Četvrtak, 19.12.2013.

11:05

Blokiran put do zgrade EU

Na hiljade demonstranata blokirali su saobraćaj oko mesta održavanja samita EU u Briselu da bi izrazili protest zbog <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=12&dd=19&nav_category=1262&nav_id=790880" class="text-link" target= "_blank">tema o kojima će se razgovarati</a>.

Izvor: Beta

Blokiran put do zgrade EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

Gastarbajter

pre 10 godina

@Amsterdam,

Postovani,

Ne znam kako je u Amsterdamu, sto se tice cena, ali znam koliko je u Londonu i Sidneju. U Sidneju gde boravim trenutno, u sabrbu gde sam na oko 26 Kilometara od centra Sidneja, sto je od 35 do 40 minuta voznje metroom (da napomenem da Sidnej ima 4 do 5 000 000 stanovnika (skoro kao CELA Srbija), ne znam koliko ima Amsterdam), i NEDELJNA renta za DVOSOBNAN stan me kosta 400Eura, ponavljam NEDELJNO. Jer se sve racuna nedeljno kako rente i racuni tako i plate, eventualnio dvonedeljno (forthnightly).

Racuni za hranu za mene samca su oko 200 opet NEDELJNO. i to nista posebno. Voca povrca, Mesa, i suvog mesa za dorucak i vecaru.

Struja, zimska tarifa oko 200, a letnja oko 250- 300 zbog erkondisna jer temperature idu od 35 - 42 stepena celzijusa od Decembra do februara.

Nedeljna karta za metro je 40, ... itd da ne nabrajam dalje.

Sto se tice centra Londona tamo je jos gore.

Elem, poenta je bila, ovde se ne lezi na parama, nego se one krvavo zaradjuju, a ti ako ih zaradjujes "lako" ako je kod tebe u Amserdamu sve jeftino, a velika plata, svaka cast.
Nadam se da tvoja familija I prijatelji znaju da lezis na parama, I da ih beres sa drveta.

Sto kaze Engleska poslovovica: "Stavi pare gde sejes reci" (u slobodnom prevodu).

Stvarno bih voleo da znam sa koliko para ih pomazes!!

Amsterdam

pre 10 godina

@ Gastbabajter O kojim cenama stanova ti pricas, nedeljno 300-500€???? Pa u Amsterdamu, na 35 min pesaka od strogog centra placamo stan 500€ MESECNO!!! Znamo mi zasto vi kukate kod rodjaka ili prijatelja kad dodjete, da imate na sta da se vadite zasto ne pomognete tim ljudima da I oni vide malo normalnog zivota. Cast izuzecima, ali vecina vas samo kuka kako ima je tamo tesko a slabo ko se vratio u ovaj pakao.

napoleon

pre 10 godina

@Bojan

Izvini ali to nije odgovor na postavljano pitanje.
Pitanje je bilo, dali Buari i Rumuni imaju prosecnu platu od 40 000 dolara po glavi stanovnika, "kao sto je prosek u EU".
Da ili Ne.

I jos jedno pitanje,
Kad Srbija jednom udje u EU, sta mislis, da ce imati standard jedne Nemacke (od 50 000 000 stanovnika), Francuske ili cemo biti blizi po stsandardu sa Bugarskom ili Rumunijom danas?
Ajde STA MISLIS??

A koju cenu mi placamo za ulazak u EU u odnosu na BLG i RU.
Ima vremena postgavljacemo mi ovo pitanje jos.

Gastarbajter

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

Postovani,
Nisam cest possetilac ovog sajta, ali kao neko ko zivi u inostranstvu vise od decenije, nakon procitanog vaseg komentara, moram da pojasnim neke stvari.

Prvo kada se govori o sumama zarada na godisnjem nivou u bilo kojoj zapadnoj drzavi, govori se o sumi PRE poreza. Sto znaci da se ne dobija cela pomenuta suma, vec se od te sume oduzima portez. Od prilike od te sume se dobija 30 - 32 000.

Drugo, neznam tacno koliko se krecu cene iznajmljivanja stana ili kuce u Srbiji (Beogradu) danas, predpostavljam oko 300 do 450 eura mesecno (na osnovu onoga sto sam cuo).

Ovde su od 300 - 500+ eura NEDELJNO (zavisno od regije).
Sto predstavlja 40+% od plate, a ako ste kupili stan ili kucu na morgidz odlazi oko 60+% plate. Ponavljam nedeljno.

Plus racuni, i to ako nemate dece, ako imate to je onda plus, plus hrana, plus prevoz, itd.

Elem, apsolutno nemam nameru da se vracam, da odgovorim na ne postavljano pitanje, jer mislim da je i pored toga ovde perpektivnije, ALI razlika u primanjima NI PRIBLIZNO NIJE ONOLIKA KOLIKO VI ZELITE DA PREDSTAVITE (40 000: 7 000).

Molim vas da imate to na umu, kad vam dodje rodjak ili prijatelja iz inostranstva, da ovde ne lezimo na patrama i da ne beremo pare sa drveta.

Eto samo toliko.
Malo cinjenica.
Pozdrav.

legionar

pre 10 godina

(Mujo 11, 19. decembar 2013 12:17) Procitaj komentar pre nego sto ista kazes.Lepo je receno je EU u krizi.Ti kazes nije pa potvrdis da jeste...citaj

Bojan

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000.
"E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000hahahahah
(Bin SR, 19. decembar 2013 15:48)

Ti isti Bugari i Rumuni imaju diplo veci bdp od nas, a do skora su bili bedniji od Etiopije.To znam zato sto tamo idem vec trideset godina jnazad, i vidi se napredak.A ti sigurno nisi mako iz tog tvog seljastva i Srbendine.

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Udruženi sindikati, radnici, mladi, potrošači, feministkinje, seljaci, zaključili su da je ovaj samit ilegalan zato što je u službi banaka, multinacionalnih kompanija i naoružavanja", rekao je generalni sekretar sinidkata CNE Felipe Vankeirsbilk.
Само напред и што пре срушите са власти ту пљачкашку багру, заплените им опљачкано и стрпајте их у затвор да тамо науче нешто корисно да раде, а не да вековима пљачкају становнике планете! Нека заигра мечка Божана и у вашем дворишту, а не у Србији, Сирији, Украјини, Авганистану, Либији, Ираку, Египту... Играј Божано, суз мори.......! Полицијо само демократски и пажљиво према демонстрантима, немој некога да сте повредили или ухапсили има да вам уведемо санкције, да вам запленимо капитал у нашим банкама, да вас предамо хашком суду да вам суди због претеране употребе силе над мирним демонстрантима! Што волим демократију, слободу и људска права на делу, ма више од леба!

Bin SR

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000
hahahahah

Ivanushka Durachok

pre 10 godina

Putin, Janukovic i Lukashenko, hitno da odu u Brisel da pruze podrsku demonstrantima u njihovoj pravednoj borbi za demokratiju, da razviju satorsko naselje, da skrenu paznju Olandu, Merkelovoj i Kameronu na postovanje prava mirnog okupljanja i iznosenja misljenja, da ih upozore da ni po koju cenu ne smeju da primene silu prema miroljubljivim nicim neizazvanim i dosad nezapamcenim demonstrantima, i da ponude svoje dobre usluge u posredovanju izmedju sukobljenih frakcija...

Milan

pre 10 godina

@fidel: pa dobro čoveče, hoćeš li ikada shvatiti da nikada ne može biti isti standard života u Z.Evropi i USA, i u ostatku sveta? zaboga, ulazi li ti u glavu da je njihov dobar život uslovljen našim lošim životom. razumeš li ti da je neoliberalni kapitalizam uzimanje od siromašnih i davanje bogatima? da li ti je jasno da niko nema šanse u konkurentskoj utakmici sa finansijskim gigantima sa Zapada? pada li ti na pamet šta je razlog postojanja carina, osim da tebe spreče da kupiš Ikea nameštaj? jel kapiraš ti nešto, aloooo, jel ti se prekinula žica!?

Realnost

pre 10 godina

@fidel Da, i u Srbiji je prosečna plata 43000, a ti prođi Srbijom pa vidi koliko ljudi ima takva primanja. Ne možeš porediti primanja raznoraznih direktora, članova upravnih odbora itd. sa primanjima prosečnog građana Srbije, kao i primanja u Norveškoj, Švedskoj i slično, sa primanjima u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj... I to je realnost.

Zvuci vam poznato?

pre 10 godina

Ma dajte molim vas, par stotina demonstranata na grad kao sto je Brisel (milion i 130 hiljada), i na drzavu kao sto je EU. Pa to nije ni kap u moru. To znaci da velika vecina podrzava EU i da je sve u redu. I ko zna ciji su to placenici, a mozda su se i napili.

fidel

pre 10 godina

Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. Mozemo, za sada da gledamo sa strane I mrzimo. Bogu hvala da imamo Vladu koja ima vise pameti od stanovnistva.PO SVIM statistickim rezultatima EVROPA JE JOS UVEK NAJBOLJE MESTO ZA ZIVOT. OCEKUJEM BAR STO MINUSA, REALNOST NEMA VEZE. Mi smo nebeski narod.

Mujo 11

pre 10 godina

Evropa je u krizi.Ne daj bože, ali istorija nas je valjda naučila da kada je Evropa u krizi, to se rešava ratom.
(Eu, 19. decembar 2013 11:23)

Evropa u krizi?! Gdje vidis to?!
Evropa mozda je malo u krizi, ali mi, iz Balkana, smo u krizi, u dubokoj krizi, a nikakve nade nema da cemo preziveti tu krizu?!
Nije ni cudno ako Evropa u "krizi" ce pokusati da resi neke stvari ratom, jer i prije je bilo opsti rat u Europu?! Ne, daj Boze da se to desi, jer ako se desi, balkanske drzave sigurno nece cekati kraj tog rata, i nece nijedna da izadje kao pobednica tog rata, kamoli kao "velesila"?!
Ali balkanci to sanjaju, cak sanjaju njihove banane drzave kao "velesile"!

Kosta

pre 10 godina

Naravno, u EU gori, a gospoda u Briselu kao da su na luksuznom brodu, naručuju šampanjac i raspravljaju o poeziji. Potpuno podržavam demonstrante i njihovu borbu za opamećivanje političara, ma čiji bili.

Mihailo

pre 10 godina

Svašta, u raju na Zemlji, tom savršenom demokratskom svetu gde se niko ne oseća odbačenim i nepoželjnim, mestu ravnom samom Olimpu kojim teku reke nektara i ambrozije, gde sunce sija snažnijim sjajem, ima problema?
Svi moji ideali su upravo srušeni, moj život nema više nikakvog smisla. Gotovo je, slomljen sam.

Kosta

pre 10 godina

Naravno, u EU gori, a gospoda u Briselu kao da su na luksuznom brodu, naručuju šampanjac i raspravljaju o poeziji. Potpuno podržavam demonstrante i njihovu borbu za opamećivanje političara, ma čiji bili.

Mihailo

pre 10 godina

Svašta, u raju na Zemlji, tom savršenom demokratskom svetu gde se niko ne oseća odbačenim i nepoželjnim, mestu ravnom samom Olimpu kojim teku reke nektara i ambrozije, gde sunce sija snažnijim sjajem, ima problema?
Svi moji ideali su upravo srušeni, moj život nema više nikakvog smisla. Gotovo je, slomljen sam.

Milan

pre 10 godina

@fidel: pa dobro čoveče, hoćeš li ikada shvatiti da nikada ne može biti isti standard života u Z.Evropi i USA, i u ostatku sveta? zaboga, ulazi li ti u glavu da je njihov dobar život uslovljen našim lošim životom. razumeš li ti da je neoliberalni kapitalizam uzimanje od siromašnih i davanje bogatima? da li ti je jasno da niko nema šanse u konkurentskoj utakmici sa finansijskim gigantima sa Zapada? pada li ti na pamet šta je razlog postojanja carina, osim da tebe spreče da kupiš Ikea nameštaj? jel kapiraš ti nešto, aloooo, jel ti se prekinula žica!?

fidel

pre 10 godina

Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. Mozemo, za sada da gledamo sa strane I mrzimo. Bogu hvala da imamo Vladu koja ima vise pameti od stanovnistva.PO SVIM statistickim rezultatima EVROPA JE JOS UVEK NAJBOLJE MESTO ZA ZIVOT. OCEKUJEM BAR STO MINUSA, REALNOST NEMA VEZE. Mi smo nebeski narod.

Realnost

pre 10 godina

@fidel Da, i u Srbiji je prosečna plata 43000, a ti prođi Srbijom pa vidi koliko ljudi ima takva primanja. Ne možeš porediti primanja raznoraznih direktora, članova upravnih odbora itd. sa primanjima prosečnog građana Srbije, kao i primanja u Norveškoj, Švedskoj i slično, sa primanjima u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj... I to je realnost.

Ivanushka Durachok

pre 10 godina

Putin, Janukovic i Lukashenko, hitno da odu u Brisel da pruze podrsku demonstrantima u njihovoj pravednoj borbi za demokratiju, da razviju satorsko naselje, da skrenu paznju Olandu, Merkelovoj i Kameronu na postovanje prava mirnog okupljanja i iznosenja misljenja, da ih upozore da ni po koju cenu ne smeju da primene silu prema miroljubljivim nicim neizazvanim i dosad nezapamcenim demonstrantima, i da ponude svoje dobre usluge u posredovanju izmedju sukobljenih frakcija...

Mujo 11

pre 10 godina

Evropa je u krizi.Ne daj bože, ali istorija nas je valjda naučila da kada je Evropa u krizi, to se rešava ratom.
(Eu, 19. decembar 2013 11:23)

Evropa u krizi?! Gdje vidis to?!
Evropa mozda je malo u krizi, ali mi, iz Balkana, smo u krizi, u dubokoj krizi, a nikakve nade nema da cemo preziveti tu krizu?!
Nije ni cudno ako Evropa u "krizi" ce pokusati da resi neke stvari ratom, jer i prije je bilo opsti rat u Europu?! Ne, daj Boze da se to desi, jer ako se desi, balkanske drzave sigurno nece cekati kraj tog rata, i nece nijedna da izadje kao pobednica tog rata, kamoli kao "velesila"?!
Ali balkanci to sanjaju, cak sanjaju njihove banane drzave kao "velesile"!

Gastarbajter

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

Postovani,
Nisam cest possetilac ovog sajta, ali kao neko ko zivi u inostranstvu vise od decenije, nakon procitanog vaseg komentara, moram da pojasnim neke stvari.

Prvo kada se govori o sumama zarada na godisnjem nivou u bilo kojoj zapadnoj drzavi, govori se o sumi PRE poreza. Sto znaci da se ne dobija cela pomenuta suma, vec se od te sume oduzima portez. Od prilike od te sume se dobija 30 - 32 000.

Drugo, neznam tacno koliko se krecu cene iznajmljivanja stana ili kuce u Srbiji (Beogradu) danas, predpostavljam oko 300 do 450 eura mesecno (na osnovu onoga sto sam cuo).

Ovde su od 300 - 500+ eura NEDELJNO (zavisno od regije).
Sto predstavlja 40+% od plate, a ako ste kupili stan ili kucu na morgidz odlazi oko 60+% plate. Ponavljam nedeljno.

Plus racuni, i to ako nemate dece, ako imate to je onda plus, plus hrana, plus prevoz, itd.

Elem, apsolutno nemam nameru da se vracam, da odgovorim na ne postavljano pitanje, jer mislim da je i pored toga ovde perpektivnije, ALI razlika u primanjima NI PRIBLIZNO NIJE ONOLIKA KOLIKO VI ZELITE DA PREDSTAVITE (40 000: 7 000).

Molim vas da imate to na umu, kad vam dodje rodjak ili prijatelja iz inostranstva, da ovde ne lezimo na patrama i da ne beremo pare sa drveta.

Eto samo toliko.
Malo cinjenica.
Pozdrav.

Bin SR

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000
hahahahah

Zvuci vam poznato?

pre 10 godina

Ma dajte molim vas, par stotina demonstranata na grad kao sto je Brisel (milion i 130 hiljada), i na drzavu kao sto je EU. Pa to nije ni kap u moru. To znaci da velika vecina podrzava EU i da je sve u redu. I ko zna ciji su to placenici, a mozda su se i napili.

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Udruženi sindikati, radnici, mladi, potrošači, feministkinje, seljaci, zaključili su da je ovaj samit ilegalan zato što je u službi banaka, multinacionalnih kompanija i naoružavanja", rekao je generalni sekretar sinidkata CNE Felipe Vankeirsbilk.
Само напред и што пре срушите са власти ту пљачкашку багру, заплените им опљачкано и стрпајте их у затвор да тамо науче нешто корисно да раде, а не да вековима пљачкају становнике планете! Нека заигра мечка Божана и у вашем дворишту, а не у Србији, Сирији, Украјини, Авганистану, Либији, Ираку, Египту... Играј Божано, суз мори.......! Полицијо само демократски и пажљиво према демонстрантима, немој некога да сте повредили или ухапсили има да вам уведемо санкције, да вам запленимо капитал у нашим банкама, да вас предамо хашком суду да вам суди због претеране употребе силе над мирним демонстрантима! Што волим демократију, слободу и људска права на делу, ма више од леба!

napoleon

pre 10 godina

@Bojan

Izvini ali to nije odgovor na postavljano pitanje.
Pitanje je bilo, dali Buari i Rumuni imaju prosecnu platu od 40 000 dolara po glavi stanovnika, "kao sto je prosek u EU".
Da ili Ne.

I jos jedno pitanje,
Kad Srbija jednom udje u EU, sta mislis, da ce imati standard jedne Nemacke (od 50 000 000 stanovnika), Francuske ili cemo biti blizi po stsandardu sa Bugarskom ili Rumunijom danas?
Ajde STA MISLIS??

A koju cenu mi placamo za ulazak u EU u odnosu na BLG i RU.
Ima vremena postgavljacemo mi ovo pitanje jos.

Gastarbajter

pre 10 godina

@Amsterdam,

Postovani,

Ne znam kako je u Amsterdamu, sto se tice cena, ali znam koliko je u Londonu i Sidneju. U Sidneju gde boravim trenutno, u sabrbu gde sam na oko 26 Kilometara od centra Sidneja, sto je od 35 do 40 minuta voznje metroom (da napomenem da Sidnej ima 4 do 5 000 000 stanovnika (skoro kao CELA Srbija), ne znam koliko ima Amsterdam), i NEDELJNA renta za DVOSOBNAN stan me kosta 400Eura, ponavljam NEDELJNO. Jer se sve racuna nedeljno kako rente i racuni tako i plate, eventualnio dvonedeljno (forthnightly).

Racuni za hranu za mene samca su oko 200 opet NEDELJNO. i to nista posebno. Voca povrca, Mesa, i suvog mesa za dorucak i vecaru.

Struja, zimska tarifa oko 200, a letnja oko 250- 300 zbog erkondisna jer temperature idu od 35 - 42 stepena celzijusa od Decembra do februara.

Nedeljna karta za metro je 40, ... itd da ne nabrajam dalje.

Sto se tice centra Londona tamo je jos gore.

Elem, poenta je bila, ovde se ne lezi na parama, nego se one krvavo zaradjuju, a ti ako ih zaradjujes "lako" ako je kod tebe u Amserdamu sve jeftino, a velika plata, svaka cast.
Nadam se da tvoja familija I prijatelji znaju da lezis na parama, I da ih beres sa drveta.

Sto kaze Engleska poslovovica: "Stavi pare gde sejes reci" (u slobodnom prevodu).

Stvarno bih voleo da znam sa koliko para ih pomazes!!

legionar

pre 10 godina

(Mujo 11, 19. decembar 2013 12:17) Procitaj komentar pre nego sto ista kazes.Lepo je receno je EU u krizi.Ti kazes nije pa potvrdis da jeste...citaj

Bojan

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000.
"E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000hahahahah
(Bin SR, 19. decembar 2013 15:48)

Ti isti Bugari i Rumuni imaju diplo veci bdp od nas, a do skora su bili bedniji od Etiopije.To znam zato sto tamo idem vec trideset godina jnazad, i vidi se napredak.A ti sigurno nisi mako iz tog tvog seljastva i Srbendine.

Amsterdam

pre 10 godina

@ Gastbabajter O kojim cenama stanova ti pricas, nedeljno 300-500€???? Pa u Amsterdamu, na 35 min pesaka od strogog centra placamo stan 500€ MESECNO!!! Znamo mi zasto vi kukate kod rodjaka ili prijatelja kad dodjete, da imate na sta da se vadite zasto ne pomognete tim ljudima da I oni vide malo normalnog zivota. Cast izuzecima, ali vecina vas samo kuka kako ima je tamo tesko a slabo ko se vratio u ovaj pakao.

fidel

pre 10 godina

Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. Mozemo, za sada da gledamo sa strane I mrzimo. Bogu hvala da imamo Vladu koja ima vise pameti od stanovnistva.PO SVIM statistickim rezultatima EVROPA JE JOS UVEK NAJBOLJE MESTO ZA ZIVOT. OCEKUJEM BAR STO MINUSA, REALNOST NEMA VEZE. Mi smo nebeski narod.

Mujo 11

pre 10 godina

Evropa je u krizi.Ne daj bože, ali istorija nas je valjda naučila da kada je Evropa u krizi, to se rešava ratom.
(Eu, 19. decembar 2013 11:23)

Evropa u krizi?! Gdje vidis to?!
Evropa mozda je malo u krizi, ali mi, iz Balkana, smo u krizi, u dubokoj krizi, a nikakve nade nema da cemo preziveti tu krizu?!
Nije ni cudno ako Evropa u "krizi" ce pokusati da resi neke stvari ratom, jer i prije je bilo opsti rat u Europu?! Ne, daj Boze da se to desi, jer ako se desi, balkanske drzave sigurno nece cekati kraj tog rata, i nece nijedna da izadje kao pobednica tog rata, kamoli kao "velesila"?!
Ali balkanci to sanjaju, cak sanjaju njihove banane drzave kao "velesile"!

Zvuci vam poznato?

pre 10 godina

Ma dajte molim vas, par stotina demonstranata na grad kao sto je Brisel (milion i 130 hiljada), i na drzavu kao sto je EU. Pa to nije ni kap u moru. To znaci da velika vecina podrzava EU i da je sve u redu. I ko zna ciji su to placenici, a mozda su se i napili.

Mihailo

pre 10 godina

Svašta, u raju na Zemlji, tom savršenom demokratskom svetu gde se niko ne oseća odbačenim i nepoželjnim, mestu ravnom samom Olimpu kojim teku reke nektara i ambrozije, gde sunce sija snažnijim sjajem, ima problema?
Svi moji ideali su upravo srušeni, moj život nema više nikakvog smisla. Gotovo je, slomljen sam.

Bojan

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000.
"E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000hahahahah
(Bin SR, 19. decembar 2013 15:48)

Ti isti Bugari i Rumuni imaju diplo veci bdp od nas, a do skora su bili bedniji od Etiopije.To znam zato sto tamo idem vec trideset godina jnazad, i vidi se napredak.A ti sigurno nisi mako iz tog tvog seljastva i Srbendine.

Amsterdam

pre 10 godina

@ Gastbabajter O kojim cenama stanova ti pricas, nedeljno 300-500€???? Pa u Amsterdamu, na 35 min pesaka od strogog centra placamo stan 500€ MESECNO!!! Znamo mi zasto vi kukate kod rodjaka ili prijatelja kad dodjete, da imate na sta da se vadite zasto ne pomognete tim ljudima da I oni vide malo normalnog zivota. Cast izuzecima, ali vecina vas samo kuka kako ima je tamo tesko a slabo ko se vratio u ovaj pakao.

Milan

pre 10 godina

@fidel: pa dobro čoveče, hoćeš li ikada shvatiti da nikada ne može biti isti standard života u Z.Evropi i USA, i u ostatku sveta? zaboga, ulazi li ti u glavu da je njihov dobar život uslovljen našim lošim životom. razumeš li ti da je neoliberalni kapitalizam uzimanje od siromašnih i davanje bogatima? da li ti je jasno da niko nema šanse u konkurentskoj utakmici sa finansijskim gigantima sa Zapada? pada li ti na pamet šta je razlog postojanja carina, osim da tebe spreče da kupiš Ikea nameštaj? jel kapiraš ti nešto, aloooo, jel ti se prekinula žica!?

Bin SR

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

E, aj ti lepo stani u red za tih tvojih 40000 pa kad ih dobijes javi i drugima ... budi drug. E ... a jel i Rumuni i Bugari imaju po 40000
hahahahah

Kosta

pre 10 godina

Naravno, u EU gori, a gospoda u Briselu kao da su na luksuznom brodu, naručuju šampanjac i raspravljaju o poeziji. Potpuno podržavam demonstrante i njihovu borbu za opamećivanje političara, ma čiji bili.

Ivanushka Durachok

pre 10 godina

Putin, Janukovic i Lukashenko, hitno da odu u Brisel da pruze podrsku demonstrantima u njihovoj pravednoj borbi za demokratiju, da razviju satorsko naselje, da skrenu paznju Olandu, Merkelovoj i Kameronu na postovanje prava mirnog okupljanja i iznosenja misljenja, da ih upozore da ni po koju cenu ne smeju da primene silu prema miroljubljivim nicim neizazvanim i dosad nezapamcenim demonstrantima, i da ponude svoje dobre usluge u posredovanju izmedju sukobljenih frakcija...

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Udruženi sindikati, radnici, mladi, potrošači, feministkinje, seljaci, zaključili su da je ovaj samit ilegalan zato što je u službi banaka, multinacionalnih kompanija i naoružavanja", rekao je generalni sekretar sinidkata CNE Felipe Vankeirsbilk.
Само напред и што пре срушите са власти ту пљачкашку багру, заплените им опљачкано и стрпајте их у затвор да тамо науче нешто корисно да раде, а не да вековима пљачкају становнике планете! Нека заигра мечка Божана и у вашем дворишту, а не у Србији, Сирији, Украјини, Авганистану, Либији, Ираку, Египту... Играј Божано, суз мори.......! Полицијо само демократски и пажљиво према демонстрантима, немој некога да сте повредили или ухапсили има да вам уведемо санкције, да вам запленимо капитал у нашим банкама, да вас предамо хашком суду да вам суди због претеране употребе силе над мирним демонстрантима! Што волим демократију, слободу и људска права на делу, ма више од леба!

Realnost

pre 10 godina

@fidel Da, i u Srbiji je prosečna plata 43000, a ti prođi Srbijom pa vidi koliko ljudi ima takva primanja. Ne možeš porediti primanja raznoraznih direktora, članova upravnih odbora itd. sa primanjima prosečnog građana Srbije, kao i primanja u Norveškoj, Švedskoj i slično, sa primanjima u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj... I to je realnost.

Gastarbajter

pre 10 godina

@fidel :"Raduj se Srbijo. U CELOJ EU , prosecan godisnji dohodak , po glavi stanovnika 40 000hiljada dolara, u Srbiji 7000. "

Postovani,
Nisam cest possetilac ovog sajta, ali kao neko ko zivi u inostranstvu vise od decenije, nakon procitanog vaseg komentara, moram da pojasnim neke stvari.

