Subota, 01.03.2003.

10:57

"Šešeljeva optužnica sa elementima procesa protiv naroda"

Izvor: Beta

"Šešeljeva optužnica sa elementima procesa protiv naroda" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

goodman

pre 21 godinu

Jos kako je ovo proces srpskom narodu. Kada ih sve nanizu tamo u Hagu i svi dobiju vise no sto je Biljana dobila, ispasce Srbija agresor prema svim ostalim drzavicama - bivsim republikama. I onda ce nam razrezati reparacije peprema Hrvatskoj i BIH jer njihovih predstavnika nema u celijama Haskim. A da Milosevic i Seselj nisu pruzili otpor u Slavoniji i Istocnoj Bosni, moj stan u Novom Beogradu bi pao jos pod Tudjmanom u hrvatske ruke mnogo pre Knina. Lako je sad se trsiti sa postapalicom: "To nije bio moj rat!" Jel' vidite sta nam rade Ameri 3 godine posle promene rezima. Ne vidi se izlaz u tunelu.

Leposava Arandjelovic

pre 21 godinu

Licemer! A sta je radio dve godine, dok je bio na vlasti, sad se setio!
Uostalom, Hag tako ne funkcionise: mi im damo dokumenta, oni podignu istragu; sto ne saradjujemo sa Haskim istrazivacima, koji su dolazili ovde da ispituju srpske izbeglice o zlocinima nad Srbima - njima se to ne dozvoljava, a onda kukamo kako samo Srbima sudi. Hvala bogu, Kostunica nece jos dugo da sludjuje ovaj narod svojim tipicnim nebulozama!

Trifun

pre 21 godinu

"Kolektivna odgvornost" ocigledno odgovora samo Kostunici i njemu slicnima, da bi pod taj siroki tepih gurnuli svaku gadost koja je ikada ucinjena. Udvarao se prvo JUL-u i SPS-u, sad SRS-u... da li ce ikada dovoljan broj ljudi shvatiti koliko je on uzasno negativna pojava na nasoj politickoj sceni?

nikola

pre 21 godinu

Gospodin "TRUT" uvek sve zna najbolje, samo nikako da nešto i uradi po bilo kom pitanju! Zašto njegova Savezna vlada sa SNP-om(ili SKJ) nije nešto uradila po pitanju ratnih zločina , a kad već nije savezna vlada mogla je Njegova Komisija za istinu i pomirenje! Stvarno mi je više muka da ga slušam kako kuka i ne radi ništa ,ali blizu je i 3.mart pa će i mojim mukama doći kraj!

Pokan

pre 21 godinu

Hmm, mislim da je danas najlakse optuzivati sada vec bivseg predsednika, mada ne znam da li je iko od danasnjih nazovi politicara zasluzio bilo kakve reci hvale, za sve svoje "pametne" postupke ucinjene do sad!

Frajla

pre 21 godinu

Voja o Voji..
Voja, K. je takodje jedan od "izdajnika srpstva" i saucesnik formiranja antisrpskih snaga, otpora i slicnih... nije valjda da ga vec grize savest sto je izneverio svoje ljude!

zoran

pre 21 godinu

Ne postoji propaganda koja brise istinu u glavama Srba. Mozda zaborave istinu za koju deceniju. U tom trenutku svi koji sa pristojne daljine podrzavaju uterivanje demokratije mogu da se vrate u zemlju i mirno rasprodaju ostatke.

mileni-svileni

pre 21 godinu

Svilanovic - "pravi drzavniik i mudar politicar"- MASHALA!
Pa sta je uradio za svoj Kosmet?(Tvrdi da je odatle) Da li je ikad poslao barem notu u UN?
Da li smo nesto dobili od njegove beskicmenjacke politike? REZULTATI su bitni...Nista!Naslednici Alije Izetbegovica i dalje tuze SCG, a Svilanovic ide da im se dodvorava, "razvija prijateljske odnose" sa onima koji ne priznaju vlastite zlocine, i jos traze tudje pare i teritorije...Uziveo se covek u kurirusku funkciju BG- Washington i BG-Bruxelles...Pustili smo ga da vidimo da li ce mozda za razliku od inacenja to doneti ikakve rezultate...ali nista...Jalova je njegova rabota - a mozda i nije. Bitno je da ima neku funkciju ("MINISTAR BRE!")predsednik stranke koja uziva 0.5 % glasacke podrske - nepojmljivo u svetskoj politickoj praksi.
Sto pre se Srbija otarasi "komunista u fraku" tipa Svilanovic&Co. moci ce da formira mudriju politiku.

evita

pre 21 godinu

Mozda je gosp. Kostunica neodlucan, cangrizav i sta sve ne jos! Ali sigurna sam da je barem kompetentan da daje izjave i ocene pravne prirode za razliku od mnogih samozvanih "pravnih strucnjaka".

Milevk

pre 21 godinu

Zanimljivo, niko ne kapira da Kostunica jedino tako moze da rasturi seseljevu radikalnu stranku ako privuce glasove radikala. Posto je Seselj u Hagu oslabljena je radikalna stranka a privlacenjem glasova radikala rastura se i sama stranka. Racunica jednostavna i jedna ultra-desnicarska radikalna stranka nestaje u Srbiji. To nije nikakvo udvaranje to je politicka mudrost pod uslovom da je to razlog.

Florestan

pre 21 godinu

"Obradjena i dobro dokumentovana dokumentacija" je imperativ, ne toliko u Seseljevom sudenju nego zbog upoznavanja sa istorijom. Mislim da je sukob u bivsoj Jugi mogao biti izbegnut da jedna od komponenata raspirivanja mrznje nije bila Titova i Miloseviceva propaganda, prva zbog bratstva i jedinstva i naglasavanje vodece uloge KPJ, druga zbog raspirivanja mrznje i etnickog ciscenja, obe su imale zajednicki imenilac - vlast. Istinu treba uvek znati jer to je najjace i najtrajnije oruzje u svakoj situaciji.
Seseljeva strategija vec se moze naslutiti, novo raspirivanje mrznje, pozivanje na tudje virtuelne i prave zlocine da bi se opravdali sopstveni realni, publicitet i klovniranje. To kod suda ne moze da upali sud je tu da utvrdi zlocine za koje se sudi, jedan od tih zlocina je bio pranje mozga sopstvenog naroda.

