Ponedeljak, 29.07.2019.

16:49

Putinova zver: Počela serijska proizvodnja najmoćnijeg vojnog aviona

Započeta je serijska proizvodnja aviona Su-57, navodi se u brošuri objavljenoj povodom 80. godišnjice Konstruktorskog biroa "Suhoj".

Izvor: Sputnik

Putinova zver: Poèela serijska proizvodnja najmoænijeg vojnog aviona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

leptirica

pre 4 godine

(Pratim, 30. jul 2019 07:59)

Dosta netočnih podataka iznosiš. RCS F22 ili radarski odraz je 0.0001m2, a ne 0.2m2. SU57 je samo od naprijed stealth i nemože imati ni približno mali odraz kao F22 i čak F35, pa tako nema nikakve šanse da SU57 vidi F22 prije nego ovaj njega. AESA radar SU ima jedan, ono na što ti misliš je IR radar koji može otprilike odrediti položaj F22, ali nije dovoljno precizan da navodi rakete na njega. Sve u svemu vrhunski avion, koji može biti opasan po F22 i F35,ako im se uspije dovoljno približiti. Ovo sa uocavanjem prije i uspješnim gađanjem van vizualnog polja, zaboravi.

Pratim

pre 4 godine

Šteta što je prevod ovako slab i prepun bukvalno prevedenih reči i sintagmi iz ruskog jezika na srpski. Jedna od većih rupa je objašnjenje nadzvučnog krstarenja na maksimalu. Kao prvo, ovaj rezultat su u SSSR prvo ostvarili na MiG-23MLD, a najpoznatiji avion, koji može da ide do 1,35-1,4maha na maksimalu je MiG-31, koji superkrstari na forsažu u rasponu od 2,35maha do 2,83maha i tu ostvaruje veću ekonomiju leta, što je zanimljiv slučaj, jer je potrošnja goriva naspram brzine leta manja. Danas od lovaca za prevlast u vazduhu taj posao može da obavi (sa razumnom ekonomičnošću) jedino Su-35, mada se ne otkriva u kojoj konfiguraciji. Pretpostavljam da nosi dve R-27ER (ili ET) između motogondola i po dve R-74 i R-77 na krilima.
Pametni pokrivač je isto loš prevod. Avion ima tzv. pametnu oplatu sa šest radara (tri u nosnom delu, dva u pretkrilcima i jedan u žaoci) IC, UV, laserskim i radarskim detektorima ozračenja i prilaska raketa, kao i KOLS poslednje generacije. Zatim, oplata aviona je od grafičkih vlakana, posebnog pletenja, koja apsorbuju radarske zrake na takav način da ih pretvaraju u toplotnu i električnu energiju, koja je za bilo koje uslove ozračenja, reda do jednog milivata, što je beznačajna cifra, ali efektna u pogledu stelta.
Ono što predstavlja Su-57 je sledeća modernizacija 5 generacije, koju SAD propušta da sprovede na F-22, što dakle znači da je SU-57 iako 12-13 godina iza F-22 po redosledu pojavljivanja, zapravo porediv sa nepostojećom modernizacijom F-22.

Boki

pre 4 godine

I sam Putin je vise puta rekao da je Amerika najjaca vojna sila sveta i da Rusija ne moze da se takmici sa njima niti nece pogotovo u velikim izdvajanjima za vojni budzet. Rusi rade na obrambenom oruzju i zahvaljujuci nuklearnom arsenalu su nedodirljivi bar vojno ako nista drugo. Ako pogledate komparaciju Rusija ne moze da se poredi sa Usa vise bi mogla sa Turskom ili slicnom zemljom. Tako je stvar i sa ovim avionom, jako jako kasne, manevarske sposobnosti aviona su nebite ima vec 30 godina maltene, sad su radarske i elektronske komponente bitne jer avioni ratuju izmedju ili vrse dejstva sa 50-100km razdaljine a tu su opet Rusi slabasni. Sve u svemu oni ce Ruse slamati ekonomski i pokusavati iznutra kao po svetu sto se radi, videcemo dokle ce uspeti.

Pratim

pre 4 godine

Ono što će zaista biti novina na ovom avionu je sistem hlađenja za AESA radar, koji će dopustiti Su-57 da mnogo duže osmatra i nišani na maksimalnoj snazi u poređenju sa zapadnim AESA radarima. Primera radi, Su-35 ima radar, koji može da otkrije i potom nanišani F-22 mnogo pre nego što će F-22 ući u zonu efikasnog lansiranja svoje v-v rakete. Pri tom već Su-35 ima na raspolaganju raketu velikog dometa, dok će Su-57 sve te pogodnosti imati i u svojim unutrašnjim spremnicima. Jedan od starih načina da se posle lansiranja rakete na NATO avion pređe u svojevrsni stelt je bio manevar kobra. Posle lansiranja rakete, avion ovim manevrom koči do minimalne brzine pri kojoj ga NATO radar prati, ispod koje posle više ga briše sa očitavanja, jer je ruski avion simulirao sopstveno obaranje (pravi se mrtav).
Danas SU-57 ima još nešto što nemaju zapadni avioni - sistem Himalaji, koji je modernizacija sistema Hibini, a koji je svojevremeno pogasio sve radare na američkom ratnom brodu u Crnom moru, pre pet godina, tačnije oslepio ga u potpunosti.

Što se tiče stelta, imajte u vidu da je F-22 sa efektivnom površinom refleksije od 0,2 do 0,5 metara kvadratnih veoma porediv sa SU-57, jer i on ima te iste vrednosti. Reč je o tome da rusi i danas koriste radare sa dužinom talasa od 2cm do 5cm i velikom izlaznom snagom, što karakteristike stelta već odavno čini vidljivim. Povrh svega dva AESA radara L-opsega u pretkrilcima su prvi put primenjena na SU-35, a F-ovi ih nemaju.

Zlatko Todorović

pre 4 godine

Trka u naoružanju.... Malo otrcana fraza. Da li znate da je najmanja kopnena udaljenost između Rusije i Amerike, nešto manje od 4 kilometra. Dva ostrva su u pitanju. Šta mislite, koliko imaju i jedni i drugi vojnika, vojne tehnike i bilo čega ostalog vezano za vojsku, na tim ostrvima? NULA! Nema nikog, ni kod jednih i kod drugih. Šta vam to govori? Da su u sukobu, tu bi moralo nečeg da bude. Ovako, svima prodaju maglu i oružje. To je poenta. A ne ko će koga da napadne.

Dark

pre 4 godine

Obzirom da Rusi nemaju osvajačke ambicije (bar ne trenutno),su57 im služi u svrhu prestiža. Taj F35 je,siguran sam, paklena mašina. Potrošili su silne milijarde na razvoj i glupo je predpostavljati da nije. E,sad,zabrinjavajuće je to što imaju osvajačke namjere.

Nele

pre 4 godine

Avioni "5te generacije" su realno krs. Zrtvovali su sve i svasta za smanjenu vidljivost aviona. A onda ti pre 320godina jedna zaostala zemlja srusi tvoj "nevidljivi" avion. A zamislite koliko su radari poboljsani od tada.
Takodje, F35 je avion za zaprasivanje ako ostane bez satelitske komunikacije sa bazom i ostalim F35 u okolini. U slucaju rata vecih razmera sa nekom od razvijenih zemalja, ocekivano je da ce u prvih par sati biti unisteni svi sateliti, kako na jednoj, tako i na drugoj strani. A onda se vracaju na F-16 koje je dobar avion i umesto glupiranja bolje da su njega unapredjivali..
Rusija je izbacila svoj "stelth" avion samo da bi ga ponudila na prodaju. Ocekujem da ce osnova njihove avijacije da ostane na 4++ generaciji uz poboljsanja raketama zasnovanih na tehnologiji koriscenoj za Kindzal.

Avijaticar

pre 4 godine

Ako je neko gledao SU 35 na avio mitingu u Batajnici, onda zna kakve motore taj avion ima! Ako ovaj novi Suhoj ima iste te motore, daleko je bolji od bilo čega što Ameri mogu da naprave. Ruski avioni su bolji od američkih po avionici, motorima, manevarbilnosti. Amerikanci imaju daleko bolju elektroniku, ali to je generalno razlika u strategiji razvoja avijacije. Amerikancima je avion platforma za nošenje naoružanja i opreme, u sprezi sa Avaksima.Rusi više razvijaju koncept samostalnog aviona, tako da se njihovi avioni ne daju porediti.Po meni je za male zemlje mnogo bolje kupiti ruske avione od američkih, jer ionako dolaze sa osiromašenom opremom pa se njihova prednost u elektronici gubi. Za veća vazduhoplovstva i koja to sebi mogu da priušte naravno američke sa pratećim sistemima.

insajder

pre 4 godine

Kasne Rusi sa petom generacijom vec uveliko,tu su Ameri 10 godina ispred njih.Medjutim,Ameri isto tako kasne 10 godina za Rusima kad je u pitanju raketno naoruzanje.I dalje Rusija ima najmocnije balisticke,interkontinentalne i hipersonicne rakete na svetu,a takodje su do zuba naoruzani nuklearnim glavama.Sve u svemu,drze egal jedni drugima.

Ante

pre 4 godine

Jedini motor koji ima super krstarenje bez after burning je onaj na F22. Još nije poznat ruski motor koji to može, pa ni na su57, razvijanje takvog motora bi bila senzacija u vijestima, a ne u nekoj brošuri.
F35 ne kopira Jak 141, o čemu vi. Pričate. Vertikalno uzletanje ima samo mornarički verzija F35, to je ona verzija s B oznakom. Vertikalno uzletanje tehnologije Jaka i F35 su slični kao i otto benzinski motori golfa 1 i golfa 7. Ako i toliko slični.

HanSolo

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi. 
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Kao prvo, ruski avion je bio Jak-141.. Lockheed Martin I Yakovljev su imali saradnju jedno kratko vreme.. F35 i Jak-141 imaju par stvari koji bi mogli da se kaže jednaki, ali daleko od tog da je F35 neka "loša kopija".. Jak-141 je pravljen u 4 prototipna primerka i nikad nije serijski pravljen zato što je bilo puno incidenta.. Znaći taj avion je bio jako daleko od "dobrog aviona"..
Ti si meni neki "jak" poznavalac koji nezna ni kako se zvao ruski avion.

Superhik

pre 4 godine

Ovo što se Rusi (ipak uspešno)trkaju sa Amerima je(ipak)dobro za mir u svetu ! Najgore je kad neka sila izgubi korak pa krene da preskače stepenike ne bi li sustigla svoje imperijalne ambicije !

Ludi Milojko

pre 4 godine

(Vuk, 29. jul 2019 18:58)
Jedini normalan komentar, sve ostalo je lupetanje. Rusija nema problema sa eventualnim vazdušnim napadom na njenu teritoriju. Odakle bi polrteli NATO avioni u eventualnom napadu na Moskvu? Da pretpostavimo da ih Rusi ne obore, gde bi sleteli? Prema tome Rusi ne moraju nigde da žure nego polako da došlifuju avion do maksimalne pouzdanosti. Za projekciju moći u svetu treba im daleko veća i savremenija mornarica ali mislim da im to nije u vojno-političkoj doktrini.

Dubrovčanin

pre 4 godine

Od vremena cara Ivana Groznog, Rusijom -SSSR-om- Rusijom , vlada se na isti način : surovom SILOM . Današnji ruski "demokrati" (bivši KGB-ovci) i ne znaju drugačije . Rusima se ništa bolje nije moglo dogoditi nego da je Napoleon pobijedio i civilizirao ih. Ovako, može se s velikom sigurnošću predvidjeti u slijedećih desetak godina raspad Rusije na najmanje tri države. Raspadom SSSR-a, raspad Imperije nije završen.

baja

pre 4 godine

Samsung je bolji od Iphone-a....pa dal´ ste zdravi, pa da mi tata pravi Su57 ne bih se toliko sikirao i ubedjivao a pri tom informacije skupljate na youtube i po forumima.....odmorite malo, uzmite pivo....jelen...ne ne, lav je bolje....hocu reci niksicko....

rebro

pre 4 godine

S obzirom da F-22 Raptor leti već 21 godinu Rusi i ne kasne toliko za Amerima, a onaj F-35 ne leti uopšt3e tako da sa njim i može da se nadjačava.

UDBA

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.
(Goran, 29. jul 2019 17:38)

Evo i tebi da odgovorim kao dolje @Markovicu

- Tacno je da se Indija povukla iz razvoja nakon par godina jer je avion bio preskup za razvoj i imao je motor koji nije mogao da pripada avionima 5. generacije.
Posto su Rusi razvili potpuno novi motor prije dvije godine (od kad je u bio u testnim fazama do sad) Indija itekako sad pokusava da kupi ovaj avion, samo sto su Rusi rekli da ce cijena biti malo veca po komadu. U medjuvremenu su narucili 114 komada Mig-35 i trazili licencu za njegovu proizvodnju.

Super ste mi gomila vas sa pokuajima ponizavanja jedne nacije temeljeni na totalnim spinovima i dezinformacijama.

todos

pre 4 godine

Nema šanse da je počela serijska proizvodnja. Tek su promenili motore što verovatno treba ispitati čitav niz novih mogućnosti i karakteristika. Nije to automobil pa ubaciš motor i odmah teraj.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)
F22 bez problema pravi Kobru,ali to nije ni bitno,jer je taj manevar razvijen za aero priredbe i eventualnu blisku borbu,koja se gotovo vise nikada ne dogadja u stvarnosti.
Supermanevarske sposobnosti ruskih aviona se uklapaju u vojnu doktrinu Rusije,koja se znacajno razlikuje od doktrine USA,a i avioni se drugacije koriste i uz drugaciju podrsku.

Sto se tice poredjenja SU57 i F22,treba znati da je F22 vec prilicno star avion ,koji se vise nece proizvoditi,jer je u planu noviji model,na kome ce biti reseni problemi koji se javljaju na ovom modelu,a prica se da ih ima poprilicno.

F35 obecava kao platforma,ali nije u klasu su57 ni po jednom parametru,niti im je namena slicna.Jedino im je zajednicko da mogu da lete...

nije mi jasno

pre 4 godine

rusi i oruzje, narod neka gladuje
(realno, 29. jul 2019 17:04)

Na koji narod mislite? Ako mislite na ruski, oni ne gladuju, u Rusiji se godisnje proda tri puta vise automobila na 1000 stanovnika nego u Srbiji. A to sto Srbija ne bezalternativnom evropskom putu nema oruzje a uz to i gladuje nema veze sa ruskom avionskom industrijom.

Hvala

pre 4 godine

@ID
Na ruskim portalima se pre neki dan pisalo da su osvojili izradu novog motora i da ide u završnu fazu ispitivanja. Da li je propaganda ne bih znao.

Japanac

pre 4 godine

Zver 4++ generacije.
Rusi su prvo izjavili da njima nije potreban avion pete generacija pa se u Siriju pokazalo da bez pete generacije nema ništa. I sada panika. Ali su daleko od amera i kineza.

Slav

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.
(ID, 29. jul 2019 18:46)
Koristiš informacije stare 2 godine... novi motori su razvijeni , zavrseni testovi , čak i ubačeni i nošeni na su 35 već od novembra 2018 godine ... informacije su veoma lako dostupne .. osim ako ne pamtis samo informaciju koju si nekad procitao

Vuk

pre 4 godine

@Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.
(punjenalignja, 29. jul 2019 17:11):
Avion je vidljiviji od F-22, ali ima neke druge kvalitete u skladu sa ruskom doktrinom vazdusne borbe i integracijom u jedinstveni sistem vazdusnih snaga. Avion je napakovan raznim senzorima (cak vise nego F-22) koji se centralizovano obradjuju i pruzaju tzv. fuziju senzora. Nema nikakvog smisla porediti ga sa F-35 ni po performansama, ni po avionici - u svemu je dominantan sto je i normalno jer su razliciti tipovi aviona u pitanju. Uz avion je razvijeno i naoruzanje koje nosi i u skladu je sa modernim standardima.
Naravno, sve ovo kasni dobrih desetak godina, ali nije veliki problem s obzirom da Rusija nema pretnji po sopstvenu bezbednost na koje bi ovaj avion mogao da odgovori - nece niko u skorije vreme napasti ruski vazdusni prostor. Ono sto je veci problem za Rusiju je broj sredstava kojima mogu da projektuju svoju moc u svetu - nemaju dovoljno ni brodova ni aviona.
Za Rusiju je trenutno najbitnije da ne udje u novu trku naoruzanja nego da svojim tempom razvija dalje tehnologiju. Ovaj avion je odlicna podloga za dalji razvoj i transfer tehnologije na druge avione. Motori nisu problem - i USA je dosta puta uvela u naoruzanje avione sa neadekvatnim motorima (F-14, F-15, F-18...).

Posmatrac

pre 4 godine

@ocajno pero
Srecom imamo Vas strucnjaka.
Samo dve sitne omaske:
Ne postoji jak 131, vec je 141.
Nije F22 baziran na Jak141 vec F35.
Sva ostala slova ste pogodili.

ocajno pero

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.

Dex

pre 4 godine

Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Sta ce my figura kad te gadja s udaljenosti od par stotina km? Pricamo o baletu?

ID

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.
Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.

punjenalignja

pre 4 godine

Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.

Goran

pre 4 godine

Kada će svetske sile serijski da proizvode lekove protiv malignih oboljenja,dijabetesa i mnogih drugih bolesti a ne da se hvale sa oružjem koja masovno ubijaju.

Goran

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.

Placi mala placi

pre 4 godine

(realno, 29. jul 2019 17:04)

A da nemaju oruzije mislis ne bi gladovali? Pa ceo zapad bi najvise zeleo da rasparca rusiju i o tome su javno govorili dok je na vlasti bio jelcin. Al j***** dosla neka druga vremena.

Brat Putin

pre 4 godine

A sto ih Srbija isto ne zakupi bar jedno 5 lovaca SU-57?Znamo da su extremno skupi ali kad ih neko ima sa strahopostovanjem odmah te gleda kao silu,kao drzavu...I bar S300 ili jos bolje S400 jos da se dopunimo...Odmah bi bili br 1 sila na balkanu

Bacvanin

pre 4 godine

Su-57 ce tek ove godine biti (u boljem slucaju) u sastavu RV Rusije. Za razliku od njegovih oponenata (F22 F35) koji su u upotrebi vec 13 godina. Kasne Rusi, a tek sad trebaju da sticu uskustva sa tim aparatima, koji ce nesumnjivo biti dobri, ali 13 godina operativne prednosti nije malo.

Goran

pre 4 godine

Kada će svetske sile serijski da proizvode lekove protiv malignih oboljenja,dijabetesa i mnogih drugih bolesti a ne da se hvale sa oružjem koja masovno ubijaju.

nije mi jasno

pre 4 godine

rusi i oruzje, narod neka gladuje
(realno, 29. jul 2019 17:04)

Na koji narod mislite? Ako mislite na ruski, oni ne gladuju, u Rusiji se godisnje proda tri puta vise automobila na 1000 stanovnika nego u Srbiji. A to sto Srbija ne bezalternativnom evropskom putu nema oruzje a uz to i gladuje nema veze sa ruskom avionskom industrijom.

Bacvanin

pre 4 godine

Su-57 ce tek ove godine biti (u boljem slucaju) u sastavu RV Rusije. Za razliku od njegovih oponenata (F22 F35) koji su u upotrebi vec 13 godina. Kasne Rusi, a tek sad trebaju da sticu uskustva sa tim aparatima, koji ce nesumnjivo biti dobri, ali 13 godina operativne prednosti nije malo.

Dex

pre 4 godine

Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Sta ce my figura kad te gadja s udaljenosti od par stotina km? Pricamo o baletu?

Placi mala placi

pre 4 godine

(realno, 29. jul 2019 17:04)

A da nemaju oruzije mislis ne bi gladovali? Pa ceo zapad bi najvise zeleo da rasparca rusiju i o tome su javno govorili dok je na vlasti bio jelcin. Al j***** dosla neka druga vremena.

Slav

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.
(ID, 29. jul 2019 18:46)
Koristiš informacije stare 2 godine... novi motori su razvijeni , zavrseni testovi , čak i ubačeni i nošeni na su 35 već od novembra 2018 godine ... informacije su veoma lako dostupne .. osim ako ne pamtis samo informaciju koju si nekad procitao

Posmatrac

pre 4 godine

@ocajno pero
Srecom imamo Vas strucnjaka.
Samo dve sitne omaske:
Ne postoji jak 131, vec je 141.
Nije F22 baziran na Jak141 vec F35.
Sva ostala slova ste pogodili.

punjenalignja

pre 4 godine

Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.

Vuk

pre 4 godine

@Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.
(punjenalignja, 29. jul 2019 17:11):
Avion je vidljiviji od F-22, ali ima neke druge kvalitete u skladu sa ruskom doktrinom vazdusne borbe i integracijom u jedinstveni sistem vazdusnih snaga. Avion je napakovan raznim senzorima (cak vise nego F-22) koji se centralizovano obradjuju i pruzaju tzv. fuziju senzora. Nema nikakvog smisla porediti ga sa F-35 ni po performansama, ni po avionici - u svemu je dominantan sto je i normalno jer su razliciti tipovi aviona u pitanju. Uz avion je razvijeno i naoruzanje koje nosi i u skladu je sa modernim standardima.
Naravno, sve ovo kasni dobrih desetak godina, ali nije veliki problem s obzirom da Rusija nema pretnji po sopstvenu bezbednost na koje bi ovaj avion mogao da odgovori - nece niko u skorije vreme napasti ruski vazdusni prostor. Ono sto je veci problem za Rusiju je broj sredstava kojima mogu da projektuju svoju moc u svetu - nemaju dovoljno ni brodova ni aviona.
Za Rusiju je trenutno najbitnije da ne udje u novu trku naoruzanja nego da svojim tempom razvija dalje tehnologiju. Ovaj avion je odlicna podloga za dalji razvoj i transfer tehnologije na druge avione. Motori nisu problem - i USA je dosta puta uvela u naoruzanje avione sa neadekvatnim motorima (F-14, F-15, F-18...).

UDBA

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.
(Goran, 29. jul 2019 17:38)

Evo i tebi da odgovorim kao dolje @Markovicu

- Tacno je da se Indija povukla iz razvoja nakon par godina jer je avion bio preskup za razvoj i imao je motor koji nije mogao da pripada avionima 5. generacije.
Posto su Rusi razvili potpuno novi motor prije dvije godine (od kad je u bio u testnim fazama do sad) Indija itekako sad pokusava da kupi ovaj avion, samo sto su Rusi rekli da ce cijena biti malo veca po komadu. U medjuvremenu su narucili 114 komada Mig-35 i trazili licencu za njegovu proizvodnju.

Super ste mi gomila vas sa pokuajima ponizavanja jedne nacije temeljeni na totalnim spinovima i dezinformacijama.

baja

pre 4 godine

Samsung je bolji od Iphone-a....pa dal´ ste zdravi, pa da mi tata pravi Su57 ne bih se toliko sikirao i ubedjivao a pri tom informacije skupljate na youtube i po forumima.....odmorite malo, uzmite pivo....jelen...ne ne, lav je bolje....hocu reci niksicko....

Goran

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.

todos

pre 4 godine

Nema šanse da je počela serijska proizvodnja. Tek su promenili motore što verovatno treba ispitati čitav niz novih mogućnosti i karakteristika. Nije to automobil pa ubaciš motor i odmah teraj.

Ludi Milojko

pre 4 godine

(Vuk, 29. jul 2019 18:58)
Jedini normalan komentar, sve ostalo je lupetanje. Rusija nema problema sa eventualnim vazdušnim napadom na njenu teritoriju. Odakle bi polrteli NATO avioni u eventualnom napadu na Moskvu? Da pretpostavimo da ih Rusi ne obore, gde bi sleteli? Prema tome Rusi ne moraju nigde da žure nego polako da došlifuju avion do maksimalne pouzdanosti. Za projekciju moći u svetu treba im daleko veća i savremenija mornarica ali mislim da im to nije u vojno-političkoj doktrini.

ocajno pero

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)
F22 bez problema pravi Kobru,ali to nije ni bitno,jer je taj manevar razvijen za aero priredbe i eventualnu blisku borbu,koja se gotovo vise nikada ne dogadja u stvarnosti.
Supermanevarske sposobnosti ruskih aviona se uklapaju u vojnu doktrinu Rusije,koja se znacajno razlikuje od doktrine USA,a i avioni se drugacije koriste i uz drugaciju podrsku.

Sto se tice poredjenja SU57 i F22,treba znati da je F22 vec prilicno star avion ,koji se vise nece proizvoditi,jer je u planu noviji model,na kome ce biti reseni problemi koji se javljaju na ovom modelu,a prica se da ih ima poprilicno.

F35 obecava kao platforma,ali nije u klasu su57 ni po jednom parametru,niti im je namena slicna.Jedino im je zajednicko da mogu da lete...

Japanac

pre 4 godine

Zver 4++ generacije.
Rusi su prvo izjavili da njima nije potreban avion pete generacija pa se u Siriju pokazalo da bez pete generacije nema ništa. I sada panika. Ali su daleko od amera i kineza.

Dubrovčanin

pre 4 godine

Od vremena cara Ivana Groznog, Rusijom -SSSR-om- Rusijom , vlada se na isti način : surovom SILOM . Današnji ruski "demokrati" (bivši KGB-ovci) i ne znaju drugačije . Rusima se ništa bolje nije moglo dogoditi nego da je Napoleon pobijedio i civilizirao ih. Ovako, može se s velikom sigurnošću predvidjeti u slijedećih desetak godina raspad Rusije na najmanje tri države. Raspadom SSSR-a, raspad Imperije nije završen.

Hvala

pre 4 godine

@ID
Na ruskim portalima se pre neki dan pisalo da su osvojili izradu novog motora i da ide u završnu fazu ispitivanja. Da li je propaganda ne bih znao.

HanSolo

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi. 
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Kao prvo, ruski avion je bio Jak-141.. Lockheed Martin I Yakovljev su imali saradnju jedno kratko vreme.. F35 i Jak-141 imaju par stvari koji bi mogli da se kaže jednaki, ali daleko od tog da je F35 neka "loša kopija".. Jak-141 je pravljen u 4 prototipna primerka i nikad nije serijski pravljen zato što je bilo puno incidenta.. Znaći taj avion je bio jako daleko od "dobrog aviona"..
Ti si meni neki "jak" poznavalac koji nezna ni kako se zvao ruski avion.

insajder

pre 4 godine

Kasne Rusi sa petom generacijom vec uveliko,tu su Ameri 10 godina ispred njih.Medjutim,Ameri isto tako kasne 10 godina za Rusima kad je u pitanju raketno naoruzanje.I dalje Rusija ima najmocnije balisticke,interkontinentalne i hipersonicne rakete na svetu,a takodje su do zuba naoruzani nuklearnim glavama.Sve u svemu,drze egal jedni drugima.

Superhik

pre 4 godine

Ovo što se Rusi (ipak uspešno)trkaju sa Amerima je(ipak)dobro za mir u svetu ! Najgore je kad neka sila izgubi korak pa krene da preskače stepenike ne bi li sustigla svoje imperijalne ambicije !

Brat Putin

pre 4 godine

A sto ih Srbija isto ne zakupi bar jedno 5 lovaca SU-57?Znamo da su extremno skupi ali kad ih neko ima sa strahopostovanjem odmah te gleda kao silu,kao drzavu...I bar S300 ili jos bolje S400 jos da se dopunimo...Odmah bi bili br 1 sila na balkanu

ID

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.
Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.

Ante

pre 4 godine

Jedini motor koji ima super krstarenje bez after burning je onaj na F22. Još nije poznat ruski motor koji to može, pa ni na su57, razvijanje takvog motora bi bila senzacija u vijestima, a ne u nekoj brošuri.
F35 ne kopira Jak 141, o čemu vi. Pričate. Vertikalno uzletanje ima samo mornarički verzija F35, to je ona verzija s B oznakom. Vertikalno uzletanje tehnologije Jaka i F35 su slični kao i otto benzinski motori golfa 1 i golfa 7. Ako i toliko slični.

rebro

pre 4 godine

S obzirom da F-22 Raptor leti već 21 godinu Rusi i ne kasne toliko za Amerima, a onaj F-35 ne leti uopšt3e tako da sa njim i može da se nadjačava.

