Utorak, 22.05.2012.

17:55

Evro blizu "kote 115", dinar u padu

Dinar će sutra oslabiti za još 0,6 odsto ili 64 pare, iako je Narodna banka Srbije (NBS) prodala 20 miliona evra. Srednji kurs će biti 114,7419 dinara za evro.

Izvor: B92

Evro blizu "kote 115", dinar u padu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Mario Bros

pre 12 godina

@king
Mi imamo istu procentualnu strukturu poljoprivrede/industrije/usluga kao uspešni pa nismo uspešni. To nije dovoljno. Imamo 5x veću nezaposlenost i mali izvoz i male investicije. Pri tome uvzimo dosta koještarija koje se i ovde sasvim kvalitetno uzgajaju i proizvode. Pomenuo sam i dosta drugih stvari osim poljoprivrede. Industrija prehrane je mnogo šira od poljoprivrede, pa onda softverski inženjering, projektne usluge, zdravstveni turizam i medicinske usluge. Najvažnija je ova stvar oko stvaranja ambijenta sigurnosti da neko dođe i uloži. To ne košta ništa. Samo košta odricanja od reketiranja i jednog broja administrativnih vojnika, ali je izgleda to najslađe i najteže za pristajanje svakoj vlasti. Ostaje i opcija rasprodaje javnih preduzeća, čime se može kupiti još koja godina preživljavanja i održavanje virtuelne stvarnosti. A sve mi se čini da je to sledeće što će naši političari da urade. Telekom i EPS će naći strateškog partnera, osećam poznavajući dosadašnju praksu.

Mik

pre 12 godina

@Zmaj

Lupetaš ti i to žestoko. Ja sam za razliku od tebe u procesu konverzije trenutno pred 4 različita katastra i ni u jednom se ne rešava jer se plaše da dozvole konverziju bez naknade iako su ispunjeni zakonski uslovi. Promašio si temu potpuno, ali te to ne sprečava da uvrediš na desetne ljudi. U takvima je problem Srbije.

rfr

pre 12 godina

Cek polako, ako je 10,7 milijardi evra, 4 puta vise od novcane mase, to znaci da je novcana masa oko 2,7 milijardi evra. To onda znaci da kad narodna banka proda milijardu evra, da se novcana masa smanjila za oko 37%. Ako je i pretprosle godine narodna banka prodala milijardu i vise evra, to znaci da je novcana masa smanjena za skoro 80%, tj. na petinu. Otkud onda ovoliki dinari? Ili ja nesto tu ne razumem?

king

pre 12 godina

(Mario Bros,
Pričaš o poljoprivredi kako ona treba da bude zamajac. Samo jedno nađi jednu srednje razvijenu ili razvijenu zemlju gde je poljoprivreda agregat društvenog rasta. Samo pogledaj kolko SAD i Evropa dotiraju tu granu privrede verujmi takoj je i u svakoj ozbiljnijoj poljoprivrednoj zemlji na svetu.

Navedi mi bar jednu zemlju gde je poljoprivreda glavna delatnost i da se dobro živi. Pri tome imaš veliki broj zemalja koje se zovu BANANA države, što smo mi i postali.

To su izmišljotine naših političara koji se busaju u grudi. Nemoj samo da misliš o Todoriću koji je ovde sve zakupio i Miškoviću oni su podigli cene do nebesa a Srbija odnosno mi poreski obveznici smo baš njih najviše subvencionisli a imamo naskuplje ulje i šećer.

Poljoprivreda je grana koja se u svetu najviše dotira baš iz drugih grana privrede, i to sa razlogom.

sm

pre 12 godina

Malo pojašnjenje komentatorima ....

Formalno su devzne rezeve 3,5 puta veća od dinarske novčane mase u opticaju...nema razloga za brigu... možemo "sutra" da bez problema pređemo na evro /da izvršimo zamenu dinara za evro/.

Ipak nešto ne štima !

"Kvaka 22" se zove: SUTRUKTURA DEVIZNIH REZEVI....

Pitajte gospodina governera, šta je odmah raspoloživo u vidi gotovine, a
šta u takozvanim "prvoklasnim najkvalitetinijim haritijama od vrednosti od respektibilnih banaka"...

Pošto je panika velika,... biće da je odnos 80 : 20 u koristi "prvoklasnih finasijskih derivata" sa svetskih finasijskih bezi...

Prema tome bankorot je neizbežan krajem godine... misite o tome...

Zmaj

pre 12 godina

@Mik

Ne lupetaj! Konverziju mozes odmah uraditi i kosta nesto malo manje od 7000 dinara, ali posto Skupstina jos nije donela Zakon kako ce se voditi to zemljiste koje je sad "gradsko gradjevinsko", ono ce se i dalje voditi kao gradjevinsko na resenjima za porez koja dobijas sve do kraja 2013. godine. Do tada mora to pitanje da se resi. Kad uradis konverziju, zemljiste postaje tvoja svojina iako se ne vodi tako u resenju za porez iz napred navedenog razloga i drzava vise nema pravo da ti za njega ponudi cenu koju zeli ako hoce da gradi nesto na njemu(javni put npr.) vec mora trzisnu posto vise nije vlasnik ona nego ti. Nemas ti blage veze s ovom temom, a o onih 80 i kusur sto su ti "lajkovali" komentar ne vredi trositi reci. Beeeeeeeeeee...

Mario Bros

pre 12 godina

Da je Dinar u blagom padu nije nikakva vest. I dalje mi želimo više stranih proizvoda nego što (stranci žele naših+što žele da ulože kod nas). Pošto gubimo devize iz zemlje, strana valuta tj Evro jača.

Rešenja su ili da prestanemo da želimo toliko uvozne proizvode, već se ograničimo pretežno na domaće. Ili da učinimo nešto da stranci više žele naših proizvoda i usluga. Ili da učinimo nešto da stranci žele da donesu svoje pare ovde i da ulože baš tu.

Prva stavka je najrealnija u sektoru prehranbene industrije i poljoprovrede. Fokus kupovine na domaće proizvode. Fokus njihovih proizvođača zatim na još bolji kvalitet. Druga stavka je realna u oblasti prehrane takođe ali i visokokvalifikovanih usluga iz oblasti zdravstva, inženjerstva i informacionih tehnologija pre svega. Treća stvar je najrealnija ako se da fokus na pojednostavljenje svih procedura i brzinu rada nadležnih organa kako bi neko mogao lako da uđe ali i da izađe, pa da nema straha da će da se zarobi i da je rizik ulaska kod nas prevelik i sudbonosan za njegov kapital. Tu onda ide sve ono "besplatno" tipa lov na mito, korupciju, kriminal i sve što ne zahteva previše mozga već samo hrabrost i strogoću.
I onda zaista nema brige za Dinar jer bi se stvorili uslovi da on čak i jača. Toliko potencijala nam je slabo iskorišćeno, kada se uporedimo sa naprednijim zemljama.

Marko Nis

pre 12 godina

Ovo je katastrofa. Ne mogu da verujem da je ovo potpuno sporedna vest umesto da bude glavna. Sutra ce dinar biti slabiji za 64 pare a ja za moju platu svakog dana mogu da kupim sve manje i manje.

Do skoro je oscilirao malo, sada pada mnogo jace. Bojim se da uskoro necu imati ni posla jer gazda ne moze otplatiti ni kredite koji su u evrima. Posto je toliko firmi zaduzeno u evrima i skoro da nema firme koja nema kredita, crno nam se pise u ovoj zemlji.

Losa je cinjenica da se ovo nemo posmatra i da se nista ne radi povodom ove pogubne situacije za nasu privredu jos se nasa Vlada ponosno zaduzuje za dodatnh 100 miliona evra a sa druge strane samo stampaju.

Vladimir Dž

pre 12 godina

A šta ćemo sa ranijim izjavama naših monetarnih “eksperata“ koji su tvrdili nekada da “na kurs utiče snaga naše privrede“, pa izjava koja nema puno zajedničkog sa ovom da se “kurs formira na međubankarskom deviznom tržištu i da tu važe zakoni ponude i potražnje”

Vidim da posetioci ovog sajta imaju amneziju kad su ovakve izjave u pitanju, ali zato znaju sve o Bajernu ili Čelziju. Ako uzmemo da su ove izjave tačne, kako je onda moguće da nam privreda strmoglavo pada baš sad posle izbora? Nije valjda situacija bila relativno u redu do pre 20-30 dana i da se situacija naglo sad pogoršala? Nisu valjda neki veliki giganti zatvoreni baš ovih dana?

Kako je moguće da NBS baš sada slabije brani kurs?

Nisu valjda čekali da sve prođe? Pa verovatno da je to u pitanju, jer ja apsolutno nemam poverenja u ljude koji rade tamo. Ljudi koji su radili ranije za Goldman Sacks, koji su obučavani u američkim federalnim rezervama, u engleskoj centralnoj banci, koji sada rade za Unicredit a nekad u NBS, koji rade u UN (takođe globalističku tvorevinu), koji formiraju stranke da se država regionalizuje (zapravo razbije)..

Sada imamo ovu smešnu izjavu da pada kurs zbog neformirane vlade. Šta ako nekim čudom pozovemo Merkelovu da nam bude premijer, oće nam se kurs vratiti na 80?

Ili ćemo ipak ostati bez gaća zbog kojih su i došli.

skonsi

pre 12 godina

u naredna dva meseca dinar ima da varira jos dva dinara,ali ce zato naglo da jaca u drugoj polovini 2012.god,razlog ,docice do naglog porasta poverenja naroda u nove poteze,nove vlade.krenuce i nama srbima sve nabolje.

Djordje

pre 12 godina

@ u problemu
Odlican komentar. Jos bih dodao da narod misli da u ekonomiji postoji carobna formula koju ce neki politicar sprovesti.

Dejan

pre 12 godina

@neko
"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."

Samo da napomenem, pogledajte arhivu od 2009, stoji podatak da imamo 3.5 puta veće devizne rezerve od novčane mase. Od tada je potrošeno više ni sam ne znam, ali najmanje 4 milijardi evra. Po toj logici devizne rezerve su uvećane u odnosu na novčanu masu dinara, a mi samo prodajemo te iste rezerve. Nešto glava gadno smrdi!

goran

pre 12 godina

Do kraja godine otvaram BANKU.
Kamate ce biti u rasponu od 60 do 250%,normalno isplacujem je svaki mesec redovno...verujte mi nelazem vas.
Dodjite da vam umnozim novac..ako vam je ostalo jos nesto.
A da placam evro kao niko dosad;)
Salu na stranu ali tako ce biti uskoro...dinar je propao i tu nema spasa.

JaFreelancer.com

pre 12 godina

Malo matematike nije na odmet... Ako su devizne rezerve 10.7 milijardi i vece su 4 puta od novcane mase, to znaci da imamo 2.5-3 milijarde evra u dinarima. Ako smo milijardu vec kupili od pocetka godine i predvidja se da cemo jos milijardu do kraja godine, izgleda da ce vec sredinom naredne godine nestati dinara iz opticaja. Osim ako se negde ne ulivaju nazad u sistem...

R

pre 12 godina

cuo sam mlade apstinente (one koji su demonstrativno odbili da glasaju) da dinar nikada nije bio gori i da su im se plate smanjile pod demokratama... mladi apstinenti se ne secaju devedesetih (koje su nam slavno izrodile i sadasnjeg predsednika) kada je dinar bio mnogo gori a frizideri prazni. Nije da sam panicar ali bojim se da ce mladi apstinenti da nauce lekciju da ambis nema dno i da na zalost moze mnogo, mnogo gore. Vec ih vidim vec kako placu sa platama od 50-100 eura. pa neka apstiniraju onda i sledeci put.

Mik

pre 12 godina

Pokušajte da uradite konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine u bilo kom katastru u Srbiji. Uputiće vas na opštinu i poresku upravu da utvrde da li ste zemlju kupili po tržišnoj vrednosti, iako ste je platili i više od toga, bez obzira da li je takav postupak u skladu sa propisima ili ne. Opština neće završiti taj posao ni u narednih godinu dana, a u međuvremenu ni jedan lokalni sekretarijat za urbanizam neće da vam izda lokacijsku ili građevinsku dozvolu - jer niste završili konverziju prava. Pa da li mislite da je neko lud da se zamlaćuje sa tim i da svoje pare ulaže u takvu zemlju?! A hoćete stabilnu valutu, investicije i rast? E pa teško.

Dzoni

pre 12 godina

@ebora
Finansijko trziste lol..takvi kao ti su nam i vodili drzavu na zalost...sad treba da poverujemo kako je neko izvadio ispod jastuka trecinu ukupnih dinara u opticaju i kupio eure zbog tome..pa nije narod glup toliko koliko ga vi smatrate!

Duro

pre 12 godina

"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."
Alal vera, baš me uteši...

milko

pre 12 godina

Srbija mora da iz "plivajuceg" predje na fiksni kurs. Ovako vise nemoze da se radi. Plivajuci kurs je poguban za Srbiju a to se pokazalo upravo u poslednje 4 godine kada je prosek plata pao sa 450 evra (2008 god.) neto na danasnjih jedva 350 evra. BDP je zbog srozanja dinara pao sa skoro 7000 dolara po glavi stanovnika (2008 god.) na danas na ispod 6000. Pad vrednosti dinara znaci pad kupovne moci, pad BDP-a i sve to utice na standard koji se ocigledno enormno srozao zadnjih godina. Dakle price kako Srbija nemoze da ima fiksni kurs su glupost nasih vajnih analiticara. Sve zemlje koje imaju fiksni kurs, konvertibilnu valutu itd, danas imaju bar isti nivo ili prosek plata kao sto su imali pre krize i tu pre svega mislim na susedne zemlje BiH, CG, Hrvatska itd. Pokazalo se jednostavno da plivajuci kurs nije za Srbiju i da je poguban. Da je Srbija imala fiksni kurs pre krize danas bi prosek plata i dalje bio 450 evra a BDP se nebi toliko srozao i vratio Srbiju 5-6 godina unazad.Vidim enormno mesetarenje banaka koje iskoriscavaju "plivajuci" kurs zbog nejake ekonomije Srbije...

mirjana

pre 12 godina

Samo se vi polako dogovarajte u vezi vlade, ne zurite, ovaj narod ima vremena, zivot je pred njim. Uskoro evo novih Jezda i Dafina, sto da ne, narod je zaboravio ko ga je u to uvukao. Penzije, sta ce penzionerima penzije, navikli su oni do 2000-te da ih ne dobijaju, ali su svi zaboravili da im je neka druga vlast to sve nadoknadila. JA SE DANAS ISPISUJEM - NARODA, a vi sa vama novoizabranom elitom nastavite u svetlu PROSLOST

eBora

pre 12 godina

Ovo je normalna reakcija trzista na nestabilnost,izbor Nikolica ima da pogura dinar u ponor jer finasijsko trziste zeli PREDVIDLJIVE POLITICARE

Troml

pre 12 godina

Evro blizu "kote 115", dinar u padu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do 135 šuljat će se polako,
a tada veliki skok na 210,
na kraju 2012. Točno kako
sam predvidio!

Dzoni

pre 12 godina

Stampaju se pare bez pokrica..sutra ce da probaju da se zaduze sa jos 100 miliona eura..iskreno nadam se da nece uspeti jer takva politika nas je i dovela dovde.

u problemu

pre 12 godina

Juce sam imao nedoumice, danas se to potvrdjuje, ali sacekajmo jos nekoliko dana. Rezultati izbora definitivno su negativno uticali na finansijske investitore. Danas je prodato samo 20% ponudjenih hartija od vrednosti. Ako se tako nastavi, idemo u totalni kolaps. Ne kazem da je Toma nesto uradio, pa je kriv, ali jednostavno nasa stabilnost je isuvise krhka i svaki potres moze da je srusi. Srbija bez prodaje HOV-a nece biti u stanju da izmiri obaveze prema inostranstvu, ali ni prema budzetskim korisnicima. Tu ce uleteti MMF, ali ako se ne prihvati smanjenje javne potrosnje, onda ni devedesete nisu daleko. Ova nestabilnost utice i na kurs. Ne vredi kukati. Sta je sada resenje? Hitno formiranje Vlade Srbije, jer u suprotnom za mesec ili dva moze doci do totalnog kolapsa. E onda cu pitati i Vesnu Pesic i bele papire sta da tada radimo. Ona je bila u pravu sa filozofske strane, ali ako se primeni na Srbiju, ocigledno je napravila ogromnu gresku, koju joj ja NIKAD necu oprostiti. Mnogi normalni ljudi su bojkotovali izbore pod njenim uticajem.

Љубиша ЕУ

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valutu... :)
(markadzoni, 22. maj 2012 18:20)

Или радиjе босанску конвертибилну марку коjа има фиксни курс према евру... Да буде Србиjа у монетарноj униjи са Републиком Српском :-))

markadzoni

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valut jeste da necete moci da ga stancujete kao dinar ali tada ce te makar moci da vidite lepo da li idete u pravo prvcu ili i dalje srljate nizbrdo, a i primanja ce se lepo videdi pa nece biti vise nagadjanja da li je prosek od dvadeset pet hiljad do trideset pet hiljada dinara.

A sada kada je Toma precednik, valda ce da donese onih sto milijardi evra koje je zimus toliko spominjo da ce obezbediti ako postane precednik. :)

DUDUCI

pre 12 godina

Da se razumemo za ovako slab dinar je kriva vlada Mirka Cvetkovića. Koliko smo mi imali stranih investicijsa? Pri tome ne računam u strane investicije FIAT,Juru,Gorenje i slične kompanije kojima je naša država Srbija od naših poreza dala ili zadužila se još za milijarde evra.
Samo iz tog razloga treba menajti nešto,jer ovi nisu dotakli dno nego su rupa bez dna.

DUDUCI

pre 12 godina

Da se razumemo za ovako slab dinar je kriva vlada Mirka Cvetkovića. Koliko smo mi imali stranih investicijsa? Pri tome ne računam u strane investicije FIAT,Juru,Gorenje i slične kompanije kojima je naša država Srbija od naših poreza dala ili zadužila se još za milijarde evra.
Samo iz tog razloga treba menajti nešto,jer ovi nisu dotakli dno nego su rupa bez dna.

Dzoni

pre 12 godina

Stampaju se pare bez pokrica..sutra ce da probaju da se zaduze sa jos 100 miliona eura..iskreno nadam se da nece uspeti jer takva politika nas je i dovela dovde.

Mik

pre 12 godina

Pokušajte da uradite konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine u bilo kom katastru u Srbiji. Uputiće vas na opštinu i poresku upravu da utvrde da li ste zemlju kupili po tržišnoj vrednosti, iako ste je platili i više od toga, bez obzira da li je takav postupak u skladu sa propisima ili ne. Opština neće završiti taj posao ni u narednih godinu dana, a u međuvremenu ni jedan lokalni sekretarijat za urbanizam neće da vam izda lokacijsku ili građevinsku dozvolu - jer niste završili konverziju prava. Pa da li mislite da je neko lud da se zamlaćuje sa tim i da svoje pare ulaže u takvu zemlju?! A hoćete stabilnu valutu, investicije i rast? E pa teško.

JaFreelancer.com

pre 12 godina

Malo matematike nije na odmet... Ako su devizne rezerve 10.7 milijardi i vece su 4 puta od novcane mase, to znaci da imamo 2.5-3 milijarde evra u dinarima. Ako smo milijardu vec kupili od pocetka godine i predvidja se da cemo jos milijardu do kraja godine, izgleda da ce vec sredinom naredne godine nestati dinara iz opticaja. Osim ako se negde ne ulivaju nazad u sistem...

markadzoni

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valut jeste da necete moci da ga stancujete kao dinar ali tada ce te makar moci da vidite lepo da li idete u pravo prvcu ili i dalje srljate nizbrdo, a i primanja ce se lepo videdi pa nece biti vise nagadjanja da li je prosek od dvadeset pet hiljad do trideset pet hiljada dinara.

A sada kada je Toma precednik, valda ce da donese onih sto milijardi evra koje je zimus toliko spominjo da ce obezbediti ako postane precednik. :)

u problemu

pre 12 godina

Juce sam imao nedoumice, danas se to potvrdjuje, ali sacekajmo jos nekoliko dana. Rezultati izbora definitivno su negativno uticali na finansijske investitore. Danas je prodato samo 20% ponudjenih hartija od vrednosti. Ako se tako nastavi, idemo u totalni kolaps. Ne kazem da je Toma nesto uradio, pa je kriv, ali jednostavno nasa stabilnost je isuvise krhka i svaki potres moze da je srusi. Srbija bez prodaje HOV-a nece biti u stanju da izmiri obaveze prema inostranstvu, ali ni prema budzetskim korisnicima. Tu ce uleteti MMF, ali ako se ne prihvati smanjenje javne potrosnje, onda ni devedesete nisu daleko. Ova nestabilnost utice i na kurs. Ne vredi kukati. Sta je sada resenje? Hitno formiranje Vlade Srbije, jer u suprotnom za mesec ili dva moze doci do totalnog kolapsa. E onda cu pitati i Vesnu Pesic i bele papire sta da tada radimo. Ona je bila u pravu sa filozofske strane, ali ako se primeni na Srbiju, ocigledno je napravila ogromnu gresku, koju joj ja NIKAD necu oprostiti. Mnogi normalni ljudi su bojkotovali izbore pod njenim uticajem.

Љубиша ЕУ

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valutu... :)
(markadzoni, 22. maj 2012 18:20)

Или радиjе босанску конвертибилну марку коjа има фиксни курс према евру... Да буде Србиjа у монетарноj униjи са Републиком Српском :-))

Troml

pre 12 godina

Evro blizu "kote 115", dinar u padu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do 135 šuljat će se polako,
a tada veliki skok na 210,
na kraju 2012. Točno kako
sam predvidio!

Dzoni

pre 12 godina

@ebora
Finansijko trziste lol..takvi kao ti su nam i vodili drzavu na zalost...sad treba da poverujemo kako je neko izvadio ispod jastuka trecinu ukupnih dinara u opticaju i kupio eure zbog tome..pa nije narod glup toliko koliko ga vi smatrate!

milko

pre 12 godina

Srbija mora da iz "plivajuceg" predje na fiksni kurs. Ovako vise nemoze da se radi. Plivajuci kurs je poguban za Srbiju a to se pokazalo upravo u poslednje 4 godine kada je prosek plata pao sa 450 evra (2008 god.) neto na danasnjih jedva 350 evra. BDP je zbog srozanja dinara pao sa skoro 7000 dolara po glavi stanovnika (2008 god.) na danas na ispod 6000. Pad vrednosti dinara znaci pad kupovne moci, pad BDP-a i sve to utice na standard koji se ocigledno enormno srozao zadnjih godina. Dakle price kako Srbija nemoze da ima fiksni kurs su glupost nasih vajnih analiticara. Sve zemlje koje imaju fiksni kurs, konvertibilnu valutu itd, danas imaju bar isti nivo ili prosek plata kao sto su imali pre krize i tu pre svega mislim na susedne zemlje BiH, CG, Hrvatska itd. Pokazalo se jednostavno da plivajuci kurs nije za Srbiju i da je poguban. Da je Srbija imala fiksni kurs pre krize danas bi prosek plata i dalje bio 450 evra a BDP se nebi toliko srozao i vratio Srbiju 5-6 godina unazad.Vidim enormno mesetarenje banaka koje iskoriscavaju "plivajuci" kurs zbog nejake ekonomije Srbije...

Duro

pre 12 godina

"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."
Alal vera, baš me uteši...

mirjana

pre 12 godina

Samo se vi polako dogovarajte u vezi vlade, ne zurite, ovaj narod ima vremena, zivot je pred njim. Uskoro evo novih Jezda i Dafina, sto da ne, narod je zaboravio ko ga je u to uvukao. Penzije, sta ce penzionerima penzije, navikli su oni do 2000-te da ih ne dobijaju, ali su svi zaboravili da im je neka druga vlast to sve nadoknadila. JA SE DANAS ISPISUJEM - NARODA, a vi sa vama novoizabranom elitom nastavite u svetlu PROSLOST

Vladimir Dž

pre 12 godina

A šta ćemo sa ranijim izjavama naših monetarnih “eksperata“ koji su tvrdili nekada da “na kurs utiče snaga naše privrede“, pa izjava koja nema puno zajedničkog sa ovom da se “kurs formira na međubankarskom deviznom tržištu i da tu važe zakoni ponude i potražnje”

Vidim da posetioci ovog sajta imaju amneziju kad su ovakve izjave u pitanju, ali zato znaju sve o Bajernu ili Čelziju. Ako uzmemo da su ove izjave tačne, kako je onda moguće da nam privreda strmoglavo pada baš sad posle izbora? Nije valjda situacija bila relativno u redu do pre 20-30 dana i da se situacija naglo sad pogoršala? Nisu valjda neki veliki giganti zatvoreni baš ovih dana?

Kako je moguće da NBS baš sada slabije brani kurs?

Nisu valjda čekali da sve prođe? Pa verovatno da je to u pitanju, jer ja apsolutno nemam poverenja u ljude koji rade tamo. Ljudi koji su radili ranije za Goldman Sacks, koji su obučavani u američkim federalnim rezervama, u engleskoj centralnoj banci, koji sada rade za Unicredit a nekad u NBS, koji rade u UN (takođe globalističku tvorevinu), koji formiraju stranke da se država regionalizuje (zapravo razbije)..

Sada imamo ovu smešnu izjavu da pada kurs zbog neformirane vlade. Šta ako nekim čudom pozovemo Merkelovu da nam bude premijer, oće nam se kurs vratiti na 80?

Ili ćemo ipak ostati bez gaća zbog kojih su i došli.

eBora

pre 12 godina

Ovo je normalna reakcija trzista na nestabilnost,izbor Nikolica ima da pogura dinar u ponor jer finasijsko trziste zeli PREDVIDLJIVE POLITICARE

Dejan

pre 12 godina

@neko
"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."

Samo da napomenem, pogledajte arhivu od 2009, stoji podatak da imamo 3.5 puta veće devizne rezerve od novčane mase. Od tada je potrošeno više ni sam ne znam, ali najmanje 4 milijardi evra. Po toj logici devizne rezerve su uvećane u odnosu na novčanu masu dinara, a mi samo prodajemo te iste rezerve. Nešto glava gadno smrdi!

R

pre 12 godina

cuo sam mlade apstinente (one koji su demonstrativno odbili da glasaju) da dinar nikada nije bio gori i da su im se plate smanjile pod demokratama... mladi apstinenti se ne secaju devedesetih (koje su nam slavno izrodile i sadasnjeg predsednika) kada je dinar bio mnogo gori a frizideri prazni. Nije da sam panicar ali bojim se da ce mladi apstinenti da nauce lekciju da ambis nema dno i da na zalost moze mnogo, mnogo gore. Vec ih vidim vec kako placu sa platama od 50-100 eura. pa neka apstiniraju onda i sledeci put.

Marko Nis

pre 12 godina

Ovo je katastrofa. Ne mogu da verujem da je ovo potpuno sporedna vest umesto da bude glavna. Sutra ce dinar biti slabiji za 64 pare a ja za moju platu svakog dana mogu da kupim sve manje i manje.

Do skoro je oscilirao malo, sada pada mnogo jace. Bojim se da uskoro necu imati ni posla jer gazda ne moze otplatiti ni kredite koji su u evrima. Posto je toliko firmi zaduzeno u evrima i skoro da nema firme koja nema kredita, crno nam se pise u ovoj zemlji.

Losa je cinjenica da se ovo nemo posmatra i da se nista ne radi povodom ove pogubne situacije za nasu privredu jos se nasa Vlada ponosno zaduzuje za dodatnh 100 miliona evra a sa druge strane samo stampaju.

goran

pre 12 godina

Do kraja godine otvaram BANKU.
Kamate ce biti u rasponu od 60 do 250%,normalno isplacujem je svaki mesec redovno...verujte mi nelazem vas.
Dodjite da vam umnozim novac..ako vam je ostalo jos nesto.
A da placam evro kao niko dosad;)
Salu na stranu ali tako ce biti uskoro...dinar je propao i tu nema spasa.

Mario Bros

pre 12 godina

Da je Dinar u blagom padu nije nikakva vest. I dalje mi želimo više stranih proizvoda nego što (stranci žele naših+što žele da ulože kod nas). Pošto gubimo devize iz zemlje, strana valuta tj Evro jača.

Rešenja su ili da prestanemo da želimo toliko uvozne proizvode, već se ograničimo pretežno na domaće. Ili da učinimo nešto da stranci više žele naših proizvoda i usluga. Ili da učinimo nešto da stranci žele da donesu svoje pare ovde i da ulože baš tu.

Prva stavka je najrealnija u sektoru prehranbene industrije i poljoprovrede. Fokus kupovine na domaće proizvode. Fokus njihovih proizvođača zatim na još bolji kvalitet. Druga stavka je realna u oblasti prehrane takođe ali i visokokvalifikovanih usluga iz oblasti zdravstva, inženjerstva i informacionih tehnologija pre svega. Treća stvar je najrealnija ako se da fokus na pojednostavljenje svih procedura i brzinu rada nadležnih organa kako bi neko mogao lako da uđe ali i da izađe, pa da nema straha da će da se zarobi i da je rizik ulaska kod nas prevelik i sudbonosan za njegov kapital. Tu onda ide sve ono "besplatno" tipa lov na mito, korupciju, kriminal i sve što ne zahteva previše mozga već samo hrabrost i strogoću.
I onda zaista nema brige za Dinar jer bi se stvorili uslovi da on čak i jača. Toliko potencijala nam je slabo iskorišćeno, kada se uporedimo sa naprednijim zemljama.

Djordje

pre 12 godina

@ u problemu
Odlican komentar. Jos bih dodao da narod misli da u ekonomiji postoji carobna formula koju ce neki politicar sprovesti.

skonsi

pre 12 godina

u naredna dva meseca dinar ima da varira jos dva dinara,ali ce zato naglo da jaca u drugoj polovini 2012.god,razlog ,docice do naglog porasta poverenja naroda u nove poteze,nove vlade.krenuce i nama srbima sve nabolje.

rfr

pre 12 godina

Cek polako, ako je 10,7 milijardi evra, 4 puta vise od novcane mase, to znaci da je novcana masa oko 2,7 milijardi evra. To onda znaci da kad narodna banka proda milijardu evra, da se novcana masa smanjila za oko 37%. Ako je i pretprosle godine narodna banka prodala milijardu i vise evra, to znaci da je novcana masa smanjena za skoro 80%, tj. na petinu. Otkud onda ovoliki dinari? Ili ja nesto tu ne razumem?

Zmaj

pre 12 godina

@Mik

Ne lupetaj! Konverziju mozes odmah uraditi i kosta nesto malo manje od 7000 dinara, ali posto Skupstina jos nije donela Zakon kako ce se voditi to zemljiste koje je sad "gradsko gradjevinsko", ono ce se i dalje voditi kao gradjevinsko na resenjima za porez koja dobijas sve do kraja 2013. godine. Do tada mora to pitanje da se resi. Kad uradis konverziju, zemljiste postaje tvoja svojina iako se ne vodi tako u resenju za porez iz napred navedenog razloga i drzava vise nema pravo da ti za njega ponudi cenu koju zeli ako hoce da gradi nesto na njemu(javni put npr.) vec mora trzisnu posto vise nije vlasnik ona nego ti. Nemas ti blage veze s ovom temom, a o onih 80 i kusur sto su ti "lajkovali" komentar ne vredi trositi reci. Beeeeeeeeeee...

king

pre 12 godina

(Mario Bros,
Pričaš o poljoprivredi kako ona treba da bude zamajac. Samo jedno nađi jednu srednje razvijenu ili razvijenu zemlju gde je poljoprivreda agregat društvenog rasta. Samo pogledaj kolko SAD i Evropa dotiraju tu granu privrede verujmi takoj je i u svakoj ozbiljnijoj poljoprivrednoj zemlji na svetu.

Navedi mi bar jednu zemlju gde je poljoprivreda glavna delatnost i da se dobro živi. Pri tome imaš veliki broj zemalja koje se zovu BANANA države, što smo mi i postali.

To su izmišljotine naših političara koji se busaju u grudi. Nemoj samo da misliš o Todoriću koji je ovde sve zakupio i Miškoviću oni su podigli cene do nebesa a Srbija odnosno mi poreski obveznici smo baš njih najviše subvencionisli a imamo naskuplje ulje i šećer.

Poljoprivreda je grana koja se u svetu najviše dotira baš iz drugih grana privrede, i to sa razlogom.

sm

pre 12 godina

Malo pojašnjenje komentatorima ....

Formalno su devzne rezeve 3,5 puta veća od dinarske novčane mase u opticaju...nema razloga za brigu... možemo "sutra" da bez problema pređemo na evro /da izvršimo zamenu dinara za evro/.

Ipak nešto ne štima !

"Kvaka 22" se zove: SUTRUKTURA DEVIZNIH REZEVI....

Pitajte gospodina governera, šta je odmah raspoloživo u vidi gotovine, a
šta u takozvanim "prvoklasnim najkvalitetinijim haritijama od vrednosti od respektibilnih banaka"...

Pošto je panika velika,... biće da je odnos 80 : 20 u koristi "prvoklasnih finasijskih derivata" sa svetskih finasijskih bezi...

Prema tome bankorot je neizbežan krajem godine... misite o tome...

Mario Bros

pre 12 godina

@king
Mi imamo istu procentualnu strukturu poljoprivrede/industrije/usluga kao uspešni pa nismo uspešni. To nije dovoljno. Imamo 5x veću nezaposlenost i mali izvoz i male investicije. Pri tome uvzimo dosta koještarija koje se i ovde sasvim kvalitetno uzgajaju i proizvode. Pomenuo sam i dosta drugih stvari osim poljoprivrede. Industrija prehrane je mnogo šira od poljoprivrede, pa onda softverski inženjering, projektne usluge, zdravstveni turizam i medicinske usluge. Najvažnija je ova stvar oko stvaranja ambijenta sigurnosti da neko dođe i uloži. To ne košta ništa. Samo košta odricanja od reketiranja i jednog broja administrativnih vojnika, ali je izgleda to najslađe i najteže za pristajanje svakoj vlasti. Ostaje i opcija rasprodaje javnih preduzeća, čime se može kupiti još koja godina preživljavanja i održavanje virtuelne stvarnosti. A sve mi se čini da je to sledeće što će naši političari da urade. Telekom i EPS će naći strateškog partnera, osećam poznavajući dosadašnju praksu.

Mik

pre 12 godina

@Zmaj

Lupetaš ti i to žestoko. Ja sam za razliku od tebe u procesu konverzije trenutno pred 4 različita katastra i ni u jednom se ne rešava jer se plaše da dozvole konverziju bez naknade iako su ispunjeni zakonski uslovi. Promašio si temu potpuno, ali te to ne sprečava da uvrediš na desetne ljudi. U takvima je problem Srbije.

u problemu

pre 12 godina

Juce sam imao nedoumice, danas se to potvrdjuje, ali sacekajmo jos nekoliko dana. Rezultati izbora definitivno su negativno uticali na finansijske investitore. Danas je prodato samo 20% ponudjenih hartija od vrednosti. Ako se tako nastavi, idemo u totalni kolaps. Ne kazem da je Toma nesto uradio, pa je kriv, ali jednostavno nasa stabilnost je isuvise krhka i svaki potres moze da je srusi. Srbija bez prodaje HOV-a nece biti u stanju da izmiri obaveze prema inostranstvu, ali ni prema budzetskim korisnicima. Tu ce uleteti MMF, ali ako se ne prihvati smanjenje javne potrosnje, onda ni devedesete nisu daleko. Ova nestabilnost utice i na kurs. Ne vredi kukati. Sta je sada resenje? Hitno formiranje Vlade Srbije, jer u suprotnom za mesec ili dva moze doci do totalnog kolapsa. E onda cu pitati i Vesnu Pesic i bele papire sta da tada radimo. Ona je bila u pravu sa filozofske strane, ali ako se primeni na Srbiju, ocigledno je napravila ogromnu gresku, koju joj ja NIKAD necu oprostiti. Mnogi normalni ljudi su bojkotovali izbore pod njenim uticajem.

eBora

pre 12 godina

Ovo je normalna reakcija trzista na nestabilnost,izbor Nikolica ima da pogura dinar u ponor jer finasijsko trziste zeli PREDVIDLJIVE POLITICARE

skonsi

pre 12 godina

u naredna dva meseca dinar ima da varira jos dva dinara,ali ce zato naglo da jaca u drugoj polovini 2012.god,razlog ,docice do naglog porasta poverenja naroda u nove poteze,nove vlade.krenuce i nama srbima sve nabolje.

R

pre 12 godina

cuo sam mlade apstinente (one koji su demonstrativno odbili da glasaju) da dinar nikada nije bio gori i da su im se plate smanjile pod demokratama... mladi apstinenti se ne secaju devedesetih (koje su nam slavno izrodile i sadasnjeg predsednika) kada je dinar bio mnogo gori a frizideri prazni. Nije da sam panicar ali bojim se da ce mladi apstinenti da nauce lekciju da ambis nema dno i da na zalost moze mnogo, mnogo gore. Vec ih vidim vec kako placu sa platama od 50-100 eura. pa neka apstiniraju onda i sledeci put.

markadzoni

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valut jeste da necete moci da ga stancujete kao dinar ali tada ce te makar moci da vidite lepo da li idete u pravo prvcu ili i dalje srljate nizbrdo, a i primanja ce se lepo videdi pa nece biti vise nagadjanja da li je prosek od dvadeset pet hiljad do trideset pet hiljada dinara.

A sada kada je Toma precednik, valda ce da donese onih sto milijardi evra koje je zimus toliko spominjo da ce obezbediti ako postane precednik. :)

milko

pre 12 godina

Srbija mora da iz "plivajuceg" predje na fiksni kurs. Ovako vise nemoze da se radi. Plivajuci kurs je poguban za Srbiju a to se pokazalo upravo u poslednje 4 godine kada je prosek plata pao sa 450 evra (2008 god.) neto na danasnjih jedva 350 evra. BDP je zbog srozanja dinara pao sa skoro 7000 dolara po glavi stanovnika (2008 god.) na danas na ispod 6000. Pad vrednosti dinara znaci pad kupovne moci, pad BDP-a i sve to utice na standard koji se ocigledno enormno srozao zadnjih godina. Dakle price kako Srbija nemoze da ima fiksni kurs su glupost nasih vajnih analiticara. Sve zemlje koje imaju fiksni kurs, konvertibilnu valutu itd, danas imaju bar isti nivo ili prosek plata kao sto su imali pre krize i tu pre svega mislim na susedne zemlje BiH, CG, Hrvatska itd. Pokazalo se jednostavno da plivajuci kurs nije za Srbiju i da je poguban. Da je Srbija imala fiksni kurs pre krize danas bi prosek plata i dalje bio 450 evra a BDP se nebi toliko srozao i vratio Srbiju 5-6 godina unazad.Vidim enormno mesetarenje banaka koje iskoriscavaju "plivajuci" kurs zbog nejake ekonomije Srbije...

DUDUCI

pre 12 godina

Da se razumemo za ovako slab dinar je kriva vlada Mirka Cvetkovića. Koliko smo mi imali stranih investicijsa? Pri tome ne računam u strane investicije FIAT,Juru,Gorenje i slične kompanije kojima je naša država Srbija od naših poreza dala ili zadužila se još za milijarde evra.
Samo iz tog razloga treba menajti nešto,jer ovi nisu dotakli dno nego su rupa bez dna.

