Subota, 23.08.2008.

00:23

Čanak: Vojvodini veće nadležnosti

Novi statut Vojvodine ograničen je lošim Ustavom Srbije, izjavio je za B92 Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Izvor: B92

Èanak: Vojvodini veæe nadležnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

КОЈА

pre 15 godina

Види овако госп.Чанак:
-за мене је главни град Београд иако сам из Н.Сада за који мислим да је провинција и то тешка у односу на Београд
-шта се ти бринеш за Панчево кад је људима много ближи Београд за све послове
-по мени требала би се укинути цела покрајинска администрација која узалус троши паре грађана
-сасвим је довољна једна републичка администрација
-једини прави европски град у Србији је Београд док је Нови Сад делимично и због твог деловања постао "мека" за гранд-пинк-ратно профитерску екипу
-"егзит" је успео само онда кад у публици буде више од 50% Београђана(зато што људи имају прави шмек и емоцију а не као овде у Н.Саду кад је свирала П.Патка па је више од пола новосадске масе коментарисало у стилу:није добро озвучење,басиста није добро свирао...уместо да се радују и буду поносни на зачетнике панка-е зато смо ми овде тешки провинцијалци за разлику од Београђана које толико мрзиш.
-одма да ти кажем да нисам радикал јер нисам по природи екстремиста као што си ти са својом лигом иста братија по екстремизму са радикалима

Zeitgeist

pre 15 godina

Ideja stvaranja Vojvodine kao autonomne srpske oblasti u okviru Habzburškog carstva datira još od doseljenja Srba pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića, a izneta je prvi put na narodno-crkvenom saboru u Baji 1694. godine. Na saboru u Temišvaru 1790. formulisan je glavni zahtev da se Srbima na osnovu njihovih privilegija odredi posebna teritorija, do čega je došlo u periodu između 1849. i 1860. godine. Tada formirano Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat je samo imenom bilo srpsko, jer je u njemu živelo najviše Rumuna, zvanični jezik je bio nemački, a sedište u Temišvaru. Znaci nije Tito dao Vojvodini autonomiju, nego je imala svoju autonomiju davno pre toga.

Aleksandar

pre 15 godina

Tolika zurba i zelja da se Vojvodini da status drzave u drzavi Srbiji verovatno ima nesto za cilj. Sta? Nije u pitanju "decentralizacija" jer se ne radi tako. To je centralizacija na malom prostoru sa ogromnom administracijom u kojoj ce se zaposliti stranacki vojnici i kontrolisati situaciju. Narod sve to placa. Moze li izdrzati? Poruka svetu sa stvaranjem tako visoke drzavnosti u Vojvodini je direktna u smeru daljeg priznavanja KiM, odnosno "K". Kome je to u interesu? Zasto pred izjasnjavanje MSP? Imamo li mi neka posla oko ocuvanja postojece drzave, ili ne, pa da sami pravimo jos neku? Najbolje je onda u svakoj opstini pa ce bar svi sa biroa biti zaposleni u birokratskim aparatima. One koji ce da rade mozemo da uvezemo za proces proizvodnje, recimo iz susedne drzave. Ideja nije razumna.

Srđan Novi Sad

pre 15 godina

Pa dobro, ako je sadašnje stanje tekovina Slobodana Miloševića koje se svi odriču, i Vojvodina je tekovina Josipa Broza i Komunističke partije kojih su se takođe svi odrekli.Istina je sledeća: da je Vojvodina postojala samo za vreme vladavine Komunističke partije i Tita i nastala je tako što je Josip Broz nepitajući apsolutno nikog, crtao granice u bivšoj Jugoslaviji.Vezivati nastanak Vojvodine i granica republika bivše Jugoslavije za neki demokratski čin je besmislica.Inače, mislim da će predlog novog statuta Vojvodine stvarno odvesti do Vojvodine-republike, a posle.......

Bane

pre 15 godina

Vojvodina treba da izgubi autonomomiju (tj sama da je preda drzavi Srbiji) i da prestane da pokusava da bude nesto sto nije - nezavisna. Ono sto nam treba (Srbija) jeste decentralizacija Srbije sa prenosom "odredjenih" prava na nivo opstina.

Stvari od drzavnog znacaja (vojska, elektroprivreda, sud, policija, putne mreze, koridori, gasno-naftni aranzmani, vodoprivreda, sume, kanali...) moraju se resavati na nivou drzave jer je samo sto krupnija, ujedina drzava u stanju da efikasno resi ovakve probleme. Nemoj neko da pomisli da se nesto razvilo samo od sebe: NIS, Telekom, Pancevacke rafinerije, azotare, Zastava, Jat i sl., sve to planirano je, finansirano i realizovano davno - na nivou drzave. Ne sme samo uvek gledati usko-interesno.

Srbija je EU, EU je Srbija!

Antiheeroj

pre 15 godina

Nasla sirotinja da se svadja oko toga ko ima vise para. Ma neka se vise iscepa ova nesrecna drzava na drzavice velicine opstina... valjda ce nam tada najzad biti bolje... A onda cemo trcati da se ujedinjujemo sa ostatkom evrope ocekujuci da ce opet drugi da rade za nas.

Interesuje me da li bi projekat EU uspeo da su najvece zemlje EU pilicarski stiskale kesu i optuzujuci se medjusobno kako daju previse para a imaju premali dobitak.

Mozda su najbolji primer nemci koji su placali cenu ujedinjenja sa istocnom Nemackom i cenu prijema sirotinjskih zemalja u EU. Nemacki radnici nemaju vise standard koji su imali, ali EU i dalje opstaje...

Milos

pre 15 godina

Zasto ljudi iz Vojvodine hoce nase, pancevacke pare? Odakle im pravo da traze nase novce? Oni su nasi i mi ih dajemo kome mi hocemo, a najradije ih ne bismo davali nikome. I jedni i drugi se otimaju za nesto tudje, nesto sto im ne pripada.

Pancevac

pre 15 godina

Bas ste lepo smislili da se razvijate sa nasim parama. Zasto ste vi bolji od Beograda ako uzmete nase pare? Nama ce biti isto, zar ne? Kako ste se samo svi zabrinuli za Pancevo cudo jedno?

SuperSrbin

pre 15 godina

Kad god kazete Srbija, promenite pa recite Beograd. Kad god kazete Srbin, promenite pa recite Beogradjanin. Razmislite malo pa cete shvatiti da vec desetak godina zivimo za beogradski pasaluk i u beogradskom pasaluku. Onda ce vam mozda biti jasnije sta bi mi to iz Vojvodine hteli.

bravo canak

pre 15 godina

Tacno u centar. Vlast u Beogradu se ponasa kao da je Pancevo predgradje Beograda a ne grad u Vojvodini. Sa Zrenjaninom i Vrscom i Pancevom kad se poveze sa Temisvarom Banat moze vrlo brzo da postane najdinamicnija regija u Srbiji. Ali pre toga treba Vojvodina da dobije autonomiju, jer preko Bg ne ide nista.

kinky

pre 15 godina

Dovoljno je proci kroz Vojvodinu i svako sa imalo mozga ce shvatiti da je rec o jednoj potpuno razlicitoj sredini od Srbije. Ne vidim zasto je toliki problem vratiti Vojvodini status koji je imala! Niko, pa ni sami Vojvodjani ne zele nikakvo odvajanje od Srbije, ili ista slicno.
Preporucio bih ljudima da prodju kroz npr Suboticu, pogledaju njene trgove, ulice, ivicnjake, fasade kuca...POTPUNO ODSUSTVO SMECA NA ULICI...ma, svako ce pomisliti da je u Austriji pre nego u Srbiji...

Umesto da se na Vojvodinu svi ugledamo, mi pokusavamo da je srozamo! Strasno. Mozda je prica o 40 odsto i sedam odsto i preterana, ali po meni, ako neko daje makar i 1 odsto vise nego sto dobija, taj jedan odsto mu se MORA vratiti!

Mozda je pitanje, sta je Srbija ikada uradila za Vojvodinu, a sta Vojvodina za Srbiju?

Jack

pre 15 godina

Voleo bih da mi neko objasni zašto građani Vojvodine imaju više prava od građana Timočke krajine, Šumadije ili Sandžaka? Ne bih da me neko razume kako sam ja protiv toga da ih oni imaju, ali mislim da bi i ostatak Srbije trebalo konačno da se izjednači. Regionalizacija je jedino rešenje. Sve dok se o Srbiji govori kao o Beogradu, Vojvodini i "ostatku Srbije", ovoj zemlji nema prosperiteta.

neko

pre 15 godina

svako ko zna nesto malo o Vojvodini zna da ta pokrajina distinktno odstupa od uze Srbije, kulturno istorijski i da mora imati svoj status. Isto tako zna da pre nego sto je pala pod direktnu vlast Beograda da jeste bila razvijenija a i razvila bi se jos vise da nije bilo Beograda. Zato Vojvodini nazad sve sto je imala pre 1988.

autonomas

pre 15 godina

Stoposto tacno. Sto se beograda tice on takodje treba da ima odredjenu autonomiju (cak i istorijski je ima). Mislim da je kriticno to koliko novaca vojvodina daje u budzet srbije a sta joj srbija daje...

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Umesto da svoju politiku mudro sprovodi u saglasju sa "beogradskim" strankama, Čanak već 18 godina nameće infantilnu politiku, koja Vojvodinu stavlja u poziciju bezobraznog deteta, pri čemu nosi najveću zaslugu za dugogodišnju prevlast radikala, na osnovu suprotstavljenih ekstremizama. No, lično on loše nije prošao u tome.

novosadista

pre 15 godina

...neće valjda osvedočeni saradnici DB i ,,tatini sinovi,, bez dana radnog staža da artikulišu zahteve žitelja Vojvodine.
I ja sam autohtoni Vojvođan i neću sada da prafraziram Mihalja Kertesa ,,ako se ja kao Srbin iz Vojvodine ne osećam ugrožen i eksploatisan, šta hoće taj ,,dođoš,, iz Like,, ?
Malo sam obrnuo Kertesovo majmunisanje, ali to bi bilo to.
Lustracija da, ali zašto nisu otvoreni za oči javnosti arhivi Državne betbednosti osam godina od pada Slobe? Mislimo o tome.

bojan

pre 15 godina

Canku je do Vojvodine stalo taman onoliko koliko i do lanjskog snega. Njega interesuju carske nadleznosti koje bi bile samo u njegovoj ingerenciji. Na taj nacin zivela 'sloboda'. Skupstina je dobra ideja ali zasto Vojvodine a ne regija (Srem, Banat i Backa). Da li je Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici ili Subotici lakse ako ih 'pljacka' Novi Sad a ne Beograd. Dakle razvlastiti Vojvodinu kao centar birokratije i potpunu vlast dati regijama (Srem,Banat i Backa). Protiv ovakvog resenja mogu biti samo oni kojima decentralizacija nije cilj vec nesto drugo.

Pancevac

pre 15 godina

Gospodin Canak je bacio oko na pancevacke pare, jer vise od 2/3 vojvodjanskih para daje Pancevo. Zasto ne bi te pare ostale u Pancevu? Zasto bi se od njih gradio Novi Sad? Pancevci su blisko povezani sa Beogradom, a od Novog Sada nemaju nista. U Beogradu sam fakultet zavrsio, ziveo u domu i sredio mnoge druge stvari, a u Novom Sadu sam bio jednom i to pre 2 godine.

Darwin

pre 15 godina

Nije to nikakav problem sto Canak prica. Srbija ionako treba da se regionalizuje ali ne na nacin na koji ovaj predlaze. Ne treeba Vojvodini novi Beograd niti jos jedan centar moci(citaj kradje) vec regionalizacija na nivou par opstina gde bi vlast bila u sluzbi malog coveka. Gde ne bi bilo partijasenja, mesetarenja i mlacenja prazne slame. Sve dok se to ne dogodi bicemo tu gde jesmo. Hranicemo gomilu junaca gore koji uopste ne vide obican narod i njegove potrebe. Inace gosn. Canak je po mom uverenju jedan obican licimur. Ko bi verovo coveku koji je snimio duet sa karleusom? Mislim wtf?!!

Geger

pre 15 godina

1. Ako u GDP Vojvodina ucestvuje sa 40% kako kaze Canak, a Beograd sa 45%, ispada da ostatak Srbije (4 miliona ljudi) ucestvuje sa 15% ?!?! Ovde laze ili matematika ili logika ili g.Canak.

2. Kad g.Canak prica da se Vojvodini vraca tek 7% onda imamo jos jednu manipulaciju gradjanima: od tih 7% se ne placaju policija, vojska, carina, zdravstvo, prosveta... sve ostale budzetske stavke, koje se i u Vojvodini placaju iz republickog budzeta.

3. Ovo sto bi g.Canak voleo je podela budzeta tako da Vojvodini ostane citava cifra koja se tamo ubire (a sad da je to bas 40% ja licno ne verujem); da vojvodjanski politicari tom cifrom sami upravljaju; ali se pri tom ne odricu uticaja na trosenje republickog dela budzeta (po Canku, 60%) - makar ih ja nisam cuo. Ili drugim recima: sami cemo trositi nas deo, a zajedno cemo trositi vas deo.

4. G.Canak bi takodje voleo da se republicka imovina podeli tako da se Vojvodini vrati "njena" imovina (na pr NIS); ali ne nudi da ostala drzavna preduzeca (na pr Telekoma ili EPS) "ostanu" ostatku Srbije. Opet lici na ono "moje je moje a tvoje je nase"....

5. Decentralizaciju treba izvrsiti sistemski i jedinstvenom logikom za celu Srbiju tako da svi gradjani budu jednaki.

zipovac

pre 15 godina

Ja zivim u Vojvodini. I sa ponosom mogu reci da u meni nema ni kapi krvi koja nije laloska! Ali nikada, nikada u svom zivotu necu podrzati ni jednu ideju za koju se zalaze gospodin Nenad Canak! Njemu u opste nije stalo do Vojvodine, a kamo li do Vojvodjana! Dobro je sto nema vise Milosevica. :) Takodje treba znati da do 1988. godine Canak i njemu slicni su bili cuvari partijskog jednoumlja, a sada toboze najveci borci za demokratiju! PA KO JE OVDE LUD?! Ne radi se ovde o vracanju nadleznosti nad imovinom Vojvodini, vec o vracanju "kruna" pa makar kakve male bile!

Marko

pre 15 godina

Zasto niko ovakve nadleznosti ne predlozi za Beograd???
U Beogradu zivi dva miliona ljudi i to na mnogo manjem prostoru nego u Vojvodini. Ovde je svaki dan kolaps, a gradska uprava je ambivalentna i spora. Sa druge strane, politicari na republickom nivou, vole da kontrolisu tokove novca u Beogradu - zato sto je to prilican tok novca, koji prilicno dobro puni budzet Srbije.
A mi Beogradjani od toga nemamo nista. Do juce je Velimir Ilic asfaltirao neke selendre oko Cacka, a neka se neko provoza autoputem do aerodroma, pa nek ovde medju komentarima napise svoje utiske kako se proveo...

zipovac

pre 15 godina

Ja zivim u Vojvodini. I sa ponosom mogu reci da u meni nema ni kapi krvi koja nije laloska! Ali nikada, nikada u svom zivotu necu podrzati ni jednu ideju za koju se zalaze gospodin Nenad Canak! Njemu u opste nije stalo do Vojvodine, a kamo li do Vojvodjana! Dobro je sto nema vise Milosevica. :) Takodje treba znati da do 1988. godine Canak i njemu slicni su bili cuvari partijskog jednoumlja, a sada toboze najveci borci za demokratiju! PA KO JE OVDE LUD?! Ne radi se ovde o vracanju nadleznosti nad imovinom Vojvodini, vec o vracanju "kruna" pa makar kakve male bile!

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Umesto da svoju politiku mudro sprovodi u saglasju sa "beogradskim" strankama, Čanak već 18 godina nameće infantilnu politiku, koja Vojvodinu stavlja u poziciju bezobraznog deteta, pri čemu nosi najveću zaslugu za dugogodišnju prevlast radikala, na osnovu suprotstavljenih ekstremizama. No, lično on loše nije prošao u tome.

Geger

pre 15 godina

1. Ako u GDP Vojvodina ucestvuje sa 40% kako kaze Canak, a Beograd sa 45%, ispada da ostatak Srbije (4 miliona ljudi) ucestvuje sa 15% ?!?! Ovde laze ili matematika ili logika ili g.Canak.

2. Kad g.Canak prica da se Vojvodini vraca tek 7% onda imamo jos jednu manipulaciju gradjanima: od tih 7% se ne placaju policija, vojska, carina, zdravstvo, prosveta... sve ostale budzetske stavke, koje se i u Vojvodini placaju iz republickog budzeta.

3. Ovo sto bi g.Canak voleo je podela budzeta tako da Vojvodini ostane citava cifra koja se tamo ubire (a sad da je to bas 40% ja licno ne verujem); da vojvodjanski politicari tom cifrom sami upravljaju; ali se pri tom ne odricu uticaja na trosenje republickog dela budzeta (po Canku, 60%) - makar ih ja nisam cuo. Ili drugim recima: sami cemo trositi nas deo, a zajedno cemo trositi vas deo.

4. G.Canak bi takodje voleo da se republicka imovina podeli tako da se Vojvodini vrati "njena" imovina (na pr NIS); ali ne nudi da ostala drzavna preduzeca (na pr Telekoma ili EPS) "ostanu" ostatku Srbije. Opet lici na ono "moje je moje a tvoje je nase"....

5. Decentralizaciju treba izvrsiti sistemski i jedinstvenom logikom za celu Srbiju tako da svi gradjani budu jednaki.

neko

pre 15 godina

svako ko zna nesto malo o Vojvodini zna da ta pokrajina distinktno odstupa od uze Srbije, kulturno istorijski i da mora imati svoj status. Isto tako zna da pre nego sto je pala pod direktnu vlast Beograda da jeste bila razvijenija a i razvila bi se jos vise da nije bilo Beograda. Zato Vojvodini nazad sve sto je imala pre 1988.

Pancevac

pre 15 godina

Gospodin Canak je bacio oko na pancevacke pare, jer vise od 2/3 vojvodjanskih para daje Pancevo. Zasto ne bi te pare ostale u Pancevu? Zasto bi se od njih gradio Novi Sad? Pancevci su blisko povezani sa Beogradom, a od Novog Sada nemaju nista. U Beogradu sam fakultet zavrsio, ziveo u domu i sredio mnoge druge stvari, a u Novom Sadu sam bio jednom i to pre 2 godine.

Darwin

pre 15 godina

Nije to nikakav problem sto Canak prica. Srbija ionako treba da se regionalizuje ali ne na nacin na koji ovaj predlaze. Ne treeba Vojvodini novi Beograd niti jos jedan centar moci(citaj kradje) vec regionalizacija na nivou par opstina gde bi vlast bila u sluzbi malog coveka. Gde ne bi bilo partijasenja, mesetarenja i mlacenja prazne slame. Sve dok se to ne dogodi bicemo tu gde jesmo. Hranicemo gomilu junaca gore koji uopste ne vide obican narod i njegove potrebe. Inace gosn. Canak je po mom uverenju jedan obican licimur. Ko bi verovo coveku koji je snimio duet sa karleusom? Mislim wtf?!!

bojan

pre 15 godina

Canku je do Vojvodine stalo taman onoliko koliko i do lanjskog snega. Njega interesuju carske nadleznosti koje bi bile samo u njegovoj ingerenciji. Na taj nacin zivela 'sloboda'. Skupstina je dobra ideja ali zasto Vojvodine a ne regija (Srem, Banat i Backa). Da li je Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici ili Subotici lakse ako ih 'pljacka' Novi Sad a ne Beograd. Dakle razvlastiti Vojvodinu kao centar birokratije i potpunu vlast dati regijama (Srem,Banat i Backa). Protiv ovakvog resenja mogu biti samo oni kojima decentralizacija nije cilj vec nesto drugo.

Marko

pre 15 godina

Zasto niko ovakve nadleznosti ne predlozi za Beograd???
U Beogradu zivi dva miliona ljudi i to na mnogo manjem prostoru nego u Vojvodini. Ovde je svaki dan kolaps, a gradska uprava je ambivalentna i spora. Sa druge strane, politicari na republickom nivou, vole da kontrolisu tokove novca u Beogradu - zato sto je to prilican tok novca, koji prilicno dobro puni budzet Srbije.
A mi Beogradjani od toga nemamo nista. Do juce je Velimir Ilic asfaltirao neke selendre oko Cacka, a neka se neko provoza autoputem do aerodroma, pa nek ovde medju komentarima napise svoje utiske kako se proveo...

autonomas

pre 15 godina

Stoposto tacno. Sto se beograda tice on takodje treba da ima odredjenu autonomiju (cak i istorijski je ima). Mislim da je kriticno to koliko novaca vojvodina daje u budzet srbije a sta joj srbija daje...

novosadista

pre 15 godina

...neće valjda osvedočeni saradnici DB i ,,tatini sinovi,, bez dana radnog staža da artikulišu zahteve žitelja Vojvodine.
I ja sam autohtoni Vojvođan i neću sada da prafraziram Mihalja Kertesa ,,ako se ja kao Srbin iz Vojvodine ne osećam ugrožen i eksploatisan, šta hoće taj ,,dođoš,, iz Like,, ?
Malo sam obrnuo Kertesovo majmunisanje, ali to bi bilo to.
Lustracija da, ali zašto nisu otvoreni za oči javnosti arhivi Državne betbednosti osam godina od pada Slobe? Mislimo o tome.

kinky

pre 15 godina

Dovoljno je proci kroz Vojvodinu i svako sa imalo mozga ce shvatiti da je rec o jednoj potpuno razlicitoj sredini od Srbije. Ne vidim zasto je toliki problem vratiti Vojvodini status koji je imala! Niko, pa ni sami Vojvodjani ne zele nikakvo odvajanje od Srbije, ili ista slicno.
Preporucio bih ljudima da prodju kroz npr Suboticu, pogledaju njene trgove, ulice, ivicnjake, fasade kuca...POTPUNO ODSUSTVO SMECA NA ULICI...ma, svako ce pomisliti da je u Austriji pre nego u Srbiji...

Umesto da se na Vojvodinu svi ugledamo, mi pokusavamo da je srozamo! Strasno. Mozda je prica o 40 odsto i sedam odsto i preterana, ali po meni, ako neko daje makar i 1 odsto vise nego sto dobija, taj jedan odsto mu se MORA vratiti!

Mozda je pitanje, sta je Srbija ikada uradila za Vojvodinu, a sta Vojvodina za Srbiju?

Zeitgeist

pre 15 godina

Ideja stvaranja Vojvodine kao autonomne srpske oblasti u okviru Habzburškog carstva datira još od doseljenja Srba pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića, a izneta je prvi put na narodno-crkvenom saboru u Baji 1694. godine. Na saboru u Temišvaru 1790. formulisan je glavni zahtev da se Srbima na osnovu njihovih privilegija odredi posebna teritorija, do čega je došlo u periodu između 1849. i 1860. godine. Tada formirano Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat je samo imenom bilo srpsko, jer je u njemu živelo najviše Rumuna, zvanični jezik je bio nemački, a sedište u Temišvaru. Znaci nije Tito dao Vojvodini autonomiju, nego je imala svoju autonomiju davno pre toga.

Jack

pre 15 godina

Voleo bih da mi neko objasni zašto građani Vojvodine imaju više prava od građana Timočke krajine, Šumadije ili Sandžaka? Ne bih da me neko razume kako sam ja protiv toga da ih oni imaju, ali mislim da bi i ostatak Srbije trebalo konačno da se izjednači. Regionalizacija je jedino rešenje. Sve dok se o Srbiji govori kao o Beogradu, Vojvodini i "ostatku Srbije", ovoj zemlji nema prosperiteta.

bravo canak

pre 15 godina

Tacno u centar. Vlast u Beogradu se ponasa kao da je Pancevo predgradje Beograda a ne grad u Vojvodini. Sa Zrenjaninom i Vrscom i Pancevom kad se poveze sa Temisvarom Banat moze vrlo brzo da postane najdinamicnija regija u Srbiji. Ali pre toga treba Vojvodina da dobije autonomiju, jer preko Bg ne ide nista.

Pancevac

pre 15 godina

Bas ste lepo smislili da se razvijate sa nasim parama. Zasto ste vi bolji od Beograda ako uzmete nase pare? Nama ce biti isto, zar ne? Kako ste se samo svi zabrinuli za Pancevo cudo jedno?

Milos

pre 15 godina

Zasto ljudi iz Vojvodine hoce nase, pancevacke pare? Odakle im pravo da traze nase novce? Oni su nasi i mi ih dajemo kome mi hocemo, a najradije ih ne bismo davali nikome. I jedni i drugi se otimaju za nesto tudje, nesto sto im ne pripada.

SuperSrbin

pre 15 godina

Kad god kazete Srbija, promenite pa recite Beograd. Kad god kazete Srbin, promenite pa recite Beogradjanin. Razmislite malo pa cete shvatiti da vec desetak godina zivimo za beogradski pasaluk i u beogradskom pasaluku. Onda ce vam mozda biti jasnije sta bi mi to iz Vojvodine hteli.

Bane

pre 15 godina

Vojvodina treba da izgubi autonomomiju (tj sama da je preda drzavi Srbiji) i da prestane da pokusava da bude nesto sto nije - nezavisna. Ono sto nam treba (Srbija) jeste decentralizacija Srbije sa prenosom "odredjenih" prava na nivo opstina.

Stvari od drzavnog znacaja (vojska, elektroprivreda, sud, policija, putne mreze, koridori, gasno-naftni aranzmani, vodoprivreda, sume, kanali...) moraju se resavati na nivou drzave jer je samo sto krupnija, ujedina drzava u stanju da efikasno resi ovakve probleme. Nemoj neko da pomisli da se nesto razvilo samo od sebe: NIS, Telekom, Pancevacke rafinerije, azotare, Zastava, Jat i sl., sve to planirano je, finansirano i realizovano davno - na nivou drzave. Ne sme samo uvek gledati usko-interesno.

Srbija je EU, EU je Srbija!

Aleksandar

pre 15 godina

Tolika zurba i zelja da se Vojvodini da status drzave u drzavi Srbiji verovatno ima nesto za cilj. Sta? Nije u pitanju "decentralizacija" jer se ne radi tako. To je centralizacija na malom prostoru sa ogromnom administracijom u kojoj ce se zaposliti stranacki vojnici i kontrolisati situaciju. Narod sve to placa. Moze li izdrzati? Poruka svetu sa stvaranjem tako visoke drzavnosti u Vojvodini je direktna u smeru daljeg priznavanja KiM, odnosno "K". Kome je to u interesu? Zasto pred izjasnjavanje MSP? Imamo li mi neka posla oko ocuvanja postojece drzave, ili ne, pa da sami pravimo jos neku? Najbolje je onda u svakoj opstini pa ce bar svi sa biroa biti zaposleni u birokratskim aparatima. One koji ce da rade mozemo da uvezemo za proces proizvodnje, recimo iz susedne drzave. Ideja nije razumna.

Srđan Novi Sad

pre 15 godina

Pa dobro, ako je sadašnje stanje tekovina Slobodana Miloševića koje se svi odriču, i Vojvodina je tekovina Josipa Broza i Komunističke partije kojih su se takođe svi odrekli.Istina je sledeća: da je Vojvodina postojala samo za vreme vladavine Komunističke partije i Tita i nastala je tako što je Josip Broz nepitajući apsolutno nikog, crtao granice u bivšoj Jugoslaviji.Vezivati nastanak Vojvodine i granica republika bivše Jugoslavije za neki demokratski čin je besmislica.Inače, mislim da će predlog novog statuta Vojvodine stvarno odvesti do Vojvodine-republike, a posle.......

Antiheeroj

pre 15 godina

Nasla sirotinja da se svadja oko toga ko ima vise para. Ma neka se vise iscepa ova nesrecna drzava na drzavice velicine opstina... valjda ce nam tada najzad biti bolje... A onda cemo trcati da se ujedinjujemo sa ostatkom evrope ocekujuci da ce opet drugi da rade za nas.

Interesuje me da li bi projekat EU uspeo da su najvece zemlje EU pilicarski stiskale kesu i optuzujuci se medjusobno kako daju previse para a imaju premali dobitak.

Mozda su najbolji primer nemci koji su placali cenu ujedinjenja sa istocnom Nemackom i cenu prijema sirotinjskih zemalja u EU. Nemacki radnici nemaju vise standard koji su imali, ali EU i dalje opstaje...

КОЈА

pre 15 godina

Види овако госп.Чанак:
-за мене је главни град Београд иако сам из Н.Сада за који мислим да је провинција и то тешка у односу на Београд
-шта се ти бринеш за Панчево кад је људима много ближи Београд за све послове
-по мени требала би се укинути цела покрајинска администрација која узалус троши паре грађана
-сасвим је довољна једна републичка администрација
-једини прави европски град у Србији је Београд док је Нови Сад делимично и због твог деловања постао "мека" за гранд-пинк-ратно профитерску екипу
-"егзит" је успео само онда кад у публици буде више од 50% Београђана(зато што људи имају прави шмек и емоцију а не као овде у Н.Саду кад је свирала П.Патка па је више од пола новосадске масе коментарисало у стилу:није добро озвучење,басиста није добро свирао...уместо да се радују и буду поносни на зачетнике панка-е зато смо ми овде тешки провинцијалци за разлику од Београђана које толико мрзиш.
-одма да ти кажем да нисам радикал јер нисам по природи екстремиста као што си ти са својом лигом иста братија по екстремизму са радикалима

zipovac

pre 15 godina

Ja zivim u Vojvodini. I sa ponosom mogu reci da u meni nema ni kapi krvi koja nije laloska! Ali nikada, nikada u svom zivotu necu podrzati ni jednu ideju za koju se zalaze gospodin Nenad Canak! Njemu u opste nije stalo do Vojvodine, a kamo li do Vojvodjana! Dobro je sto nema vise Milosevica. :) Takodje treba znati da do 1988. godine Canak i njemu slicni su bili cuvari partijskog jednoumlja, a sada toboze najveci borci za demokratiju! PA KO JE OVDE LUD?! Ne radi se ovde o vracanju nadleznosti nad imovinom Vojvodini, vec o vracanju "kruna" pa makar kakve male bile!

Maksimalno orao pozitivno

pre 15 godina

Umesto da svoju politiku mudro sprovodi u saglasju sa "beogradskim" strankama, Čanak već 18 godina nameće infantilnu politiku, koja Vojvodinu stavlja u poziciju bezobraznog deteta, pri čemu nosi najveću zaslugu za dugogodišnju prevlast radikala, na osnovu suprotstavljenih ekstremizama. No, lično on loše nije prošao u tome.

Geger

pre 15 godina

1. Ako u GDP Vojvodina ucestvuje sa 40% kako kaze Canak, a Beograd sa 45%, ispada da ostatak Srbije (4 miliona ljudi) ucestvuje sa 15% ?!?! Ovde laze ili matematika ili logika ili g.Canak.

2. Kad g.Canak prica da se Vojvodini vraca tek 7% onda imamo jos jednu manipulaciju gradjanima: od tih 7% se ne placaju policija, vojska, carina, zdravstvo, prosveta... sve ostale budzetske stavke, koje se i u Vojvodini placaju iz republickog budzeta.

3. Ovo sto bi g.Canak voleo je podela budzeta tako da Vojvodini ostane citava cifra koja se tamo ubire (a sad da je to bas 40% ja licno ne verujem); da vojvodjanski politicari tom cifrom sami upravljaju; ali se pri tom ne odricu uticaja na trosenje republickog dela budzeta (po Canku, 60%) - makar ih ja nisam cuo. Ili drugim recima: sami cemo trositi nas deo, a zajedno cemo trositi vas deo.

4. G.Canak bi takodje voleo da se republicka imovina podeli tako da se Vojvodini vrati "njena" imovina (na pr NIS); ali ne nudi da ostala drzavna preduzeca (na pr Telekoma ili EPS) "ostanu" ostatku Srbije. Opet lici na ono "moje je moje a tvoje je nase"....

5. Decentralizaciju treba izvrsiti sistemski i jedinstvenom logikom za celu Srbiju tako da svi gradjani budu jednaki.

neko

pre 15 godina

svako ko zna nesto malo o Vojvodini zna da ta pokrajina distinktno odstupa od uze Srbije, kulturno istorijski i da mora imati svoj status. Isto tako zna da pre nego sto je pala pod direktnu vlast Beograda da jeste bila razvijenija a i razvila bi se jos vise da nije bilo Beograda. Zato Vojvodini nazad sve sto je imala pre 1988.

Bane

pre 15 godina

Vojvodina treba da izgubi autonomomiju (tj sama da je preda drzavi Srbiji) i da prestane da pokusava da bude nesto sto nije - nezavisna. Ono sto nam treba (Srbija) jeste decentralizacija Srbije sa prenosom "odredjenih" prava na nivo opstina.