Pratim

pre 4 godine

Ono što će zaista biti novina na ovom avionu je sistem hlađenja za AESA radar, koji će dopustiti Su-57 da mnogo duže osmatra i nišani na maksimalnoj snazi u poređenju sa zapadnim AESA radarima. Primera radi, Su-35 ima radar, koji može da otkrije i potom nanišani F-22 mnogo pre nego što će F-22 ući u zonu efikasnog lansiranja svoje v-v rakete. Pri tom već Su-35 ima na raspolaganju raketu velikog dometa, dok će Su-57 sve te pogodnosti imati i u svojim unutrašnjim spremnicima. Jedan od starih načina da se posle lansiranja rakete na NATO avion pređe u svojevrsni stelt je bio manevar kobra. Posle lansiranja rakete, avion ovim manevrom koči do minimalne brzine pri kojoj ga NATO radar prati, ispod koje posle više ga briše sa očitavanja, jer je ruski avion simulirao sopstveno obaranje (pravi se mrtav).
Danas SU-57 ima još nešto što nemaju zapadni avioni - sistem Himalaji, koji je modernizacija sistema Hibini, a koji je svojevremeno pogasio sve radare na američkom ratnom brodu u Crnom moru, pre pet godina, tačnije oslepio ga u potpunosti.

Što se tiče stelta, imajte u vidu da je F-22 sa efektivnom površinom refleksije od 0,2 do 0,5 metara kvadratnih veoma porediv sa SU-57, jer i on ima te iste vrednosti. Reč je o tome da rusi i danas koriste radare sa dužinom talasa od 2cm do 5cm i velikom izlaznom snagom, što karakteristike stelta već odavno čini vidljivim. Povrh svega dva AESA radara L-opsega u pretkrilcima su prvi put primenjena na SU-35, a F-ovi ih nemaju.

Zlatko Todorović

pre 4 godine

Trka u naoružanju.... Malo otrcana fraza. Da li znate da je najmanja kopnena udaljenost između Rusije i Amerike, nešto manje od 4 kilometra. Dva ostrva su u pitanju. Šta mislite, koliko imaju i jedni i drugi vojnika, vojne tehnike i bilo čega ostalog vezano za vojsku, na tim ostrvima? NULA! Nema nikog, ni kod jednih i kod drugih. Šta vam to govori? Da su u sukobu, tu bi moralo nečeg da bude. Ovako, svima prodaju maglu i oružje. To je poenta. A ne ko će koga da napadne.

Pratim

pre 4 godine

Šteta što je prevod ovako slab i prepun bukvalno prevedenih reči i sintagmi iz ruskog jezika na srpski. Jedna od većih rupa je objašnjenje nadzvučnog krstarenja na maksimalu. Kao prvo, ovaj rezultat su u SSSR prvo ostvarili na MiG-23MLD, a najpoznatiji avion, koji može da ide do 1,35-1,4maha na maksimalu je MiG-31, koji superkrstari na forsažu u rasponu od 2,35maha do 2,83maha i tu ostvaruje veću ekonomiju leta, što je zanimljiv slučaj, jer je potrošnja goriva naspram brzine leta manja. Danas od lovaca za prevlast u vazduhu taj posao može da obavi (sa razumnom ekonomičnošću) jedino Su-35, mada se ne otkriva u kojoj konfiguraciji. Pretpostavljam da nosi dve R-27ER (ili ET) između motogondola i po dve R-74 i R-77 na krilima.
Pametni pokrivač je isto loš prevod. Avion ima tzv. pametnu oplatu sa šest radara (tri u nosnom delu, dva u pretkrilcima i jedan u žaoci) IC, UV, laserskim i radarskim detektorima ozračenja i prilaska raketa, kao i KOLS poslednje generacije. Zatim, oplata aviona je od grafičkih vlakana, posebnog pletenja, koja apsorbuju radarske zrake na takav način da ih pretvaraju u toplotnu i električnu energiju, koja je za bilo koje uslove ozračenja, reda do jednog milivata, što je beznačajna cifra, ali efektna u pogledu stelta.
Ono što predstavlja Su-57 je sledeća modernizacija 5 generacije, koju SAD propušta da sprovede na F-22, što dakle znači da je SU-57 iako 12-13 godina iza F-22 po redosledu pojavljivanja, zapravo porediv sa nepostojećom modernizacijom F-22.

leptirica

pre 4 godine

(Pratim, 30. jul 2019 07:59)

Dosta netočnih podataka iznosiš. RCS F22 ili radarski odraz je 0.0001m2, a ne 0.2m2. SU57 je samo od naprijed stealth i nemože imati ni približno mali odraz kao F22 i čak F35, pa tako nema nikakve šanse da SU57 vidi F22 prije nego ovaj njega. AESA radar SU ima jedan, ono na što ti misliš je IR radar koji može otprilike odrediti položaj F22, ali nije dovoljno precizan da navodi rakete na njega. Sve u svemu vrhunski avion, koji može biti opasan po F22 i F35,ako im se uspije dovoljno približiti. Ovo sa uocavanjem prije i uspješnim gađanjem van vizualnog polja, zaboravi.

Nele

pre 4 godine

Avioni "5te generacije" su realno krs. Zrtvovali su sve i svasta za smanjenu vidljivost aviona. A onda ti pre 320godina jedna zaostala zemlja srusi tvoj "nevidljivi" avion. A zamislite koliko su radari poboljsani od tada.
Takodje, F35 je avion za zaprasivanje ako ostane bez satelitske komunikacije sa bazom i ostalim F35 u okolini. U slucaju rata vecih razmera sa nekom od razvijenih zemalja, ocekivano je da ce u prvih par sati biti unisteni svi sateliti, kako na jednoj, tako i na drugoj strani. A onda se vracaju na F-16 koje je dobar avion i umesto glupiranja bolje da su njega unapredjivali..
Rusija je izbacila svoj "stelth" avion samo da bi ga ponudila na prodaju. Ocekujem da ce osnova njihove avijacije da ostane na 4++ generaciji uz poboljsanja raketama zasnovanih na tehnologiji koriscenoj za Kindzal.

Boki

pre 4 godine

I sam Putin je vise puta rekao da je Amerika najjaca vojna sila sveta i da Rusija ne moze da se takmici sa njima niti nece pogotovo u velikim izdvajanjima za vojni budzet. Rusi rade na obrambenom oruzju i zahvaljujuci nuklearnom arsenalu su nedodirljivi bar vojno ako nista drugo. Ako pogledate komparaciju Rusija ne moze da se poredi sa Usa vise bi mogla sa Turskom ili slicnom zemljom. Tako je stvar i sa ovim avionom, jako jako kasne, manevarske sposobnosti aviona su nebite ima vec 30 godina maltene, sad su radarske i elektronske komponente bitne jer avioni ratuju izmedju ili vrse dejstva sa 50-100km razdaljine a tu su opet Rusi slabasni. Sve u svemu oni ce Ruse slamati ekonomski i pokusavati iznutra kao po svetu sto se radi, videcemo dokle ce uspeti.