Љубиша ЕУ

pre 12 godina

Pa lepo ukinite dinar i uzmite evro za nacionalnu valutu... :)
(markadzoni, 22. maj 2012 18:20)

Или радиjе босанску конвертибилну марку коjа има фиксни курс према евру... Да буде Србиjа у монетарноj униjи са Републиком Српском :-))

Troml

pre 12 godina

Evro blizu "kote 115", dinar u padu!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Do 135 šuljat će se polako,
a tada veliki skok na 210,
na kraju 2012. Točno kako
sam predvidio!

mirjana

pre 12 godina

Samo se vi polako dogovarajte u vezi vlade, ne zurite, ovaj narod ima vremena, zivot je pred njim. Uskoro evo novih Jezda i Dafina, sto da ne, narod je zaboravio ko ga je u to uvukao. Penzije, sta ce penzionerima penzije, navikli su oni do 2000-te da ih ne dobijaju, ali su svi zaboravili da im je neka druga vlast to sve nadoknadila. JA SE DANAS ISPISUJEM - NARODA, a vi sa vama novoizabranom elitom nastavite u svetlu PROSLOST

Mario Bros

pre 12 godina

Da je Dinar u blagom padu nije nikakva vest. I dalje mi želimo više stranih proizvoda nego što (stranci žele naših+što žele da ulože kod nas). Pošto gubimo devize iz zemlje, strana valuta tj Evro jača.

Rešenja su ili da prestanemo da želimo toliko uvozne proizvode, već se ograničimo pretežno na domaće. Ili da učinimo nešto da stranci više žele naših proizvoda i usluga. Ili da učinimo nešto da stranci žele da donesu svoje pare ovde i da ulože baš tu.

Prva stavka je najrealnija u sektoru prehranbene industrije i poljoprovrede. Fokus kupovine na domaće proizvode. Fokus njihovih proizvođača zatim na još bolji kvalitet. Druga stavka je realna u oblasti prehrane takođe ali i visokokvalifikovanih usluga iz oblasti zdravstva, inženjerstva i informacionih tehnologija pre svega. Treća stvar je najrealnija ako se da fokus na pojednostavljenje svih procedura i brzinu rada nadležnih organa kako bi neko mogao lako da uđe ali i da izađe, pa da nema straha da će da se zarobi i da je rizik ulaska kod nas prevelik i sudbonosan za njegov kapital. Tu onda ide sve ono "besplatno" tipa lov na mito, korupciju, kriminal i sve što ne zahteva previše mozga već samo hrabrost i strogoću.
I onda zaista nema brige za Dinar jer bi se stvorili uslovi da on čak i jača. Toliko potencijala nam je slabo iskorišćeno, kada se uporedimo sa naprednijim zemljama.

Dzoni

pre 12 godina

Stampaju se pare bez pokrica..sutra ce da probaju da se zaduze sa jos 100 miliona eura..iskreno nadam se da nece uspeti jer takva politika nas je i dovela dovde.

JaFreelancer.com

pre 12 godina

Malo matematike nije na odmet... Ako su devizne rezerve 10.7 milijardi i vece su 4 puta od novcane mase, to znaci da imamo 2.5-3 milijarde evra u dinarima. Ako smo milijardu vec kupili od pocetka godine i predvidja se da cemo jos milijardu do kraja godine, izgleda da ce vec sredinom naredne godine nestati dinara iz opticaja. Osim ako se negde ne ulivaju nazad u sistem...

Dzoni

pre 12 godina

@ebora
Finansijko trziste lol..takvi kao ti su nam i vodili drzavu na zalost...sad treba da poverujemo kako je neko izvadio ispod jastuka trecinu ukupnih dinara u opticaju i kupio eure zbog tome..pa nije narod glup toliko koliko ga vi smatrate!

Mik

pre 12 godina

Pokušajte da uradite konverziju prava korišćenja zemljišta u pravo svojine u bilo kom katastru u Srbiji. Uputiće vas na opštinu i poresku upravu da utvrde da li ste zemlju kupili po tržišnoj vrednosti, iako ste je platili i više od toga, bez obzira da li je takav postupak u skladu sa propisima ili ne. Opština neće završiti taj posao ni u narednih godinu dana, a u međuvremenu ni jedan lokalni sekretarijat za urbanizam neće da vam izda lokacijsku ili građevinsku dozvolu - jer niste završili konverziju prava. Pa da li mislite da je neko lud da se zamlaćuje sa tim i da svoje pare ulaže u takvu zemlju?! A hoćete stabilnu valutu, investicije i rast? E pa teško.

Dejan

pre 12 godina

@neko
"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."

Samo da napomenem, pogledajte arhivu od 2009, stoji podatak da imamo 3.5 puta veće devizne rezerve od novčane mase. Od tada je potrošeno više ni sam ne znam, ali najmanje 4 milijardi evra. Po toj logici devizne rezerve su uvećane u odnosu na novčanu masu dinara, a mi samo prodajemo te iste rezerve. Nešto glava gadno smrdi!

Vladimir Dž

pre 12 godina

A šta ćemo sa ranijim izjavama naših monetarnih “eksperata“ koji su tvrdili nekada da “na kurs utiče snaga naše privrede“, pa izjava koja nema puno zajedničkog sa ovom da se “kurs formira na međubankarskom deviznom tržištu i da tu važe zakoni ponude i potražnje”

Vidim da posetioci ovog sajta imaju amneziju kad su ovakve izjave u pitanju, ali zato znaju sve o Bajernu ili Čelziju. Ako uzmemo da su ove izjave tačne, kako je onda moguće da nam privreda strmoglavo pada baš sad posle izbora? Nije valjda situacija bila relativno u redu do pre 20-30 dana i da se situacija naglo sad pogoršala? Nisu valjda neki veliki giganti zatvoreni baš ovih dana?

Kako je moguće da NBS baš sada slabije brani kurs?

Nisu valjda čekali da sve prođe? Pa verovatno da je to u pitanju, jer ja apsolutno nemam poverenja u ljude koji rade tamo. Ljudi koji su radili ranije za Goldman Sacks, koji su obučavani u američkim federalnim rezervama, u engleskoj centralnoj banci, koji sada rade za Unicredit a nekad u NBS, koji rade u UN (takođe globalističku tvorevinu), koji formiraju stranke da se država regionalizuje (zapravo razbije)..

Sada imamo ovu smešnu izjavu da pada kurs zbog neformirane vlade. Šta ako nekim čudom pozovemo Merkelovu da nam bude premijer, oće nam se kurs vratiti na 80?

Ili ćemo ipak ostati bez gaća zbog kojih su i došli.

king

pre 12 godina

(Mario Bros,
Pričaš o poljoprivredi kako ona treba da bude zamajac. Samo jedno nađi jednu srednje razvijenu ili razvijenu zemlju gde je poljoprivreda agregat društvenog rasta. Samo pogledaj kolko SAD i Evropa dotiraju tu granu privrede verujmi takoj je i u svakoj ozbiljnijoj poljoprivrednoj zemlji na svetu.

Navedi mi bar jednu zemlju gde je poljoprivreda glavna delatnost i da se dobro živi. Pri tome imaš veliki broj zemalja koje se zovu BANANA države, što smo mi i postali.

To su izmišljotine naših političara koji se busaju u grudi. Nemoj samo da misliš o Todoriću koji je ovde sve zakupio i Miškoviću oni su podigli cene do nebesa a Srbija odnosno mi poreski obveznici smo baš njih najviše subvencionisli a imamo naskuplje ulje i šećer.

Poljoprivreda je grana koja se u svetu najviše dotira baš iz drugih grana privrede, i to sa razlogom.

Duro

pre 12 godina

"...Ohrabruje podatak da su nam devizne rezerve na sasvim solidnom nivou i četiri puta veće od novčane mase. Odnosno kada bi sve dinare koje imamo kod građana i privrede promenili za evro potrošili bi četvrtinu deviznih rezervi koje iznose 10,7 milijardi evra...."
Alal vera, baš me uteši...

goran

pre 12 godina

Do kraja godine otvaram BANKU.
Kamate ce biti u rasponu od 60 do 250%,normalno isplacujem je svaki mesec redovno...verujte mi nelazem vas.
Dodjite da vam umnozim novac..ako vam je ostalo jos nesto.
A da placam evro kao niko dosad;)
Salu na stranu ali tako ce biti uskoro...dinar je propao i tu nema spasa.

Djordje

pre 12 godina

@ u problemu
Odlican komentar. Jos bih dodao da narod misli da u ekonomiji postoji carobna formula koju ce neki politicar sprovesti.

Marko Nis

pre 12 godina

Ovo je katastrofa. Ne mogu da verujem da je ovo potpuno sporedna vest umesto da bude glavna. Sutra ce dinar biti slabiji za 64 pare a ja za moju platu svakog dana mogu da kupim sve manje i manje.

Do skoro je oscilirao malo, sada pada mnogo jace. Bojim se da uskoro necu imati ni posla jer gazda ne moze otplatiti ni kredite koji su u evrima. Posto je toliko firmi zaduzeno u evrima i skoro da nema firme koja nema kredita, crno nam se pise u ovoj zemlji.

Losa je cinjenica da se ovo nemo posmatra i da se nista ne radi povodom ove pogubne situacije za nasu privredu jos se nasa Vlada ponosno zaduzuje za dodatnh 100 miliona evra a sa druge strane samo stampaju.

Zmaj

pre 12 godina

@Mik

Ne lupetaj! Konverziju mozes odmah uraditi i kosta nesto malo manje od 7000 dinara, ali posto Skupstina jos nije donela Zakon kako ce se voditi to zemljiste koje je sad "gradsko gradjevinsko", ono ce se i dalje voditi kao gradjevinsko na resenjima za porez koja dobijas sve do kraja 2013. godine. Do tada mora to pitanje da se resi. Kad uradis konverziju, zemljiste postaje tvoja svojina iako se ne vodi tako u resenju za porez iz napred navedenog razloga i drzava vise nema pravo da ti za njega ponudi cenu koju zeli ako hoce da gradi nesto na njemu(javni put npr.) vec mora trzisnu posto vise nije vlasnik ona nego ti. Nemas ti blage veze s ovom temom, a o onih 80 i kusur sto su ti "lajkovali" komentar ne vredi trositi reci. Beeeeeeeeeee...

sm

pre 12 godina

Malo pojašnjenje komentatorima ....

Formalno su devzne rezeve 3,5 puta veća od dinarske novčane mase u opticaju...nema razloga za brigu... možemo "sutra" da bez problema pređemo na evro /da izvršimo zamenu dinara za evro/.

Ipak nešto ne štima !

"Kvaka 22" se zove: SUTRUKTURA DEVIZNIH REZEVI....

Pitajte gospodina governera, šta je odmah raspoloživo u vidi gotovine, a
šta u takozvanim "prvoklasnim najkvalitetinijim haritijama od vrednosti od respektibilnih banaka"...

Pošto je panika velika,... biće da je odnos 80 : 20 u koristi "prvoklasnih finasijskih derivata" sa svetskih finasijskih bezi...

Prema tome bankorot je neizbežan krajem godine... misite o tome...

rfr

pre 12 godina

Cek polako, ako je 10,7 milijardi evra, 4 puta vise od novcane mase, to znaci da je novcana masa oko 2,7 milijardi evra. To onda znaci da kad narodna banka proda milijardu evra, da se novcana masa smanjila za oko 37%. Ako je i pretprosle godine narodna banka prodala milijardu i vise evra, to znaci da je novcana masa smanjena za skoro 80%, tj. na petinu. Otkud onda ovoliki dinari? Ili ja nesto tu ne razumem?

Mik

pre 12 godina

@Zmaj

Lupetaš ti i to žestoko. Ja sam za razliku od tebe u procesu konverzije trenutno pred 4 različita katastra i ni u jednom se ne rešava jer se plaše da dozvole konverziju bez naknade iako su ispunjeni zakonski uslovi. Promašio si temu potpuno, ali te to ne sprečava da uvrediš na desetne ljudi. U takvima je problem Srbije.

Mario Bros

pre 12 godina

@king
Mi imamo istu procentualnu strukturu poljoprivrede/industrije/usluga kao uspešni pa nismo uspešni. To nije dovoljno. Imamo 5x veću nezaposlenost i mali izvoz i male investicije. Pri tome uvzimo dosta koještarija koje se i ovde sasvim kvalitetno uzgajaju i proizvode. Pomenuo sam i dosta drugih stvari osim poljoprivrede. Industrija prehrane je mnogo šira od poljoprivrede, pa onda softverski inženjering, projektne usluge, zdravstveni turizam i medicinske usluge. Najvažnija je ova stvar oko stvaranja ambijenta sigurnosti da neko dođe i uloži. To ne košta ništa. Samo košta odricanja od reketiranja i jednog broja administrativnih vojnika, ali je izgleda to najslađe i najteže za pristajanje svakoj vlasti. Ostaje i opcija rasprodaje javnih preduzeća, čime se može kupiti još koja godina preživljavanja i održavanje virtuelne stvarnosti. A sve mi se čini da je to sledeće što će naši političari da urade. Telekom i EPS će naći strateškog partnera, osećam poznavajući dosadašnju praksu.