Ponedeljak, 27.08.2012.

08:20

Zaustavljeno širenje požara na Tari

Vatrogasci zaustavili širenje požara na Tari, ali ga nisu ugasili. Premijer Ivica Dačić, tokom obilaska Zaovine, rekao da je najvažnije da nema ljudskih žrtava.

Izvor: B92

Zaustavljeno širenje požara na Tari IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 21:45

Eto vi ste ponudili rešenje...to je očigledno i po ceni i po mogućoj efikasnosti po našoj topografiji i po mogućnosti višenamenske upotrebe helikopter kamov ka32.
Para bi trebalo da bude za dovoljan broj ovih helikoptera jer je realno da se očekuje da ćemo ovakve sušne sezone sa većim brojem istovremenih velikih požara (tara, kopaonik, zlatibor...) imati redovno sledećih godina pa će šteta da višestruko nadmaši cenu ovih helikoptera.
Čekati svemoćnog Iljušina 76 da prekasno dodje iz Rusije, da ne može da leti zbog jutarnje magle...nije rešenje. Helikopteri su mogli da se bore sa vatrom i da reše većinu problema i pre njegovog dolaska.
Takodje i priča da je ovo ekstremna situacija (više istovremenih požara) ne pije vodu, jer uvek treba biti spreman za najgori scenario to jest veliki broj simultanih požara u sezonama koje dolaze što nam tužna realnost i dokazuje.
Znači sve u svemu trenutna strategija u ovakvim situacijama je...improvizuj i snadji se kako znaš...najčešće tražeči pomoć od Ruja...a to je komedija a ne startegija.

dragan

pre 11 godina

Ma kakvi kanaderi ,od njih slaba vajda u Srbiji,nama treba nekoliko mi17 koji će osim pozara da obavljaju i druge poslove,interesantno je videti da najviše komentarišu ljudi koji veze nemaju ni sa avionima ni sa pozarima.

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци нису БЕСКОРИСНИ (тако сте их Ви назвали?!), јер су избацили неколико стотина тона воде и имали више налета данас. (Сам сам имао прилику да посматрам дејство Иљушина-76 2007. у близини Беле Паланке, када је пожар у потпуности угашен искључиво захваљујући његовом ангажовању, односно томе што је у могућности да избаци водени млаз дужине читавих 600 метара у само 1 налету!) Иначе, Иљушин је у Србију стигао тек јуче око пола 3, те није могао да учествује читав дан у гашењу, па је потпуно беспредметно упоређивати га са целодневним деловањем 6 хрватских Канадера који се допуњавају слетањем на морску површину, при чему само делимично могу напунити резервоаре и понети, на тај начин, десетак пута мање воде од Иљушина. Беријев такође има могућност пуњења воде директно са водене површине, попут Канадера, при чему има ДУПЛО већи капацитет. То је демонстрирано прошле године на Облачинском језеру крај Ниша. Хеликоптер Камов Ка-32 може да понесе скоро исто толико воде колико и Канадер, а може своје ведро пунити и на, рецимо, Морави, па има знатно већу учинковитост од, за наше услове, неадекватних Канадера. Само један Камов имао је овог августа више стотина налета. (Интересантно је да СВЕ земље које поседују Канадере имају излаз на море.) Беријев, Иљушин и Канадер су поприлично скупи, за разлику од хеликоптера. Најоптималније решење за нас био би Камов Ка-32, кога имају и земље попут Канаде, Швајцарске, Португала, Шпаније, Јапана, Јужне Кореје, Турске, Јужне Африке...

borchaSRS

pre 11 godina

Opet ovi rusofobi, pa sam iljusin u 3 navrata moze izbaciti vasih latinskih 390 vodenih bombi. A sto se tice kanadera ni oni nemogu u samostalnom punjenu vodom, dakle sletanjem na vodenu povrsinu da napune pun kapacitet spremnika ko na kopnu, a kad je uzburkano more neupotrebljivi su.Iljusin se na kopnu moze napuniti za 20 minuta.

trla baba lan

pre 11 godina

Rusifili,anglofili...kao u filmu 3 karte za Holivud...sto rece onaj u filmu ti Rusiju sanjas a ja u Americi zivim...uzgred moze li neko da navede ime neke svetski poznate ruske firme a da nije Gazprom jer je to priroda dala i da nije Lada za koju su svi culi a svi i znamo kakva su im auta u odnosu na ostale svetske proizvodjace?

ja ne znam

pre 11 godina

Sta me briga gde gori. Izgorelo nam sve, devizna štednja, diplome, posao, brakovi, deca nam izginula po ratovima, ma gde da podješ gori-doktoru, sudiji, carini, policiji, učitelju. A mi raspravljamo o ruskim avionima. Za ime Boga! Neka gori i mi izgaramo!

zivojin

pre 11 godina

(dvds, 27. avgust 2012 19:13)
IL - 76, nosi 42 tone vode, cevi puni za 15-20 minuta, maksimalna brzina 950 km/h
Kanader, kada uzima vodu sa povrsine nosi oko 5 tona vode, maksimalna brzina 290 km/h. Cena eksploatacije neuporedivo veca od helikoptera koji imaju vecu sposobnost gasenja pozara.Cak 11 x je jeftinije gasiti helikoprerima.
Srbiji ne trebaju kanaderi, trebaju helikopteri koji bi pored gasenja pozara bili korisceni i u druge svrhe.
Ovo trenutno u Srbiji je ekstremno, tesko i IL izlazi na kraj, a kamoli ti avioncici.

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44

A što to ruski mlaznjaci nisu beskorisni...jel to što su "ruski" možda?
Avion može da ima i trilion litara vode kapaciteta...ako ne može efikasno da se napuni i ima veliki broj letova... onda je samo beskorisna gomila gvoždja za našu topografsku situaciju. Eto vam primer juče je leteo samo jednom i imao samo jednu vodenu bombu...na drugoj strani Hrvati juče više od 390 pražnjenja...pametnom čoveku sve jasno.
Naša vatrogasna logistika: NULA...hvala master Dačiću.

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44)

Ruski mlaznjak je verovatno neadekvantan jel ne može efikasno i brzo da se puni vodom i da ima veliki broj pražnjenja odnosno izbacivanja vode u regionima gde je požar...verovatno mora uvek nazad na aerodrom pa na punjenje vodom što je najsporija opcija...verujem da to nije najefikasniji način za koji je on projektovan za punjenje vodom...za takav mlaznjak mi nemamo dovoljno veliku vodenu površinu u centralnoj Srbiji gde bi on mogao da porine i bezbedno napuni rezervoare....to je očigledno iz ove katastrofe.

Nemanja

pre 11 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Pre 8 dana, u proslu nedelju sam bio na Tari i video da se jedno brdo pusi. Sledeci dan se malo vise pusilo, pa vise i vise svakim danom. Poceli su da gase helikopterima u cetvrtak ujutru, tj 5 dana od izbijanja pozara. Da li mora da se ceka da se zapali pola planine da bi neko dosao to da gasi?

Miki iz Nis

pre 11 godina

Ljudi, Iljusin je poleteo 3x-4x od podneva do sada (18:13). Poleti, nema ga skoro sat vremena, dodje na aerodrom, napuni se za 15-20 min i ide ponovo. Gledam ga kao na dlanu. Leti masina, ali, izgleda da mnogo gori. Mnooogoooo....
Drz' te se ljudi!

Priboj

pre 11 godina

Čitajući ove komentare zapanjen sam kakvih mi "stručnjaka" imamo!Koliko je gluposti ovde izrečeno mislim da ni ovaj ruski avion,što nosi 42 t vode,ne bi mogao da ponese!A informacija za ove što kažu da se pokvario ovaj ruski avion i da ne leti,oko 17 i 15 h iznad Priboja je preleteo avion i odleteo u pravcu Tare!To je danas drugi put da nadleće Priboj!

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци су све, само не бескорисни. Бескорисно и бесмислено је просипање памети од стране свих нас коментатора на овој теми...

sumadinka

pre 11 godina

gdjo Katarina bice da ste omasili temu pozari su u pitanju a ne akcija protiv pusenja. Vidi se da ste veoma neupucena osoba gori na mestima gde nemoze da kroci ljudska noga o cemu vi pricate uzrok pozara u planinskim mestima moze da bude prouzrokovan nizom situacijsma

Belijev - 200

pre 11 godina

Predvidjen je za male pozare i pozare koji tek pocinju.A 1000 hektara i nije bas tako malo.
Strucnjak za pozare nisam, ali vidim da se u normalnom svetu ne gase vodom,nego nekim specijalnim prahom.

dvds

pre 11 godina

Pa deo drugi: Sreća ili nesreća da sam juče bio u blizini Zaovina i jezera i video kako je to izgledalo...taj ruski mlaznjak je nadleteo jednom i ispustio vodu samo jednom u popodnevnim satima i to je to...više je nego jasno da on nije adekvatan za srpske terene...evo čitam neki Hrvat ovde navodi citat iz njihovih novina...oni imali više od 390 vodenih bombi u toku jednog dana...šta reći...sramota....Posle neki individualni bageri juče popodne, svakih sat dva, ono kao dobrovoljna akcija krenuli ka požaru...sve je to tužna improvizacija.
A onda nakon te navodne vanredne sednice Vlade sinoć zbog požara...oni, to jest Vlada, poslali gomilu beskorisnih vozila Ibarskom magistralom...sve je blještalo od rotacionih svetala...kolone i kolone...a u kolonama samo džipovi...stari ruski kamioni...gomila beskorisne gvoždjurije od koje se jedan deo i pokvario usput i stajao po parkinzima...da li su i stigli do Zaovina...samo mazanje očiju ljudima.
Na ovom primeru...Niša i tog centra i ove katastrofe...bojim se vidim kako će Dačić da ruinira to jest vodi zemlju....mogao bi slobodno da da ostavku samo na ovom slučaju...šta će on dole sada...da se slika po zgarištima za novine?
Strategija odmah i sad...pa onda kupovina...s obzirom na teren i kapacitete vode koja treba da se ekspaltiše za ove situacije...ili helikopteri ili adekvatni avioni...ne da buljimo u nebo a popovi zovu kiše a beskorisni mlaznjaci da nam lete čak iz Rusije...sramota i glupost jedne zemlje.

dvds

pre 11 godina

Deo prvi: Nije potrebno da je čovek ekspert pa da zna da je za ovakve situacije masovnih letnjih požara na raznim lokacijama potrebna prvenstveno strategija, a više je očigledno da je mi nemamo.
Ako nam je strategija da nam masovne šumske požare gase Rusi i njihovih par aviona onda treba ustanoviti kako, i da li uopšte, oni to mogu efikasno da urade. Pre par godina Dačić se busao tamo u Nišu kad je taj centar za brza dejstva osnovan a sad vidimo...propast.

borchaSRS

pre 11 godina

Ovim Rusofobima i atlantistima prvo mora da se kaze koliko su bili efikasni vasi zapadni prijatelji u pomoci i gasenju pozara. zatim iljusin se puni na zemlji sa 42 tone vode sto je otprilike 10+ kanadera, A berijev se moze puniti i na zemlji i vodenim povrsinama, ali kad se puni na vodenim povrsinama kapacitet mu je manji kao i kanaderima.

Oddball

pre 11 godina

@ vatrogasac sam.
Jesi vatrogasac ali o avionima i vazduhopolovstvu pojma nemas. Berijev 200 je avion koji moze sletati na vodu i na kopno.
Da pojasnim http://www.beriev.com/eng/Be-200_e/Be-200_e.html

Katarina

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da su vrlo cesto pozari rezultat nepaznje, bacanje neugasenog pikavca. Pusaci su
neodgovorni prema sebi i drugima, ali bi im trebalo pomoci da promene navike, pa predlazem da se na cigarete uvede poseban porez koji bi isao u fond borbe protiv pozara. Izracunajte koliko kosta mesecno ta pusacja navika, pa pomnozite sa brojem pusaca u Srbiji ( oko 40 % od ukupnog broja odraslih ), tako da se za tih desetak miljardi godisnje moze kupiti jos nekoliko aviona.

vatrogasac sam

pre 11 godina

ljudi moji pročitajte stranice sinadikata vatrgogasaca srbije - fali vam ljudi i opreme. ulagali ste u migove i tenkove a ne vatrogasnu opremu... kako berijev može slijetati na vodenu površinu a ima mlazni motor??? ma dajte izgorjet će vam sve dok laprdate. lijepo pošaljite mlade vatrogasce u hrvatsku na školovanje, nabavite nova vozila (samo ne ruska) i 10-tak helikoptera. potpišite sporazum o zaštiti od požara kao što ga imaju hrvati, bosanci i crnogorci i mirnije spavajte. ne morate zvati ruse za svaku stvar. tragično, zaista!

Choban

pre 11 godina

Ponovo komentatori FILOZOFIRAJU, neko reče GDE MOGU DA SE PRIJAVIM KAO DOBROVOLJAC ALOOO!? Gore naše šume. Potrebno je organizovati centar koji će koncentrisati i organizovati sve ljude 'dobrovoljce' koji hoće, mogu ili imaju vremena da pomognu!? Sam sam bio u situaciji da hoću i mogu pomoći a nemam se kome javiti, a kada ponudim pomoć reakcija je "ko je tebe zvao ,šta ti hoćeš"

Razmislite o tome, imamo i sretstva i volje i želje, ali nema organizacije, samo kukanje i filozofiranje!?

Nikola

pre 11 godina

Tara ima prirodna bogatstva kakva retko koja planina u Evropi poseduje. Nadam se da nisu previse ugrozena, iako je to strasan pozar. Drzava treba da uradi sve moguce da tamo opet bude suma kakva je bila pre.

jozoHR

pre 11 godina

evo kako je u HR primjer subota 25, a i danas je ludilo.
sve što leti u je u zraku pa opet gori
"U subotu, 25. kolovoza, šest Canadaira, četiri Air Tractora i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1 bili su angažirani na devet različitih požarišta, i to u području između Topola i Imotice, u području Pazariškog Bakovca kod Kosinja, kod Režića Staja na Svilaji, u području Baljaka na Svilaji, u području Baderne kod Poreča, kod Dicma, u području Sadina sjeverozapadno od Kaštela, u području Galižane kod Vodnjana i kod Prugova. Zrakoplovi protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH na požare su u subotu ukupno ispustili 394 vodene bombe, odnosno 1928 tona vode i pritom ostvarili 47 sati i 40 minuta leta.
"

link http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/vijesti/protupozarne-snage-tijekom-vikenda-na-trideset-pozarista.html

miroslav

pre 11 godina

pod hitno za sve elekstonske medije dajte nalog da se svakih pola sata
emituju klipovi:
-ne bacajete opuške, čikove od cigara
-ne ložite roštilje na otvorenom
-ne palite strinšta na +40
ljudi moji zapalismo Srbiju i 99% ljudiska nemar,mentalna retardiranost..
pa šta nam osta od srpskih šuma.....
šta mislite da će nam sve ruski avioni ugasiti
mislim da su i oni shvtili da ovde imaju posla sa ''teškim gradjanima''
pa juče sam se vraćao iz Kruševca,ispred kamion i izbacuje čik od cigare na suprotnu stranu''ispor nabačaja''
masovni nalet idiotizma...
seoske prodavnice koje su 20-30 km od grada u brdskim zabitima su ustvari i kafane koje rade do zore..
pune lokalnih pijanca,protuva..koje kada krenu u zoru baljezgaju iz sve glasa,bacaju užarene opuške...
da ne pričam o pucnjavma iz pištolja preko noći,urlanja u jarugama,zabranima...pretnjama
lokalino seosko stanovništvo ima strah da nazove policiju jer kada dodju uvek se nadje neki policajac koji kaže ko je prijavio ili ove protuve imaju krtice pa brzo saznaju,a ne isključuje sa da neko ima svog u policiji i onda je taj nesrećnik najebao samo tako od pljuvanja,pretnji ...,jer oni obično su ostali 1-2 po kučama.
to je balsamovanje alhoholom..,pa kurve...
pa pavijani imaju red.
vi se čudite kada Vam ovo pišem ali ovo je itina i slika Srbije i zabitih sela.
i zato gorimo i ko zna šta su te protuve još spremne da urade.
neka sam lud što ovo pišem ali OVO JE ISTINA

Marko

pre 11 godina

Bojan-"strucnjak,"
Niste shvatili poentu zbog koga sam dao komentar.Svejedno je kanader Berijev ili bilo sta sto leti, brzo i efikasno gasi pozar samo da ga imamo, da je nase i da nikog ne molimo. Nazovi strucno polemisanje nece ugasiti pozare.
I Zavinsko jezero nije bara,malo se informisi(Google Earth,Wikipedia)
ZAOVLJANAC

mvl

pre 11 godina

@Marko

"Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta"

Ovo nikako nije tačno. Kanaderu je potrebna mnogo veća vodena površina sa mnogo povoljnijom okolnom konfiguracijom. Taj preskupi avion bi morao vodom da se tankira na samom aerodromu (pri čemu ima i veći kapacitet), ali u tom slučaju, daleko je od efikasnosti. Upravo ovakvom terenu, gde postoje mala jezera sa oštrim okolnim liticama namenjeni su helikopteri. Ono što mene interesuje, jeste zašto se ne koriste Dromaderi koji su, iako malog kapaciteta, uspešno gasili požare u Crnoj Gori i Grčkoj, a mogli bi da koriste aerodrom Ponikve koji se nalazi na manje od 30 km od Zaovina?

ivan vukicevic

pre 11 godina

"...na Taru stiže i premijer Ivica Dačić". Hm, pa šta on tu može pametno da uradi? Da uhapsi vatru, ili Bogu Vatre da ponudi mesto u vladi a ovaj zauzvrat da ugasi sve svoje požare! Mislim ne razumem ...
"Da je meni vlast "(na šta prirodno pretendujem u svojim snovima kao svaki zdrav i odraso Srbin) ja bih uradio sledeće da se požari odmah ugase:
- naredio bih da se sve zalihe piva i pečenja(može i crevca na žaru)hitno iz svih pečenjara i restorana usmere ka mestima požara
- naredio bih svim devojkama koje se "pale" na uniformu da poitaju na zborna mesta vatrogasaca i dobrovoljaca
I svim jedinicama vatrogasaca bih reko : "Sokolovi moji, moja vatrogasna snago, ko prvi ugasi požare dobija sve što ovde vidi i što mu srcu drago ! Živela Srbija!" ih, već vidim kakav bi jamparac nastao
Ma idi bre, tabanima bi to ugasili ... kakvi kanaderi, kakvi bakrači...
Al ne znaju danas ovi šta vole mladi vatrogasci, kome je bre još do govora... ma idi !

Predrag

pre 11 godina

Dali neko zna koliko ljudi iz srbija šuma trenutno dežura na osmatračnicama , ako ih uopšte ima? Neodgovorni jesmo, ali to ne znači da oni koji su zaduženi za protiv pžarno delovanje treba na sede i kukaju.Što se tiče pruga (protiv požarnih) na Suvoboru ih nema a i putevi (šumski )odavno su zarasli u nisko rastinje travu .Apel svim građanima čuvate prirodu jer ako to budemo očekivali od Dačića , Mr.Ilića i njima sličnih cela Srbija može da izgori a oni će i dalje slaviti uspehe u gašenju . NEK nam je BOG u pomoć ovi nam sigurno ne mogu pomoći!!!

Marko

pre 11 godina

Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?
Zaovljnac

Bojan

pre 11 godina

`Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?`

Zaovljnac`
Zaovljanac, i Canadair CL-215 i Berijev BE 200 mogu da slete na vecu vodenu povrsinu, ali ne i na svaku baru. Hvala onima koji su besplatno poslali svoja 3 vazdihoplova (placamo samo gorivo i vodu), a ne kao NATO prijatelji koji su prosle godina pomofli Crnoj Gori sa jednim helikopterom za gasenje, a posle im ispostevili racun kao da radi na tecno zlato. Zbog toga su ove godina i odbili njihovu `pomoc `za gasenje.

I sto se tice ekonomicnosti. Canadair CL-215 nosi 5,5 T vode a helikopter KA 52 5 T, i moze da napuni vedro neposredno blizu pozara.

Anon

pre 11 godina

Beriev 200 je prošle godine zahvatao vodu sa Oblačinskog jezera kod Niša, bez sletanja na aerodrom. Ne treba, nadam se, više ni naglašavati da Berijev 200 može da ponese DUPLO više vode od Kanadera.

Ne diraj moj igračke

pre 11 godina

Ne znam o kakvim potpaljivačima govorite, to je čista paranoja. Predrag Marić je rekao da je požar mogla izazvati varnica iz voza! Klima se menja rapidno, ne može vozić iz 19. veka u 21. veku!

e srbijo, jadna li si sa ovakvima

pre 11 godina

(podanik, 27. avgust 2012 13:29)
I sada treba sve iz pocetka, o kanaderima, helikopterima, berijevu200, Il 76. pa dokle? Uzmite knige u reuke i ucite, posle toga pisite.

MD

pre 11 godina

Oba ruska aviona dejstvuju. Naravno da se nijedan nije pokvario. Ne znam odakle vam takve dezinformacije. Problem je u tome što je u Srbiji trenutno veliki broj lokacija zahvaćen požarom. Berijev 200, koji inače može da ponese 12 tona vode, duplo više od Kanadera, može da se, poput Kanadera, dopunjava vodom sa velikih vodenih površina, bez sletanja na aerodrom. Iljušin 76 to ne može, ali može da ponese čak 42 tone vode, dakle čak 7 puta više od Kanadera.

Yps

pre 11 godina

@brainwash: Vaš nik mnogo govori, ali ipak: 2 ruska aviona gase požar 2 dana, a znate li koliko aviona i helikoptera i koliko već dana i nedelja gase požare po Hrvatskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj itd? Ili to ne treba da znamo?

podanik

pre 11 godina

Ti kanaderi su jedino resenje, jer dok se natankuje ruski avion kanader obavi deset naleta. Sto je najgore ni ti dugoocekivani ruski avioni ne lete, kako javljaju mestani, citat:

"svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju.."

fak d sistem

pre 11 godina

E sad će da stane požar čim Ivica dođe. Možda da povede i pahomija ili filareta, da odrze neki ad hoc molebančić za prizivanje kiše.