Dark

pre 4 godine

Obzirom da Rusi nemaju osvajačke ambicije (bar ne trenutno),su57 im služi u svrhu prestiža. Taj F35 je,siguran sam, paklena mašina. Potrošili su silne milijarde na razvoj i glupo je predpostavljati da nije. E,sad,zabrinjavajuće je to što imaju osvajačke namjere.

Avijaticar

pre 4 godine

Ako je neko gledao SU 35 na avio mitingu u Batajnici, onda zna kakve motore taj avion ima! Ako ovaj novi Suhoj ima iste te motore, daleko je bolji od bilo čega što Ameri mogu da naprave. Ruski avioni su bolji od američkih po avionici, motorima, manevarbilnosti. Amerikanci imaju daleko bolju elektroniku, ali to je generalno razlika u strategiji razvoja avijacije. Amerikancima je avion platforma za nošenje naoružanja i opreme, u sprezi sa Avaksima.Rusi više razvijaju koncept samostalnog aviona, tako da se njihovi avioni ne daju porediti.Po meni je za male zemlje mnogo bolje kupiti ruske avione od američkih, jer ionako dolaze sa osiromašenom opremom pa se njihova prednost u elektronici gubi. Za veća vazduhoplovstva i koja to sebi mogu da priušte naravno američke sa pratećim sistemima.

Dubrovčanin

pre 4 godine

Od vremena cara Ivana Groznog, Rusijom -SSSR-om- Rusijom , vlada se na isti način : surovom SILOM . Današnji ruski "demokrati" (bivši KGB-ovci) i ne znaju drugačije . Rusima se ništa bolje nije moglo dogoditi nego da je Napoleon pobijedio i civilizirao ih. Ovako, može se s velikom sigurnošću predvidjeti u slijedećih desetak godina raspad Rusije na najmanje tri države. Raspadom SSSR-a, raspad Imperije nije završen.

punjenalignja

pre 4 godine

Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.

Japanac

pre 4 godine

Zver 4++ generacije.
Rusi su prvo izjavili da njima nije potreban avion pete generacija pa se u Siriju pokazalo da bez pete generacije nema ništa. I sada panika. Ali su daleko od amera i kineza.

ocajno pero

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.

Brat Putin

pre 4 godine

A sto ih Srbija isto ne zakupi bar jedno 5 lovaca SU-57?Znamo da su extremno skupi ali kad ih neko ima sa strahopostovanjem odmah te gleda kao silu,kao drzavu...I bar S300 ili jos bolje S400 jos da se dopunimo...Odmah bi bili br 1 sila na balkanu

Bacvanin

pre 4 godine

Su-57 ce tek ove godine biti (u boljem slucaju) u sastavu RV Rusije. Za razliku od njegovih oponenata (F22 F35) koji su u upotrebi vec 13 godina. Kasne Rusi, a tek sad trebaju da sticu uskustva sa tim aparatima, koji ce nesumnjivo biti dobri, ali 13 godina operativne prednosti nije malo.

Goran

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.

nije mi jasno

pre 4 godine

rusi i oruzje, narod neka gladuje
(realno, 29. jul 2019 17:04)

Na koji narod mislite? Ako mislite na ruski, oni ne gladuju, u Rusiji se godisnje proda tri puta vise automobila na 1000 stanovnika nego u Srbiji. A to sto Srbija ne bezalternativnom evropskom putu nema oruzje a uz to i gladuje nema veze sa ruskom avionskom industrijom.

todos

pre 4 godine

Nema šanse da je počela serijska proizvodnja. Tek su promenili motore što verovatno treba ispitati čitav niz novih mogućnosti i karakteristika. Nije to automobil pa ubaciš motor i odmah teraj.

Dex

pre 4 godine

Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Sta ce my figura kad te gadja s udaljenosti od par stotina km? Pricamo o baletu?

rebro

pre 4 godine

S obzirom da F-22 Raptor leti već 21 godinu Rusi i ne kasne toliko za Amerima, a onaj F-35 ne leti uopšt3e tako da sa njim i može da se nadjačava.

ID

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.
Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.

Placi mala placi

pre 4 godine

(realno, 29. jul 2019 17:04)

A da nemaju oruzije mislis ne bi gladovali? Pa ceo zapad bi najvise zeleo da rasparca rusiju i o tome su javno govorili dok je na vlasti bio jelcin. Al j***** dosla neka druga vremena.

Slav

pre 4 godine

Nisu mu razvijeni motori, s počinje proizvodnja? Kako.Prototipovi su leteli sa motorima od Su35. Za njega su predviđeni drugi motori u skladu sa zahtevima 5.generacije.
(ID, 29. jul 2019 18:46)
Koristiš informacije stare 2 godine... novi motori su razvijeni , zavrseni testovi , čak i ubačeni i nošeni na su 35 već od novembra 2018 godine ... informacije su veoma lako dostupne .. osim ako ne pamtis samo informaciju koju si nekad procitao

UDBA

pre 4 godine

Indija se odavno povukla iz proizvodnje ovog aviona jer nije bila zadovoljna performansama. A Kinezi rade svoj avion 5te generacije. Tako da su price o izvozu ovog aviona zasad samo puste zelje.
(Goran, 29. jul 2019 17:38)

Evo i tebi da odgovorim kao dolje @Markovicu

- Tacno je da se Indija povukla iz razvoja nakon par godina jer je avion bio preskup za razvoj i imao je motor koji nije mogao da pripada avionima 5. generacije.
Posto su Rusi razvili potpuno novi motor prije dvije godine (od kad je u bio u testnim fazama do sad) Indija itekako sad pokusava da kupi ovaj avion, samo sto su Rusi rekli da ce cijena biti malo veca po komadu. U medjuvremenu su narucili 114 komada Mig-35 i trazili licencu za njegovu proizvodnju.

Super ste mi gomila vas sa pokuajima ponizavanja jedne nacije temeljeni na totalnim spinovima i dezinformacijama.

baja

pre 4 godine

Samsung je bolji od Iphone-a....pa dal´ ste zdravi, pa da mi tata pravi Su57 ne bih se toliko sikirao i ubedjivao a pri tom informacije skupljate na youtube i po forumima.....odmorite malo, uzmite pivo....jelen...ne ne, lav je bolje....hocu reci niksicko....

Ante

pre 4 godine

Jedini motor koji ima super krstarenje bez after burning je onaj na F22. Još nije poznat ruski motor koji to može, pa ni na su57, razvijanje takvog motora bi bila senzacija u vijestima, a ne u nekoj brošuri.
F35 ne kopira Jak 141, o čemu vi. Pričate. Vertikalno uzletanje ima samo mornarički verzija F35, to je ona verzija s B oznakom. Vertikalno uzletanje tehnologije Jaka i F35 su slični kao i otto benzinski motori golfa 1 i golfa 7. Ako i toliko slični.

