Petak, 03.02.2012.

12:22

Kraj za Malev biće posla za Rajaner

Mađarska aviokompanija Malev danas je obustavila poslovanje i prizemljila celu flotu kako bi "minimizirala štetu" u uslovima neizdržive finansijske situacije.

Izvor: Beta

Kraj za Malev biæe posla za Rajaner IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

gryzly.vienna

pre 12 godina

Rajaner??? Sta je to, jel moze da se jede???? Ako ste mislili na avio-kompaniju Ryanair, onda ste totalno izgubili kompas sa tm prevodima!

Staromodan

pre 12 godina

To nam je, braco, politka Evropske Unije u svojim novim kolonijama. Mesna industrija treba da nestane da mogu oni da je zamene. U Majn Kampfu Hitler kaze da je germanizacija stanovnistva nemoguca, ali "kako je dobra germanizacija teritorije!". Njima treba teritorija jugo-istocne Evrope, ne njeno stanovnistvo, njena industrija i sigurno njene aviokomapanije. Samo treba da idete u Budimpestu da vidite koliko ima strip-tease klubova, kako je postao seksualni turizam vodeci sektor njihove ekonomije. Takva ce biti nasa sudbina u demokratskoj EU: jeftina radna snaga i prostitucija.

I tri sulara su...

pre 12 godina

@ City girl:
Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

Eto, 'City girl', tako to biva kad neko krene iz Londona u Hrvatsku na more :-) Ma Hrvati su krivi, kazem ja !!!

Propast

pre 12 godina

Tesko da danas avioprevoz u Evropimoze da izdrzi trku sa zeleznicom.Danas vozovi idu preko 250km na sat .Nedavno sam putovao TGV-om Brisel-Pariz. Sat i tridest eminuta.E sada zamislite dolazak na Aerodrom dva sta ranije i silni pregledi paput iod aerodroma do centra.Ovako voz pravac ucentar na Garre de Lyon.Nedavno je otvorena zeleznicka linija Moskva_Pariz preko Berlina. Voz juri 250 na sat kroz divnu prirodu,udobnost,hrana izvrsna a takodje i usluga. Evropske kompanije a narocito malih zemalja osim Lufthanse i Air France,British ne mogu da se mere sa Emirates, Thai,Turkish airlines iostalih azijatskih kompanija

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Posto vidim da se svi ovde nesto prave pametni, a nemaju pojma, sada cu vam reci nekoliko stvari:
1. Madjari su profitirali od embarga, ali da se to isto desilo nekom nasem komisiji, profitirali bi i mi, pod uslovom da imamo dovoljno ispravnih aviona. To sto nemamo a necemo ih ni imati u bliskoj buducnosti, nisu nam krivi Madjari.
2. Gigi Moravcu, koji tvrdi da su low-cost kompanije pranje para, i da Norwegian kupuje 222 aviona, mogu da kazem da su to sve planovi za narednih 20 godina, a sada su narucili 18. Ryanair i Easy su toliko veliki i toliko puni da mogu da naruce koliko im treba, i bez pranja novca. Kad se karte kupe par meseci unapred onda su jeftine, kasnije ne.
Pranje para u Evropi, sa toliko kontrola sa svih strana, i nacionalnih i evropskih, nije tako jednostavno kao kod nas.
Pricam sa iskustvom od zadnjih 20 godina iz Engleske i Holandije, gde toliko i zivim.
3. Jat-u zelim sve najbolje, ali svaki put kad dodju kod mene na Schiphol (Amsterdam) ja molim boga da im ne 'uleti' takozvana 'random-check' kontrola, sasavljena od inspektora (bivsih avio-mehanicara) koji vrse spot-check na gejtovima. Srce mi stane kad pridju nasim 'oldtimerima'. Naci pare za lizing (cene su sada dobre) a ovih desetak Boinga 737 iz osamdesetih... lepo rasprodati po Africi, pa : svima dobro. Bas dobro.

b

pre 12 godina

Ovo treba uraditi i sa skoro svim našim državnim firmama!! Samo šta bi bilo sa političkim piunima zaposlenim po njima ?? Pa, ništa, kao i mi svi ostali, morali bi da rade !!

lazareb

pre 12 godina

ovo je princip EU, uništiti domače firme i postati jeftina radn snaga, a proizvodnja če biti u Nemačkoj i Francuskoj. Istorija se ponavlha.

Giga Moravac

pre 12 godina

I ako sam i sam deo vazduhoplovne branse, ne znam sigurno gde pise da drzave EU ne mogu pomagati svoje aviokompanije. Ako je i tacno, onda postoje ravnopravni i "ravnopravniji", te je 2004 vlada Silvija Berluskonija dala finansijsku inekciju Alitaliji od "samo" 400 Miliona Evra! I, nikom nista... Ne bih se zakleo i da Lufthansa ne dobija pomoc vlade, samo to je hush - hush.
Low cost kompanije i njihovi vlasnici su klasicno pranje novca. Vlasnik Ryanair Michael O' Leary sigurno nije dao oglas u Flight Review "Kupujem 200 aviona B737, cash available" od karata od par funti. Niti je vecinski vlasnik Norwegian, Bjorn Kos pre neki dan narucio 222 aviona (!!!) od zarade od karata. Niti mladi Ali poseduje cetvrtinu Air Berlina i kupuje 40 potpuno novih B737 za Pegazus od velike pameti i zarade na niskim cenama karata. Stvari bas nisu onakvima kakve se prikazuju i kakve se na prvi pogled cine.

Vladimir Ranković

pre 12 godina

Lešinari iz Raynaira su odmah uleteli sa bazom i 31 rutom! Ja odmah iskoristih te kupih četiri karte do Pariza za 200e a da sam imao para na kartici uzeo bih po istoj ceni i za Madrid. dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

qwerty

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.
(Drmatoriks, 3. februar 2012 19:28)

A ovako imamo slucaj kod nas da ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem sa 20 hiljada mesecno i zaista nesto proizvode u ovoj zemlji, izdrzavaju one koji prave dugove i ne rade nista za 50-60 hiljada mesecno. To je po tebi u redu?

City Girl

pre 12 godina

Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

Aleksandar

pre 12 godina

ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...
(ex demokrata 1, 3. februar 2012 18:36)

Baš smo se usrećili sa ovom državom koje ima...

Dog fight

pre 12 godina

E sad krece fight. Ryanair pravi bazu u Budimpesti i ulazi u Wizz-ovo dvoriste. Bice zanimljivo u narednom periodu hoce li Wizz opstati. Do sada se uvek povlacio, a sada cemo videti. Vece riba jede manju ribu, uvek bilo...Wizz pojeo Sky Europe ali eto kita ubice...krece da leti vec za 15 dana i ocekuje do kraja godine da preveze 2mil...a onda krecu cene da idu na gore

dukiduki

pre 12 godina

Kakvi papani ovi madjari,treba da konsultuju naseg vrsnog strucnjka za avio saobracaj i avioni bi poletali i pre roka.Bojim se i sletali.

cile

pre 12 godina

Dokle ce te da lupetate o tim takozvanim niskoterifnim kompanijama? Pa mozda imaju male cene,ali samo za onih par karata koje se kupe pola godine unapred. Inace su cene cak i vise od normalnih. Primer, Bec-Beograd

Drmatoriks

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ništa se strašno neće desiti,letove će preuzeti drugi prevoznici,to je trebalo i JAT-u da se desi i velika je greška osnivati u Srbiji novu kompaniju koja će da služi jedino za pranje para nekim ljudima i strankama.
Nije JAT od vitalne važnosti za Srbiju,čak i se i ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...

marija

pre 12 godina

Secam se kad je Malev preuzeo skoro sve letove iz Beograda,u vreme embarga.Nisu bili bas toliko ljubazni.Inace su zaradili lepe pare na Srbima,Ja sam radila na aerodromu do1989 i potom otisla u Canadu.Srbija treba da shvati da joj Evropa (Nemacka)nista nece dati.Oni se bore da ojacaju svoju ekonomiju.Okrenite se zmljama BRIKA.Naravno najbolje graditi ekonomiju u okviru Evropske Unije koliko je to moguce. Za Srbiju je najbolje da se okrene poljoprivredi(organskog porekla).Puno pozdrava i puno srece.

gradjanin IT

pre 12 godina

nikad necu zaboraviti da su mi za let Budimpesta-Rim 1999.za vreme bombardovanja uzeli 2000DM za tri avio karte, znaci BAS ME RADUJE OVA VEST!

letac

pre 12 godina

U vreme sankcija Malev se ubacio u kombinaciju i preuzeo mnoge linije koje je do tada drzao JAT. Vise puta sam leteo iz Amerike u EU sa njima i moram da priznam da je usluga bila sjajna, avioni, barem ovi prekookenaski, u dobrom stanju i cisti. Steta jeste sto proadose, ali to daje JATu sansu da se izbori, da ima srece i pameti, za neke od tih linija, narocito prekookenskih kojesu izgubili. Ili naprosto da se neko seti da napravi Balkan Airlines po modelu Scandinavian, jer bas bi imali Svedjani, Danci i ostali dovoljno putnika za sve linije koje drze, a ovako funkcionisu...

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Vec godinama radim na zapadu i radim u avio-industriji,tako da pratim skoro sve evropske avio-kompanije. To mi je i posao. Malev-u je prvo Sky-europe skoro dosao glave, ali je pogresnom politikom i ulaganjima u neprofitabilen linije i sam Sky bankrotirao. Kada su Rusi uzeli Malev, bilo je kilavo, ali je islo. Od drzave nista, tako zahteva EU i to je dobro za zdrav biznis.
Od njihovih (novijih) aviona koji bi bili 'jeftini i interesantni za JAT' nema vajde, polovina flote im je iz lizinga, piloti za 'repossesion' su vec jutros bili na Budimpestanskom aerodromu, da uzmu sto mogu. Kolega Madjar mi rece popodne da nisu uspeli ni jedan da prebace na 'sigurno', ali EU ce to da sredi. U poslednje vreme imali su i problema sa bukingom i nije tacno da su im 'avioni uvek bili puni'... imali su oko 58% u 2011.
Eto... svima pozdrav iz zemlje lala, uvek vas,

zoran

pre 12 godina

Letim cesto, bar 3 puta mesecno. Ranije sam leteo iskljucivo Jat-om a sad letim JAT-om samo kad nema nikakve druge varijante. Tamo su samo ostali dobri piloti i tehnika (zajedno uspevaju da bezbedno lete sa tim krntijama). Ostalo - matore i nadrndane stjuardese, zemaljske sluzbe, nema novina pa se putnici otimaju za to sto oni daju, let 2,40 minuta - PRAZAN SENDVIC (dva tosta plus sir)... Ranije sam izbegavao da letim npr. AEROFLOTOM a sad novi avioni, lepe stjuardese, dobar servis i sl. I bez obzira na sve to znam jos uvek mnogo nasih ljudi koji lete ISKLJUCIVO JAT-om. Ta lojalnost, drzava i velika kolicina nasih gastarbajtera i odrzava tu potpuno trulu tvorevinu koja se zove JAT. Za razliku od MALEVA, Bugarske avio kompanije i sl. ta kolicina nasih ljudi koja zivi preko je ipak baza koja moze JAT-U da obezbedi koliko toliko normalnu sansu za poslovanje - 10 novijih aviona, mnogo gastarbajtera, da se otpisu stari dugovi i mogu normalno da rade. Meni se bar tako cini.

hm...........

pre 12 godina

Evo šanse, Kostić kupi Malev, Mišković kupi JAT, pa se udruže u jednu kompaniju, a do tada možda još neko pukne u regionu i eto ti monopola....

Kekec

pre 12 godina

Gosa, avion sa propelerima je najverovatnije bio neki ATR, i sigurno nije bio iz '60. Te avione poseduju i uspešne aviokompanije (LOT, Lufthansa itd.), a i neuspešne (Jat, Malev itd.) i to nije ništa čudno. To su odlični avioni, istina za putnike malo neprijatni zbog buke, ali nisu bučni zbog propelera. Takođe komforniji su od novijih malih aviona za regionalni saobraćaj, tipa CRJ 200, u kojima prosečnom čoveku kolena probijaju sedište ispred, a ne daj bože nekom višem... Eto, taj nije bučan.

Inače, ovo je već druga kompanija iz EU koja je ove godine obustavila psolovanje. Prvo Spanair, sada eto i Malev. Vidim da će na kraju za koju godinu da nas voze samo Lufthansa, British Airways i Air France, kao i ti low-costovi kojima niko ne može da uhvati ni glavu ni rep.

Gosa

pre 12 godina

Leteo prosle godine sa njima do Budimpeste. Avion je bio recimo iz 60-ih godina sa sve propelerom ! Buka unutra kao u vw bubi. Broj sedista je priblizan polovini u gradskom u bg-u, a unutra nas je bilo ne vise od 15 ! Jedino sto je valjalo u citavoj prici je ne stvarno lepa stjuardesa !! Citav put smo buljili u nju. Pojma nemam kako se zove a sve bih dao da je opet vidim. Verujte mi, ne stvarno. Pa jos kad je krenula da prica na madjarskom, nista je naravno nismo culi zbog buke a ni razumeli, ali i da jesmo, koga je bilo briga sta prica . . .

Bojan @men

pre 12 godina

A sta su Lufhansa i Swissair nego nacionalne avio kompanije? Singapur airlines je u vlasnistvu >50% drzavnog investicionog fonda, a oni su jedna od najuspjesnijih svjetskih avio kompanija, najnoviji i najbolji modeli aviona idu prvo njima.. ili npr Korean Air, koji je jedan od najvecih svjetskih prevoznika tereta itd... jadna je drzava koja spadne na to da njeno stanovnistvo vozaju Wizzair i slicni.. to su niskobudzetne avio kompanije, i to je sasvim ok, ali je i sasvim druga tema od nacionalnih avio prevoznika.

altruizam

pre 12 godina

Sale_BGD, nemoj tako, moze Kole da se naljuti pa ode da kupi Malev, jer je vec izjavio na sva usta da kupuje sa Miskom JAT iz ciste nesebicnosti, ne ocekujuci nikakvu korist za sebe.
A mi jadni ostanemo bez "uspesnih privrednika"-dupla šteta !

Zoran

pre 12 godina

Malev je dotacije dobijao otkada je renacionalizovan odn. prošle i pretprošle godine, a ne kao što ovde neko iznosi neistine i podeseća ga na nešto, jer teško da bi mađarska vlada dotirala ruskog vlasnika. Uostalom, u samom članku piše da je Malev samo 2010. imao gubitak od 110 mil. USD. Propagandne intencije ne bi smele da zamagljuju evidentne činjenice.
@men: Vi znači zagovarate ideju da svi postanu kolonije tih nekoliko država i njihovih korporacija, a svi ostali treba da budu bez preduzeća i treba da služe samo kao izvor sirovina i rezervoar jeftine radne snage? Ta teorija postoji odavno i malo obrazovanijim ljudima je poznato ko je to propagirao i propagira u prikrivenom obliku i danas.

János

pre 12 godina

Nepotpuna vest, izostavljena je cinjenica da je Brisel (EU) kaznio MALEV, kompanija je morala da vrati pare koje je drzava upumpavala godinama da bi opstala. Financijska ispomognuta avio kompanija na trzistu ima bolje uslove za prezivljavanje u ovom kriznom periodu, a to se prkosi EU pravilima. (?)
Dodajte i vest da se Ryanair i Wizzair vec pohrle de "preotmu" aerodrom u Budimpesti.
Pitam se da li ce i MAV ( zeljeznicka kompanija ) da kazne, jer drzava ga isto dosta finansira i spasava od totalnog bankronstva.

men

pre 12 godina

Naravno da je propao, to je tržišna privreda na delu. Na ovom primeru bi domaće neznalice iz vlade morale da najzad nauče da ne postoji ništa slično terminu "NACIONALNI AVIOPREVOZNIK" u svetu.
Samo su zastava i himna nacionalne veličine ali nam novčanici nisu 'nacionalni' da bi iz njih svako zahvatao po volji i pokrivao gubitke aviokompanijama. Mađari će se voziti WizzAirom, Swissairom, Lufthansom itd. jer su otvorili avio tržište i imaće vrhunsku uslugu po niskim cenama, a na avionu neka piše šta god hoće.
Amerikanci su imali najjaču avio kompaniju na svetu PanAm i krajem sedamdesetih rešili su da otvore tržište za slobodan saobraćaj jer će od toga imati koristi potrošači zbog pada cena i rasta kvaliteta. Propala je kompanija sa 500 džambodžetova ali su dobili more novih kompanija i sada imaju avio saobraćaj za svetlosnu godinu ispred ostalih.
Suprotan primer gornjima je JAT. Jugoslavija propade a mi i dalje imamo 'Jugoslovenski' aero transport. Srbija ima samo jedan aerodrom koji se koristi za redovan saobraćaj a želi da ima odmah i 'nacionalnog' avioprevoznika.
Najdeblji kraj ignorisanja tržišta izvukoše naši gradjani koji lete krntijama a za to plaćaju paprene cene. I to ne samo cene karata i taksi nego kasnije im se odbija od plata da budžet popuni JAT-ove gubitke. Ni na tome nije kraj, jer JAT ubrzano troši svoj kapital, ostalo mu je još samo par krntija dok dok su ostali izgubljeni kroz kumulirane gubitke koje pravi godinama da ne kažem decenijama. Kada ti ljudi ostanu na ulici što je neminovni kraj balade, opet će se zakačiti za budžet. Dakle, cena ovakvog primitivnog avio saobraćaja je nemerljiva.

Bane

pre 12 godina

Gde sada nadjose da bankrotiraju kad mi duguju 150 evra sto su mi izgubili prtljag i vratili ga nakon dva dana bez pojedinih stvari. Nije mi jasno kako se izgubi prtljag na direktnom letu do Budimpeste i to u avionu sa 25 putnika. Inace im je usluga info centra i izgubljeno-nadjeno ocajna.

tomig

pre 12 godina

Po zakonu EU, država ne sme pomagati avio kompaniju. Da je taj zakon kod nas, mi ne bi JAT imali još 1991. Inače, ovo je dobar trenutak da se "pazare" gotovo novi avioni od njih. Sve su next generation 737 - 700 i 800, u odličnom stanju.

Miskec

pre 12 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem imam utisak kao da se nalazim na forumu drzave iz okruzenja. Ko zna mozda ovako negativne komentare pisu, upravo, bivsa nam braca. Ukoliko nije tako, onda je sasvim jasno da komentare pisu oni koji se drze parole:"Sto gore, to bolje", isti oni koji su 'ispljuvali' Vladu Srbije zato sto je preuzela Zelezaru, sto nije pustila niz vodu pedesetak hiljada onih koji direktno ili indirektno zive od nje. Kada je Jat u pitanju i laiku je jasno da je po sredi nesto drugo:"Od kada postoji, zaposleni u toj kompaniji su trn u oku, onih koji nisu bili te 'srece', pa se, kad god je Jat na tapetu, pise po sistemu, da bog da vam crkla krava, kad vec nemam kalendar, a kamo li sto nisam zaposlen". Ni jedna Vlada Srbije nije odvela Jat u stecaj, pa nece ni ova, a nece ni buduce, jer je Jat nacionalni interes, oni koji taj interes ne prepoznaju, gubljenje vremena je pisati im o tome. Kada vec pisete o stranim kompanijama, pogledajte sa kojim gubitkom posluje upravo Wizzair, lako je pronaci, stoji cinjenica da je zlatno vreme Low cost kompanija na izdisaju.

Svasta

pre 12 godina

@dO Onda da zatvorimo Zelezaru smederevo,EPS, Železnice Srbije, PEU Resavica, Putevi Srbije i jos oko 100 firmi....Na kraju mozemo da zatvorimo i drzavu i da ugasimo svetlo jer nema profita....

Wizz air posluje sa gubitcima takodje ali kao i sve low cost kompanije na svetu niko ne zna tacno ni koliki su im prihodi ni koliki su im rashodi i odakle im pare[iza nekih stoje vojne industrije ryanair...]

ovo me potseća na nešto??? železara???

pre 12 godina

od 2007 do 2010 rusi su rukovodili i dobili 400 miliona. onda su otišli a sada treba da se vrate te pare??? zanimljivo.

Sale

pre 12 godina

Nesto razmisljam, koliku li je platu imao direktor za sve vreme propadanja kompanije ? I generalno, kad firma tone godinama i to se zna, rukovodioci bez problema uzimaju ogromne plate i nikom nista !

Aerosoft Airbus Industrie A320

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari se Tadiću ustvari i ne ide u EU. Zašto ni jedan novinar ne postavi pitanje "Kada će JAT biti zatvoren"?

dO

pre 12 godina

Ovo bi moralo da zadesi i JAT, da ga vlada ne finansira našim novcima. Ako nešto nije sposobno da se samo održava na tržištu, to mora da odumre; život na aparatima u ovim slučajevima, naročito kada se to održava godinama, je kontraproduktivan.

Dok je Malev propadao sa sve ruskim tajkunskim rukovodstvom u prkos donacijama mađarske vlade, WizzAir je bez ikakvih donacija rastao. Šta je zaključak? Svrha Maleva je bilo ispumpavanje državnog novca u privatne džepove.

Frequent traveller

pre 12 godina

Steta. Leteo par puta, zaista je dobra usluga. Iz Budimpeste su, ionako, dosta povoljnije cene. Pitam se samo kako nas "JAT Airways" opstaje i dalje?! Izgleda da ce ova godina biti zaista teska. Ako se po jutru dan poznaje...p.s. Ja se ipak drzim one "Bog otvara put, tamo gde puta nema!". I odmah mi je lakse!

dO

pre 12 godina

Ovo bi moralo da zadesi i JAT, da ga vlada ne finansira našim novcima. Ako nešto nije sposobno da se samo održava na tržištu, to mora da odumre; život na aparatima u ovim slučajevima, naročito kada se to održava godinama, je kontraproduktivan.

Dok je Malev propadao sa sve ruskim tajkunskim rukovodstvom u prkos donacijama mađarske vlade, WizzAir je bez ikakvih donacija rastao. Šta je zaključak? Svrha Maleva je bilo ispumpavanje državnog novca u privatne džepove.

men

pre 12 godina

Naravno da je propao, to je tržišna privreda na delu. Na ovom primeru bi domaće neznalice iz vlade morale da najzad nauče da ne postoji ništa slično terminu "NACIONALNI AVIOPREVOZNIK" u svetu.
Samo su zastava i himna nacionalne veličine ali nam novčanici nisu 'nacionalni' da bi iz njih svako zahvatao po volji i pokrivao gubitke aviokompanijama. Mađari će se voziti WizzAirom, Swissairom, Lufthansom itd. jer su otvorili avio tržište i imaće vrhunsku uslugu po niskim cenama, a na avionu neka piše šta god hoće.
Amerikanci su imali najjaču avio kompaniju na svetu PanAm i krajem sedamdesetih rešili su da otvore tržište za slobodan saobraćaj jer će od toga imati koristi potrošači zbog pada cena i rasta kvaliteta. Propala je kompanija sa 500 džambodžetova ali su dobili more novih kompanija i sada imaju avio saobraćaj za svetlosnu godinu ispred ostalih.
Suprotan primer gornjima je JAT. Jugoslavija propade a mi i dalje imamo 'Jugoslovenski' aero transport. Srbija ima samo jedan aerodrom koji se koristi za redovan saobraćaj a želi da ima odmah i 'nacionalnog' avioprevoznika.
Najdeblji kraj ignorisanja tržišta izvukoše naši gradjani koji lete krntijama a za to plaćaju paprene cene. I to ne samo cene karata i taksi nego kasnije im se odbija od plata da budžet popuni JAT-ove gubitke. Ni na tome nije kraj, jer JAT ubrzano troši svoj kapital, ostalo mu je još samo par krntija dok dok su ostali izgubljeni kroz kumulirane gubitke koje pravi godinama da ne kažem decenijama. Kada ti ljudi ostanu na ulici što je neminovni kraj balade, opet će se zakačiti za budžet. Dakle, cena ovakvog primitivnog avio saobraćaja je nemerljiva.

Gosa

pre 12 godina

Leteo prosle godine sa njima do Budimpeste. Avion je bio recimo iz 60-ih godina sa sve propelerom ! Buka unutra kao u vw bubi. Broj sedista je priblizan polovini u gradskom u bg-u, a unutra nas je bilo ne vise od 15 ! Jedino sto je valjalo u citavoj prici je ne stvarno lepa stjuardesa !! Citav put smo buljili u nju. Pojma nemam kako se zove a sve bih dao da je opet vidim. Verujte mi, ne stvarno. Pa jos kad je krenula da prica na madjarskom, nista je naravno nismo culi zbog buke a ni razumeli, ali i da jesmo, koga je bilo briga sta prica . . .

tomig

pre 12 godina

Po zakonu EU, država ne sme pomagati avio kompaniju. Da je taj zakon kod nas, mi ne bi JAT imali još 1991. Inače, ovo je dobar trenutak da se "pazare" gotovo novi avioni od njih. Sve su next generation 737 - 700 i 800, u odličnom stanju.

Frequent traveller

pre 12 godina

Steta. Leteo par puta, zaista je dobra usluga. Iz Budimpeste su, ionako, dosta povoljnije cene. Pitam se samo kako nas "JAT Airways" opstaje i dalje?! Izgleda da ce ova godina biti zaista teska. Ako se po jutru dan poznaje...p.s. Ja se ipak drzim one "Bog otvara put, tamo gde puta nema!". I odmah mi je lakse!

ovo me potseća na nešto??? železara???

pre 12 godina

od 2007 do 2010 rusi su rukovodili i dobili 400 miliona. onda su otišli a sada treba da se vrate te pare??? zanimljivo.

Aerosoft Airbus Industrie A320

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari se Tadiću ustvari i ne ide u EU. Zašto ni jedan novinar ne postavi pitanje "Kada će JAT biti zatvoren"?

Sale

pre 12 godina

Nesto razmisljam, koliku li je platu imao direktor za sve vreme propadanja kompanije ? I generalno, kad firma tone godinama i to se zna, rukovodioci bez problema uzimaju ogromne plate i nikom nista !

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Vec godinama radim na zapadu i radim u avio-industriji,tako da pratim skoro sve evropske avio-kompanije. To mi je i posao. Malev-u je prvo Sky-europe skoro dosao glave, ali je pogresnom politikom i ulaganjima u neprofitabilen linije i sam Sky bankrotirao. Kada su Rusi uzeli Malev, bilo je kilavo, ali je islo. Od drzave nista, tako zahteva EU i to je dobro za zdrav biznis.
Od njihovih (novijih) aviona koji bi bili 'jeftini i interesantni za JAT' nema vajde, polovina flote im je iz lizinga, piloti za 'repossesion' su vec jutros bili na Budimpestanskom aerodromu, da uzmu sto mogu. Kolega Madjar mi rece popodne da nisu uspeli ni jedan da prebace na 'sigurno', ali EU ce to da sredi. U poslednje vreme imali su i problema sa bukingom i nije tacno da su im 'avioni uvek bili puni'... imali su oko 58% u 2011.
Eto... svima pozdrav iz zemlje lala, uvek vas,

Svasta

pre 12 godina

@dO Onda da zatvorimo Zelezaru smederevo,EPS, Železnice Srbije, PEU Resavica, Putevi Srbije i jos oko 100 firmi....Na kraju mozemo da zatvorimo i drzavu i da ugasimo svetlo jer nema profita....

Wizz air posluje sa gubitcima takodje ali kao i sve low cost kompanije na svetu niko ne zna tacno ni koliki su im prihodi ni koliki su im rashodi i odakle im pare[iza nekih stoje vojne industrije ryanair...]

marija

pre 12 godina

Secam se kad je Malev preuzeo skoro sve letove iz Beograda,u vreme embarga.Nisu bili bas toliko ljubazni.Inace su zaradili lepe pare na Srbima,Ja sam radila na aerodromu do1989 i potom otisla u Canadu.Srbija treba da shvati da joj Evropa (Nemacka)nista nece dati.Oni se bore da ojacaju svoju ekonomiju.Okrenite se zmljama BRIKA.Naravno najbolje graditi ekonomiju u okviru Evropske Unije koliko je to moguce. Za Srbiju je najbolje da se okrene poljoprivredi(organskog porekla).Puno pozdrava i puno srece.

altruizam

pre 12 godina

Sale_BGD, nemoj tako, moze Kole da se naljuti pa ode da kupi Malev, jer je vec izjavio na sva usta da kupuje sa Miskom JAT iz ciste nesebicnosti, ne ocekujuci nikakvu korist za sebe.
A mi jadni ostanemo bez "uspesnih privrednika"-dupla šteta !

gradjanin IT

pre 12 godina

nikad necu zaboraviti da su mi za let Budimpesta-Rim 1999.za vreme bombardovanja uzeli 2000DM za tri avio karte, znaci BAS ME RADUJE OVA VEST!

Drmatoriks

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.

Kekec

pre 12 godina

Gosa, avion sa propelerima je najverovatnije bio neki ATR, i sigurno nije bio iz '60. Te avione poseduju i uspešne aviokompanije (LOT, Lufthansa itd.), a i neuspešne (Jat, Malev itd.) i to nije ništa čudno. To su odlični avioni, istina za putnike malo neprijatni zbog buke, ali nisu bučni zbog propelera. Takođe komforniji su od novijih malih aviona za regionalni saobraćaj, tipa CRJ 200, u kojima prosečnom čoveku kolena probijaju sedište ispred, a ne daj bože nekom višem... Eto, taj nije bučan.

Inače, ovo je već druga kompanija iz EU koja je ove godine obustavila psolovanje. Prvo Spanair, sada eto i Malev. Vidim da će na kraju za koju godinu da nas voze samo Lufthansa, British Airways i Air France, kao i ti low-costovi kojima niko ne može da uhvati ni glavu ni rep.

Bane

pre 12 godina

Gde sada nadjose da bankrotiraju kad mi duguju 150 evra sto su mi izgubili prtljag i vratili ga nakon dva dana bez pojedinih stvari. Nije mi jasno kako se izgubi prtljag na direktnom letu do Budimpeste i to u avionu sa 25 putnika. Inace im je usluga info centra i izgubljeno-nadjeno ocajna.

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ništa se strašno neće desiti,letove će preuzeti drugi prevoznici,to je trebalo i JAT-u da se desi i velika je greška osnivati u Srbiji novu kompaniju koja će da služi jedino za pranje para nekim ljudima i strankama.
Nije JAT od vitalne važnosti za Srbiju,čak i se i ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...

zoran

pre 12 godina

Letim cesto, bar 3 puta mesecno. Ranije sam leteo iskljucivo Jat-om a sad letim JAT-om samo kad nema nikakve druge varijante. Tamo su samo ostali dobri piloti i tehnika (zajedno uspevaju da bezbedno lete sa tim krntijama). Ostalo - matore i nadrndane stjuardese, zemaljske sluzbe, nema novina pa se putnici otimaju za to sto oni daju, let 2,40 minuta - PRAZAN SENDVIC (dva tosta plus sir)... Ranije sam izbegavao da letim npr. AEROFLOTOM a sad novi avioni, lepe stjuardese, dobar servis i sl. I bez obzira na sve to znam jos uvek mnogo nasih ljudi koji lete ISKLJUCIVO JAT-om. Ta lojalnost, drzava i velika kolicina nasih gastarbajtera i odrzava tu potpuno trulu tvorevinu koja se zove JAT. Za razliku od MALEVA, Bugarske avio kompanije i sl. ta kolicina nasih ljudi koja zivi preko je ipak baza koja moze JAT-U da obezbedi koliko toliko normalnu sansu za poslovanje - 10 novijih aviona, mnogo gastarbajtera, da se otpisu stari dugovi i mogu normalno da rade. Meni se bar tako cini.

hm...........

pre 12 godina

Evo šanse, Kostić kupi Malev, Mišković kupi JAT, pa se udruže u jednu kompaniju, a do tada možda još neko pukne u regionu i eto ti monopola....

Giga Moravac

pre 12 godina

I ako sam i sam deo vazduhoplovne branse, ne znam sigurno gde pise da drzave EU ne mogu pomagati svoje aviokompanije. Ako je i tacno, onda postoje ravnopravni i "ravnopravniji", te je 2004 vlada Silvija Berluskonija dala finansijsku inekciju Alitaliji od "samo" 400 Miliona Evra! I, nikom nista... Ne bih se zakleo i da Lufthansa ne dobija pomoc vlade, samo to je hush - hush.
Low cost kompanije i njihovi vlasnici su klasicno pranje novca. Vlasnik Ryanair Michael O' Leary sigurno nije dao oglas u Flight Review "Kupujem 200 aviona B737, cash available" od karata od par funti. Niti je vecinski vlasnik Norwegian, Bjorn Kos pre neki dan narucio 222 aviona (!!!) od zarade od karata. Niti mladi Ali poseduje cetvrtinu Air Berlina i kupuje 40 potpuno novih B737 za Pegazus od velike pameti i zarade na niskim cenama karata. Stvari bas nisu onakvima kakve se prikazuju i kakve se na prvi pogled cine.

letac

pre 12 godina

U vreme sankcija Malev se ubacio u kombinaciju i preuzeo mnoge linije koje je do tada drzao JAT. Vise puta sam leteo iz Amerike u EU sa njima i moram da priznam da je usluga bila sjajna, avioni, barem ovi prekookenaski, u dobrom stanju i cisti. Steta jeste sto proadose, ali to daje JATu sansu da se izbori, da ima srece i pameti, za neke od tih linija, narocito prekookenskih kojesu izgubili. Ili naprosto da se neko seti da napravi Balkan Airlines po modelu Scandinavian, jer bas bi imali Svedjani, Danci i ostali dovoljno putnika za sve linije koje drze, a ovako funkcionisu...

Bojan @men

pre 12 godina

A sta su Lufhansa i Swissair nego nacionalne avio kompanije? Singapur airlines je u vlasnistvu >50% drzavnog investicionog fonda, a oni su jedna od najuspjesnijih svjetskih avio kompanija, najnoviji i najbolji modeli aviona idu prvo njima.. ili npr Korean Air, koji je jedan od najvecih svjetskih prevoznika tereta itd... jadna je drzava koja spadne na to da njeno stanovnistvo vozaju Wizzair i slicni.. to su niskobudzetne avio kompanije, i to je sasvim ok, ali je i sasvim druga tema od nacionalnih avio prevoznika.

lazareb

pre 12 godina

ovo je princip EU, uništiti domače firme i postati jeftina radn snaga, a proizvodnja če biti u Nemačkoj i Francuskoj. Istorija se ponavlha.

Zoran

pre 12 godina

Malev je dotacije dobijao otkada je renacionalizovan odn. prošle i pretprošle godine, a ne kao što ovde neko iznosi neistine i podeseća ga na nešto, jer teško da bi mađarska vlada dotirala ruskog vlasnika. Uostalom, u samom članku piše da je Malev samo 2010. imao gubitak od 110 mil. USD. Propagandne intencije ne bi smele da zamagljuju evidentne činjenice.
@men: Vi znači zagovarate ideju da svi postanu kolonije tih nekoliko država i njihovih korporacija, a svi ostali treba da budu bez preduzeća i treba da služe samo kao izvor sirovina i rezervoar jeftine radne snage? Ta teorija postoji odavno i malo obrazovanijim ljudima je poznato ko je to propagirao i propagira u prikrivenom obliku i danas.

qwerty

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.
(Drmatoriks, 3. februar 2012 19:28)

A ovako imamo slucaj kod nas da ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem sa 20 hiljada mesecno i zaista nesto proizvode u ovoj zemlji, izdrzavaju one koji prave dugove i ne rade nista za 50-60 hiljada mesecno. To je po tebi u redu?

János

pre 12 godina

Nepotpuna vest, izostavljena je cinjenica da je Brisel (EU) kaznio MALEV, kompanija je morala da vrati pare koje je drzava upumpavala godinama da bi opstala. Financijska ispomognuta avio kompanija na trzistu ima bolje uslove za prezivljavanje u ovom kriznom periodu, a to se prkosi EU pravilima. (?)
Dodajte i vest da se Ryanair i Wizzair vec pohrle de "preotmu" aerodrom u Budimpesti.
Pitam se da li ce i MAV ( zeljeznicka kompanija ) da kazne, jer drzava ga isto dosta finansira i spasava od totalnog bankronstva.

Miskec

pre 12 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem imam utisak kao da se nalazim na forumu drzave iz okruzenja. Ko zna mozda ovako negativne komentare pisu, upravo, bivsa nam braca. Ukoliko nije tako, onda je sasvim jasno da komentare pisu oni koji se drze parole:"Sto gore, to bolje", isti oni koji su 'ispljuvali' Vladu Srbije zato sto je preuzela Zelezaru, sto nije pustila niz vodu pedesetak hiljada onih koji direktno ili indirektno zive od nje. Kada je Jat u pitanju i laiku je jasno da je po sredi nesto drugo:"Od kada postoji, zaposleni u toj kompaniji su trn u oku, onih koji nisu bili te 'srece', pa se, kad god je Jat na tapetu, pise po sistemu, da bog da vam crkla krava, kad vec nemam kalendar, a kamo li sto nisam zaposlen". Ni jedna Vlada Srbije nije odvela Jat u stecaj, pa nece ni ova, a nece ni buduce, jer je Jat nacionalni interes, oni koji taj interes ne prepoznaju, gubljenje vremena je pisati im o tome. Kada vec pisete o stranim kompanijama, pogledajte sa kojim gubitkom posluje upravo Wizzair, lako je pronaci, stoji cinjenica da je zlatno vreme Low cost kompanija na izdisaju.

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Posto vidim da se svi ovde nesto prave pametni, a nemaju pojma, sada cu vam reci nekoliko stvari:
1. Madjari su profitirali od embarga, ali da se to isto desilo nekom nasem komisiji, profitirali bi i mi, pod uslovom da imamo dovoljno ispravnih aviona. To sto nemamo a necemo ih ni imati u bliskoj buducnosti, nisu nam krivi Madjari.
2. Gigi Moravcu, koji tvrdi da su low-cost kompanije pranje para, i da Norwegian kupuje 222 aviona, mogu da kazem da su to sve planovi za narednih 20 godina, a sada su narucili 18. Ryanair i Easy su toliko veliki i toliko puni da mogu da naruce koliko im treba, i bez pranja novca. Kad se karte kupe par meseci unapred onda su jeftine, kasnije ne.
Pranje para u Evropi, sa toliko kontrola sa svih strana, i nacionalnih i evropskih, nije tako jednostavno kao kod nas.
Pricam sa iskustvom od zadnjih 20 godina iz Engleske i Holandije, gde toliko i zivim.
3. Jat-u zelim sve najbolje, ali svaki put kad dodju kod mene na Schiphol (Amsterdam) ja molim boga da im ne 'uleti' takozvana 'random-check' kontrola, sasavljena od inspektora (bivsih avio-mehanicara) koji vrse spot-check na gejtovima. Srce mi stane kad pridju nasim 'oldtimerima'. Naci pare za lizing (cene su sada dobre) a ovih desetak Boinga 737 iz osamdesetih... lepo rasprodati po Africi, pa : svima dobro. Bas dobro.

Staromodan

pre 12 godina

To nam je, braco, politka Evropske Unije u svojim novim kolonijama. Mesna industrija treba da nestane da mogu oni da je zamene. U Majn Kampfu Hitler kaze da je germanizacija stanovnistva nemoguca, ali "kako je dobra germanizacija teritorije!". Njima treba teritorija jugo-istocne Evrope, ne njeno stanovnistvo, njena industrija i sigurno njene aviokomapanije. Samo treba da idete u Budimpestu da vidite koliko ima strip-tease klubova, kako je postao seksualni turizam vodeci sektor njihove ekonomije. Takva ce biti nasa sudbina u demokratskoj EU: jeftina radna snaga i prostitucija.

Vladimir Ranković

pre 12 godina

Lešinari iz Raynaira su odmah uleteli sa bazom i 31 rutom! Ja odmah iskoristih te kupih četiri karte do Pariza za 200e a da sam imao para na kartici uzeo bih po istoj ceni i za Madrid. dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

Propast

pre 12 godina

Tesko da danas avioprevoz u Evropimoze da izdrzi trku sa zeleznicom.Danas vozovi idu preko 250km na sat .Nedavno sam putovao TGV-om Brisel-Pariz. Sat i tridest eminuta.E sada zamislite dolazak na Aerodrom dva sta ranije i silni pregledi paput iod aerodroma do centra.Ovako voz pravac ucentar na Garre de Lyon.Nedavno je otvorena zeleznicka linija Moskva_Pariz preko Berlina. Voz juri 250 na sat kroz divnu prirodu,udobnost,hrana izvrsna a takodje i usluga. Evropske kompanije a narocito malih zemalja osim Lufthanse i Air France,British ne mogu da se mere sa Emirates, Thai,Turkish airlines iostalih azijatskih kompanija

Aleksandar

pre 12 godina

ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...
(ex demokrata 1, 3. februar 2012 18:36)

Baš smo se usrećili sa ovom državom koje ima...

I tri sulara su...

pre 12 godina

@ City girl:
Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

Eto, 'City girl', tako to biva kad neko krene iz Londona u Hrvatsku na more :-) Ma Hrvati su krivi, kazem ja !!!

b

pre 12 godina

Ovo treba uraditi i sa skoro svim našim državnim firmama!! Samo šta bi bilo sa političkim piunima zaposlenim po njima ?? Pa, ništa, kao i mi svi ostali, morali bi da rade !!

City Girl

pre 12 godina

Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

gryzly.vienna

pre 12 godina

Rajaner??? Sta je to, jel moze da se jede???? Ako ste mislili na avio-kompaniju Ryanair, onda ste totalno izgubili kompas sa tm prevodima!

dukiduki

pre 12 godina

Kakvi papani ovi madjari,treba da konsultuju naseg vrsnog strucnjka za avio saobracaj i avioni bi poletali i pre roka.Bojim se i sletali.

cile

pre 12 godina

Dokle ce te da lupetate o tim takozvanim niskoterifnim kompanijama? Pa mozda imaju male cene,ali samo za onih par karata koje se kupe pola godine unapred. Inace su cene cak i vise od normalnih. Primer, Bec-Beograd

Dog fight

pre 12 godina

E sad krece fight. Ryanair pravi bazu u Budimpesti i ulazi u Wizz-ovo dvoriste. Bice zanimljivo u narednom periodu hoce li Wizz opstati. Do sada se uvek povlacio, a sada cemo videti. Vece riba jede manju ribu, uvek bilo...Wizz pojeo Sky Europe ali eto kita ubice...krece da leti vec za 15 dana i ocekuje do kraja godine da preveze 2mil...a onda krecu cene da idu na gore

marija

pre 12 godina

Secam se kad je Malev preuzeo skoro sve letove iz Beograda,u vreme embarga.Nisu bili bas toliko ljubazni.Inace su zaradili lepe pare na Srbima,Ja sam radila na aerodromu do1989 i potom otisla u Canadu.Srbija treba da shvati da joj Evropa (Nemacka)nista nece dati.Oni se bore da ojacaju svoju ekonomiju.Okrenite se zmljama BRIKA.Naravno najbolje graditi ekonomiju u okviru Evropske Unije koliko je to moguce. Za Srbiju je najbolje da se okrene poljoprivredi(organskog porekla).Puno pozdrava i puno srece.

Gosa

pre 12 godina

Leteo prosle godine sa njima do Budimpeste. Avion je bio recimo iz 60-ih godina sa sve propelerom ! Buka unutra kao u vw bubi. Broj sedista je priblizan polovini u gradskom u bg-u, a unutra nas je bilo ne vise od 15 ! Jedino sto je valjalo u citavoj prici je ne stvarno lepa stjuardesa !! Citav put smo buljili u nju. Pojma nemam kako se zove a sve bih dao da je opet vidim. Verujte mi, ne stvarno. Pa jos kad je krenula da prica na madjarskom, nista je naravno nismo culi zbog buke a ni razumeli, ali i da jesmo, koga je bilo briga sta prica . . .

Miskec

pre 12 godina

Citam komentare i ne mogu da verujem imam utisak kao da se nalazim na forumu drzave iz okruzenja. Ko zna mozda ovako negativne komentare pisu, upravo, bivsa nam braca. Ukoliko nije tako, onda je sasvim jasno da komentare pisu oni koji se drze parole:"Sto gore, to bolje", isti oni koji su 'ispljuvali' Vladu Srbije zato sto je preuzela Zelezaru, sto nije pustila niz vodu pedesetak hiljada onih koji direktno ili indirektno zive od nje. Kada je Jat u pitanju i laiku je jasno da je po sredi nesto drugo:"Od kada postoji, zaposleni u toj kompaniji su trn u oku, onih koji nisu bili te 'srece', pa se, kad god je Jat na tapetu, pise po sistemu, da bog da vam crkla krava, kad vec nemam kalendar, a kamo li sto nisam zaposlen". Ni jedna Vlada Srbije nije odvela Jat u stecaj, pa nece ni ova, a nece ni buduce, jer je Jat nacionalni interes, oni koji taj interes ne prepoznaju, gubljenje vremena je pisati im o tome. Kada vec pisete o stranim kompanijama, pogledajte sa kojim gubitkom posluje upravo Wizzair, lako je pronaci, stoji cinjenica da je zlatno vreme Low cost kompanija na izdisaju.

men

pre 12 godina

Naravno da je propao, to je tržišna privreda na delu. Na ovom primeru bi domaće neznalice iz vlade morale da najzad nauče da ne postoji ništa slično terminu "NACIONALNI AVIOPREVOZNIK" u svetu.
Samo su zastava i himna nacionalne veličine ali nam novčanici nisu 'nacionalni' da bi iz njih svako zahvatao po volji i pokrivao gubitke aviokompanijama. Mađari će se voziti WizzAirom, Swissairom, Lufthansom itd. jer su otvorili avio tržište i imaće vrhunsku uslugu po niskim cenama, a na avionu neka piše šta god hoće.
Amerikanci su imali najjaču avio kompaniju na svetu PanAm i krajem sedamdesetih rešili su da otvore tržište za slobodan saobraćaj jer će od toga imati koristi potrošači zbog pada cena i rasta kvaliteta. Propala je kompanija sa 500 džambodžetova ali su dobili more novih kompanija i sada imaju avio saobraćaj za svetlosnu godinu ispred ostalih.
Suprotan primer gornjima je JAT. Jugoslavija propade a mi i dalje imamo 'Jugoslovenski' aero transport. Srbija ima samo jedan aerodrom koji se koristi za redovan saobraćaj a želi da ima odmah i 'nacionalnog' avioprevoznika.
Najdeblji kraj ignorisanja tržišta izvukoše naši gradjani koji lete krntijama a za to plaćaju paprene cene. I to ne samo cene karata i taksi nego kasnije im se odbija od plata da budžet popuni JAT-ove gubitke. Ni na tome nije kraj, jer JAT ubrzano troši svoj kapital, ostalo mu je još samo par krntija dok dok su ostali izgubljeni kroz kumulirane gubitke koje pravi godinama da ne kažem decenijama. Kada ti ljudi ostanu na ulici što je neminovni kraj balade, opet će se zakačiti za budžet. Dakle, cena ovakvog primitivnog avio saobraćaja je nemerljiva.

gradjanin IT

pre 12 godina

nikad necu zaboraviti da su mi za let Budimpesta-Rim 1999.za vreme bombardovanja uzeli 2000DM za tri avio karte, znaci BAS ME RADUJE OVA VEST!

Svasta

pre 12 godina

@dO Onda da zatvorimo Zelezaru smederevo,EPS, Železnice Srbije, PEU Resavica, Putevi Srbije i jos oko 100 firmi....Na kraju mozemo da zatvorimo i drzavu i da ugasimo svetlo jer nema profita....

Wizz air posluje sa gubitcima takodje ali kao i sve low cost kompanije na svetu niko ne zna tacno ni koliki su im prihodi ni koliki su im rashodi i odakle im pare[iza nekih stoje vojne industrije ryanair...]

ex demokrata 1

pre 12 godina

Ništa se strašno neće desiti,letove će preuzeti drugi prevoznici,to je trebalo i JAT-u da se desi i velika je greška osnivati u Srbiji novu kompaniju koja će da služi jedino za pranje para nekim ljudima i strankama.
Nije JAT od vitalne važnosti za Srbiju,čak i se i ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...

dO

pre 12 godina

Ovo bi moralo da zadesi i JAT, da ga vlada ne finansira našim novcima. Ako nešto nije sposobno da se samo održava na tržištu, to mora da odumre; život na aparatima u ovim slučajevima, naročito kada se to održava godinama, je kontraproduktivan.

Dok je Malev propadao sa sve ruskim tajkunskim rukovodstvom u prkos donacijama mađarske vlade, WizzAir je bez ikakvih donacija rastao. Šta je zaključak? Svrha Maleva je bilo ispumpavanje državnog novca u privatne džepove.

Drmatoriks

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.

Aerosoft Airbus Industrie A320

pre 12 godina

Zbog ovakvih stvari se Tadiću ustvari i ne ide u EU. Zašto ni jedan novinar ne postavi pitanje "Kada će JAT biti zatvoren"?

ovo me potseća na nešto??? železara???

pre 12 godina

od 2007 do 2010 rusi su rukovodili i dobili 400 miliona. onda su otišli a sada treba da se vrate te pare??? zanimljivo.

lazareb

pre 12 godina

ovo je princip EU, uništiti domače firme i postati jeftina radn snaga, a proizvodnja če biti u Nemačkoj i Francuskoj. Istorija se ponavlha.

Frequent traveller

pre 12 godina

Steta. Leteo par puta, zaista je dobra usluga. Iz Budimpeste su, ionako, dosta povoljnije cene. Pitam se samo kako nas "JAT Airways" opstaje i dalje?! Izgleda da ce ova godina biti zaista teska. Ako se po jutru dan poznaje...p.s. Ja se ipak drzim one "Bog otvara put, tamo gde puta nema!". I odmah mi je lakse!

City Girl

pre 12 godina

Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

Bojan @men

pre 12 godina

A sta su Lufhansa i Swissair nego nacionalne avio kompanije? Singapur airlines je u vlasnistvu >50% drzavnog investicionog fonda, a oni su jedna od najuspjesnijih svjetskih avio kompanija, najnoviji i najbolji modeli aviona idu prvo njima.. ili npr Korean Air, koji je jedan od najvecih svjetskih prevoznika tereta itd... jadna je drzava koja spadne na to da njeno stanovnistvo vozaju Wizzair i slicni.. to su niskobudzetne avio kompanije, i to je sasvim ok, ali je i sasvim druga tema od nacionalnih avio prevoznika.

gryzly.vienna

pre 12 godina

Rajaner??? Sta je to, jel moze da se jede???? Ako ste mislili na avio-kompaniju Ryanair, onda ste totalno izgubili kompas sa tm prevodima!

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Posto vidim da se svi ovde nesto prave pametni, a nemaju pojma, sada cu vam reci nekoliko stvari:
1. Madjari su profitirali od embarga, ali da se to isto desilo nekom nasem komisiji, profitirali bi i mi, pod uslovom da imamo dovoljno ispravnih aviona. To sto nemamo a necemo ih ni imati u bliskoj buducnosti, nisu nam krivi Madjari.
2. Gigi Moravcu, koji tvrdi da su low-cost kompanije pranje para, i da Norwegian kupuje 222 aviona, mogu da kazem da su to sve planovi za narednih 20 godina, a sada su narucili 18. Ryanair i Easy su toliko veliki i toliko puni da mogu da naruce koliko im treba, i bez pranja novca. Kad se karte kupe par meseci unapred onda su jeftine, kasnije ne.
Pranje para u Evropi, sa toliko kontrola sa svih strana, i nacionalnih i evropskih, nije tako jednostavno kao kod nas.
Pricam sa iskustvom od zadnjih 20 godina iz Engleske i Holandije, gde toliko i zivim.
3. Jat-u zelim sve najbolje, ali svaki put kad dodju kod mene na Schiphol (Amsterdam) ja molim boga da im ne 'uleti' takozvana 'random-check' kontrola, sasavljena od inspektora (bivsih avio-mehanicara) koji vrse spot-check na gejtovima. Srce mi stane kad pridju nasim 'oldtimerima'. Naci pare za lizing (cene su sada dobre) a ovih desetak Boinga 737 iz osamdesetih... lepo rasprodati po Africi, pa : svima dobro. Bas dobro.

Bane

pre 12 godina

Gde sada nadjose da bankrotiraju kad mi duguju 150 evra sto su mi izgubili prtljag i vratili ga nakon dva dana bez pojedinih stvari. Nije mi jasno kako se izgubi prtljag na direktnom letu do Budimpeste i to u avionu sa 25 putnika. Inace im je usluga info centra i izgubljeno-nadjeno ocajna.

zoran

pre 12 godina

Letim cesto, bar 3 puta mesecno. Ranije sam leteo iskljucivo Jat-om a sad letim JAT-om samo kad nema nikakve druge varijante. Tamo su samo ostali dobri piloti i tehnika (zajedno uspevaju da bezbedno lete sa tim krntijama). Ostalo - matore i nadrndane stjuardese, zemaljske sluzbe, nema novina pa se putnici otimaju za to sto oni daju, let 2,40 minuta - PRAZAN SENDVIC (dva tosta plus sir)... Ranije sam izbegavao da letim npr. AEROFLOTOM a sad novi avioni, lepe stjuardese, dobar servis i sl. I bez obzira na sve to znam jos uvek mnogo nasih ljudi koji lete ISKLJUCIVO JAT-om. Ta lojalnost, drzava i velika kolicina nasih gastarbajtera i odrzava tu potpuno trulu tvorevinu koja se zove JAT. Za razliku od MALEVA, Bugarske avio kompanije i sl. ta kolicina nasih ljudi koja zivi preko je ipak baza koja moze JAT-U da obezbedi koliko toliko normalnu sansu za poslovanje - 10 novijih aviona, mnogo gastarbajtera, da se otpisu stari dugovi i mogu normalno da rade. Meni se bar tako cini.

tomig

pre 12 godina

Po zakonu EU, država ne sme pomagati avio kompaniju. Da je taj zakon kod nas, mi ne bi JAT imali još 1991. Inače, ovo je dobar trenutak da se "pazare" gotovo novi avioni od njih. Sve su next generation 737 - 700 i 800, u odličnom stanju.

qwerty

pre 12 godina

Ovaj primer pokazuje Evropsku Uniju na delu - nema državne zaštite za preduzeća. Da Srbija ove godine uđe u EU, više od polovine naših preduzeća bi na taj način propalo i bilo bi još milion nezaposlenih na ulici.
(Drmatoriks, 3. februar 2012 19:28)

A ovako imamo slucaj kod nas da ljudi koji jedva sastavljaju kraj sa krajem sa 20 hiljada mesecno i zaista nesto proizvode u ovoj zemlji, izdrzavaju one koji prave dugove i ne rade nista za 50-60 hiljada mesecno. To je po tebi u redu?

Giga Moravac

pre 12 godina

I ako sam i sam deo vazduhoplovne branse, ne znam sigurno gde pise da drzave EU ne mogu pomagati svoje aviokompanije. Ako je i tacno, onda postoje ravnopravni i "ravnopravniji", te je 2004 vlada Silvija Berluskonija dala finansijsku inekciju Alitaliji od "samo" 400 Miliona Evra! I, nikom nista... Ne bih se zakleo i da Lufthansa ne dobija pomoc vlade, samo to je hush - hush.
Low cost kompanije i njihovi vlasnici su klasicno pranje novca. Vlasnik Ryanair Michael O' Leary sigurno nije dao oglas u Flight Review "Kupujem 200 aviona B737, cash available" od karata od par funti. Niti je vecinski vlasnik Norwegian, Bjorn Kos pre neki dan narucio 222 aviona (!!!) od zarade od karata. Niti mladi Ali poseduje cetvrtinu Air Berlina i kupuje 40 potpuno novih B737 za Pegazus od velike pameti i zarade na niskim cenama karata. Stvari bas nisu onakvima kakve se prikazuju i kakve se na prvi pogled cine.

letac

pre 12 godina

U vreme sankcija Malev se ubacio u kombinaciju i preuzeo mnoge linije koje je do tada drzao JAT. Vise puta sam leteo iz Amerike u EU sa njima i moram da priznam da je usluga bila sjajna, avioni, barem ovi prekookenaski, u dobrom stanju i cisti. Steta jeste sto proadose, ali to daje JATu sansu da se izbori, da ima srece i pameti, za neke od tih linija, narocito prekookenskih kojesu izgubili. Ili naprosto da se neko seti da napravi Balkan Airlines po modelu Scandinavian, jer bas bi imali Svedjani, Danci i ostali dovoljno putnika za sve linije koje drze, a ovako funkcionisu...

altruizam

pre 12 godina

Sale_BGD, nemoj tako, moze Kole da se naljuti pa ode da kupi Malev, jer je vec izjavio na sva usta da kupuje sa Miskom JAT iz ciste nesebicnosti, ne ocekujuci nikakvu korist za sebe.
A mi jadni ostanemo bez "uspesnih privrednika"-dupla šteta !

Zoran

pre 12 godina

Malev je dotacije dobijao otkada je renacionalizovan odn. prošle i pretprošle godine, a ne kao što ovde neko iznosi neistine i podeseća ga na nešto, jer teško da bi mađarska vlada dotirala ruskog vlasnika. Uostalom, u samom članku piše da je Malev samo 2010. imao gubitak od 110 mil. USD. Propagandne intencije ne bi smele da zamagljuju evidentne činjenice.
@men: Vi znači zagovarate ideju da svi postanu kolonije tih nekoliko država i njihovih korporacija, a svi ostali treba da budu bez preduzeća i treba da služe samo kao izvor sirovina i rezervoar jeftine radne snage? Ta teorija postoji odavno i malo obrazovanijim ljudima je poznato ko je to propagirao i propagira u prikrivenom obliku i danas.

Staromodan

pre 12 godina

To nam je, braco, politka Evropske Unije u svojim novim kolonijama. Mesna industrija treba da nestane da mogu oni da je zamene. U Majn Kampfu Hitler kaze da je germanizacija stanovnistva nemoguca, ali "kako je dobra germanizacija teritorije!". Njima treba teritorija jugo-istocne Evrope, ne njeno stanovnistvo, njena industrija i sigurno njene aviokomapanije. Samo treba da idete u Budimpestu da vidite koliko ima strip-tease klubova, kako je postao seksualni turizam vodeci sektor njihove ekonomije. Takva ce biti nasa sudbina u demokratskoj EU: jeftina radna snaga i prostitucija.

Aleksandar

pre 12 godina

ne zove po Srbiji nego po državi koje srećom više odavno nema...
(ex demokrata 1, 3. februar 2012 18:36)

Baš smo se usrećili sa ovom državom koje ima...

hm...........

pre 12 godina

Evo šanse, Kostić kupi Malev, Mišković kupi JAT, pa se udruže u jednu kompaniju, a do tada možda još neko pukne u regionu i eto ti monopola....

Kekec

pre 12 godina

Gosa, avion sa propelerima je najverovatnije bio neki ATR, i sigurno nije bio iz '60. Te avione poseduju i uspešne aviokompanije (LOT, Lufthansa itd.), a i neuspešne (Jat, Malev itd.) i to nije ništa čudno. To su odlični avioni, istina za putnike malo neprijatni zbog buke, ali nisu bučni zbog propelera. Takođe komforniji su od novijih malih aviona za regionalni saobraćaj, tipa CRJ 200, u kojima prosečnom čoveku kolena probijaju sedište ispred, a ne daj bože nekom višem... Eto, taj nije bučan.

Inače, ovo je već druga kompanija iz EU koja je ove godine obustavila psolovanje. Prvo Spanair, sada eto i Malev. Vidim da će na kraju za koju godinu da nas voze samo Lufthansa, British Airways i Air France, kao i ti low-costovi kojima niko ne može da uhvati ni glavu ni rep.

Vladimir Ranković

pre 12 godina

Lešinari iz Raynaira su odmah uleteli sa bazom i 31 rutom! Ja odmah iskoristih te kupih četiri karte do Pariza za 200e a da sam imao para na kartici uzeo bih po istoj ceni i za Madrid. dok jednom ne smrkne drugom ne svane.

Sale

pre 12 godina

Nesto razmisljam, koliku li je platu imao direktor za sve vreme propadanja kompanije ? I generalno, kad firma tone godinama i to se zna, rukovodioci bez problema uzimaju ogromne plate i nikom nista !

b

pre 12 godina

Ovo treba uraditi i sa skoro svim našim državnim firmama!! Samo šta bi bilo sa političkim piunima zaposlenim po njima ?? Pa, ništa, kao i mi svi ostali, morali bi da rade !!

I tri sulara su...

pre 12 godina

@ City girl:
Bas mi je drago! Letela proslog leta London-Budimpesta-Split. Avion prebukiran u Londonu, srecom nekako sam uspela da udjem u avion i sedim na pomocnom sedistu. Stignem u Split, kofer ostao u Budimpesti. Upropastili su mi pocetak odmora. Jedva sam izvukla kompenzaciju i to tek kada sam se obratila Evropskoj Uniji.

Eto, 'City girl', tako to biva kad neko krene iz Londona u Hrvatsku na more :-) Ma Hrvati su krivi, kazem ja !!!

János

pre 12 godina

Nepotpuna vest, izostavljena je cinjenica da je Brisel (EU) kaznio MALEV, kompanija je morala da vrati pare koje je drzava upumpavala godinama da bi opstala. Financijska ispomognuta avio kompanija na trzistu ima bolje uslove za prezivljavanje u ovom kriznom periodu, a to se prkosi EU pravilima. (?)
Dodajte i vest da se Ryanair i Wizzair vec pohrle de "preotmu" aerodrom u Budimpesti.
Pitam se da li ce i MAV ( zeljeznicka kompanija ) da kazne, jer drzava ga isto dosta finansira i spasava od totalnog bankronstva.

dobro

pre 12 godina

Dragi zemljaci,
Vec godinama radim na zapadu i radim u avio-industriji,tako da pratim skoro sve evropske avio-kompanije. To mi je i posao. Malev-u je prvo Sky-europe skoro dosao glave, ali je pogresnom politikom i ulaganjima u neprofitabilen linije i sam Sky bankrotirao. Kada su Rusi uzeli Malev, bilo je kilavo, ali je islo. Od drzave nista, tako zahteva EU i to je dobro za zdrav biznis.
Od njihovih (novijih) aviona koji bi bili 'jeftini i interesantni za JAT' nema vajde, polovina flote im je iz lizinga, piloti za 'repossesion' su vec jutros bili na Budimpestanskom aerodromu, da uzmu sto mogu. Kolega Madjar mi rece popodne da nisu uspeli ni jedan da prebace na 'sigurno', ali EU ce to da sredi. U poslednje vreme imali su i problema sa bukingom i nije tacno da su im 'avioni uvek bili puni'... imali su oko 58% u 2011.
Eto... svima pozdrav iz zemlje lala, uvek vas,

cile

pre 12 godina

Dokle ce te da lupetate o tim takozvanim niskoterifnim kompanijama? Pa mozda imaju male cene,ali samo za onih par karata koje se kupe pola godine unapred. Inace su cene cak i vise od normalnih. Primer, Bec-Beograd

Dog fight

pre 12 godina

E sad krece fight. Ryanair pravi bazu u Budimpesti i ulazi u Wizz-ovo dvoriste. Bice zanimljivo u narednom periodu hoce li Wizz opstati. Do sada se uvek povlacio, a sada cemo videti. Vece riba jede manju ribu, uvek bilo...Wizz pojeo Sky Europe ali eto kita ubice...krece da leti vec za 15 dana i ocekuje do kraja godine da preveze 2mil...a onda krecu cene da idu na gore

Propast

pre 12 godina

Tesko da danas avioprevoz u Evropimoze da izdrzi trku sa zeleznicom.Danas vozovi idu preko 250km na sat .Nedavno sam putovao TGV-om Brisel-Pariz. Sat i tridest eminuta.E sada zamislite dolazak na Aerodrom dva sta ranije i silni pregledi paput iod aerodroma do centra.Ovako voz pravac ucentar na Garre de Lyon.Nedavno je otvorena zeleznicka linija Moskva_Pariz preko Berlina. Voz juri 250 na sat kroz divnu prirodu,udobnost,hrana izvrsna a takodje i usluga. Evropske kompanije a narocito malih zemalja osim Lufthanse i Air France,British ne mogu da se mere sa Emirates, Thai,Turkish airlines iostalih azijatskih kompanija

dukiduki

pre 12 godina

Kakvi papani ovi madjari,treba da konsultuju naseg vrsnog strucnjka za avio saobracaj i avioni bi poletali i pre roka.Bojim se i sletali.