Bob

pre 11 godina

Знатно боље решење од Канадера јесу руски хеликоптери Камов-32, који носе готово исто толико воде колико и Канадери. Канадери нимало не одговарају Србији, јер нема море и велика језера на кјима би Канадери безбедно могли узимати воду. Канадери би код нас морали да стално слећу на аеродром не би ли се напунили водом.

vladan

pre 11 godina

ponovo izvestaj sa tare iz zaovina, braca mi javljaju da se pozar ponovo jako rasplamsao , kuce u tripkovicima u zaoseku djuric su veoma ugrozene vatrogasci ih stite, pozar se ponovo rasplamsao od kanjona beli rzav prema mokroj gori, do 15 casova nema aviona, a vatra sve guta ponovo.... katastrofa ljudi....

Cera

pre 11 godina

U Beogradu su Dromaderi koji isto mogu da pomognu sa po svojih 1200 litara u naletu, i sigurno ta služba i hoće i želi, pozovite ih više! Zaovine su jedan od pet najlepših predela u Srbiji, nadam se da šteta neće biti velika.

Anon

pre 11 godina

Киша је падала 5-10 минута и онда је стала. Ништа од кише, а ветар дува и распирује пожаре...

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Srbija šume su odgovorna za preventivno delovanje protiv pozara ,što su ranije i radil ,a pošto su sada u velikom gubitku pozari će im dobro doći da poseku oštećena stabla (sanitarna seča)tako da srbija šume nisu na gubitku več meštani a najvše svi mi zbog ekološke katastrife. Odgovornih ima ali su oni zaštićeni ,a slikanje političara po zgarištima je jeftina reklama kao i priča o ruskim avionima. Inače ovi na vlasti su se ,davno, dogovorili sa Rusijom (GUBERNIJA) avioni ,avioni !!!

Alex

pre 11 godina

@Paja
Kao radnik Srbijasuma mogu da ti kazem da je dosta toga uradjeno. Da li je dovoljno uradjeno? Ne! I sve to pada u vodu kada imate ludake koji pale. Znaci mozete da imate ne znam sta ali ako imate nekog ko ce da podmetne pozar nista vam ne vredi. U 90% slucajeva pozare izazivaju ljudi i to uglavnom starci koji po selima pale korov i strnista. Ti ljudi posle ne budu ni procesuirani jer im se oprosti zbog starosti... u fazonu gde da sada vucemo po sudu i hapsimo senilnog starca od 85 godina. Ali to sto je taj starac zapalio 50ha borove sume to nema veze. Ono sto evidentno nedostaje to su vatrogasna vozila, ali terenska vatrogasna vozila koja mogu da se krecu po teskim terenima. Hrvati i Crnogorci imaju Mercedes Unimog kamione. Srbija to nema. Vatrogasni kamioni koje imamo ne mogu svugde da pridju. JP Srbijasume je kupilo 9 terenskih vatrogasnih kamiona pre nekoliko godina ali ne mogu 9 kamiona da se rasporede na teritoriju citave Srbije. Konkretno u mom gazdinstvu mi imamo protiv pozarne pruge u svakoj kulturi cetinara ali se vrlo cesto desava da pozar preskoci prugu izbacivanjem zapaljenih sisarki.... sto znaci da ne vredi pruga ukoliko sumari i vatrogasci odmah ne budu na licu mesta.
A to sto kazes putovanja i ostalo... sve to stoji, para u Srbiji ima samo idu na gluposti. Smem da potpisem da u ovom trnutku u Srbiji mogu da se nadju pare da se kupi 100 novih vatrogasnih kamiona ali da nikog nije briga.

KLIN

pre 11 godina

Imam nelagodan predosećaj da će mi opštinske vlasti ,ovde u Sremu, pored nedavno uvedene ekološke takse, vrlo brzo prišiti i taksu za zaštitu šuma od požara.

vladan

pre 11 godina

evo ponovo izvestaja iz zaovina sa tare, tacnije sa prve linije iz zaseoka djuric, kisa je skoro stala svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju i da se mole bogu da ne krene ludacki ponovo, moja baka, koja zivi sama i ima 86 godina ostala je 90% bez sume od koje je zivela tokom godine, i sad njoj treba da dodje dacic i da joj kaze da ce sve biti u redu i da ce pomoci drzava, malo je kasno premijeru srbije....

bezimena

pre 11 godina

Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !
(Bucko razmisljam, 27. avgust 2012 10:01)

Potpuno ste u pravu!
:)))))

Vjenceslav

pre 11 godina

Evo jedan slučaj iz hrvatskog tiska ''Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju.''
Ma što mu nije spustio tu vodenu bombu na glavu, pa nek misli da mu je Bog poslao paket. Inače ovakve bolesnike što potpaljuju požare smjestiti na sigurno na dugo godina, jer ti ljudi imaju velikih problema sa samim sobom.
Gotovo istovremeno pojavljivanje požara na više mjesta je u 90% slučajeva ljudski faktor.
Ajd ljudi držite se tamo.... Pozdrav iz HR...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

"Episkop valjevski Milutin održao je juce u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Valjevu moleban za kišu "žednoj zemlji" koja nedeljama strada od suše i beskišnih oblaka".

Da se ja pitam sada bih od SPC trazio da plati odstetu poljoprivrednicima nastaloj zbog suse kao i da nadoknadi svu stetu zbog pozara !
Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !

brainwash

pre 11 godina

Poslednje decenije svako leto ima po mesec dana tropskih vrucina i treba da kupimo avione kanader, hrvati imaju 6 komada i odlicno su se pokazali.

Kazu nema para? Ukinuti par agencija i eto para za citavu flotu!

Koliko vidimo ruski avioni se nesto nisu proslavili nazalost, a kostaju vise od kanadera. (Uz to, dati im vojnu bazu pod plastom humanitranog centra i nije bas pametnio ako mislimo u EU).

zoran

pre 11 godina

Dacicu daj pare za dva Mi17 to je 10 mil.E koliko vredi 1000ha izgorele sume. Znaci isplatice se za godinu dana a koristice narednih 20 godina. Nije to mnogo, sa nekim kreditom od brace, izadje 120 mil. din. godisnje, kao desetek jacih Audija sto kupujete. Apelujem na tebe jer ovi panduri sto gase znaju to dobro, ali valjda ne kukaju dovoljno...

vladan

pre 11 godina

upravo su mi javila braca iz Zaovina da kisa pada medjutim pozari krecu ponovo na par mesta preko kanjona beli rzav, tj. da ne sirim paniku lokalnog su karaktera,nije stihija ponovo, ali od aviona ihelikoptera ni traga ni glasa, steta je velika izgorelo je jako puno sume,od kojih su vecina stanovnistva imali kakve takve prihode, sad je na potezu drzava da li ce pomoci ili nece videcemo.... ali je sve ovo strasno

art

pre 11 godina

Hvala Bogu

Ipak... treba razraditi ozbiljnu strategiju za zastitu, jer kako se cini ovakve situacije ljeti postaju sve vise pravilo a ne izuzeci.
Moraju postojati i punktovi gdje ja kao pojedinac-volonter mogu da dodjem i pomognem.

Paja

pre 11 godina

Treba novinari da postave pitanje sta su J.P.Srbijasume uradile do sada na prevenciji od pozara koliko je podignuto novih osmatracnica, puteva za pristup pri gasenju , protiv pozarnih pruga i sl., ocigledno da to nije dovoljno i u isto vreme koliko je potroseno na razna putovanja po belom svetu da li su te pare mogle da se uloze u preventivu od pozara.

Vjenceslav

pre 11 godina

Evo jedan slučaj iz hrvatskog tiska ''Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju.''
Ma što mu nije spustio tu vodenu bombu na glavu, pa nek misli da mu je Bog poslao paket. Inače ovakve bolesnike što potpaljuju požare smjestiti na sigurno na dugo godina, jer ti ljudi imaju velikih problema sa samim sobom.
Gotovo istovremeno pojavljivanje požara na više mjesta je u 90% slučajeva ljudski faktor.
Ajd ljudi držite se tamo.... Pozdrav iz HR...

Paja

pre 11 godina

Treba novinari da postave pitanje sta su J.P.Srbijasume uradile do sada na prevenciji od pozara koliko je podignuto novih osmatracnica, puteva za pristup pri gasenju , protiv pozarnih pruga i sl., ocigledno da to nije dovoljno i u isto vreme koliko je potroseno na razna putovanja po belom svetu da li su te pare mogle da se uloze u preventivu od pozara.

zoran

pre 11 godina

Dacicu daj pare za dva Mi17 to je 10 mil.E koliko vredi 1000ha izgorele sume. Znaci isplatice se za godinu dana a koristice narednih 20 godina. Nije to mnogo, sa nekim kreditom od brace, izadje 120 mil. din. godisnje, kao desetek jacih Audija sto kupujete. Apelujem na tebe jer ovi panduri sto gase znaju to dobro, ali valjda ne kukaju dovoljno...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

"Episkop valjevski Milutin održao je juce u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Valjevu moleban za kišu "žednoj zemlji" koja nedeljama strada od suše i beskišnih oblaka".

Da se ja pitam sada bih od SPC trazio da plati odstetu poljoprivrednicima nastaloj zbog suse kao i da nadoknadi svu stetu zbog pozara !
Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !

bezimena

pre 11 godina

Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !
(Bucko razmisljam, 27. avgust 2012 10:01)

Potpuno ste u pravu!
:)))))

brainwash

pre 11 godina

Poslednje decenije svako leto ima po mesec dana tropskih vrucina i treba da kupimo avione kanader, hrvati imaju 6 komada i odlicno su se pokazali.

Kazu nema para? Ukinuti par agencija i eto para za citavu flotu!

Koliko vidimo ruski avioni se nesto nisu proslavili nazalost, a kostaju vise od kanadera. (Uz to, dati im vojnu bazu pod plastom humanitranog centra i nije bas pametnio ako mislimo u EU).

vladan

pre 11 godina

upravo su mi javila braca iz Zaovina da kisa pada medjutim pozari krecu ponovo na par mesta preko kanjona beli rzav, tj. da ne sirim paniku lokalnog su karaktera,nije stihija ponovo, ali od aviona ihelikoptera ni traga ni glasa, steta je velika izgorelo je jako puno sume,od kojih su vecina stanovnistva imali kakve takve prihode, sad je na potezu drzava da li ce pomoci ili nece videcemo.... ali je sve ovo strasno

Alex

pre 11 godina

@Paja
Kao radnik Srbijasuma mogu da ti kazem da je dosta toga uradjeno. Da li je dovoljno uradjeno? Ne! I sve to pada u vodu kada imate ludake koji pale. Znaci mozete da imate ne znam sta ali ako imate nekog ko ce da podmetne pozar nista vam ne vredi. U 90% slucajeva pozare izazivaju ljudi i to uglavnom starci koji po selima pale korov i strnista. Ti ljudi posle ne budu ni procesuirani jer im se oprosti zbog starosti... u fazonu gde da sada vucemo po sudu i hapsimo senilnog starca od 85 godina. Ali to sto je taj starac zapalio 50ha borove sume to nema veze. Ono sto evidentno nedostaje to su vatrogasna vozila, ali terenska vatrogasna vozila koja mogu da se krecu po teskim terenima. Hrvati i Crnogorci imaju Mercedes Unimog kamione. Srbija to nema. Vatrogasni kamioni koje imamo ne mogu svugde da pridju. JP Srbijasume je kupilo 9 terenskih vatrogasnih kamiona pre nekoliko godina ali ne mogu 9 kamiona da se rasporede na teritoriju citave Srbije. Konkretno u mom gazdinstvu mi imamo protiv pozarne pruge u svakoj kulturi cetinara ali se vrlo cesto desava da pozar preskoci prugu izbacivanjem zapaljenih sisarki.... sto znaci da ne vredi pruga ukoliko sumari i vatrogasci odmah ne budu na licu mesta.
A to sto kazes putovanja i ostalo... sve to stoji, para u Srbiji ima samo idu na gluposti. Smem da potpisem da u ovom trnutku u Srbiji mogu da se nadju pare da se kupi 100 novih vatrogasnih kamiona ali da nikog nije briga.

art

pre 11 godina

Hvala Bogu

Ipak... treba razraditi ozbiljnu strategiju za zastitu, jer kako se cini ovakve situacije ljeti postaju sve vise pravilo a ne izuzeci.
Moraju postojati i punktovi gdje ja kao pojedinac-volonter mogu da dodjem i pomognem.

vladan

pre 11 godina

evo ponovo izvestaja iz zaovina sa tare, tacnije sa prve linije iz zaseoka djuric, kisa je skoro stala svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju i da se mole bogu da ne krene ludacki ponovo, moja baka, koja zivi sama i ima 86 godina ostala je 90% bez sume od koje je zivela tokom godine, i sad njoj treba da dodje dacic i da joj kaze da ce sve biti u redu i da ce pomoci drzava, malo je kasno premijeru srbije....

KLIN

pre 11 godina

Imam nelagodan predosećaj da će mi opštinske vlasti ,ovde u Sremu, pored nedavno uvedene ekološke takse, vrlo brzo prišiti i taksu za zaštitu šuma od požara.

fak d sistem

pre 11 godina

E sad će da stane požar čim Ivica dođe. Možda da povede i pahomija ili filareta, da odrze neki ad hoc molebančić za prizivanje kiše.

Cera

pre 11 godina

U Beogradu su Dromaderi koji isto mogu da pomognu sa po svojih 1200 litara u naletu, i sigurno ta služba i hoće i želi, pozovite ih više! Zaovine su jedan od pet najlepših predela u Srbiji, nadam se da šteta neće biti velika.

MD

pre 11 godina

Oba ruska aviona dejstvuju. Naravno da se nijedan nije pokvario. Ne znam odakle vam takve dezinformacije. Problem je u tome što je u Srbiji trenutno veliki broj lokacija zahvaćen požarom. Berijev 200, koji inače može da ponese 12 tona vode, duplo više od Kanadera, može da se, poput Kanadera, dopunjava vodom sa velikih vodenih površina, bez sletanja na aerodrom. Iljušin 76 to ne može, ali može da ponese čak 42 tone vode, dakle čak 7 puta više od Kanadera.

Bob

pre 11 godina

Знатно боље решење од Канадера јесу руски хеликоптери Камов-32, који носе готово исто толико воде колико и Канадери. Канадери нимало не одговарају Србији, јер нема море и велика језера на кјима би Канадери безбедно могли узимати воду. Канадери би код нас морали да стално слећу на аеродром не би ли се напунили водом.

Yps

pre 11 godina

@brainwash: Vaš nik mnogo govori, ali ipak: 2 ruska aviona gase požar 2 dana, a znate li koliko aviona i helikoptera i koliko već dana i nedelja gase požare po Hrvatskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj itd? Ili to ne treba da znamo?

Bojan

pre 11 godina

`Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?`

Zaovljnac`
Zaovljanac, i Canadair CL-215 i Berijev BE 200 mogu da slete na vecu vodenu povrsinu, ali ne i na svaku baru. Hvala onima koji su besplatno poslali svoja 3 vazdihoplova (placamo samo gorivo i vodu), a ne kao NATO prijatelji koji su prosle godina pomofli Crnoj Gori sa jednim helikopterom za gasenje, a posle im ispostevili racun kao da radi na tecno zlato. Zbog toga su ove godina i odbili njihovu `pomoc `za gasenje.

I sto se tice ekonomicnosti. Canadair CL-215 nosi 5,5 T vode a helikopter KA 52 5 T, i moze da napuni vedro neposredno blizu pozara.

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци су све, само не бескорисни. Бескорисно и бесмислено је просипање памети од стране свих нас коментатора на овој теми...

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Srbija šume su odgovorna za preventivno delovanje protiv pozara ,što su ranije i radil ,a pošto su sada u velikom gubitku pozari će im dobro doći da poseku oštećena stabla (sanitarna seča)tako da srbija šume nisu na gubitku več meštani a najvše svi mi zbog ekološke katastrife. Odgovornih ima ali su oni zaštićeni ,a slikanje političara po zgarištima je jeftina reklama kao i priča o ruskim avionima. Inače ovi na vlasti su se ,davno, dogovorili sa Rusijom (GUBERNIJA) avioni ,avioni !!!

Anon

pre 11 godina

Beriev 200 je prošle godine zahvatao vodu sa Oblačinskog jezera kod Niša, bez sletanja na aerodrom. Ne treba, nadam se, više ni naglašavati da Berijev 200 može da ponese DUPLO više vode od Kanadera.

Miki iz Nis

pre 11 godina

Ljudi, Iljusin je poleteo 3x-4x od podneva do sada (18:13). Poleti, nema ga skoro sat vremena, dodje na aerodrom, napuni se za 15-20 min i ide ponovo. Gledam ga kao na dlanu. Leti masina, ali, izgleda da mnogo gori. Mnooogoooo....
Drz' te se ljudi!

e srbijo, jadna li si sa ovakvima

pre 11 godina

(podanik, 27. avgust 2012 13:29)
I sada treba sve iz pocetka, o kanaderima, helikopterima, berijevu200, Il 76. pa dokle? Uzmite knige u reuke i ucite, posle toga pisite.

Anon

pre 11 godina

Киша је падала 5-10 минута и онда је стала. Ништа од кише, а ветар дува и распирује пожаре...

borchaSRS

pre 11 godina

Ovim Rusofobima i atlantistima prvo mora da se kaze koliko su bili efikasni vasi zapadni prijatelji u pomoci i gasenju pozara. zatim iljusin se puni na zemlji sa 42 tone vode sto je otprilike 10+ kanadera, A berijev se moze puniti i na zemlji i vodenim povrsinama, ali kad se puni na vodenim povrsinama kapacitet mu je manji kao i kanaderima.

Priboj

pre 11 godina

Čitajući ove komentare zapanjen sam kakvih mi "stručnjaka" imamo!Koliko je gluposti ovde izrečeno mislim da ni ovaj ruski avion,što nosi 42 t vode,ne bi mogao da ponese!A informacija za ove što kažu da se pokvario ovaj ruski avion i da ne leti,oko 17 i 15 h iznad Priboja je preleteo avion i odleteo u pravcu Tare!To je danas drugi put da nadleće Priboj!

Choban

pre 11 godina

Ponovo komentatori FILOZOFIRAJU, neko reče GDE MOGU DA SE PRIJAVIM KAO DOBROVOLJAC ALOOO!? Gore naše šume. Potrebno je organizovati centar koji će koncentrisati i organizovati sve ljude 'dobrovoljce' koji hoće, mogu ili imaju vremena da pomognu!? Sam sam bio u situaciji da hoću i mogu pomoći a nemam se kome javiti, a kada ponudim pomoć reakcija je "ko je tebe zvao ,šta ti hoćeš"

Razmislite o tome, imamo i sretstva i volje i želje, ali nema organizacije, samo kukanje i filozofiranje!?

Oddball

pre 11 godina

@ vatrogasac sam.
Jesi vatrogasac ali o avionima i vazduhopolovstvu pojma nemas. Berijev 200 je avion koji moze sletati na vodu i na kopno.
Da pojasnim http://www.beriev.com/eng/Be-200_e/Be-200_e.html

miroslav

pre 11 godina

pod hitno za sve elekstonske medije dajte nalog da se svakih pola sata
emituju klipovi:
-ne bacajete opuške, čikove od cigara
-ne ložite roštilje na otvorenom
-ne palite strinšta na +40
ljudi moji zapalismo Srbiju i 99% ljudiska nemar,mentalna retardiranost..
pa šta nam osta od srpskih šuma.....
šta mislite da će nam sve ruski avioni ugasiti
mislim da su i oni shvtili da ovde imaju posla sa ''teškim gradjanima''
pa juče sam se vraćao iz Kruševca,ispred kamion i izbacuje čik od cigare na suprotnu stranu''ispor nabačaja''
masovni nalet idiotizma...
seoske prodavnice koje su 20-30 km od grada u brdskim zabitima su ustvari i kafane koje rade do zore..
pune lokalnih pijanca,protuva..koje kada krenu u zoru baljezgaju iz sve glasa,bacaju užarene opuške...
da ne pričam o pucnjavma iz pištolja preko noći,urlanja u jarugama,zabranima...pretnjama
lokalino seosko stanovništvo ima strah da nazove policiju jer kada dodju uvek se nadje neki policajac koji kaže ko je prijavio ili ove protuve imaju krtice pa brzo saznaju,a ne isključuje sa da neko ima svog u policiji i onda je taj nesrećnik najebao samo tako od pljuvanja,pretnji ...,jer oni obično su ostali 1-2 po kučama.
to je balsamovanje alhoholom..,pa kurve...
pa pavijani imaju red.
vi se čudite kada Vam ovo pišem ali ovo je itina i slika Srbije i zabitih sela.
i zato gorimo i ko zna šta su te protuve još spremne da urade.
neka sam lud što ovo pišem ali OVO JE ISTINA

Nikola

pre 11 godina

Tara ima prirodna bogatstva kakva retko koja planina u Evropi poseduje. Nadam se da nisu previse ugrozena, iako je to strasan pozar. Drzava treba da uradi sve moguce da tamo opet bude suma kakva je bila pre.

vatrogasac sam

pre 11 godina

ljudi moji pročitajte stranice sinadikata vatrgogasaca srbije - fali vam ljudi i opreme. ulagali ste u migove i tenkove a ne vatrogasnu opremu... kako berijev može slijetati na vodenu površinu a ima mlazni motor??? ma dajte izgorjet će vam sve dok laprdate. lijepo pošaljite mlade vatrogasce u hrvatsku na školovanje, nabavite nova vozila (samo ne ruska) i 10-tak helikoptera. potpišite sporazum o zaštiti od požara kao što ga imaju hrvati, bosanci i crnogorci i mirnije spavajte. ne morate zvati ruse za svaku stvar. tragično, zaista!

Marko

pre 11 godina

Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?
Zaovljnac

Predrag

pre 11 godina

Dali neko zna koliko ljudi iz srbija šuma trenutno dežura na osmatračnicama , ako ih uopšte ima? Neodgovorni jesmo, ali to ne znači da oni koji su zaduženi za protiv pžarno delovanje treba na sede i kukaju.Što se tiče pruga (protiv požarnih) na Suvoboru ih nema a i putevi (šumski )odavno su zarasli u nisko rastinje travu .Apel svim građanima čuvate prirodu jer ako to budemo očekivali od Dačića , Mr.Ilića i njima sličnih cela Srbija može da izgori a oni će i dalje slaviti uspehe u gašenju . NEK nam je BOG u pomoć ovi nam sigurno ne mogu pomoći!!!

podanik

pre 11 godina

Ti kanaderi su jedino resenje, jer dok se natankuje ruski avion kanader obavi deset naleta. Sto je najgore ni ti dugoocekivani ruski avioni ne lete, kako javljaju mestani, citat:

"svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju.."

mvl

pre 11 godina

@Marko

"Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta"

Ovo nikako nije tačno. Kanaderu je potrebna mnogo veća vodena površina sa mnogo povoljnijom okolnom konfiguracijom. Taj preskupi avion bi morao vodom da se tankira na samom aerodromu (pri čemu ima i veći kapacitet), ali u tom slučaju, daleko je od efikasnosti. Upravo ovakvom terenu, gde postoje mala jezera sa oštrim okolnim liticama namenjeni su helikopteri. Ono što mene interesuje, jeste zašto se ne koriste Dromaderi koji su, iako malog kapaciteta, uspešno gasili požare u Crnoj Gori i Grčkoj, a mogli bi da koriste aerodrom Ponikve koji se nalazi na manje od 30 km od Zaovina?

dvds

pre 11 godina

Pa deo drugi: Sreća ili nesreća da sam juče bio u blizini Zaovina i jezera i video kako je to izgledalo...taj ruski mlaznjak je nadleteo jednom i ispustio vodu samo jednom u popodnevnim satima i to je to...više je nego jasno da on nije adekvatan za srpske terene...evo čitam neki Hrvat ovde navodi citat iz njihovih novina...oni imali više od 390 vodenih bombi u toku jednog dana...šta reći...sramota....Posle neki individualni bageri juče popodne, svakih sat dva, ono kao dobrovoljna akcija krenuli ka požaru...sve je to tužna improvizacija.
A onda nakon te navodne vanredne sednice Vlade sinoć zbog požara...oni, to jest Vlada, poslali gomilu beskorisnih vozila Ibarskom magistralom...sve je blještalo od rotacionih svetala...kolone i kolone...a u kolonama samo džipovi...stari ruski kamioni...gomila beskorisne gvoždjurije od koje se jedan deo i pokvario usput i stajao po parkinzima...da li su i stigli do Zaovina...samo mazanje očiju ljudima.
Na ovom primeru...Niša i tog centra i ove katastrofe...bojim se vidim kako će Dačić da ruinira to jest vodi zemlju....mogao bi slobodno da da ostavku samo na ovom slučaju...šta će on dole sada...da se slika po zgarištima za novine?
Strategija odmah i sad...pa onda kupovina...s obzirom na teren i kapacitete vode koja treba da se ekspaltiše za ove situacije...ili helikopteri ili adekvatni avioni...ne da buljimo u nebo a popovi zovu kiše a beskorisni mlaznjaci da nam lete čak iz Rusije...sramota i glupost jedne zemlje.

borchaSRS

pre 11 godina

Opet ovi rusofobi, pa sam iljusin u 3 navrata moze izbaciti vasih latinskih 390 vodenih bombi. A sto se tice kanadera ni oni nemogu u samostalnom punjenu vodom, dakle sletanjem na vodenu povrsinu da napune pun kapacitet spremnika ko na kopnu, a kad je uzburkano more neupotrebljivi su.Iljusin se na kopnu moze napuniti za 20 minuta.

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци нису БЕСКОРИСНИ (тако сте их Ви назвали?!), јер су избацили неколико стотина тона воде и имали више налета данас. (Сам сам имао прилику да посматрам дејство Иљушина-76 2007. у близини Беле Паланке, када је пожар у потпуности угашен искључиво захваљујући његовом ангажовању, односно томе што је у могућности да избаци водени млаз дужине читавих 600 метара у само 1 налету!) Иначе, Иљушин је у Србију стигао тек јуче око пола 3, те није могао да учествује читав дан у гашењу, па је потпуно беспредметно упоређивати га са целодневним деловањем 6 хрватских Канадера који се допуњавају слетањем на морску површину, при чему само делимично могу напунити резервоаре и понети, на тај начин, десетак пута мање воде од Иљушина. Беријев такође има могућност пуњења воде директно са водене површине, попут Канадера, при чему има ДУПЛО већи капацитет. То је демонстрирано прошле године на Облачинском језеру крај Ниша. Хеликоптер Камов Ка-32 може да понесе скоро исто толико воде колико и Канадер, а може своје ведро пунити и на, рецимо, Морави, па има знатно већу учинковитост од, за наше услове, неадекватних Канадера. Само један Камов имао је овог августа више стотина налета. (Интересантно је да СВЕ земље које поседују Канадере имају излаз на море.) Беријев, Иљушин и Канадер су поприлично скупи, за разлику од хеликоптера. Најоптималније решење за нас био би Камов Ка-32, кога имају и земље попут Канаде, Швајцарске, Португала, Шпаније, Јапана, Јужне Кореје, Турске, Јужне Африке...

jozoHR

pre 11 godina

evo kako je u HR primjer subota 25, a i danas je ludilo.
sve što leti u je u zraku pa opet gori
"U subotu, 25. kolovoza, šest Canadaira, četiri Air Tractora i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1 bili su angažirani na devet različitih požarišta, i to u području između Topola i Imotice, u području Pazariškog Bakovca kod Kosinja, kod Režića Staja na Svilaji, u području Baljaka na Svilaji, u području Baderne kod Poreča, kod Dicma, u području Sadina sjeverozapadno od Kaštela, u području Galižane kod Vodnjana i kod Prugova. Zrakoplovi protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH na požare su u subotu ukupno ispustili 394 vodene bombe, odnosno 1928 tona vode i pritom ostvarili 47 sati i 40 minuta leta.
"

link http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/vijesti/protupozarne-snage-tijekom-vikenda-na-trideset-pozarista.html

dvds

pre 11 godina

Deo prvi: Nije potrebno da je čovek ekspert pa da zna da je za ovakve situacije masovnih letnjih požara na raznim lokacijama potrebna prvenstveno strategija, a više je očigledno da je mi nemamo.
Ako nam je strategija da nam masovne šumske požare gase Rusi i njihovih par aviona onda treba ustanoviti kako, i da li uopšte, oni to mogu efikasno da urade. Pre par godina Dačić se busao tamo u Nišu kad je taj centar za brza dejstva osnovan a sad vidimo...propast.

sumadinka

pre 11 godina

gdjo Katarina bice da ste omasili temu pozari su u pitanju a ne akcija protiv pusenja. Vidi se da ste veoma neupucena osoba gori na mestima gde nemoze da kroci ljudska noga o cemu vi pricate uzrok pozara u planinskim mestima moze da bude prouzrokovan nizom situacijsma

zivojin

pre 11 godina

(dvds, 27. avgust 2012 19:13)
IL - 76, nosi 42 tone vode, cevi puni za 15-20 minuta, maksimalna brzina 950 km/h
Kanader, kada uzima vodu sa povrsine nosi oko 5 tona vode, maksimalna brzina 290 km/h. Cena eksploatacije neuporedivo veca od helikoptera koji imaju vecu sposobnost gasenja pozara.Cak 11 x je jeftinije gasiti helikoprerima.
Srbiji ne trebaju kanaderi, trebaju helikopteri koji bi pored gasenja pozara bili korisceni i u druge svrhe.
Ovo trenutno u Srbiji je ekstremno, tesko i IL izlazi na kraj, a kamoli ti avioncici.

Nemanja

pre 11 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Pre 8 dana, u proslu nedelju sam bio na Tari i video da se jedno brdo pusi. Sledeci dan se malo vise pusilo, pa vise i vise svakim danom. Poceli su da gase helikopterima u cetvrtak ujutru, tj 5 dana od izbijanja pozara. Da li mora da se ceka da se zapali pola planine da bi neko dosao to da gasi?

vladan

pre 11 godina

ponovo izvestaj sa tare iz zaovina, braca mi javljaju da se pozar ponovo jako rasplamsao , kuce u tripkovicima u zaoseku djuric su veoma ugrozene vatrogasci ih stite, pozar se ponovo rasplamsao od kanjona beli rzav prema mokroj gori, do 15 casova nema aviona, a vatra sve guta ponovo.... katastrofa ljudi....

Ne diraj moj igračke

pre 11 godina

Ne znam o kakvim potpaljivačima govorite, to je čista paranoja. Predrag Marić je rekao da je požar mogla izazvati varnica iz voza! Klima se menja rapidno, ne može vozić iz 19. veka u 21. veku!

ivan vukicevic

pre 11 godina

"...na Taru stiže i premijer Ivica Dačić". Hm, pa šta on tu može pametno da uradi? Da uhapsi vatru, ili Bogu Vatre da ponudi mesto u vladi a ovaj zauzvrat da ugasi sve svoje požare! Mislim ne razumem ...
"Da je meni vlast "(na šta prirodno pretendujem u svojim snovima kao svaki zdrav i odraso Srbin) ja bih uradio sledeće da se požari odmah ugase:
- naredio bih da se sve zalihe piva i pečenja(može i crevca na žaru)hitno iz svih pečenjara i restorana usmere ka mestima požara
- naredio bih svim devojkama koje se "pale" na uniformu da poitaju na zborna mesta vatrogasaca i dobrovoljaca
I svim jedinicama vatrogasaca bih reko : "Sokolovi moji, moja vatrogasna snago, ko prvi ugasi požare dobija sve što ovde vidi i što mu srcu drago ! Živela Srbija!" ih, već vidim kakav bi jamparac nastao
Ma idi bre, tabanima bi to ugasili ... kakvi kanaderi, kakvi bakrači...
Al ne znaju danas ovi šta vole mladi vatrogasci, kome je bre još do govora... ma idi !

ja ne znam

pre 11 godina

Sta me briga gde gori. Izgorelo nam sve, devizna štednja, diplome, posao, brakovi, deca nam izginula po ratovima, ma gde da podješ gori-doktoru, sudiji, carini, policiji, učitelju. A mi raspravljamo o ruskim avionima. Za ime Boga! Neka gori i mi izgaramo!

trla baba lan

pre 11 godina

Rusifili,anglofili...kao u filmu 3 karte za Holivud...sto rece onaj u filmu ti Rusiju sanjas a ja u Americi zivim...uzgred moze li neko da navede ime neke svetski poznate ruske firme a da nije Gazprom jer je to priroda dala i da nije Lada za koju su svi culi a svi i znamo kakva su im auta u odnosu na ostale svetske proizvodjace?

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44

A što to ruski mlaznjaci nisu beskorisni...jel to što su "ruski" možda?
Avion može da ima i trilion litara vode kapaciteta...ako ne može efikasno da se napuni i ima veliki broj letova... onda je samo beskorisna gomila gvoždja za našu topografsku situaciju. Eto vam primer juče je leteo samo jednom i imao samo jednu vodenu bombu...na drugoj strani Hrvati juče više od 390 pražnjenja...pametnom čoveku sve jasno.
Naša vatrogasna logistika: NULA...hvala master Dačiću.

Marko

pre 11 godina

Bojan-"strucnjak,"
Niste shvatili poentu zbog koga sam dao komentar.Svejedno je kanader Berijev ili bilo sta sto leti, brzo i efikasno gasi pozar samo da ga imamo, da je nase i da nikog ne molimo. Nazovi strucno polemisanje nece ugasiti pozare.
I Zavinsko jezero nije bara,malo se informisi(Google Earth,Wikipedia)
ZAOVLJANAC

Katarina

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da su vrlo cesto pozari rezultat nepaznje, bacanje neugasenog pikavca. Pusaci su
neodgovorni prema sebi i drugima, ali bi im trebalo pomoci da promene navike, pa predlazem da se na cigarete uvede poseban porez koji bi isao u fond borbe protiv pozara. Izracunajte koliko kosta mesecno ta pusacja navika, pa pomnozite sa brojem pusaca u Srbiji ( oko 40 % od ukupnog broja odraslih ), tako da se za tih desetak miljardi godisnje moze kupiti jos nekoliko aviona.

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44)

Ruski mlaznjak je verovatno neadekvantan jel ne može efikasno i brzo da se puni vodom i da ima veliki broj pražnjenja odnosno izbacivanja vode u regionima gde je požar...verovatno mora uvek nazad na aerodrom pa na punjenje vodom što je najsporija opcija...verujem da to nije najefikasniji način za koji je on projektovan za punjenje vodom...za takav mlaznjak mi nemamo dovoljno veliku vodenu površinu u centralnoj Srbiji gde bi on mogao da porine i bezbedno napuni rezervoare....to je očigledno iz ove katastrofe.

dragan

pre 11 godina

Ma kakvi kanaderi ,od njih slaba vajda u Srbiji,nama treba nekoliko mi17 koji će osim pozara da obavljaju i druge poslove,interesantno je videti da najviše komentarišu ljudi koji veze nemaju ni sa avionima ni sa pozarima.

Belijev - 200

pre 11 godina

Predvidjen je za male pozare i pozare koji tek pocinju.A 1000 hektara i nije bas tako malo.
Strucnjak za pozare nisam, ali vidim da se u normalnom svetu ne gase vodom,nego nekim specijalnim prahom.

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 21:45

Eto vi ste ponudili rešenje...to je očigledno i po ceni i po mogućoj efikasnosti po našoj topografiji i po mogućnosti višenamenske upotrebe helikopter kamov ka32.
Para bi trebalo da bude za dovoljan broj ovih helikoptera jer je realno da se očekuje da ćemo ovakve sušne sezone sa većim brojem istovremenih velikih požara (tara, kopaonik, zlatibor...) imati redovno sledećih godina pa će šteta da višestruko nadmaši cenu ovih helikoptera.
Čekati svemoćnog Iljušina 76 da prekasno dodje iz Rusije, da ne može da leti zbog jutarnje magle...nije rešenje. Helikopteri su mogli da se bore sa vatrom i da reše većinu problema i pre njegovog dolaska.
Takodje i priča da je ovo ekstremna situacija (više istovremenih požara) ne pije vodu, jer uvek treba biti spreman za najgori scenario to jest veliki broj simultanih požara u sezonama koje dolaze što nam tužna realnost i dokazuje.
Znači sve u svemu trenutna strategija u ovakvim situacijama je...improvizuj i snadji se kako znaš...najčešće tražeči pomoć od Ruja...a to je komedija a ne startegija.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

"Episkop valjevski Milutin održao je juce u crkvi Hristovog Vaskrsenja u Valjevu moleban za kišu "žednoj zemlji" koja nedeljama strada od suše i beskišnih oblaka".

Da se ja pitam sada bih od SPC trazio da plati odstetu poljoprivrednicima nastaloj zbog suse kao i da nadoknadi svu stetu zbog pozara !
Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !

brainwash

pre 11 godina

Poslednje decenije svako leto ima po mesec dana tropskih vrucina i treba da kupimo avione kanader, hrvati imaju 6 komada i odlicno su se pokazali.

Kazu nema para? Ukinuti par agencija i eto para za citavu flotu!

Koliko vidimo ruski avioni se nesto nisu proslavili nazalost, a kostaju vise od kanadera. (Uz to, dati im vojnu bazu pod plastom humanitranog centra i nije bas pametnio ako mislimo u EU).

bezimena

pre 11 godina

Danas svi jasno vidimo da su oni iz SPC mogli da su hteli da prizovu kisu "žednoj zemlji" i ranije ali da ocigledno to do juce namerno nisu hteli !
(Bucko razmisljam, 27. avgust 2012 10:01)

Potpuno ste u pravu!
:)))))

dvds

pre 11 godina

Pa deo drugi: Sreća ili nesreća da sam juče bio u blizini Zaovina i jezera i video kako je to izgledalo...taj ruski mlaznjak je nadleteo jednom i ispustio vodu samo jednom u popodnevnim satima i to je to...više je nego jasno da on nije adekvatan za srpske terene...evo čitam neki Hrvat ovde navodi citat iz njihovih novina...oni imali više od 390 vodenih bombi u toku jednog dana...šta reći...sramota....Posle neki individualni bageri juče popodne, svakih sat dva, ono kao dobrovoljna akcija krenuli ka požaru...sve je to tužna improvizacija.
A onda nakon te navodne vanredne sednice Vlade sinoć zbog požara...oni, to jest Vlada, poslali gomilu beskorisnih vozila Ibarskom magistralom...sve je blještalo od rotacionih svetala...kolone i kolone...a u kolonama samo džipovi...stari ruski kamioni...gomila beskorisne gvoždjurije od koje se jedan deo i pokvario usput i stajao po parkinzima...da li su i stigli do Zaovina...samo mazanje očiju ljudima.
Na ovom primeru...Niša i tog centra i ove katastrofe...bojim se vidim kako će Dačić da ruinira to jest vodi zemlju....mogao bi slobodno da da ostavku samo na ovom slučaju...šta će on dole sada...da se slika po zgarištima za novine?
Strategija odmah i sad...pa onda kupovina...s obzirom na teren i kapacitete vode koja treba da se ekspaltiše za ove situacije...ili helikopteri ili adekvatni avioni...ne da buljimo u nebo a popovi zovu kiše a beskorisni mlaznjaci da nam lete čak iz Rusije...sramota i glupost jedne zemlje.

Prvoslav Đurović

pre 11 godina

Srbija šume su odgovorna za preventivno delovanje protiv pozara ,što su ranije i radil ,a pošto su sada u velikom gubitku pozari će im dobro doći da poseku oštećena stabla (sanitarna seča)tako da srbija šume nisu na gubitku več meštani a najvše svi mi zbog ekološke katastrife. Odgovornih ima ali su oni zaštićeni ,a slikanje političara po zgarištima je jeftina reklama kao i priča o ruskim avionima. Inače ovi na vlasti su se ,davno, dogovorili sa Rusijom (GUBERNIJA) avioni ,avioni !!!

podanik

pre 11 godina

Ti kanaderi su jedino resenje, jer dok se natankuje ruski avion kanader obavi deset naleta. Sto je najgore ni ti dugoocekivani ruski avioni ne lete, kako javljaju mestani, citat:

"svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju.."

Marko

pre 11 godina

Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?
Zaovljnac

vatrogasac sam

pre 11 godina

ljudi moji pročitajte stranice sinadikata vatrgogasaca srbije - fali vam ljudi i opreme. ulagali ste u migove i tenkove a ne vatrogasnu opremu... kako berijev može slijetati na vodenu površinu a ima mlazni motor??? ma dajte izgorjet će vam sve dok laprdate. lijepo pošaljite mlade vatrogasce u hrvatsku na školovanje, nabavite nova vozila (samo ne ruska) i 10-tak helikoptera. potpišite sporazum o zaštiti od požara kao što ga imaju hrvati, bosanci i crnogorci i mirnije spavajte. ne morate zvati ruse za svaku stvar. tragično, zaista!

fak d sistem

pre 11 godina

E sad će da stane požar čim Ivica dođe. Možda da povede i pahomija ili filareta, da odrze neki ad hoc molebančić za prizivanje kiše.

dvds

pre 11 godina

Deo prvi: Nije potrebno da je čovek ekspert pa da zna da je za ovakve situacije masovnih letnjih požara na raznim lokacijama potrebna prvenstveno strategija, a više je očigledno da je mi nemamo.
Ako nam je strategija da nam masovne šumske požare gase Rusi i njihovih par aviona onda treba ustanoviti kako, i da li uopšte, oni to mogu efikasno da urade. Pre par godina Dačić se busao tamo u Nišu kad je taj centar za brza dejstva osnovan a sad vidimo...propast.

ivan vukicevic

pre 11 godina

"...na Taru stiže i premijer Ivica Dačić". Hm, pa šta on tu može pametno da uradi? Da uhapsi vatru, ili Bogu Vatre da ponudi mesto u vladi a ovaj zauzvrat da ugasi sve svoje požare! Mislim ne razumem ...
"Da je meni vlast "(na šta prirodno pretendujem u svojim snovima kao svaki zdrav i odraso Srbin) ja bih uradio sledeće da se požari odmah ugase:
- naredio bih da se sve zalihe piva i pečenja(može i crevca na žaru)hitno iz svih pečenjara i restorana usmere ka mestima požara
- naredio bih svim devojkama koje se "pale" na uniformu da poitaju na zborna mesta vatrogasaca i dobrovoljaca
I svim jedinicama vatrogasaca bih reko : "Sokolovi moji, moja vatrogasna snago, ko prvi ugasi požare dobija sve što ovde vidi i što mu srcu drago ! Živela Srbija!" ih, već vidim kakav bi jamparac nastao
Ma idi bre, tabanima bi to ugasili ... kakvi kanaderi, kakvi bakrači...
Al ne znaju danas ovi šta vole mladi vatrogasci, kome je bre još do govora... ma idi !

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44

A što to ruski mlaznjaci nisu beskorisni...jel to što su "ruski" možda?
Avion može da ima i trilion litara vode kapaciteta...ako ne može efikasno da se napuni i ima veliki broj letova... onda je samo beskorisna gomila gvoždja za našu topografsku situaciju. Eto vam primer juče je leteo samo jednom i imao samo jednu vodenu bombu...na drugoj strani Hrvati juče više od 390 pražnjenja...pametnom čoveku sve jasno.
Naša vatrogasna logistika: NULA...hvala master Dačiću.

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 17:44)

Ruski mlaznjak je verovatno neadekvantan jel ne može efikasno i brzo da se puni vodom i da ima veliki broj pražnjenja odnosno izbacivanja vode u regionima gde je požar...verovatno mora uvek nazad na aerodrom pa na punjenje vodom što je najsporija opcija...verujem da to nije najefikasniji način za koji je on projektovan za punjenje vodom...za takav mlaznjak mi nemamo dovoljno veliku vodenu površinu u centralnoj Srbiji gde bi on mogao da porine i bezbedno napuni rezervoare....to je očigledno iz ove katastrofe.

KLIN

pre 11 godina

Imam nelagodan predosećaj da će mi opštinske vlasti ,ovde u Sremu, pored nedavno uvedene ekološke takse, vrlo brzo prišiti i taksu za zaštitu šuma od požara.

Katarina

pre 11 godina

Ne treba zaboraviti da su vrlo cesto pozari rezultat nepaznje, bacanje neugasenog pikavca. Pusaci su
neodgovorni prema sebi i drugima, ali bi im trebalo pomoci da promene navike, pa predlazem da se na cigarete uvede poseban porez koji bi isao u fond borbe protiv pozara. Izracunajte koliko kosta mesecno ta pusacja navika, pa pomnozite sa brojem pusaca u Srbiji ( oko 40 % od ukupnog broja odraslih ), tako da se za tih desetak miljardi godisnje moze kupiti jos nekoliko aviona.