Vuk

pre 4 godine

@Ogromna većina poznavalaca govori i piše da je avion prilično vidljiv i da još uvek nema adekvatan motor. Dobar je, ali neuporediv sa f 22, a slabiji i od f 35. Kako god, drago mi je što su Rusi konstruisali prvi avion posle raspada SSSR-a.
(punjenalignja, 29. jul 2019 17:11):
Avion je vidljiviji od F-22, ali ima neke druge kvalitete u skladu sa ruskom doktrinom vazdusne borbe i integracijom u jedinstveni sistem vazdusnih snaga. Avion je napakovan raznim senzorima (cak vise nego F-22) koji se centralizovano obradjuju i pruzaju tzv. fuziju senzora. Nema nikakvog smisla porediti ga sa F-35 ni po performansama, ni po avionici - u svemu je dominantan sto je i normalno jer su razliciti tipovi aviona u pitanju. Uz avion je razvijeno i naoruzanje koje nosi i u skladu je sa modernim standardima.
Naravno, sve ovo kasni dobrih desetak godina, ali nije veliki problem s obzirom da Rusija nema pretnji po sopstvenu bezbednost na koje bi ovaj avion mogao da odgovori - nece niko u skorije vreme napasti ruski vazdusni prostor. Ono sto je veci problem za Rusiju je broj sredstava kojima mogu da projektuju svoju moc u svetu - nemaju dovoljno ni brodova ni aviona.
Za Rusiju je trenutno najbitnije da ne udje u novu trku naoruzanja nego da svojim tempom razvija dalje tehnologiju. Ovaj avion je odlicna podloga za dalji razvoj i transfer tehnologije na druge avione. Motori nisu problem - i USA je dosta puta uvela u naoruzanje avione sa neadekvatnim motorima (F-14, F-15, F-18...).

Goran

pre 4 godine

Kada će svetske sile serijski da proizvode lekove protiv malignih oboljenja,dijabetesa i mnogih drugih bolesti a ne da se hvale sa oružjem koja masovno ubijaju.

HanSolo

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi. 
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)

Kao prvo, ruski avion je bio Jak-141.. Lockheed Martin I Yakovljev su imali saradnju jedno kratko vreme.. F35 i Jak-141 imaju par stvari koji bi mogli da se kaže jednaki, ali daleko od tog da je F35 neka "loša kopija".. Jak-141 je pravljen u 4 prototipna primerka i nikad nije serijski pravljen zato što je bilo puno incidenta.. Znaći taj avion je bio jako daleko od "dobrog aviona"..
Ti si meni neki "jak" poznavalac koji nezna ni kako se zvao ruski avion.

insajder

pre 4 godine

Kasne Rusi sa petom generacijom vec uveliko,tu su Ameri 10 godina ispred njih.Medjutim,Ameri isto tako kasne 10 godina za Rusima kad je u pitanju raketno naoruzanje.I dalje Rusija ima najmocnije balisticke,interkontinentalne i hipersonicne rakete na svetu,a takodje su do zuba naoruzani nuklearnim glavama.Sve u svemu,drze egal jedni drugima.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Vidim komentatori sve poznavaoci avio tehnike!? Koliko je od vas procitalo bilo sta o F22 ili F35 i zasto ih nigde nema u borbenim dejstvima? Zasto je F22 vec duze vreme prizemljen i nikako da rese problem dovoda kiseonika pilotima? Zato sto je losa kopija RUSKOG AVIONA JAK 131. Ko me veruje nek od na YT pa nek pogleda i procita kada su kauboji otkupili od Rusa dokumentaciju za taj avion. Dalji komentar je izlisan. Da i kada jedan zapadni avion napravi figuru KOBRA u punoj brzini javite mi.
(ocajno pero, 29. jul 2019 18:46)
F22 bez problema pravi Kobru,ali to nije ni bitno,jer je taj manevar razvijen za aero priredbe i eventualnu blisku borbu,koja se gotovo vise nikada ne dogadja u stvarnosti.
Supermanevarske sposobnosti ruskih aviona se uklapaju u vojnu doktrinu Rusije,koja se znacajno razlikuje od doktrine USA,a i avioni se drugacije koriste i uz drugaciju podrsku.

Sto se tice poredjenja SU57 i F22,treba znati da je F22 vec prilicno star avion ,koji se vise nece proizvoditi,jer je u planu noviji model,na kome ce biti reseni problemi koji se javljaju na ovom modelu,a prica se da ih ima poprilicno.

F35 obecava kao platforma,ali nije u klasu su57 ni po jednom parametru,niti im je namena slicna.Jedino im je zajednicko da mogu da lete...

Ludi Milojko

pre 4 godine

(Vuk, 29. jul 2019 18:58)
Jedini normalan komentar, sve ostalo je lupetanje. Rusija nema problema sa eventualnim vazdušnim napadom na njenu teritoriju. Odakle bi polrteli NATO avioni u eventualnom napadu na Moskvu? Da pretpostavimo da ih Rusi ne obore, gde bi sleteli? Prema tome Rusi ne moraju nigde da žure nego polako da došlifuju avion do maksimalne pouzdanosti. Za projekciju moći u svetu treba im daleko veća i savremenija mornarica ali mislim da im to nije u vojno-političkoj doktrini.

Boki

pre 4 godine

I sam Putin je vise puta rekao da je Amerika najjaca vojna sila sveta i da Rusija ne moze da se takmici sa njima niti nece pogotovo u velikim izdvajanjima za vojni budzet. Rusi rade na obrambenom oruzju i zahvaljujuci nuklearnom arsenalu su nedodirljivi bar vojno ako nista drugo. Ako pogledate komparaciju Rusija ne moze da se poredi sa Usa vise bi mogla sa Turskom ili slicnom zemljom. Tako je stvar i sa ovim avionom, jako jako kasne, manevarske sposobnosti aviona su nebite ima vec 30 godina maltene, sad su radarske i elektronske komponente bitne jer avioni ratuju izmedju ili vrse dejstva sa 50-100km razdaljine a tu su opet Rusi slabasni. Sve u svemu oni ce Ruse slamati ekonomski i pokusavati iznutra kao po svetu sto se radi, videcemo dokle ce uspeti.

Posmatrac

pre 4 godine

@ocajno pero
Srecom imamo Vas strucnjaka.
Samo dve sitne omaske:
Ne postoji jak 131, vec je 141.
Nije F22 baziran na Jak141 vec F35.
Sva ostala slova ste pogodili.

Hvala

pre 4 godine

@ID
Na ruskim portalima se pre neki dan pisalo da su osvojili izradu novog motora i da ide u završnu fazu ispitivanja. Da li je propaganda ne bih znao.