Djenka

pre 21 godinu

Sta vredi dostavljannje materijala o zlocinima nad Srbima kada ce se to iônako zaturiti ili izgubiti. Nas niko zivi ne vidi kao bilo kakve zrtve, nas pre poistovecuju sa talibanima ili fasistima (o ironije da se vecni protivnici fasizma tako predstave, a stalni saveznici (Hrvastka, Slovenija, Albanija...) predtave kao zrtve). Ja ne znam sta treba uraditi ali znam da taj materijal nece nikome nista znaciti.

Posmatrac

pre 21 godinu

Velike reci jednog politicara.Kada Kosturica govori ili radi nesto kao Savezni Predsednik da li on to radi na ime naroda ili ne? Zbog toga greske jednog politicara kao sto je bio Milosevic ili Seselj ne mozes tako cisto da tumacis kao samo licne greske narocito kada oni su izabrani nekoliko puta na drzavnim duznostima. Razlika je da onaj ko gresi realno napravi jednu personalno gresku i mora biti kaznjeno direktno samo licno. Narod napravi indirekto gresku kada izbori njega na velikim duznostima i zbog toga i placa racune indirektno kao sto sve bivse socilajsticke zemlje jos placaju za svoje greske...Tako Kostunica je napravio veliku gresku kada se slikao sa puskom na ramenima boreci protiv drugih naroda a drugi koji su izabrali njega napravili indirektnu gresku videvsi tu sliku..

MIROSLAV

pre 21 godinu

Slazem sa sa Kostunicom da je neophodno naci "sredinu" u saradnji sa haskim sudom. No da bi se napravio korak napred, odnosno da bi se pokazalo da smo zaista za jednu takvu saradnju, neophodno je da se prvo izruce svi ratni zlocinci iz Srbije a potom da se upute materijali o zlocincima nad srpskim stanovnistvom. Izjave tipa "montirani procesi" zvuce kao nacionalna zalopojka i nikako ne mogu biti od koristi srpskom narodu.

Milutin

pre 21 godinu

Uopste mi nije jasno zbog cega nijedna nasa vlast do sada, pocev od Milana Panica i Dobrice Cosica, pa preko Slobodana Milosevica i sada do Djindjiceve Vlade, ali tu se moze ukljuciti i predsednik Kostunica i njegov cuveni Kabinet, nije dostavila zaista obiman materijal koji je napravljen i koji postoji o zlocinima drugih naroda_Hrvata, muslimana i siptara nad Srbima. Znamo za ekspertize naseg poznatog patologa dr. Stankovica i obilje materijala o zverstvima koja su cinjena nad Srbima. Za vreme Milosevica secam se da je tadasnji tuzilac Haskog tribunala rekao jasno i glasno:"Mi ocekujemo da nam srpska strana dostavi dokaze o zlocinima pocinjenim nad srpskim narodom, i mi znamo da je taj materijal pripremljen, ali ne znamo zbog cega nam se to jos ne dostavlja." Jako se dobro secam te izjave, nije to bila Karla del Ponte, vec onaj tuzilac, zaboravio sam mu ime pre nje, koja me je zapanjila.A sada vidim iz ove Kostunicine izjave da to do danas nije dostavljeno.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Što se tiče saradnje sa Hagom - šta je odlazeći predsednik u svom mandatu učinio da se ta saradnja poboljša?
A što se tiče "montiranog procesa" koji ima elemente optužbe protiv jednog naroda - kamo sreće da je taj narod sam optužio i osudio Šešelja zbog svega šta je učinio!
Ponavljam - za medije na Zapadu u vreme sukoba Šešelj je sa svojim idiotskim izjavama bio neiscrpni izvor materijala za anti-srpsku propagandu. Mnogo češće je bio na prvim stranama dnevnih listova od svog crvenog "vožda".
Sa ovom izjavom g. Koštunica je pokazao kako uopšte ne razume značaj marketinga u međunarodnim odnosima i dobro je što odlazi.

Dunje Ranke

pre 21 godinu

Vojislavima ide u prilog da prozivaju kolektivnu odgovornost Srpskog naroda kako bi sa sebe zbacili individualne krivice jer su taj isti narod sami urnisali. Bolje im je da ne iznose ovakve opaske pred javnost jer time aludiraju i Haskom sudu a i Srpskom narodu da moramo da delimo ucinak koji su zlocinci napravili. Seselj moze da bude patriota i heroj Kostunici ali za mene je on nistavilo i ja necu da me iko poistovecuje sa krvolocim bicima. Kosunica neka prestane da podilazi Seseljevcima i ubira poene tako sto svojim licnim zakljuccima potencira teoriju konspiracije na koju oni tako lako nasedaju.

Sasa

pre 21 godinu

Cika Voja izgleda nalazi sebe u opoziciji. Licno ne mnogo inventivan ali pametan i obrazovan, sklanja se sa dnevnog zrvnja i ide na sporovozni kolosek. Odatle moze svako malo da nesto zacangriza, da kaze nesto pametno, da se buni i kritikuje, jer u svakom drustvu ima nesto da se kritikuje, a onda opet da se vrati i "spokojno sanja".
Sale Srbin

inquisitive

pre 21 godinu

Samo me zanima sto te dokaze nije Hagu dostavila vlada SRJ za dve godine dok je on bio na vlasti?
A sto se Seselja tice, to nikako ne moze biti proces protiv naroda na koji je on nasrtao pesnicama i pistoljima (setimo se taxista, studenata, advokata Barovica...)

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Hvala Bogu da je Seselj u Hagu. Srbija kao najveca republika sa prestonicom u Beogradu u kome su bili (su) svi simboli koji oznacavaju drzavu , u kojoj su bile (jos uvek) rezidencije onih koji su donosili odluke o ratu i miru ima veliki broj "svojih" predstavnika pred haaskim sudom koji je jedini bio u stanju da zapocne proces protiv najodgovornijih ljudi za dogadjanja u bliskoj proslosti. Retorika tipa ove koju predsednik, drzave koja vise ne postoji, primenjuje je krajnje nepotrebna i neukusna. Sudjenje Seselju, Milosevicu i ostalima nije sudjenje srpskom narodu koji, u krajnjem slucaju, ukoliko zeli da zivi u demokratskom drustvu, mora da prihvati odgovornost za odabir koji pravi u vreme izbora. Izlazak na izbre, stajanje iza svojih kandidata je ozbiljna stvar. Onaj koji klice i bodri ohrabruje svog kandidata da cini u njegovo ime ono sto treba ciniti.

g.m.

pre 21 godinu

Mozda patim od kokosije-pravnog slepila, ali, za razliku od g. Kostunice, ni jednu optuznicu podignutu u Hagu, pa tako ni ovu protiv g. Seselja, ne vidim kao optuzbu protiv "jednog naroda", kako to kaze g. Kostunica, pa makar taj "jedan narod" bili i Srbi. Uzgred: bivsa SRJ odnosno sadasnja SCG nije drzava samo "jednog naroda", pa mozda ne bi bilo zgoreg da predsednik (jos?) objasni sta misli pod tom odrednicom "jedan narod". (P.S. Za razliku od mene, mozda g. Kostunica misli da se i u Nirnbergu sudilo (svim) Nemcima?)

ana

pre 21 godinu

Pa, dobro , sto se on kao vrstan pravnik i ocigledno ekspert za sve , ne deklarise javno , jasno i glasno kao branilac lika i dela bivseg rezima !Mozda ce tako nekim njegovim obozavaocima neke stvari biti jasnije. A mozda cemo i mi ostali napokon shvatiti da likovi kao sto su Sloba i Seselj , spadaju u zive svece i najbolje branitelje srpskog naroda !(Daleko bilo !!)

Dragan G.

pre 21 godinu

Naravno da se na pritiske iz Haga mora odgovoriti i dostavljanjem obimne i dobro obrađene dokumentacije o zločinima nad stanovnicima SRJ, ali naše vlasti to ne čine. Zato treba kazniti ljude koji su odgovorni za to. Onda se sigurno to opet nece ponoviti a bice odmah vidno bolje i u drugim sferama zivota.
Motka je za nasu vladu iz raja izasla, misle da su Bogom dani da vladaju bez odgovornosti. Pa i u skoli kada ne znas dobijes jedan kao kaznu. Zasto je kazna izostala u proteklih 2-3 decenije????

Dragutin

pre 21 godinu

Njegova nacionalisticka demagogija je vec odvratna. Poistovecuje optuznicu protiv Seselja (!) sa optuznicom protiv celog naroda! Sada se udvara Seseljevim biracima, to je jedino sto ga u ovome zanima, On je glavna, niposto ne i jedina, prepreka sto smo ispustili izuzetnu sansu da se odredimo prema poslednjih petnaest godina.
P.S. Tragikomicno je sto njemu popularnost pada. Prica ogavne stvari u zamenu ni za sta.

asterix

pre 21 godinu

Hajde navalite sa optuzbama na Kostunicu zbog ove izjave. Pre nego sto pocnete, hteo bih da vas podsetim da su prosle nedelje, u Despotovcu, Demokratska Stranka, SPS i SRS usli u koaliciju da bi uzeli vlast u opstini.

Mashan Stankovic

pre 21 godinu

Kostunica = Seselj u fraku!
Mogao bi malo da se ugleda na Svilanovica koji se ponasa kao pravi drzavnik i mudar politicar!

Mashan Stankovic

pre 21 godinu

Kostunica = Seselj u fraku!
Mogao bi malo da se ugleda na Svilanovica koji se ponasa kao pravi drzavnik i mudar politicar!

Dragutin

pre 21 godinu

Njegova nacionalisticka demagogija je vec odvratna. Poistovecuje optuznicu protiv Seselja (!) sa optuznicom protiv celog naroda! Sada se udvara Seseljevim biracima, to je jedino sto ga u ovome zanima, On je glavna, niposto ne i jedina, prepreka sto smo ispustili izuzetnu sansu da se odredimo prema poslednjih petnaest godina.
P.S. Tragikomicno je sto njemu popularnost pada. Prica ogavne stvari u zamenu ni za sta.

asterix

pre 21 godinu

Hajde navalite sa optuzbama na Kostunicu zbog ove izjave. Pre nego sto pocnete, hteo bih da vas podsetim da su prosle nedelje, u Despotovcu, Demokratska Stranka, SPS i SRS usli u koaliciju da bi uzeli vlast u opstini.

ana

pre 21 godinu

Pa, dobro , sto se on kao vrstan pravnik i ocigledno ekspert za sve , ne deklarise javno , jasno i glasno kao branilac lika i dela bivseg rezima !Mozda ce tako nekim njegovim obozavaocima neke stvari biti jasnije. A mozda cemo i mi ostali napokon shvatiti da likovi kao sto su Sloba i Seselj , spadaju u zive svece i najbolje branitelje srpskog naroda !(Daleko bilo !!)

Dragan G.

pre 21 godinu

Naravno da se na pritiske iz Haga mora odgovoriti i dostavljanjem obimne i dobro obrađene dokumentacije o zločinima nad stanovnicima SRJ, ali naše vlasti to ne čine. Zato treba kazniti ljude koji su odgovorni za to. Onda se sigurno to opet nece ponoviti a bice odmah vidno bolje i u drugim sferama zivota.
Motka je za nasu vladu iz raja izasla, misle da su Bogom dani da vladaju bez odgovornosti. Pa i u skoli kada ne znas dobijes jedan kao kaznu. Zasto je kazna izostala u proteklih 2-3 decenije????

g.m.

pre 21 godinu

Mozda patim od kokosije-pravnog slepila, ali, za razliku od g. Kostunice, ni jednu optuznicu podignutu u Hagu, pa tako ni ovu protiv g. Seselja, ne vidim kao optuzbu protiv "jednog naroda", kako to kaze g. Kostunica, pa makar taj "jedan narod" bili i Srbi. Uzgred: bivsa SRJ odnosno sadasnja SCG nije drzava samo "jednog naroda", pa mozda ne bi bilo zgoreg da predsednik (jos?) objasni sta misli pod tom odrednicom "jedan narod". (P.S. Za razliku od mene, mozda g. Kostunica misli da se i u Nirnbergu sudilo (svim) Nemcima?)

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Hvala Bogu da je Seselj u Hagu. Srbija kao najveca republika sa prestonicom u Beogradu u kome su bili (su) svi simboli koji oznacavaju drzavu , u kojoj su bile (jos uvek) rezidencije onih koji su donosili odluke o ratu i miru ima veliki broj "svojih" predstavnika pred haaskim sudom koji je jedini bio u stanju da zapocne proces protiv najodgovornijih ljudi za dogadjanja u bliskoj proslosti. Retorika tipa ove koju predsednik, drzave koja vise ne postoji, primenjuje je krajnje nepotrebna i neukusna. Sudjenje Seselju, Milosevicu i ostalima nije sudjenje srpskom narodu koji, u krajnjem slucaju, ukoliko zeli da zivi u demokratskom drustvu, mora da prihvati odgovornost za odabir koji pravi u vreme izbora. Izlazak na izbre, stajanje iza svojih kandidata je ozbiljna stvar. Onaj koji klice i bodri ohrabruje svog kandidata da cini u njegovo ime ono sto treba ciniti.

Sasa

pre 21 godinu

Cika Voja izgleda nalazi sebe u opoziciji. Licno ne mnogo inventivan ali pametan i obrazovan, sklanja se sa dnevnog zrvnja i ide na sporovozni kolosek. Odatle moze svako malo da nesto zacangriza, da kaze nesto pametno, da se buni i kritikuje, jer u svakom drustvu ima nesto da se kritikuje, a onda opet da se vrati i "spokojno sanja".
Sale Srbin

inquisitive

pre 21 godinu

Samo me zanima sto te dokaze nije Hagu dostavila vlada SRJ za dve godine dok je on bio na vlasti?
A sto se Seselja tice, to nikako ne moze biti proces protiv naroda na koji je on nasrtao pesnicama i pistoljima (setimo se taxista, studenata, advokata Barovica...)

Dunje Ranke

pre 21 godinu

Vojislavima ide u prilog da prozivaju kolektivnu odgovornost Srpskog naroda kako bi sa sebe zbacili individualne krivice jer su taj isti narod sami urnisali. Bolje im je da ne iznose ovakve opaske pred javnost jer time aludiraju i Haskom sudu a i Srpskom narodu da moramo da delimo ucinak koji su zlocinci napravili. Seselj moze da bude patriota i heroj Kostunici ali za mene je on nistavilo i ja necu da me iko poistovecuje sa krvolocim bicima. Kosunica neka prestane da podilazi Seseljevcima i ubira poene tako sto svojim licnim zakljuccima potencira teoriju konspiracije na koju oni tako lako nasedaju.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Što se tiče saradnje sa Hagom - šta je odlazeći predsednik u svom mandatu učinio da se ta saradnja poboljša?
A što se tiče "montiranog procesa" koji ima elemente optužbe protiv jednog naroda - kamo sreće da je taj narod sam optužio i osudio Šešelja zbog svega šta je učinio!
Ponavljam - za medije na Zapadu u vreme sukoba Šešelj je sa svojim idiotskim izjavama bio neiscrpni izvor materijala za anti-srpsku propagandu. Mnogo češće je bio na prvim stranama dnevnih listova od svog crvenog "vožda".
Sa ovom izjavom g. Koštunica je pokazao kako uopšte ne razume značaj marketinga u međunarodnim odnosima i dobro je što odlazi.

Milutin

pre 21 godinu

Uopste mi nije jasno zbog cega nijedna nasa vlast do sada, pocev od Milana Panica i Dobrice Cosica, pa preko Slobodana Milosevica i sada do Djindjiceve Vlade, ali tu se moze ukljuciti i predsednik Kostunica i njegov cuveni Kabinet, nije dostavila zaista obiman materijal koji je napravljen i koji postoji o zlocinima drugih naroda_Hrvata, muslimana i siptara nad Srbima. Znamo za ekspertize naseg poznatog patologa dr. Stankovica i obilje materijala o zverstvima koja su cinjena nad Srbima. Za vreme Milosevica secam se da je tadasnji tuzilac Haskog tribunala rekao jasno i glasno:"Mi ocekujemo da nam srpska strana dostavi dokaze o zlocinima pocinjenim nad srpskim narodom, i mi znamo da je taj materijal pripremljen, ali ne znamo zbog cega nam se to jos ne dostavlja." Jako se dobro secam te izjave, nije to bila Karla del Ponte, vec onaj tuzilac, zaboravio sam mu ime pre nje, koja me je zapanjila.A sada vidim iz ove Kostunicine izjave da to do danas nije dostavljeno.

MIROSLAV

pre 21 godinu

Slazem sa sa Kostunicom da je neophodno naci "sredinu" u saradnji sa haskim sudom. No da bi se napravio korak napred, odnosno da bi se pokazalo da smo zaista za jednu takvu saradnju, neophodno je da se prvo izruce svi ratni zlocinci iz Srbije a potom da se upute materijali o zlocincima nad srpskim stanovnistvom. Izjave tipa "montirani procesi" zvuce kao nacionalna zalopojka i nikako ne mogu biti od koristi srpskom narodu.

Posmatrac

pre 21 godinu

Velike reci jednog politicara.Kada Kosturica govori ili radi nesto kao Savezni Predsednik da li on to radi na ime naroda ili ne? Zbog toga greske jednog politicara kao sto je bio Milosevic ili Seselj ne mozes tako cisto da tumacis kao samo licne greske narocito kada oni su izabrani nekoliko puta na drzavnim duznostima. Razlika je da onaj ko gresi realno napravi jednu personalno gresku i mora biti kaznjeno direktno samo licno. Narod napravi indirekto gresku kada izbori njega na velikim duznostima i zbog toga i placa racune indirektno kao sto sve bivse socilajsticke zemlje jos placaju za svoje greske...Tako Kostunica je napravio veliku gresku kada se slikao sa puskom na ramenima boreci protiv drugih naroda a drugi koji su izabrali njega napravili indirektnu gresku videvsi tu sliku..

Florestan

pre 21 godinu

"Obradjena i dobro dokumentovana dokumentacija" je imperativ, ne toliko u Seseljevom sudenju nego zbog upoznavanja sa istorijom. Mislim da je sukob u bivsoj Jugi mogao biti izbegnut da jedna od komponenata raspirivanja mrznje nije bila Titova i Miloseviceva propaganda, prva zbog bratstva i jedinstva i naglasavanje vodece uloge KPJ, druga zbog raspirivanja mrznje i etnickog ciscenja, obe su imale zajednicki imenilac - vlast. Istinu treba uvek znati jer to je najjace i najtrajnije oruzje u svakoj situaciji.
Seseljeva strategija vec se moze naslutiti, novo raspirivanje mrznje, pozivanje na tudje virtuelne i prave zlocine da bi se opravdali sopstveni realni, publicitet i klovniranje. To kod suda ne moze da upali sud je tu da utvrdi zlocine za koje se sudi, jedan od tih zlocina je bio pranje mozga sopstvenog naroda.

Djenka

pre 21 godinu

Sta vredi dostavljannje materijala o zlocinima nad Srbima kada ce se to iônako zaturiti ili izgubiti. Nas niko zivi ne vidi kao bilo kakve zrtve, nas pre poistovecuju sa talibanima ili fasistima (o ironije da se vecni protivnici fasizma tako predstave, a stalni saveznici (Hrvastka, Slovenija, Albanija...) predtave kao zrtve). Ja ne znam sta treba uraditi ali znam da taj materijal nece nikome nista znaciti.

evita

pre 21 godinu

Mozda je gosp. Kostunica neodlucan, cangrizav i sta sve ne jos! Ali sigurna sam da je barem kompetentan da daje izjave i ocene pravne prirode za razliku od mnogih samozvanih "pravnih strucnjaka".

Milevk

pre 21 godinu

Zanimljivo, niko ne kapira da Kostunica jedino tako moze da rasturi seseljevu radikalnu stranku ako privuce glasove radikala. Posto je Seselj u Hagu oslabljena je radikalna stranka a privlacenjem glasova radikala rastura se i sama stranka. Racunica jednostavna i jedna ultra-desnicarska radikalna stranka nestaje u Srbiji. To nije nikakvo udvaranje to je politicka mudrost pod uslovom da je to razlog.

zoran

pre 21 godinu

Ne postoji propaganda koja brise istinu u glavama Srba. Mozda zaborave istinu za koju deceniju. U tom trenutku svi koji sa pristojne daljine podrzavaju uterivanje demokratije mogu da se vrate u zemlju i mirno rasprodaju ostatke.

mileni-svileni

pre 21 godinu

Svilanovic - "pravi drzavniik i mudar politicar"- MASHALA!
Pa sta je uradio za svoj Kosmet?(Tvrdi da je odatle) Da li je ikad poslao barem notu u UN?
Da li smo nesto dobili od njegove beskicmenjacke politike? REZULTATI su bitni...Nista!Naslednici Alije Izetbegovica i dalje tuze SCG, a Svilanovic ide da im se dodvorava, "razvija prijateljske odnose" sa onima koji ne priznaju vlastite zlocine, i jos traze tudje pare i teritorije...Uziveo se covek u kurirusku funkciju BG- Washington i BG-Bruxelles...Pustili smo ga da vidimo da li ce mozda za razliku od inacenja to doneti ikakve rezultate...ali nista...Jalova je njegova rabota - a mozda i nije. Bitno je da ima neku funkciju ("MINISTAR BRE!")predsednik stranke koja uziva 0.5 % glasacke podrske - nepojmljivo u svetskoj politickoj praksi.
Sto pre se Srbija otarasi "komunista u fraku" tipa Svilanovic&Co. moci ce da formira mudriju politiku.

nikola

pre 21 godinu

Gospodin "TRUT" uvek sve zna najbolje, samo nikako da nešto i uradi po bilo kom pitanju! Zašto njegova Savezna vlada sa SNP-om(ili SKJ) nije nešto uradila po pitanju ratnih zločina , a kad već nije savezna vlada mogla je Njegova Komisija za istinu i pomirenje! Stvarno mi je više muka da ga slušam kako kuka i ne radi ništa ,ali blizu je i 3.mart pa će i mojim mukama doći kraj!

Pokan

pre 21 godinu

Hmm, mislim da je danas najlakse optuzivati sada vec bivseg predsednika, mada ne znam da li je iko od danasnjih nazovi politicara zasluzio bilo kakve reci hvale, za sve svoje "pametne" postupke ucinjene do sad!

