Nedelja, 08.12.2013.

14:00

Piloti se spremaju za nove Migove

Vojska Srbije spremna da uvede u naoružanje nove avione MiG-29 M/M2 koje bi uskoro trebalo da nabavi, javlja Radio-televizija Srbije.

Izvor: RTS

Piloti se spremaju za nove Migove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

Danijela

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica! (Marijan, 8. decembar 2013 19:08)

Dobio si gomilu negativnih jer to nije dilema. To je mešanje baba i žaba. Čitav posao oko MiG-ova je trgovinsko-bezbednosni aranžman, i to prilično povoljan. Eskadrila MiG-ova košta koliko košta, a plaćanje zaštite neba po bezbednosnim standardima drugoj državi nosi iste ili još veće pare. Tako da novac od MiG-ova ne bi ni stigao do bolnica, to je u drugom segmentu godišnjeg budžeta Srbije.

Anoniman

pre 10 godina

Koliko kontrolisemo nebo vidi se po tome sto nam svakodneno tim istim krstare neobelezeni avioni koji igraju 'isk-oks' i to niko ne primecuje i nikom tu nista nije neobicno...Ja sam i dalje ubedjen da mi ne znamo sta smo potpisali kada smo pristupili partnerstvu za mir.

doboj

pre 10 godina

adrijano@a sta mislis da bi pvo nesto promjenio 99. mozda bi skinuli koji avion ili raketu a avo bi samo pojacali napad i bilo bi jos gore nemojte se zavaravat sa tim pricama Nato ima 28 clanica kako bi vi mislili ratovat sa 28 zemalja da imate 50 migova i neznam kakav pvo nebi imali sanse. Nego ovi migovi sluze za kontrolu vazdusnog prostora i za to su sasvim dovoljni

Glas razuma

pre 10 godina

@adriano
Ako se vratiš na svoj post vidi šta si napisao i biće sve OK. Da su nam potrebne rakete velikog dometa a ne avioni. To a želiš da immo 50 MiG-ova se iz tvog posta ne vidi. Ja dajem sebi malo slobode da tebe i tvoje “pluseve” uputim u problematiku, a to je da su RV i PVO ZAJEDNO neraskidivo vezani u sistem odbrane. Što se tiče šansi protiv NATO njih trenutno u direktnom sukobu niko nema. A pošto je u pitanju kontinuitet RV u Srbiji i upotreba novih aviona za opštu zaštitu neba – Air policing, svakako treba ovo podržati, a na forumu onima koje tema zanima neke stvari i razjasniti. Što se tiče moje reakcije ona je inicirana olakim udaranjem pluseva, koji bi trebalo da budu odraz znanja o temi, ali nažalost ipak nisu.

dragan

pre 10 godina

Koliko neznalica o vazduhoplovstvu koliko na ovom sajtu.Ali to je kao i u fudbalu svi se razumeju u njega pa smo zato tamo gde jesmo.Ni mig29 ni s300,s5oo nisu se nigde dokazali.Svaki proizvod na prospektima lepo izgleda pa još dodate malo bajki i nađete seljaka,po mogućstvu nepismenog da ga kupi a takvih kao Srbija se uvek nađe.S300/5oo nigde nije korišćen al zato Patriot jeste(pitajte Izrael,Turska).Rusima se gaće tresu kad im neko pomene antiraketnu odbranu NATOa.Devedesetih je jedan tinejđer prešao preko višestrukih anti raketnih sistema i sleteo na Crveni trg.Moskva je tad imala za odbranu vazdušnog prostora 5 prstenova.O borbi NATO sa Srbijom je glupa jer je Srbija beznačajna država na beznačajnom mestu jer je okružena NATO.Nezaboravimo da je NATO tj Rumunija zabranila prelet ruskim avionima za potrebe ruske vojske u Prištini.U slučaju sukoba nas sa NATO desiće se isto kao kad zatvorimo šaku.

andrijano

pre 10 godina

@glas razuma...zasto ne zasluzuje.ja nisam protiv kupovine migova a licno bih voleo da ih imamo pedeset.ali nije realno.tacno je da nisam strucnjak ali zdravom logikom razmisljam.imali smo prilike da vidimo u stvarnosti kako je neravnopravna borba bila.mi sa devet aviona i da su bili svi ispravni ne bi mogli da uradimo nista posebno.imali bi smo neke pogotke ali bi ubrzo zavrsili let jer je prosto na drugoj strani bilo po dvadedetak aviona u formacijama,plus rakete sa zemlje sa navodjenjem.tacno je sto si rekao da pvo i avioni ne mogu jedno bez drugoga ali ja mislim da su moderni ruski sistemu zastite sa zemlje jako efikasni.gledao sam razne emisije o tome.sad verovatno se oni stite sami plus avioni.ti verovatno znas?

Јужноточиловац

pre 10 godina

1) Борбени авиони у нормалном свету се не купују на пречац, него се распише међународни конкурс па се види ко шта нуди, за које паре и уз какве финансијско-привредне погодности (офсет аранжмане) 2) Словенци НЕ плаћају Италијанима и Мађарима за ”ваздушно патролирање” јер је реч о НАТО аранжману заједничког обезбеђења ваз.простора. Сличан систем развијају за земље Балкана, зове се БРААД са интегрисаним систем радарског надзора на Јахорини, у ЦГ, Македонији и Албанији 3) Нове надзвучне авионе купују земље које имају пара за текуће одржавање, резервне делове, обуку и довољно сати авио налета пилота годишње (нисмо међу њима) 4) Цела ова прича личи на домаћина који би да купи нову Алфа Ромео а једва има за комуналије, храну и Бусплус.

Saldzo

pre 10 godina

Ljudi, ne kupuju se avioni zbog nekog ratovanja, aman! Kupuju se zbog obezbedjenja vazdusnog prostora. Moramo da imamo odredjen broj aviona koji ispunjavaju minimalne standarde kako bi civilno vazduhoplovstvo funkcionisalo i kako bi bili okarakterisani kao tzv "zelena zona preleta". Kao sto policija mora da zadovolji odredjene standarde na granicnim prelazima. Preleti civilnih aviona kroz nas vazdusni prostor drzava naplacuje avio kompanijama i kao drzava clanica UN i kao drzava kandidat za clanstvo u EU moramo da imamo bolje avione kako bi mogli da naplacujemo prelete i bili podobni za medjunarodne letove. Da ne bismo placali Madjarskoj ili Rumuniji tu uslugu, kao sto Slovenija placa Austriji i Italiji. Daleko je skuplje, na duze staze, placati uslugu nego nabaviti i odrzavati avione.

I jos nesto, po vazecim pravilima UN ako bilo koji visoki drzavnik ili funkcioner UN prelece Srbiju nasi avioni moraju da obezbede pratnju u nasem vazdusnom prostoru. To ne moze sa ovim starim avionima koje imamo. Dakle moramo da imamo modernije avione, kakve god, ili da dopustimo da strani avioni prate zvanicnike kroz nas vazdusni prostor, a to je opet skupo kao djavo.

Dakle, MIG je daleko jeftiniji od bilo kog drugog aviona koji zadovoljava standarde. Tehnika i infrastruktura za podrsku avionima koju vec posedujemo su prilagodjeni avionima bivseg istocnog bloka, najpovoljnije po nas je uzeti upravo ove avione. I to je sustina cele price.

Djakomo Agostini

pre 10 godina

Air policing za našu Srbiju, s obzirom na godišnji broj preleta civilne avijacije, bi nas koštao godišnje daleko više od cene jednog aviona, tako da je računica onih koji na to misle sasvim razumna.

Glas razuma

pre 10 godina

(andrijano, 9. decembar 2013 00:15)
Vidim da si dobio masu pluseva na post koji ne zaslužuje nijedan. Svi ste veliki stručnjaci. Da bi diskutovao o vojnoj doktrini ide se u nekakvu školu, valjda. Vojna doktrina jedne države je veoma komplikovana vaga politike, ekonomije, diplomatije i vojne struke. Oni koji je osmisle i sprovode imaju možda i najveću odgovornost od svih u ovoj državi. Lako se i pogreši zbog danas mnogo bržih promena sveske ravnoteže moći.Zato samo kratko. PVO bez aviona je kao "selo bez osnovne škole" što bi narod rekao. Takodje kako ovde napisa jedan od učesnika u diskusiji, verovatno pilot sa Batajnice po nick-u, stanje avijacije 1999.-te je bilo odraz opšte “odokativne” i nedomaćinske Miloševićeve politike. Time je i lična hrabrost pilota bila još veća. Pošto smo ovde raščistili čemu će služiti avioni koji se nabavljaju, svakako da uz dugoročni aranžman moramo očekivati i poboljšanje PVO. A to je isti rod vojske sa RV. Zato, šaljimo pozitivnu energiju VS. Potrebna im je posle eksperimenata u kojima su bili zamorci devedesetih godina.

mikin

pre 10 godina

"mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...
(ante vuk, 8. decembar 2013 21:18)"
-----------------------------------
Pa to smo vec resili dragec ... vi kao dugogodisnji natovci cuvate nebo oko nas tak dobrovoljno .... i to bez naknade sa nase strane. Nastavite to da radite predano kao i do sada. Mi cemo samo malo da kontrolisemo kako to radite. A propos naknade za ta dva vasa angazirana aviona .... pa to ce vam NATA refundirati, ne?

rasina

pre 10 godina

Kupovina aviona je u našem slučaju, obzirom da spadamo u red malih država, obična glupost. Najbolji dokaz tome je NATO bombardovanje, gde je ovaj vid armije bio potpuno neupotrebljiv.

Valjano postavljen sistem proiv-vazdušne odbrane, sa adekvatnim raketnim sistemom, mnogo je uspešniji u odbrani teritorijanlnog integriteta i suvereniteta Srbije, od avijacije.

Jasno je da je vojni lobi, uvek materijalno dobrio opredeljen, bio odlučujući faktor za donošenje odluke o kupovini aviona. Njih je baš briga za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, već ih samo zanima njihov lični interes.

Takva nam je armija od 1944. godine, pa sve do danas.

B

pre 10 godina

Bojan

Eurofighter je sasim druga klasa aviona za Mig-29M2 i glupo je usporediti. Do dalinje, Do avionike i radara, do oruzje, do aerodynamike. Eurofighter ima sve bolje od Mig-29m2. Zato i kosta 100 milijuna eura. Borba bi trajala mili sekunda kada bi u Mig-29m2 letio protiv eurofightera.

A niti jedan Mig-29 u povijestu nije mogo skinuti F-16

Toliko

Miroslav

pre 10 godina

Krajnje je vreme bilo, mada... Ipak ostaje velika sumnja u te modele MM2, ako je tacno da je to varijanta koja nije usla u standardnu upotrebu vec je neka vrsta jos uvek eksperimentalne verzije.

nidža

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo. Sta ce nam avioni...?
(zoran, 8. decembar 2013 20:32)
Pročitajte svoj komentar i još jednom razmislite!

Tomo

pre 10 godina

Crni Ante, pa čime biste nam vi čuvali nebo sve i da vas angažujemo sa popustom? Prošle sedmice vam nije mogla leteti JEDINA para operativnih MiG-21, šta biste nama poslali? Uskoro ćete masno plaćati Italiji da vam radi air policing, moraćemo verovatno i mi istim putem ali šta ćete onda nam vi U tome? Da se ugradite kao posrednici? Nema se para za posrednike, moj Ante, moraćemo direktno da se pogodimo sa Latinima.

Јужноточиловац

pre 10 godina

Немамо пара за тренаж пилота и за резервне делове а причамо о новим 29кама и С 300. Домаћину се кућа распада, нема за грејање и деци за бицикле а оће да купује нови мерцедес. Смешно.

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Ima dva tipa MIG 29. Jedan se pali kurblom, kao svaka Ruska masina, a drugi ne pali uopste. Mislim da je ovaj drugi isplatljiviji za Srbiju.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.
(Mega Stojko, 8. decembar 2013 14:39)

Руско министарство одбране и руска ратна морнарица су Вас демантовале на најбруталнији начин, наруџбином 24 палубна авиона МиГ-29 К/КУБ. Прва четири комада, два једноседа и два двоседа су испоручена пре две недеље:

http://ruskarec.ru/news/2013/11/26/ruska_ratna_mornarica_dobila_prve_pomorske_lovce_mig-29k_26521.html

Bane

pre 10 godina

Kakvi bre avioni?! Ovo nam treba. Oprema za bespilotno presretanje neprijateljskih aviona i njihovo prizemljenje. Jedna baterija je u stanju da prati i neutralise 64 cilja. Uz ovo treba nam samo jedno vozilo sa ljudima koji bi pokupili srafove preostale od aviona i udobno smestili ostatke pilota u epruvete. Kamo lepe srece da smo ovo imali 1999. godine u Srbiji i 1995. u Republici Srpskoj.
http://www.youtube.com/watch?v=anpTiQMpOcY
http://www.youtube.com/watch?v=Gk3rtD3fadI

Igor

pre 10 godina

Jaka vojska = jaka drzava.

Ovi sto pominju da je bolje da smo uzeli PVO umesto aviona treba da znaju da je PVO ukljucen u tu celu modernizaciju (S-300 i Pantsir-S1 i radari) idu ZAJENDO sa novim avionima.

29M/M2 je sasvim solidan avion za danasnje vreme po toj ceni, nit je zastareo nit prevazidjen i moze fino da parira bilo cemu sto bi opet doslo da nas napada.

S navedenim PVO sistemima taj neko (citaj apsolutno niko iz blizeg okruzenja) bi JAKO dobro razmislio da li da prilazi uopste (pogledajte Siriju).

Izmedju ostalog moramo da imamo RV zbog cuvanja neba inace bi morali da placamo nekome drugom (medjunarodna konvencija).

srbin

pre 10 godina

@Bojan: Tako je, mnogi dan danas, pored Sukhoia i svih modernih aviona, Mig 29MK ocenjuju za najbolji lovački avion trenutno u svetu. Neki su brži ali preveliki, drugi su opremljeniji ali manjeg dometa. Ni sam nisam mogao da verujem, ali 29ka je trenutno najbolji u svetu za svoju namenu.

Kole

pre 10 godina

Borbeni avioni na kredit su veoma mocna investicija?! A rekosmo da smo neutralni, jel da? Koja neutralna zemlja u Evropi kupuje ruske avione? Svajcarska (pojam neutralnosti) nije ni pozvala Ruse da ponude avione. Oni se sad svadjaju da li da nabave 20 Gripena iz Svedske, jer su im skupi, a mi ne mozemo bez MIG-ova. A od koga mi mislimo da se branimo MIG-ovima? Od Nato?

Brane212

pre 10 godina

Ako je to u smislu nekog dubljeg deala s Rusima, OK.

Ali samo za sebe ne predstavlja baš neki jak potez.

Šta će "odbrana neba" zemlji, koja trenutno ne može da brani recimo Kosovo ?

Niti je MiG-29 sam za sebe neka garancija protiv mogućih sledećih napada, pre će biti obratno.

Ako je tako, zašto se troše pare na to ?

pocinjes od sredine

pre 10 godina

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???
(tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 19:52)

Vidis za uslove me boli uvo, ali su posledice uzas. Pogledaj Rumuniju i Bugarsku koje su vec 9 godina u EU. U Slovackoj je ne zaposlenost preko 14 %, zivim u Slovackoj pa znam. Svi smo mi iz Srbije koji su mislili da je Slovacka procvetala ulaskom u EU pa doleteli ovde ostali razocarani, a ima nas ko blata, pusti ti sta ti pise zuta stampa.
Postoje dve evrope, zapadna koja mora da bude bogata i da izrabljuje ovu drugu u koju i mi spadamo. Ako ce da od Srbije naprave Nemacku pa ajde da idemo, ali nece. Skontali su svabe da se lako primamo na sargarepu, kao magarci pa resili da iskoriste volovsku snagu. Inace u Slovackoj je bukvalno razbucana ekonomija, bukvalno. Jedino strane firme rade koje iznose pare u svoje maticne zemlje. I ja sam bio ze EU dok nisam video sablon po kome su nas sve izmuzli.
Sad ces da me pitas : pa sto se ne vratim? Cekam papire, za godinu dana cu dobiti, pa mogu da palim u tu bogatu evropu koja otima pare naivcinama.

Владимир

pre 10 godina

Слобода се ниједном молбом добила није. Ни говором. Слобода се осваја!
То се знало од памтивека.
Слобода је највредније и најважније људско право. Без ње све друго је немогуће.
Зато, колики год да нам је буџет, колико год смо сиромашини, издатак за војску је увек користан и никада није залуд потрошен новац.
Војску ваља нахранити, опремити и обучити. То је најпрече свакој држави. После тога све остало.

andrijano

pre 10 godina

po meni bolje da smo od rusa kupili najavremenini protiv avionski i raketni sistem velikih dometa.da smo to imali ne znam da li bi nas bas amerikanci onako nadletali i gadjali.za vreme bombardovanja smo imali devet migova 29 koji su odmah unisteni zbog radara i i da su ostali unisteni bi bili na zemlji.na ponikvama su unistili sigurno deset migova 21 koji su ostali zatrpani u hangarima.znaci kad te napadne velika sila migovi su nikakva zastita osim ako nemas eskadrilu sa najmodernijom tehnikom.pilota dobrih smo uvek imali.sad ako hoce da uzmu migove da im zaradjuju za cuvnje prostora to je ok ali mislim da je za odbranu najbolje ulagati u ruske protiv avionske rakete.

Bojan

pre 10 godina

Bolje da kupimo avione,nego da placamo druge zemlje da nam cuvaju nase nebo,a i mnogo je jeftinije...
Recicu jos nesto pa vi lupajte minuse koliko zelite,MiG 29m2 je po svim parametrima malo bolji od Eurofighter-a,dosta bolji od f16,a i dosta jeftiniji od oba navedena aviona.Podatke mozete pronaci na internetu,ima ih u izobilju.

Niko bitan

pre 10 godina

Ajde sto kupuju migove, ajde sto ne znam zasta ce nam, ali samo mi nije jasno koliko ce para oprati posto ni luk na pijaci za skupstinu ne kupe dok neko u ovoj zemlji ne uzme proviziju!

iCho

pre 10 godina

Narode,
Shvatate li da ako nemamo neki minimalan broj funkcionalnih aviona za 'čuvanje' neba, moramo da platimo nekoj drugoj državi isto to čuvanje, koje je na godišnjem nivou skuplje od nabavke aviona.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(Zoki, 8. decembar 2013 19:15)
Složio bih se sa tobom u delu teksta da je veći broj aviona manje opterećenje za resurs eskadrile. Medjutim, jednomotorni avion (kao F-16) je samo u nekim segmentima jeftiniji, ali ukupna cena letnog sata, u kontekstu radnih zadataka našeg RV, je ubedljivo najpovoljnija za MiG-a. Priprema jednog F-16 za let ili njegova provera po povratku u bazu je obimnija i dugotrajnija nego za MiG-ove to zna svaki aviomehaničar sa Bataje. Ali zato MiG pomalo zaostaje sa realnim resursom i češće se resurs obnavlja. Eurofighter je fenomenalan avion ali preveliki i preskup čak i za slučaj poklona našem RV. U pogledu letnih sposobnosti MiG je izuzetan avion. Cena održavanja u letnom stanju i "gustina redova u knjizi specifikacija" naterala je Madjare da ne leta baš mnogo sa njihovim Gripenima. Što se tiče broja MiG-ova za naše RV nezvanično se čuje da će ih biti nešto veći broj nego je trenutno obelodanjeno. Uostalom to je i logično, jer ako nastavljamo saradnju sa Rusima preko nabavke MiG-ova svakako će i popuna ići sa te strane. Iz svega se vidi da “klackalica”, zavisno od onog što se od aviona traži ide čas na jednu čas na drugu stranu, pa su ljudi koji odlučuju o ovom bili na priličnim mukama, to je jasno.

Sukhoi

pre 10 godina

Kad bi nam dali i jednog ovog desnog sa slike (Su 50), samo sa njim jednim bi mogli da pokorimo svet (osim Rusije posto ih oni imaju vise :D )

SDSS

pre 10 godina

Pa zar Srbija vec nema nekoliko Migova 29? Po cemu je onda vijest kako piloti prolaze obuku za Mig 29 nesto sto se posebno treba najavljivati?

ante vuk

pre 10 godina

mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...

zoran

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo.
Sta ce nam avioni...?

analiticar amater

pre 10 godina

@Marijan
savet za tebe, nemoj da se petljas tamo gde ne razumes, prepusti to onima koje ne boli mozak od razmisljanja, a ti svoj puni doprinos daj u struci kojom se bavis. kada bi se svako bavio onim sto najbolje sto zna na posten nacin, nasazemlja bi procvetala za 5 godina, ali posto sako volimda se igra stvarima koje samo povrsno zna, onda smo danas tu gde jesmo.

Pera lozac

pre 10 godina

Rusi jos uvek isplacuju najbolje provizije. Znaci MIG je najbolji, i tacka. Dok god neko ne ponudi bolje provizijice potpisnicima ugovora.

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.
(Ljubomir, 8. decembar 2013 17:02)

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???

Vlada

pre 10 godina

Piloti Srbije spremni za nove MIG-ove. Srbi spremni makar za stare lekove, za čiste zdravstvene stanice, za doktore koji ih neće u državnim bolnicama upućivati kod sebe u privatne ambulante, Srbi ne bi da umiru zbog prljavštine... Do MIG-ova nam je daleko.

smoje

pre 10 godina

Ovi avioni će za par godina biti zastarele kršine.
Ali kredite ćemo plaćati mi bednici / nezaposleni / penzioneri.
Piloti će biti privilegovani da iz zadovoljstva lete ovim avionima , na naš trošak nezaposlenih.
Visokoleteći dronovi biće nedostupni ovim avionima.
Srbija treba da vodi pametnu politiku – da nikada nema neprijatelje.

Marijan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica!

Istina je tuzna

pre 10 godina

@ (Cuko, 8. decembar 2013 18:24)

Citas li ti tekst uopste? Ti avioni ce biti placeni robnom razmenom, dakle robnom razmenom! Ono sto se izveze u Rusiju ce platiti te avione.

Drugo ti avioni se jos ni ne proizvode te s' toga ne mogu biti jos ni poruceni a ni kupljeni i nece moci najranije do neke 2017 godine tako da je ovo tekst za paljenje masa po uzoru na one u devedesetima jer je ista ekipa dosla ponovo da upralja ruljom. Pored ovoga se treba setiti da je Vucic obecavao fabriku oruzija, oklopna vozila u saradnji sa Rusima i ostalo a evo koliko je proslo vojska nije dobila ni nove placene uniforme dok je deo koji je dobio dobio razlicite krojeve i nijance...

Zoki

pre 10 godina

Avioni su nam potrebni radi konrole vazdušnog prostora, koja donosi oko 200 miliona dolara godišnje. Ta kontrola se ne ostvaruje ni raketnim sistemima, ni bespilotnim dronovima, nego nadzvučnim borbenim avionima. Nema aviona - nema 200 miliona dolara godišnje, jednostavna računica.

Sasvim je drugi problem koliko nam aviona treba i kakvi nam avioni trebaju. Što manje aviona imamo, to je njihova upotreba intenzivnija, a životni vek kraći. Mađari nisu uzeli 14 aviona zato što im treba da ih sve podignu u isto vreme, nego da bi ravnomerno opterećivali resurse i omogućili im normalan životni vek. U tom smislu je nabavka šest aviona glupost, ukoliko nije u pitanju samo prvi deo nabavke. Postojeća četiri MIG 29 su već skoro trideset godina stari i ne može se na njih osloniti na duže staze. Srbija treba 12-16 aviona, a cena po avionu je povoljnija ako se ugovara kupovina 16 nego ako se kupuje 6 aviona, čak i ako se isporučuju i otplaćuju godinama.
Još jedna stvar. Jednomotorni avioni su uvek jeftiniji za održavanje i letenje nego dvomotorni. Švedski Gripen, F-16, Mirage 2000, pa i kineski JF-17 su u tom smislu ekonomičnije rešenje.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Da li ćemo svaki put kada se pomene modernizacija VS RV i PVO morati da dežurnim večito nezadovoljnim a odmah veoma aktivnim ovde,"kiselim krastavcima", objašnjavamo zašto se ovo radi?Ljudi, modernizacija je neminovna,sistem pokrivenosti Evropskog neba opštom mrežom zaštite,(ne ratovanja)je deo toga. ta je, po stoti put, nejasno?Nama dobro poznati MiG-ovi su najjeftinije i najpraktičnije rešenje.Uz podizanje nivoa(ako već nije moguće vraćanje na vreme stare slave)Remontnog zavoda Moma Stanojlović za našu državu ovo je važna stvar.Zagovornici raznih opcija a)ne treba nam avijacija uopšte b)treba nam skupi Eurofighter ili Gripen c)ovaj MiG ne valja,itd.,samo mute vodu i troše energiju za nešto što ne znaju.Pustimo da oni kojima je to životni poziv peseku i urade pravu stvar.A što se tiče kritika i prednosti MiG-a ili Gripen-a i Eurofighter-a to je za diskusiju i nije jednostavno u 1500 karaktera napisati.Ima tu geopolitike,doktrine odbrane,cene letnog sata,dužine trajanja resursa, kompleksnost i skupoća prelaska na novu tehniku,itd.Ova odluka je rezultat izuzetne aktivnosti i prethodne i sadašnje vlasti na ovu temu gde se,na sreću, nisu vadili partijski argumenti i naklonosti.Ova tema traži mnogo prostora za objašnjenje i trebalo bi da neko od ljudi koji su zalegli za ovaj posao stvarno jednom objasne.

vk

pre 10 godina

Eurofilima treba objasniti da:

a) ne zive u Diznilendu, vec jednom jako groznom svetu gde ce vam neko oteti sve sto niste u mogucnosti da odbranite

b) postoji koncept asimetricnog ratovanja, odnosno da napad na odr. zemlju kosta mnogo vise od potencijalne koristi od njene okupacije

c) je bolje da taj novac od poreza ode na odbranu, nego da ga udbaska mafija uz pomoc svojih zapadnih sponzora iznese iz zemlje na offshore racune, po obicaju

d) se vecina zemalja u svetu se ubrzano naoruzava i obezbedjuje energetsku stabilnost (jer shvataju kakvo vreme je doslo), dok mi vojsku i nemamo.

e) je Srbija okruzena nekim veoma neprijateljski raspolozenim grupama

Kad obave taj reality check, bice moguce shvatiti ih ozbiljno.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Kakvi ratovi, kakvi bakrači! Mi lovačke avione moramo da imamo, zbog međunarodne obaveze čuvanja neba, ili da platimo tu uslugu nekom drugom, i da nas odere mnogo više nego što će nas koštati avioni. Jeftinije i praktičnije od ruskih nećemo naći...

42

pre 10 godina

Molim ljude da ne pricaju nebuloze kako su bolji eurofighter (80 miliona samo avion) i F16(20 miliona stara verzija,nova 30 mil.) kada mi para za njihovo odrzavanje nemamo! Ovde nije poenta ko su amerofil ko rusofil nama su potrebni novi vazduhoplovi a od koga nije bitno! Da amerikanci proizvode ovako dobar a jeftin avion kupili bi od njih! Cak francuzi prave pet puta bolje avione od amera,ali su skupi! Ovim avionom dobijamo najvise!

Ikar

pre 10 godina

(najdrazi, 8. decembar 2013 16:38)
Za ovu tvoju izjavu, da mogu, ukinuo bih ti penziju, ali stvarno. Nisu piloti krivi što je Sloba dozvolio bogaćenje njegovom okruženju,a da ih nije oporezovao za dobrobit države. Pravio se važan pred svetskim silama i hteo da zadrži socijalizam na Balkanu. Da ne govorimo o herojstvu pilota Pavlovića,Radosavljevića, Ilje Arizanova, Veličkovića i ostalih. Armada koja je poslata na nas sredila bi i mnogo jače države. Nije uložena ni jedna tadašnja marka u modernizaciju PVO i radare. Znajući za stanje u već iscrpljenoj vojsci Milošević je ipak vukao poteze koji su bili jedan gori od drugog. Zato je njegova krivica najveća...najveća odgovornost-najveća i krivica. Uz komiranog ruskog predsednika kakav je bio Jeljcin i "zagrejane" poslanike Ruske Dume koji su pevali na Trgu Republike umesto pomoći,bilo je šta je bilo.
PS. Da se ne ljute pripadnici drugih rodova vojske, ali svetski je poznat podatak da su piloti AF u bilo kojoj državi izuzetno obrazovani u nekoliko oblasti, čistokrvni dipl.ing,avio-inženjeri sa pilotskom dozvolom, da se tako izrazim.

cobi ns

pre 10 godina

Ovi uporno žele na obe strane(kao za vreme Tita)a ne mogu da shvate da je to vreme,padom zida,nestalo za svagda-na kraju ćemo ostati sami,bez ikoga kao '90tih.!!

књигу у руке

pre 10 godina

За почетак би људи морали да скапирају да пво не искључује ратне авионе и обрнуто већ баш напротив,ти системи се допуњују и само заједно чине ефикасан метод одбране од непријатеља.

Најскупља варијанта је да не купимо авионе јер,као прво и од најмодернијег вишенаменског авиона више вреди обучен пилот са доста сати налета који управља њиме а као друго ако не хранимо своју хранићемо туђу војску. Величина земље нема везе са избором випшенаменског авиона и имате безброј примера од Израела,преко Швајцарске,Аустрије,Мађарске,Чешке... који сви редом имају озбиљно РВ.

Но,између редова се из овог текста може закључити да од авиона нема ништа.Класично баронисање јер за почетак МИГ29м1/2 више не постоји а ова преобука се односи на наше мучене пилоте који су до сада летели на музејским примерима мигова 21 а који су на преобуци на наша два мига 29 који су тренутно на дежурству. А упућенијим људима је одавно јасно да нам се држава у сарадњи са западним пријатељима стратегијски определила да своју војску уништи.Кад су већ урнисали целу државу,економију,друштво ред је да се и војска "регулише",по европским стандардима,разуме се.

Ivan

pre 10 godina

Na prvu loptu, lepa vest da dobijamo nov višenamenski avion. Dobro je zbog zaštite našeg vazdušnog prostora.

S druge strane, loše je to što će naša deca i unicu vraćati dug za iste. Nije dovoljno što smo ih energetski učinili zavisnim u odnosu na te iste Ruse...

Milos

pre 10 godina

Placamo reket "braci" Rusima jer nemaju kome da uvale avione namenjene Siriji. Ne znam samo od kojih para cemo da ih platimo, verovatno neki ekstra povoljan kredit ili cemo na neku kompenzaciju za EPS ili Telekom!

milanche

pre 10 godina

Preskupi su to avioni u odnosu na nase ekonomske mogucnosti, a i u odnosu na to sta nude. Da ne spominjem to sto se vise nece ni proizvoditi tako da cemo za 5-6 godina imati velike probleme oko odrzavanja. Drugim recima od propalog biroa MiG kupujemo jednu neproverenu letelicu koju prati oreol gubitnika u svakom ratu u kojem je ucestvovala i koju niko na svetu ne zeli, pa cak ni ruska avijacija. Kad vec nema para i politicke volje da se uzme neki pravi visenamenski avion kao sto su Gripen ili Rafal, mogli smo za mnogo manje novca unaprediti 7-8 Migova 21 u standard 21-93, 21-97 ili Lancer-B sto bi za nase potrebe bilo sasvim dovoljno. Sve se kod nas radi naopako pa i modernizacija RV.

Student

pre 10 godina

(Marijan, 8. decembar 2013 16:47)
2015te Srbija nece imati dezurni par lovaca, a MORA da ima(zakon,obaveze). Mi smo i dalje pod sankcijama NATO-a po pitanju izvoza vojne tehnike, i zato nam nije ponudjena zapadna tehnika.
Kad su pokrali milijarde, ne zalim 300miliona(6aviona i s-300)

Dulex

pre 10 godina

hvala Bogu, jaka vojska podrazumeva bolju pregovaracku moc!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srdjan, 8. decembar 2013 14:32)
__________________________________

6 aviona nije jaka vojska.

Batica

pre 10 godina

Oni koji kažu da je MiG 29 loš avion, ne bi trebalo da komentarišu uopšte. Drugo, svakoj državi je jos uvek potrebno da ima ratno vazduhoplovstvo i obučene pilote. Cena aviona i održavanja je takodje bitna stvar.. Sve u svemu, nije to baš tako jednostavna priča. Inače, znate li koji je tacno model aviona na skici u članku? Živeli..

Ljubomir

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.

dr

pre 10 godina

Koliko experata po pitanju avijacije! Blago nama sa ovako obrazovanim! 46% populacije je završilo samo osnovnu školu, ali zato dobro kuca po tastaturi! Milijarda evra od Srbijagasa vas ne žulja? 180 miliona evra od Galenike, ni to vas ne žulja? Železnica, Putevi Srbije, sve vas to ne žulja? Ali vas nažulja 6 MiGova, e pa i treba da smo ovde gde smo!

ned

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni. Sa 300 i kusur miliona dolara ili eura mogli su da nešto otvore i zaposle ovu sirotinju. Štede na radnim mestima a bacaju pare za avione koji ne služe ničemu...

joca

pre 10 godina

obracam se onim iskrenim skepticima, ocigledno da je ovde gomila botova koji mimo svih cinjenica napadaju ruske avione i vladu srbije, prvo avioni se kupuju radi cuvanja naseg neba, mislim na komerijalne letove, to od nas zahteva UN i EU, mig 29m je 4++ generacije moderni avion koji je do mesec dana sa starim imao veze jedino u imenu, sad se svi zovu mig35, koristice ih sirija, rusija na nosacu aviona pride jedna eskadrila za kopno, indija na nosacu vikramiditija i ko zna koja jos zemlja, avion je 24,5 miliona po komadu i uvek se taj broj mnozi sa 1,5-2 po pitanju odrzavanja na 40 godina u zavisnosti od naoruzanja i opreme, jedan eurofighter je 90 miliona, rafal slicno, gripen je hrvatima ponudjen za 70 ali mislim da su polovni primerci, uzmite pa racunajte, mi zaradjujemo oko 100 miliona godisnje (brojka je mozda i mnogo veca jer se stalno povecava) na komercijalne prelete, kontrolisemo pola bosanskog i crnogorski vazdusni prostor sa morem, slovenija placa oko 40 miliona italiji za odrzavanje njenog vazdusnog prostora... racunica je jednostavna kad se imaju sve cinjenice, pri tome nigde rat nisam ni pomenuo

sale novosadjanin

pre 10 godina

a koji ce nam to ?
srbiju preletis za nekoliko minuta.
ps-opet ce braca da nam uvale kredit a neko od politicara ce dobiti svoj % !

atymen

pre 10 godina

uvalili nam braca rusi avione koji me valjaju i koji nikom ne trebaju.a mi cemo ih debelo placati..odnosno poreznici republike Srbije..ali sta smo i mogli ocekivati od ovih rusofila iz vladajuce koalicije SNS-SPS..ko ima mogucnosti..nek bezi iz ove zemlje..jer ovde buducnosti nema..narod nema sta da jede..kriza nikad veca..a ovi nasi kupuju ratne avione za milione-milione dolara..a jos da smo i neka ratna sila..pa svaki rat smo izgubili u kojima smo ucetvovali zadnjih decenija...a da NATO smo pobedili...:-)

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

Rupa u budzetu 7% BDP-a, pravi trenutak za nabavku aviona.
(T., 8. decembar 2013 15:08)

Dodala bih , bespotrebnih aviona, jer kakva smo velika drzava, jos malo pa ce mu faliti i neophodan prostor za poletanje, a da ne kazem da ako se i usudi da poleti u nekom imaginarnom sukobu, istog momenta ce biti samleven raketama sa svih strana!!!

Druga stvar, koliko je poznato, te avione niko ziv ne koristi, jer su se pokazali kao nesigurni, pa ce ih zato braca Rusi uspeti da uvale samo nama budalama, jer nijedna druga zemlja nema ovakve ulizice i nerazmisljajuce na vlasti!!!

A ja da sam EU, posle ovakve odluke, potpuno bih prestala da se nama bavim, jer se pokazujemo kao vanredni licemeri, ovamo hocemo u EU, a zapravo se slihtujemo Rusiji!!!

Marijan

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno za šta će se koristiti ovi MIG-ovi. Protiv koga ćemo se boriti? Zar ništa nije naučeno u prošlosti? Pa pogledajte samo na šta liče bolnice i slične ustanove u Srbiji. A koliko bi se samo bolnica, medicinskih aparata... ma hiljadu drugih stvari moglo uraditi za te silne milione evra. A da ne govorimo koliko će još novaca otići na gorivo, opremu i ubojna sredstva, pa i na obuku pilota!!! Besmisleno, glupo i tužno kraj toliko dece koja ćekaju transplatacije, skupe lekove, operacije....

ex sns

pre 10 godina

Pa ok,ti novi Migovi se samo zovu kao stari Mig29,jeste u pitanju avion skoro najnovije generacije,i mislim da je potrebno da nabavimo i eskadrilu helikoptera sto mozemo od Usa,Apache recimo..

najdrazi

pre 10 godina

A bre narode. Dokle da bacamo pare za ovo ..... .U zadnjem ratu 99. Videh ih ,kao bivsi veteran nebi im dao ni goluba pismonosu.Ps. ako je neko cuo da ce ponovo biti ..... pisi . Od mene je dosta i za cukununuka. Ja bi to ugasio " sag su pare skupe"

DC

pre 10 godina

@Macak: Eurofighter je preskup. Ne kupuju ih ni Svajcarci, koji su se izmedju Saab Gripena, Dassault Rafale i Eurofightera odlucili za Gripen jer je bio najjeftinije resenje.

Bora Srbin

pre 10 godina

Ako nećete da vam Hrvati čuvaju nebo( mnogi bi to voleli) onda moramo da uzmemo lovačke avione! Zašto Mig- 29 m, zato što je jeftiniji od konkurencije dva do tri puta (konkretno EF, Rafal) i sam čas leta je neuporedivo jeftiniji na ruskom avionu! Za nas je važno da se pomerimo sa mrtve tačke jer nismo obnovili tehniku već 25 godina i ovo je zadnji voz ! Samo napred.....

Nenad

pre 10 godina

Ma nema ništa od kupovine( i hvala bogu što nema) nego su migovi i borba protiv korupcije jedna od stvari za zamajavanje ovog napaćenog naroda koji čitajući ovakve vesti treba da zaboravi ili ne primeti poskuplenje svega i svačega,porast javnog duga za 5 milijardi evra povećanje pdv-a i još puno stvari.

Dragan

pre 10 godina

Vise bih voleo 10 baterija sistema S-400 ili S-500 (kada pocne njegova serijska proizvodnja) sa projektilima 40N6 dometa 400 km. Sa njima bi mogli trajno da prizemljimo svaki avion koji neovlasceno udje u Srbiju ali i da presretnemo svaku raketu.

zato i placamo preskupu cenu.za sve.

pre 10 godina

sta ces, kad smo vec poklonili naftnu industriju za kratkotrajnu podrsku za Kosmet(kad tad rusija ce priznati kosovo,verovatno kad udjemo u eu) moramo sad da kupimo ove zaostale krntije.na radost rusofilskog naroda.uvek naopako radimo,biramo i vezemo se za pogresne. umesto uloziti te pare u f16 ili makar dva eurofajtera zbog prestiza,mi kupujemo gubitnicke avione, koji su bezbroj puta porazeni u sukobu sa zapadnom vojnom tehnikom.

Android Jelly Bean

pre 10 godina

MIG je nekad bio brend. Ta fabrika 20 i vise god nista novo nije izbacila. Cak ni Rusko ministarstvo nije htjelo da ih kupi. Ti su avioni po karakteristikama brzina, visina leta, duzina...namijenjeni zemljama koje su bar duplo vece od Srbije po teritoriji... Cijela Evropa narucuje Eurofigter koji je sami vrh vojne avioindustrije rame uz rame sa F18, F22 raptor...cak i napredniji.

Srbin

pre 10 godina

Sve i kada bi EU odlučila da Srbiji pokloni Eurofightere, Srbija bi bankrotirala onog trenutka kada bi morala da zameni prvi pneumatik na tim avionima. Eurofighter je skupa igračka čak i za najmoćnije zemlje EU a boranija moze samo da ih sanja.

sdf

pre 10 godina

Ajde onda neko neka tim novinarima objasni i da se Mig 29 u bilo kojoj verziji vise nece proizvoditi vec da su u septembru preimenovali nove 4++ verzije u 35. Takodje proizvodnja jos nije pocela jer testiranja nisu zavrsena.

Mačak

pre 10 godina

Mozda je ovo previše što ću reći, ali zašto se ne kupuju Eurofighteri, kad se već teži evropi.
To bi bio jedan veliki plus, a sigurno su i ozbiljniji po pitanju parts supply.
U svakom slučaju sve čestitke, a posebno brigadi.

MariannaMihailidi

pre 10 godina

@(Mačak, 8. decembar 2013 15:22) Smesno..Hr. kupili bedne 21-ce polovnjake a Srbija da kupuje Tajfune??? Aut. jedva izlazi na kraj sa troskovima Eurofajtera.Kanibalise pola za delove ostatka...Cisto lupetanje.Da ne racunam inrastrukturu koja bi trebala da se menja iz korena za taj avion..Mission imposible.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Pre neki dan su rekli da će novi avioni za Aer Srbija biti uključeni 2018 do 2020. Predlažem da novi avioni za rat budu uključeni posle 2020.Kupovina bilo kakvog oružja za našu zemlju pretstavlja totalni ekonomski krah.

Mega Stojko

pre 10 godina

MiG-29M/M2 i famozni MiG-35 su NEISPITANI avioni. Problem je radar ZUK-AE FGA-35, problem je prateca elektronika, nisanski kontejner...
Sve sta je Korporacija MiG poslednjih 20 godina proizvela jesu novi MiG-29K za indijsku mornaricu. I to je sve. Ziveli su od prodaje polovnjaka i remonta aviona proizvedenih jos 80-ih godina proslog veka.
U kolikom je problemu Korporacija MiG moglo je da se vidi na ovogodisnjem sajmu naoruzanja MAKS 2013 u Moskvi, kada su Rusi bukvalno "rebrendirali" MiG-29M tako sto su mu zalepili nalepnicu "MiG-35". I onda svima pricali kako je to u stvari MiG-35...
Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.

Глас разума

pre 10 godina

Мојој Србији не требају најновији МИГ 29 Скупи су непотребни а тактичке особине авиона се не уклапају у границе Србије

milan

pre 10 godina

Samo bi mi neko morao objasniti kako se loša ekonomska situacija u zemlji može kroz obuku pilota popraviti ili je neko pobrkao pojmove da narodne kuhinje nemaju sredstva za obroke a mi kupujemo nešto što nam u opšte ne treba.

Mega Stojko

pre 10 godina

MiG-29M/M2 i famozni MiG-35 su NEISPITANI avioni. Problem je radar ZUK-AE FGA-35, problem je prateca elektronika, nisanski kontejner...
Sve sta je Korporacija MiG poslednjih 20 godina proizvela jesu novi MiG-29K za indijsku mornaricu. I to je sve. Ziveli su od prodaje polovnjaka i remonta aviona proizvedenih jos 80-ih godina proslog veka.
U kolikom je problemu Korporacija MiG moglo je da se vidi na ovogodisnjem sajmu naoruzanja MAKS 2013 u Moskvi, kada su Rusi bukvalno "rebrendirali" MiG-29M tako sto su mu zalepili nalepnicu "MiG-35". I onda svima pricali kako je to u stvari MiG-35...
Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.

Bora Srbin

pre 10 godina

Ako nećete da vam Hrvati čuvaju nebo( mnogi bi to voleli) onda moramo da uzmemo lovačke avione! Zašto Mig- 29 m, zato što je jeftiniji od konkurencije dva do tri puta (konkretno EF, Rafal) i sam čas leta je neuporedivo jeftiniji na ruskom avionu! Za nas je važno da se pomerimo sa mrtve tačke jer nismo obnovili tehniku već 25 godina i ovo je zadnji voz ! Samo napred.....

Srbin

pre 10 godina

Sve i kada bi EU odlučila da Srbiji pokloni Eurofightere, Srbija bi bankrotirala onog trenutka kada bi morala da zameni prvi pneumatik na tim avionima. Eurofighter je skupa igračka čak i za najmoćnije zemlje EU a boranija moze samo da ih sanja.

vk

pre 10 godina

Eurofilima treba objasniti da:

a) ne zive u Diznilendu, vec jednom jako groznom svetu gde ce vam neko oteti sve sto niste u mogucnosti da odbranite

b) postoji koncept asimetricnog ratovanja, odnosno da napad na odr. zemlju kosta mnogo vise od potencijalne koristi od njene okupacije

c) je bolje da taj novac od poreza ode na odbranu, nego da ga udbaska mafija uz pomoc svojih zapadnih sponzora iznese iz zemlje na offshore racune, po obicaju

d) se vecina zemalja u svetu se ubrzano naoruzava i obezbedjuje energetsku stabilnost (jer shvataju kakvo vreme je doslo), dok mi vojsku i nemamo.

e) je Srbija okruzena nekim veoma neprijateljski raspolozenim grupama

Kad obave taj reality check, bice moguce shvatiti ih ozbiljno.

milan

pre 10 godina

Samo bi mi neko morao objasniti kako se loša ekonomska situacija u zemlji može kroz obuku pilota popraviti ili je neko pobrkao pojmove da narodne kuhinje nemaju sredstva za obroke a mi kupujemo nešto što nam u opšte ne treba.

Глас разума

pre 10 godina

Мојој Србији не требају најновији МИГ 29 Скупи су непотребни а тактичке особине авиона се не уклапају у границе Србије

Dragan

pre 10 godina

Vise bih voleo 10 baterija sistema S-400 ili S-500 (kada pocne njegova serijska proizvodnja) sa projektilima 40N6 dometa 400 km. Sa njima bi mogli trajno da prizemljimo svaki avion koji neovlasceno udje u Srbiju ali i da presretnemo svaku raketu.

dr

pre 10 godina

Koliko experata po pitanju avijacije! Blago nama sa ovako obrazovanim! 46% populacije je završilo samo osnovnu školu, ali zato dobro kuca po tastaturi! Milijarda evra od Srbijagasa vas ne žulja? 180 miliona evra od Galenike, ni to vas ne žulja? Železnica, Putevi Srbije, sve vas to ne žulja? Ali vas nažulja 6 MiGova, e pa i treba da smo ovde gde smo!

ZokyNBGD

pre 10 godina

Kakvi ratovi, kakvi bakrači! Mi lovačke avione moramo da imamo, zbog međunarodne obaveze čuvanja neba, ili da platimo tu uslugu nekom drugom, i da nas odere mnogo više nego što će nas koštati avioni. Jeftinije i praktičnije od ruskih nećemo naći...

joca

pre 10 godina

obracam se onim iskrenim skepticima, ocigledno da je ovde gomila botova koji mimo svih cinjenica napadaju ruske avione i vladu srbije, prvo avioni se kupuju radi cuvanja naseg neba, mislim na komerijalne letove, to od nas zahteva UN i EU, mig 29m je 4++ generacije moderni avion koji je do mesec dana sa starim imao veze jedino u imenu, sad se svi zovu mig35, koristice ih sirija, rusija na nosacu aviona pride jedna eskadrila za kopno, indija na nosacu vikramiditija i ko zna koja jos zemlja, avion je 24,5 miliona po komadu i uvek se taj broj mnozi sa 1,5-2 po pitanju odrzavanja na 40 godina u zavisnosti od naoruzanja i opreme, jedan eurofighter je 90 miliona, rafal slicno, gripen je hrvatima ponudjen za 70 ali mislim da su polovni primerci, uzmite pa racunajte, mi zaradjujemo oko 100 miliona godisnje (brojka je mozda i mnogo veca jer se stalno povecava) na komercijalne prelete, kontrolisemo pola bosanskog i crnogorski vazdusni prostor sa morem, slovenija placa oko 40 miliona italiji za odrzavanje njenog vazdusnog prostora... racunica je jednostavna kad se imaju sve cinjenice, pri tome nigde rat nisam ni pomenuo

zato i placamo preskupu cenu.za sve.

pre 10 godina

sta ces, kad smo vec poklonili naftnu industriju za kratkotrajnu podrsku za Kosmet(kad tad rusija ce priznati kosovo,verovatno kad udjemo u eu) moramo sad da kupimo ove zaostale krntije.na radost rusofilskog naroda.uvek naopako radimo,biramo i vezemo se za pogresne. umesto uloziti te pare u f16 ili makar dva eurofajtera zbog prestiza,mi kupujemo gubitnicke avione, koji su bezbroj puta porazeni u sukobu sa zapadnom vojnom tehnikom.

DC

pre 10 godina

@Macak: Eurofighter je preskup. Ne kupuju ih ni Svajcarci, koji su se izmedju Saab Gripena, Dassault Rafale i Eurofightera odlucili za Gripen jer je bio najjeftinije resenje.

sdf

pre 10 godina

Ajde onda neko neka tim novinarima objasni i da se Mig 29 u bilo kojoj verziji vise nece proizvoditi vec da su u septembru preimenovali nove 4++ verzije u 35. Takodje proizvodnja jos nije pocela jer testiranja nisu zavrsena.

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

Rupa u budzetu 7% BDP-a, pravi trenutak za nabavku aviona.
(T., 8. decembar 2013 15:08)

Dodala bih , bespotrebnih aviona, jer kakva smo velika drzava, jos malo pa ce mu faliti i neophodan prostor za poletanje, a da ne kazem da ako se i usudi da poleti u nekom imaginarnom sukobu, istog momenta ce biti samleven raketama sa svih strana!!!

Druga stvar, koliko je poznato, te avione niko ziv ne koristi, jer su se pokazali kao nesigurni, pa ce ih zato braca Rusi uspeti da uvale samo nama budalama, jer nijedna druga zemlja nema ovakve ulizice i nerazmisljajuce na vlasti!!!

A ja da sam EU, posle ovakve odluke, potpuno bih prestala da se nama bavim, jer se pokazujemo kao vanredni licemeri, ovamo hocemo u EU, a zapravo se slihtujemo Rusiji!!!

Marijan

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno za šta će se koristiti ovi MIG-ovi. Protiv koga ćemo se boriti? Zar ništa nije naučeno u prošlosti? Pa pogledajte samo na šta liče bolnice i slične ustanove u Srbiji. A koliko bi se samo bolnica, medicinskih aparata... ma hiljadu drugih stvari moglo uraditi za te silne milione evra. A da ne govorimo koliko će još novaca otići na gorivo, opremu i ubojna sredstva, pa i na obuku pilota!!! Besmisleno, glupo i tužno kraj toliko dece koja ćekaju transplatacije, skupe lekove, operacije....

atymen

pre 10 godina

uvalili nam braca rusi avione koji me valjaju i koji nikom ne trebaju.a mi cemo ih debelo placati..odnosno poreznici republike Srbije..ali sta smo i mogli ocekivati od ovih rusofila iz vladajuce koalicije SNS-SPS..ko ima mogucnosti..nek bezi iz ove zemlje..jer ovde buducnosti nema..narod nema sta da jede..kriza nikad veca..a ovi nasi kupuju ratne avione za milione-milione dolara..a jos da smo i neka ratna sila..pa svaki rat smo izgubili u kojima smo ucetvovali zadnjih decenija...a da NATO smo pobedili...:-)

smoje

pre 10 godina

Ovi avioni će za par godina biti zastarele kršine.
Ali kredite ćemo plaćati mi bednici / nezaposleni / penzioneri.
Piloti će biti privilegovani da iz zadovoljstva lete ovim avionima , na naš trošak nezaposlenih.
Visokoleteći dronovi biće nedostupni ovim avionima.
Srbija treba da vodi pametnu politiku – da nikada nema neprijatelje.

Ikar

pre 10 godina

(najdrazi, 8. decembar 2013 16:38)
Za ovu tvoju izjavu, da mogu, ukinuo bih ti penziju, ali stvarno. Nisu piloti krivi što je Sloba dozvolio bogaćenje njegovom okruženju,a da ih nije oporezovao za dobrobit države. Pravio se važan pred svetskim silama i hteo da zadrži socijalizam na Balkanu. Da ne govorimo o herojstvu pilota Pavlovića,Radosavljevića, Ilje Arizanova, Veličkovića i ostalih. Armada koja je poslata na nas sredila bi i mnogo jače države. Nije uložena ni jedna tadašnja marka u modernizaciju PVO i radare. Znajući za stanje u već iscrpljenoj vojsci Milošević je ipak vukao poteze koji su bili jedan gori od drugog. Zato je njegova krivica najveća...najveća odgovornost-najveća i krivica. Uz komiranog ruskog predsednika kakav je bio Jeljcin i "zagrejane" poslanike Ruske Dume koji su pevali na Trgu Republike umesto pomoći,bilo je šta je bilo.
PS. Da se ne ljute pripadnici drugih rodova vojske, ali svetski je poznat podatak da su piloti AF u bilo kojoj državi izuzetno obrazovani u nekoliko oblasti, čistokrvni dipl.ing,avio-inženjeri sa pilotskom dozvolom, da se tako izrazim.

MariannaMihailidi

pre 10 godina

@(Mačak, 8. decembar 2013 15:22) Smesno..Hr. kupili bedne 21-ce polovnjake a Srbija da kupuje Tajfune??? Aut. jedva izlazi na kraj sa troskovima Eurofajtera.Kanibalise pola za delove ostatka...Cisto lupetanje.Da ne racunam inrastrukturu koja bi trebala da se menja iz korena za taj avion..Mission imposible.

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.
(Ljubomir, 8. decembar 2013 17:02)

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???

42

pre 10 godina

Molim ljude da ne pricaju nebuloze kako su bolji eurofighter (80 miliona samo avion) i F16(20 miliona stara verzija,nova 30 mil.) kada mi para za njihovo odrzavanje nemamo! Ovde nije poenta ko su amerofil ko rusofil nama su potrebni novi vazduhoplovi a od koga nije bitno! Da amerikanci proizvode ovako dobar a jeftin avion kupili bi od njih! Cak francuzi prave pet puta bolje avione od amera,ali su skupi! Ovim avionom dobijamo najvise!

Pera lozac

pre 10 godina

Rusi jos uvek isplacuju najbolje provizije. Znaci MIG je najbolji, i tacka. Dok god neko ne ponudi bolje provizijice potpisnicima ugovora.

Bojan

pre 10 godina

Bolje da kupimo avione,nego da placamo druge zemlje da nam cuvaju nase nebo,a i mnogo je jeftinije...
Recicu jos nesto pa vi lupajte minuse koliko zelite,MiG 29m2 je po svim parametrima malo bolji od Eurofighter-a,dosta bolji od f16,a i dosta jeftiniji od oba navedena aviona.Podatke mozete pronaci na internetu,ima ih u izobilju.

Nenad

pre 10 godina

Ma nema ništa od kupovine( i hvala bogu što nema) nego su migovi i borba protiv korupcije jedna od stvari za zamajavanje ovog napaćenog naroda koji čitajući ovakve vesti treba da zaboravi ili ne primeti poskuplenje svega i svačega,porast javnog duga za 5 milijardi evra povećanje pdv-a i još puno stvari.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Da li ćemo svaki put kada se pomene modernizacija VS RV i PVO morati da dežurnim večito nezadovoljnim a odmah veoma aktivnim ovde,"kiselim krastavcima", objašnjavamo zašto se ovo radi?Ljudi, modernizacija je neminovna,sistem pokrivenosti Evropskog neba opštom mrežom zaštite,(ne ratovanja)je deo toga. ta je, po stoti put, nejasno?Nama dobro poznati MiG-ovi su najjeftinije i najpraktičnije rešenje.Uz podizanje nivoa(ako već nije moguće vraćanje na vreme stare slave)Remontnog zavoda Moma Stanojlović za našu državu ovo je važna stvar.Zagovornici raznih opcija a)ne treba nam avijacija uopšte b)treba nam skupi Eurofighter ili Gripen c)ovaj MiG ne valja,itd.,samo mute vodu i troše energiju za nešto što ne znaju.Pustimo da oni kojima je to životni poziv peseku i urade pravu stvar.A što se tiče kritika i prednosti MiG-a ili Gripen-a i Eurofighter-a to je za diskusiju i nije jednostavno u 1500 karaktera napisati.Ima tu geopolitike,doktrine odbrane,cene letnog sata,dužine trajanja resursa, kompleksnost i skupoća prelaska na novu tehniku,itd.Ova odluka je rezultat izuzetne aktivnosti i prethodne i sadašnje vlasti na ovu temu gde se,na sreću, nisu vadili partijski argumenti i naklonosti.Ova tema traži mnogo prostora za objašnjenje i trebalo bi da neko od ljudi koji su zalegli za ovaj posao stvarno jednom objasne.

andrijano

pre 10 godina

po meni bolje da smo od rusa kupili najavremenini protiv avionski i raketni sistem velikih dometa.da smo to imali ne znam da li bi nas bas amerikanci onako nadletali i gadjali.za vreme bombardovanja smo imali devet migova 29 koji su odmah unisteni zbog radara i i da su ostali unisteni bi bili na zemlji.na ponikvama su unistili sigurno deset migova 21 koji su ostali zatrpani u hangarima.znaci kad te napadne velika sila migovi su nikakva zastita osim ako nemas eskadrilu sa najmodernijom tehnikom.pilota dobrih smo uvek imali.sad ako hoce da uzmu migove da im zaradjuju za cuvnje prostora to je ok ali mislim da je za odbranu najbolje ulagati u ruske protiv avionske rakete.

Marijan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica!

Student

pre 10 godina

(Marijan, 8. decembar 2013 16:47)
2015te Srbija nece imati dezurni par lovaca, a MORA da ima(zakon,obaveze). Mi smo i dalje pod sankcijama NATO-a po pitanju izvoza vojne tehnike, i zato nam nije ponudjena zapadna tehnika.
Kad su pokrali milijarde, ne zalim 300miliona(6aviona i s-300)

zoran

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo.
Sta ce nam avioni...?

Vlada

pre 10 godina

Piloti Srbije spremni za nove MIG-ove. Srbi spremni makar za stare lekove, za čiste zdravstvene stanice, za doktore koji ih neće u državnim bolnicama upućivati kod sebe u privatne ambulante, Srbi ne bi da umiru zbog prljavštine... Do MIG-ova nam je daleko.

књигу у руке

pre 10 godina

За почетак би људи морали да скапирају да пво не искључује ратне авионе и обрнуто већ баш напротив,ти системи се допуњују и само заједно чине ефикасан метод одбране од непријатеља.

Најскупља варијанта је да не купимо авионе јер,као прво и од најмодернијег вишенаменског авиона више вреди обучен пилот са доста сати налета који управља њиме а као друго ако не хранимо своју хранићемо туђу војску. Величина земље нема везе са избором випшенаменског авиона и имате безброј примера од Израела,преко Швајцарске,Аустрије,Мађарске,Чешке... који сви редом имају озбиљно РВ.

Но,између редова се из овог текста може закључити да од авиона нема ништа.Класично баронисање јер за почетак МИГ29м1/2 више не постоји а ова преобука се односи на наше мучене пилоте који су до сада летели на музејским примерима мигова 21 а који су на преобуци на наша два мига 29 који су тренутно на дежурству. А упућенијим људима је одавно јасно да нам се држава у сарадњи са западним пријатељима стратегијски определила да своју војску уништи.Кад су већ урнисали целу државу,економију,друштво ред је да се и војска "регулише",по европским стандардима,разуме се.

cobi ns

pre 10 godina

Ovi uporno žele na obe strane(kao za vreme Tita)a ne mogu da shvate da je to vreme,padom zida,nestalo za svagda-na kraju ćemo ostati sami,bez ikoga kao '90tih.!!

Mačak

pre 10 godina

Mozda je ovo previše što ću reći, ali zašto se ne kupuju Eurofighteri, kad se već teži evropi.
To bi bio jedan veliki plus, a sigurno su i ozbiljniji po pitanju parts supply.
U svakom slučaju sve čestitke, a posebno brigadi.

Android Jelly Bean

pre 10 godina

MIG je nekad bio brend. Ta fabrika 20 i vise god nista novo nije izbacila. Cak ni Rusko ministarstvo nije htjelo da ih kupi. Ti su avioni po karakteristikama brzina, visina leta, duzina...namijenjeni zemljama koje su bar duplo vece od Srbije po teritoriji... Cijela Evropa narucuje Eurofigter koji je sami vrh vojne avioindustrije rame uz rame sa F18, F22 raptor...cak i napredniji.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Pre neki dan su rekli da će novi avioni za Aer Srbija biti uključeni 2018 do 2020. Predlažem da novi avioni za rat budu uključeni posle 2020.Kupovina bilo kakvog oružja za našu zemlju pretstavlja totalni ekonomski krah.

najdrazi

pre 10 godina

A bre narode. Dokle da bacamo pare za ovo ..... .U zadnjem ratu 99. Videh ih ,kao bivsi veteran nebi im dao ni goluba pismonosu.Ps. ako je neko cuo da ce ponovo biti ..... pisi . Od mene je dosta i za cukununuka. Ja bi to ugasio " sag su pare skupe"

Batica

pre 10 godina

Oni koji kažu da je MiG 29 loš avion, ne bi trebalo da komentarišu uopšte. Drugo, svakoj državi je jos uvek potrebno da ima ratno vazduhoplovstvo i obučene pilote. Cena aviona i održavanja je takodje bitna stvar.. Sve u svemu, nije to baš tako jednostavna priča. Inače, znate li koji je tacno model aviona na skici u članku? Živeli..

milanche

pre 10 godina

Preskupi su to avioni u odnosu na nase ekonomske mogucnosti, a i u odnosu na to sta nude. Da ne spominjem to sto se vise nece ni proizvoditi tako da cemo za 5-6 godina imati velike probleme oko odrzavanja. Drugim recima od propalog biroa MiG kupujemo jednu neproverenu letelicu koju prati oreol gubitnika u svakom ratu u kojem je ucestvovala i koju niko na svetu ne zeli, pa cak ni ruska avijacija. Kad vec nema para i politicke volje da se uzme neki pravi visenamenski avion kao sto su Gripen ili Rafal, mogli smo za mnogo manje novca unaprediti 7-8 Migova 21 u standard 21-93, 21-97 ili Lancer-B sto bi za nase potrebe bilo sasvim dovoljno. Sve se kod nas radi naopako pa i modernizacija RV.

Dulex

pre 10 godina

hvala Bogu, jaka vojska podrazumeva bolju pregovaracku moc!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srdjan, 8. decembar 2013 14:32)
__________________________________

6 aviona nije jaka vojska.

Zoki

pre 10 godina

Avioni su nam potrebni radi konrole vazdušnog prostora, koja donosi oko 200 miliona dolara godišnje. Ta kontrola se ne ostvaruje ni raketnim sistemima, ni bespilotnim dronovima, nego nadzvučnim borbenim avionima. Nema aviona - nema 200 miliona dolara godišnje, jednostavna računica.

Sasvim je drugi problem koliko nam aviona treba i kakvi nam avioni trebaju. Što manje aviona imamo, to je njihova upotreba intenzivnija, a životni vek kraći. Mađari nisu uzeli 14 aviona zato što im treba da ih sve podignu u isto vreme, nego da bi ravnomerno opterećivali resurse i omogućili im normalan životni vek. U tom smislu je nabavka šest aviona glupost, ukoliko nije u pitanju samo prvi deo nabavke. Postojeća četiri MIG 29 su već skoro trideset godina stari i ne može se na njih osloniti na duže staze. Srbija treba 12-16 aviona, a cena po avionu je povoljnija ako se ugovara kupovina 16 nego ako se kupuje 6 aviona, čak i ako se isporučuju i otplaćuju godinama.
Još jedna stvar. Jednomotorni avioni su uvek jeftiniji za održavanje i letenje nego dvomotorni. Švedski Gripen, F-16, Mirage 2000, pa i kineski JF-17 su u tom smislu ekonomičnije rešenje.

iCho

pre 10 godina

Narode,
Shvatate li da ako nemamo neki minimalan broj funkcionalnih aviona za 'čuvanje' neba, moramo da platimo nekoj drugoj državi isto to čuvanje, koje je na godišnjem nivou skuplje od nabavke aviona.

Niko bitan

pre 10 godina

Ajde sto kupuju migove, ajde sto ne znam zasta ce nam, ali samo mi nije jasno koliko ce para oprati posto ni luk na pijaci za skupstinu ne kupe dok neko u ovoj zemlji ne uzme proviziju!

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(Zoki, 8. decembar 2013 19:15)
Složio bih se sa tobom u delu teksta da je veći broj aviona manje opterećenje za resurs eskadrile. Medjutim, jednomotorni avion (kao F-16) je samo u nekim segmentima jeftiniji, ali ukupna cena letnog sata, u kontekstu radnih zadataka našeg RV, je ubedljivo najpovoljnija za MiG-a. Priprema jednog F-16 za let ili njegova provera po povratku u bazu je obimnija i dugotrajnija nego za MiG-ove to zna svaki aviomehaničar sa Bataje. Ali zato MiG pomalo zaostaje sa realnim resursom i češće se resurs obnavlja. Eurofighter je fenomenalan avion ali preveliki i preskup čak i za slučaj poklona našem RV. U pogledu letnih sposobnosti MiG je izuzetan avion. Cena održavanja u letnom stanju i "gustina redova u knjizi specifikacija" naterala je Madjare da ne leta baš mnogo sa njihovim Gripenima. Što se tiče broja MiG-ova za naše RV nezvanično se čuje da će ih biti nešto veći broj nego je trenutno obelodanjeno. Uostalom to je i logično, jer ako nastavljamo saradnju sa Rusima preko nabavke MiG-ova svakako će i popuna ići sa te strane. Iz svega se vidi da “klackalica”, zavisno od onog što se od aviona traži ide čas na jednu čas na drugu stranu, pa su ljudi koji odlučuju o ovom bili na priličnim mukama, to je jasno.

sale novosadjanin

pre 10 godina

a koji ce nam to ?
srbiju preletis za nekoliko minuta.
ps-opet ce braca da nam uvale kredit a neko od politicara ce dobiti svoj % !

Ivan

pre 10 godina

Na prvu loptu, lepa vest da dobijamo nov višenamenski avion. Dobro je zbog zaštite našeg vazdušnog prostora.

S druge strane, loše je to što će naša deca i unicu vraćati dug za iste. Nije dovoljno što smo ih energetski učinili zavisnim u odnosu na te iste Ruse...

Ljubomir

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.

Istina je tuzna

pre 10 godina

@ (Cuko, 8. decembar 2013 18:24)

Citas li ti tekst uopste? Ti avioni ce biti placeni robnom razmenom, dakle robnom razmenom! Ono sto se izveze u Rusiju ce platiti te avione.

Drugo ti avioni se jos ni ne proizvode te s' toga ne mogu biti jos ni poruceni a ni kupljeni i nece moci najranije do neke 2017 godine tako da je ovo tekst za paljenje masa po uzoru na one u devedesetima jer je ista ekipa dosla ponovo da upralja ruljom. Pored ovoga se treba setiti da je Vucic obecavao fabriku oruzija, oklopna vozila u saradnji sa Rusima i ostalo a evo koliko je proslo vojska nije dobila ni nove placene uniforme dok je deo koji je dobio dobio razlicite krojeve i nijance...

Milos

pre 10 godina

Placamo reket "braci" Rusima jer nemaju kome da uvale avione namenjene Siriji. Ne znam samo od kojih para cemo da ih platimo, verovatno neki ekstra povoljan kredit ili cemo na neku kompenzaciju za EPS ili Telekom!

ex sns

pre 10 godina

Pa ok,ti novi Migovi se samo zovu kao stari Mig29,jeste u pitanju avion skoro najnovije generacije,i mislim da je potrebno da nabavimo i eskadrilu helikoptera sto mozemo od Usa,Apache recimo..

analiticar amater

pre 10 godina

@Marijan
savet za tebe, nemoj da se petljas tamo gde ne razumes, prepusti to onima koje ne boli mozak od razmisljanja, a ti svoj puni doprinos daj u struci kojom se bavis. kada bi se svako bavio onim sto najbolje sto zna na posten nacin, nasazemlja bi procvetala za 5 godina, ali posto sako volimda se igra stvarima koje samo povrsno zna, onda smo danas tu gde jesmo.

Sukhoi

pre 10 godina

Kad bi nam dali i jednog ovog desnog sa slike (Su 50), samo sa njim jednim bi mogli da pokorimo svet (osim Rusije posto ih oni imaju vise :D )

Владимир

pre 10 godina

Слобода се ниједном молбом добила није. Ни говором. Слобода се осваја!
То се знало од памтивека.
Слобода је највредније и најважније људско право. Без ње све друго је немогуће.
Зато, колики год да нам је буџет, колико год смо сиромашини, издатак за војску је увек користан и никада није залуд потрошен новац.
Војску ваља нахранити, опремити и обучити. То је најпрече свакој држави. После тога све остало.

Igor

pre 10 godina

Jaka vojska = jaka drzava.

Ovi sto pominju da je bolje da smo uzeli PVO umesto aviona treba da znaju da je PVO ukljucen u tu celu modernizaciju (S-300 i Pantsir-S1 i radari) idu ZAJENDO sa novim avionima.

29M/M2 je sasvim solidan avion za danasnje vreme po toj ceni, nit je zastareo nit prevazidjen i moze fino da parira bilo cemu sto bi opet doslo da nas napada.

S navedenim PVO sistemima taj neko (citaj apsolutno niko iz blizeg okruzenja) bi JAKO dobro razmislio da li da prilazi uopste (pogledajte Siriju).

Izmedju ostalog moramo da imamo RV zbog cuvanja neba inace bi morali da placamo nekome drugom (medjunarodna konvencija).

Адмирал флоте

pre 10 godina

Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.
(Mega Stojko, 8. decembar 2013 14:39)

Руско министарство одбране и руска ратна морнарица су Вас демантовале на најбруталнији начин, наруџбином 24 палубна авиона МиГ-29 К/КУБ. Прва четири комада, два једноседа и два двоседа су испоручена пре две недеље:

http://ruskarec.ru/news/2013/11/26/ruska_ratna_mornarica_dobila_prve_pomorske_lovce_mig-29k_26521.html

ned

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni. Sa 300 i kusur miliona dolara ili eura mogli su da nešto otvore i zaposle ovu sirotinju. Štede na radnim mestima a bacaju pare za avione koji ne služe ničemu...

Tomo

pre 10 godina

Crni Ante, pa čime biste nam vi čuvali nebo sve i da vas angažujemo sa popustom? Prošle sedmice vam nije mogla leteti JEDINA para operativnih MiG-21, šta biste nama poslali? Uskoro ćete masno plaćati Italiji da vam radi air policing, moraćemo verovatno i mi istim putem ali šta ćete onda nam vi U tome? Da se ugradite kao posrednici? Nema se para za posrednike, moj Ante, moraćemo direktno da se pogodimo sa Latinima.

SDSS

pre 10 godina

Pa zar Srbija vec nema nekoliko Migova 29? Po cemu je onda vijest kako piloti prolaze obuku za Mig 29 nesto sto se posebno treba najavljivati?

Saldzo

pre 10 godina

Ljudi, ne kupuju se avioni zbog nekog ratovanja, aman! Kupuju se zbog obezbedjenja vazdusnog prostora. Moramo da imamo odredjen broj aviona koji ispunjavaju minimalne standarde kako bi civilno vazduhoplovstvo funkcionisalo i kako bi bili okarakterisani kao tzv "zelena zona preleta". Kao sto policija mora da zadovolji odredjene standarde na granicnim prelazima. Preleti civilnih aviona kroz nas vazdusni prostor drzava naplacuje avio kompanijama i kao drzava clanica UN i kao drzava kandidat za clanstvo u EU moramo da imamo bolje avione kako bi mogli da naplacujemo prelete i bili podobni za medjunarodne letove. Da ne bismo placali Madjarskoj ili Rumuniji tu uslugu, kao sto Slovenija placa Austriji i Italiji. Daleko je skuplje, na duze staze, placati uslugu nego nabaviti i odrzavati avione.

I jos nesto, po vazecim pravilima UN ako bilo koji visoki drzavnik ili funkcioner UN prelece Srbiju nasi avioni moraju da obezbede pratnju u nasem vazdusnom prostoru. To ne moze sa ovim starim avionima koje imamo. Dakle moramo da imamo modernije avione, kakve god, ili da dopustimo da strani avioni prate zvanicnike kroz nas vazdusni prostor, a to je opet skupo kao djavo.

Dakle, MIG je daleko jeftiniji od bilo kog drugog aviona koji zadovoljava standarde. Tehnika i infrastruktura za podrsku avionima koju vec posedujemo su prilagodjeni avionima bivseg istocnog bloka, najpovoljnije po nas je uzeti upravo ove avione. I to je sustina cele price.

ante vuk

pre 10 godina

mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Ima dva tipa MIG 29. Jedan se pali kurblom, kao svaka Ruska masina, a drugi ne pali uopste. Mislim da je ovaj drugi isplatljiviji za Srbiju.

Danijela

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica! (Marijan, 8. decembar 2013 19:08)

Dobio si gomilu negativnih jer to nije dilema. To je mešanje baba i žaba. Čitav posao oko MiG-ova je trgovinsko-bezbednosni aranžman, i to prilično povoljan. Eskadrila MiG-ova košta koliko košta, a plaćanje zaštite neba po bezbednosnim standardima drugoj državi nosi iste ili još veće pare. Tako da novac od MiG-ova ne bi ni stigao do bolnica, to je u drugom segmentu godišnjeg budžeta Srbije.

nidža

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo. Sta ce nam avioni...?
(zoran, 8. decembar 2013 20:32)
Pročitajte svoj komentar i još jednom razmislite!

B

pre 10 godina

Bojan

Eurofighter je sasim druga klasa aviona za Mig-29M2 i glupo je usporediti. Do dalinje, Do avionike i radara, do oruzje, do aerodynamike. Eurofighter ima sve bolje od Mig-29m2. Zato i kosta 100 milijuna eura. Borba bi trajala mili sekunda kada bi u Mig-29m2 letio protiv eurofightera.

A niti jedan Mig-29 u povijestu nije mogo skinuti F-16

Toliko

Glas razuma

pre 10 godina

(andrijano, 9. decembar 2013 00:15)
Vidim da si dobio masu pluseva na post koji ne zaslužuje nijedan. Svi ste veliki stručnjaci. Da bi diskutovao o vojnoj doktrini ide se u nekakvu školu, valjda. Vojna doktrina jedne države je veoma komplikovana vaga politike, ekonomije, diplomatije i vojne struke. Oni koji je osmisle i sprovode imaju možda i najveću odgovornost od svih u ovoj državi. Lako se i pogreši zbog danas mnogo bržih promena sveske ravnoteže moći.Zato samo kratko. PVO bez aviona je kao "selo bez osnovne škole" što bi narod rekao. Takodje kako ovde napisa jedan od učesnika u diskusiji, verovatno pilot sa Batajnice po nick-u, stanje avijacije 1999.-te je bilo odraz opšte “odokativne” i nedomaćinske Miloševićeve politike. Time je i lična hrabrost pilota bila još veća. Pošto smo ovde raščistili čemu će služiti avioni koji se nabavljaju, svakako da uz dugoročni aranžman moramo očekivati i poboljšanje PVO. A to je isti rod vojske sa RV. Zato, šaljimo pozitivnu energiju VS. Potrebna im je posle eksperimenata u kojima su bili zamorci devedesetih godina.

mikin

pre 10 godina

"mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...
(ante vuk, 8. decembar 2013 21:18)"
-----------------------------------
Pa to smo vec resili dragec ... vi kao dugogodisnji natovci cuvate nebo oko nas tak dobrovoljno .... i to bez naknade sa nase strane. Nastavite to da radite predano kao i do sada. Mi cemo samo malo da kontrolisemo kako to radite. A propos naknade za ta dva vasa angazirana aviona .... pa to ce vam NATA refundirati, ne?

pocinjes od sredine

pre 10 godina

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???
(tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 19:52)

Vidis za uslove me boli uvo, ali su posledice uzas. Pogledaj Rumuniju i Bugarsku koje su vec 9 godina u EU. U Slovackoj je ne zaposlenost preko 14 %, zivim u Slovackoj pa znam. Svi smo mi iz Srbije koji su mislili da je Slovacka procvetala ulaskom u EU pa doleteli ovde ostali razocarani, a ima nas ko blata, pusti ti sta ti pise zuta stampa.
Postoje dve evrope, zapadna koja mora da bude bogata i da izrabljuje ovu drugu u koju i mi spadamo. Ako ce da od Srbije naprave Nemacku pa ajde da idemo, ali nece. Skontali su svabe da se lako primamo na sargarepu, kao magarci pa resili da iskoriste volovsku snagu. Inace u Slovackoj je bukvalno razbucana ekonomija, bukvalno. Jedino strane firme rade koje iznose pare u svoje maticne zemlje. I ja sam bio ze EU dok nisam video sablon po kome su nas sve izmuzli.
Sad ces da me pitas : pa sto se ne vratim? Cekam papire, za godinu dana cu dobiti, pa mogu da palim u tu bogatu evropu koja otima pare naivcinama.

Јужноточиловац

pre 10 godina

Немамо пара за тренаж пилота и за резервне делове а причамо о новим 29кама и С 300. Домаћину се кућа распада, нема за грејање и деци за бицикле а оће да купује нови мерцедес. Смешно.

rasina

pre 10 godina

Kupovina aviona je u našem slučaju, obzirom da spadamo u red malih država, obična glupost. Najbolji dokaz tome je NATO bombardovanje, gde je ovaj vid armije bio potpuno neupotrebljiv.

Valjano postavljen sistem proiv-vazdušne odbrane, sa adekvatnim raketnim sistemom, mnogo je uspešniji u odbrani teritorijanlnog integriteta i suvereniteta Srbije, od avijacije.

Jasno je da je vojni lobi, uvek materijalno dobrio opredeljen, bio odlučujući faktor za donošenje odluke o kupovini aviona. Njih je baš briga za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, već ih samo zanima njihov lični interes.

Takva nam je armija od 1944. godine, pa sve do danas.

Djakomo Agostini

pre 10 godina

Air policing za našu Srbiju, s obzirom na godišnji broj preleta civilne avijacije, bi nas koštao godišnje daleko više od cene jednog aviona, tako da je računica onih koji na to misle sasvim razumna.

doboj

pre 10 godina

adrijano@a sta mislis da bi pvo nesto promjenio 99. mozda bi skinuli koji avion ili raketu a avo bi samo pojacali napad i bilo bi jos gore nemojte se zavaravat sa tim pricama Nato ima 28 clanica kako bi vi mislili ratovat sa 28 zemalja da imate 50 migova i neznam kakav pvo nebi imali sanse. Nego ovi migovi sluze za kontrolu vazdusnog prostora i za to su sasvim dovoljni

srbin

pre 10 godina

@Bojan: Tako je, mnogi dan danas, pored Sukhoia i svih modernih aviona, Mig 29MK ocenjuju za najbolji lovački avion trenutno u svetu. Neki su brži ali preveliki, drugi su opremljeniji ali manjeg dometa. Ni sam nisam mogao da verujem, ali 29ka je trenutno najbolji u svetu za svoju namenu.

Glas razuma

pre 10 godina

@adriano
Ako se vratiš na svoj post vidi šta si napisao i biće sve OK. Da su nam potrebne rakete velikog dometa a ne avioni. To a želiš da immo 50 MiG-ova se iz tvog posta ne vidi. Ja dajem sebi malo slobode da tebe i tvoje “pluseve” uputim u problematiku, a to je da su RV i PVO ZAJEDNO neraskidivo vezani u sistem odbrane. Što se tiče šansi protiv NATO njih trenutno u direktnom sukobu niko nema. A pošto je u pitanju kontinuitet RV u Srbiji i upotreba novih aviona za opštu zaštitu neba – Air policing, svakako treba ovo podržati, a na forumu onima koje tema zanima neke stvari i razjasniti. Što se tiče moje reakcije ona je inicirana olakim udaranjem pluseva, koji bi trebalo da budu odraz znanja o temi, ali nažalost ipak nisu.

Јужноточиловац

pre 10 godina

1) Борбени авиони у нормалном свету се не купују на пречац, него се распише међународни конкурс па се види ко шта нуди, за које паре и уз какве финансијско-привредне погодности (офсет аранжмане) 2) Словенци НЕ плаћају Италијанима и Мађарима за ”ваздушно патролирање” јер је реч о НАТО аранжману заједничког обезбеђења ваз.простора. Сличан систем развијају за земље Балкана, зове се БРААД са интегрисаним систем радарског надзора на Јахорини, у ЦГ, Македонији и Албанији 3) Нове надзвучне авионе купују земље које имају пара за текуће одржавање, резервне делове, обуку и довољно сати авио налета пилота годишње (нисмо међу њима) 4) Цела ова прича личи на домаћина који би да купи нову Алфа Ромео а једва има за комуналије, храну и Бусплус.

Kole

pre 10 godina

Borbeni avioni na kredit su veoma mocna investicija?! A rekosmo da smo neutralni, jel da? Koja neutralna zemlja u Evropi kupuje ruske avione? Svajcarska (pojam neutralnosti) nije ni pozvala Ruse da ponude avione. Oni se sad svadjaju da li da nabave 20 Gripena iz Svedske, jer su im skupi, a mi ne mozemo bez MIG-ova. A od koga mi mislimo da se branimo MIG-ovima? Od Nato?

andrijano

pre 10 godina

@glas razuma...zasto ne zasluzuje.ja nisam protiv kupovine migova a licno bih voleo da ih imamo pedeset.ali nije realno.tacno je da nisam strucnjak ali zdravom logikom razmisljam.imali smo prilike da vidimo u stvarnosti kako je neravnopravna borba bila.mi sa devet aviona i da su bili svi ispravni ne bi mogli da uradimo nista posebno.imali bi smo neke pogotke ali bi ubrzo zavrsili let jer je prosto na drugoj strani bilo po dvadedetak aviona u formacijama,plus rakete sa zemlje sa navodjenjem.tacno je sto si rekao da pvo i avioni ne mogu jedno bez drugoga ali ja mislim da su moderni ruski sistemu zastite sa zemlje jako efikasni.gledao sam razne emisije o tome.sad verovatno se oni stite sami plus avioni.ti verovatno znas?

dragan

pre 10 godina

Koliko neznalica o vazduhoplovstvu koliko na ovom sajtu.Ali to je kao i u fudbalu svi se razumeju u njega pa smo zato tamo gde jesmo.Ni mig29 ni s300,s5oo nisu se nigde dokazali.Svaki proizvod na prospektima lepo izgleda pa još dodate malo bajki i nađete seljaka,po mogućstvu nepismenog da ga kupi a takvih kao Srbija se uvek nađe.S300/5oo nigde nije korišćen al zato Patriot jeste(pitajte Izrael,Turska).Rusima se gaće tresu kad im neko pomene antiraketnu odbranu NATOa.Devedesetih je jedan tinejđer prešao preko višestrukih anti raketnih sistema i sleteo na Crveni trg.Moskva je tad imala za odbranu vazdušnog prostora 5 prstenova.O borbi NATO sa Srbijom je glupa jer je Srbija beznačajna država na beznačajnom mestu jer je okružena NATO.Nezaboravimo da je NATO tj Rumunija zabranila prelet ruskim avionima za potrebe ruske vojske u Prištini.U slučaju sukoba nas sa NATO desiće se isto kao kad zatvorimo šaku.

Anoniman

pre 10 godina

Koliko kontrolisemo nebo vidi se po tome sto nam svakodneno tim istim krstare neobelezeni avioni koji igraju 'isk-oks' i to niko ne primecuje i nikom tu nista nije neobicno...Ja sam i dalje ubedjen da mi ne znamo sta smo potpisali kada smo pristupili partnerstvu za mir.

Brane212

pre 10 godina

Ako je to u smislu nekog dubljeg deala s Rusima, OK.

Ali samo za sebe ne predstavlja baš neki jak potez.

Šta će "odbrana neba" zemlji, koja trenutno ne može da brani recimo Kosovo ?

Niti je MiG-29 sam za sebe neka garancija protiv mogućih sledećih napada, pre će biti obratno.

Ako je tako, zašto se troše pare na to ?

Bane

pre 10 godina

Kakvi bre avioni?! Ovo nam treba. Oprema za bespilotno presretanje neprijateljskih aviona i njihovo prizemljenje. Jedna baterija je u stanju da prati i neutralise 64 cilja. Uz ovo treba nam samo jedno vozilo sa ljudima koji bi pokupili srafove preostale od aviona i udobno smestili ostatke pilota u epruvete. Kamo lepe srece da smo ovo imali 1999. godine u Srbiji i 1995. u Republici Srpskoj.
http://www.youtube.com/watch?v=anpTiQMpOcY
http://www.youtube.com/watch?v=Gk3rtD3fadI

Miroslav

pre 10 godina

Krajnje je vreme bilo, mada... Ipak ostaje velika sumnja u te modele MM2, ako je tacno da je to varijanta koja nije usla u standardnu upotrebu vec je neka vrsta jos uvek eksperimentalne verzije.

Глас разума

pre 10 godina

Мојој Србији не требају најновији МИГ 29 Скупи су непотребни а тактичке особине авиона се не уклапају у границе Србије

Mačak

pre 10 godina

Mozda je ovo previše što ću reći, ali zašto se ne kupuju Eurofighteri, kad se već teži evropi.
To bi bio jedan veliki plus, a sigurno su i ozbiljniji po pitanju parts supply.
U svakom slučaju sve čestitke, a posebno brigadi.

Mega Stojko

pre 10 godina

MiG-29M/M2 i famozni MiG-35 su NEISPITANI avioni. Problem je radar ZUK-AE FGA-35, problem je prateca elektronika, nisanski kontejner...
Sve sta je Korporacija MiG poslednjih 20 godina proizvela jesu novi MiG-29K za indijsku mornaricu. I to je sve. Ziveli su od prodaje polovnjaka i remonta aviona proizvedenih jos 80-ih godina proslog veka.
U kolikom je problemu Korporacija MiG moglo je da se vidi na ovogodisnjem sajmu naoruzanja MAKS 2013 u Moskvi, kada su Rusi bukvalno "rebrendirali" MiG-29M tako sto su mu zalepili nalepnicu "MiG-35". I onda svima pricali kako je to u stvari MiG-35...
Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.

zato i placamo preskupu cenu.za sve.

pre 10 godina

sta ces, kad smo vec poklonili naftnu industriju za kratkotrajnu podrsku za Kosmet(kad tad rusija ce priznati kosovo,verovatno kad udjemo u eu) moramo sad da kupimo ove zaostale krntije.na radost rusofilskog naroda.uvek naopako radimo,biramo i vezemo se za pogresne. umesto uloziti te pare u f16 ili makar dva eurofajtera zbog prestiza,mi kupujemo gubitnicke avione, koji su bezbroj puta porazeni u sukobu sa zapadnom vojnom tehnikom.

Marijan

pre 10 godina

Stvarno mi nije jasno za šta će se koristiti ovi MIG-ovi. Protiv koga ćemo se boriti? Zar ništa nije naučeno u prošlosti? Pa pogledajte samo na šta liče bolnice i slične ustanove u Srbiji. A koliko bi se samo bolnica, medicinskih aparata... ma hiljadu drugih stvari moglo uraditi za te silne milione evra. A da ne govorimo koliko će još novaca otići na gorivo, opremu i ubojna sredstva, pa i na obuku pilota!!! Besmisleno, glupo i tužno kraj toliko dece koja ćekaju transplatacije, skupe lekove, operacije....

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

Rupa u budzetu 7% BDP-a, pravi trenutak za nabavku aviona.
(T., 8. decembar 2013 15:08)

Dodala bih , bespotrebnih aviona, jer kakva smo velika drzava, jos malo pa ce mu faliti i neophodan prostor za poletanje, a da ne kazem da ako se i usudi da poleti u nekom imaginarnom sukobu, istog momenta ce biti samleven raketama sa svih strana!!!

Druga stvar, koliko je poznato, te avione niko ziv ne koristi, jer su se pokazali kao nesigurni, pa ce ih zato braca Rusi uspeti da uvale samo nama budalama, jer nijedna druga zemlja nema ovakve ulizice i nerazmisljajuce na vlasti!!!

A ja da sam EU, posle ovakve odluke, potpuno bih prestala da se nama bavim, jer se pokazujemo kao vanredni licemeri, ovamo hocemo u EU, a zapravo se slihtujemo Rusiji!!!

milan

pre 10 godina

Samo bi mi neko morao objasniti kako se loša ekonomska situacija u zemlji može kroz obuku pilota popraviti ili je neko pobrkao pojmove da narodne kuhinje nemaju sredstva za obroke a mi kupujemo nešto što nam u opšte ne treba.

atymen

pre 10 godina

uvalili nam braca rusi avione koji me valjaju i koji nikom ne trebaju.a mi cemo ih debelo placati..odnosno poreznici republike Srbije..ali sta smo i mogli ocekivati od ovih rusofila iz vladajuce koalicije SNS-SPS..ko ima mogucnosti..nek bezi iz ove zemlje..jer ovde buducnosti nema..narod nema sta da jede..kriza nikad veca..a ovi nasi kupuju ratne avione za milione-milione dolara..a jos da smo i neka ratna sila..pa svaki rat smo izgubili u kojima smo ucetvovali zadnjih decenija...a da NATO smo pobedili...:-)

Android Jelly Bean

pre 10 godina

MIG je nekad bio brend. Ta fabrika 20 i vise god nista novo nije izbacila. Cak ni Rusko ministarstvo nije htjelo da ih kupi. Ti su avioni po karakteristikama brzina, visina leta, duzina...namijenjeni zemljama koje su bar duplo vece od Srbije po teritoriji... Cijela Evropa narucuje Eurofigter koji je sami vrh vojne avioindustrije rame uz rame sa F18, F22 raptor...cak i napredniji.

vk

pre 10 godina

Eurofilima treba objasniti da:

a) ne zive u Diznilendu, vec jednom jako groznom svetu gde ce vam neko oteti sve sto niste u mogucnosti da odbranite

b) postoji koncept asimetricnog ratovanja, odnosno da napad na odr. zemlju kosta mnogo vise od potencijalne koristi od njene okupacije

c) je bolje da taj novac od poreza ode na odbranu, nego da ga udbaska mafija uz pomoc svojih zapadnih sponzora iznese iz zemlje na offshore racune, po obicaju

d) se vecina zemalja u svetu se ubrzano naoruzava i obezbedjuje energetsku stabilnost (jer shvataju kakvo vreme je doslo), dok mi vojsku i nemamo.

e) je Srbija okruzena nekim veoma neprijateljski raspolozenim grupama

Kad obave taj reality check, bice moguce shvatiti ih ozbiljno.

najdrazi

pre 10 godina

A bre narode. Dokle da bacamo pare za ovo ..... .U zadnjem ratu 99. Videh ih ,kao bivsi veteran nebi im dao ni goluba pismonosu.Ps. ako je neko cuo da ce ponovo biti ..... pisi . Od mene je dosta i za cukununuka. Ja bi to ugasio " sag su pare skupe"

Bora Srbin

pre 10 godina

Ako nećete da vam Hrvati čuvaju nebo( mnogi bi to voleli) onda moramo da uzmemo lovačke avione! Zašto Mig- 29 m, zato što je jeftiniji od konkurencije dva do tri puta (konkretno EF, Rafal) i sam čas leta je neuporedivo jeftiniji na ruskom avionu! Za nas je važno da se pomerimo sa mrtve tačke jer nismo obnovili tehniku već 25 godina i ovo je zadnji voz ! Samo napred.....

smoje

pre 10 godina

Ovi avioni će za par godina biti zastarele kršine.
Ali kredite ćemo plaćati mi bednici / nezaposleni / penzioneri.
Piloti će biti privilegovani da iz zadovoljstva lete ovim avionima , na naš trošak nezaposlenih.
Visokoleteći dronovi biće nedostupni ovim avionima.
Srbija treba da vodi pametnu politiku – da nikada nema neprijatelje.

ned

pre 10 godina

Ne trebaju nam avioni. Sa 300 i kusur miliona dolara ili eura mogli su da nešto otvore i zaposle ovu sirotinju. Štede na radnim mestima a bacaju pare za avione koji ne služe ničemu...

ex sns

pre 10 godina

Pa ok,ti novi Migovi se samo zovu kao stari Mig29,jeste u pitanju avion skoro najnovije generacije,i mislim da je potrebno da nabavimo i eskadrilu helikoptera sto mozemo od Usa,Apache recimo..

milanche

pre 10 godina

Preskupi su to avioni u odnosu na nase ekonomske mogucnosti, a i u odnosu na to sta nude. Da ne spominjem to sto se vise nece ni proizvoditi tako da cemo za 5-6 godina imati velike probleme oko odrzavanja. Drugim recima od propalog biroa MiG kupujemo jednu neproverenu letelicu koju prati oreol gubitnika u svakom ratu u kojem je ucestvovala i koju niko na svetu ne zeli, pa cak ni ruska avijacija. Kad vec nema para i politicke volje da se uzme neki pravi visenamenski avion kao sto su Gripen ili Rafal, mogli smo za mnogo manje novca unaprediti 7-8 Migova 21 u standard 21-93, 21-97 ili Lancer-B sto bi za nase potrebe bilo sasvim dovoljno. Sve se kod nas radi naopako pa i modernizacija RV.

ante vuk

pre 10 godina

mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...

Ljubivoje I

pre 10 godina

Pre neki dan su rekli da će novi avioni za Aer Srbija biti uključeni 2018 do 2020. Predlažem da novi avioni za rat budu uključeni posle 2020.Kupovina bilo kakvog oružja za našu zemlju pretstavlja totalni ekonomski krah.

tako (nam i) treba!

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.
(Ljubomir, 8. decembar 2013 17:02)

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???

Marijan

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica!

Istina je tuzna

pre 10 godina

@ (Cuko, 8. decembar 2013 18:24)

Citas li ti tekst uopste? Ti avioni ce biti placeni robnom razmenom, dakle robnom razmenom! Ono sto se izveze u Rusiju ce platiti te avione.

Drugo ti avioni se jos ni ne proizvode te s' toga ne mogu biti jos ni poruceni a ni kupljeni i nece moci najranije do neke 2017 godine tako da je ovo tekst za paljenje masa po uzoru na one u devedesetima jer je ista ekipa dosla ponovo da upralja ruljom. Pored ovoga se treba setiti da je Vucic obecavao fabriku oruzija, oklopna vozila u saradnji sa Rusima i ostalo a evo koliko je proslo vojska nije dobila ni nove placene uniforme dok je deo koji je dobio dobio razlicite krojeve i nijance...

Nenad

pre 10 godina

Ma nema ništa od kupovine( i hvala bogu što nema) nego su migovi i borba protiv korupcije jedna od stvari za zamajavanje ovog napaćenog naroda koji čitajući ovakve vesti treba da zaboravi ili ne primeti poskuplenje svega i svačega,porast javnog duga za 5 milijardi evra povećanje pdv-a i još puno stvari.

Pera lozac

pre 10 godina

Rusi jos uvek isplacuju najbolje provizije. Znaci MIG je najbolji, i tacka. Dok god neko ne ponudi bolje provizijice potpisnicima ugovora.

Zoki

pre 10 godina

Avioni su nam potrebni radi konrole vazdušnog prostora, koja donosi oko 200 miliona dolara godišnje. Ta kontrola se ne ostvaruje ni raketnim sistemima, ni bespilotnim dronovima, nego nadzvučnim borbenim avionima. Nema aviona - nema 200 miliona dolara godišnje, jednostavna računica.

Sasvim je drugi problem koliko nam aviona treba i kakvi nam avioni trebaju. Što manje aviona imamo, to je njihova upotreba intenzivnija, a životni vek kraći. Mađari nisu uzeli 14 aviona zato što im treba da ih sve podignu u isto vreme, nego da bi ravnomerno opterećivali resurse i omogućili im normalan životni vek. U tom smislu je nabavka šest aviona glupost, ukoliko nije u pitanju samo prvi deo nabavke. Postojeća četiri MIG 29 su već skoro trideset godina stari i ne može se na njih osloniti na duže staze. Srbija treba 12-16 aviona, a cena po avionu je povoljnija ako se ugovara kupovina 16 nego ako se kupuje 6 aviona, čak i ako se isporučuju i otplaćuju godinama.
Još jedna stvar. Jednomotorni avioni su uvek jeftiniji za održavanje i letenje nego dvomotorni. Švedski Gripen, F-16, Mirage 2000, pa i kineski JF-17 su u tom smislu ekonomičnije rešenje.

Bojan

pre 10 godina

Bolje da kupimo avione,nego da placamo druge zemlje da nam cuvaju nase nebo,a i mnogo je jeftinije...
Recicu jos nesto pa vi lupajte minuse koliko zelite,MiG 29m2 je po svim parametrima malo bolji od Eurofighter-a,dosta bolji od f16,a i dosta jeftiniji od oba navedena aviona.Podatke mozete pronaci na internetu,ima ih u izobilju.

Dragan

pre 10 godina

Vise bih voleo 10 baterija sistema S-400 ili S-500 (kada pocne njegova serijska proizvodnja) sa projektilima 40N6 dometa 400 km. Sa njima bi mogli trajno da prizemljimo svaki avion koji neovlasceno udje u Srbiju ali i da presretnemo svaku raketu.