Paja

pre 11 godina

Treba novinari da postave pitanje sta su J.P.Srbijasume uradile do sada na prevenciji od pozara koliko je podignuto novih osmatracnica, puteva za pristup pri gasenju , protiv pozarnih pruga i sl., ocigledno da to nije dovoljno i u isto vreme koliko je potroseno na razna putovanja po belom svetu da li su te pare mogle da se uloze u preventivu od pozara.

vladan

pre 11 godina

evo ponovo izvestaja iz zaovina sa tare, tacnije sa prve linije iz zaseoka djuric, kisa je skoro stala svugde po malo gori,dima na sve strane, aviona jos uvek nema, navodno se jedan pokvario,ljudi-mestani,vatrogasci,vojska,zandarmerija, zbog nepristupacnosti terena samo mogu da gledaju i da se mole bogu da ne krene ludacki ponovo, moja baka, koja zivi sama i ima 86 godina ostala je 90% bez sume od koje je zivela tokom godine, i sad njoj treba da dodje dacic i da joj kaze da ce sve biti u redu i da ce pomoci drzava, malo je kasno premijeru srbije....

trla baba lan

pre 11 godina

Rusifili,anglofili...kao u filmu 3 karte za Holivud...sto rece onaj u filmu ti Rusiju sanjas a ja u Americi zivim...uzgred moze li neko da navede ime neke svetski poznate ruske firme a da nije Gazprom jer je to priroda dala i da nije Lada za koju su svi culi a svi i znamo kakva su im auta u odnosu na ostale svetske proizvodjace?

Bojan

pre 11 godina

`Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta, a ne kao ruski avioni u Nis po vodu, pa nazad. Koliko se secam mi smo imali nase "kanadere" i prodali smo ih Grcima za male pare. Zasto?`

Zaovljnac`
Zaovljanac, i Canadair CL-215 i Berijev BE 200 mogu da slete na vecu vodenu povrsinu, ali ne i na svaku baru. Hvala onima koji su besplatno poslali svoja 3 vazdihoplova (placamo samo gorivo i vodu), a ne kao NATO prijatelji koji su prosle godina pomofli Crnoj Gori sa jednim helikopterom za gasenje, a posle im ispostevili racun kao da radi na tecno zlato. Zbog toga su ove godina i odbili njihovu `pomoc `za gasenje.

I sto se tice ekonomicnosti. Canadair CL-215 nosi 5,5 T vode a helikopter KA 52 5 T, i moze da napuni vedro neposredno blizu pozara.

Belijev - 200

pre 11 godina

Predvidjen je za male pozare i pozare koji tek pocinju.A 1000 hektara i nije bas tako malo.
Strucnjak za pozare nisam, ali vidim da se u normalnom svetu ne gase vodom,nego nekim specijalnim prahom.

ja ne znam

pre 11 godina

Sta me briga gde gori. Izgorelo nam sve, devizna štednja, diplome, posao, brakovi, deca nam izginula po ratovima, ma gde da podješ gori-doktoru, sudiji, carini, policiji, učitelju. A mi raspravljamo o ruskim avionima. Za ime Boga! Neka gori i mi izgaramo!

Bob

pre 11 godina

Знатно боље решење од Канадера јесу руски хеликоптери Камов-32, који носе готово исто толико воде колико и Канадери. Канадери нимало не одговарају Србији, јер нема море и велика језера на кјима би Канадери безбедно могли узимати воду. Канадери би код нас морали да стално слећу на аеродром не би ли се напунили водом.

MD

pre 11 godina

Oba ruska aviona dejstvuju. Naravno da se nijedan nije pokvario. Ne znam odakle vam takve dezinformacije. Problem je u tome što je u Srbiji trenutno veliki broj lokacija zahvaćen požarom. Berijev 200, koji inače može da ponese 12 tona vode, duplo više od Kanadera, može da se, poput Kanadera, dopunjava vodom sa velikih vodenih površina, bez sletanja na aerodrom. Iljušin 76 to ne može, ali može da ponese čak 42 tone vode, dakle čak 7 puta više od Kanadera.

Marko

pre 11 godina

Bojan-"strucnjak,"
Niste shvatili poentu zbog koga sam dao komentar.Svejedno je kanader Berijev ili bilo sta sto leti, brzo i efikasno gasi pozar samo da ga imamo, da je nase i da nikog ne molimo. Nazovi strucno polemisanje nece ugasiti pozare.
I Zavinsko jezero nije bara,malo se informisi(Google Earth,Wikipedia)
ZAOVLJANAC

vladan

pre 11 godina

upravo su mi javila braca iz Zaovina da kisa pada medjutim pozari krecu ponovo na par mesta preko kanjona beli rzav, tj. da ne sirim paniku lokalnog su karaktera,nije stihija ponovo, ali od aviona ihelikoptera ni traga ni glasa, steta je velika izgorelo je jako puno sume,od kojih su vecina stanovnistva imali kakve takve prihode, sad je na potezu drzava da li ce pomoci ili nece videcemo.... ali je sve ovo strasno

Vjenceslav

pre 11 godina

Evo jedan slučaj iz hrvatskog tiska ''Pilot kanadera koji iz zraka gasi požare kod Radovina javio je zadarskom vatrogasnom operativnom centru da je vidio osobu koja potpaljuje požare na više mjesta. Zadarski vatrogasci o tome su obavijestili policiju.''
Ma što mu nije spustio tu vodenu bombu na glavu, pa nek misli da mu je Bog poslao paket. Inače ovakve bolesnike što potpaljuju požare smjestiti na sigurno na dugo godina, jer ti ljudi imaju velikih problema sa samim sobom.
Gotovo istovremeno pojavljivanje požara na više mjesta je u 90% slučajeva ljudski faktor.
Ajd ljudi držite se tamo.... Pozdrav iz HR...

zoran

pre 11 godina

Dacicu daj pare za dva Mi17 to je 10 mil.E koliko vredi 1000ha izgorele sume. Znaci isplatice se za godinu dana a koristice narednih 20 godina. Nije to mnogo, sa nekim kreditom od brace, izadje 120 mil. din. godisnje, kao desetek jacih Audija sto kupujete. Apelujem na tebe jer ovi panduri sto gase znaju to dobro, ali valjda ne kukaju dovoljno...

Cera

pre 11 godina

U Beogradu su Dromaderi koji isto mogu da pomognu sa po svojih 1200 litara u naletu, i sigurno ta služba i hoće i želi, pozovite ih više! Zaovine su jedan od pet najlepših predela u Srbiji, nadam se da šteta neće biti velika.

Anon

pre 11 godina

Beriev 200 je prošle godine zahvatao vodu sa Oblačinskog jezera kod Niša, bez sletanja na aerodrom. Ne treba, nadam se, više ni naglašavati da Berijev 200 može da ponese DUPLO više vode od Kanadera.

borchaSRS

pre 11 godina

Ovim Rusofobima i atlantistima prvo mora da se kaze koliko su bili efikasni vasi zapadni prijatelji u pomoci i gasenju pozara. zatim iljusin se puni na zemlji sa 42 tone vode sto je otprilike 10+ kanadera, A berijev se moze puniti i na zemlji i vodenim povrsinama, ali kad se puni na vodenim povrsinama kapacitet mu je manji kao i kanaderima.

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци су све, само не бескорисни. Бескорисно и бесмислено је просипање памети од стране свих нас коментатора на овој теми...

vladan

pre 11 godina

ponovo izvestaj sa tare iz zaovina, braca mi javljaju da se pozar ponovo jako rasplamsao , kuce u tripkovicima u zaoseku djuric su veoma ugrozene vatrogasci ih stite, pozar se ponovo rasplamsao od kanjona beli rzav prema mokroj gori, do 15 casova nema aviona, a vatra sve guta ponovo.... katastrofa ljudi....

Ne diraj moj igračke

pre 11 godina

Ne znam o kakvim potpaljivačima govorite, to je čista paranoja. Predrag Marić je rekao da je požar mogla izazvati varnica iz voza! Klima se menja rapidno, ne može vozić iz 19. veka u 21. veku!

mvl

pre 11 godina

@Marko

"Za gasenje pozara na ovakvim terenima "kanadr" je bez premca. U Zavinama postoji jezero na kilometar od pozara sa koga "kanader" moze da uzima vodu za mnogo naleta"

Ovo nikako nije tačno. Kanaderu je potrebna mnogo veća vodena površina sa mnogo povoljnijom okolnom konfiguracijom. Taj preskupi avion bi morao vodom da se tankira na samom aerodromu (pri čemu ima i veći kapacitet), ali u tom slučaju, daleko je od efikasnosti. Upravo ovakvom terenu, gde postoje mala jezera sa oštrim okolnim liticama namenjeni su helikopteri. Ono što mene interesuje, jeste zašto se ne koriste Dromaderi koji su, iako malog kapaciteta, uspešno gasili požare u Crnoj Gori i Grčkoj, a mogli bi da koriste aerodrom Ponikve koji se nalazi na manje od 30 km od Zaovina?

borchaSRS

pre 11 godina

Opet ovi rusofobi, pa sam iljusin u 3 navrata moze izbaciti vasih latinskih 390 vodenih bombi. A sto se tice kanadera ni oni nemogu u samostalnom punjenu vodom, dakle sletanjem na vodenu povrsinu da napune pun kapacitet spremnika ko na kopnu, a kad je uzburkano more neupotrebljivi su.Iljusin se na kopnu moze napuniti za 20 minuta.

art

pre 11 godina

Hvala Bogu

Ipak... treba razraditi ozbiljnu strategiju za zastitu, jer kako se cini ovakve situacije ljeti postaju sve vise pravilo a ne izuzeci.
Moraju postojati i punktovi gdje ja kao pojedinac-volonter mogu da dodjem i pomognem.

