Ponedeljak, 13.05.2019.

15:23

Tenzije na vrhuncu: Kina nije ostala dužna Trampu - "polako, platićete i vi tarife"

Kina će uvesti tarife na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo finansija.

Izvor: Tanjug

Tenzije na vrhuncu: Kina nije ostala dužna Trampu - "polako, platiæete i vi tarife" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Stojke

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.
(Zoran, 14. maj 2019 08:57)

Grese oni sto misle da ce USA da propadne, ali gresis i ti sto mislis da ce Kina da propadne. Oni ce kao i uvek velesile da se svadjaju i malo mrze pa malo vole u krug, a jedini koji ce da propadaju su ovakvi kao mi koji prodaju nacionalne interese za saku dolara na necijem racunu u Panami i na Kajmanskim ostrvima.

laki

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja
cinjenice.
(alienware, 14. maj 2019 03:59)

I amerika je nekad imala 20puta vecu ekonomiju od Kine, pa ce od 2021 da im gledaju ledja, a nema potrebe da pominjes ponizenja, jer su najveca
ponizenja dozivjeli upravo SAD od Vijetnama i Kube, a sto se tice tvoje '' "zemlje '' pa vas pola svijeta nije priznalo i nema vas ni u jednoj medjunarodnoj instituciji, to je ponizenje..... Cak su i palestinici pored mocnog izrealskog lobija ušli u medjunarodne organizacije a vi ne......

laki

pre 5 godina

Prva 3 meseca rast USA ekonomije 3, 2%. 
Carine rade posao. 
PoY
(kr, 13. maj 2019 16:23)

Hahahah, a rast Kine prvog kvartala 6,6%,
Carine ne rade posao, čeka ih mjesto broj 2 uskoro!!!!!

igor sulic

pre 5 godina

Kinu isto ceka i u evropi!Jednostasvno kina mora da otvori svoje trziste ,pogotovu javne nabaver ,i mora da prestane da bjesomucno krade tude intelektualno vlasnistvo!U toku je egzodus stranih tvrtki iz kine jer jasdnostavno sve pokradose!Otvorili npr nijemci tvornicu cokolade i za 3 mjeseca ista ta cokolada se proizvodi, po istoj recepturi koju su pokrali, u susjednoj kineskoj tvornici!Cak je i ime isto!I jos istu tu cokoladu hoce da izvzu!Cudi me das nisu ranije reagirali

diplomirao po Bolonji

pre 5 godina

@Ivan
a čemu se ti raduješ? Odakle ti ideja da je kineski imperijalizam bolji od američkog? Kinezi vec poseduju zelezaru i rudnik u Srbiji, nisu to preuzeli zbig naseg dibra vec da iscede profit i uzmu za sebe. Pogledaj kako se Kina ponasa i videces da je to srazmerno moći isto, ako ne i gore od Amerike.

Zoran

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.

Pauk

pre 5 godina

@leptiricu, brate, u sve se razumes. Bez problema si uporedio BDP slovenije i Kine, valjda ne uzimajuci pri tome cinjenicu da je cela slovenija velicine jedne stambene zgrade u kineskoj provinciji. Kapiras da nemas pojma o cemu pises?
Inace, 99% komentatora ne zna da naborji 10 gradova u Kini, 10 politicara, a svi se prave pametni. 1.5 milijardi ljudi su sila koja moze da pojede Ameriku za dorucak, a nasa je sreca sto kineski narod nema tu agresivnu kulturu kao amerikanci. Inace bi odavno svi pricali kineski. Da nas gadjaji pirincem, vec bi nas zatrpali istim.
P.s. svaki, ali SVAKI uredjaj u kuci vam je napravljen u Kini, cak i onaj na kome pise da je napravljen u EU ili Americi.

deki 185

pre 5 godina

 tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?
(leptirica, 13. maj 2019 23:18)

Malo reci da o ekonomiji ne znas bas nista.To sto si emotivno vezan za SAD je druga stvar.Ovo je mala predstava za narod SAD i Kine.Kad bi stvarno izbio pravi trgovinski rat ,onda je pitanje samo , koji narod moze vise da istrpi .Sta ti mislis?
O selidbi kapitala na istok od strane pravih vladara mozda nisi upucen.Traje to vec skoro 10g.SAD nema vise ni promil sanse da se odupre Kini .Jedino rat moze da ih spasi ali rat je uvek neizvestan.

monarhista protiv republikanaca

pre 5 godina

Jedino što će Ameri da brane nuklearnim naoružanjem ili svetskim ratom je jedino dolar I to svi dobro znaju i u tom pravcu odvijati će se buduće igre u međunarodnim odnosima čitaj odnosima velikih sila na svetskoj pozornici.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kada bi Kina odlucila da proda americke obveznice spoljnog duga, dolar bi vredeo manje od srpskog dinara, samo kada bi odlucili, ne i uradili.
Dacu jedan primer koji to lepo prikazuje, kada je Kina objavila da planira izgradnju brane na reci JangCe, samo objavila plan, cena celika na svetskim berzama je skocila 20%.
Trenutno u svetu studira oko pola miliona kineskih studenata od kojih se velika vecina nece vratiti kuci nego ce nastaviti da radi u kompanijama koje ce Kina u medjuvremenu pokupovati.
Pre mesec dana su kupili 300 aviona sto je jedna od najvecih porudzbina u istoriji avikacije.
Mnogo je primera koje Tramp ne kapira.

Masvetoistojel

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .
(Kinezofil, 13. maj 2019 16:43)

Dobro pa si ti naveo Japanca, koje Kinezei mnogo vole :D

alienware

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja cinjenice.

Aca iz Šapca

pre 5 godina

Do sad su najviše pogodjeni američki seljaci/farmeri, jer zbog nametnutih tarifa Kinezi kupuju sada soju od Brazila i drugih, a soja je, rekao bih, prvi izvoz i artikal što se tiče agrara.

Djura

pre 5 godina

Da se vratimo malo unazad. Amerika je počela sa uvodjenjem tarifa jer je imala godišnji deficit od preko 300 milijardi dolara. To je bilo teško održivo na duge staze. Mislim da Ameri trenutno zatežu da bi postigli što bolji dogovor. Ako postignu dogovor: dobro je, ako ne postignu:recesija, posle koje će i Kinezima i Amerima biti gore. Realno, Americi treba minimum godinu ili dve da vrate i osposobe proizvodnju iz Kine. Kinezi će možda bolje podneti trgovinski rat jer imaju manje prohteve

idemo

pre 5 godina

Iako sam žestoko protiv ove kaubojštine - Kina ovaj trgovinski rat nikako ne može da dobije. Amerikanci su apsolutno najveći kupci i oni Kinu mogu da zamene. Kina njih - ne.

A priče sa obveznicama, bojnoj moći, interesima druge vrste - to je druga priča. Ali trgovinski, žao mi je. Realnost je jasna.

ajde

pre 5 godina

(Ivan, 13. maj 2019 16:39)
----------------------

'Ajde sto ne razumes neke osnove novcanih tokova, ali ocito mislis da si strucnjak, pa ce jos "da kupis kokice".

1. "SAD nema para da plati kinesku robu" - smesna tvrdnja. Cak i to sto zelite da prikazete ne stoji. Pa ne kupuje valjda americka vlada kinesku robu. To, gospodine, radi privatni sektor.
2. "stampanje dolara" - i to bez znacajnije inflacije? Ne moze, u svetu ekonomije.
3. "Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje" - naprotiv, skoro su uvek dugorocne, zato sto (a) dugorocne obveznice, u proseku, ostvaruju veci profit prilikom trgovine i (b) dugorocne obveznice su manje osetljive na kratkorocne finansijske potrese i promene kamatnih stopa. Nijedna drzava ne drzi obveznice do isteka (proda ih pre).
4. "To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste." - a sto ne odmah? I gde ce onda? Da drze pare u ruskim obveznicama? Zna se zbog cega se pare cuvaju u americkim obveznicama.

мики

pre 5 godina

Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?
(brb, 13. maj 2019 16:28)

једно 50 година, то јест никада. Индија није Кина, по много чему, а поготово продуктивности, и организацији.

мики

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.
(Dr Mr, 13. maj 2019 16:44)

Кини не требају више америчке фирме које користе јефтине кинеске производне капацитете. Кинези сада имају комплетно своје фирме за буквално све области иновација и производње, а неке су постале и светски познати брендови. Амери раде у корист своје штете, и само их огромне резерве капитала, штампање новца, војна сила и пропаганда држе на врху. неће ни то дуго. пропали су и Рим и Рајх, пропашће и ови

zanimnjivo

pre 5 godina

Nikada ni u jednoj sferi nemam simpatije za USA
Ovo je nevidjena drskost tipa ja tebi tace ti meni nemkj slucajno
Ali na zalost, Trump ne preti iz prazne puske. Ako mu povecaju tacu, zatvorice konesko trziste za USA. A to moze skupo da kosta Kinu. Mnogo skupo
Jos nisu na tom nivou da mogu da uzvrate istom merom

Kao i Srbija i Kosovo
Oni nama mogu da udare 100% takse. I da mi osetimo to lepo.
Mi njima da udarimo istu meru-nista ne postizemo. Apsolutno nista

leptirica

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.
(South Park, 13. maj 2019 17:14)

U tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?

Ja

pre 5 godina

Carine placaju americke firme koje uvoze robu iz Kine. Sad ce oni morati da podignu cene reobe u Americi da bi nadoknadili gubitak.

Jedini ko ce sigurno igubiti su Americki potrosaci jer ce sve poskupeti.
Preseljenje u druge zemlje je dugotrajno i skupo tako da se neisplati. Uostalom KINA postaje najvece svetsko trziste tako da im se i to neisplati jer bi imali da plate carine da bi prodali robu u Kini sto automatski poskupljuje njihovu robu.

Jedino resenje za izlazak iz ovog zacaranog kruga je da USA oporezuje njihove bogatase koji neplacaju porez i koji su izvezli sve poslove iz Amerike zbog njihove gramzivosti.

Nazalost ni jedan USA predsednik u novijoj istoriji nije zastupao narod nego bogatase tako dacemo se vrteti u krug jos dugo.

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Za one koji misle da kina drži ameriku u saci jer ima njihove obveznice...

Ako ja izdam obveznicu koja placa kamatu od 1% i važi 10 godina nekome ko kupi 100 takvih obveznica to znaci sledece.

Kupac dobija kamatu 10 godina u iznosu od 1 dolar (1% od ulozene vrednosti 100). Nakon 5 godina taj kupac resi da proda sve obveznice i time će doći do zasicenja trzista i prodace ih po nizoj vrednosti (dakle biće na gubitku). E sada sta mislite da će da se desi sa obveznicama koje bih ja izdao u tom momentj a dospevaju na naplatu za 5 godina a plaćaju 2% kamatu. Pa one bi se prodale prvo (jer one stare imaj isti rok otplate od 5 preostalih godina Ali plaćaju samo 1%)

Drugim recima obveznice su OK za investiciju samo firmam I onima koji ne planiraju prodaju. Služe još I za zastitu od rizima ako se kuluju slozeni finansiskj proizvodi (Ali to je već druga prica)

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Kvaka je u dugu koji Kinezi drze, ako ga prodaju, slomice bond market.
(bili i ostali, 13. maj 2019 17:37)

Dakle on rasprodaju, cena tih obveznica padne jer će da za site trziste, kinezi pokupe deo vrednosti tih obveznica a amerikanci imaju problem da izdaju nove obveznica? Problem u tome je sto kamatna stop a kako utice na njihov vrednosti, tako da ako oni izdaju novu seriju sa vecom kamatom ljudi će to hteti da kupuju sto još više obara vrednosti prethodnih obveznica....


Gresis druže ako misliš da kina njih drži time u saci, postoji razlog zašto se običnom coveku ne isplati sa ih kupi her kada jednom ih uzmeš uglavnom moraš da ih drzis do kraja da bi pokupio glavni u jer teško da ces da ih prodas za bokju vrednosti. One imaju vrednosti samo kao deo portfolia van toga je komplikovano

Pele

pre 5 godina

Ako ode USA u krizu pre toga ide ceo svet, nemojte imati iluzije nece oni prepustiti svetsku dominaciju nikome tek tako. Kina jeste div ali samo zato sto ih je USA digla isto kao Nemce i Japan. Nasa je nesreca sto smo imali komunisticke zatucane glave 90 godina koje su nas unistile svojom svojeglavoscu sto je najgore zbog kojih smo izgubili hiljade mladica i civila u promasenim ratovima.Ni danas nije bolje, treba ceniti svoju tradiciju i istoriju ali je najbolje branis sa pametnim i realnim potezima

medonosac

pre 5 godina

jeste,pazi samo da nesto ne slome.Kakva crna kvaka,imaju usa obveznice sa rokom dospeca za 10,20,30 g.Znas li ti koliki je diskont da ih sad prodaju?Uostalom,mislis da su Kinezi toliko ludi?

Milan

pre 5 godina

Komentari su kao da sam otišao u kladionicu da gledam fudbalski meč. Pre početka svi sve znaju, na kraju malobrojni pokupe pare a većina krivi zlu sreću ili svetske zavere.

South Park

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.

Dr Mr

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.

Kalimero

pre 5 godina

Kinezi, oslobodite se Američkih obveznica, to je oko 100 mlrd. USD uzmite novac i trgujte samo u EUR, uvoz nafte iz USA svedite na 0 barela.

Kinezofil

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .

dare slovenac

pre 5 godina

amerika če progutat kineze, svetski kapital je u njihovim rukama, saveznici su jim eu i ostale bogate svetske sile...nemojte se ložiti, kinezi če u nekom trenutku da pojedu vlastite fekalije ako amerikanci tako kažu, a kad tad tako če i biti...

brb

pre 5 godina

Bravo kinezi
(ja, 13. maj 2019 15:52)

Lol, bravo na čemu? US su jedan od najvećih uvoznika robe iz Kine. Kina sa ovim carinama od 25% postaje potpuno nekonkurentna na tom ogromnom tržištu. Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?

laki

pre 5 godina

U ovom ratu nema pobednika, ovo sve amerika radi da bi toliko koliko usporili Kineski ekonomski razvoj, tj da odlože preuzimanje 1.mjesa kao ekonomska sila.... Eto to je poenta priče, i sva ona hajka protiv tehnoloskog diva kakav je Huawei!!!

Zeljko

pre 5 godina

Uvodjenjem visih carina na Kineske proizvode, Tramp indirektno priznaje
da imperijalisticka drzava SAD polako ali sigurno gubi svoju dominaciju,
pritiske i terorizam po celom svetu.

Ivan

pre 5 godina

SAD jeste najveci kupac, ali ne kupac kakvog zelite. SAD nema para da plati kinesku robu a ipak to rade na dva nacina: 1) stampanje dolara, 2) kineskom kupovinom americkih obveznica. Ljudi kazu "pa Kinezi ce izgubiti pare ako prodaju svoje obveznice", sto je tacno, ali Kina ne mora da ih proda. Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje istih kupuju uvek nove kratkorocne obveznice. To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste. SAD su uradile sve sto je moguce da im se desi hiper-inflacija. Potreban je samo gubitak poverenja u dolar. Kina je spremna da sipa kap koja ce preliti casu. Dobro znaju da su dani imperije odbrojani, znaju to jos od krize 2008.godine. Tada nisu bili spremni da povuku okidac (svi koji se kunu u SAD su 2008.godine upravo to govorili i bili su u pravu). Pogodite sta se desilo u poslednjih 11 godina? Kina se spremila da povuce okidac. Sve rizike su sveli na minimum, spremni su ko zapete puske. Vreme je da se kupe kokice, sedne u prvi red i gleda predstava. Bice ludo i nezaboravno, takva predstava se odigra jednom u 100-200 godina. Mi cemo joj prisustvovati.

Ivan

pre 5 godina

SAD jeste najveci kupac, ali ne kupac kakvog zelite. SAD nema para da plati kinesku robu a ipak to rade na dva nacina: 1) stampanje dolara, 2) kineskom kupovinom americkih obveznica. Ljudi kazu "pa Kinezi ce izgubiti pare ako prodaju svoje obveznice", sto je tacno, ali Kina ne mora da ih proda. Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje istih kupuju uvek nove kratkorocne obveznice. To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste. SAD su uradile sve sto je moguce da im se desi hiper-inflacija. Potreban je samo gubitak poverenja u dolar. Kina je spremna da sipa kap koja ce preliti casu. Dobro znaju da su dani imperije odbrojani, znaju to jos od krize 2008.godine. Tada nisu bili spremni da povuku okidac (svi koji se kunu u SAD su 2008.godine upravo to govorili i bili su u pravu). Pogodite sta se desilo u poslednjih 11 godina? Kina se spremila da povuce okidac. Sve rizike su sveli na minimum, spremni su ko zapete puske. Vreme je da se kupe kokice, sedne u prvi red i gleda predstava. Bice ludo i nezaboravno, takva predstava se odigra jednom u 100-200 godina. Mi cemo joj prisustvovati.

Kinezofil

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .

South Park

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.

Kalimero

pre 5 godina

Kinezi, oslobodite se Američkih obveznica, to je oko 100 mlrd. USD uzmite novac i trgujte samo u EUR, uvoz nafte iz USA svedite na 0 barela.

Zeljko

pre 5 godina

Uvodjenjem visih carina na Kineske proizvode, Tramp indirektno priznaje
da imperijalisticka drzava SAD polako ali sigurno gubi svoju dominaciju,
pritiske i terorizam po celom svetu.

laki

pre 5 godina

U ovom ratu nema pobednika, ovo sve amerika radi da bi toliko koliko usporili Kineski ekonomski razvoj, tj da odlože preuzimanje 1.mjesa kao ekonomska sila.... Eto to je poenta priče, i sva ona hajka protiv tehnoloskog diva kakav je Huawei!!!

Milan

pre 5 godina

Komentari su kao da sam otišao u kladionicu da gledam fudbalski meč. Pre početka svi sve znaju, na kraju malobrojni pokupe pare a većina krivi zlu sreću ili svetske zavere.

brb

pre 5 godina

Bravo kinezi
(ja, 13. maj 2019 15:52)

Lol, bravo na čemu? US su jedan od najvećih uvoznika robe iz Kine. Kina sa ovim carinama od 25% postaje potpuno nekonkurentna na tom ogromnom tržištu. Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?

Ja

pre 5 godina

Carine placaju americke firme koje uvoze robu iz Kine. Sad ce oni morati da podignu cene reobe u Americi da bi nadoknadili gubitak.

Jedini ko ce sigurno igubiti su Americki potrosaci jer ce sve poskupeti.
Preseljenje u druge zemlje je dugotrajno i skupo tako da se neisplati. Uostalom KINA postaje najvece svetsko trziste tako da im se i to neisplati jer bi imali da plate carine da bi prodali robu u Kini sto automatski poskupljuje njihovu robu.

Jedino resenje za izlazak iz ovog zacaranog kruga je da USA oporezuje njihove bogatase koji neplacaju porez i koji su izvezli sve poslove iz Amerike zbog njihove gramzivosti.

Nazalost ni jedan USA predsednik u novijoj istoriji nije zastupao narod nego bogatase tako dacemo se vrteti u krug jos dugo.

Dr Mr

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.

leptirica

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.
(South Park, 13. maj 2019 17:14)

U tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?

dare slovenac

pre 5 godina

amerika če progutat kineze, svetski kapital je u njihovim rukama, saveznici su jim eu i ostale bogate svetske sile...nemojte se ložiti, kinezi če u nekom trenutku da pojedu vlastite fekalije ako amerikanci tako kažu, a kad tad tako če i biti...

Pele

pre 5 godina

Ako ode USA u krizu pre toga ide ceo svet, nemojte imati iluzije nece oni prepustiti svetsku dominaciju nikome tek tako. Kina jeste div ali samo zato sto ih je USA digla isto kao Nemce i Japan. Nasa je nesreca sto smo imali komunisticke zatucane glave 90 godina koje su nas unistile svojom svojeglavoscu sto je najgore zbog kojih smo izgubili hiljade mladica i civila u promasenim ratovima.Ni danas nije bolje, treba ceniti svoju tradiciju i istoriju ali je najbolje branis sa pametnim i realnim potezima

medonosac

pre 5 godina

jeste,pazi samo da nesto ne slome.Kakva crna kvaka,imaju usa obveznice sa rokom dospeca za 10,20,30 g.Znas li ti koliki je diskont da ih sad prodaju?Uostalom,mislis da su Kinezi toliko ludi?

zanimnjivo

pre 5 godina

Nikada ni u jednoj sferi nemam simpatije za USA
Ovo je nevidjena drskost tipa ja tebi tace ti meni nemkj slucajno
Ali na zalost, Trump ne preti iz prazne puske. Ako mu povecaju tacu, zatvorice konesko trziste za USA. A to moze skupo da kosta Kinu. Mnogo skupo
Jos nisu na tom nivou da mogu da uzvrate istom merom

Kao i Srbija i Kosovo
Oni nama mogu da udare 100% takse. I da mi osetimo to lepo.
Mi njima da udarimo istu meru-nista ne postizemo. Apsolutno nista

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Za one koji misle da kina drži ameriku u saci jer ima njihove obveznice...

Ako ja izdam obveznicu koja placa kamatu od 1% i važi 10 godina nekome ko kupi 100 takvih obveznica to znaci sledece.

Kupac dobija kamatu 10 godina u iznosu od 1 dolar (1% od ulozene vrednosti 100). Nakon 5 godina taj kupac resi da proda sve obveznice i time će doći do zasicenja trzista i prodace ih po nizoj vrednosti (dakle biće na gubitku). E sada sta mislite da će da se desi sa obveznicama koje bih ja izdao u tom momentj a dospevaju na naplatu za 5 godina a plaćaju 2% kamatu. Pa one bi se prodale prvo (jer one stare imaj isti rok otplate od 5 preostalih godina Ali plaćaju samo 1%)

Drugim recima obveznice su OK za investiciju samo firmam I onima koji ne planiraju prodaju. Služe još I za zastitu od rizima ako se kuluju slozeni finansiskj proizvodi (Ali to je već druga prica)

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Kvaka je u dugu koji Kinezi drze, ako ga prodaju, slomice bond market.
(bili i ostali, 13. maj 2019 17:37)

Dakle on rasprodaju, cena tih obveznica padne jer će da za site trziste, kinezi pokupe deo vrednosti tih obveznica a amerikanci imaju problem da izdaju nove obveznica? Problem u tome je sto kamatna stop a kako utice na njihov vrednosti, tako da ako oni izdaju novu seriju sa vecom kamatom ljudi će to hteti da kupuju sto još više obara vrednosti prethodnih obveznica....


Gresis druže ako misliš da kina njih drži time u saci, postoji razlog zašto se običnom coveku ne isplati sa ih kupi her kada jednom ih uzmeš uglavnom moraš da ih drzis do kraja da bi pokupio glavni u jer teško da ces da ih prodas za bokju vrednosti. One imaju vrednosti samo kao deo portfolia van toga je komplikovano

Pauk

pre 5 godina

@leptiricu, brate, u sve se razumes. Bez problema si uporedio BDP slovenije i Kine, valjda ne uzimajuci pri tome cinjenicu da je cela slovenija velicine jedne stambene zgrade u kineskoj provinciji. Kapiras da nemas pojma o cemu pises?
Inace, 99% komentatora ne zna da naborji 10 gradova u Kini, 10 politicara, a svi se prave pametni. 1.5 milijardi ljudi su sila koja moze da pojede Ameriku za dorucak, a nasa je sreca sto kineski narod nema tu agresivnu kulturu kao amerikanci. Inace bi odavno svi pricali kineski. Da nas gadjaji pirincem, vec bi nas zatrpali istim.
P.s. svaki, ali SVAKI uredjaj u kuci vam je napravljen u Kini, cak i onaj na kome pise da je napravljen u EU ili Americi.

мики

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.
(Dr Mr, 13. maj 2019 16:44)

Кини не требају више америчке фирме које користе јефтине кинеске производне капацитете. Кинези сада имају комплетно своје фирме за буквално све области иновација и производње, а неке су постале и светски познати брендови. Амери раде у корист своје штете, и само их огромне резерве капитала, штампање новца, војна сила и пропаганда држе на врху. неће ни то дуго. пропали су и Рим и Рајх, пропашће и ови

diplomirao po Bolonji

pre 5 godina

@Ivan
a čemu se ti raduješ? Odakle ti ideja da je kineski imperijalizam bolji od američkog? Kinezi vec poseduju zelezaru i rudnik u Srbiji, nisu to preuzeli zbig naseg dibra vec da iscede profit i uzmu za sebe. Pogledaj kako se Kina ponasa i videces da je to srazmerno moći isto, ako ne i gore od Amerike.

мики

pre 5 godina

Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?
(brb, 13. maj 2019 16:28)

једно 50 година, то јест никада. Индија није Кина, по много чему, а поготово продуктивности, и организацији.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kada bi Kina odlucila da proda americke obveznice spoljnog duga, dolar bi vredeo manje od srpskog dinara, samo kada bi odlucili, ne i uradili.
Dacu jedan primer koji to lepo prikazuje, kada je Kina objavila da planira izgradnju brane na reci JangCe, samo objavila plan, cena celika na svetskim berzama je skocila 20%.
Trenutno u svetu studira oko pola miliona kineskih studenata od kojih se velika vecina nece vratiti kuci nego ce nastaviti da radi u kompanijama koje ce Kina u medjuvremenu pokupovati.
Pre mesec dana su kupili 300 aviona sto je jedna od najvecih porudzbina u istoriji avikacije.
Mnogo je primera koje Tramp ne kapira.

deki 185

pre 5 godina

 tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?
(leptirica, 13. maj 2019 23:18)

Malo reci da o ekonomiji ne znas bas nista.To sto si emotivno vezan za SAD je druga stvar.Ovo je mala predstava za narod SAD i Kine.Kad bi stvarno izbio pravi trgovinski rat ,onda je pitanje samo , koji narod moze vise da istrpi .Sta ti mislis?
O selidbi kapitala na istok od strane pravih vladara mozda nisi upucen.Traje to vec skoro 10g.SAD nema vise ni promil sanse da se odupre Kini .Jedino rat moze da ih spasi ali rat je uvek neizvestan.

igor sulic

pre 5 godina

Kinu isto ceka i u evropi!Jednostasvno kina mora da otvori svoje trziste ,pogotovu javne nabaver ,i mora da prestane da bjesomucno krade tude intelektualno vlasnistvo!U toku je egzodus stranih tvrtki iz kine jer jasdnostavno sve pokradose!Otvorili npr nijemci tvornicu cokolade i za 3 mjeseca ista ta cokolada se proizvodi, po istoj recepturi koju su pokrali, u susjednoj kineskoj tvornici!Cak je i ime isto!I jos istu tu cokoladu hoce da izvzu!Cudi me das nisu ranije reagirali

alienware

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja cinjenice.

Djura

pre 5 godina

Da se vratimo malo unazad. Amerika je počela sa uvodjenjem tarifa jer je imala godišnji deficit od preko 300 milijardi dolara. To je bilo teško održivo na duge staze. Mislim da Ameri trenutno zatežu da bi postigli što bolji dogovor. Ako postignu dogovor: dobro je, ako ne postignu:recesija, posle koje će i Kinezima i Amerima biti gore. Realno, Americi treba minimum godinu ili dve da vrate i osposobe proizvodnju iz Kine. Kinezi će možda bolje podneti trgovinski rat jer imaju manje prohteve

Aca iz Šapca

pre 5 godina

Do sad su najviše pogodjeni američki seljaci/farmeri, jer zbog nametnutih tarifa Kinezi kupuju sada soju od Brazila i drugih, a soja je, rekao bih, prvi izvoz i artikal što se tiče agrara.

monarhista protiv republikanaca

pre 5 godina

Jedino što će Ameri da brane nuklearnim naoružanjem ili svetskim ratom je jedino dolar I to svi dobro znaju i u tom pravcu odvijati će se buduće igre u međunarodnim odnosima čitaj odnosima velikih sila na svetskoj pozornici.

Masvetoistojel

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .
(Kinezofil, 13. maj 2019 16:43)

Dobro pa si ti naveo Japanca, koje Kinezei mnogo vole :D

Zoran

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.

ajde

pre 5 godina

(Ivan, 13. maj 2019 16:39)
----------------------

'Ajde sto ne razumes neke osnove novcanih tokova, ali ocito mislis da si strucnjak, pa ce jos "da kupis kokice".

1. "SAD nema para da plati kinesku robu" - smesna tvrdnja. Cak i to sto zelite da prikazete ne stoji. Pa ne kupuje valjda americka vlada kinesku robu. To, gospodine, radi privatni sektor.
2. "stampanje dolara" - i to bez znacajnije inflacije? Ne moze, u svetu ekonomije.
3. "Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje" - naprotiv, skoro su uvek dugorocne, zato sto (a) dugorocne obveznice, u proseku, ostvaruju veci profit prilikom trgovine i (b) dugorocne obveznice su manje osetljive na kratkorocne finansijske potrese i promene kamatnih stopa. Nijedna drzava ne drzi obveznice do isteka (proda ih pre).
4. "To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste." - a sto ne odmah? I gde ce onda? Da drze pare u ruskim obveznicama? Zna se zbog cega se pare cuvaju u americkim obveznicama.

idemo

pre 5 godina

Iako sam žestoko protiv ove kaubojštine - Kina ovaj trgovinski rat nikako ne može da dobije. Amerikanci su apsolutno najveći kupci i oni Kinu mogu da zamene. Kina njih - ne.

A priče sa obveznicama, bojnoj moći, interesima druge vrste - to je druga priča. Ali trgovinski, žao mi je. Realnost je jasna.

laki

pre 5 godina

Prva 3 meseca rast USA ekonomije 3, 2%. 
Carine rade posao. 
PoY
(kr, 13. maj 2019 16:23)

Hahahah, a rast Kine prvog kvartala 6,6%,
Carine ne rade posao, čeka ih mjesto broj 2 uskoro!!!!!

laki

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja
cinjenice.
(alienware, 14. maj 2019 03:59)

I amerika je nekad imala 20puta vecu ekonomiju od Kine, pa ce od 2021 da im gledaju ledja, a nema potrebe da pominjes ponizenja, jer su najveca
ponizenja dozivjeli upravo SAD od Vijetnama i Kube, a sto se tice tvoje '' "zemlje '' pa vas pola svijeta nije priznalo i nema vas ni u jednoj medjunarodnoj instituciji, to je ponizenje..... Cak su i palestinici pored mocnog izrealskog lobija ušli u medjunarodne organizacije a vi ne......

Stojke

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.
(Zoran, 14. maj 2019 08:57)

Grese oni sto misle da ce USA da propadne, ali gresis i ti sto mislis da ce Kina da propadne. Oni ce kao i uvek velesile da se svadjaju i malo mrze pa malo vole u krug, a jedini koji ce da propadaju su ovakvi kao mi koji prodaju nacionalne interese za saku dolara na necijem racunu u Panami i na Kajmanskim ostrvima.

dare slovenac

pre 5 godina

amerika če progutat kineze, svetski kapital je u njihovim rukama, saveznici su jim eu i ostale bogate svetske sile...nemojte se ložiti, kinezi če u nekom trenutku da pojedu vlastite fekalije ako amerikanci tako kažu, a kad tad tako če i biti...

Dr Mr

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.

brb

pre 5 godina

Bravo kinezi
(ja, 13. maj 2019 15:52)

Lol, bravo na čemu? US su jedan od najvećih uvoznika robe iz Kine. Kina sa ovim carinama od 25% postaje potpuno nekonkurentna na tom ogromnom tržištu. Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?

Ivan

pre 5 godina

SAD jeste najveci kupac, ali ne kupac kakvog zelite. SAD nema para da plati kinesku robu a ipak to rade na dva nacina: 1) stampanje dolara, 2) kineskom kupovinom americkih obveznica. Ljudi kazu "pa Kinezi ce izgubiti pare ako prodaju svoje obveznice", sto je tacno, ali Kina ne mora da ih proda. Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje istih kupuju uvek nove kratkorocne obveznice. To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste. SAD su uradile sve sto je moguce da im se desi hiper-inflacija. Potreban je samo gubitak poverenja u dolar. Kina je spremna da sipa kap koja ce preliti casu. Dobro znaju da su dani imperije odbrojani, znaju to jos od krize 2008.godine. Tada nisu bili spremni da povuku okidac (svi koji se kunu u SAD su 2008.godine upravo to govorili i bili su u pravu). Pogodite sta se desilo u poslednjih 11 godina? Kina se spremila da povuce okidac. Sve rizike su sveli na minimum, spremni su ko zapete puske. Vreme je da se kupe kokice, sedne u prvi red i gleda predstava. Bice ludo i nezaboravno, takva predstava se odigra jednom u 100-200 godina. Mi cemo joj prisustvovati.

Kinezofil

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .

leptirica

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.
(South Park, 13. maj 2019 17:14)

U tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?

zanimnjivo

pre 5 godina

Nikada ni u jednoj sferi nemam simpatije za USA
Ovo je nevidjena drskost tipa ja tebi tace ti meni nemkj slucajno
Ali na zalost, Trump ne preti iz prazne puske. Ako mu povecaju tacu, zatvorice konesko trziste za USA. A to moze skupo da kosta Kinu. Mnogo skupo
Jos nisu na tom nivou da mogu da uzvrate istom merom

Kao i Srbija i Kosovo
Oni nama mogu da udare 100% takse. I da mi osetimo to lepo.
Mi njima da udarimo istu meru-nista ne postizemo. Apsolutno nista

South Park

pre 5 godina

Ko misli da su Kinezi naivni neka se raspita koliko Kinezi imaju Americkih drzavnih obveznica i sta se desava ako odluce da ih se reše.

Zoran

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.

Zeljko

pre 5 godina

Uvodjenjem visih carina na Kineske proizvode, Tramp indirektno priznaje
da imperijalisticka drzava SAD polako ali sigurno gubi svoju dominaciju,
pritiske i terorizam po celom svetu.

Kalimero

pre 5 godina

Kinezi, oslobodite se Američkih obveznica, to je oko 100 mlrd. USD uzmite novac i trgujte samo u EUR, uvoz nafte iz USA svedite na 0 barela.

Pele

pre 5 godina

Ako ode USA u krizu pre toga ide ceo svet, nemojte imati iluzije nece oni prepustiti svetsku dominaciju nikome tek tako. Kina jeste div ali samo zato sto ih je USA digla isto kao Nemce i Japan. Nasa je nesreca sto smo imali komunisticke zatucane glave 90 godina koje su nas unistile svojom svojeglavoscu sto je najgore zbog kojih smo izgubili hiljade mladica i civila u promasenim ratovima.Ni danas nije bolje, treba ceniti svoju tradiciju i istoriju ali je najbolje branis sa pametnim i realnim potezima

laki

pre 5 godina

U ovom ratu nema pobednika, ovo sve amerika radi da bi toliko koliko usporili Kineski ekonomski razvoj, tj da odlože preuzimanje 1.mjesa kao ekonomska sila.... Eto to je poenta priče, i sva ona hajka protiv tehnoloskog diva kakav je Huawei!!!

alienware

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja cinjenice.

Masvetoistojel

pre 5 godina

Sun Tzu je rekao, da je neprijatelja najlakse poraziti praveci se inferiornijim, hraneci njegovu aroganciju i ego, a zatim ga potuci kad spusti gard.Kinezi su usavrsili metode ratovanja, van bombi i aviona, Kina ce dobiti ovaj rat , Kina je buduca supersila broj jedan i to Tramp ne moze promeniti :) .
(Kinezofil, 13. maj 2019 16:43)

Dobro pa si ti naveo Japanca, koje Kinezei mnogo vole :D

igor sulic

pre 5 godina

Kinu isto ceka i u evropi!Jednostasvno kina mora da otvori svoje trziste ,pogotovu javne nabaver ,i mora da prestane da bjesomucno krade tude intelektualno vlasnistvo!U toku je egzodus stranih tvrtki iz kine jer jasdnostavno sve pokradose!Otvorili npr nijemci tvornicu cokolade i za 3 mjeseca ista ta cokolada se proizvodi, po istoj recepturi koju su pokrali, u susjednoj kineskoj tvornici!Cak je i ime isto!I jos istu tu cokoladu hoce da izvzu!Cudi me das nisu ranije reagirali

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Za one koji misle da kina drži ameriku u saci jer ima njihove obveznice...

Ako ja izdam obveznicu koja placa kamatu od 1% i važi 10 godina nekome ko kupi 100 takvih obveznica to znaci sledece.

Kupac dobija kamatu 10 godina u iznosu od 1 dolar (1% od ulozene vrednosti 100). Nakon 5 godina taj kupac resi da proda sve obveznice i time će doći do zasicenja trzista i prodace ih po nizoj vrednosti (dakle biće na gubitku). E sada sta mislite da će da se desi sa obveznicama koje bih ja izdao u tom momentj a dospevaju na naplatu za 5 godina a plaćaju 2% kamatu. Pa one bi se prodale prvo (jer one stare imaj isti rok otplate od 5 preostalih godina Ali plaćaju samo 1%)

Drugim recima obveznice su OK za investiciju samo firmam I onima koji ne planiraju prodaju. Služe još I za zastitu od rizima ako se kuluju slozeni finansiskj proizvodi (Ali to je već druga prica)

Ja

pre 5 godina

Carine placaju americke firme koje uvoze robu iz Kine. Sad ce oni morati da podignu cene reobe u Americi da bi nadoknadili gubitak.

Jedini ko ce sigurno igubiti su Americki potrosaci jer ce sve poskupeti.
Preseljenje u druge zemlje je dugotrajno i skupo tako da se neisplati. Uostalom KINA postaje najvece svetsko trziste tako da im se i to neisplati jer bi imali da plate carine da bi prodali robu u Kini sto automatski poskupljuje njihovu robu.

Jedino resenje za izlazak iz ovog zacaranog kruga je da USA oporezuje njihove bogatase koji neplacaju porez i koji su izvezli sve poslove iz Amerike zbog njihove gramzivosti.

Nazalost ni jedan USA predsednik u novijoj istoriji nije zastupao narod nego bogatase tako dacemo se vrteti u krug jos dugo.

diplomirao po Bolonji

pre 5 godina

@Ivan
a čemu se ti raduješ? Odakle ti ideja da je kineski imperijalizam bolji od američkog? Kinezi vec poseduju zelezaru i rudnik u Srbiji, nisu to preuzeli zbig naseg dibra vec da iscede profit i uzmu za sebe. Pogledaj kako se Kina ponasa i videces da je to srazmerno moći isto, ako ne i gore od Amerike.

idemo

pre 5 godina

Iako sam žestoko protiv ove kaubojštine - Kina ovaj trgovinski rat nikako ne može da dobije. Amerikanci su apsolutno najveći kupci i oni Kinu mogu da zamene. Kina njih - ne.

A priče sa obveznicama, bojnoj moći, interesima druge vrste - to je druga priča. Ali trgovinski, žao mi je. Realnost je jasna.

ajde

pre 5 godina

(Ivan, 13. maj 2019 16:39)
----------------------

'Ajde sto ne razumes neke osnove novcanih tokova, ali ocito mislis da si strucnjak, pa ce jos "da kupis kokice".

1. "SAD nema para da plati kinesku robu" - smesna tvrdnja. Cak i to sto zelite da prikazete ne stoji. Pa ne kupuje valjda americka vlada kinesku robu. To, gospodine, radi privatni sektor.
2. "stampanje dolara" - i to bez znacajnije inflacije? Ne moze, u svetu ekonomije.
3. "Sve obveznice koja Kina poseduje su kratkorocne, i oni kako im istekne vazenje" - naprotiv, skoro su uvek dugorocne, zato sto (a) dugorocne obveznice, u proseku, ostvaruju veci profit prilikom trgovine i (b) dugorocne obveznice su manje osetljive na kratkorocne finansijske potrese i promene kamatnih stopa. Nijedna drzava ne drzi obveznice do isteka (proda ih pre).
4. "To rade da bi mogli da urade ono sto ce uraditi uskoro - prestati da kupuju iste." - a sto ne odmah? I gde ce onda? Da drze pare u ruskim obveznicama? Zna se zbog cega se pare cuvaju u americkim obveznicama.

Limar nece doci.

pre 5 godina

Kada bi Kina odlucila da proda americke obveznice spoljnog duga, dolar bi vredeo manje od srpskog dinara, samo kada bi odlucili, ne i uradili.
Dacu jedan primer koji to lepo prikazuje, kada je Kina objavila da planira izgradnju brane na reci JangCe, samo objavila plan, cena celika na svetskim berzama je skocila 20%.
Trenutno u svetu studira oko pola miliona kineskih studenata od kojih se velika vecina nece vratiti kuci nego ce nastaviti da radi u kompanijama koje ce Kina u medjuvremenu pokupovati.
Pre mesec dana su kupili 300 aviona sto je jedna od najvecih porudzbina u istoriji avikacije.
Mnogo je primera koje Tramp ne kapira.

Pauk

pre 5 godina

@leptiricu, brate, u sve se razumes. Bez problema si uporedio BDP slovenije i Kine, valjda ne uzimajuci pri tome cinjenicu da je cela slovenija velicine jedne stambene zgrade u kineskoj provinciji. Kapiras da nemas pojma o cemu pises?
Inace, 99% komentatora ne zna da naborji 10 gradova u Kini, 10 politicara, a svi se prave pametni. 1.5 milijardi ljudi su sila koja moze da pojede Ameriku za dorucak, a nasa je sreca sto kineski narod nema tu agresivnu kulturu kao amerikanci. Inace bi odavno svi pricali kineski. Da nas gadjaji pirincem, vec bi nas zatrpali istim.
P.s. svaki, ali SVAKI uredjaj u kuci vam je napravljen u Kini, cak i onaj na kome pise da je napravljen u EU ili Americi.

medonosac

pre 5 godina

jeste,pazi samo da nesto ne slome.Kakva crna kvaka,imaju usa obveznice sa rokom dospeca za 10,20,30 g.Znas li ti koliki je diskont da ih sad prodaju?Uostalom,mislis da su Kinezi toliko ludi?

truth is in the eye of the beholder

pre 5 godina

Kvaka je u dugu koji Kinezi drze, ako ga prodaju, slomice bond market.
(bili i ostali, 13. maj 2019 17:37)

Dakle on rasprodaju, cena tih obveznica padne jer će da za site trziste, kinezi pokupe deo vrednosti tih obveznica a amerikanci imaju problem da izdaju nove obveznica? Problem u tome je sto kamatna stop a kako utice na njihov vrednosti, tako da ako oni izdaju novu seriju sa vecom kamatom ljudi će to hteti da kupuju sto još više obara vrednosti prethodnih obveznica....


Gresis druže ako misliš da kina njih drži time u saci, postoji razlog zašto se običnom coveku ne isplati sa ih kupi her kada jednom ih uzmeš uglavnom moraš da ih drzis do kraja da bi pokupio glavni u jer teško da ces da ih prodas za bokju vrednosti. One imaju vrednosti samo kao deo portfolia van toga je komplikovano

deki 185

pre 5 godina

 tom slučaju dolar gubi vrijednost, a oni imaju bezvrjedne obveznice, osim toga gube tržište koje im nitko nemože nadomjestiti. GDP pre capita im je oko 2,5 puta manji od Slovenije i ti misliš da si takva država koja živi od izvoza može priuštiti trgovinski rat sa najvećim uvoznikom njihovih proizvoda?
(leptirica, 13. maj 2019 23:18)

Malo reci da o ekonomiji ne znas bas nista.To sto si emotivno vezan za SAD je druga stvar.Ovo je mala predstava za narod SAD i Kine.Kad bi stvarno izbio pravi trgovinski rat ,onda je pitanje samo , koji narod moze vise da istrpi .Sta ti mislis?
O selidbi kapitala na istok od strane pravih vladara mozda nisi upucen.Traje to vec skoro 10g.SAD nema vise ni promil sanse da se odupre Kini .Jedino rat moze da ih spasi ali rat je uvek neizvestan.

мики

pre 5 godina

ovde ce treca strana najvise profitirati. Ameri ce svoju proizvodnju prebaciti u Indiju, Indoneziju, Vijetnam itd. Kostace ih to puno, ali ce Kinu kostati mnogo vise.
(Dr Mr, 13. maj 2019 16:44)

Кини не требају више америчке фирме које користе јефтине кинеске производне капацитете. Кинези сада имају комплетно своје фирме за буквално све области иновација и производње, а неке су постале и светски познати брендови. Амери раде у корист своје штете, и само их огромне резерве капитала, штампање новца, војна сила и пропаганда држе на врху. неће ни то дуго. пропали су и Рим и Рајх, пропашће и ови

monarhista protiv republikanaca

pre 5 godina

Jedino što će Ameri da brane nuklearnim naoružanjem ili svetskim ratom je jedino dolar I to svi dobro znaju i u tom pravcu odvijati će se buduće igre u međunarodnim odnosima čitaj odnosima velikih sila na svetskoj pozornici.

мики

pre 5 godina

Šta mislite, koliko će trebati globalnim kompanijama, koje proizvode u Kini a plasiraju dobar deo proizvoda u US, da presele proizvodnju u, recimo, Indiju?
(brb, 13. maj 2019 16:28)

једно 50 година, то јест никада. Индија није Кина, по много чему, а поготово продуктивности, и организацији.

Aca iz Šapca

pre 5 godina

Do sad su najviše pogodjeni američki seljaci/farmeri, jer zbog nametnutih tarifa Kinezi kupuju sada soju od Brazila i drugih, a soja je, rekao bih, prvi izvoz i artikal što se tiče agrara.

Djura

pre 5 godina

Da se vratimo malo unazad. Amerika je počela sa uvodjenjem tarifa jer je imala godišnji deficit od preko 300 milijardi dolara. To je bilo teško održivo na duge staze. Mislim da Ameri trenutno zatežu da bi postigli što bolji dogovor. Ako postignu dogovor: dobro je, ako ne postignu:recesija, posle koje će i Kinezima i Amerima biti gore. Realno, Americi treba minimum godinu ili dve da vrate i osposobe proizvodnju iz Kine. Kinezi će možda bolje podneti trgovinski rat jer imaju manje prohteve

laki

pre 5 godina

Venecuela je nekad imala 12 puta vecu ekonomiju od Kine.Amerika onda,i sada,prva ekonomija sveta.Ona je i stvorila Kinu ulaganjem kapitala i znanja.Pre toga,Japan,Nemacku .Samo da znate,ukoliko niste znali,jer ste mladi .To sto mrzite Amere jer su ponizili Srbiju ,gubitkom Kosova ,ne menja
cinjenice.
(alienware, 14. maj 2019 03:59)

I amerika je nekad imala 20puta vecu ekonomiju od Kine, pa ce od 2021 da im gledaju ledja, a nema potrebe da pominjes ponizenja, jer su najveca
ponizenja dozivjeli upravo SAD od Vijetnama i Kube, a sto se tice tvoje '' "zemlje '' pa vas pola svijeta nije priznalo i nema vas ni u jednoj medjunarodnoj instituciji, to je ponizenje..... Cak su i palestinici pored mocnog izrealskog lobija ušli u medjunarodne organizacije a vi ne......

Milan

pre 5 godina

Komentari su kao da sam otišao u kladionicu da gledam fudbalski meč. Pre početka svi sve znaju, na kraju malobrojni pokupe pare a većina krivi zlu sreću ili svetske zavere.

laki

pre 5 godina

Prva 3 meseca rast USA ekonomije 3, 2%. 
Carine rade posao. 
PoY
(kr, 13. maj 2019 16:23)

Hahahah, a rast Kine prvog kvartala 6,6%,
Carine ne rade posao, čeka ih mjesto broj 2 uskoro!!!!!

Stojke

pre 5 godina

Kina kao Komunisticki diktatorska zemlja nema perspektivu, zbog mogucih promena sistema u buducnosti. Ali zato ovde neki nasi komentatori to nece da vide iz mrznje i zavidnosti prema SAD, i izlaze sa koje kakvim ekonomskim i politickim analizama u koje mogu samo oni sami da veruju, decenijama pricaju i sanjaju kako je Amerika propala i kako je kraj Dolaru, a dolar nikad jaci.
(Zoran, 14. maj 2019 08:57)

Grese oni sto misle da ce USA da propadne, ali gresis i ti sto mislis da ce Kina da propadne. Oni ce kao i uvek velesile da se svadjaju i malo mrze pa malo vole u krug, a jedini koji ce da propadaju su ovakvi kao mi koji prodaju nacionalne interese za saku dolara na necijem racunu u Panami i na Kajmanskim ostrvima.