Ivan

pre 10 godina

Na prvu loptu, lepa vest da dobijamo nov višenamenski avion. Dobro je zbog zaštite našeg vazdušnog prostora.

S druge strane, loše je to što će naša deca i unicu vraćati dug za iste. Nije dovoljno što smo ih energetski učinili zavisnim u odnosu na te iste Ruse...

cobi ns

pre 10 godina

Ovi uporno žele na obe strane(kao za vreme Tita)a ne mogu da shvate da je to vreme,padom zida,nestalo za svagda-na kraju ćemo ostati sami,bez ikoga kao '90tih.!!

zoran

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo.
Sta ce nam avioni...?

SDSS

pre 10 godina

Pa zar Srbija vec nema nekoliko Migova 29? Po cemu je onda vijest kako piloti prolaze obuku za Mig 29 nesto sto se posebno treba najavljivati?

B

pre 10 godina

Bojan

Eurofighter je sasim druga klasa aviona za Mig-29M2 i glupo je usporediti. Do dalinje, Do avionike i radara, do oruzje, do aerodynamike. Eurofighter ima sve bolje od Mig-29m2. Zato i kosta 100 milijuna eura. Borba bi trajala mili sekunda kada bi u Mig-29m2 letio protiv eurofightera.

A niti jedan Mig-29 u povijestu nije mogo skinuti F-16

Toliko

sale novosadjanin

pre 10 godina

a koji ce nam to ?
srbiju preletis za nekoliko minuta.
ps-opet ce braca da nam uvale kredit a neko od politicara ce dobiti svoj % !

Niko bitan

pre 10 godina

Ajde sto kupuju migove, ajde sto ne znam zasta ce nam, ali samo mi nije jasno koliko ce para oprati posto ni luk na pijaci za skupstinu ne kupe dok neko u ovoj zemlji ne uzme proviziju!

Milos

pre 10 godina

Placamo reket "braci" Rusima jer nemaju kome da uvale avione namenjene Siriji. Ne znam samo od kojih para cemo da ih platimo, verovatno neki ekstra povoljan kredit ili cemo na neku kompenzaciju za EPS ili Telekom!

Batica

pre 10 godina

Oni koji kažu da je MiG 29 loš avion, ne bi trebalo da komentarišu uopšte. Drugo, svakoj državi je jos uvek potrebno da ima ratno vazduhoplovstvo i obučene pilote. Cena aviona i održavanja je takodje bitna stvar.. Sve u svemu, nije to baš tako jednostavna priča. Inače, znate li koji je tacno model aviona na skici u članku? Živeli..

42

pre 10 godina

Molim ljude da ne pricaju nebuloze kako su bolji eurofighter (80 miliona samo avion) i F16(20 miliona stara verzija,nova 30 mil.) kada mi para za njihovo odrzavanje nemamo! Ovde nije poenta ko su amerofil ko rusofil nama su potrebni novi vazduhoplovi a od koga nije bitno! Da amerikanci proizvode ovako dobar a jeftin avion kupili bi od njih! Cak francuzi prave pet puta bolje avione od amera,ali su skupi! Ovim avionom dobijamo najvise!

sdf

pre 10 godina

Ajde onda neko neka tim novinarima objasni i da se Mig 29 u bilo kojoj verziji vise nece proizvoditi vec da su u septembru preimenovali nove 4++ verzije u 35. Takodje proizvodnja jos nije pocela jer testiranja nisu zavrsena.

joca

pre 10 godina

obracam se onim iskrenim skepticima, ocigledno da je ovde gomila botova koji mimo svih cinjenica napadaju ruske avione i vladu srbije, prvo avioni se kupuju radi cuvanja naseg neba, mislim na komerijalne letove, to od nas zahteva UN i EU, mig 29m je 4++ generacije moderni avion koji je do mesec dana sa starim imao veze jedino u imenu, sad se svi zovu mig35, koristice ih sirija, rusija na nosacu aviona pride jedna eskadrila za kopno, indija na nosacu vikramiditija i ko zna koja jos zemlja, avion je 24,5 miliona po komadu i uvek se taj broj mnozi sa 1,5-2 po pitanju odrzavanja na 40 godina u zavisnosti od naoruzanja i opreme, jedan eurofighter je 90 miliona, rafal slicno, gripen je hrvatima ponudjen za 70 ali mislim da su polovni primerci, uzmite pa racunajte, mi zaradjujemo oko 100 miliona godisnje (brojka je mozda i mnogo veca jer se stalno povecava) na komercijalne prelete, kontrolisemo pola bosanskog i crnogorski vazdusni prostor sa morem, slovenija placa oko 40 miliona italiji za odrzavanje njenog vazdusnog prostora... racunica je jednostavna kad se imaju sve cinjenice, pri tome nigde rat nisam ni pomenuo

dr

pre 10 godina

Koliko experata po pitanju avijacije! Blago nama sa ovako obrazovanim! 46% populacije je završilo samo osnovnu školu, ali zato dobro kuca po tastaturi! Milijarda evra od Srbijagasa vas ne žulja? 180 miliona evra od Galenike, ni to vas ne žulja? Železnica, Putevi Srbije, sve vas to ne žulja? Ali vas nažulja 6 MiGova, e pa i treba da smo ovde gde smo!

Vlada

pre 10 godina

Piloti Srbije spremni za nove MIG-ove. Srbi spremni makar za stare lekove, za čiste zdravstvene stanice, za doktore koji ih neće u državnim bolnicama upućivati kod sebe u privatne ambulante, Srbi ne bi da umiru zbog prljavštine... Do MIG-ova nam je daleko.

Sukhoi

pre 10 godina

Kad bi nam dali i jednog ovog desnog sa slike (Su 50), samo sa njim jednim bi mogli da pokorimo svet (osim Rusije posto ih oni imaju vise :D )

rasina

pre 10 godina

Kupovina aviona je u našem slučaju, obzirom da spadamo u red malih država, obična glupost. Najbolji dokaz tome je NATO bombardovanje, gde je ovaj vid armije bio potpuno neupotrebljiv.

Valjano postavljen sistem proiv-vazdušne odbrane, sa adekvatnim raketnim sistemom, mnogo je uspešniji u odbrani teritorijanlnog integriteta i suvereniteta Srbije, od avijacije.

Jasno je da je vojni lobi, uvek materijalno dobrio opredeljen, bio odlučujući faktor za donošenje odluke o kupovini aviona. Njih je baš briga za teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, već ih samo zanima njihov lični interes.

Takva nam je armija od 1944. godine, pa sve do danas.

dragan

pre 10 godina

Koliko neznalica o vazduhoplovstvu koliko na ovom sajtu.Ali to je kao i u fudbalu svi se razumeju u njega pa smo zato tamo gde jesmo.Ni mig29 ni s300,s5oo nisu se nigde dokazali.Svaki proizvod na prospektima lepo izgleda pa još dodate malo bajki i nađete seljaka,po mogućstvu nepismenog da ga kupi a takvih kao Srbija se uvek nađe.S300/5oo nigde nije korišćen al zato Patriot jeste(pitajte Izrael,Turska).Rusima se gaće tresu kad im neko pomene antiraketnu odbranu NATOa.Devedesetih je jedan tinejđer prešao preko višestrukih anti raketnih sistema i sleteo na Crveni trg.Moskva je tad imala za odbranu vazdušnog prostora 5 prstenova.O borbi NATO sa Srbijom je glupa jer je Srbija beznačajna država na beznačajnom mestu jer je okružena NATO.Nezaboravimo da je NATO tj Rumunija zabranila prelet ruskim avionima za potrebe ruske vojske u Prištini.U slučaju sukoba nas sa NATO desiće se isto kao kad zatvorimo šaku.

књигу у руке

pre 10 godina

За почетак би људи морали да скапирају да пво не искључује ратне авионе и обрнуто већ баш напротив,ти системи се допуњују и само заједно чине ефикасан метод одбране од непријатеља.

Најскупља варијанта је да не купимо авионе јер,као прво и од најмодернијег вишенаменског авиона више вреди обучен пилот са доста сати налета који управља њиме а као друго ако не хранимо своју хранићемо туђу војску. Величина земље нема везе са избором випшенаменског авиона и имате безброј примера од Израела,преко Швајцарске,Аустрије,Мађарске,Чешке... који сви редом имају озбиљно РВ.

Но,између редова се из овог текста може закључити да од авиона нема ништа.Класично баронисање јер за почетак МИГ29м1/2 више не постоји а ова преобука се односи на наше мучене пилоте који су до сада летели на музејским примерима мигова 21 а који су на преобуци на наша два мига 29 који су тренутно на дежурству. А упућенијим људима је одавно јасно да нам се држава у сарадњи са западним пријатељима стратегијски определила да своју војску уништи.Кад су већ урнисали целу државу,економију,друштво ред је да се и војска "регулише",по европским стандардима,разуме се.

andrijano

pre 10 godina

po meni bolje da smo od rusa kupili najavremenini protiv avionski i raketni sistem velikih dometa.da smo to imali ne znam da li bi nas bas amerikanci onako nadletali i gadjali.za vreme bombardovanja smo imali devet migova 29 koji su odmah unisteni zbog radara i i da su ostali unisteni bi bili na zemlji.na ponikvama su unistili sigurno deset migova 21 koji su ostali zatrpani u hangarima.znaci kad te napadne velika sila migovi su nikakva zastita osim ako nemas eskadrilu sa najmodernijom tehnikom.pilota dobrih smo uvek imali.sad ako hoce da uzmu migove da im zaradjuju za cuvnje prostora to je ok ali mislim da je za odbranu najbolje ulagati u ruske protiv avionske rakete.

Srbin

pre 10 godina

Sve i kada bi EU odlučila da Srbiji pokloni Eurofightere, Srbija bi bankrotirala onog trenutka kada bi morala da zameni prvi pneumatik na tim avionima. Eurofighter je skupa igračka čak i za najmoćnije zemlje EU a boranija moze samo da ih sanja.

Ljubomir

pre 10 godina

@tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 16:04

Ali su zato ovi iz EU uvek bili otvoreni prema nama, nikad nisu bili licemeri, nikad ne menjaju uslove u zadnji momenat itd.

MariannaMihailidi

pre 10 godina

@(Mačak, 8. decembar 2013 15:22) Smesno..Hr. kupili bedne 21-ce polovnjake a Srbija da kupuje Tajfune??? Aut. jedva izlazi na kraj sa troskovima Eurofajtera.Kanibalise pola za delove ostatka...Cisto lupetanje.Da ne racunam inrastrukturu koja bi trebala da se menja iz korena za taj avion..Mission imposible.

Tom L'Orizi

pre 10 godina

Ima dva tipa MIG 29. Jedan se pali kurblom, kao svaka Ruska masina, a drugi ne pali uopste. Mislim da je ovaj drugi isplatljiviji za Srbiju.

Anoniman

pre 10 godina

Koliko kontrolisemo nebo vidi se po tome sto nam svakodneno tim istim krstare neobelezeni avioni koji igraju 'isk-oks' i to niko ne primecuje i nikom tu nista nije neobicno...Ja sam i dalje ubedjen da mi ne znamo sta smo potpisali kada smo pristupili partnerstvu za mir.

Student

pre 10 godina

(Marijan, 8. decembar 2013 16:47)
2015te Srbija nece imati dezurni par lovaca, a MORA da ima(zakon,obaveze). Mi smo i dalje pod sankcijama NATO-a po pitanju izvoza vojne tehnike, i zato nam nije ponudjena zapadna tehnika.
Kad su pokrali milijarde, ne zalim 300miliona(6aviona i s-300)

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

Da li ćemo svaki put kada se pomene modernizacija VS RV i PVO morati da dežurnim večito nezadovoljnim a odmah veoma aktivnim ovde,"kiselim krastavcima", objašnjavamo zašto se ovo radi?Ljudi, modernizacija je neminovna,sistem pokrivenosti Evropskog neba opštom mrežom zaštite,(ne ratovanja)je deo toga. ta je, po stoti put, nejasno?Nama dobro poznati MiG-ovi su najjeftinije i najpraktičnije rešenje.Uz podizanje nivoa(ako već nije moguće vraćanje na vreme stare slave)Remontnog zavoda Moma Stanojlović za našu državu ovo je važna stvar.Zagovornici raznih opcija a)ne treba nam avijacija uopšte b)treba nam skupi Eurofighter ili Gripen c)ovaj MiG ne valja,itd.,samo mute vodu i troše energiju za nešto što ne znaju.Pustimo da oni kojima je to životni poziv peseku i urade pravu stvar.A što se tiče kritika i prednosti MiG-a ili Gripen-a i Eurofighter-a to je za diskusiju i nije jednostavno u 1500 karaktera napisati.Ima tu geopolitike,doktrine odbrane,cene letnog sata,dužine trajanja resursa, kompleksnost i skupoća prelaska na novu tehniku,itd.Ova odluka je rezultat izuzetne aktivnosti i prethodne i sadašnje vlasti na ovu temu gde se,na sreću, nisu vadili partijski argumenti i naklonosti.Ova tema traži mnogo prostora za objašnjenje i trebalo bi da neko od ljudi koji su zalegli za ovaj posao stvarno jednom objasne.

Јужноточиловац

pre 10 godina

1) Борбени авиони у нормалном свету се не купују на пречац, него се распише међународни конкурс па се види ко шта нуди, за које паре и уз какве финансијско-привредне погодности (офсет аранжмане) 2) Словенци НЕ плаћају Италијанима и Мађарима за ”ваздушно патролирање” јер је реч о НАТО аранжману заједничког обезбеђења ваз.простора. Сличан систем развијају за земље Балкана, зове се БРААД са интегрисаним систем радарског надзора на Јахорини, у ЦГ, Македонији и Албанији 3) Нове надзвучне авионе купују земље које имају пара за текуће одржавање, резервне делове, обуку и довољно сати авио налета пилота годишње (нисмо међу њима) 4) Цела ова прича личи на домаћина који би да купи нову Алфа Ромео а једва има за комуналије, храну и Бусплус.

Dulex

pre 10 godina

hvala Bogu, jaka vojska podrazumeva bolju pregovaracku moc!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srdjan, 8. decembar 2013 14:32)
__________________________________

6 aviona nije jaka vojska.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Kakvi ratovi, kakvi bakrači! Mi lovačke avione moramo da imamo, zbog međunarodne obaveze čuvanja neba, ili da platimo tu uslugu nekom drugom, i da nas odere mnogo više nego što će nas koštati avioni. Jeftinije i praktičnije od ruskih nećemo naći...

Kole

pre 10 godina

Borbeni avioni na kredit su veoma mocna investicija?! A rekosmo da smo neutralni, jel da? Koja neutralna zemlja u Evropi kupuje ruske avione? Svajcarska (pojam neutralnosti) nije ni pozvala Ruse da ponude avione. Oni se sad svadjaju da li da nabave 20 Gripena iz Svedske, jer su im skupi, a mi ne mozemo bez MIG-ova. A od koga mi mislimo da se branimo MIG-ovima? Od Nato?

iCho

pre 10 godina

Narode,
Shvatate li da ako nemamo neki minimalan broj funkcionalnih aviona za 'čuvanje' neba, moramo da platimo nekoj drugoj državi isto to čuvanje, koje je na godišnjem nivou skuplje od nabavke aviona.

Bane

pre 10 godina

Kakvi bre avioni?! Ovo nam treba. Oprema za bespilotno presretanje neprijateljskih aviona i njihovo prizemljenje. Jedna baterija je u stanju da prati i neutralise 64 cilja. Uz ovo treba nam samo jedno vozilo sa ljudima koji bi pokupili srafove preostale od aviona i udobno smestili ostatke pilota u epruvete. Kamo lepe srece da smo ovo imali 1999. godine u Srbiji i 1995. u Republici Srpskoj.
http://www.youtube.com/watch?v=anpTiQMpOcY
http://www.youtube.com/watch?v=Gk3rtD3fadI

Јужноточиловац

pre 10 godina

Немамо пара за тренаж пилота и за резервне делове а причамо о новим 29кама и С 300. Домаћину се кућа распада, нема за грејање и деци за бицикле а оће да купује нови мерцедес. Смешно.

DC

pre 10 godina

@Macak: Eurofighter je preskup. Ne kupuju ih ni Svajcarci, koji su se izmedju Saab Gripena, Dassault Rafale i Eurofightera odlucili za Gripen jer je bio najjeftinije resenje.