Frajla

pre 21 godinu

Voja o Voji..
Voja, K. je takodje jedan od "izdajnika srpstva" i saucesnik formiranja antisrpskih snaga, otpora i slicnih... nije valjda da ga vec grize savest sto je izneverio svoje ljude!

Trifun

pre 21 godinu

"Kolektivna odgvornost" ocigledno odgovora samo Kostunici i njemu slicnima, da bi pod taj siroki tepih gurnuli svaku gadost koja je ikada ucinjena. Udvarao se prvo JUL-u i SPS-u, sad SRS-u... da li ce ikada dovoljan broj ljudi shvatiti koliko je on uzasno negativna pojava na nasoj politickoj sceni?

Leposava Arandjelovic

pre 21 godinu

Licemer! A sta je radio dve godine, dok je bio na vlasti, sad se setio!
Uostalom, Hag tako ne funkcionise: mi im damo dokumenta, oni podignu istragu; sto ne saradjujemo sa Haskim istrazivacima, koji su dolazili ovde da ispituju srpske izbeglice o zlocinima nad Srbima - njima se to ne dozvoljava, a onda kukamo kako samo Srbima sudi. Hvala bogu, Kostunica nece jos dugo da sludjuje ovaj narod svojim tipicnim nebulozama!

goodman

pre 21 godinu

Jos kako je ovo proces srpskom narodu. Kada ih sve nanizu tamo u Hagu i svi dobiju vise no sto je Biljana dobila, ispasce Srbija agresor prema svim ostalim drzavicama - bivsim republikama. I onda ce nam razrezati reparacije peprema Hrvatskoj i BIH jer njihovih predstavnika nema u celijama Haskim. A da Milosevic i Seselj nisu pruzili otpor u Slavoniji i Istocnoj Bosni, moj stan u Novom Beogradu bi pao jos pod Tudjmanom u hrvatske ruke mnogo pre Knina. Lako je sad se trsiti sa postapalicom: "To nije bio moj rat!" Jel' vidite sta nam rade Ameri 3 godine posle promene rezima. Ne vidi se izlaz u tunelu.

Mashan Stankovic

pre 21 godinu

Kostunica = Seselj u fraku!
Mogao bi malo da se ugleda na Svilanovica koji se ponasa kao pravi drzavnik i mudar politicar!

Dragutin

pre 21 godinu

Njegova nacionalisticka demagogija je vec odvratna. Poistovecuje optuznicu protiv Seselja (!) sa optuznicom protiv celog naroda! Sada se udvara Seseljevim biracima, to je jedino sto ga u ovome zanima, On je glavna, niposto ne i jedina, prepreka sto smo ispustili izuzetnu sansu da se odredimo prema poslednjih petnaest godina.
P.S. Tragikomicno je sto njemu popularnost pada. Prica ogavne stvari u zamenu ni za sta.

asterix

pre 21 godinu

Hajde navalite sa optuzbama na Kostunicu zbog ove izjave. Pre nego sto pocnete, hteo bih da vas podsetim da su prosle nedelje, u Despotovcu, Demokratska Stranka, SPS i SRS usli u koaliciju da bi uzeli vlast u opstini.

ana

pre 21 godinu

Pa, dobro , sto se on kao vrstan pravnik i ocigledno ekspert za sve , ne deklarise javno , jasno i glasno kao branilac lika i dela bivseg rezima !Mozda ce tako nekim njegovim obozavaocima neke stvari biti jasnije. A mozda cemo i mi ostali napokon shvatiti da likovi kao sto su Sloba i Seselj , spadaju u zive svece i najbolje branitelje srpskog naroda !(Daleko bilo !!)

Dragan G.

pre 21 godinu

Naravno da se na pritiske iz Haga mora odgovoriti i dostavljanjem obimne i dobro obrađene dokumentacije o zločinima nad stanovnicima SRJ, ali naše vlasti to ne čine. Zato treba kazniti ljude koji su odgovorni za to. Onda se sigurno to opet nece ponoviti a bice odmah vidno bolje i u drugim sferama zivota.
Motka je za nasu vladu iz raja izasla, misle da su Bogom dani da vladaju bez odgovornosti. Pa i u skoli kada ne znas dobijes jedan kao kaznu. Zasto je kazna izostala u proteklih 2-3 decenije????

g.m.

pre 21 godinu

Mozda patim od kokosije-pravnog slepila, ali, za razliku od g. Kostunice, ni jednu optuznicu podignutu u Hagu, pa tako ni ovu protiv g. Seselja, ne vidim kao optuzbu protiv "jednog naroda", kako to kaze g. Kostunica, pa makar taj "jedan narod" bili i Srbi. Uzgred: bivsa SRJ odnosno sadasnja SCG nije drzava samo "jednog naroda", pa mozda ne bi bilo zgoreg da predsednik (jos?) objasni sta misli pod tom odrednicom "jedan narod". (P.S. Za razliku od mene, mozda g. Kostunica misli da se i u Nirnbergu sudilo (svim) Nemcima?)

Jelena Pavlovic

pre 21 godinu

Hvala Bogu da je Seselj u Hagu. Srbija kao najveca republika sa prestonicom u Beogradu u kome su bili (su) svi simboli koji oznacavaju drzavu , u kojoj su bile (jos uvek) rezidencije onih koji su donosili odluke o ratu i miru ima veliki broj "svojih" predstavnika pred haaskim sudom koji je jedini bio u stanju da zapocne proces protiv najodgovornijih ljudi za dogadjanja u bliskoj proslosti. Retorika tipa ove koju predsednik, drzave koja vise ne postoji, primenjuje je krajnje nepotrebna i neukusna. Sudjenje Seselju, Milosevicu i ostalima nije sudjenje srpskom narodu koji, u krajnjem slucaju, ukoliko zeli da zivi u demokratskom drustvu, mora da prihvati odgovornost za odabir koji pravi u vreme izbora. Izlazak na izbre, stajanje iza svojih kandidata je ozbiljna stvar. Onaj koji klice i bodri ohrabruje svog kandidata da cini u njegovo ime ono sto treba ciniti.

