Život

Utorak, 10.07.2018.

11:00

Ruski svemirski brod u rekordnom roku stigao do MSS

Ruski svemirski teretni brod stigao je danas do Međunarodne svemirske stanice u rekordnom vremenu od tri sata i 40 minuta umesto klasičnog puta od dva dana i ranijeg rekorda od pet sati i 39 minuta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Izvor: Beta

Ruski svemirski brod u rekordnom roku stigao do MSS
GettyImages / Arhivska fotografija

Svemirski brod Progres MS-09 posle uspešnog poletanja sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu u 21.51 u ponedeljak uveče, stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu u 1.31 posle ponoći.

"Dužina leta je trajala tačno tri sata i 40 minuta", navela je ruska agencija i dodala da je to istorijski rekord za brod Progres.

Ruska svemirska industrija doživela je niz neuspeha proteklih godina, među kojima su gubitak svemirskog teretnog broda Progres i neuspelo lansiranje rakete Proton s telekomunikacionim satelitima.

Rusija ostaje vodeća u toj oblasti jer jedina poseduje rakete sposobne da lete do Međunarodne svemirske stanice, koja je projekat 16 zemalja, a najveći deo finansiraju Rusija i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: