Ponedeljak, 05.03.2012.

19:28

"Trećina đaka u Srbiji nepismena"

Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92.

Izvor: B92

"Treæina ðaka u Srbiji nepismena" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

stopanjac

pre 12 godina

ako nezna vlada kako da ima uspeh u obrazovanju neka uzme primer Svedske. prosto i jednostavno. pitajte ministra svedske kako se resava problem nepismenosti.......

BlockOut

pre 12 godina

Znate zasto je zapad razvijen?

Zato sto nema onog maltene komunistickog tretmana, ajd daj diplomu pa da radis (mozes biti najveci lenjivac i neznalicla )
dok se tamo trazi znanje, i vredni ljudi, dok god radis svoj posao profesinalno niko te nece pitati ili reci ,zao mi je moras biti doktor nauka, dzaba ti sto znas.

A i u srbiji pod hitno treba plan, jer ovo je smesno, u drugim drzavama u sred skolske godine (faks) se menjaju smerovi jer drzava lepo kaze ovih ima suvise ili ovi su skroz nepotrebni, jer njima kao ovima ovde bitno da se stancaju diplome kako bi imali ovaj ili onaj procenat visoko skolskih / akademskih gradjana.

Vojvodinac

pre 12 godina

Poštovana Tinde K. C. grdno grešite.
To šro je 800 obrazovnih ustanova u nekoj vrsti projekta nije za pohvalu, već zabrinjavajuće. Jedno je hvaliti se rezultatima, ali samim pokušajem..... samo je potvrda katastrofalnog stanja!
Vaš osvrt na problem obrazovanja bez i jednog osvrta na glavni uzrok je zabrinjavajuć. U današnjici kada se zaposleni sa III stepenom mora stručno usavršavati na svake 3-4 godine (fakultetski obrazovani svakog dana), imamo profesore koji predaju iz udžbenika izdatih pre 10 i više godina, što jasno gvori o pristupu nastavi dotičnih. Kao apsolvent BU imao sam priliku pohađati paket Microsoft kurseva u jednom od centara u Srbiji, i uverio se koliko je važan moderniji pristup i predavanju i materiji i uslovima. Naravno ne kažem da je sve savršeno, kao prvo sve to mnogo više košta, ima i nekih problemčića, ali funkcioniše daleko bolje.
Pomalo je besmisleno stanje na nekim fakultetima da dva profesora iz istog predmeta drže podjednak br. studenata, jedan predaje pred prepunim amfitetatrom (oko 200 studenata) drugi pred 15-20, za istu platu!?
Ako su problem sredstva recite to javno, nemojte nas zamajavati reformama, Bolonjom, a posle 5-6 godina kukate kako ste u startu bili protiv toga, vreme nam niko ne može vratiti, a vi ga plašim se, olako trošite.

da li je to stvarna slika?

pre 12 godina

Hajde da najpre razložimo ovaj tekst kako valja, pa da posle diskutujemo.

1. Naslov kaže:
"Trećina đaka u Srbiji nepismena"
2.Header kaže nešto drugo:
Beograd -- Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92.
3.Dok sam tekst kaže nešto sasvim treće:
Prema njegovim rečima, oko 20 odsto đaka u Srbiji ne završi osnovnu školu niti upiše srednju, a čak 30 odsto njih funkcionalno je nepismeno.

Šta je ovde realnost? Realnost je poslednja tačka, da 20% ne završi a da je trećina njih nepismena. To ne čudi, sa obzirom da dobar deo populacije sačinjavaju Romi, koji iz samo njima znanih razloga ne završavaju školu (uz dužno poštovanje i bez ikakvog govora mržnje)....

ovoono

pre 12 godina

@lalanabensedinu, nije ni tvoja pismenost nesto mnogo bolja, koliko se moze vidjeti iz tvog komentara, srecno sa opismenjavanjem.

Lazar

pre 12 godina

"Obrazovanje je investicija za budućnost." Buhahaha - koliko je ljudi sa fakultetom nezaposleno? Kakva je to buducnost? Zapravo, obrazovanje koje proizvodi nepismene ljude i jeste investicija za buducnost - za manjinu koja drzi konce i vlast zahvaljujuci nepismenosti vecine. U inostranstvu - ista prica, fuj! No, uzalud je i pravo obrazovanje kada je bez morala...

Ivan

pre 12 godina

Eeee, kamo lepe srece, da je samo trecina u pitanju. Svakodnevno se na internetu srecem sa tom decom i, mahom, 95% njih pise "neznam" itd... Kad ih upozoris na to, kao da si im zgazio roditelja...

Pipi

pre 12 godina

To znaci da obrazovno sistem nije dobar jer nema sanse da ne naucite dete ako umete da mu pridjete na pravi nacin. Nazalost, veliki broj ucitelja i profesora ne vole svoj posao.

tetka

pre 12 godina

Roditeljima koji se svađaju sa celim svetom umesto da se bave svojom decom ostaje samo ona stara: "Rodilo se dete, valja ga ljuljati!"

Bijek

pre 12 godina

Ha, ha, 30 odsto visokoobrazovanih nam dovodi ljude koji su završili razne megatrende. Pomislite samo kakav će biti kvalitet njihovog rada jednog dana.

lala na bensedinu

pre 12 godina

A sta vas tu cudi?Pa ko su im idoli?Ceca,Mladic,Karadjic,(fala bogu da nisu imali prilike da se upoznaju sa likom i delom Arkana).......eee Tito bi to kolko tolko doveo u red

Peec

pre 12 godina

Pre 6 godina zavrsio sam osmi razred. U odeljenju od 24 ucenika(12dec;12dev) sam bio od retkih koji je znao da koristi tablicu mnozenja u odeljenju. A o ostalim stvarima da ne pricamo.

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zemlji Srbiji je smešno biti obrazovan, a sramota biti dobro vaspitan, i to već dvadesetak godina. To nem aveze s obrazovanjem i reformama školstva, nego s opštom atmosferom bahatosti i bestidnosti koju država i televizije podstiču Nisu nepismeni samo učenici, nego i lekari, političari, profesori... ah da, i novinari...

sasar

pre 12 godina

Rezultati ''reforme''
1. Učenik može da ima 2 ukora i 25 neopravdanih izostanaka i vladanje primeran (5)?
2. Učenik može da ima sedam dvojki i sedam petica i uspeh 3,50 (tuga da je neko vrlo dobar sa 7 dovoljnih ocena)!?

Marko

pre 12 godina

A sta tek reci o "bolonji"? U srednjem veku se vladalo ruljom bas zbog njihove neobrazovanosti. Nazalost to se sada i nama desava. Najgore od svega je da smo za to sami krivi. Sve pocinje od situacije kada su roditeljima prosvetni radnici krivi za lose ocene njihove dece jer nastavnica "ne voli" njihovo dete.

dragan

pre 12 godina

"Sada imamo 800 škola koji su u nekoj vrsti projekata. To je dobra baza da se sistem obrazovanja stavi u fokus", ističe ona...

Kad sam ja pohadjao skolu nijedna skola nije bila u bilo kakvoj vrsti projekta (sta god da je to) i bilo je mnogo manje nepismenih. Od silnih eksperimenata u prosveti od znanja ostadose - projekti... Fuj!

George Carlin

pre 12 godina

Funkcionalno nepismen je onaj koji ne razume sadržaj pročitanog teksta. Inače, interesantno je kako pad kvaliteta obrazovanja koincidira sa uvođenjem veronauke u škole... Deca nemaju fizičko više, pošto se sale iznajmljuju koje- kome, bruka. Dok je bilo države, ovoga jada nije bilo.

Branko

pre 12 godina

prvo su u vreme Milosevica zbog strajkova deca vise vremena provodila na ulici nego u skoli, posle dvehiljadite je dosao Gaso Knezevic koji je svojom reformom skolstva od dece napravio debile da bi posle 12 godina takvog skolstva utvrdili da je trecina djaka funkcionalno nepismeno i ako se ovako nastavi sa radom u skolama ova zemla nema nikakve sanse za napredak, a plasim se da je nekima to i cilj.

Tihana

pre 12 godina

Obrazovanje bi bilo daleko bolje da postoje(ko u svakoj iole odgovornoj zemlji)pošteni prijemni i audicije,sa stručnim ,nezavisnim komisijama od integriteta!! Ovde toga nema;uzima se prosek ocena a ocene svi znamo kako se dobijaju.Otprilike i proizvoljno po babu,stričevima, ,,zaslužnom roditelju'' , imućnom roditelju.... itd.Nastavnici su zastrašeni ili ucenjeni da budu blagonakloniji prema toj ,,viđenoj'' deci i kraj priče!

balkancaffe

pre 12 godina

"Trecina djaka u Srbiji nepismena"!? Nepismeni u najlaksem jeziku na svetu da se cita i pise! A hoce kinu i indiju da budu svetski lideri! pa kako cete uciti kineski i hindu!?

belilistic

pre 12 godina

E,super vam je projekat g-djo Kovac Cerovic da u 21- vom veku ima funkcionalno nepismenih,.Pa nije ni cudo da smo tu gde jesmo,kad sricemo i ne stizemo da procitamo titl,potpisujemo se stampanim slovima....Projekat uspeo skole odumiru.

realan

pre 12 godina

Dovoljno je da udjete na fejsbuk i procitate statuse vasih prijatelja koji imaju od 15 do 21 godine i videcete da svaki drugi ne zna da se "ne znam,ne mogu" pise odvojeno....To je zato sto uzore traze u Karleusi, Ceci, K.Golubovicu i nekim drugim osobama i stvarima koji su sve samo ne kultura.

jaran do bola i seljacina do groba

pre 12 godina

...cuo sam da u srbiji ima milijun nepismenih! a ovdje,u hr, sestra od frenda (isla je onda u valjda 7. raz) je isto muku mucila sa zemljopisom. mislio sam da joj nije jasno di je lesoto,papua nova gvineja ili istocni timor,kad ono- misli da je ljubljana glavni grad makedonije!!!!! alo ljudi, jasno mi je da netko u tim godinama i ne dozivljava zemljopis i da brka kazahstan sa kirgistanom,ali da ne zna di je ljubljana... to je ipak previse! sad kad je bila obljetnica oluje vidio sam tv prilog na dnevniku di su zaustavljali balavurdiju od kojih 16-17 god koja nema pojma sto je to. al bitno je da su svi veliki hrvati koji na cecu piju iz cipela. ma sve skupa svi smo mi jedna velika nula.

Alex

pre 12 godina

Funkcionalno je nepismeno 90% naroda. Znam ljude koji su zavrsili fakultete sa izvanrednim uspehom, a nepismeni su. Zato smo ovde gde jesmo.

Ivan

pre 12 godina

Za pocetak, umesto sto masirate djake da citaju neke leve lektire i knjige, sto i ne citaju nego nadju prezvakano i prepricano od starijih godina, uvedite gramatiku i pravopis koji ce stvarno da se uce i ocenjuju. Ovo sto se sada radi u skolama je katastrofa. Stepen nepismenosti je bolestan.

PeraKV

pre 12 godina

Znate li po količini sujete koje je zanimanje prvo....Lekari ...a drugo?...Prosvetni radnici....e sad vi vidite zašto su nam deca nepismena.....

Samouk

pre 12 godina

@(xyz, 5. mart 2012 19:51)

Jako teška, i ujedno, veoma smešna optužba. Lokalne pope i političari vrše presiju na decu da napuste školu? Teško da je tako nešto u pitanju, pre će biti da je u pitanju nezainteresovanost roditelja (primarno) a tek onda dolaze obrazovne ustanove i ministarstva na odgovornost zato što im je program takav kakav je!

Čovek može baš svašta da pročita u ovim komentarima...

srx

pre 12 godina

"funkcionalno nepismen" je vrlo rastegljiv pojam, molim da ga razjasnite.
Nisam siguran da bi neko iz beograda mogao da popuni (iz prve)sve formulare u Subotici,Braljini, Zajecaru, Koceljevu .....da ne pricamo u jugu Srbije....i obrnuto, naravno ;-)

Verovali ili ne

pre 12 godina

Koliko je nepismenost i neobrazovanost uhvatilo korenje u Srbiji nisam ni znao dok moj rodjak koji mi je slao Emailove (bez velikog slova, zareza, tacke i sa puno gramatickih gresaka) nije Magistrirao na Univerzitetu Singidunum i postao Magistar za Environment. U jednom razgovoru sa njim ja mu spomenem globalno zagrevanje i topljenje leda na severno i juznom polu i ugrozenost zivotinja koje zive tamo, a on zacudjeno me pita kakav led na juznom polu pa to je jug i tamo je uvek toplo?

djole76

pre 12 godina

Pa naravno,pogledajte kako je urađena reforma školstva od 2000 na ovamo pa će vam se samo kasti. I onda nepismena i blentava dileja sedne u besna kola neiživljen i pobije silan narod,a da nema predstavu šta je uradio i taj isti nepismeni i blentavi sudija ga pusti da se brani sa slobode..Pa ........ ko je tu lud.?

razocaran

pre 12 godina

Pre neki dan sam saznao da brat od tetke koji je u 6. razredu ima jedinicu iz geografije. Resih da ga proverim i pomognem mu, kad ono imam sta da vidim - misli da se Italija graniči sa Engleskom, ne zna koji je glavni grad Nemačke, ne može da pronađe Južnu Koreju, misli da je Libija u Aziji, meša Austriju i Australiju a za Poljsku i Holandiju nikad nije čuo... Zaprepašćen sam, a stariji sam od njega nepunih 10 godina. Jednostavno ne mogu da poverujem da su se stvari toliko izmenile.

xyz

pre 12 godina

Godinama je nepismenost mladih Srba namerno targetirana i sprovodjena, jer je nepismene najlakse manipulirati i zbog toga su najpouzdanji Srbovatelji. Znaju prote i lokalni politicki muljatori da pisu i citaju i to je dovoljno.

bezimena

pre 12 godina

"Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92".

I umesto da se bavu pronalaženjem načina za poboljšanje kvaliteta osnovnog obrazovanja, ovaj lik se zalaže za obavezno srednje obrazovanje za ovakav profil učenika!

xyz

pre 12 godina

Godinama je nepismenost mladih Srba namerno targetirana i sprovodjena, jer je nepismene najlakse manipulirati i zbog toga su najpouzdanji Srbovatelji. Znaju prote i lokalni politicki muljatori da pisu i citaju i to je dovoljno.

Verovali ili ne

pre 12 godina

Koliko je nepismenost i neobrazovanost uhvatilo korenje u Srbiji nisam ni znao dok moj rodjak koji mi je slao Emailove (bez velikog slova, zareza, tacke i sa puno gramatickih gresaka) nije Magistrirao na Univerzitetu Singidunum i postao Magistar za Environment. U jednom razgovoru sa njim ja mu spomenem globalno zagrevanje i topljenje leda na severno i juznom polu i ugrozenost zivotinja koje zive tamo, a on zacudjeno me pita kakav led na juznom polu pa to je jug i tamo je uvek toplo?

razocaran

pre 12 godina

Pre neki dan sam saznao da brat od tetke koji je u 6. razredu ima jedinicu iz geografije. Resih da ga proverim i pomognem mu, kad ono imam sta da vidim - misli da se Italija graniči sa Engleskom, ne zna koji je glavni grad Nemačke, ne može da pronađe Južnu Koreju, misli da je Libija u Aziji, meša Austriju i Australiju a za Poljsku i Holandiju nikad nije čuo... Zaprepašćen sam, a stariji sam od njega nepunih 10 godina. Jednostavno ne mogu da poverujem da su se stvari toliko izmenile.

jaran do bola i seljacina do groba

pre 12 godina

...cuo sam da u srbiji ima milijun nepismenih! a ovdje,u hr, sestra od frenda (isla je onda u valjda 7. raz) je isto muku mucila sa zemljopisom. mislio sam da joj nije jasno di je lesoto,papua nova gvineja ili istocni timor,kad ono- misli da je ljubljana glavni grad makedonije!!!!! alo ljudi, jasno mi je da netko u tim godinama i ne dozivljava zemljopis i da brka kazahstan sa kirgistanom,ali da ne zna di je ljubljana... to je ipak previse! sad kad je bila obljetnica oluje vidio sam tv prilog na dnevniku di su zaustavljali balavurdiju od kojih 16-17 god koja nema pojma sto je to. al bitno je da su svi veliki hrvati koji na cecu piju iz cipela. ma sve skupa svi smo mi jedna velika nula.

Alex

pre 12 godina

Funkcionalno je nepismeno 90% naroda. Znam ljude koji su zavrsili fakultete sa izvanrednim uspehom, a nepismeni su. Zato smo ovde gde jesmo.

Ivan

pre 12 godina

Za pocetak, umesto sto masirate djake da citaju neke leve lektire i knjige, sto i ne citaju nego nadju prezvakano i prepricano od starijih godina, uvedite gramatiku i pravopis koji ce stvarno da se uce i ocenjuju. Ovo sto se sada radi u skolama je katastrofa. Stepen nepismenosti je bolestan.

realan

pre 12 godina

Dovoljno je da udjete na fejsbuk i procitate statuse vasih prijatelja koji imaju od 15 do 21 godine i videcete da svaki drugi ne zna da se "ne znam,ne mogu" pise odvojeno....To je zato sto uzore traze u Karleusi, Ceci, K.Golubovicu i nekim drugim osobama i stvarima koji su sve samo ne kultura.

bezimena

pre 12 godina

"Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92".

I umesto da se bavu pronalaženjem načina za poboljšanje kvaliteta osnovnog obrazovanja, ovaj lik se zalaže za obavezno srednje obrazovanje za ovakav profil učenika!

dragan

pre 12 godina

"Sada imamo 800 škola koji su u nekoj vrsti projekata. To je dobra baza da se sistem obrazovanja stavi u fokus", ističe ona...

Kad sam ja pohadjao skolu nijedna skola nije bila u bilo kakvoj vrsti projekta (sta god da je to) i bilo je mnogo manje nepismenih. Od silnih eksperimenata u prosveti od znanja ostadose - projekti... Fuj!

George Carlin

pre 12 godina

Funkcionalno nepismen je onaj koji ne razume sadržaj pročitanog teksta. Inače, interesantno je kako pad kvaliteta obrazovanja koincidira sa uvođenjem veronauke u škole... Deca nemaju fizičko više, pošto se sale iznajmljuju koje- kome, bruka. Dok je bilo države, ovoga jada nije bilo.

Tihana

pre 12 godina

Obrazovanje bi bilo daleko bolje da postoje(ko u svakoj iole odgovornoj zemlji)pošteni prijemni i audicije,sa stručnim ,nezavisnim komisijama od integriteta!! Ovde toga nema;uzima se prosek ocena a ocene svi znamo kako se dobijaju.Otprilike i proizvoljno po babu,stričevima, ,,zaslužnom roditelju'' , imućnom roditelju.... itd.Nastavnici su zastrašeni ili ucenjeni da budu blagonakloniji prema toj ,,viđenoj'' deci i kraj priče!

djole76

pre 12 godina

Pa naravno,pogledajte kako je urađena reforma školstva od 2000 na ovamo pa će vam se samo kasti. I onda nepismena i blentava dileja sedne u besna kola neiživljen i pobije silan narod,a da nema predstavu šta je uradio i taj isti nepismeni i blentavi sudija ga pusti da se brani sa slobode..Pa ........ ko je tu lud.?

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zemlji Srbiji je smešno biti obrazovan, a sramota biti dobro vaspitan, i to već dvadesetak godina. To nem aveze s obrazovanjem i reformama školstva, nego s opštom atmosferom bahatosti i bestidnosti koju država i televizije podstiču Nisu nepismeni samo učenici, nego i lekari, političari, profesori... ah da, i novinari...

PeraKV

pre 12 godina

Znate li po količini sujete koje je zanimanje prvo....Lekari ...a drugo?...Prosvetni radnici....e sad vi vidite zašto su nam deca nepismena.....

balkancaffe

pre 12 godina

"Trecina djaka u Srbiji nepismena"!? Nepismeni u najlaksem jeziku na svetu da se cita i pise! A hoce kinu i indiju da budu svetski lideri! pa kako cete uciti kineski i hindu!?

belilistic

pre 12 godina

E,super vam je projekat g-djo Kovac Cerovic da u 21- vom veku ima funkcionalno nepismenih,.Pa nije ni cudo da smo tu gde jesmo,kad sricemo i ne stizemo da procitamo titl,potpisujemo se stampanim slovima....Projekat uspeo skole odumiru.

Branko

pre 12 godina

prvo su u vreme Milosevica zbog strajkova deca vise vremena provodila na ulici nego u skoli, posle dvehiljadite je dosao Gaso Knezevic koji je svojom reformom skolstva od dece napravio debile da bi posle 12 godina takvog skolstva utvrdili da je trecina djaka funkcionalno nepismeno i ako se ovako nastavi sa radom u skolama ova zemla nema nikakve sanse za napredak, a plasim se da je nekima to i cilj.

Marko

pre 12 godina

A sta tek reci o "bolonji"? U srednjem veku se vladalo ruljom bas zbog njihove neobrazovanosti. Nazalost to se sada i nama desava. Najgore od svega je da smo za to sami krivi. Sve pocinje od situacije kada su roditeljima prosvetni radnici krivi za lose ocene njihove dece jer nastavnica "ne voli" njihovo dete.

sasar

pre 12 godina

Rezultati ''reforme''
1. Učenik može da ima 2 ukora i 25 neopravdanih izostanaka i vladanje primeran (5)?
2. Učenik može da ima sedam dvojki i sedam petica i uspeh 3,50 (tuga da je neko vrlo dobar sa 7 dovoljnih ocena)!?

Peec

pre 12 godina

Pre 6 godina zavrsio sam osmi razred. U odeljenju od 24 ucenika(12dec;12dev) sam bio od retkih koji je znao da koristi tablicu mnozenja u odeljenju. A o ostalim stvarima da ne pricamo.

lala na bensedinu

pre 12 godina

A sta vas tu cudi?Pa ko su im idoli?Ceca,Mladic,Karadjic,(fala bogu da nisu imali prilike da se upoznaju sa likom i delom Arkana).......eee Tito bi to kolko tolko doveo u red

srx

pre 12 godina

"funkcionalno nepismen" je vrlo rastegljiv pojam, molim da ga razjasnite.
Nisam siguran da bi neko iz beograda mogao da popuni (iz prve)sve formulare u Subotici,Braljini, Zajecaru, Koceljevu .....da ne pricamo u jugu Srbije....i obrnuto, naravno ;-)

Samouk

pre 12 godina

@(xyz, 5. mart 2012 19:51)

Jako teška, i ujedno, veoma smešna optužba. Lokalne pope i političari vrše presiju na decu da napuste školu? Teško da je tako nešto u pitanju, pre će biti da je u pitanju nezainteresovanost roditelja (primarno) a tek onda dolaze obrazovne ustanove i ministarstva na odgovornost zato što im je program takav kakav je!

Čovek može baš svašta da pročita u ovim komentarima...

Bijek

pre 12 godina

Ha, ha, 30 odsto visokoobrazovanih nam dovodi ljude koji su završili razne megatrende. Pomislite samo kakav će biti kvalitet njihovog rada jednog dana.

tetka

pre 12 godina

Roditeljima koji se svađaju sa celim svetom umesto da se bave svojom decom ostaje samo ona stara: "Rodilo se dete, valja ga ljuljati!"

Pipi

pre 12 godina

To znaci da obrazovno sistem nije dobar jer nema sanse da ne naucite dete ako umete da mu pridjete na pravi nacin. Nazalost, veliki broj ucitelja i profesora ne vole svoj posao.

Ivan

pre 12 godina

Eeee, kamo lepe srece, da je samo trecina u pitanju. Svakodnevno se na internetu srecem sa tom decom i, mahom, 95% njih pise "neznam" itd... Kad ih upozoris na to, kao da si im zgazio roditelja...

da li je to stvarna slika?

pre 12 godina

Hajde da najpre razložimo ovaj tekst kako valja, pa da posle diskutujemo.

1. Naslov kaže:
"Trećina đaka u Srbiji nepismena"
2.Header kaže nešto drugo:
Beograd -- Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92.
3.Dok sam tekst kaže nešto sasvim treće:
Prema njegovim rečima, oko 20 odsto đaka u Srbiji ne završi osnovnu školu niti upiše srednju, a čak 30 odsto njih funkcionalno je nepismeno.

Šta je ovde realnost? Realnost je poslednja tačka, da 20% ne završi a da je trećina njih nepismena. To ne čudi, sa obzirom da dobar deo populacije sačinjavaju Romi, koji iz samo njima znanih razloga ne završavaju školu (uz dužno poštovanje i bez ikakvog govora mržnje)....

Lazar

pre 12 godina

"Obrazovanje je investicija za budućnost." Buhahaha - koliko je ljudi sa fakultetom nezaposleno? Kakva je to buducnost? Zapravo, obrazovanje koje proizvodi nepismene ljude i jeste investicija za buducnost - za manjinu koja drzi konce i vlast zahvaljujuci nepismenosti vecine. U inostranstvu - ista prica, fuj! No, uzalud je i pravo obrazovanje kada je bez morala...

Vojvodinac

pre 12 godina

Poštovana Tinde K. C. grdno grešite.
To šro je 800 obrazovnih ustanova u nekoj vrsti projekta nije za pohvalu, već zabrinjavajuće. Jedno je hvaliti se rezultatima, ali samim pokušajem..... samo je potvrda katastrofalnog stanja!
Vaš osvrt na problem obrazovanja bez i jednog osvrta na glavni uzrok je zabrinjavajuć. U današnjici kada se zaposleni sa III stepenom mora stručno usavršavati na svake 3-4 godine (fakultetski obrazovani svakog dana), imamo profesore koji predaju iz udžbenika izdatih pre 10 i više godina, što jasno gvori o pristupu nastavi dotičnih. Kao apsolvent BU imao sam priliku pohađati paket Microsoft kurseva u jednom od centara u Srbiji, i uverio se koliko je važan moderniji pristup i predavanju i materiji i uslovima. Naravno ne kažem da je sve savršeno, kao prvo sve to mnogo više košta, ima i nekih problemčića, ali funkcioniše daleko bolje.
Pomalo je besmisleno stanje na nekim fakultetima da dva profesora iz istog predmeta drže podjednak br. studenata, jedan predaje pred prepunim amfitetatrom (oko 200 studenata) drugi pred 15-20, za istu platu!?
Ako su problem sredstva recite to javno, nemojte nas zamajavati reformama, Bolonjom, a posle 5-6 godina kukate kako ste u startu bili protiv toga, vreme nam niko ne može vratiti, a vi ga plašim se, olako trošite.