Superhik

pre 4 godine

Ovo što se Rusi (ipak uspešno)trkaju sa Amerima je(ipak)dobro za mir u svetu ! Najgore je kad neka sila izgubi korak pa krene da preskače stepenike ne bi li sustigla svoje imperijalne ambicije !

leptirica

pre 4 godine

(Pratim, 30. jul 2019 07:59)

Dosta netočnih podataka iznosiš. RCS F22 ili radarski odraz je 0.0001m2, a ne 0.2m2. SU57 je samo od naprijed stealth i nemože imati ni približno mali odraz kao F22 i čak F35, pa tako nema nikakve šanse da SU57 vidi F22 prije nego ovaj njega. AESA radar SU ima jedan, ono na što ti misliš je IR radar koji može otprilike odrediti položaj F22, ali nije dovoljno precizan da navodi rakete na njega. Sve u svemu vrhunski avion, koji može biti opasan po F22 i F35,ako im se uspije dovoljno približiti. Ovo sa uocavanjem prije i uspješnim gađanjem van vizualnog polja, zaboravi.

Pratim

pre 4 godine

Ono što će zaista biti novina na ovom avionu je sistem hlađenja za AESA radar, koji će dopustiti Su-57 da mnogo duže osmatra i nišani na maksimalnoj snazi u poređenju sa zapadnim AESA radarima. Primera radi, Su-35 ima radar, koji može da otkrije i potom nanišani F-22 mnogo pre nego što će F-22 ući u zonu efikasnog lansiranja svoje v-v rakete. Pri tom već Su-35 ima na raspolaganju raketu velikog dometa, dok će Su-57 sve te pogodnosti imati i u svojim unutrašnjim spremnicima. Jedan od starih načina da se posle lansiranja rakete na NATO avion pređe u svojevrsni stelt je bio manevar kobra. Posle lansiranja rakete, avion ovim manevrom koči do minimalne brzine pri kojoj ga NATO radar prati, ispod koje posle više ga briše sa očitavanja, jer je ruski avion simulirao sopstveno obaranje (pravi se mrtav).
Danas SU-57 ima još nešto što nemaju zapadni avioni - sistem Himalaji, koji je modernizacija sistema Hibini, a koji je svojevremeno pogasio sve radare na američkom ratnom brodu u Crnom moru, pre pet godina, tačnije oslepio ga u potpunosti.

Što se tiče stelta, imajte u vidu da je F-22 sa efektivnom površinom refleksije od 0,2 do 0,5 metara kvadratnih veoma porediv sa SU-57, jer i on ima te iste vrednosti. Reč je o tome da rusi i danas koriste radare sa dužinom talasa od 2cm do 5cm i velikom izlaznom snagom, što karakteristike stelta već odavno čini vidljivim. Povrh svega dva AESA radara L-opsega u pretkrilcima su prvi put primenjena na SU-35, a F-ovi ih nemaju.

Pratim

pre 4 godine

Šteta što je prevod ovako slab i prepun bukvalno prevedenih reči i sintagmi iz ruskog jezika na srpski. Jedna od većih rupa je objašnjenje nadzvučnog krstarenja na maksimalu. Kao prvo, ovaj rezultat su u SSSR prvo ostvarili na MiG-23MLD, a najpoznatiji avion, koji može da ide do 1,35-1,4maha na maksimalu je MiG-31, koji superkrstari na forsažu u rasponu od 2,35maha do 2,83maha i tu ostvaruje veću ekonomiju leta, što je zanimljiv slučaj, jer je potrošnja goriva naspram brzine leta manja. Danas od lovaca za prevlast u vazduhu taj posao može da obavi (sa razumnom ekonomičnošću) jedino Su-35, mada se ne otkriva u kojoj konfiguraciji. Pretpostavljam da nosi dve R-27ER (ili ET) između motogondola i po dve R-74 i R-77 na krilima.
Pametni pokrivač je isto loš prevod. Avion ima tzv. pametnu oplatu sa šest radara (tri u nosnom delu, dva u pretkrilcima i jedan u žaoci) IC, UV, laserskim i radarskim detektorima ozračenja i prilaska raketa, kao i KOLS poslednje generacije. Zatim, oplata aviona je od grafičkih vlakana, posebnog pletenja, koja apsorbuju radarske zrake na takav način da ih pretvaraju u toplotnu i električnu energiju, koja je za bilo koje uslove ozračenja, reda do jednog milivata, što je beznačajna cifra, ali efektna u pogledu stelta.
Ono što predstavlja Su-57 je sledeća modernizacija 5 generacije, koju SAD propušta da sprovede na F-22, što dakle znači da je SU-57 iako 12-13 godina iza F-22 po redosledu pojavljivanja, zapravo porediv sa nepostojećom modernizacijom F-22.

Avijaticar

pre 4 godine

Ako je neko gledao SU 35 na avio mitingu u Batajnici, onda zna kakve motore taj avion ima! Ako ovaj novi Suhoj ima iste te motore, daleko je bolji od bilo čega što Ameri mogu da naprave. Ruski avioni su bolji od američkih po avionici, motorima, manevarbilnosti. Amerikanci imaju daleko bolju elektroniku, ali to je generalno razlika u strategiji razvoja avijacije. Amerikancima je avion platforma za nošenje naoružanja i opreme, u sprezi sa Avaksima.Rusi više razvijaju koncept samostalnog aviona, tako da se njihovi avioni ne daju porediti.Po meni je za male zemlje mnogo bolje kupiti ruske avione od američkih, jer ionako dolaze sa osiromašenom opremom pa se njihova prednost u elektronici gubi. Za veća vazduhoplovstva i koja to sebi mogu da priušte naravno američke sa pratećim sistemima.

Nele

pre 4 godine

Avioni "5te generacije" su realno krs. Zrtvovali su sve i svasta za smanjenu vidljivost aviona. A onda ti pre 320godina jedna zaostala zemlja srusi tvoj "nevidljivi" avion. A zamislite koliko su radari poboljsani od tada.
Takodje, F35 je avion za zaprasivanje ako ostane bez satelitske komunikacije sa bazom i ostalim F35 u okolini. U slucaju rata vecih razmera sa nekom od razvijenih zemalja, ocekivano je da ce u prvih par sati biti unisteni svi sateliti, kako na jednoj, tako i na drugoj strani. A onda se vracaju na F-16 koje je dobar avion i umesto glupiranja bolje da su njega unapredjivali..
Rusija je izbacila svoj "stelth" avion samo da bi ga ponudila na prodaju. Ocekujem da ce osnova njihove avijacije da ostane na 4++ generaciji uz poboljsanja raketama zasnovanih na tehnologiji koriscenoj za Kindzal.

Zlatko Todorović

pre 4 godine

Trka u naoružanju.... Malo otrcana fraza. Da li znate da je najmanja kopnena udaljenost između Rusije i Amerike, nešto manje od 4 kilometra. Dva ostrva su u pitanju. Šta mislite, koliko imaju i jedni i drugi vojnika, vojne tehnike i bilo čega ostalog vezano za vojsku, na tim ostrvima? NULA! Nema nikog, ni kod jednih i kod drugih. Šta vam to govori? Da su u sukobu, tu bi moralo nečeg da bude. Ovako, svima prodaju maglu i oružje. To je poenta. A ne ko će koga da napadne.

Dark

pre 4 godine

Obzirom da Rusi nemaju osvajačke ambicije (bar ne trenutno),su57 im služi u svrhu prestiža. Taj F35 je,siguran sam, paklena mašina. Potrošili su silne milijarde na razvoj i glupo je predpostavljati da nije. E,sad,zabrinjavajuće je to što imaju osvajačke namjere.