Ikar

pre 10 godina

(najdrazi, 8. decembar 2013 16:38)
Za ovu tvoju izjavu, da mogu, ukinuo bih ti penziju, ali stvarno. Nisu piloti krivi što je Sloba dozvolio bogaćenje njegovom okruženju,a da ih nije oporezovao za dobrobit države. Pravio se važan pred svetskim silama i hteo da zadrži socijalizam na Balkanu. Da ne govorimo o herojstvu pilota Pavlovića,Radosavljevića, Ilje Arizanova, Veličkovića i ostalih. Armada koja je poslata na nas sredila bi i mnogo jače države. Nije uložena ni jedna tadašnja marka u modernizaciju PVO i radare. Znajući za stanje u već iscrpljenoj vojsci Milošević je ipak vukao poteze koji su bili jedan gori od drugog. Zato je njegova krivica najveća...najveća odgovornost-najveća i krivica. Uz komiranog ruskog predsednika kakav je bio Jeljcin i "zagrejane" poslanike Ruske Dume koji su pevali na Trgu Republike umesto pomoći,bilo je šta je bilo.
PS. Da se ne ljute pripadnici drugih rodova vojske, ali svetski je poznat podatak da su piloti AF u bilo kojoj državi izuzetno obrazovani u nekoliko oblasti, čistokrvni dipl.ing,avio-inženjeri sa pilotskom dozvolom, da se tako izrazim.

Ikarus - LYBT

pre 10 godina

(Zoki, 8. decembar 2013 19:15)
Složio bih se sa tobom u delu teksta da je veći broj aviona manje opterećenje za resurs eskadrile. Medjutim, jednomotorni avion (kao F-16) je samo u nekim segmentima jeftiniji, ali ukupna cena letnog sata, u kontekstu radnih zadataka našeg RV, je ubedljivo najpovoljnija za MiG-a. Priprema jednog F-16 za let ili njegova provera po povratku u bazu je obimnija i dugotrajnija nego za MiG-ove to zna svaki aviomehaničar sa Bataje. Ali zato MiG pomalo zaostaje sa realnim resursom i češće se resurs obnavlja. Eurofighter je fenomenalan avion ali preveliki i preskup čak i za slučaj poklona našem RV. U pogledu letnih sposobnosti MiG je izuzetan avion. Cena održavanja u letnom stanju i "gustina redova u knjizi specifikacija" naterala je Madjare da ne leta baš mnogo sa njihovim Gripenima. Što se tiče broja MiG-ova za naše RV nezvanično se čuje da će ih biti nešto veći broj nego je trenutno obelodanjeno. Uostalom to je i logično, jer ako nastavljamo saradnju sa Rusima preko nabavke MiG-ova svakako će i popuna ići sa te strane. Iz svega se vidi da “klackalica”, zavisno od onog što se od aviona traži ide čas na jednu čas na drugu stranu, pa su ljudi koji odlučuju o ovom bili na priličnim mukama, to je jasno.

mikin

pre 10 godina

"mogli ste to i jednostavnije da rjesite a ne samo da raspravljate, mogli
smo vam mi cuvati nebo dok vi sigurno i bezbjedno sjedite u svojim toplim
domovima, naravno uz malu naknadu i popust za susjede...
(ante vuk, 8. decembar 2013 21:18)"
-----------------------------------
Pa to smo vec resili dragec ... vi kao dugogodisnji natovci cuvate nebo oko nas tak dobrovoljno .... i to bez naknade sa nase strane. Nastavite to da radite predano kao i do sada. Mi cemo samo malo da kontrolisemo kako to radite. A propos naknade za ta dva vasa angazirana aviona .... pa to ce vam NATA refundirati, ne?

Tomo

pre 10 godina

Crni Ante, pa čime biste nam vi čuvali nebo sve i da vas angažujemo sa popustom? Prošle sedmice vam nije mogla leteti JEDINA para operativnih MiG-21, šta biste nama poslali? Uskoro ćete masno plaćati Italiji da vam radi air policing, moraćemo verovatno i mi istim putem ali šta ćete onda nam vi U tome? Da se ugradite kao posrednici? Nema se para za posrednike, moj Ante, moraćemo direktno da se pogodimo sa Latinima.

Miroslav

pre 10 godina

Krajnje je vreme bilo, mada... Ipak ostaje velika sumnja u te modele MM2, ako je tacno da je to varijanta koja nije usla u standardnu upotrebu vec je neka vrsta jos uvek eksperimentalne verzije.

Glas razuma

pre 10 godina

(andrijano, 9. decembar 2013 00:15)
Vidim da si dobio masu pluseva na post koji ne zaslužuje nijedan. Svi ste veliki stručnjaci. Da bi diskutovao o vojnoj doktrini ide se u nekakvu školu, valjda. Vojna doktrina jedne države je veoma komplikovana vaga politike, ekonomije, diplomatije i vojne struke. Oni koji je osmisle i sprovode imaju možda i najveću odgovornost od svih u ovoj državi. Lako se i pogreši zbog danas mnogo bržih promena sveske ravnoteže moći.Zato samo kratko. PVO bez aviona je kao "selo bez osnovne škole" što bi narod rekao. Takodje kako ovde napisa jedan od učesnika u diskusiji, verovatno pilot sa Batajnice po nick-u, stanje avijacije 1999.-te je bilo odraz opšte “odokativne” i nedomaćinske Miloševićeve politike. Time je i lična hrabrost pilota bila još veća. Pošto smo ovde raščistili čemu će služiti avioni koji se nabavljaju, svakako da uz dugoročni aranžman moramo očekivati i poboljšanje PVO. A to je isti rod vojske sa RV. Zato, šaljimo pozitivnu energiju VS. Potrebna im je posle eksperimenata u kojima su bili zamorci devedesetih godina.

andrijano

pre 10 godina

@glas razuma...zasto ne zasluzuje.ja nisam protiv kupovine migova a licno bih voleo da ih imamo pedeset.ali nije realno.tacno je da nisam strucnjak ali zdravom logikom razmisljam.imali smo prilike da vidimo u stvarnosti kako je neravnopravna borba bila.mi sa devet aviona i da su bili svi ispravni ne bi mogli da uradimo nista posebno.imali bi smo neke pogotke ali bi ubrzo zavrsili let jer je prosto na drugoj strani bilo po dvadedetak aviona u formacijama,plus rakete sa zemlje sa navodjenjem.tacno je sto si rekao da pvo i avioni ne mogu jedno bez drugoga ali ja mislim da su moderni ruski sistemu zastite sa zemlje jako efikasni.gledao sam razne emisije o tome.sad verovatno se oni stite sami plus avioni.ti verovatno znas?

srbin

pre 10 godina

@Bojan: Tako je, mnogi dan danas, pored Sukhoia i svih modernih aviona, Mig 29MK ocenjuju za najbolji lovački avion trenutno u svetu. Neki su brži ali preveliki, drugi su opremljeniji ali manjeg dometa. Ni sam nisam mogao da verujem, ali 29ka je trenutno najbolji u svetu za svoju namenu.

Адмирал флоте

pre 10 godina

Cak je i Ministarstvo odbrane Rusije odbilo da poruci ove avione, barem ne pre zavrsetka ispitivanja i dovodjenja na postavljene standarde.
A to se ocekuje tek 2016/2017-e godine.
Do tada - neispitane avione treba da porucuju parohije Srbija, Sirija...Cak je i najveci ruski saveznik Belorusija odlucila da saceka kraj ispitivanja, pa tek onda da poruci MiG-35.
(Mega Stojko, 8. decembar 2013 14:39)

Руско министарство одбране и руска ратна морнарица су Вас демантовале на најбруталнији начин, наруџбином 24 палубна авиона МиГ-29 К/КУБ. Прва четири комада, два једноседа и два двоседа су испоручена пре две недеље:

http://ruskarec.ru/news/2013/11/26/ruska_ratna_mornarica_dobila_prve_pomorske_lovce_mig-29k_26521.html

nidža

pre 10 godina

Baterije S-400 i S-500, sa Pancir sistemom i da nas Bog vidi. Mogli bi da prizemljujemo avione nad Jadranom.
Uzleti u Austriji, slece u slobodnom padu u toj istoj Austriji, ni sam ne zna shta ga je strefilo. Sta ce nam avioni...?
(zoran, 8. decembar 2013 20:32)
Pročitajte svoj komentar i još jednom razmislite!

Saldzo

pre 10 godina

Ljudi, ne kupuju se avioni zbog nekog ratovanja, aman! Kupuju se zbog obezbedjenja vazdusnog prostora. Moramo da imamo odredjen broj aviona koji ispunjavaju minimalne standarde kako bi civilno vazduhoplovstvo funkcionisalo i kako bi bili okarakterisani kao tzv "zelena zona preleta". Kao sto policija mora da zadovolji odredjene standarde na granicnim prelazima. Preleti civilnih aviona kroz nas vazdusni prostor drzava naplacuje avio kompanijama i kao drzava clanica UN i kao drzava kandidat za clanstvo u EU moramo da imamo bolje avione kako bi mogli da naplacujemo prelete i bili podobni za medjunarodne letove. Da ne bismo placali Madjarskoj ili Rumuniji tu uslugu, kao sto Slovenija placa Austriji i Italiji. Daleko je skuplje, na duze staze, placati uslugu nego nabaviti i odrzavati avione.

I jos nesto, po vazecim pravilima UN ako bilo koji visoki drzavnik ili funkcioner UN prelece Srbiju nasi avioni moraju da obezbede pratnju u nasem vazdusnom prostoru. To ne moze sa ovim starim avionima koje imamo. Dakle moramo da imamo modernije avione, kakve god, ili da dopustimo da strani avioni prate zvanicnike kroz nas vazdusni prostor, a to je opet skupo kao djavo.

Dakle, MIG je daleko jeftiniji od bilo kog drugog aviona koji zadovoljava standarde. Tehnika i infrastruktura za podrsku avionima koju vec posedujemo su prilagodjeni avionima bivseg istocnog bloka, najpovoljnije po nas je uzeti upravo ove avione. I to je sustina cele price.

analiticar amater

pre 10 godina

@Marijan
savet za tebe, nemoj da se petljas tamo gde ne razumes, prepusti to onima koje ne boli mozak od razmisljanja, a ti svoj puni doprinos daj u struci kojom se bavis. kada bi se svako bavio onim sto najbolje sto zna na posten nacin, nasazemlja bi procvetala za 5 godina, ali posto sako volimda se igra stvarima koje samo povrsno zna, onda smo danas tu gde jesmo.

pocinjes od sredine

pre 10 godina

Vidis, uslovi su takvi kakvi su, problem je sto se kod nas nijedan uslov jasno ne iznese pred narod, vec je to uvek neka licna interpretacija dezurnog politicara, koji prema potrebi pali narod bez razloga, pa kad se to ne ispuni, ispadne da je EU zla i licemerna!!!

Probaj manje da verujes ovdasnjim politicarima!!!

Drugo, zasto su po tebi sve zemlje Istocnog bloka glavom bez obzira pobegle od Rusije??? Zato sto su pod njima lepo ziveli???
(tako (nam i) treba!, 8. decembar 2013 19:52)

Vidis za uslove me boli uvo, ali su posledice uzas. Pogledaj Rumuniju i Bugarsku koje su vec 9 godina u EU. U Slovackoj je ne zaposlenost preko 14 %, zivim u Slovackoj pa znam. Svi smo mi iz Srbije koji su mislili da je Slovacka procvetala ulaskom u EU pa doleteli ovde ostali razocarani, a ima nas ko blata, pusti ti sta ti pise zuta stampa.
Postoje dve evrope, zapadna koja mora da bude bogata i da izrabljuje ovu drugu u koju i mi spadamo. Ako ce da od Srbije naprave Nemacku pa ajde da idemo, ali nece. Skontali su svabe da se lako primamo na sargarepu, kao magarci pa resili da iskoriste volovsku snagu. Inace u Slovackoj je bukvalno razbucana ekonomija, bukvalno. Jedino strane firme rade koje iznose pare u svoje maticne zemlje. I ja sam bio ze EU dok nisam video sablon po kome su nas sve izmuzli.
Sad ces da me pitas : pa sto se ne vratim? Cekam papire, za godinu dana cu dobiti, pa mogu da palim u tu bogatu evropu koja otima pare naivcinama.

Владимир

pre 10 godina

Слобода се ниједном молбом добила није. Ни говором. Слобода се осваја!
То се знало од памтивека.
Слобода је највредније и најважније људско право. Без ње све друго је немогуће.
Зато, колики год да нам је буџет, колико год смо сиромашини, издатак за војску је увек користан и никада није залуд потрошен новац.
Војску ваља нахранити, опремити и обучити. То је најпрече свакој држави. После тога све остало.

Brane212

pre 10 godina

Ako je to u smislu nekog dubljeg deala s Rusima, OK.

Ali samo za sebe ne predstavlja baš neki jak potez.

Šta će "odbrana neba" zemlji, koja trenutno ne može da brani recimo Kosovo ?

Niti je MiG-29 sam za sebe neka garancija protiv mogućih sledećih napada, pre će biti obratno.

Ako je tako, zašto se troše pare na to ?

Igor

pre 10 godina

Jaka vojska = jaka drzava.

Ovi sto pominju da je bolje da smo uzeli PVO umesto aviona treba da znaju da je PVO ukljucen u tu celu modernizaciju (S-300 i Pantsir-S1 i radari) idu ZAJENDO sa novim avionima.

29M/M2 je sasvim solidan avion za danasnje vreme po toj ceni, nit je zastareo nit prevazidjen i moze fino da parira bilo cemu sto bi opet doslo da nas napada.

S navedenim PVO sistemima taj neko (citaj apsolutno niko iz blizeg okruzenja) bi JAKO dobro razmislio da li da prilazi uopste (pogledajte Siriju).

Izmedju ostalog moramo da imamo RV zbog cuvanja neba inace bi morali da placamo nekome drugom (medjunarodna konvencija).

Danijela

pre 10 godina

Ne mogu da verujem?! Na dilemu MIG-ovi ili bolnice dobio sam gomilu negativnih ocena! Setite me se se kada se vi ili vaši (ne daj bože) najbliži nađu u nekoj od srpskih bolnica! (Marijan, 8. decembar 2013 19:08)

Dobio si gomilu negativnih jer to nije dilema. To je mešanje baba i žaba. Čitav posao oko MiG-ova je trgovinsko-bezbednosni aranžman, i to prilično povoljan. Eskadrila MiG-ova košta koliko košta, a plaćanje zaštite neba po bezbednosnim standardima drugoj državi nosi iste ili još veće pare. Tako da novac od MiG-ova ne bi ni stigao do bolnica, to je u drugom segmentu godišnjeg budžeta Srbije.

Djakomo Agostini

pre 10 godina

Air policing za našu Srbiju, s obzirom na godišnji broj preleta civilne avijacije, bi nas koštao godišnje daleko više od cene jednog aviona, tako da je računica onih koji na to misle sasvim razumna.

doboj

pre 10 godina

adrijano@a sta mislis da bi pvo nesto promjenio 99. mozda bi skinuli koji avion ili raketu a avo bi samo pojacali napad i bilo bi jos gore nemojte se zavaravat sa tim pricama Nato ima 28 clanica kako bi vi mislili ratovat sa 28 zemalja da imate 50 migova i neznam kakav pvo nebi imali sanse. Nego ovi migovi sluze za kontrolu vazdusnog prostora i za to su sasvim dovoljni

Glas razuma

pre 10 godina

@adriano
Ako se vratiš na svoj post vidi šta si napisao i biće sve OK. Da su nam potrebne rakete velikog dometa a ne avioni. To a želiš da immo 50 MiG-ova se iz tvog posta ne vidi. Ja dajem sebi malo slobode da tebe i tvoje “pluseve” uputim u problematiku, a to je da su RV i PVO ZAJEDNO neraskidivo vezani u sistem odbrane. Što se tiče šansi protiv NATO njih trenutno u direktnom sukobu niko nema. A pošto je u pitanju kontinuitet RV u Srbiji i upotreba novih aviona za opštu zaštitu neba – Air policing, svakako treba ovo podržati, a na forumu onima koje tema zanima neke stvari i razjasniti. Što se tiče moje reakcije ona je inicirana olakim udaranjem pluseva, koji bi trebalo da budu odraz znanja o temi, ali nažalost ipak nisu.