Sasa

pre 21 godinu

Cika Voja izgleda nalazi sebe u opoziciji. Licno ne mnogo inventivan ali pametan i obrazovan, sklanja se sa dnevnog zrvnja i ide na sporovozni kolosek. Odatle moze svako malo da nesto zacangriza, da kaze nesto pametno, da se buni i kritikuje, jer u svakom drustvu ima nesto da se kritikuje, a onda opet da se vrati i "spokojno sanja".
Sale Srbin

inquisitive

pre 21 godinu

Samo me zanima sto te dokaze nije Hagu dostavila vlada SRJ za dve godine dok je on bio na vlasti?
A sto se Seselja tice, to nikako ne moze biti proces protiv naroda na koji je on nasrtao pesnicama i pistoljima (setimo se taxista, studenata, advokata Barovica...)

Dunje Ranke

pre 21 godinu

Vojislavima ide u prilog da prozivaju kolektivnu odgovornost Srpskog naroda kako bi sa sebe zbacili individualne krivice jer su taj isti narod sami urnisali. Bolje im je da ne iznose ovakve opaske pred javnost jer time aludiraju i Haskom sudu a i Srpskom narodu da moramo da delimo ucinak koji su zlocinci napravili. Seselj moze da bude patriota i heroj Kostunici ali za mene je on nistavilo i ja necu da me iko poistovecuje sa krvolocim bicima. Kosunica neka prestane da podilazi Seseljevcima i ubira poene tako sto svojim licnim zakljuccima potencira teoriju konspiracije na koju oni tako lako nasedaju.

Lale, Beč

pre 21 godinu

Što se tiče saradnje sa Hagom - šta je odlazeći predsednik u svom mandatu učinio da se ta saradnja poboljša?
A što se tiče "montiranog procesa" koji ima elemente optužbe protiv jednog naroda - kamo sreće da je taj narod sam optužio i osudio Šešelja zbog svega šta je učinio!
Ponavljam - za medije na Zapadu u vreme sukoba Šešelj je sa svojim idiotskim izjavama bio neiscrpni izvor materijala za anti-srpsku propagandu. Mnogo češće je bio na prvim stranama dnevnih listova od svog crvenog "vožda".
Sa ovom izjavom g. Koštunica je pokazao kako uopšte ne razume značaj marketinga u međunarodnim odnosima i dobro je što odlazi.

Milutin

pre 21 godinu

Uopste mi nije jasno zbog cega nijedna nasa vlast do sada, pocev od Milana Panica i Dobrice Cosica, pa preko Slobodana Milosevica i sada do Djindjiceve Vlade, ali tu se moze ukljuciti i predsednik Kostunica i njegov cuveni Kabinet, nije dostavila zaista obiman materijal koji je napravljen i koji postoji o zlocinima drugih naroda_Hrvata, muslimana i siptara nad Srbima. Znamo za ekspertize naseg poznatog patologa dr. Stankovica i obilje materijala o zverstvima koja su cinjena nad Srbima. Za vreme Milosevica secam se da je tadasnji tuzilac Haskog tribunala rekao jasno i glasno:"Mi ocekujemo da nam srpska strana dostavi dokaze o zlocinima pocinjenim nad srpskim narodom, i mi znamo da je taj materijal pripremljen, ali ne znamo zbog cega nam se to jos ne dostavlja." Jako se dobro secam te izjave, nije to bila Karla del Ponte, vec onaj tuzilac, zaboravio sam mu ime pre nje, koja me je zapanjila.A sada vidim iz ove Kostunicine izjave da to do danas nije dostavljeno.

MIROSLAV

pre 21 godinu

Slazem sa sa Kostunicom da je neophodno naci "sredinu" u saradnji sa haskim sudom. No da bi se napravio korak napred, odnosno da bi se pokazalo da smo zaista za jednu takvu saradnju, neophodno je da se prvo izruce svi ratni zlocinci iz Srbije a potom da se upute materijali o zlocincima nad srpskim stanovnistvom. Izjave tipa "montirani procesi" zvuce kao nacionalna zalopojka i nikako ne mogu biti od koristi srpskom narodu.

Posmatrac

pre 21 godinu

Velike reci jednog politicara.Kada Kosturica govori ili radi nesto kao Savezni Predsednik da li on to radi na ime naroda ili ne? Zbog toga greske jednog politicara kao sto je bio Milosevic ili Seselj ne mozes tako cisto da tumacis kao samo licne greske narocito kada oni su izabrani nekoliko puta na drzavnim duznostima. Razlika je da onaj ko gresi realno napravi jednu personalno gresku i mora biti kaznjeno direktno samo licno. Narod napravi indirekto gresku kada izbori njega na velikim duznostima i zbog toga i placa racune indirektno kao sto sve bivse socilajsticke zemlje jos placaju za svoje greske...Tako Kostunica je napravio veliku gresku kada se slikao sa puskom na ramenima boreci protiv drugih naroda a drugi koji su izabrali njega napravili indirektnu gresku videvsi tu sliku..

Florestan

pre 21 godinu

"Obradjena i dobro dokumentovana dokumentacija" je imperativ, ne toliko u Seseljevom sudenju nego zbog upoznavanja sa istorijom. Mislim da je sukob u bivsoj Jugi mogao biti izbegnut da jedna od komponenata raspirivanja mrznje nije bila Titova i Miloseviceva propaganda, prva zbog bratstva i jedinstva i naglasavanje vodece uloge KPJ, druga zbog raspirivanja mrznje i etnickog ciscenja, obe su imale zajednicki imenilac - vlast. Istinu treba uvek znati jer to je najjace i najtrajnije oruzje u svakoj situaciji.
Seseljeva strategija vec se moze naslutiti, novo raspirivanje mrznje, pozivanje na tudje virtuelne i prave zlocine da bi se opravdali sopstveni realni, publicitet i klovniranje. To kod suda ne moze da upali sud je tu da utvrdi zlocine za koje se sudi, jedan od tih zlocina je bio pranje mozga sopstvenog naroda.

Djenka

pre 21 godinu

Sta vredi dostavljannje materijala o zlocinima nad Srbima kada ce se to iônako zaturiti ili izgubiti. Nas niko zivi ne vidi kao bilo kakve zrtve, nas pre poistovecuju sa talibanima ili fasistima (o ironije da se vecni protivnici fasizma tako predstave, a stalni saveznici (Hrvastka, Slovenija, Albanija...) predtave kao zrtve). Ja ne znam sta treba uraditi ali znam da taj materijal nece nikome nista znaciti.

evita

pre 21 godinu

Mozda je gosp. Kostunica neodlucan, cangrizav i sta sve ne jos! Ali sigurna sam da je barem kompetentan da daje izjave i ocene pravne prirode za razliku od mnogih samozvanih "pravnih strucnjaka".

Milevk

pre 21 godinu

Zanimljivo, niko ne kapira da Kostunica jedino tako moze da rasturi seseljevu radikalnu stranku ako privuce glasove radikala. Posto je Seselj u Hagu oslabljena je radikalna stranka a privlacenjem glasova radikala rastura se i sama stranka. Racunica jednostavna i jedna ultra-desnicarska radikalna stranka nestaje u Srbiji. To nije nikakvo udvaranje to je politicka mudrost pod uslovom da je to razlog.

zoran

pre 21 godinu

Ne postoji propaganda koja brise istinu u glavama Srba. Mozda zaborave istinu za koju deceniju. U tom trenutku svi koji sa pristojne daljine podrzavaju uterivanje demokratije mogu da se vrate u zemlju i mirno rasprodaju ostatke.

mileni-svileni

pre 21 godinu

Svilanovic - "pravi drzavniik i mudar politicar"- MASHALA!
Pa sta je uradio za svoj Kosmet?(Tvrdi da je odatle) Da li je ikad poslao barem notu u UN?
Da li smo nesto dobili od njegove beskicmenjacke politike? REZULTATI su bitni...Nista!Naslednici Alije Izetbegovica i dalje tuze SCG, a Svilanovic ide da im se dodvorava, "razvija prijateljske odnose" sa onima koji ne priznaju vlastite zlocine, i jos traze tudje pare i teritorije...Uziveo se covek u kurirusku funkciju BG- Washington i BG-Bruxelles...Pustili smo ga da vidimo da li ce mozda za razliku od inacenja to doneti ikakve rezultate...ali nista...Jalova je njegova rabota - a mozda i nije. Bitno je da ima neku funkciju ("MINISTAR BRE!")predsednik stranke koja uziva 0.5 % glasacke podrske - nepojmljivo u svetskoj politickoj praksi.
Sto pre se Srbija otarasi "komunista u fraku" tipa Svilanovic&Co. moci ce da formira mudriju politiku.

nikola

pre 21 godinu

Gospodin "TRUT" uvek sve zna najbolje, samo nikako da nešto i uradi po bilo kom pitanju! Zašto njegova Savezna vlada sa SNP-om(ili SKJ) nije nešto uradila po pitanju ratnih zločina , a kad već nije savezna vlada mogla je Njegova Komisija za istinu i pomirenje! Stvarno mi je više muka da ga slušam kako kuka i ne radi ništa ,ali blizu je i 3.mart pa će i mojim mukama doći kraj!

Pokan

pre 21 godinu

Hmm, mislim da je danas najlakse optuzivati sada vec bivseg predsednika, mada ne znam da li je iko od danasnjih nazovi politicara zasluzio bilo kakve reci hvale, za sve svoje "pametne" postupke ucinjene do sad!

Frajla

pre 21 godinu

Voja o Voji..
Voja, K. je takodje jedan od "izdajnika srpstva" i saucesnik formiranja antisrpskih snaga, otpora i slicnih... nije valjda da ga vec grize savest sto je izneverio svoje ljude!

Trifun

pre 21 godinu

"Kolektivna odgvornost" ocigledno odgovora samo Kostunici i njemu slicnima, da bi pod taj siroki tepih gurnuli svaku gadost koja je ikada ucinjena. Udvarao se prvo JUL-u i SPS-u, sad SRS-u... da li ce ikada dovoljan broj ljudi shvatiti koliko je on uzasno negativna pojava na nasoj politickoj sceni?

Leposava Arandjelovic

pre 21 godinu

Licemer! A sta je radio dve godine, dok je bio na vlasti, sad se setio!
Uostalom, Hag tako ne funkcionise: mi im damo dokumenta, oni podignu istragu; sto ne saradjujemo sa Haskim istrazivacima, koji su dolazili ovde da ispituju srpske izbeglice o zlocinima nad Srbima - njima se to ne dozvoljava, a onda kukamo kako samo Srbima sudi. Hvala bogu, Kostunica nece jos dugo da sludjuje ovaj narod svojim tipicnim nebulozama!

goodman

pre 21 godinu

Jos kako je ovo proces srpskom narodu. Kada ih sve nanizu tamo u Hagu i svi dobiju vise no sto je Biljana dobila, ispasce Srbija agresor prema svim ostalim drzavicama - bivsim republikama. I onda ce nam razrezati reparacije peprema Hrvatskoj i BIH jer njihovih predstavnika nema u celijama Haskim. A da Milosevic i Seselj nisu pruzili otpor u Slavoniji i Istocnoj Bosni, moj stan u Novom Beogradu bi pao jos pod Tudjmanom u hrvatske ruke mnogo pre Knina. Lako je sad se trsiti sa postapalicom: "To nije bio moj rat!" Jel' vidite sta nam rade Ameri 3 godine posle promene rezima. Ne vidi se izlaz u tunelu.