Ponedeljak, 04.08.2014.

23:50

Titov "Galeb" truli u Rijeci

Nekad ponos bivše ratne mornarice, brod "Galeb", ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, danas stoji oronuo i napušten u riječkoj luci, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Titov "Galeb" truli u Rijeci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Prosto ko' pasulj

pre 9 godina

A plavi voz koji truli kod Rakovice? Domaće đubre ne pominjete, ali komšijsko intezivno ispitujete.
(Siniša, 5. avgust 2014 09:33)

Ne samo Plavi voz, nego i Titova jahta Krajina koja je dozivela jadan kraj kao birtija na Savi. Link: http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/233786/Titova-jahta-trune-na-Savi
Lakse je viriti preko tarabe nego cistiti svoje djubre.

Raush

pre 9 godina

@bezimena , nisi samo to, nego si verovatno bez osecaja pripadnosti isto
.Nego reci sta je taj vas veliki voda ostavio vam u amanet osim prezaduzene zemlje zasnovane na laznim idealima i nerascicenim racunima.On I njegovi pajtosi su direktno odgovorni za sve sto se dogodilo i dogadja nakon njih, a ti I dalje zivi u tvojoj neverici I poricanju.

Fidelio

pre 9 godina

"Slavna istorija počinje od 1951. kada je obnovljen i kada je sa njim Tito proputovao svet, a na njegovoj su palubi stajali Vinston Čerčil, etiopski car Hajle Selasije, predsednici Nehru, Naser i Hruščov."

Pa? Da li je "Galeb" bio mesto nekog značajnog događaja? Da li je na "Galebu" održana neka važna konferencija na tom brodu, čiji su istorijski zaključci promenili svet? Koliko ja znam, nije.

Ne znači da na tom brodu nije bilo važnih dogovora (čitaj, prljavih dilova na nečiju štetu), ali ako ih je bilo, ostali su tajna jer su učesnici smatrali da nisu za javnost.

To što su palubom broda šetali Vinston Čerčil, etiopski car i ko zna ko još, NE čini taj brod obavezno istorijski značajnim, niti zanimljivim. Osim toga, niti je nešto posebno lep, niti nešto izuzetan po dizajnu da bi ga zbog toga vredelo sačuvati.

"Galeb" je bio Titova PRIVATNA JAHTA na kojoj je on primao svoje lične i privatne goste i uživao u njoj kao svaki prebogati vlasnik jahte od 115 metara. To što je formalno bio "školski brod", ništa ne menja stvari i služilo je samo da država plaća (astronomske) troškove izdržavanja te jahte.

Pošto je vlasnik umro i nema nikoga ko je zainteresovan i ima dovoljno para da nastavi, taj brod će umreti i biti razrezan, da bi se od njega napravili drugi brodovi. Žao mi je zbog toga jer volim brodove i ne volim da gledam kako brod 'umire', ali ipak, ništa strašno, to je sudbina 99% brodova u svetu.

nsv

pre 9 godina

Verujem da ce komsije Hrvati preduzeti nesto u vezi sa Galebom. Ipak je to svedocanstvo jednog vremena koje nije bilo lose ni za njih. Marsal Tito je uradio mnogo za sve exYu narode, za Hrvate mozda i ponajvise jer je danasnja Cro izrasla na temeljima S(F)R(J) Hrvatske. Mozda ga otkupi i neka tursiticka agencija iz Srbije i renovira za krstarenje Dunavom. To bih bas volela. Ziveli!

autentična Sremica

pre 9 godina

"Galeb" je idealan za istorijsko-turističku destinaciju, kao što je "Aurora" ukotvljena u Lenjingradu. Riječani, učinite SVE što možete da taj dragulj ne isplovi iz vaše luke, jer ga lako neko može u tu svrhu iskoristiti, pa će vam biti i žao i krivo. Neka mi neko javi - postoji li monografija o "Galebu", ako je nema, neka se neko "od pera" lati posla da je napiše. Riječani, braćo Hrvati, voleli Tita ili ne, njegovo vreme ili ne, "Galeb" vam je "u šaci", zadužite se, ako treba, da ga umijete, jer, više je nego sigurno da će vam se BRZO višestruko isplatiti. A još sa pričama, fotografijama, dokumentima... ko je sve tu boravio, šta se sve dogadjalo, istorijsko i lično... Ma "Galeb" je nepresušna neispričana priča, čuvajte je "kao zenicu oka svog". Krajnje sam dobronamerna i s poštovanjem.

max

pre 9 godina

Iako nisam ljubitelj boljsevika i druga Valtera ovo je deo istorije i svakako da je restauracija jedini logican potez. Na zalost to se jos nije dogodilo i po malo me cudi jer je Hrvatska clan EU i za ovo bi vrlo lako mogla da povuce novac i Nekog od EU fondova.

Kod nas je jos gore stanje. Na Beogradskom keju se medju desetinama havarisanih brodova nalaze i dva broda koja sigurno ne zasluzuju takvu sudbinu. Prvi je Austrougarski brod Bodrog sa kog su ispaljeni prvi projektili na Beograd. Prvi projektili ispaljeni u 1. Svetskom ratu.
Drugi brod je nemacki iz 2. svetskog rata i karakteristican je i znacajan zbog betonskog korita. Samo su 2 takva broda sacuvana. Jedan je u Nemackoj, a drugi kod nas. Siguran sam da bi ovakava dva broda u punom sjaju privukla mnogo turista, a verujem.da bi i mi, uz odgovarajuce projekte mogli da deo novca dobijemo od EU.

mikica

pre 9 godina

Tekst je mozda lep ali u njemu niste mogli da nadjete uporiste za podnaslov : Beograd -- Nekad ponos bivše ratne mornarice, brod "Galeb". Galeb nikada nije bio brod ratne mornarice, a neki su ga pezorativno zvali "banana ship" jer je originalno pravljen za prevoz juznog voca.

Dr.Mir.Cirovic

pre 9 godina

Pa to je stvar politike jer Hrvatska sve uspomene i znamenja iz bivse Jugosllavije prepusta prirodi i zeli da nista vise ne podseca na Jugoslaviju.

Bratanac

pre 9 godina

Plovilo kome je odavno istekao radni vek i za koje je najisplativije rešenje da isti bude isečen i poslat u staro gvožđe. Svaka druga solucija košta kao đavo i po.

Cinik

pre 9 godina

@ailenware
Taj "kralj komunista" tim brodom otplovi za Indiju, pa uposli YU tekstilnu da pravi uniforme za indijsku vojsku.
Gde god je otplovio, vratio se sa nekim boljitkom za svoju zemlju.
Zato sada imamo prestolonaslednika u zemlji koja je ustavom definisana kao republika, koji kraljevski živi o trošku poreskih obveznika, a za sve ove godine nije bio u stanju da nauči srpski.

skblzzzz

pre 9 godina

ima hrvatska puno važnijih problema od trulog galeba. ako im je toliko stalo, neka ga kupe novosti pa neka ga farbaju, maze i paze koliko ih volja.

CZRS

pre 9 godina

Kakve su istorijske ličnosti bile na ovom brodu, sramota bi bila da ne urade nešto povodom ovoga. Ovo sa restoranom je zanimljiva ideja.

V

pre 9 godina

SFRJ je unistena od strane fasista, najveci zlocini posle WWII na tlu Evrope pocinjeni, sto hiljada pobijenih, milioni rasteranih i unistenih zivota, sve je vec trulo i raspada se poput Titovog Galeba i infrastruktura i ljudi kojih je sve manje, ali zato evo vesti malo nize: "Ziloti uče decu da rukuju oružjem." Kako kazu, sto sejes to i zanjes. Pa, prijatno vam bilo...
"Ziloti uče decu da rukuju oružjem"

Petar

pre 9 godina

Nažalost, kod nas Balkanaca čim dođu novi odriču se svega što su prethodni stvorili i radili. Kao da ništa nije valjalo. Zato su nam i države propale.

U normalnim zemljama taj brod bi danas izgledao kao nov, pretvoren u nešto adekvatno kao simbol prošlog vremena i mesta gde su se mnogi najpoznatiji državnici sastajali.

bezimena

pre 9 godina

Dobra atrakcija ,samo malo ofarbati i postaviti kod BG na vodi.Da vide kako je zeveo kralj komunista.
(alienware, 04. avgust 2014 23:59)

Kao predsednik države kako je trebao da živi!? U nekoj kolibi od pruća!?

"Kralj" jugoslovenskih komunista nije imao u priv. vlasništvu stanove, vikendice, vile, jahte i sl., nije kupovao dr i mr diplome, njegova deca nisi imala viška limuzine da mu poklanjaju, niti su imala bilo kakve privilegije itd.

Šta god ko mislio, stoji činjenica da je bio jedan od najvećih državnika XX veka, kao i da je on uzeo pojedincima da bi imali svi, dok su ovi posle njega uzeli svima da bi imali pojedinci. Ovi posle njega, evo rasprodaju već 25 godina ono što je izgradjeno u to "trulo" vreme, i još nisu rasprodali!
Osim Mosta na Adi izgradili nisu NIŠTA!

milan26

pre 9 godina

Vrlo delikantno pitanje! Glupa fraza, ali je zaista mac sa dve ostrice! sa jedne strane 15 miliona je velika suma, pogotovu u ovo bedno vreme, jer ljudima pomisao na davanje novca budi najgore u sebi,a sa druge strane taj brod ima veliki znacaj, kao simbol dobrog vremena i prospariteta, dobrog zivota, neko ce reci i amajlije! Za par godina takav brod bi kao muzej isplatio sve ulozeno! Ali treba imati hrabrosti Realno zadaje glavobolju! Ja sam za remont! :-)

Шта, нисам написао истину?

pre 9 godina

Дајте га лудим Србима! Они воле странце диктаторе који су владали над њима и упропастили их својом социјалистичком демагогијом и југословенством. Чак тог странца још увек држе у "Кући цвећа" и дају му сву почаст уместо да га ископају и пребаце тамо одакле је дошао, а "Кућу цвећа" врате власницима... Што си их више упрошаштавао и давао илузију лепог живота (плаћеног америчким доларима) то те Срби више воле.
А и "Галеб" воле јер се диктатор шепурио на њему по белом свету.

Movado

pre 9 godina

Amerikanci sve stare ratne brodove koriste kao muzeje, ali Balkanci su tupavi pa sve sto je neko pre izgradio ne mogu ni da odrzavaju a kamoli da im padne napamet sa naprave lovu sa time. Strasno kolko znamo samo da unistavamo, o stvatanju ni rec.

Stevan

pre 9 godina

Kakve veze ima propali 70 godina stari brod, za čiju obnovu i održavanje treba naći milione privatnih ili budžetskih evra, sa antifašizmom?!

Goran

pre 9 godina

Tom brodu je jedino pravo mesto u Srbiji ili BiH. Ideja jugoslovenstva je jedino i na pravi nacin zivela u srcima Srba i Bosanaca i posteno tamo pripada. Nemojmo se stideti svoje proslosti jer nikada vise na ovim prostorima nece biti pravog jedinstva i nacionalne pripadnosti. Da ne bude nesporazuma nacionalizma ima i na pretek ali vere u svoju drzavu i naciju nece biti vise nikada. Ko razume svatice...

Bojan

pre 9 godina

@alienware, dobra ideja. Prodati ga (preko posrednika i licnih provizija, naravno) PPV i Malom plagijatoru gradonacelniku, da umesto BG na vodi stave njega na Savu i proglase da imaju BG na vodi. Taman ce im lepo doci za jedno dve godine, koliko najavljuje PPV da ce se bolje ziveti, a kada ce se narod opametiti i videti sa kim ima posla, kao sa Tadicem i DS-om pre dve godine.

Balkane moj

pre 9 godina

Sto je napravljeno za vreme Tita ovi balkanski cirkuzanti koji su na vlasti ne mogu da okrece. Bila jednom jedna zemlja, danas gomila banana-republika.

djuro

pre 9 godina

truli vec godinama... to je poznato.. gdje su vrednosti koje su bile u njemu? stvari iz salona, itd... svi razmizsljaju o brodu, a u njemu je bilo neprocenjivih stvari..

bezimena

pre 9 godina

Dobra atrakcija ,samo malo ofarbati i postaviti kod BG na vodi.Da vide kako je zeveo kralj komunista.
(alienware, 04. avgust 2014 23:59)

Kao predsednik države kako je trebao da živi!? U nekoj kolibi od pruća!?

"Kralj" jugoslovenskih komunista nije imao u priv. vlasništvu stanove, vikendice, vile, jahte i sl., nije kupovao dr i mr diplome, njegova deca nisi imala viška limuzine da mu poklanjaju, niti su imala bilo kakve privilegije itd.

Šta god ko mislio, stoji činjenica da je bio jedan od najvećih državnika XX veka, kao i da je on uzeo pojedincima da bi imali svi, dok su ovi posle njega uzeli svima da bi imali pojedinci. Ovi posle njega, evo rasprodaju već 25 godina ono što je izgradjeno u to "trulo" vreme, i još nisu rasprodali!
Osim Mosta na Adi izgradili nisu NIŠTA!

Cinik

pre 9 godina

@ailenware
Taj "kralj komunista" tim brodom otplovi za Indiju, pa uposli YU tekstilnu da pravi uniforme za indijsku vojsku.
Gde god je otplovio, vratio se sa nekim boljitkom za svoju zemlju.
Zato sada imamo prestolonaslednika u zemlji koja je ustavom definisana kao republika, koji kraljevski živi o trošku poreskih obveznika, a za sve ove godine nije bio u stanju da nauči srpski.

Balkane moj

pre 9 godina

Sto je napravljeno za vreme Tita ovi balkanski cirkuzanti koji su na vlasti ne mogu da okrece. Bila jednom jedna zemlja, danas gomila banana-republika.

V

pre 9 godina

SFRJ je unistena od strane fasista, najveci zlocini posle WWII na tlu Evrope pocinjeni, sto hiljada pobijenih, milioni rasteranih i unistenih zivota, sve je vec trulo i raspada se poput Titovog Galeba i infrastruktura i ljudi kojih je sve manje, ali zato evo vesti malo nize: "Ziloti uče decu da rukuju oružjem." Kako kazu, sto sejes to i zanjes. Pa, prijatno vam bilo...
"Ziloti uče decu da rukuju oružjem"

max

pre 9 godina

Iako nisam ljubitelj boljsevika i druga Valtera ovo je deo istorije i svakako da je restauracija jedini logican potez. Na zalost to se jos nije dogodilo i po malo me cudi jer je Hrvatska clan EU i za ovo bi vrlo lako mogla da povuce novac i Nekog od EU fondova.

Kod nas je jos gore stanje. Na Beogradskom keju se medju desetinama havarisanih brodova nalaze i dva broda koja sigurno ne zasluzuju takvu sudbinu. Prvi je Austrougarski brod Bodrog sa kog su ispaljeni prvi projektili na Beograd. Prvi projektili ispaljeni u 1. Svetskom ratu.
Drugi brod je nemacki iz 2. svetskog rata i karakteristican je i znacajan zbog betonskog korita. Samo su 2 takva broda sacuvana. Jedan je u Nemackoj, a drugi kod nas. Siguran sam da bi ovakava dva broda u punom sjaju privukla mnogo turista, a verujem.da bi i mi, uz odgovarajuce projekte mogli da deo novca dobijemo od EU.

autentična Sremica

pre 9 godina

"Galeb" je idealan za istorijsko-turističku destinaciju, kao što je "Aurora" ukotvljena u Lenjingradu. Riječani, učinite SVE što možete da taj dragulj ne isplovi iz vaše luke, jer ga lako neko može u tu svrhu iskoristiti, pa će vam biti i žao i krivo. Neka mi neko javi - postoji li monografija o "Galebu", ako je nema, neka se neko "od pera" lati posla da je napiše. Riječani, braćo Hrvati, voleli Tita ili ne, njegovo vreme ili ne, "Galeb" vam je "u šaci", zadužite se, ako treba, da ga umijete, jer, više je nego sigurno da će vam se BRZO višestruko isplatiti. A još sa pričama, fotografijama, dokumentima... ko je sve tu boravio, šta se sve dogadjalo, istorijsko i lično... Ma "Galeb" je nepresušna neispričana priča, čuvajte je "kao zenicu oka svog". Krajnje sam dobronamerna i s poštovanjem.

Movado

pre 9 godina

Amerikanci sve stare ratne brodove koriste kao muzeje, ali Balkanci su tupavi pa sve sto je neko pre izgradio ne mogu ni da odrzavaju a kamoli da im padne napamet sa naprave lovu sa time. Strasno kolko znamo samo da unistavamo, o stvatanju ni rec.

Petar

pre 9 godina

Nažalost, kod nas Balkanaca čim dođu novi odriču se svega što su prethodni stvorili i radili. Kao da ništa nije valjalo. Zato su nam i države propale.

U normalnim zemljama taj brod bi danas izgledao kao nov, pretvoren u nešto adekvatno kao simbol prošlog vremena i mesta gde su se mnogi najpoznatiji državnici sastajali.

Bojan

pre 9 godina

@alienware, dobra ideja. Prodati ga (preko posrednika i licnih provizija, naravno) PPV i Malom plagijatoru gradonacelniku, da umesto BG na vodi stave njega na Savu i proglase da imaju BG na vodi. Taman ce im lepo doci za jedno dve godine, koliko najavljuje PPV da ce se bolje ziveti, a kada ce se narod opametiti i videti sa kim ima posla, kao sa Tadicem i DS-om pre dve godine.

Raush

pre 9 godina

@bezimena , nisi samo to, nego si verovatno bez osecaja pripadnosti isto
.Nego reci sta je taj vas veliki voda ostavio vam u amanet osim prezaduzene zemlje zasnovane na laznim idealima i nerascicenim racunima.On I njegovi pajtosi su direktno odgovorni za sve sto se dogodilo i dogadja nakon njih, a ti I dalje zivi u tvojoj neverici I poricanju.

djuro

pre 9 godina

truli vec godinama... to je poznato.. gdje su vrednosti koje su bile u njemu? stvari iz salona, itd... svi razmizsljaju o brodu, a u njemu je bilo neprocenjivih stvari..

skblzzzz

pre 9 godina

ima hrvatska puno važnijih problema od trulog galeba. ako im je toliko stalo, neka ga kupe novosti pa neka ga farbaju, maze i paze koliko ih volja.

mikica

pre 9 godina

Tekst je mozda lep ali u njemu niste mogli da nadjete uporiste za podnaslov : Beograd -- Nekad ponos bivše ratne mornarice, brod "Galeb". Galeb nikada nije bio brod ratne mornarice, a neki su ga pezorativno zvali "banana ship" jer je originalno pravljen za prevoz juznog voca.

Stevan

pre 9 godina

Kakve veze ima propali 70 godina stari brod, za čiju obnovu i održavanje treba naći milione privatnih ili budžetskih evra, sa antifašizmom?!

milan26

pre 9 godina

Vrlo delikantno pitanje! Glupa fraza, ali je zaista mac sa dve ostrice! sa jedne strane 15 miliona je velika suma, pogotovu u ovo bedno vreme, jer ljudima pomisao na davanje novca budi najgore u sebi,a sa druge strane taj brod ima veliki znacaj, kao simbol dobrog vremena i prospariteta, dobrog zivota, neko ce reci i amajlije! Za par godina takav brod bi kao muzej isplatio sve ulozeno! Ali treba imati hrabrosti Realno zadaje glavobolju! Ja sam za remont! :-)

nsv

pre 9 godina

Verujem da ce komsije Hrvati preduzeti nesto u vezi sa Galebom. Ipak je to svedocanstvo jednog vremena koje nije bilo lose ni za njih. Marsal Tito je uradio mnogo za sve exYu narode, za Hrvate mozda i ponajvise jer je danasnja Cro izrasla na temeljima S(F)R(J) Hrvatske. Mozda ga otkupi i neka tursiticka agencija iz Srbije i renovira za krstarenje Dunavom. To bih bas volela. Ziveli!

Fidelio

pre 9 godina

"Slavna istorija počinje od 1951. kada je obnovljen i kada je sa njim Tito proputovao svet, a na njegovoj su palubi stajali Vinston Čerčil, etiopski car Hajle Selasije, predsednici Nehru, Naser i Hruščov."

Pa? Da li je "Galeb" bio mesto nekog značajnog događaja? Da li je na "Galebu" održana neka važna konferencija na tom brodu, čiji su istorijski zaključci promenili svet? Koliko ja znam, nije.

Ne znači da na tom brodu nije bilo važnih dogovora (čitaj, prljavih dilova na nečiju štetu), ali ako ih je bilo, ostali su tajna jer su učesnici smatrali da nisu za javnost.

To što su palubom broda šetali Vinston Čerčil, etiopski car i ko zna ko još, NE čini taj brod obavezno istorijski značajnim, niti zanimljivim. Osim toga, niti je nešto posebno lep, niti nešto izuzetan po dizajnu da bi ga zbog toga vredelo sačuvati.

"Galeb" je bio Titova PRIVATNA JAHTA na kojoj je on primao svoje lične i privatne goste i uživao u njoj kao svaki prebogati vlasnik jahte od 115 metara. To što je formalno bio "školski brod", ništa ne menja stvari i služilo je samo da država plaća (astronomske) troškove izdržavanja te jahte.

Pošto je vlasnik umro i nema nikoga ko je zainteresovan i ima dovoljno para da nastavi, taj brod će umreti i biti razrezan, da bi se od njega napravili drugi brodovi. Žao mi je zbog toga jer volim brodove i ne volim da gledam kako brod 'umire', ali ipak, ništa strašno, to je sudbina 99% brodova u svetu.

Goran

pre 9 godina

Tom brodu je jedino pravo mesto u Srbiji ili BiH. Ideja jugoslovenstva je jedino i na pravi nacin zivela u srcima Srba i Bosanaca i posteno tamo pripada. Nemojmo se stideti svoje proslosti jer nikada vise na ovim prostorima nece biti pravog jedinstva i nacionalne pripadnosti. Da ne bude nesporazuma nacionalizma ima i na pretek ali vere u svoju drzavu i naciju nece biti vise nikada. Ko razume svatice...

CZRS

pre 9 godina

Kakve su istorijske ličnosti bile na ovom brodu, sramota bi bila da ne urade nešto povodom ovoga. Ovo sa restoranom je zanimljiva ideja.

Bratanac

pre 9 godina

Plovilo kome je odavno istekao radni vek i za koje je najisplativije rešenje da isti bude isečen i poslat u staro gvožđe. Svaka druga solucija košta kao đavo i po.

Шта, нисам написао истину?

pre 9 godina

Дајте га лудим Србима! Они воле странце диктаторе који су владали над њима и упропастили их својом социјалистичком демагогијом и југословенством. Чак тог странца још увек држе у "Кући цвећа" и дају му сву почаст уместо да га ископају и пребаце тамо одакле је дошао, а "Кућу цвећа" врате власницима... Што си их више упрошаштавао и давао илузију лепог живота (плаћеног америчким доларима) то те Срби више воле.
А и "Галеб" воле јер се диктатор шепурио на њему по белом свету.

Dr.Mir.Cirovic

pre 9 godina

Pa to je stvar politike jer Hrvatska sve uspomene i znamenja iz bivse Jugosllavije prepusta prirodi i zeli da nista vise ne podseca na Jugoslaviju.

Prosto ko' pasulj

pre 9 godina

A plavi voz koji truli kod Rakovice? Domaće đubre ne pominjete, ali komšijsko intezivno ispitujete.
(Siniša, 5. avgust 2014 09:33)

Ne samo Plavi voz, nego i Titova jahta Krajina koja je dozivela jadan kraj kao birtija na Savi. Link: http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/233786/Titova-jahta-trune-na-Savi
Lakse je viriti preko tarabe nego cistiti svoje djubre.

Шта, нисам написао истину?

pre 9 godina

Дајте га лудим Србима! Они воле странце диктаторе који су владали над њима и упропастили их својом социјалистичком демагогијом и југословенством. Чак тог странца још увек држе у "Кући цвећа" и дају му сву почаст уместо да га ископају и пребаце тамо одакле је дошао, а "Кућу цвећа" врате власницима... Што си их више упрошаштавао и давао илузију лепог живота (плаћеног америчким доларима) то те Срби више воле.
А и "Галеб" воле јер се диктатор шепурио на њему по белом свету.

skblzzzz

pre 9 godina

ima hrvatska puno važnijih problema od trulog galeba. ako im je toliko stalo, neka ga kupe novosti pa neka ga farbaju, maze i paze koliko ih volja.

nsv

pre 9 godina

Verujem da ce komsije Hrvati preduzeti nesto u vezi sa Galebom. Ipak je to svedocanstvo jednog vremena koje nije bilo lose ni za njih. Marsal Tito je uradio mnogo za sve exYu narode, za Hrvate mozda i ponajvise jer je danasnja Cro izrasla na temeljima S(F)R(J) Hrvatske. Mozda ga otkupi i neka tursiticka agencija iz Srbije i renovira za krstarenje Dunavom. To bih bas volela. Ziveli!

Goran

pre 9 godina

Tom brodu je jedino pravo mesto u Srbiji ili BiH. Ideja jugoslovenstva je jedino i na pravi nacin zivela u srcima Srba i Bosanaca i posteno tamo pripada. Nemojmo se stideti svoje proslosti jer nikada vise na ovim prostorima nece biti pravog jedinstva i nacionalne pripadnosti. Da ne bude nesporazuma nacionalizma ima i na pretek ali vere u svoju drzavu i naciju nece biti vise nikada. Ko razume svatice...

bezimena

pre 9 godina

Dobra atrakcija ,samo malo ofarbati i postaviti kod BG na vodi.Da vide kako je zeveo kralj komunista.
(alienware, 04. avgust 2014 23:59)

Kao predsednik države kako je trebao da živi!? U nekoj kolibi od pruća!?

"Kralj" jugoslovenskih komunista nije imao u priv. vlasništvu stanove, vikendice, vile, jahte i sl., nije kupovao dr i mr diplome, njegova deca nisi imala viška limuzine da mu poklanjaju, niti su imala bilo kakve privilegije itd.

Šta god ko mislio, stoji činjenica da je bio jedan od najvećih državnika XX veka, kao i da je on uzeo pojedincima da bi imali svi, dok su ovi posle njega uzeli svima da bi imali pojedinci. Ovi posle njega, evo rasprodaju već 25 godina ono što je izgradjeno u to "trulo" vreme, i još nisu rasprodali!
Osim Mosta na Adi izgradili nisu NIŠTA!

Raush

pre 9 godina

@bezimena , nisi samo to, nego si verovatno bez osecaja pripadnosti isto
.Nego reci sta je taj vas veliki voda ostavio vam u amanet osim prezaduzene zemlje zasnovane na laznim idealima i nerascicenim racunima.On I njegovi pajtosi su direktno odgovorni za sve sto se dogodilo i dogadja nakon njih, a ti I dalje zivi u tvojoj neverici I poricanju.

autentična Sremica

pre 9 godina

"Galeb" je idealan za istorijsko-turističku destinaciju, kao što je "Aurora" ukotvljena u Lenjingradu. Riječani, učinite SVE što možete da taj dragulj ne isplovi iz vaše luke, jer ga lako neko može u tu svrhu iskoristiti, pa će vam biti i žao i krivo. Neka mi neko javi - postoji li monografija o "Galebu", ako je nema, neka se neko "od pera" lati posla da je napiše. Riječani, braćo Hrvati, voleli Tita ili ne, njegovo vreme ili ne, "Galeb" vam je "u šaci", zadužite se, ako treba, da ga umijete, jer, više je nego sigurno da će vam se BRZO višestruko isplatiti. A još sa pričama, fotografijama, dokumentima... ko je sve tu boravio, šta se sve dogadjalo, istorijsko i lično... Ma "Galeb" je nepresušna neispričana priča, čuvajte je "kao zenicu oka svog". Krajnje sam dobronamerna i s poštovanjem.

V

pre 9 godina

SFRJ je unistena od strane fasista, najveci zlocini posle WWII na tlu Evrope pocinjeni, sto hiljada pobijenih, milioni rasteranih i unistenih zivota, sve je vec trulo i raspada se poput Titovog Galeba i infrastruktura i ljudi kojih je sve manje, ali zato evo vesti malo nize: "Ziloti uče decu da rukuju oružjem." Kako kazu, sto sejes to i zanjes. Pa, prijatno vam bilo...
"Ziloti uče decu da rukuju oružjem"

Bratanac

pre 9 godina

Plovilo kome je odavno istekao radni vek i za koje je najisplativije rešenje da isti bude isečen i poslat u staro gvožđe. Svaka druga solucija košta kao đavo i po.

Dr.Mir.Cirovic

pre 9 godina

Pa to je stvar politike jer Hrvatska sve uspomene i znamenja iz bivse Jugosllavije prepusta prirodi i zeli da nista vise ne podseca na Jugoslaviju.

Cinik

pre 9 godina

@ailenware
Taj "kralj komunista" tim brodom otplovi za Indiju, pa uposli YU tekstilnu da pravi uniforme za indijsku vojsku.
Gde god je otplovio, vratio se sa nekim boljitkom za svoju zemlju.
Zato sada imamo prestolonaslednika u zemlji koja je ustavom definisana kao republika, koji kraljevski živi o trošku poreskih obveznika, a za sve ove godine nije bio u stanju da nauči srpski.

Balkane moj

pre 9 godina

Sto je napravljeno za vreme Tita ovi balkanski cirkuzanti koji su na vlasti ne mogu da okrece. Bila jednom jedna zemlja, danas gomila banana-republika.

Fidelio

pre 9 godina

"Slavna istorija počinje od 1951. kada je obnovljen i kada je sa njim Tito proputovao svet, a na njegovoj su palubi stajali Vinston Čerčil, etiopski car Hajle Selasije, predsednici Nehru, Naser i Hruščov."

Pa? Da li je "Galeb" bio mesto nekog značajnog događaja? Da li je na "Galebu" održana neka važna konferencija na tom brodu, čiji su istorijski zaključci promenili svet? Koliko ja znam, nije.

Ne znači da na tom brodu nije bilo važnih dogovora (čitaj, prljavih dilova na nečiju štetu), ali ako ih je bilo, ostali su tajna jer su učesnici smatrali da nisu za javnost.

To što su palubom broda šetali Vinston Čerčil, etiopski car i ko zna ko još, NE čini taj brod obavezno istorijski značajnim, niti zanimljivim. Osim toga, niti je nešto posebno lep, niti nešto izuzetan po dizajnu da bi ga zbog toga vredelo sačuvati.

"Galeb" je bio Titova PRIVATNA JAHTA na kojoj je on primao svoje lične i privatne goste i uživao u njoj kao svaki prebogati vlasnik jahte od 115 metara. To što je formalno bio "školski brod", ništa ne menja stvari i služilo je samo da država plaća (astronomske) troškove izdržavanja te jahte.

Pošto je vlasnik umro i nema nikoga ko je zainteresovan i ima dovoljno para da nastavi, taj brod će umreti i biti razrezan, da bi se od njega napravili drugi brodovi. Žao mi je zbog toga jer volim brodove i ne volim da gledam kako brod 'umire', ali ipak, ništa strašno, to je sudbina 99% brodova u svetu.

djuro

pre 9 godina

truli vec godinama... to je poznato.. gdje su vrednosti koje su bile u njemu? stvari iz salona, itd... svi razmizsljaju o brodu, a u njemu je bilo neprocenjivih stvari..

Stevan

pre 9 godina

Kakve veze ima propali 70 godina stari brod, za čiju obnovu i održavanje treba naći milione privatnih ili budžetskih evra, sa antifašizmom?!

Petar

pre 9 godina

Nažalost, kod nas Balkanaca čim dođu novi odriču se svega što su prethodni stvorili i radili. Kao da ništa nije valjalo. Zato su nam i države propale.

U normalnim zemljama taj brod bi danas izgledao kao nov, pretvoren u nešto adekvatno kao simbol prošlog vremena i mesta gde su se mnogi najpoznatiji državnici sastajali.

mikica

pre 9 godina

Tekst je mozda lep ali u njemu niste mogli da nadjete uporiste za podnaslov : Beograd -- Nekad ponos bivše ratne mornarice, brod "Galeb". Galeb nikada nije bio brod ratne mornarice, a neki su ga pezorativno zvali "banana ship" jer je originalno pravljen za prevoz juznog voca.

Movado

pre 9 godina

Amerikanci sve stare ratne brodove koriste kao muzeje, ali Balkanci su tupavi pa sve sto je neko pre izgradio ne mogu ni da odrzavaju a kamoli da im padne napamet sa naprave lovu sa time. Strasno kolko znamo samo da unistavamo, o stvatanju ni rec.

CZRS

pre 9 godina

Kakve su istorijske ličnosti bile na ovom brodu, sramota bi bila da ne urade nešto povodom ovoga. Ovo sa restoranom je zanimljiva ideja.

Bojan

pre 9 godina

@alienware, dobra ideja. Prodati ga (preko posrednika i licnih provizija, naravno) PPV i Malom plagijatoru gradonacelniku, da umesto BG na vodi stave njega na Savu i proglase da imaju BG na vodi. Taman ce im lepo doci za jedno dve godine, koliko najavljuje PPV da ce se bolje ziveti, a kada ce se narod opametiti i videti sa kim ima posla, kao sa Tadicem i DS-om pre dve godine.

milan26

pre 9 godina

Vrlo delikantno pitanje! Glupa fraza, ali je zaista mac sa dve ostrice! sa jedne strane 15 miliona je velika suma, pogotovu u ovo bedno vreme, jer ljudima pomisao na davanje novca budi najgore u sebi,a sa druge strane taj brod ima veliki znacaj, kao simbol dobrog vremena i prospariteta, dobrog zivota, neko ce reci i amajlije! Za par godina takav brod bi kao muzej isplatio sve ulozeno! Ali treba imati hrabrosti Realno zadaje glavobolju! Ja sam za remont! :-)

max

pre 9 godina

Iako nisam ljubitelj boljsevika i druga Valtera ovo je deo istorije i svakako da je restauracija jedini logican potez. Na zalost to se jos nije dogodilo i po malo me cudi jer je Hrvatska clan EU i za ovo bi vrlo lako mogla da povuce novac i Nekog od EU fondova.

Kod nas je jos gore stanje. Na Beogradskom keju se medju desetinama havarisanih brodova nalaze i dva broda koja sigurno ne zasluzuju takvu sudbinu. Prvi je Austrougarski brod Bodrog sa kog su ispaljeni prvi projektili na Beograd. Prvi projektili ispaljeni u 1. Svetskom ratu.
Drugi brod je nemacki iz 2. svetskog rata i karakteristican je i znacajan zbog betonskog korita. Samo su 2 takva broda sacuvana. Jedan je u Nemackoj, a drugi kod nas. Siguran sam da bi ovakava dva broda u punom sjaju privukla mnogo turista, a verujem.da bi i mi, uz odgovarajuce projekte mogli da deo novca dobijemo od EU.

Prosto ko' pasulj

pre 9 godina

A plavi voz koji truli kod Rakovice? Domaće đubre ne pominjete, ali komšijsko intezivno ispitujete.
(Siniša, 5. avgust 2014 09:33)

Ne samo Plavi voz, nego i Titova jahta Krajina koja je dozivela jadan kraj kao birtija na Savi. Link: http://www.blic.rs/Vesti/Reportaza/233786/Titova-jahta-trune-na-Savi
Lakse je viriti preko tarabe nego cistiti svoje djubre.