Tehnopolis

Utorak, 16.02.2010.

13:03

ARM i GlobalFoundries 28-nm čip

Kompanija koja se bavi dizajnom naprednih procesorskih rešenja malih dimenzija i ultraniske potrošnje, ARM, i gigant kompanija proizvođač čipova, GlobalFoundries, ćerka kompanija AMD-a, iznenadili su javnost na Svetskom kongresu mobilne telefonije koji se održava u Barseloni.

Izvor: Bozza Bench

Izvor: B92

Default images

Kompanije su na pomenutom kongresu objavile detalj o njihovoj saradnji na predstavljanju novog visokointegrisanog „System on Chip“ (SoC) rešenja namenjenog sledećoj generaciji super pametnih mobilnih telefona.

Novi čip će se bazirati na ARM Cortex A9 procesoru i biće namenjen smartbook i netbook računarima, smartphone uređajima kao i tablet računarima. Glavno unapređenje je na polju uštede energije, gde novi procesor troši i do 30% manje električne energije, time omogućujući duplo veći životni vek baterije u „stand by“ režimu prilikom poređenja sa procesorima postojeće, 45-nm generacije. Novi ARM procesor će se proizvoditi uz upotrebu najnovije GF's 28nm Gate-First High-K Metal Gate (HKMG) tehnologije koja omogućava postizanje za 40% boljih performansi uz istu emisiju toplote, kao postojeća generacija procesora.

Prelazak na novu, 28-nm tehnologiju, biće zančajan podsticaj za omasovljenje upotrebe bežične tehnologije, tvrde odgovorni u ARM-u. GlobalFoundries planira otpočinjanje proizvodnje nove generacije ARM čipova u drugoj polovini ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: