godine ranije tamo pljackali, palili i ubijali, a ne tokom povlacenja ka Krfu.

DrMegaDunum

pre 8 godina

Za sve nedoumice oko ovog pitanja, preporučio bih "Илири и Албанци : серија предавања одржаних од 21. маја до 4. јуна 1986. године / уредник Милутин Гарашанин" u izdanju SANU-a iz 1988. Sve je lepo napisano i zvanično naučno objašnjenje koje i danas važi, sve ostalo je čista budalaština.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.

Pi

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06) lazare, tokom povlacenja srpske vojske kroz Albaniju, albanci nisu dirali nikoga jer kada daju rec, to je amin. Tokom povlacenja, srpska vojska je palila sela, pljackala i ubila po Albaniji. Ali ti to ne znas jer toga nema u udzbenicima. Pozdrav.

Nenad

pre 8 godina

Ponovo se javljaju samozvani braniocei srpstva, profesionalne patriJote i dobrovoljni davaoci tudje krvi, sada im ne valjaju udzbenici oni bi hteli da ih pisu i cenzurisu.

Lazar

pre 8 godina

Zbog ovoga nikada nisam mogao da ucim istoriju.

Kako mi znamo da je to tacno sto nam se plasira kada su devedesetih svake godine menjali podatke! Isto tako se tokom Tita govorilo jedno, tokom socijalizma nesto drugo, malo izmenjeno a od zutih naovamo nesto ipak trece.

Kako oni znaju da su svi ti podaci koje nam predstavljaju tacni? Kako znaju da su podaci stari nekoliko vekova tacni? Ne znaju... neke stvari mogu tvrditi na osnovu cinjenica ali vecinu ne, nazalost tako je.

A primera za to ima bezbroj, pogledajte samo sta uce albance i Srbe u Crnoj Gori sada. Svi oni uce verziju koja je iskljucivo njima pogodna a samo nas uce nekakve korektne verzije, jos ce nas uciti da su albanci heroji a niko da se udostoji i da kaze istinu da su Srbe tokom povlacenja u prvom svetskom ratu ubijali, to se jedva pominjalo u istoriji devedesetih kada sam je ja ucio. Pisalo je da je tu i tamo bilo blazih incidenata... A podaci van udzbenika ukazuju na ozbiljnije napade u svakom pogledu.

grin men

pre 8 godina

Ajte molim vas, te priče o Ilirima su za malu decu. Albanci su pre seoba bili na prostorima gde su se vodili ratovi između Hazara i Arapa, na Kavkazu. U početku su bili neutralni pa su se okrenuli na arapsku stranu, a onda pretrpeli veliki egzodus od strane Hazara. Arapi su ih koristili kao pomorsku flotu i naselili su ih na području južne Italije, najviše oko Sicilije. Kasnije su u 9. veku postepeno poprimali hrišćanstvo jer je Vizantija povratila svoje teritorije od Arapa. Godine 1043. učestvovali su u bici kod Dorjana, gde su za tu priliku sa ženom i decom brodovima prešli Jadran i prvi put dotakli Balkan. Sve brodove su izgubili protiv Vizantije i ostali su u predelima pod kontrolom Srba gde su se vremenom uspešno integrisali u društvo, prihvatili običaje i kulturu i nosili srpska imena. Tek nakon dolaska Turaka prihvataju islam, itd, itd, ostatak verovatno znate. Do prve seobe Srba nije ih bilo na Kosovu, a došli su tu jer su Srbi, bežeći od Turaka, ostavili imanja u plodnoj Metohiji, koja im je dobro došla ako uzmemo u obzir iz kog su krša došli.

Dimitrije Tucović

pre 8 godina

@Lazar Totalno si u pravu za te napade Albanaca na Srbe tokom povlačenja. Istina je da nije pisalo o tome. Sad u udžbenicima stoji da su Albanci napadali Srbe tokom povlačenja preko Albanije, ali nigde ne piše da su Srbi napadali Albance tokom "oslobađanja" od Turaka nekoliko godina pre tih "ozbiljnijih napada u svakom pogledu".