BlockOut

pre 12 godina

Znate zasto je zapad razvijen?

Zato sto nema onog maltene komunistickog tretmana, ajd daj diplomu pa da radis (mozes biti najveci lenjivac i neznalicla )
dok se tamo trazi znanje, i vredni ljudi, dok god radis svoj posao profesinalno niko te nece pitati ili reci ,zao mi je moras biti doktor nauka, dzaba ti sto znas.

A i u srbiji pod hitno treba plan, jer ovo je smesno, u drugim drzavama u sred skolske godine (faks) se menjaju smerovi jer drzava lepo kaze ovih ima suvise ili ovi su skroz nepotrebni, jer njima kao ovima ovde bitno da se stancaju diplome kako bi imali ovaj ili onaj procenat visoko skolskih / akademskih gradjana.

ovoono

pre 12 godina

@lalanabensedinu, nije ni tvoja pismenost nesto mnogo bolja, koliko se moze vidjeti iz tvog komentara, srecno sa opismenjavanjem.

stopanjac

pre 12 godina

ako nezna vlada kako da ima uspeh u obrazovanju neka uzme primer Svedske. prosto i jednostavno. pitajte ministra svedske kako se resava problem nepismenosti.......

PeraKV

pre 12 godina

Znate li po količini sujete koje je zanimanje prvo....Lekari ...a drugo?...Prosvetni radnici....e sad vi vidite zašto su nam deca nepismena.....

xyz

pre 12 godina

Godinama je nepismenost mladih Srba namerno targetirana i sprovodjena, jer je nepismene najlakse manipulirati i zbog toga su najpouzdanji Srbovatelji. Znaju prote i lokalni politicki muljatori da pisu i citaju i to je dovoljno.

Samouk

pre 12 godina

@(xyz, 5. mart 2012 19:51)

Jako teška, i ujedno, veoma smešna optužba. Lokalne pope i političari vrše presiju na decu da napuste školu? Teško da je tako nešto u pitanju, pre će biti da je u pitanju nezainteresovanost roditelja (primarno) a tek onda dolaze obrazovne ustanove i ministarstva na odgovornost zato što im je program takav kakav je!

Čovek može baš svašta da pročita u ovim komentarima...

srx

pre 12 godina

"funkcionalno nepismen" je vrlo rastegljiv pojam, molim da ga razjasnite.
Nisam siguran da bi neko iz beograda mogao da popuni (iz prve)sve formulare u Subotici,Braljini, Zajecaru, Koceljevu .....da ne pricamo u jugu Srbije....i obrnuto, naravno ;-)

bezimena

pre 12 godina

"Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92".

I umesto da se bavu pronalaženjem načina za poboljšanje kvaliteta osnovnog obrazovanja, ovaj lik se zalaže za obavezno srednje obrazovanje za ovakav profil učenika!

George Carlin

pre 12 godina

Funkcionalno nepismen je onaj koji ne razume sadržaj pročitanog teksta. Inače, interesantno je kako pad kvaliteta obrazovanja koincidira sa uvođenjem veronauke u škole... Deca nemaju fizičko više, pošto se sale iznajmljuju koje- kome, bruka. Dok je bilo države, ovoga jada nije bilo.

Ivan

pre 12 godina

Za pocetak, umesto sto masirate djake da citaju neke leve lektire i knjige, sto i ne citaju nego nadju prezvakano i prepricano od starijih godina, uvedite gramatiku i pravopis koji ce stvarno da se uce i ocenjuju. Ovo sto se sada radi u skolama je katastrofa. Stepen nepismenosti je bolestan.

Verovali ili ne

pre 12 godina

Koliko je nepismenost i neobrazovanost uhvatilo korenje u Srbiji nisam ni znao dok moj rodjak koji mi je slao Emailove (bez velikog slova, zareza, tacke i sa puno gramatickih gresaka) nije Magistrirao na Univerzitetu Singidunum i postao Magistar za Environment. U jednom razgovoru sa njim ja mu spomenem globalno zagrevanje i topljenje leda na severno i juznom polu i ugrozenost zivotinja koje zive tamo, a on zacudjeno me pita kakav led na juznom polu pa to je jug i tamo je uvek toplo?

balkancaffe

pre 12 godina

"Trecina djaka u Srbiji nepismena"!? Nepismeni u najlaksem jeziku na svetu da se cita i pise! A hoce kinu i indiju da budu svetski lideri! pa kako cete uciti kineski i hindu!?