Alex

pre 11 godina

@Paja
Kao radnik Srbijasuma mogu da ti kazem da je dosta toga uradjeno. Da li je dovoljno uradjeno? Ne! I sve to pada u vodu kada imate ludake koji pale. Znaci mozete da imate ne znam sta ali ako imate nekog ko ce da podmetne pozar nista vam ne vredi. U 90% slucajeva pozare izazivaju ljudi i to uglavnom starci koji po selima pale korov i strnista. Ti ljudi posle ne budu ni procesuirani jer im se oprosti zbog starosti... u fazonu gde da sada vucemo po sudu i hapsimo senilnog starca od 85 godina. Ali to sto je taj starac zapalio 50ha borove sume to nema veze. Ono sto evidentno nedostaje to su vatrogasna vozila, ali terenska vatrogasna vozila koja mogu da se krecu po teskim terenima. Hrvati i Crnogorci imaju Mercedes Unimog kamione. Srbija to nema. Vatrogasni kamioni koje imamo ne mogu svugde da pridju. JP Srbijasume je kupilo 9 terenskih vatrogasnih kamiona pre nekoliko godina ali ne mogu 9 kamiona da se rasporede na teritoriju citave Srbije. Konkretno u mom gazdinstvu mi imamo protiv pozarne pruge u svakoj kulturi cetinara ali se vrlo cesto desava da pozar preskoci prugu izbacivanjem zapaljenih sisarki.... sto znaci da ne vredi pruga ukoliko sumari i vatrogasci odmah ne budu na licu mesta.
A to sto kazes putovanja i ostalo... sve to stoji, para u Srbiji ima samo idu na gluposti. Smem da potpisem da u ovom trnutku u Srbiji mogu da se nadju pare da se kupi 100 novih vatrogasnih kamiona ali da nikog nije briga.

miroslav

pre 11 godina

pod hitno za sve elekstonske medije dajte nalog da se svakih pola sata
emituju klipovi:
-ne bacajete opuške, čikove od cigara
-ne ložite roštilje na otvorenom
-ne palite strinšta na +40
ljudi moji zapalismo Srbiju i 99% ljudiska nemar,mentalna retardiranost..
pa šta nam osta od srpskih šuma.....
šta mislite da će nam sve ruski avioni ugasiti
mislim da su i oni shvtili da ovde imaju posla sa ''teškim gradjanima''
pa juče sam se vraćao iz Kruševca,ispred kamion i izbacuje čik od cigare na suprotnu stranu''ispor nabačaja''
masovni nalet idiotizma...
seoske prodavnice koje su 20-30 km od grada u brdskim zabitima su ustvari i kafane koje rade do zore..
pune lokalnih pijanca,protuva..koje kada krenu u zoru baljezgaju iz sve glasa,bacaju užarene opuške...
da ne pričam o pucnjavma iz pištolja preko noći,urlanja u jarugama,zabranima...pretnjama
lokalino seosko stanovništvo ima strah da nazove policiju jer kada dodju uvek se nadje neki policajac koji kaže ko je prijavio ili ove protuve imaju krtice pa brzo saznaju,a ne isključuje sa da neko ima svog u policiji i onda je taj nesrećnik najebao samo tako od pljuvanja,pretnji ...,jer oni obično su ostali 1-2 po kučama.
to je balsamovanje alhoholom..,pa kurve...
pa pavijani imaju red.
vi se čudite kada Vam ovo pišem ali ovo je itina i slika Srbije i zabitih sela.
i zato gorimo i ko zna šta su te protuve još spremne da urade.
neka sam lud što ovo pišem ali OVO JE ISTINA

jozoHR

pre 11 godina

evo kako je u HR primjer subota 25, a i danas je ludilo.
sve što leti u je u zraku pa opet gori
"U subotu, 25. kolovoza, šest Canadaira, četiri Air Tractora i dva transportna helikoptera Mi-8 MTV1 bili su angažirani na devet različitih požarišta, i to u području između Topola i Imotice, u području Pazariškog Bakovca kod Kosinja, kod Režića Staja na Svilaji, u području Baljaka na Svilaji, u području Baderne kod Poreča, kod Dicma, u području Sadina sjeverozapadno od Kaštela, u području Galižane kod Vodnjana i kod Prugova. Zrakoplovi protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH na požare su u subotu ukupno ispustili 394 vodene bombe, odnosno 1928 tona vode i pritom ostvarili 47 sati i 40 minuta leta.
"

link http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/vijesti/protupozarne-snage-tijekom-vikenda-na-trideset-pozarista.html

Nemanja

pre 11 godina

Jedna stvar mi nije jasna. Pre 8 dana, u proslu nedelju sam bio na Tari i video da se jedno brdo pusi. Sledeci dan se malo vise pusilo, pa vise i vise svakim danom. Poceli su da gase helikopterima u cetvrtak ujutru, tj 5 dana od izbijanja pozara. Da li mora da se ceka da se zapali pola planine da bi neko dosao to da gasi?

4channer

pre 11 godina

@dvds Руски млазњаци нису БЕСКОРИСНИ (тако сте их Ви назвали?!), јер су избацили неколико стотина тона воде и имали више налета данас. (Сам сам имао прилику да посматрам дејство Иљушина-76 2007. у близини Беле Паланке, када је пожар у потпуности угашен искључиво захваљујући његовом ангажовању, односно томе што је у могућности да избаци водени млаз дужине читавих 600 метара у само 1 налету!) Иначе, Иљушин је у Србију стигао тек јуче око пола 3, те није могао да учествује читав дан у гашењу, па је потпуно беспредметно упоређивати га са целодневним деловањем 6 хрватских Канадера који се допуњавају слетањем на морску површину, при чему само делимично могу напунити резервоаре и понети, на тај начин, десетак пута мање воде од Иљушина. Беријев такође има могућност пуњења воде директно са водене површине, попут Канадера, при чему има ДУПЛО већи капацитет. То је демонстрирано прошле године на Облачинском језеру крај Ниша. Хеликоптер Камов Ка-32 може да понесе скоро исто толико воде колико и Канадер, а може своје ведро пунити и на, рецимо, Морави, па има знатно већу учинковитост од, за наше услове, неадекватних Канадера. Само један Камов имао је овог августа више стотина налета. (Интересантно је да СВЕ земље које поседују Канадере имају излаз на море.) Беријев, Иљушин и Канадер су поприлично скупи, за разлику од хеликоптера. Најоптималније решење за нас био би Камов Ка-32, кога имају и земље попут Канаде, Швајцарске, Португала, Шпаније, Јапана, Јужне Кореје, Турске, Јужне Африке...

dvds

pre 11 godina

4channer, 27. avgust 2012 21:45

Eto vi ste ponudili rešenje...to je očigledno i po ceni i po mogućoj efikasnosti po našoj topografiji i po mogućnosti višenamenske upotrebe helikopter kamov ka32.
Para bi trebalo da bude za dovoljan broj ovih helikoptera jer je realno da se očekuje da ćemo ovakve sušne sezone sa većim brojem istovremenih velikih požara (tara, kopaonik, zlatibor...) imati redovno sledećih godina pa će šteta da višestruko nadmaši cenu ovih helikoptera.
Čekati svemoćnog Iljušina 76 da prekasno dodje iz Rusije, da ne može da leti zbog jutarnje magle...nije rešenje. Helikopteri su mogli da se bore sa vatrom i da reše većinu problema i pre njegovog dolaska.
Takodje i priča da je ovo ekstremna situacija (više istovremenih požara) ne pije vodu, jer uvek treba biti spreman za najgori scenario to jest veliki broj simultanih požara u sezonama koje dolaze što nam tužna realnost i dokazuje.
Znači sve u svemu trenutna strategija u ovakvim situacijama je...improvizuj i snadji se kako znaš...najčešće tražeči pomoć od Ruja...a to je komedija a ne startegija.

e srbijo, jadna li si sa ovakvima

pre 11 godina

(podanik, 27. avgust 2012 13:29)
I sada treba sve iz pocetka, o kanaderima, helikopterima, berijevu200, Il 76. pa dokle? Uzmite knige u reuke i ucite, posle toga pisite.

Yps

pre 11 godina

@brainwash: Vaš nik mnogo govori, ali ipak: 2 ruska aviona gase požar 2 dana, a znate li koliko aviona i helikoptera i koliko već dana i nedelja gase požare po Hrvatskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj itd? Ili to ne treba da znamo?

Predrag

pre 11 godina

Dali neko zna koliko ljudi iz srbija šuma trenutno dežura na osmatračnicama , ako ih uopšte ima? Neodgovorni jesmo, ali to ne znači da oni koji su zaduženi za protiv pžarno delovanje treba na sede i kukaju.Što se tiče pruga (protiv požarnih) na Suvoboru ih nema a i putevi (šumski )odavno su zarasli u nisko rastinje travu .Apel svim građanima čuvate prirodu jer ako to budemo očekivali od Dačića , Mr.Ilića i njima sličnih cela Srbija može da izgori a oni će i dalje slaviti uspehe u gašenju . NEK nam je BOG u pomoć ovi nam sigurno ne mogu pomoći!!!

Oddball

pre 11 godina

@ vatrogasac sam.
Jesi vatrogasac ali o avionima i vazduhopolovstvu pojma nemas. Berijev 200 je avion koji moze sletati na vodu i na kopno.
Da pojasnim http://www.beriev.com/eng/Be-200_e/Be-200_e.html

sumadinka

pre 11 godina

gdjo Katarina bice da ste omasili temu pozari su u pitanju a ne akcija protiv pusenja. Vidi se da ste veoma neupucena osoba gori na mestima gde nemoze da kroci ljudska noga o cemu vi pricate uzrok pozara u planinskim mestima moze da bude prouzrokovan nizom situacijsma

Priboj

pre 11 godina

Čitajući ove komentare zapanjen sam kakvih mi "stručnjaka" imamo!Koliko je gluposti ovde izrečeno mislim da ni ovaj ruski avion,što nosi 42 t vode,ne bi mogao da ponese!A informacija za ove što kažu da se pokvario ovaj ruski avion i da ne leti,oko 17 i 15 h iznad Priboja je preleteo avion i odleteo u pravcu Tare!To je danas drugi put da nadleće Priboj!

Miki iz Nis

pre 11 godina

Ljudi, Iljusin je poleteo 3x-4x od podneva do sada (18:13). Poleti, nema ga skoro sat vremena, dodje na aerodrom, napuni se za 15-20 min i ide ponovo. Gledam ga kao na dlanu. Leti masina, ali, izgleda da mnogo gori. Mnooogoooo....
Drz' te se ljudi!

zivojin

pre 11 godina

(dvds, 27. avgust 2012 19:13)
IL - 76, nosi 42 tone vode, cevi puni za 15-20 minuta, maksimalna brzina 950 km/h
Kanader, kada uzima vodu sa povrsine nosi oko 5 tona vode, maksimalna brzina 290 km/h. Cena eksploatacije neuporedivo veca od helikoptera koji imaju vecu sposobnost gasenja pozara.Cak 11 x je jeftinije gasiti helikoprerima.
Srbiji ne trebaju kanaderi, trebaju helikopteri koji bi pored gasenja pozara bili korisceni i u druge svrhe.
Ovo trenutno u Srbiji je ekstremno, tesko i IL izlazi na kraj, a kamoli ti avioncici.

dragan

pre 11 godina

Ma kakvi kanaderi ,od njih slaba vajda u Srbiji,nama treba nekoliko mi17 koji će osim pozara da obavljaju i druge poslove,interesantno je videti da najviše komentarišu ljudi koji veze nemaju ni sa avionima ni sa pozarima.

Anon

pre 11 godina

Киша је падала 5-10 минута и онда је стала. Ништа од кише, а ветар дува и распирује пожаре...

Nikola

pre 11 godina

Tara ima prirodna bogatstva kakva retko koja planina u Evropi poseduje. Nadam se da nisu previse ugrozena, iako je to strasan pozar. Drzava treba da uradi sve moguce da tamo opet bude suma kakva je bila pre.

Choban

pre 11 godina

Ponovo komentatori FILOZOFIRAJU, neko reče GDE MOGU DA SE PRIJAVIM KAO DOBROVOLJAC ALOOO!? Gore naše šume. Potrebno je organizovati centar koji će koncentrisati i organizovati sve ljude 'dobrovoljce' koji hoće, mogu ili imaju vremena da pomognu!? Sam sam bio u situaciji da hoću i mogu pomoći a nemam se kome javiti, a kada ponudim pomoć reakcija je "ko je tebe zvao ,šta ti hoćeš"

Razmislite o tome, imamo i sretstva i volje i želje, ali nema organizacije, samo kukanje i filozofiranje!?