Molim vas

pre 8 godina

Bitno da odmah crkva ima primedbe... mislim da barem u obrazovanje nemaju sta da se mesaju, dovoljno duboko su zabili nos u sve u ovoj drzavi..

Milan

pre 8 godina

Ne postoji ni jedan pisani ili arheoloski dokaz o postojanju albanaca na Balkanu pre 11. veka.
Njihova prapostojbina je na Kavkazu, pa su se preko Sicilije i juzne Italije naseljavali na Balkan i mesali sa starosedeocima Srbima, Grcima i ostalima.
Cak je i njihov najveci junak - Skenderbeg, rodjen kao Djuradj Kastriot (ovic), od roditelja Srba koji, po svojoj volji pocivaju na Hilandaru.

Ramplstilckin

pre 8 godina

Poreklo Albanaca je i dalje obavijeno tamom,tako da cisto sumnjam da je Mihaljcic ,kao ozbiljan istoricar, dao takav sud o narodu koga do 11. veka uopste nema...

Dia

pre 8 godina

Pišite šta hoćete. Sve udžbenike za moje osnovce prvo ja pogledam, pa onda objašnjavam. Tako da ne misle da je vera nauka ili četnici antifašisti...

Radnik

pre 8 godina

I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? (schlyamm, 10. avgust 2015 18:16)

Zbog toga sto se njeni sluzbenici u 21 veku oblace u crna odela i crne suknje i stavljaju na glave neke crne serpenje bez usiju. Zbog toga sto oni su mnogi od njenh svetaca krvlju umrljali ruke, ili su se zalagali za anticivilicijska nacela (npr. protiv higijene). Takvi treba necemu da nas uce?

Most

pre 8 godina

Albanci su jedink Ilirsko pleme koje do danas al to ne daje albancima pravo da eto sada traze Beograd ili Sarajevo...I istina je takodje da albanci i srbi nikada pre 19 veka nisu ratovali. Prvi konflikt izmedju dva naroda je bio 1878 kada je Srpska vojska pogresno tretirala albance kao turce i etnicki cistila ok stotine albanskih iz Nisa, Vranja, Leskovaca. Treba mir izmedju albanaca i srba jer imamo mnogo zajednicko...

ja sam premijer

pre 8 godina

Do sada su pozitivno mišljenje o udžbeniku davali Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Nacionlno prosvetni savet, dok je Ministarstvo prosvete svoje mišljenje davalo na osnovu tih procena.

Važno da Angela Merkel da pozitivno mišljenje, sve drugo je nevažno!

nišlijka

pre 8 godina

Nije li stid akademika da piše udžbenike za osnovnu školu? Udžbenik pet decenija star? Ako je onaj iz koga sam bubala onda je katastrofalan. Zbog čega ne dozvole nastavnicima da pišu udžbenike? Do kada će jadnici pokušavati da deci usade ljubav prema knjizi uz ovako užasne udžbenike a da za to nemaju beneficiran radni staž i još rade za mizernu platu?

Nikola Nis

pre 8 godina

(Lukas aus Agram, 10. avgust 2015 17:07)

Potpuno netacno. Juzni Sloveni nisu proterali Ilire na teritoriju danasnje Albanije vec su se Iliri asimilirali u mnogo brojnije slovensko stanovnistvo. Albanci su potomci jednog ilirskog plemena koje Sloveni nisu asimilirali jer su se povukli u planinske gudure. Svi evropski narodi su nastali dominacijom jedne etnicke grupe nad drugom, asimilacijom... Teza o zlim Slovenima koji proteruju miroljubive Ilire ne pije vodu. A i Albanci nisu etnicki cisti. Skadar sa svom svojom okolinom je bio etnicki srpski a danas kao da Srba nikad nije bilo. Nista nije crno ili belo, istina je negde izmedju

Pantagruel

pre 8 godina

Поменути академик Раде Михаљчић ми је предавао националну историју средњег века на студијама историје. Колико знам, није он ништа спектакуларно ново устврдио у том уџбенику који се сада оспорава, него је само једном реченицом покушао да додатно протумачи исказ из житија светог Симеона Мироточивог, то јест Стефана Немање, које је написао његов син, Растко, односно први српски архиепископ - свети Сава. У житију се набрајају Немањина достигнућа и заслуге, најпре као државника и војсковође, а потом као добротвора цркве и човека посвећеног вери, ктитора, па монаха и подвижника. Између осталог, у једном пасусу се наводе територије које је у младости успео да припоји својој држави, за област Хвосно (на данашњем Косову) каже да ју је отео од "Рабна". И нама су на вежбама професори говорили (а чини ми се да тако и пише у књизи нашег другог професора Милоша Благојевића "Србија у доба Немањића" коју смо ми 1994. и многи пре нас користили као уџбеник историјске географије) да су ти "Рабни" у ствари Арбанаси, односно данашњи Албанци.

dule

pre 8 godina

Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.

Shone PFC

pre 8 godina

Albanci jesu starosjedioci Balkana, tada su se zvali Iliri, i nisu im Srbi oteli zemlju nego svi Južni Slaveni zajedno, protjerali su ih u 7. stoljeću tamo gdje je danas Albanija.
(Lukas aus Agram,
10. avgust 2015 17:07)
Није тачно да је Балкан припадао Илирима пре доласка Словена на ове просторе. Илири су били само један од народа који су живели овде. Поред њих било је и Трачана, Дачана, и многих других народа који су живели свуда по Балкану и који су били поданици Рима а касније Византије.

Друга битна ствар, бројно стање тих народа није било баш нарочито јер да су они били бројнији нити би констатно били поданици држава које су се простирале и на Балкан, нити би Словени могли тако лако да се населе на "туђу земљу". Ни укупна бројност свих тих народа није била велика а камо ли неког од њих појединачно.

Треће, приликом досељавања Словена није било нарочитих сукоба и протеривања. Ако је сукоба и било сигурно нису могли бити на релацији Словени-Илири него искључиво на релацији Словени-Византија. Илири, Трачани, и сви остали нису нигде протеривани него су се временом једноставно утопили у већинско становништво.

И четврто, можда и најважније, прича о илирском пореклу Албанаца је благо речено врло климава. То може, а уопште и не мора, да буде тачно. Буквално се користи као могуће објашњење у недостатку оног које је апсолутно тачно. На крају крајева то је ионако тема за себе, а приде и није технички изводљиво да то све стане у један коментар. :)

wang

pre 8 godina

Dimitrije Tucoviću, još se nisi smirio. Nigde ne piše verovatno ni to, kako su albanci istrebljivali Srbe u Staroj Srbiji pre tih napada na koje ti misliš. Nađi i pročitaj nešto o prilikama na Kosovu u devetnaestom veku i pre balkanskih ratova. Da ne pričamo o ranijim vremenima. I nije "oslobađanje", nego je oslobađanje. Malo se obavesti i o tome, zašto to zaista jeste bilo oslobađanje u pravom smislu. Još nešto, albansko poreklo je totalno sporno, nadam se da će se neko uskoro ozbiljno uhvatiti te teme i pokazati da su oni ustvari poslednji došli na Balkan i da sa Ilirima nikakve veze nemaju.

mattko

pre 8 godina

att (а срећа је у дворишту, 10. avgust 2015 19:10)
A sto tebi smeta setanje kerova po parku? Sta imas Ti licno od toga koliko koga ima ? Zar mislis da su zene samo masine za radjanje dece? Krivo ti je sto se Srbi ponasaju u 21 veku kako prilici 21 veku, putuju imaju kerove i ne spremaju se za ratna osvajanja pa da moraju da imaju po 5'ro dece?

Z

pre 8 godina

@Lazar Zbog toga sedneš i obrazuješ se sam ako te iole interesuje istorija (pogotovo istorija sopstvenog naroda). Istina je da istoriju svi pišu kako im godi ali zato uzmeš i uporediš nekoliko pripovedačkih okvira, pogledaš činjenice na kojima se baziraju, uporediš argumente i kontraargumente i dobiješ sasvim realnu sliku.
U zemlji u kojoj religijska organizacija menja udžbenike ni ne možeš da očekuješ realnu verziju istorije, čak se i prvi kralj Srba Vlastimir gura pod tepih jer je bio Srbin katolik

schlyamm

pre 8 godina

@Radnik, srboljub

Svoje primedbe u vezi udzbenika redovno ulazu i razne NVO finansirane od strane raznih drzava i na osnovu tih primedbi se isto tako menjaju udzbenici ali to izgleda za tebe(vas) nije problem, zar ne? I zasto SPC ne bi mogla da ima primedbe na udzbenike? Mozda su te njihove primedbe utemeljene? Nemate pojma ni sta su im primedbe ni koje izmene su prihvacene ali to vas ne sprecava da istovarite svoju dnevnu dozu?

а срећа је у дворишту

pre 8 godina

У књизи Радета Михаљчића о паду царства Цара Душана има извод из књига становника простора Косова, и северне Албаније (садашње границе) где каже : арнаутских породица : 98. Дакле за 5 векова од неколико хиљада до неколико милиона. То се зове народ а не као ми што шетамо парком по 4 кера и брачни парови који до 45. путују по свету трагајући за срећом ...

ja

pre 8 godina

e sad idemo malo logike: kad su u pitanju palestinci onda Srbi prodaju tezu da Izrael ima pravo da im otima zemlju, jer su , navodno, tu došli pre Palestinaca, što je čista laž jer se Palestina i u to vreme zvala Palestinom, a narod palestincima.
E sad lepo primenite tu logiku na primeru srba i albanaca, i tutanj u Rusiju, xe xe xe

Banderiljeros

pre 8 godina

Mihaljcic je ekspert za 14. vek,ne znam sta mu je trebalo da "presudjuje" o poreklu jednog naroda oko koga nema jos konsenzusa medju daleko vecim imenima u nauci a cije je polje rani srednji vek...cak se cini da prevaga polako ide u korist tracanskog porekla Albanaca,sto znaci da su ziveli na teritoriji danasnje Bugarske,a u prilog tome ide i slicnost albanskog i rumunskog jezika (Rumuni su takodje Tracani poreklom,romanizovani u vecoj meri, doseljeni takodje iz danasnje Bugarske)...

re:

pre 8 godina

@martin

Albanski jezik spada u indoevropske i samim tim ima slicnosti sa drugim jezicima. Ali da je i zaista jedinstven jezik koji nema veze ni sa jednim drugim to nije nikakav dokaz da ste starosedeoci na Balkanu. To moze da znaci i da ste zadnji dosli na Balkan.

tradicija

pre 8 godina

za vajne srBske istoričare "stradalničnog"naroda, pročitajte proglas Dimitrija Tucovića u kome poziva "da se prekinu nebrojena nedela Srpske vojske nad albanskim življem" drugim rečima genocid i zločin.Ako vam je i Dimitrije Tucović antisrbin onda vašoj boleštini nema kraja.

popeye

pre 8 godina

@Pi
Реч је дао само тадашњи владар Албаније, иако мале стварне моћи, и он је по својој жељи сахрањен са српским војницима на Зејтинлику у Солуну (толико ти не знаш ништа).
Нема нигде информација да је ко од Срба у повлачењу (у ствари пробијању) кроз Албанију чинио какве злочине, а и зашто би, зар да себи отежају положај?!

iznite ali...

pre 8 godina

Ime Albania u skoro istom geografskom prostoru u koju postoje i danas - datira od staro grckih autora. Na primer anticki grcki geograf i istoricar vremena (III vek pre hrista) Ptolemeu, ima zapis ilirskih i drugih balkanskih plemena, i na njomu stoji pleme imenom Albanoi sa glavnim gradom napisanom Albanopolis (danasnja centralna albanija u blizini grada Kruja). Znaci teza o mestu Albania u Kavkazu pada u vodu od pocetka (8 veka je stariji ovaj iz ilirskih plemena i teritorija). Lako se moze potvrditi ovo... internet je cudo danasnjice. Pozdrav iz Dardanije.

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Igrom slučaja, studirao sam na jednom od vodećih univerziteta u Engleskoj. Od početka pa do kraja smo učeni da pretražujemo stručnu literaturu i samim time suprotstavljena mišljenja i da to koristimo kao osnovu za svoju diskusiju. Predavanja su nam bila samo suma trenutnih misljenja i teorija, sa dugom listom najznačajnijih članaka iz date oblasti. Udžbenike nismo ni imali (i tu nam je sugerisano da pročešljamo više knjiga, sa sve referencama).
Razumem da se ovde ipak radi o 6. razredu osnovne škole, gde nije baš neophodno da učenici ulaze u toliko detalja, te da nemaju sve ustanove ogromne biblioteke i neiscrpne resurse, ali mislim da bi i tim uzrastima bilo korisnije da nauče da kritički posmatraju stvari, nego da im se u glavu sabije nekakva lista, koju će većina ionako zaboraviti kroz nekoliko dana.
To se posebno odnosi na ovakve stvari, koje su sve samo ne utvrdjene činjenicama, a koje su nam očigledno značajne. Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha. I genetika i jezik pokazuju da su se raširili iz vrlo male populacije, koja je moguće i sama migrirala po Balkanu. Sigurno je da nisu bili rasprostranjeni na svim prostorima za koje sami veruju da su "autohtoni". U turskim popisima iz 15. veka ih je na KiM bilo veoma malo (u promilima). Sve ostalo je nagadjanje, koje svaka strana koristi po volji.

Serbia Herbia

pre 8 godina

1.000.000 nezaposlenih u Srbiji, i Srba i Albanaca,Madjara,Bosnjaka i Roma a vi i dalje raspravljjate ko je kome sta oduzeo pre vise vekova, i uvek tu najvise komentara...Cudan smo mi narod....

Istorija je neumitna

pre 8 godina

Popaj , procitaj izvestaje koje je slao Dimitrije Tucovic za Radnicke novine o povlacenju Srpske vojske kroz Albaniju , pa ce koza da ti se najezi. A sto se tice porekla Albanaca , Nemacki Istoricari su odavno potvdili da su Albanci direktni potomci Ilira pa i onih starijih od Ilira to jest Pelazga, druga je stvar sto se to eto nekome ne svidja.

martin

pre 8 godina

Albanski jezik nema nikakve sličnosti ni sa jednim jezikom na Svetu(Balkan neću da pominjem),dok je Srpski sličan svim Slovenskim jezicima,to je činjenica.

sale

pre 8 godina

"Da li su Albanci starosedeoci Balkana? Skoro sigurno jesu, ali postoji pitanje kog područja. Ne mogu biti potomci i Ilira (koji su ustvari verovatno bili grupa naroda) i Dardanaca i Tračana i Vlaha."

Zapravo, mogu. Ali možemo i mi! Jedna osoba ima jedan par genetskih roditelja, ali narod od nebrojeno generacija može imati mnogo predačkih naroda.

Sloba

pre 8 godina

Lazar
Procitaj Lazare Srpsku trilogiju od Stevana Jakovljevica i saznaces iz prve ruke da li je bilo napada i kakvih. Citao sam je pre trideset godina a mislim da dobro pamtim recenicu koju izgovara srpski vojnik ili oficir. Oni ( Albanci/Siptari ili Arnauti) se boje nas i mrtvih a kamoli da nas napadnu kad smo naoruzani. Knjiga se cita u jednom dahu i preporucujem je svima.

Čudan smo mi narod ...

pre 8 godina

@Treba da se zna da je nakon dogovora o konačnom oslobađanju od Turaka (1912-13), odnosno tokom Balkanskih ratova, Srpsko-crnogorska vojska, tokom probijanja do Jadrana, vodila žestoke borbe protiv Albanaca koji su i dalje bili okrenuti Turskoj, a nije ih bilo malo. Dimitrije Tucović se najviše bunio oko toga. Plan je bio, nakon Prizrenske lige, da posle povlačenja Turske, Albanci osnuju svoju prvu državu koja bi obuhvatila teritorije gde većinsko stanovništvo čine Albanci, što bi najviše išlo na štetu Srbije, Makedonije i Crne Gore, a to je otprilike ta teritorija Velike Albanije o kojoj pričaju i sad. Srbija je, međutim, htela da povrati većinu svojih teritorija koje je posedovala pre dolaska Turaka na Balkan. Plan je bio da se sadašnja teritorija Albanije podeli između Srbije, Crne Gore i Grčke, s tim što bi Skadar pripao Crnoj Gori, a Srbija bi imala oko 330km dugu obalu mora sa glavnom lukom u Draču. Što se i desilo, 1912. godine, ali su se onda umešale svetske sile na čelu sa Austrijom i Britanijom koje nisu dozvolile Srbiji (odmah čitaj:Rusiji) da dobije uticaj na Jadranu jer bi Zapad time bio ugrožen. Dakle, marionetsku kneževinu Albaniju je stvorio Zapad na štetu Srbije, Crne Gore i Grčke, istorijska činjenica.
(dule, 10. avgust 2015 19:17)