Stvari od drzavnog znacaja (vojska, elektroprivreda, sud, policija, putne mreze, koridori, gasno-naftni aranzmani, vodoprivreda, sume, kanali...) moraju se resavati na nivou drzave jer je samo sto krupnija, ujedina drzava u stanju da efikasno resi ovakve probleme. Nemoj neko da pomisli da se nesto razvilo samo od sebe: NIS, Telekom, Pancevacke rafinerije, azotare, Zastava, Jat i sl., sve to planirano je, finansirano i realizovano davno - na nivou drzave. Ne sme samo uvek gledati usko-interesno.

Srbija je EU, EU je Srbija!

Darwin

pre 15 godina

Nije to nikakav problem sto Canak prica. Srbija ionako treba da se regionalizuje ali ne na nacin na koji ovaj predlaze. Ne treeba Vojvodini novi Beograd niti jos jedan centar moci(citaj kradje) vec regionalizacija na nivou par opstina gde bi vlast bila u sluzbi malog coveka. Gde ne bi bilo partijasenja, mesetarenja i mlacenja prazne slame. Sve dok se to ne dogodi bicemo tu gde jesmo. Hranicemo gomilu junaca gore koji uopste ne vide obican narod i njegove potrebe. Inace gosn. Canak je po mom uverenju jedan obican licimur. Ko bi verovo coveku koji je snimio duet sa karleusom? Mislim wtf?!!

bojan

pre 15 godina

Canku je do Vojvodine stalo taman onoliko koliko i do lanjskog snega. Njega interesuju carske nadleznosti koje bi bile samo u njegovoj ingerenciji. Na taj nacin zivela 'sloboda'. Skupstina je dobra ideja ali zasto Vojvodine a ne regija (Srem, Banat i Backa). Da li je Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici ili Subotici lakse ako ih 'pljacka' Novi Sad a ne Beograd. Dakle razvlastiti Vojvodinu kao centar birokratije i potpunu vlast dati regijama (Srem,Banat i Backa). Protiv ovakvog resenja mogu biti samo oni kojima decentralizacija nije cilj vec nesto drugo.

Pancevac

pre 15 godina

Gospodin Canak je bacio oko na pancevacke pare, jer vise od 2/3 vojvodjanskih para daje Pancevo. Zasto ne bi te pare ostale u Pancevu? Zasto bi se od njih gradio Novi Sad? Pancevci su blisko povezani sa Beogradom, a od Novog Sada nemaju nista. U Beogradu sam fakultet zavrsio, ziveo u domu i sredio mnoge druge stvari, a u Novom Sadu sam bio jednom i to pre 2 godine.

Srđan Novi Sad

pre 15 godina

Pa dobro, ako je sadašnje stanje tekovina Slobodana Miloševića koje se svi odriču, i Vojvodina je tekovina Josipa Broza i Komunističke partije kojih su se takođe svi odrekli.Istina je sledeća: da je Vojvodina postojala samo za vreme vladavine Komunističke partije i Tita i nastala je tako što je Josip Broz nepitajući apsolutno nikog, crtao granice u bivšoj Jugoslaviji.Vezivati nastanak Vojvodine i granica republika bivše Jugoslavije za neki demokratski čin je besmislica.Inače, mislim da će predlog novog statuta Vojvodine stvarno odvesti do Vojvodine-republike, a posle.......

КОЈА

pre 15 godina

Види овако госп.Чанак:
-за мене је главни град Београд иако сам из Н.Сада за који мислим да је провинција и то тешка у односу на Београд
-шта се ти бринеш за Панчево кад је људима много ближи Београд за све послове
-по мени требала би се укинути цела покрајинска администрација која узалус троши паре грађана
-сасвим је довољна једна републичка администрација
-једини прави европски град у Србији је Београд док је Нови Сад делимично и због твог деловања постао "мека" за гранд-пинк-ратно профитерску екипу
-"егзит" је успео само онда кад у публици буде више од 50% Београђана(зато што људи имају прави шмек и емоцију а не као овде у Н.Саду кад је свирала П.Патка па је више од пола новосадске масе коментарисало у стилу:није добро озвучење,басиста није добро свирао...уместо да се радују и буду поносни на зачетнике панка-е зато смо ми овде тешки провинцијалци за разлику од Београђана које толико мрзиш.
-одма да ти кажем да нисам радикал јер нисам по природи екстремиста као што си ти са својом лигом иста братија по екстремизму са радикалима

Marko

pre 15 godina

Zasto niko ovakve nadleznosti ne predlozi za Beograd???
U Beogradu zivi dva miliona ljudi i to na mnogo manjem prostoru nego u Vojvodini. Ovde je svaki dan kolaps, a gradska uprava je ambivalentna i spora. Sa druge strane, politicari na republickom nivou, vole da kontrolisu tokove novca u Beogradu - zato sto je to prilican tok novca, koji prilicno dobro puni budzet Srbije.
A mi Beogradjani od toga nemamo nista. Do juce je Velimir Ilic asfaltirao neke selendre oko Cacka, a neka se neko provoza autoputem do aerodroma, pa nek ovde medju komentarima napise svoje utiske kako se proveo...

kinky

pre 15 godina

Dovoljno je proci kroz Vojvodinu i svako sa imalo mozga ce shvatiti da je rec o jednoj potpuno razlicitoj sredini od Srbije. Ne vidim zasto je toliki problem vratiti Vojvodini status koji je imala! Niko, pa ni sami Vojvodjani ne zele nikakvo odvajanje od Srbije, ili ista slicno.
Preporucio bih ljudima da prodju kroz npr Suboticu, pogledaju njene trgove, ulice, ivicnjake, fasade kuca...POTPUNO ODSUSTVO SMECA NA ULICI...ma, svako ce pomisliti da je u Austriji pre nego u Srbiji...

Umesto da se na Vojvodinu svi ugledamo, mi pokusavamo da je srozamo! Strasno. Mozda je prica o 40 odsto i sedam odsto i preterana, ali po meni, ako neko daje makar i 1 odsto vise nego sto dobija, taj jedan odsto mu se MORA vratiti!

Mozda je pitanje, sta je Srbija ikada uradila za Vojvodinu, a sta Vojvodina za Srbiju?

Aleksandar

pre 15 godina

Tolika zurba i zelja da se Vojvodini da status drzave u drzavi Srbiji verovatno ima nesto za cilj. Sta? Nije u pitanju "decentralizacija" jer se ne radi tako. To je centralizacija na malom prostoru sa ogromnom administracijom u kojoj ce se zaposliti stranacki vojnici i kontrolisati situaciju. Narod sve to placa. Moze li izdrzati? Poruka svetu sa stvaranjem tako visoke drzavnosti u Vojvodini je direktna u smeru daljeg priznavanja KiM, odnosno "K". Kome je to u interesu? Zasto pred izjasnjavanje MSP? Imamo li mi neka posla oko ocuvanja postojece drzave, ili ne, pa da sami pravimo jos neku? Najbolje je onda u svakoj opstini pa ce bar svi sa biroa biti zaposleni u birokratskim aparatima. One koji ce da rade mozemo da uvezemo za proces proizvodnje, recimo iz susedne drzave. Ideja nije razumna.

novosadista

pre 15 godina

...neće valjda osvedočeni saradnici DB i ,,tatini sinovi,, bez dana radnog staža da artikulišu zahteve žitelja Vojvodine.
I ja sam autohtoni Vojvođan i neću sada da prafraziram Mihalja Kertesa ,,ako se ja kao Srbin iz Vojvodine ne osećam ugrožen i eksploatisan, šta hoće taj ,,dođoš,, iz Like,, ?
Malo sam obrnuo Kertesovo majmunisanje, ali to bi bilo to.
Lustracija da, ali zašto nisu otvoreni za oči javnosti arhivi Državne betbednosti osam godina od pada Slobe? Mislimo o tome.

bravo canak

pre 15 godina

Tacno u centar. Vlast u Beogradu se ponasa kao da je Pancevo predgradje Beograda a ne grad u Vojvodini. Sa Zrenjaninom i Vrscom i Pancevom kad se poveze sa Temisvarom Banat moze vrlo brzo da postane najdinamicnija regija u Srbiji. Ali pre toga treba Vojvodina da dobije autonomiju, jer preko Bg ne ide nista.

Milos

pre 15 godina

Zasto ljudi iz Vojvodine hoce nase, pancevacke pare? Odakle im pravo da traze nase novce? Oni su nasi i mi ih dajemo kome mi hocemo, a najradije ih ne bismo davali nikome. I jedni i drugi se otimaju za nesto tudje, nesto sto im ne pripada.

autonomas

pre 15 godina

Stoposto tacno. Sto se beograda tice on takodje treba da ima odredjenu autonomiju (cak i istorijski je ima). Mislim da je kriticno to koliko novaca vojvodina daje u budzet srbije a sta joj srbija daje...

Jack

pre 15 godina

Voleo bih da mi neko objasni zašto građani Vojvodine imaju više prava od građana Timočke krajine, Šumadije ili Sandžaka? Ne bih da me neko razume kako sam ja protiv toga da ih oni imaju, ali mislim da bi i ostatak Srbije trebalo konačno da se izjednači. Regionalizacija je jedino rešenje. Sve dok se o Srbiji govori kao o Beogradu, Vojvodini i "ostatku Srbije", ovoj zemlji nema prosperiteta.

Pancevac

pre 15 godina

Bas ste lepo smislili da se razvijate sa nasim parama. Zasto ste vi bolji od Beograda ako uzmete nase pare? Nama ce biti isto, zar ne? Kako ste se samo svi zabrinuli za Pancevo cudo jedno?

SuperSrbin

pre 15 godina

Kad god kazete Srbija, promenite pa recite Beograd. Kad god kazete Srbin, promenite pa recite Beogradjanin. Razmislite malo pa cete shvatiti da vec desetak godina zivimo za beogradski pasaluk i u beogradskom pasaluku. Onda ce vam mozda biti jasnije sta bi mi to iz Vojvodine hteli.

Antiheeroj

pre 15 godina

Nasla sirotinja da se svadja oko toga ko ima vise para. Ma neka se vise iscepa ova nesrecna drzava na drzavice velicine opstina... valjda ce nam tada najzad biti bolje... A onda cemo trcati da se ujedinjujemo sa ostatkom evrope ocekujuci da ce opet drugi da rade za nas.

Interesuje me da li bi projekat EU uspeo da su najvece zemlje EU pilicarski stiskale kesu i optuzujuci se medjusobno kako daju previse para a imaju premali dobitak.

Mozda su najbolji primer nemci koji su placali cenu ujedinjenja sa istocnom Nemackom i cenu prijema sirotinjskih zemalja u EU. Nemacki radnici nemaju vise standard koji su imali, ali EU i dalje opstaje...

Zeitgeist

pre 15 godina

Ideja stvaranja Vojvodine kao autonomne srpske oblasti u okviru Habzburškog carstva datira još od doseljenja Srba pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića, a izneta je prvi put na narodno-crkvenom saboru u Baji 1694. godine. Na saboru u Temišvaru 1790. formulisan je glavni zahtev da se Srbima na osnovu njihovih privilegija odredi posebna teritorija, do čega je došlo u periodu između 1849. i 1860. godine. Tada formirano Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat je samo imenom bilo srpsko, jer je u njemu živelo najviše Rumuna, zvanični jezik je bio nemački, a sedište u Temišvaru. Znaci nije Tito dao Vojvodini autonomiju, nego je imala svoju autonomiju davno pre toga.