Srbija

Četvrtak, 26.03.2015.

13:28

Hrvatska lekcija za naše sindikate

Srpsko tržište trgovine tokom 2012. godine bilo je vredno 70,6 milijardi dolara, a u 2016. godini očekuje porast na više od 105 milijardi dolara.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images
Foto: Freeimages

To su istakli učesnici Kongresa Samostalnog sindikata trgovine, navodeći da je u sektoru trgovine u našoj zemlji trenutno zaposleno više od 180.000 ljudi.

Predsednik Saveza samostalnog sidnikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da se nada da će i u oblasti trgovine uskoro biti potpisani kolektivni ugovori kao što je to učinjeno u mnogim drugim oblastima. On je naglasio da je pre nekoliko dana na sednici Socijalno-ekonomskog saveta s predstavnicima Unije poslodavaca Srbije dogovoreno da sledeće nedelje počnu pregovori i da se potpišu kolektivni ugovori s poslodavcima koji su organizovani u to poslovno udruženje.

Problem u oblasti trgovine je u tome što je sektor razuđen, a poslodavci nedovoljno organizovani, rekao je Orbović.

Predstavnica hrvatske kompanije Agrokor, koja u Srbiji ima više kompanija, Gordana Odrljin, navela je da u toj kompaniji ne postoji mogućnost da kolektivni ugovor nije potpisan, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

Ona je navela da kompanija vodi računa da se, ukoliko neki kolektivni ugovor ističe, na vreme počnu pregovori o novom i dodala da u Agrokoru trenutno deluje više od 30 različitih sindikata.

Svi zaposleni u agrokorovim firmama u Srbiji članovi su Saveza samostalnog sindikata Srbije, rekla je ona ističući da ova firma sindikat vidi kao jednog od ključnih partnera.

Prema rečima državne sekretarke u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Vesne Kovač, u Srbiji je u sektoru trgovine zaposleno više od 180.000 ljudi, a svako četvrto registrovano pravno lice je trgovinsko.

Ona je najavila da resorno ministarstvo priprema novu Strategiju razvoja trgovine, jer je stara doneta 2009. a prestala je da se primenjuje 2012. godine.

Kako je istakla sekretarka Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Gordana Hašimbegović, u najvećim trgovinskim lancima u našoj zemlji je oko 75 odsto robe domaćeg porekla, a u zemlji je registrovano 96.918 trgovina na malo.

Hašimbegovićeva je rekla da se u proteklih desetak godina trgovina pokazala kao jedan od najvitalnijih delova privrede, s učešćem od 34 odsto u ukupnim prihodima zemlja i između 10 i 11 procenata učešća u BDP-u.

Ona je ukazala da u Srbiji nisu dovoljno razvijeni moderni kanali prodaje koji čine oko 28 odsto, što ukazuje da ima prostora za njihov razvoj, jer u razvijenim zemljama oni čine oko 37 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

9 h

Podeli: