60 Komentari

Sortiraj po:

verba volant

pre 4 godine

Malo ko od komentatora je pročitao pesmu, ili jeste,ali je propustio poruku. Ona se nalazi u poslednjem stihu.
E, pa dragi moji, sve radite suprotno od onoga za šta se divni Šantić moli bogu.
Ja sam ateista, ali mi je srce zadrhtalo kad sam pročitala pesmu. Ne prebrojavajte krvna zrnca, poslušajte velikog pesnika. To što on traži je teško, ali nije nemoguće.

Mirjana

pre 4 godine

Toliko komentara oko Bošnjaka, muslimana, Srba, ko je šta, kako se zove... Da li baš uvek morate da u kal bacite sve?
Bog nije ovde religijski pojam (može ako želite), već radije simbol odakle je sve poteklo, izvor suštine, ...
Stihovi su filozofija i emocija.

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@MaliMuhamed

1530 Kuripešić napisa

na strani 54. "Putopis kroz Bosnu" Benedikt Kuripešić, izdanje Svjetlost, Sarajevo 1950.g. je navedeno sljedeće:

.....Drugi su Srbi (Surfffen), koje zovu Vlasi, a mi ih zovemo CIGANI (Zigen) ili Martolozi (Marcholosen). Ovi DOLAZE iz Smedereva (Schmedraw) i Biograda a vjere su sv.Pavla.

Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na rimski i gerčki verozakon"

T-ZeX

pre 4 godine

Prelepi stihovi Alekse Santica. Pustite druge rasprave sa nasom bracom muslimanima iz BiH . Situaciju oko njih je najbolje opisao Mesa Selimovic . Nekad smo bili jedan narod . Mozda i mi snosimo deo odgovornosti sto se vise ne izjasnjavaju kao Srbi. Crkva je rekla da ne mozes biti srbin ako nisi pravoslavac . Sto je po meni glupost planetarna koja nas je samo dodatno podelila . Aleksa je bio ubedjeni jugosloven , smatrajuci ispravno da je isti narod koji istim jezikom govori. Kako bilo , zajednicka drzvava je propala , videsmo da ne umemo da zivimo zajedno . Sto ne znaci da moramo da se svadjamo . Eto , sad svako ima svoje " dvoriste " a teme za svadje i dalje su nam iste .

zlopamtilo

pre 4 godine

@Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?
(Пилипенда, 02. februar 2020 17:54)
Potraži na netu fotografije iz negde 1900, stotinjak mladića sa fesovima, maturanti Mostarske gimnazije, a iznad njih srpska zastava! I da, izjašnjavali su se kao Srbi!

Igor Pg

pre 4 godine

I po meni najjljepša slobodarska pjesma naše poezije napisana je perom ovog velikana. Napisao ju je na jednom od njegovih proputovanja kroz Crnu Goru kada mu se prolazeci preko Njeguša ukazao jedan od najdivnijih prizora na svijetu-pogled na cijeli BokoKotorski zaliv. Dok je pisao boravio je u kuci u kojoj se danas nalazi restoran nazvan po toj pjesmi "Nevjesta Jadrana". Nevjerovatno je iskustvo boraviti na ovom mjestu gledati tu ljepotu i čitati ove vannremenske stihove.

BOKA

Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom ko od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi’!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi.

I da s tobom gledam na tvoj Lovćen plavi!
Pa jednoga dana, kad se gospod javi,
Kad orlovi naši visoko zabrode

I sa tvojih ruka panu gvožđa tvrda,
Da pobjednu himnu slušam s tvojih brda
I da s tobom slavim dan zlatne slobode!

debil

pre 4 godine

U to doba Austro Ugarska je imala drugačiju politiku osvajanja nego danas. Umesto što ratuju protiv Srba kao pre, danas su podelili Srbe i napravili 7-8 državica koje su usmerene jedna protiv druge, i na taj način je rešeno pitanje Balkana.

JivaNS

pre 4 godine

Ovde kad čitaš komentare misliš da rat nije ni završen. Pošto živim u ulici Alekse Šantića, a on je rodom iz Mostara, a sve Srbe su proterali iz MO, a rat još traje, kad izađem na ulicu treba da očekujem nekog snajpera, iza ugla ili neke ulice ne Drage Spasić.
Uzdržite se komentara koji ne vode ničemu.
Danak u krvi je bio strašan ali si ga preterao sa "nekoliko stotina hiljada". Ne znam ni gde bi smestili toliku decu, nisu imali Bgd na vodi.

neutralni felsh

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
(neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.
(Натурални фреш, 02. februar 2020 23:12)

naprotiv. jedino mislim da je to vrlo nepristojno pitanje. naravno, ubedjivanje oko toga ko je sta, jos je skandaloznije.

Mali Muhamed

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)
Uvek je lepo pročitati neku nebulozu od vas istinskih "Bošnjaka", nasmejati se koliko ste nedosledni, izgubljeni u alavoj nameri svojatanja tuđeg. Pa, Samire, evo, pokušaj potražiti na YT predavanja profesora Saliha Selimovića, verovatno si čuo i za Mehmeda Mešu Selimovića, pa poslušaj šta on kaže, a nema razloga da mu ne veruješ. Saznat ćeš istinu o tome ko si i šta si, bez da prosipaš žuč po Srbima koji ti istinu zbore. A što se tiče tvoje tvrdnje da "Aleksa je srpski i bosanski velikan...", nepotrebno vređaš čoveka. On je srpski i hercegovački velikan, a to su bili i Džemal Bijedić, Jole Musa i Duško Bajević. Evo, probaj Blaža Sliškovića nazvati bosanskim fudbalerom, pa ćeš čuti šta će ti reći. Ako si aludirao na "bošnjački", i tu si omanuo. Džemal je bio Musliman, Jole Hrvat, a Duško Bajević nije taj kalibar, mada, ipak je bio Srbin.
Eto, to ti je "On the topic", a ti kako hoćeš.

Натурални фреш

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.
(Fake, 02. februar 2020 19:34)

Pogrešno interpretiraš. Džemal jeste dosta doprineo da se muslimani definišu kao narod u SFRJ, ali nije presudno. Jednako kao i braća Hakija i Hamdija Pozderac, Nijaz Duraković i Raif Dizdarević. To su bili neki drugi (Atif Purivatra, npr.), ali do tog vremena kada su im dodelili veliko slovo "M" u nazivu, izjašnjavali su se kao Srbi ili Hrvati islamske veroispovesti, i vrlo, vrlo mali broj njih kao "Jugosloveni". Današnji naziv im je nametnut od strane SDA i Alije Izetbegovića. Sve do 1995. godine u BiH i ostalim republikama bivše SFRJ su živeli Muslimani, a onda su na prečac nestali, da ne bi bili okrivljeni za rat i zločine koje su počinili, pa su se prekrstili u "Bošnjake". Tako, po njima, rat nisu počeli "Bošnjaci", ali su u ratu stradali, mada tada nisu ni postojali. Osim toga, znali su da će u zapadnim zemljama vrlo brzo izgubiti simpatije, čim prve njihove laži isplivaju, pa još ako su muslimani. Ovako, šta zna neki obični Šved, Holanđanin, Finac..., ko su "Bošnjaci", to ih samo asocira na "Bosnia" i laž može dalje da egzistira.

evo zasto

pre 4 godine

Zasto je bitna prica ko je musliman srbin bosnjak hrvat?
Stihovi su divni, treba is osecati, prozimati I uzivati u njihovoj ljudskosti
(zaciorski, 2. februar 2020 20:48)

Zato sto su ti koje si nabrojao zajednicki proterali sve Srbe iz Mostara pa danas u Mostaru vise nema Srba.

Mehmed paša Sokolović

pre 4 godine

Ako ovi današnji takozvani Bošnjaci nisu Srbi po svom poreklu, onda gde nestadoše na stotine i stotine hiljada srpskih dečaka koje su Turci 400 godina u kontinuitetu otimali od njihovih roditelja i odvodili ih u Stambol i Jedrene da bi ih tamo prevodili na islam i od njih pravili janjičare koje su nam potom vraćali ovde da bi zarad porte i sultanata činili zulume, često ne znajući ni sami nad kim ih vrše?

I ko su uopšte potomci tih naših janjičara, ako nisu Bošnjaci?

Prestanite više da se pravite slepi i gluvi, Bošnjaci su velikom većinom po svom poreklu potomci Srba janjičara i Srba koji su silom prilika prelazili na islam.

U jednom momentu, tamo negde u 16. i 17. veku negde oko 25-30% Srba je na ovaj ili onaj način već prešlo na islam, nije sav taj naš narod preko noći sam od sebe mogao tako lako da nestane i to odjedamput.

Znao je to i Aleksa Šantić, pa je zato i napisao jednu od svojih najlepših pesama:

"Ostajte ovdje"

Becki konjusari

pre 4 godine

76er, seti se ko je tebi bio pradeda, turčin jeste.
(Cincar, 02. februar 2020 19:33)


hahahaaaaa...ma da, kako da ne...jedan obican mit. E sad, jel ti stvarno mislis da su prezimena u Turskoj zavrsavaju na "ić" ?!

Imajte malo postovanja prema svojim precima, moj savet, pitaj starije.

Nostradamus

pre 4 godine

Aleksa Santic je bio inspirisan idejom jugoslovenstva a ne srpstva iako je bio Srbin. Posmatrati te ljude iz njegovog vremena kroz prizmu danasnjeg nacionalizma nema nikakvog smsila.

Jole

pre 4 godine

Meni je ipak njegova najdraža i najlepša pesma ''Veče na školju''. Iako kratka, neverovatno je slikovita. Odličan je način na koji su kratki stihovi 'presečeni' tako da se dve rečni jedna do druge rimuju: npr. plava-spava, čime se pojačava ritmičnost pesme. Neverovatna ritmičnost postignuta rimom. Moderni pesnici beže od rime, jer ne znaju da je ukrote, pa pišu često šturu poeziju u prozi, dok su velikani pisane reči, kao Šantić, znali da pripitome rimu i iskoriste je na najbolji način.
Najdraža mi je treća tj. pretposlednja strofa: ''Kleče mršave glave, pred likom Boga svog. Ištu, al' tamo samo ćuti raspeti Bog.''

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

renesansa srpske kulture i inteligencije je upravo to vreme - kraj 19.i početak 20. veka. Skoro svaki Srbin koji je nečim zadužio svoj narod i čovečanstvo je to radio upravo tada. Od nauke - Tesla, Pupin, Milanković, Cvijić, Pančić, Alas, preko umetnosti - Šantić, Stanković, Sremac, Đura Jakšić, Mokranjac, Kočić, Laza Kostić, Lazarević, Domanović, Zmaj, administracije i politike - Pašić, Stojanović, Miletić, Prodanović, Tomić, da ne pričamo o vojskovođama. A nije falilo ni neustrašivih, ne ulazeći u to koliko je to bilo dobro ili loše. Samo u nekoliko kratkih decenija dovoljno za cele istorije mnogo većih naroda. Neverovatan je to bio period.

Sisoje

pre 4 godine

@onaj cije ime necu da pomenem, i @Samir

Bosnjake je kao naciju napravio upravo original onoga cije ime necu da pomenem, kao i jedna glupava politika koja je od stvaranja Kraljevine SHS vodjena - komunisti u toj glupavoj politici nisu bili nikakav izuzetak. U vezi Mostara, meni je uvek srce bilo puno kada je igrao Velez i u njemu trio "BMV" (za mladje: Dusan Bajevic, Enver Maric i Franjo Vladic - pogledajte na Internetu ko su oni bili i sta su zajedno radili!) - jedan sjajni jugoslovenski trio koji je pokazivao da barem na sportskom polju nema niti nacionalizma niti bilo cega drugog osim postovanja, drugarstva i saradnje ... Svi narodi biv. Jugoslavije su bili posebni na svoj nacin, i svi su imali vise zajednickog nego razlicitog. Ogromna istorijska greska je bila uzeti da ih se razdvaja, a rat je vec zlocin, koji vapi za pravdom - koja ce doci jednog dana, ali koju necemo docekati ni ja (koji sam taj rat dobrano isplakao, i u njemu izgubio drage prijatelje svih triju narodnosti) a ni oni koji sve druge ubedjuju da su svi na ovome svetu Srbi.

76er

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.

Ajde@

pre 4 godine

(Aleksandar, 02. februar 2020 17:45)

A ti si rodjace, da prostis, budala!
Ako u Boga ne veruješ, idi u crkvu, pa mu jasno to kaži. A onda ces videti kakav ćeš odgovor dobiti.
Bog daje različite darove ljudima, i jedan od njih je ovaj sto je Aleksa Santic imao. Jer prosto, osećao je i on sam da je to dar Božiji, ne i njegovo lično. To pesnici znaju sami u stvari, znaju oni čije je to.

Fake

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.

neutralni felsh

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.
(76er, 02. februar 2020 19:21)

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?

Mayhem

pre 4 godine

"Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир ."

A zasto onda toliko Slovena jedva čeka da se dočepa tih zlokobonih germanskih zemalja ? Nesto ne vidim da im je Rusija mnogo preča.

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@76er, tako je, nije turcin. Tebi je turcin. Jesi li potrazio pradjeda u anadoliji. 500 godina ste bili pod turcima, da su vas milovali, izlizali biste se za 500 godina.

TedZG

pre 4 godine

Gavrile Adžić kako te nije sram.
Ta žena koju nazivaš dalmatinkom katolkinjom je bila čista Hrvatica i najveća ljubav njegovog života.
Njegovi mu nisu dali da je oženi jer je druge vjere i nikad je nije prebolio.
Kad komentiraš velikog Aleksu ponos mog rodnog Mostara pazi što pišeš jer taj tvoj komentar i nije baš lijep.

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samir ajde ti iskrneo reci jesu li vas prije 15,20 godina nazivali Bosnjaci ili muslimani. Sto se mene tice nek vas zovu kako hoce samo ne Bosancima. Jer je to ipak mnogo stariji naziv, tj muslimani su dosli i nastali na teritoriji Bosne mnogo kasnije. A bolje je da imate neki naziv nego muslimani jer ne govori nista.

Markoni

pre 4 godine

Zašto bi bilo važno kako ko sebe doživljava? Nek se piše onako kako se oseća, Srbin, Hrvat, Musliman, Bošnjak, Crnogorac... Potpuno nebitno, odavno smo propustili sve šanse da budemo braća, poklali smo zbog nekakvih bliskoistočnih bogova i religija i sad smo tu gde jesmo.
Svi imaju svoju verziju istorije i od nje neće odustati, zato se ne treba oko toga nervirati a ovakve teme su svakako besmislene.

svetoliko srpstvo

pre 4 godine

Koliko su nazalost Srbi bili zaludjeni jedinstvom i zajednistvom sa ostalim narodima ex YU i borbi za slobodu.Lepo su to srbomrsci vratili.Licemeri.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)

Драган

pre 4 godine

Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир .

neko ko zna

pre 4 godine

Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

uopste nije bitno kako vas mi zovemo ...
mozes se zvati kako god hoces ...
Koreni ti odredjuju sta si.
Koliko kolena svog stabla unazad znas?

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Poluminutna lekcija iz istorije: za njegovog života Bošnjaci i Hrvati nisu postojali - postojali su Srbi muslimani, Cigani muslimani itd i Srbi katolici, Mađari / Ugari katolici itd.
U tekstu je izostavljena njegova pesma ,,Jahao sam konje'' na čije stihove je napisana muzika u duhu sevdalinke a na Jutjubu je snimak sjajne intepretacije zauvek nedostižnog Safeta Isovića.

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samire nekom je zivot majka nekom maceha. Kakogod vas zvali muslimana nije bilo u Bosni. Kralj Tvrtko prvi Kotromanic se zvao Kraljem Srba u Bosni i Podunavlju. Pozdrav i nema ljutnje brate i mi srbi smo ranije bili katolici do svetog save i mjenjali vjere svako malo al smo se posle ustalili isto ko vi danas. Pozdrav!

stefan

pre 4 godine

Oprost u smislu da se uzdignemo obrazujemo iskorenimo korupciju i nepostene politicare posecemo sabljom pravde koju cemo skovati odlucno i zajedno. Nikada ne treba zaboraviti istoriju i prolivenu krv nasih nevinih mirnih predaka koji su jedino zeleli da sacuvaju svoju veru i obradjuju svoj komad zemlje. Cuvajmo se zlih sunarodnika i negujmo visoko obrazovanje i ljubav

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bože,kakve stresne pesme su pisali naši velikani.On,Vojislav Ilić mlađi...Kakvi velikani...Neka im je večna slava.Kroz svoje stihove su osvedočili čitavu muku srpskog naroda kroz vekove...

Пилипенда

pre 4 godine

Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bože,kakve stresne pesme su pisali naši velikani.On,Vojislav Ilić mlađi...Kakvi velikani...Neka im je večna slava.Kroz svoje stihove su osvedočili čitavu muku srpskog naroda kroz vekove...

Пилипенда

pre 4 godine

Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?

svetoliko srpstvo

pre 4 godine

Koliko su nazalost Srbi bili zaludjeni jedinstvom i zajednistvom sa ostalim narodima ex YU i borbi za slobodu.Lepo su to srbomrsci vratili.Licemeri.

neko ko zna

pre 4 godine

Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

uopste nije bitno kako vas mi zovemo ...
mozes se zvati kako god hoces ...
Koreni ti odredjuju sta si.
Koliko kolena svog stabla unazad znas?

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samire nekom je zivot majka nekom maceha. Kakogod vas zvali muslimana nije bilo u Bosni. Kralj Tvrtko prvi Kotromanic se zvao Kraljem Srba u Bosni i Podunavlju. Pozdrav i nema ljutnje brate i mi srbi smo ranije bili katolici do svetog save i mjenjali vjere svako malo al smo se posle ustalili isto ko vi danas. Pozdrav!

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

renesansa srpske kulture i inteligencije je upravo to vreme - kraj 19.i početak 20. veka. Skoro svaki Srbin koji je nečim zadužio svoj narod i čovečanstvo je to radio upravo tada. Od nauke - Tesla, Pupin, Milanković, Cvijić, Pančić, Alas, preko umetnosti - Šantić, Stanković, Sremac, Đura Jakšić, Mokranjac, Kočić, Laza Kostić, Lazarević, Domanović, Zmaj, administracije i politike - Pašić, Stojanović, Miletić, Prodanović, Tomić, da ne pričamo o vojskovođama. A nije falilo ni neustrašivih, ne ulazeći u to koliko je to bilo dobro ili loše. Samo u nekoliko kratkih decenija dovoljno za cele istorije mnogo većih naroda. Neverovatan je to bio period.

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samir ajde ti iskrneo reci jesu li vas prije 15,20 godina nazivali Bosnjaci ili muslimani. Sto se mene tice nek vas zovu kako hoce samo ne Bosancima. Jer je to ipak mnogo stariji naziv, tj muslimani su dosli i nastali na teritoriji Bosne mnogo kasnije. A bolje je da imate neki naziv nego muslimani jer ne govori nista.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.
(Fake, 02. februar 2020 19:34)

Pogrešno interpretiraš. Džemal jeste dosta doprineo da se muslimani definišu kao narod u SFRJ, ali nije presudno. Jednako kao i braća Hakija i Hamdija Pozderac, Nijaz Duraković i Raif Dizdarević. To su bili neki drugi (Atif Purivatra, npr.), ali do tog vremena kada su im dodelili veliko slovo "M" u nazivu, izjašnjavali su se kao Srbi ili Hrvati islamske veroispovesti, i vrlo, vrlo mali broj njih kao "Jugosloveni". Današnji naziv im je nametnut od strane SDA i Alije Izetbegovića. Sve do 1995. godine u BiH i ostalim republikama bivše SFRJ su živeli Muslimani, a onda su na prečac nestali, da ne bi bili okrivljeni za rat i zločine koje su počinili, pa su se prekrstili u "Bošnjake". Tako, po njima, rat nisu počeli "Bošnjaci", ali su u ratu stradali, mada tada nisu ni postojali. Osim toga, znali su da će u zapadnim zemljama vrlo brzo izgubiti simpatije, čim prve njihove laži isplivaju, pa još ako su muslimani. Ovako, šta zna neki obični Šved, Holanđanin, Finac..., ko su "Bošnjaci", to ih samo asocira na "Bosnia" i laž može dalje da egzistira.

Драган

pre 4 godine

Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир .

evo zasto

pre 4 godine

Zasto je bitna prica ko je musliman srbin bosnjak hrvat?
Stihovi su divni, treba is osecati, prozimati I uzivati u njihovoj ljudskosti
(zaciorski, 2. februar 2020 20:48)

Zato sto su ti koje si nabrojao zajednicki proterali sve Srbe iz Mostara pa danas u Mostaru vise nema Srba.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Poluminutna lekcija iz istorije: za njegovog života Bošnjaci i Hrvati nisu postojali - postojali su Srbi muslimani, Cigani muslimani itd i Srbi katolici, Mađari / Ugari katolici itd.
U tekstu je izostavljena njegova pesma ,,Jahao sam konje'' na čije stihove je napisana muzika u duhu sevdalinke a na Jutjubu je snimak sjajne intepretacije zauvek nedostižnog Safeta Isovića.

Натурални фреш

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.

Nostradamus

pre 4 godine

Aleksa Santic je bio inspirisan idejom jugoslovenstva a ne srpstva iako je bio Srbin. Posmatrati te ljude iz njegovog vremena kroz prizmu danasnjeg nacionalizma nema nikakvog smsila.

76er

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.

Fake

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.

TedZG

pre 4 godine

Gavrile Adžić kako te nije sram.
Ta žena koju nazivaš dalmatinkom katolkinjom je bila čista Hrvatica i najveća ljubav njegovog života.
Njegovi mu nisu dali da je oženi jer je druge vjere i nikad je nije prebolio.
Kad komentiraš velikog Aleksu ponos mog rodnog Mostara pazi što pišeš jer taj tvoj komentar i nije baš lijep.

Sisoje

pre 4 godine

@onaj cije ime necu da pomenem, i @Samir

Bosnjake je kao naciju napravio upravo original onoga cije ime necu da pomenem, kao i jedna glupava politika koja je od stvaranja Kraljevine SHS vodjena - komunisti u toj glupavoj politici nisu bili nikakav izuzetak. U vezi Mostara, meni je uvek srce bilo puno kada je igrao Velez i u njemu trio "BMV" (za mladje: Dusan Bajevic, Enver Maric i Franjo Vladic - pogledajte na Internetu ko su oni bili i sta su zajedno radili!) - jedan sjajni jugoslovenski trio koji je pokazivao da barem na sportskom polju nema niti nacionalizma niti bilo cega drugog osim postovanja, drugarstva i saradnje ... Svi narodi biv. Jugoslavije su bili posebni na svoj nacin, i svi su imali vise zajednickog nego razlicitog. Ogromna istorijska greska je bila uzeti da ih se razdvaja, a rat je vec zlocin, koji vapi za pravdom - koja ce doci jednog dana, ali koju necemo docekati ni ja (koji sam taj rat dobrano isplakao, i u njemu izgubio drage prijatelje svih triju narodnosti) a ni oni koji sve druge ubedjuju da su svi na ovome svetu Srbi.

Markoni

pre 4 godine

Zašto bi bilo važno kako ko sebe doživljava? Nek se piše onako kako se oseća, Srbin, Hrvat, Musliman, Bošnjak, Crnogorac... Potpuno nebitno, odavno smo propustili sve šanse da budemo braća, poklali smo zbog nekakvih bliskoistočnih bogova i religija i sad smo tu gde jesmo.
Svi imaju svoju verziju istorije i od nje neće odustati, zato se ne treba oko toga nervirati a ovakve teme su svakako besmislene.

stefan

pre 4 godine

Oprost u smislu da se uzdignemo obrazujemo iskorenimo korupciju i nepostene politicare posecemo sabljom pravde koju cemo skovati odlucno i zajedno. Nikada ne treba zaboraviti istoriju i prolivenu krv nasih nevinih mirnih predaka koji su jedino zeleli da sacuvaju svoju veru i obradjuju svoj komad zemlje. Cuvajmo se zlih sunarodnika i negujmo visoko obrazovanje i ljubav

Mehmed paša Sokolović

pre 4 godine

Ako ovi današnji takozvani Bošnjaci nisu Srbi po svom poreklu, onda gde nestadoše na stotine i stotine hiljada srpskih dečaka koje su Turci 400 godina u kontinuitetu otimali od njihovih roditelja i odvodili ih u Stambol i Jedrene da bi ih tamo prevodili na islam i od njih pravili janjičare koje su nam potom vraćali ovde da bi zarad porte i sultanata činili zulume, često ne znajući ni sami nad kim ih vrše?

I ko su uopšte potomci tih naših janjičara, ako nisu Bošnjaci?

Prestanite više da se pravite slepi i gluvi, Bošnjaci su velikom većinom po svom poreklu potomci Srba janjičara i Srba koji su silom prilika prelazili na islam.

U jednom momentu, tamo negde u 16. i 17. veku negde oko 25-30% Srba je na ovaj ili onaj način već prešlo na islam, nije sav taj naš narod preko noći sam od sebe mogao tako lako da nestane i to odjedamput.

Znao je to i Aleksa Šantić, pa je zato i napisao jednu od svojih najlepših pesama:

"Ostajte ovdje"

Jole

pre 4 godine

Meni je ipak njegova najdraža i najlepša pesma ''Veče na školju''. Iako kratka, neverovatno je slikovita. Odličan je način na koji su kratki stihovi 'presečeni' tako da se dve rečni jedna do druge rimuju: npr. plava-spava, čime se pojačava ritmičnost pesme. Neverovatna ritmičnost postignuta rimom. Moderni pesnici beže od rime, jer ne znaju da je ukrote, pa pišu često šturu poeziju u prozi, dok su velikani pisane reči, kao Šantić, znali da pripitome rimu i iskoriste je na najbolji način.
Najdraža mi je treća tj. pretposlednja strofa: ''Kleče mršave glave, pred likom Boga svog. Ištu, al' tamo samo ćuti raspeti Bog.''

Becki konjusari

pre 4 godine

76er, seti se ko je tebi bio pradeda, turčin jeste.
(Cincar, 02. februar 2020 19:33)


hahahaaaaa...ma da, kako da ne...jedan obican mit. E sad, jel ti stvarno mislis da su prezimena u Turskoj zavrsavaju na "ić" ?!

Imajte malo postovanja prema svojim precima, moj savet, pitaj starije.

Mayhem

pre 4 godine

"Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир ."

A zasto onda toliko Slovena jedva čeka da se dočepa tih zlokobonih germanskih zemalja ? Nesto ne vidim da im je Rusija mnogo preča.

Ajde@

pre 4 godine

(Aleksandar, 02. februar 2020 17:45)

A ti si rodjace, da prostis, budala!
Ako u Boga ne veruješ, idi u crkvu, pa mu jasno to kaži. A onda ces videti kakav ćeš odgovor dobiti.
Bog daje različite darove ljudima, i jedan od njih je ovaj sto je Aleksa Santic imao. Jer prosto, osećao je i on sam da je to dar Božiji, ne i njegovo lično. To pesnici znaju sami u stvari, znaju oni čije je to.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)

neutralni felsh

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.
(76er, 02. februar 2020 19:21)

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@76er, tako je, nije turcin. Tebi je turcin. Jesi li potrazio pradjeda u anadoliji. 500 godina ste bili pod turcima, da su vas milovali, izlizali biste se za 500 godina.

verba volant

pre 4 godine

Malo ko od komentatora je pročitao pesmu, ili jeste,ali je propustio poruku. Ona se nalazi u poslednjem stihu.
E, pa dragi moji, sve radite suprotno od onoga za šta se divni Šantić moli bogu.
Ja sam ateista, ali mi je srce zadrhtalo kad sam pročitala pesmu. Ne prebrojavajte krvna zrnca, poslušajte velikog pesnika. To što on traži je teško, ali nije nemoguće.

T-ZeX

pre 4 godine

Prelepi stihovi Alekse Santica. Pustite druge rasprave sa nasom bracom muslimanima iz BiH . Situaciju oko njih je najbolje opisao Mesa Selimovic . Nekad smo bili jedan narod . Mozda i mi snosimo deo odgovornosti sto se vise ne izjasnjavaju kao Srbi. Crkva je rekla da ne mozes biti srbin ako nisi pravoslavac . Sto je po meni glupost planetarna koja nas je samo dodatno podelila . Aleksa je bio ubedjeni jugosloven , smatrajuci ispravno da je isti narod koji istim jezikom govori. Kako bilo , zajednicka drzvava je propala , videsmo da ne umemo da zivimo zajedno . Sto ne znaci da moramo da se svadjamo . Eto , sad svako ima svoje " dvoriste " a teme za svadje i dalje su nam iste .

zlopamtilo

pre 4 godine

@Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?
(Пилипенда, 02. februar 2020 17:54)
Potraži na netu fotografije iz negde 1900, stotinjak mladića sa fesovima, maturanti Mostarske gimnazije, a iznad njih srpska zastava! I da, izjašnjavali su se kao Srbi!

Igor Pg

pre 4 godine

I po meni najjljepša slobodarska pjesma naše poezije napisana je perom ovog velikana. Napisao ju je na jednom od njegovih proputovanja kroz Crnu Goru kada mu se prolazeci preko Njeguša ukazao jedan od najdivnijih prizora na svijetu-pogled na cijeli BokoKotorski zaliv. Dok je pisao boravio je u kuci u kojoj se danas nalazi restoran nazvan po toj pjesmi "Nevjesta Jadrana". Nevjerovatno je iskustvo boraviti na ovom mjestu gledati tu ljepotu i čitati ove vannremenske stihove.

BOKA

Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom ko od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi’!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi.

I da s tobom gledam na tvoj Lovćen plavi!
Pa jednoga dana, kad se gospod javi,
Kad orlovi naši visoko zabrode

I sa tvojih ruka panu gvožđa tvrda,
Da pobjednu himnu slušam s tvojih brda
I da s tobom slavim dan zlatne slobode!

Mali Muhamed

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)
Uvek je lepo pročitati neku nebulozu od vas istinskih "Bošnjaka", nasmejati se koliko ste nedosledni, izgubljeni u alavoj nameri svojatanja tuđeg. Pa, Samire, evo, pokušaj potražiti na YT predavanja profesora Saliha Selimovića, verovatno si čuo i za Mehmeda Mešu Selimovića, pa poslušaj šta on kaže, a nema razloga da mu ne veruješ. Saznat ćeš istinu o tome ko si i šta si, bez da prosipaš žuč po Srbima koji ti istinu zbore. A što se tiče tvoje tvrdnje da "Aleksa je srpski i bosanski velikan...", nepotrebno vređaš čoveka. On je srpski i hercegovački velikan, a to su bili i Džemal Bijedić, Jole Musa i Duško Bajević. Evo, probaj Blaža Sliškovića nazvati bosanskim fudbalerom, pa ćeš čuti šta će ti reći. Ako si aludirao na "bošnjački", i tu si omanuo. Džemal je bio Musliman, Jole Hrvat, a Duško Bajević nije taj kalibar, mada, ipak je bio Srbin.
Eto, to ti je "On the topic", a ti kako hoćeš.

debil

pre 4 godine

U to doba Austro Ugarska je imala drugačiju politiku osvajanja nego danas. Umesto što ratuju protiv Srba kao pre, danas su podelili Srbe i napravili 7-8 državica koje su usmerene jedna protiv druge, i na taj način je rešeno pitanje Balkana.

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@MaliMuhamed

1530 Kuripešić napisa

na strani 54. "Putopis kroz Bosnu" Benedikt Kuripešić, izdanje Svjetlost, Sarajevo 1950.g. je navedeno sljedeće:

.....Drugi su Srbi (Surfffen), koje zovu Vlasi, a mi ih zovemo CIGANI (Zigen) ili Martolozi (Marcholosen). Ovi DOLAZE iz Smedereva (Schmedraw) i Biograda a vjere su sv.Pavla.

Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na rimski i gerčki verozakon"

JivaNS

pre 4 godine

Ovde kad čitaš komentare misliš da rat nije ni završen. Pošto živim u ulici Alekse Šantića, a on je rodom iz Mostara, a sve Srbe su proterali iz MO, a rat još traje, kad izađem na ulicu treba da očekujem nekog snajpera, iza ugla ili neke ulice ne Drage Spasić.
Uzdržite se komentara koji ne vode ničemu.
Danak u krvi je bio strašan ali si ga preterao sa "nekoliko stotina hiljada". Ne znam ni gde bi smestili toliku decu, nisu imali Bgd na vodi.

neutralni felsh

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
(neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.
(Натурални фреш, 02. februar 2020 23:12)

naprotiv. jedino mislim da je to vrlo nepristojno pitanje. naravno, ubedjivanje oko toga ko je sta, jos je skandaloznije.

Mirjana

pre 4 godine

Toliko komentara oko Bošnjaka, muslimana, Srba, ko je šta, kako se zove... Da li baš uvek morate da u kal bacite sve?
Bog nije ovde religijski pojam (može ako želite), već radije simbol odakle je sve poteklo, izvor suštine, ...
Stihovi su filozofija i emocija.

Samir, Sarajevo

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)

neutralni felsh

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.
(76er, 02. februar 2020 19:21)

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@76er, tako je, nije turcin. Tebi je turcin. Jesi li potrazio pradjeda u anadoliji. 500 godina ste bili pod turcima, da su vas milovali, izlizali biste se za 500 godina.

Mayhem

pre 4 godine

"Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир ."

A zasto onda toliko Slovena jedva čeka da se dočepa tih zlokobonih germanskih zemalja ? Nesto ne vidim da im je Rusija mnogo preča.

Samosvesna građanka

pre 4 godine

Poluminutna lekcija iz istorije: za njegovog života Bošnjaci i Hrvati nisu postojali - postojali su Srbi muslimani, Cigani muslimani itd i Srbi katolici, Mađari / Ugari katolici itd.
U tekstu je izostavljena njegova pesma ,,Jahao sam konje'' na čije stihove je napisana muzika u duhu sevdalinke a na Jutjubu je snimak sjajne intepretacije zauvek nedostižnog Safeta Isovića.

svetoliko srpstvo

pre 4 godine

Koliko su nazalost Srbi bili zaludjeni jedinstvom i zajednistvom sa ostalim narodima ex YU i borbi za slobodu.Lepo su to srbomrsci vratili.Licemeri.

Пилипенда

pre 4 godine

Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?

neko ko zna

pre 4 godine

Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

uopste nije bitno kako vas mi zovemo ...
mozes se zvati kako god hoces ...
Koreni ti odredjuju sta si.
Koliko kolena svog stabla unazad znas?

Драган

pre 4 godine

Германи МРЗЕ Словене а посебно Русију и Србију одувек .Ко хоће са њима да сарађује мора то увек узети у обзир .

76er

pre 4 godine

Kad se on rodio, ziveo, umro, na ovim prostorima nisu ziveli Bosnjaci. Zvali smo ih muslimanima.
(Danilo, 02. februar 2020 17:02)

Znaci, vazno je kako ste nas vi zvali? To odredjuje da li smo postojali ili nismo, to da li Srbi misle da jesmo ili nismo postojali? Kad cete se vise odreci vase potrebe da ste samo vi mjera svih stvari?
Pa recimo i Crnogorce popustiti i objasnjavati im da nisu Crnogorci nego Srbi? Naravno, tu ne govorim o onim stanovnicima Crne Gore koji se osjecaju kao Srbi i tako se izjasnjavaju...

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Samir, Sarajevo, 2. februar 2020 18:23)

Seti se ko ti je bio djed, mala pomoc, Turcin bio nije.

TedZG

pre 4 godine

Gavrile Adžić kako te nije sram.
Ta žena koju nazivaš dalmatinkom katolkinjom je bila čista Hrvatica i najveća ljubav njegovog života.
Njegovi mu nisu dali da je oženi jer je druge vjere i nikad je nije prebolio.
Kad komentiraš velikog Aleksu ponos mog rodnog Mostara pazi što pišeš jer taj tvoj komentar i nije baš lijep.

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samire nekom je zivot majka nekom maceha. Kakogod vas zvali muslimana nije bilo u Bosni. Kralj Tvrtko prvi Kotromanic se zvao Kraljem Srba u Bosni i Podunavlju. Pozdrav i nema ljutnje brate i mi srbi smo ranije bili katolici do svetog save i mjenjali vjere svako malo al smo se posle ustalili isto ko vi danas. Pozdrav!

dnevna doza prosecnog Srbende

pre 4 godine

Bože,kakve stresne pesme su pisali naši velikani.On,Vojislav Ilić mlađi...Kakvi velikani...Neka im je večna slava.Kroz svoje stihove su osvedočili čitavu muku srpskog naroda kroz vekove...

Ратко Младић

pre 4 godine

@Samir ajde ti iskrneo reci jesu li vas prije 15,20 godina nazivali Bosnjaci ili muslimani. Sto se mene tice nek vas zovu kako hoce samo ne Bosancima. Jer je to ipak mnogo stariji naziv, tj muslimani su dosli i nastali na teritoriji Bosne mnogo kasnije. A bolje je da imate neki naziv nego muslimani jer ne govori nista.

evo zasto

pre 4 godine

Zasto je bitna prica ko je musliman srbin bosnjak hrvat?
Stihovi su divni, treba is osecati, prozimati I uzivati u njihovoj ljudskosti
(zaciorski, 2. februar 2020 20:48)

Zato sto su ti koje si nabrojao zajednicki proterali sve Srbe iz Mostara pa danas u Mostaru vise nema Srba.

Mali Muhamed

pre 4 godine

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.
(Fake, 02. februar 2020 19:34)

Pogrešno interpretiraš. Džemal jeste dosta doprineo da se muslimani definišu kao narod u SFRJ, ali nije presudno. Jednako kao i braća Hakija i Hamdija Pozderac, Nijaz Duraković i Raif Dizdarević. To su bili neki drugi (Atif Purivatra, npr.), ali do tog vremena kada su im dodelili veliko slovo "M" u nazivu, izjašnjavali su se kao Srbi ili Hrvati islamske veroispovesti, i vrlo, vrlo mali broj njih kao "Jugosloveni". Današnji naziv im je nametnut od strane SDA i Alije Izetbegovića. Sve do 1995. godine u BiH i ostalim republikama bivše SFRJ su živeli Muslimani, a onda su na prečac nestali, da ne bi bili okrivljeni za rat i zločine koje su počinili, pa su se prekrstili u "Bošnjake". Tako, po njima, rat nisu počeli "Bošnjaci", ali su u ratu stradali, mada tada nisu ni postojali. Osim toga, znali su da će u zapadnim zemljama vrlo brzo izgubiti simpatije, čim prve njihove laži isplivaju, pa još ako su muslimani. Ovako, šta zna neki obični Šved, Holanđanin, Finac..., ko su "Bošnjaci", to ih samo asocira na "Bosnia" i laž može dalje da egzistira.

Mehmed paša Sokolović

pre 4 godine

Ako ovi današnji takozvani Bošnjaci nisu Srbi po svom poreklu, onda gde nestadoše na stotine i stotine hiljada srpskih dečaka koje su Turci 400 godina u kontinuitetu otimali od njihovih roditelja i odvodili ih u Stambol i Jedrene da bi ih tamo prevodili na islam i od njih pravili janjičare koje su nam potom vraćali ovde da bi zarad porte i sultanata činili zulume, često ne znajući ni sami nad kim ih vrše?

I ko su uopšte potomci tih naših janjičara, ako nisu Bošnjaci?

Prestanite više da se pravite slepi i gluvi, Bošnjaci su velikom većinom po svom poreklu potomci Srba janjičara i Srba koji su silom prilika prelazili na islam.

U jednom momentu, tamo negde u 16. i 17. veku negde oko 25-30% Srba je na ovaj ili onaj način već prešlo na islam, nije sav taj naš narod preko noći sam od sebe mogao tako lako da nestane i to odjedamput.

Znao je to i Aleksa Šantić, pa je zato i napisao jednu od svojih najlepših pesama:

"Ostajte ovdje"

Натурални фреш

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.

Nostradamus

pre 4 godine

Aleksa Santic je bio inspirisan idejom jugoslovenstva a ne srpstva iako je bio Srbin. Posmatrati te ljude iz njegovog vremena kroz prizmu danasnjeg nacionalizma nema nikakvog smsila.

Markoni

pre 4 godine

Zašto bi bilo važno kako ko sebe doživljava? Nek se piše onako kako se oseća, Srbin, Hrvat, Musliman, Bošnjak, Crnogorac... Potpuno nebitno, odavno smo propustili sve šanse da budemo braća, poklali smo zbog nekakvih bliskoistočnih bogova i religija i sad smo tu gde jesmo.
Svi imaju svoju verziju istorije i od nje neće odustati, zato se ne treba oko toga nervirati a ovakve teme su svakako besmislene.

multimilijarderi, milijarderi i obični milijunaši

pre 4 godine

renesansa srpske kulture i inteligencije je upravo to vreme - kraj 19.i početak 20. veka. Skoro svaki Srbin koji je nečim zadužio svoj narod i čovečanstvo je to radio upravo tada. Od nauke - Tesla, Pupin, Milanković, Cvijić, Pančić, Alas, preko umetnosti - Šantić, Stanković, Sremac, Đura Jakšić, Mokranjac, Kočić, Laza Kostić, Lazarević, Domanović, Zmaj, administracije i politike - Pašić, Stojanović, Miletić, Prodanović, Tomić, da ne pričamo o vojskovođama. A nije falilo ni neustrašivih, ne ulazeći u to koliko je to bilo dobro ili loše. Samo u nekoliko kratkih decenija dovoljno za cele istorije mnogo većih naroda. Neverovatan je to bio period.

Ajde@

pre 4 godine

(Aleksandar, 02. februar 2020 17:45)

A ti si rodjace, da prostis, budala!
Ako u Boga ne veruješ, idi u crkvu, pa mu jasno to kaži. A onda ces videti kakav ćeš odgovor dobiti.
Bog daje različite darove ljudima, i jedan od njih je ovaj sto je Aleksa Santic imao. Jer prosto, osećao je i on sam da je to dar Božiji, ne i njegovo lično. To pesnici znaju sami u stvari, znaju oni čije je to.

Fake

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)

Pa taj Dzemal Bijedic koga pominjete i jeste tvorac Muslimana kao nacionalne odrednice. Do njega, oni su se izjasnjavali kao Jugosloveni.

Sisoje

pre 4 godine

@onaj cije ime necu da pomenem, i @Samir

Bosnjake je kao naciju napravio upravo original onoga cije ime necu da pomenem, kao i jedna glupava politika koja je od stvaranja Kraljevine SHS vodjena - komunisti u toj glupavoj politici nisu bili nikakav izuzetak. U vezi Mostara, meni je uvek srce bilo puno kada je igrao Velez i u njemu trio "BMV" (za mladje: Dusan Bajevic, Enver Maric i Franjo Vladic - pogledajte na Internetu ko su oni bili i sta su zajedno radili!) - jedan sjajni jugoslovenski trio koji je pokazivao da barem na sportskom polju nema niti nacionalizma niti bilo cega drugog osim postovanja, drugarstva i saradnje ... Svi narodi biv. Jugoslavije su bili posebni na svoj nacin, i svi su imali vise zajednickog nego razlicitog. Ogromna istorijska greska je bila uzeti da ih se razdvaja, a rat je vec zlocin, koji vapi za pravdom - koja ce doci jednog dana, ali koju necemo docekati ni ja (koji sam taj rat dobrano isplakao, i u njemu izgubio drage prijatelje svih triju narodnosti) a ni oni koji sve druge ubedjuju da su svi na ovome svetu Srbi.

Becki konjusari

pre 4 godine

76er, seti se ko je tebi bio pradeda, turčin jeste.
(Cincar, 02. februar 2020 19:33)


hahahaaaaa...ma da, kako da ne...jedan obican mit. E sad, jel ti stvarno mislis da su prezimena u Turskoj zavrsavaju na "ić" ?!

Imajte malo postovanja prema svojim precima, moj savet, pitaj starije.

stefan

pre 4 godine

Oprost u smislu da se uzdignemo obrazujemo iskorenimo korupciju i nepostene politicare posecemo sabljom pravde koju cemo skovati odlucno i zajedno. Nikada ne treba zaboraviti istoriju i prolivenu krv nasih nevinih mirnih predaka koji su jedino zeleli da sacuvaju svoju veru i obradjuju svoj komad zemlje. Cuvajmo se zlih sunarodnika i negujmo visoko obrazovanje i ljubav

b92.OBJAVITEakoSmijeteDrugacijeMisljenje

pre 4 godine

@MaliMuhamed

1530 Kuripešić napisa

na strani 54. "Putopis kroz Bosnu" Benedikt Kuripešić, izdanje Svjetlost, Sarajevo 1950.g. je navedeno sljedeće:

.....Drugi su Srbi (Surfffen), koje zovu Vlasi, a mi ih zovemo CIGANI (Zigen) ili Martolozi (Marcholosen). Ovi DOLAZE iz Smedereva (Schmedraw) i Biograda a vjere su sv.Pavla.

Ljudevit Gaj: Danica Ilirska, 1835.godine ) :
"Bošnjaci živu izmedju Drine, Verbasa,
Save, Dalmacie i Hema, brojem 450.000
deleći se na islamski to jest turski i zatim na rimski i gerčki verozakon"

Mali Muhamed

pre 4 godine

On the topic, Aleksa je srpski i bosanski velikan koji ce uvijek biti jedan od najvecih mostaraca svih vremena, uz Dzemu Bijedica, Joleta Musu i Duska Bajevica...
(Eto, po jedan Bosnjak, Hrvat i Srbin?)
(Samir, Sarajevo, 02. februar 2020 18:23)
Uvek je lepo pročitati neku nebulozu od vas istinskih "Bošnjaka", nasmejati se koliko ste nedosledni, izgubljeni u alavoj nameri svojatanja tuđeg. Pa, Samire, evo, pokušaj potražiti na YT predavanja profesora Saliha Selimovića, verovatno si čuo i za Mehmeda Mešu Selimovića, pa poslušaj šta on kaže, a nema razloga da mu ne veruješ. Saznat ćeš istinu o tome ko si i šta si, bez da prosipaš žuč po Srbima koji ti istinu zbore. A što se tiče tvoje tvrdnje da "Aleksa je srpski i bosanski velikan...", nepotrebno vređaš čoveka. On je srpski i hercegovački velikan, a to su bili i Džemal Bijedić, Jole Musa i Duško Bajević. Evo, probaj Blaža Sliškovića nazvati bosanskim fudbalerom, pa ćeš čuti šta će ti reći. Ako si aludirao na "bošnjački", i tu si omanuo. Džemal je bio Musliman, Jole Hrvat, a Duško Bajević nije taj kalibar, mada, ipak je bio Srbin.
Eto, to ti je "On the topic", a ti kako hoćeš.

debil

pre 4 godine

U to doba Austro Ugarska je imala drugačiju politiku osvajanja nego danas. Umesto što ratuju protiv Srba kao pre, danas su podelili Srbe i napravili 7-8 državica koje su usmerene jedna protiv druge, i na taj način je rešeno pitanje Balkana.

neutralni felsh

pre 4 godine

kakve to ima veze sa tobom! trazis izgubljenu rodbinu ili vrsis popis? priseti se ti ko ti je mozda bio nezvanicni askurdjel, mozda jeste bio turcin?
(neutralni felsh, 2. februar 2020 19:43)

Ви бивши Срби сте много нервозни кад вас неко пита за порекло.
(Натурални фреш, 02. februar 2020 23:12)

naprotiv. jedino mislim da je to vrlo nepristojno pitanje. naravno, ubedjivanje oko toga ko je sta, jos je skandaloznije.

zlopamtilo

pre 4 godine

@Ко су то бошњаци? Одакле они долазе? Јесу ли то потомци Срба које је срамота да се називају Србима, а муслимани су?
(Пилипенда, 02. februar 2020 17:54)
Potraži na netu fotografije iz negde 1900, stotinjak mladića sa fesovima, maturanti Mostarske gimnazije, a iznad njih srpska zastava! I da, izjašnjavali su se kao Srbi!

JivaNS

pre 4 godine

Ovde kad čitaš komentare misliš da rat nije ni završen. Pošto živim u ulici Alekse Šantića, a on je rodom iz Mostara, a sve Srbe su proterali iz MO, a rat još traje, kad izađem na ulicu treba da očekujem nekog snajpera, iza ugla ili neke ulice ne Drage Spasić.
Uzdržite se komentara koji ne vode ničemu.
Danak u krvi je bio strašan ali si ga preterao sa "nekoliko stotina hiljada". Ne znam ni gde bi smestili toliku decu, nisu imali Bgd na vodi.

T-ZeX

pre 4 godine

Prelepi stihovi Alekse Santica. Pustite druge rasprave sa nasom bracom muslimanima iz BiH . Situaciju oko njih je najbolje opisao Mesa Selimovic . Nekad smo bili jedan narod . Mozda i mi snosimo deo odgovornosti sto se vise ne izjasnjavaju kao Srbi. Crkva je rekla da ne mozes biti srbin ako nisi pravoslavac . Sto je po meni glupost planetarna koja nas je samo dodatno podelila . Aleksa je bio ubedjeni jugosloven , smatrajuci ispravno da je isti narod koji istim jezikom govori. Kako bilo , zajednicka drzvava je propala , videsmo da ne umemo da zivimo zajedno . Sto ne znaci da moramo da se svadjamo . Eto , sad svako ima svoje " dvoriste " a teme za svadje i dalje su nam iste .

Jole

pre 4 godine

Meni je ipak njegova najdraža i najlepša pesma ''Veče na školju''. Iako kratka, neverovatno je slikovita. Odličan je način na koji su kratki stihovi 'presečeni' tako da se dve rečni jedna do druge rimuju: npr. plava-spava, čime se pojačava ritmičnost pesme. Neverovatna ritmičnost postignuta rimom. Moderni pesnici beže od rime, jer ne znaju da je ukrote, pa pišu često šturu poeziju u prozi, dok su velikani pisane reči, kao Šantić, znali da pripitome rimu i iskoriste je na najbolji način.
Najdraža mi je treća tj. pretposlednja strofa: ''Kleče mršave glave, pred likom Boga svog. Ištu, al' tamo samo ćuti raspeti Bog.''

Igor Pg

pre 4 godine

I po meni najjljepša slobodarska pjesma naše poezije napisana je perom ovog velikana. Napisao ju je na jednom od njegovih proputovanja kroz Crnu Goru kada mu se prolazeci preko Njeguša ukazao jedan od najdivnijih prizora na svijetu-pogled na cijeli BokoKotorski zaliv. Dok je pisao boravio je u kuci u kojoj se danas nalazi restoran nazvan po toj pjesmi "Nevjesta Jadrana". Nevjerovatno je iskustvo boraviti na ovom mjestu gledati tu ljepotu i čitati ove vannremenske stihove.

BOKA

Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom ko od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi’!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi.

I da s tobom gledam na tvoj Lovćen plavi!
Pa jednoga dana, kad se gospod javi,
Kad orlovi naši visoko zabrode

I sa tvojih ruka panu gvožđa tvrda,
Da pobjednu himnu slušam s tvojih brda
I da s tobom slavim dan zlatne slobode!

verba volant

pre 4 godine

Malo ko od komentatora je pročitao pesmu, ili jeste,ali je propustio poruku. Ona se nalazi u poslednjem stihu.
E, pa dragi moji, sve radite suprotno od onoga za šta se divni Šantić moli bogu.
Ja sam ateista, ali mi je srce zadrhtalo kad sam pročitala pesmu. Ne prebrojavajte krvna zrnca, poslušajte velikog pesnika. To što on traži je teško, ali nije nemoguće.

Mirjana

pre 4 godine

Toliko komentara oko Bošnjaka, muslimana, Srba, ko je šta, kako se zove... Da li baš uvek morate da u kal bacite sve?
Bog nije ovde religijski pojam (može ako želite), već radije simbol odakle je sve poteklo, izvor suštine, ...
Stihovi su filozofija i emocija.