Kao što sam kažeš zbog Rusije i ruskog uticaja na Srbiju ...

Sramotne novine

pre 8 godina

Rade Mihaljčić je pošten i ozbiljan istoričar i sigurno nije napisao ništa skandalozno. To je sigurno stvar interpretacije (ili traženja sočne priče) dokonog, polupismenog "novinara" iz neke od naših toalet-"novina". Za one koji bi profesora da svrstaju među "izdajnike" i albanoljupce, on je celokupnu familiju izgubio u Jasenovcu (baš niko mu nije ostao živ), a poslednjih 20 godina uložio je sve svoje snage da oformi akademsku zajednicu u Republici Srpskoj.

Valter stojanovic

pre 8 godina

Evo nesto za Srbe a i doduse za Albance, sto se tice povijesti naroda na balkanu. Ovako pise Alf Henriksson, professor povijesti, u svojoj knjizi " Bysans historia ?r 326-1453" Poznati svedski proffesor historije , ( hajdemo malo srpski..) pise sledece...1273 u Palermu su se sastali neprijatelji Vizantijskog carstva, normandi, epiroti, latini iz grcke, hrvati, srbi, bugari i cak albanci, jedno pleme sirokog cela, jedno od zadnjh koje je stiglo na balkansko poluostrvo"

@mattko

pre 8 godina

Ево пар аргумената:
- Пси не плаћају порез и не помажу напредак(развој друштва).
- Наша генерација није ни прва ни последња ни богом дана да одређујемо да ли ћемо свесно или несвесно остављати потомство. Није ствар у новцу, али јесте у томе да се потомству преда здраво друштво. Нема здравог друштва ако се деца од малих ногу уче да је боље имати кера него децу(кад за то дође тренутак). Изузетак су они који децу не могу да имају због здравствених проблема.
- Свако има право да ради са својим животом шта жели, али држава има право да наметне правила понашања која ЊОЈ обезбеђују постојање на дуже стазе. Животиња у стану је искључиво конзумент, не произвођач. Не доприноси развоју друштва ни државе, ни на који начин. Стога држава мора да почне да санкционише пропагирање држања животиња по становима(високим порезима и посебним уредбама месних и станарских заједница).
- Нигде у Европи нисам видео толико паса по парковима него у Београду, а жале се људи на кризу. Имате да дате целу плату на храну за псе, вакцине, шампоне и шишања а немате за друге ствари?
- Помодарство, пропаганда и животна аљкавост и на крају заосталост (у средњем веку су животиње држали ван куће, данас спавају са њима у кревету - ко је ту напредан?).

neriljano

pre 8 godina

@Pi: Vidim ti si se bas informisao... Albanci jesu mucki ubijali Srbe koji su se povlacili pod Austrougarskom, ali samo zato sto su nam se tako svetili za zliocin u Ljumi.
Mi smo dve godine ranije tamo pljackali, palili i ubijali, a ne tokom povlacenja ka Krfu.

hu

pre 8 godina

@tradicija, ja

e vajni aLJbanski spineru, "napaceni potomku ilira, tracana, atlantidjana, maja, azteka ili koga vec", da se zaista desio neki genocid nad vama Albancima ne bi vas bilo ni na Kosovu, ni u Makedoniji a ni u Albaniji. Jedinstveni ste slucaj gde vam se broj povecava nakon svakog "genocida" a teritorije gde je nad vama izvrsen "genocid" postaje etnicki cisto albanske. Fenomen svetskih razmera. Jadni vi vam je Dimitrije Tucovic glavni dokaz "genocidne srpske politike" i glavni oslonac za jeftinu propagandu koju sirite.

Helios

pre 8 godina

@tradicija @Istorija je neumitna @neriljano
Ne verujem da stid može stići do vas - pa vi već ne samo da "znate", nego ste i opleli po neznalicama. Ma šta opleli - razvalili ste. Upotrebili ste čak i "srBske" - pa kakva je to em silina argumenta em duhovitost! A tek to "boleštini nema kraja" - pa to ostavlja bez daha, kao i to da je istorija, dakako - neumitna! Vau!
A za sve to pouzdani izvor vam je isti onaj kojeg koriste i Albanci za sintagmu "i Srbi priznaju..."
D. Tucović je bio retkost za Srbiju ali uobičajeni za ono doba u Evropi, i nagovestilac budućnosti. On je naime tipičan, kao i toliki drugi boljševici, anarhisti i sl. - razvaljivač svega. To jerbo on "zna". Ali [ta? Jedino što on kao levičar "zna" je da su država i nacija zlo, pa onda on i "zna" da su svaka laž i propaganda protiv njih "dobro". A svaki levičar ima svetu dužnost uništenja domaće države kako bi zavladao svetski socijalizam.
Eto, dakle, da vašem obrazovanju ima početka ne bi ali nikako imali D. Tucovića kao referencu. Niti bi u oblasti koju mtDNA tako silno upravo revidira koristili "Nemacki Istoricari su odavno potvdili"! Trabunjanje Tucovića je svakako istina - za sve koji su njegove vere. Isto kao što su to žitija svetaca za ljude te vere, ili viđenja letećih tanjira - za tu sektu...
Početnički je stepen adolescenta bunt protiv roditelja, i intelektualca nezadovoljstvo svojom sredinom. Ali ostati na tome znači u prvom slučaju postati delikvent a u drugom škart...

iz ugla neistoričara

pre 8 godina

Ajde analizirajte "istorijskim činjenicama" raspad SFRJ i ratove koji su tada nastali, sa aspekta Srba, Hrvata, Bošnjaka, Albanaca,..... Na primer "oluja" se kod Hrvata tretira kao oslobodilačka akcija njihove vojske, a kod Srba kao na najveće proterivanje i etničko čišćenje srpskog naroda. Srbernicu Bošnjaci tretiraju kao Genocid VRS, a Srbi kao odmazdu tj. osvetu za ubijene Srbe,.... O brojkama da ne govorimo. Crkva je menjala i ono što u Bibliji piše prilagođavajući je svojim interesima, a tek možemo zamisliti kako je menjala ono što njoj neodgovara kada su u pitanju događaji koji su se desili u prošlosti. Kaže se da istoriju pišu "pobednici", pa ako želimo saznati približno istinu mora se pročitati i ono što su napisali drugi o istim događajima.
Albanci kao i Srbi su pripadali balkanskim plemenima Sva ta plemena su međusobno bila u prijateljskim i neprijateljskim odnosima. Kad su Turci došli na Balkan neka od tih plemena su na njih gledali kao "oslobodioce" i masovno su primala Islam. Ona brojnija koja su bila pod jačim uticajem grčke ili latinske crkve su prihvatile tursku vlast, ali ne i njihovu veru. Na ova plemena koja su primila Islam su sa podrozenjem gledali i pre, a naročito posle njihovog prelaska na Islam, a to i danas traje. Tih turbulncija na ovom Balkanu je bilo toliko da niko od nas više nije siguran ko su mu bili preci i niko nije "čist" da bi su busao u junačka prsa i u nekakvo "čojstvo i junaštvo" i sve je i istinto i lažno

Bob

pre 8 godina

Dobro, ako je ovo istina, gde su albancima kulturno-istorijski
spomenici? Piitam ovo cisto informativno, jer sam ziveo na Kosmetu i ne secam se nijednog njihovog verskog ili kulturno-istorijskog objekta!!!

DrMegaDunum

pre 8 godina

Za sve nedoumice oko ovog pitanja, preporučio bih "Илири и Албанци : серија предавања одржаних од 21. маја до 4. јуна 1986. године / уредник Милутин Гарашанин" u izdanju SANU-a iz 1988. Sve je lepo napisano i zvanično naučno objašnjenje koje i danas važi, sve ostalo je čista budalaština.

wang

pre 8 godina

Samo nešto, nemački istoričari nisu potvrdili da su albanci potomci Ilira, za to nema nikakvih dokaza, ako je to zvanična verzija ne mora da znači da je tačna. Baš suprotno, postoji gomila dokaza da albanski narod nema nikakve veze sa Ilirima. Ovde neki spominju genocid nad albancima, molim još jednom, obavestite se o stradanju Srba u Staroj Srbiji posle Berlinskog mira do balkanskih ratova i u ranija vremena. Ono što se tamo dešavalo je neuporedivi užas, totalni genocid.

Helios

pre 8 godina

Politizovanje Istorije je beskonačno a od istine po skoro svim bitnim pitanjima smo još vrlo daleko. Ta kompleksnih pitanja zahtevaju mnogo pro et contra informacija i mnogo onog čega ima tako malo: obrazovanje, objektivnost, neopterećenost predrasudama...
Stvar dodatno komplikuje poplava pseudo-stručnjaka sa internet-buljucima. A sama reakcija zvaničnika istorije iz raznih instituta i sličnih moljaca je jako nedorasla na otvorenoj sceni. Za sada moramo čekati na veću masu mitohondrijalne DNA analize!

Par osnovnih činjenica:

1. SVI, ali svi baljezgaju: nema nikakvih nacija do pre dva veka, iako neke nacije imaju relativno jasne plemenske i teritorijalne korene.
(Ovo se odnosi i na srpsku naciju, a koliko onda tek na fantome hrvata, shqupija, makedonaca itd.)
2. Nije bilo tj. nema nikakvog dokaza za koncept a kamoli proces "seobe Slovena". To je tipičan primer (kvazi)naučnog mita.
3. Slično reč "Vizantija" se u Vizantiji ne koristi i oni, ti (istočni) Romeji, sebe ne zovu tako.
4. Ono što su sada "Albanci" i "jedno" nikako nije jedna jedinstvena skupina. Gege nisu isto što i Toske, slično kao što npr. Zagorci nisu isto što i Dalmatinci. A slično je i kako ti istorijski adolescenti preusrdno jedno bivaju, pre svega kroz mržnju!
5. Nesumnjivo pristizanje nekoliko skupina iz Azije se izmešalo u neke zabiti Mediterana i tamo očuvalo "Koza Nostra" plemenski mentalitet, do danas.

pacijenti

pre 8 godina

@ja

Mnogo ti je "jaka" ta logika. Evo ja vec sada krecem da se pakujem i pravac Rusija a cim Izraelci saznaju za ovaj tvoj komentar ima da raspuste drzavu Izrael i da se rasele po svetu. Citav svet ne uspeva da resi izraelsko-palestinski sukob a samo su trebali tebe da pitaju za "logicko misljenje".

zoran

pre 8 godina

Lazar, 10. avgust 2015 17:06

E kako uglavi žute u hiljadu i po godina istorije Balkana da mi je znati, brate Lazare???
Pa Žuti iliti Demokratska stranka je SAMA bila na vlasti 8 (osam) meseci. Naime, posle atentata na Z. Đinđića koji je bio Premijer Vlade sastavljene od 18 stranaka, zamenio ga je na mestu Premijera podpredsednik te Vlade Z. Živković izabran od Parlamenta 12. Marta 2003. a raspuštena 13. Novembra iste godine kada su i raspisani novi Izbori.
I tebi sad nešto žuti tu mutili po pitanju porekla Albanaca, da li su od Ilira, Tračana, ili su sa Sicilije...

Svašta će ljudima da šune u glavu... Pa čoveče, nije ovde vest o Vučiću da zaradiš sendvič tako da nemoj da se blamiraš i da trošiš to malo vijuga koje su ti u funkciji.