Prvo kada se govori o sumama zarada na godisnjem nivou u bilo kojoj zapadnoj drzavi, govori se o sumi PRE poreza. Sto znaci da se ne dobija cela pomenuta suma, vec se od te sume oduzima portez. Od prilike od te sume se dobija 30 - 32 000.

Drugo, neznam tacno koliko se krecu cene iznajmljivanja stana ili kuce u Srbiji (Beogradu) danas, predpostavljam oko 300 do 450 eura mesecno (na osnovu onoga sto sam cuo).

Ovde su od 300 - 500+ eura NEDELJNO (zavisno od regije).
Sto predstavlja 40+% od plate, a ako ste kupili stan ili kucu na morgidz odlazi oko 60+% plate. Ponavljam nedeljno.

Plus racuni, i to ako nemate dece, ako imate to je onda plus, plus hrana, plus prevoz, itd.

Elem, apsolutno nemam nameru da se vracam, da odgovorim na ne postavljano pitanje, jer mislim da je i pored toga ovde perpektivnije, ALI razlika u primanjima NI PRIBLIZNO NIJE ONOLIKA KOLIKO VI ZELITE DA PREDSTAVITE (40 000: 7 000).

Molim vas da imate to na umu, kad vam dodje rodjak ili prijatelja iz inostranstva, da ovde ne lezimo na patrama i da ne beremo pare sa drveta.

Eto samo toliko.
Malo cinjenica.
Pozdrav.

napoleon

pre 10 godina

@Bojan

Izvini ali to nije odgovor na postavljano pitanje.
Pitanje je bilo, dali Buari i Rumuni imaju prosecnu platu od 40 000 dolara po glavi stanovnika, "kao sto je prosek u EU".
Da ili Ne.

I jos jedno pitanje,
Kad Srbija jednom udje u EU, sta mislis, da ce imati standard jedne Nemacke (od 50 000 000 stanovnika), Francuske ili cemo biti blizi po stsandardu sa Bugarskom ili Rumunijom danas?
Ajde STA MISLIS??

A koju cenu mi placamo za ulazak u EU u odnosu na BLG i RU.
Ima vremena postgavljacemo mi ovo pitanje jos.

legionar

pre 10 godina

(Mujo 11, 19. decembar 2013 12:17) Procitaj komentar pre nego sto ista kazes.Lepo je receno je EU u krizi.Ti kazes nije pa potvrdis da jeste...citaj

Gastarbajter

pre 10 godina

@Amsterdam,

Postovani,

Ne znam kako je u Amsterdamu, sto se tice cena, ali znam koliko je u Londonu i Sidneju. U Sidneju gde boravim trenutno, u sabrbu gde sam na oko 26 Kilometara od centra Sidneja, sto je od 35 do 40 minuta voznje metroom (da napomenem da Sidnej ima 4 do 5 000 000 stanovnika (skoro kao CELA Srbija), ne znam koliko ima Amsterdam), i NEDELJNA renta za DVOSOBNAN stan me kosta 400Eura, ponavljam NEDELJNO. Jer se sve racuna nedeljno kako rente i racuni tako i plate, eventualnio dvonedeljno (forthnightly).

Racuni za hranu za mene samca su oko 200 opet NEDELJNO. i to nista posebno. Voca povrca, Mesa, i suvog mesa za dorucak i vecaru.

Struja, zimska tarifa oko 200, a letnja oko 250- 300 zbog erkondisna jer temperature idu od 35 - 42 stepena celzijusa od Decembra do februara.

Nedeljna karta za metro je 40, ... itd da ne nabrajam dalje.

Sto se tice centra Londona tamo je jos gore.

Elem, poenta je bila, ovde se ne lezi na parama, nego se one krvavo zaradjuju, a ti ako ih zaradjujes "lako" ako je kod tebe u Amserdamu sve jeftino, a velika plata, svaka cast.
Nadam se da tvoja familija I prijatelji znaju da lezis na parama, I da ih beres sa drveta.

Sto kaze Engleska poslovovica: "Stavi pare gde sejes reci" (u slobodnom prevodu).

Stvarno bih voleo da znam sa koliko para ih pomazes!!