Branko

pre 12 godina

prvo su u vreme Milosevica zbog strajkova deca vise vremena provodila na ulici nego u skoli, posle dvehiljadite je dosao Gaso Knezevic koji je svojom reformom skolstva od dece napravio debile da bi posle 12 godina takvog skolstva utvrdili da je trecina djaka funkcionalno nepismeno i ako se ovako nastavi sa radom u skolama ova zemla nema nikakve sanse za napredak, a plasim se da je nekima to i cilj.

lala na bensedinu

pre 12 godina

A sta vas tu cudi?Pa ko su im idoli?Ceca,Mladic,Karadjic,(fala bogu da nisu imali prilike da se upoznaju sa likom i delom Arkana).......eee Tito bi to kolko tolko doveo u red

Alex

pre 12 godina

Funkcionalno je nepismeno 90% naroda. Znam ljude koji su zavrsili fakultete sa izvanrednim uspehom, a nepismeni su. Zato smo ovde gde jesmo.

dragan

pre 12 godina

"Sada imamo 800 škola koji su u nekoj vrsti projekata. To je dobra baza da se sistem obrazovanja stavi u fokus", ističe ona...

Kad sam ja pohadjao skolu nijedna skola nije bila u bilo kakvoj vrsti projekta (sta god da je to) i bilo je mnogo manje nepismenih. Od silnih eksperimenata u prosveti od znanja ostadose - projekti... Fuj!

Marko

pre 12 godina

A sta tek reci o "bolonji"? U srednjem veku se vladalo ruljom bas zbog njihove neobrazovanosti. Nazalost to se sada i nama desava. Najgore od svega je da smo za to sami krivi. Sve pocinje od situacije kada su roditeljima prosvetni radnici krivi za lose ocene njihove dece jer nastavnica "ne voli" njihovo dete.

sasar

pre 12 godina

Rezultati ''reforme''
1. Učenik može da ima 2 ukora i 25 neopravdanih izostanaka i vladanje primeran (5)?
2. Učenik može da ima sedam dvojki i sedam petica i uspeh 3,50 (tuga da je neko vrlo dobar sa 7 dovoljnih ocena)!?

Bijek

pre 12 godina

Ha, ha, 30 odsto visokoobrazovanih nam dovodi ljude koji su završili razne megatrende. Pomislite samo kakav će biti kvalitet njihovog rada jednog dana.

razocaran

pre 12 godina

Pre neki dan sam saznao da brat od tetke koji je u 6. razredu ima jedinicu iz geografije. Resih da ga proverim i pomognem mu, kad ono imam sta da vidim - misli da se Italija graniči sa Engleskom, ne zna koji je glavni grad Nemačke, ne može da pronađe Južnu Koreju, misli da je Libija u Aziji, meša Austriju i Australiju a za Poljsku i Holandiju nikad nije čuo... Zaprepašćen sam, a stariji sam od njega nepunih 10 godina. Jednostavno ne mogu da poverujem da su se stvari toliko izmenile.

Tihana

pre 12 godina

Obrazovanje bi bilo daleko bolje da postoje(ko u svakoj iole odgovornoj zemlji)pošteni prijemni i audicije,sa stručnim ,nezavisnim komisijama od integriteta!! Ovde toga nema;uzima se prosek ocena a ocene svi znamo kako se dobijaju.Otprilike i proizvoljno po babu,stričevima, ,,zaslužnom roditelju'' , imućnom roditelju.... itd.Nastavnici su zastrašeni ili ucenjeni da budu blagonakloniji prema toj ,,viđenoj'' deci i kraj priče!

jaran do bola i seljacina do groba

pre 12 godina

...cuo sam da u srbiji ima milijun nepismenih! a ovdje,u hr, sestra od frenda (isla je onda u valjda 7. raz) je isto muku mucila sa zemljopisom. mislio sam da joj nije jasno di je lesoto,papua nova gvineja ili istocni timor,kad ono- misli da je ljubljana glavni grad makedonije!!!!! alo ljudi, jasno mi je da netko u tim godinama i ne dozivljava zemljopis i da brka kazahstan sa kirgistanom,ali da ne zna di je ljubljana... to je ipak previse! sad kad je bila obljetnica oluje vidio sam tv prilog na dnevniku di su zaustavljali balavurdiju od kojih 16-17 god koja nema pojma sto je to. al bitno je da su svi veliki hrvati koji na cecu piju iz cipela. ma sve skupa svi smo mi jedna velika nula.

realan

pre 12 godina

Dovoljno je da udjete na fejsbuk i procitate statuse vasih prijatelja koji imaju od 15 do 21 godine i videcete da svaki drugi ne zna da se "ne znam,ne mogu" pise odvojeno....To je zato sto uzore traze u Karleusi, Ceci, K.Golubovicu i nekim drugim osobama i stvarima koji su sve samo ne kultura.

Pipi

pre 12 godina

To znaci da obrazovno sistem nije dobar jer nema sanse da ne naucite dete ako umete da mu pridjete na pravi nacin. Nazalost, veliki broj ucitelja i profesora ne vole svoj posao.

Lazar

pre 12 godina

"Obrazovanje je investicija za budućnost." Buhahaha - koliko je ljudi sa fakultetom nezaposleno? Kakva je to buducnost? Zapravo, obrazovanje koje proizvodi nepismene ljude i jeste investicija za buducnost - za manjinu koja drzi konce i vlast zahvaljujuci nepismenosti vecine. U inostranstvu - ista prica, fuj! No, uzalud je i pravo obrazovanje kada je bez morala...

ovoono

pre 12 godina

@lalanabensedinu, nije ni tvoja pismenost nesto mnogo bolja, koliko se moze vidjeti iz tvog komentara, srecno sa opismenjavanjem.

Peec

pre 12 godina

Pre 6 godina zavrsio sam osmi razred. U odeljenju od 24 ucenika(12dec;12dev) sam bio od retkih koji je znao da koristi tablicu mnozenja u odeljenju. A o ostalim stvarima da ne pricamo.

da li je to stvarna slika?

pre 12 godina

Hajde da najpre razložimo ovaj tekst kako valja, pa da posle diskutujemo.

1. Naslov kaže:
"Trećina đaka u Srbiji nepismena"
2.Header kaže nešto drugo:
Beograd -- Trećina učenika u Srbiji funkcionalno je nepismena, a oko 20 odsto njih ne završi ni osnovnu školu, kaže Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta za B92.
3.Dok sam tekst kaže nešto sasvim treće:
Prema njegovim rečima, oko 20 odsto đaka u Srbiji ne završi osnovnu školu niti upiše srednju, a čak 30 odsto njih funkcionalno je nepismeno.

Šta je ovde realnost? Realnost je poslednja tačka, da 20% ne završi a da je trećina njih nepismena. To ne čudi, sa obzirom da dobar deo populacije sačinjavaju Romi, koji iz samo njima znanih razloga ne završavaju školu (uz dužno poštovanje i bez ikakvog govora mržnje)....

BlockOut

pre 12 godina

Znate zasto je zapad razvijen?

Zato sto nema onog maltene komunistickog tretmana, ajd daj diplomu pa da radis (mozes biti najveci lenjivac i neznalicla )
dok se tamo trazi znanje, i vredni ljudi, dok god radis svoj posao profesinalno niko te nece pitati ili reci ,zao mi je moras biti doktor nauka, dzaba ti sto znas.

A i u srbiji pod hitno treba plan, jer ovo je smesno, u drugim drzavama u sred skolske godine (faks) se menjaju smerovi jer drzava lepo kaze ovih ima suvise ili ovi su skroz nepotrebni, jer njima kao ovima ovde bitno da se stancaju diplome kako bi imali ovaj ili onaj procenat visoko skolskih / akademskih gradjana.

djole76

pre 12 godina

Pa naravno,pogledajte kako je urađena reforma školstva od 2000 na ovamo pa će vam se samo kasti. I onda nepismena i blentava dileja sedne u besna kola neiživljen i pobije silan narod,a da nema predstavu šta je uradio i taj isti nepismeni i blentavi sudija ga pusti da se brani sa slobode..Pa ........ ko je tu lud.?

belilistic

pre 12 godina

E,super vam je projekat g-djo Kovac Cerovic da u 21- vom veku ima funkcionalno nepismenih,.Pa nije ni cudo da smo tu gde jesmo,kad sricemo i ne stizemo da procitamo titl,potpisujemo se stampanim slovima....Projekat uspeo skole odumiru.

ConteDiLuna

pre 12 godina

U zemlji Srbiji je smešno biti obrazovan, a sramota biti dobro vaspitan, i to već dvadesetak godina. To nem aveze s obrazovanjem i reformama školstva, nego s opštom atmosferom bahatosti i bestidnosti koju država i televizije podstiču Nisu nepismeni samo učenici, nego i lekari, političari, profesori... ah da, i novinari...

tetka

pre 12 godina

Roditeljima koji se svađaju sa celim svetom umesto da se bave svojom decom ostaje samo ona stara: "Rodilo se dete, valja ga ljuljati!"

Ivan

pre 12 godina

Eeee, kamo lepe srece, da je samo trecina u pitanju. Svakodnevno se na internetu srecem sa tom decom i, mahom, 95% njih pise "neznam" itd... Kad ih upozoris na to, kao da si im zgazio roditelja...

Vojvodinac

pre 12 godina

Poštovana Tinde K. C. grdno grešite.
To šro je 800 obrazovnih ustanova u nekoj vrsti projekta nije za pohvalu, već zabrinjavajuće. Jedno je hvaliti se rezultatima, ali samim pokušajem..... samo je potvrda katastrofalnog stanja!
Vaš osvrt na problem obrazovanja bez i jednog osvrta na glavni uzrok je zabrinjavajuć. U današnjici kada se zaposleni sa III stepenom mora stručno usavršavati na svake 3-4 godine (fakultetski obrazovani svakog dana), imamo profesore koji predaju iz udžbenika izdatih pre 10 i više godina, što jasno gvori o pristupu nastavi dotičnih. Kao apsolvent BU imao sam priliku pohađati paket Microsoft kurseva u jednom od centara u Srbiji, i uverio se koliko je važan moderniji pristup i predavanju i materiji i uslovima. Naravno ne kažem da je sve savršeno, kao prvo sve to mnogo više košta, ima i nekih problemčića, ali funkcioniše daleko bolje.
Pomalo je besmisleno stanje na nekim fakultetima da dva profesora iz istog predmeta drže podjednak br. studenata, jedan predaje pred prepunim amfitetatrom (oko 200 studenata) drugi pred 15-20, za istu platu!?
Ako su problem sredstva recite to javno, nemojte nas zamajavati reformama, Bolonjom, a posle 5-6 godina kukate kako ste u startu bili protiv toga, vreme nam niko ne može vratiti, a vi ga plašim se, olako trošite.

stopanjac

pre 12 godina

ako nezna vlada kako da ima uspeh u obrazovanju neka uzme primer Svedske. prosto i jednostavno. pitajte ministra svedske kako se resava problem nepismenosti.......