Petak, 17.08.2007.

07:46

Bespravna gradnja i u rezervatima

Iako je u Specijalnom rezervatu prirode Uvac zabranjena gradnja, na tom prostoru ima građevina. Velimir Ilić ne da rušenje.

Izvor: B92

Bespravna gradnja i u rezervatima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

22 Komentari

Sortiraj po:

miki

pre 16 godina

Tačno je da bespravna gradnja predstavlja veliki problem i dugogodišnju nezakonitu praksu, do neke nove legalizacije, međutim problem postoji i sa prirodnim dobrima u smislu nedostatka i nepostojanja obezbeđenih sredstava od strane države koja je to isto dobro zaštitila i ostavila staraocu da se stara bez para. Posebno je veliki problem paušalna zaštita, što je kod nas slučaj. Tako smo svedoci da zbog 50 hektara prve zone zaštite, se zaštiti 10.000 i više hiljada hektara šuma i zemljišta, često privatnog, za koji vlasnici ne dobiju ni jedan dinar, a nisu u mogućnosti da svojinu koriste. Za ovu soc.- samoupravnu zaštitu na papiru, u ovim razmerama ni pomenuta Švajcarska nije u mogućnosti da plati, pa se otuda na razne načine staralac dovija da pribavi sredstva za izvršenje naređenih mu mera i aktivnosti po uredbi Vlade. Inače sama zaštita u rezervatima se svodi na zapuštanje, kako neko "stručno" naziva konzervacija resursa. Pogledajte koliko posetilaca i na koje načine koristi slična dobra u svetu u svrhu dopunskog finansiranja prirodnog dobra. Neophodno je napraviti reviziju postojećih predimenzionisanih rezervata prirode, a za koje bi se neophodan novac predvideo u budžetu države,međutim kako nema privrede koja može da stvori ta sredstva, ostajemo do daljeg u opštem rezervatu prirode.I na kraju bolje je zaštititi 50 hektara na pravi način, nego 10.000 hektara na papiru - Uredbi koja inače ima i treba da ima nižu pravnu snagu od drugih zakona. Priče da treba po EU kriterijumima da imamo 10 % površine pod zaštitom su netačne i služe da se daju ogromne površine javnim preduzećima na korišćenje, a na praktično neodređeni rok. Situacija sem par izuzetaka u oblastima zaštite, šumarstva, lovstva, ribarstva, turizma i dr., je u rezervatima daleko gora, nego u za to "slobodnim", preostalim "manje" zaštićenim resursima.

student

pre 16 godina

"Na zalost" u svetu u kome zivimo sve ima svoju ekonomsku vrednost. Moze se proceniti i vrednost svakog od tih nelegalnih objekata predvidjenih za rusenje bez pratece infrastrukture..Isplatite ljudima te "smesne" cifre od par hiljada evra (predlazem: obveznice o staroj devizoj stednji, otpremnine, akcije u novoformiranom preduzecu "ZZO Uvac" ...) i porusite to. To je stvarno smesna cifra u odnosu na onu koja se moze uzeti ozbiljnom investitoru za sve te objedinjene parcele.

ae

pre 16 godina

evo jos jedan slucaj da ce biti onako kako se velji svidelo ili se mozda brine da ako krenu sa rusenjem ne stignu do njegove kardioloske klinike u dvoristu. ima li jos u nekoj zemlji na svetu da ministar moze tako da se bahati.

Goran

pre 16 godina

Nije svrha prirode samo da je covek gleda, turisticki je posecuje i tom prilikom ostavlja koji dinar. Ne mora bas sve da se komercijalizuje na ovom svetu.

Dragan M

pre 16 godina

Baš bih voleo da, čitajući vesti, bar jedno 7-8 dana ne nađem neki "biser" Velje Ilića, da se malo odmorim od njegovih bahatluka i bezobrazluka, da ne koristim jače reči, mada bi bolje stajale.
Neko reče zidano i pre 30 - 40 godina! Pa šta onda? Znači, ni slučajno ne treba graditi nigde ako postoji neka straćara, nenamenski objekat, divlja gradnja... da se nije neko usudio da u Planovima razvoja Srbije, Regiona ili Opština i pomisli na išta slično. Dakle sve može, ali ne sa MOJIM, sa tuđim je OK. Svašta, koji tutumraci.

Glock

pre 16 godina

Pa DOKLE ce vise ovaj nevaspitani lik da hara i radi sta hoce?! Pa sta rade ove stranke? Zar je njima vaznija fotelja? Pa nema sanse da cete vise dobiti moj glas, gospodo iz DS-a. Ako treba, i za radikale cu glasati, samo ne za vas. Sramota da narod mora da trpi ovakav bezobrazluk i neodgovornost, zarad vasih fotelja!

Volim prirodu više no političare

pre 16 godina

1) G. Čanović izjavio da su doneta 192 rešenja o rušenju, i da će u toku naredna 2-3 meseca biti porušeni bespravno izgradj. objekti.
2) Min. Ilić izjavio da nema rešenja o rušenju, te neće biti ni rušenja bespravnih objekata.
3) „Čuvari su bili IZNENAĐENI kada su izbrojali 185 objekata, od kojih je 50 podignuto tokom prošle i OVE godine“. Ako čuvari čuvaju ovaj prirodni raj i stanište beloglavog supa, kako nisu videli da se grade objekti i u ovoj godini. U celoj ovoj priči nešto ne štima, utisak je da neko ne govori istinu. U svakom slučaju, ako su objekti bespravno podignuti, MORAJU se porušti, a država mora da da pomogne izgradnjom nekog hotela, ili bungalova... za smeštaj gostiju. Izmedju ostalih, pravnoj državi i ovo mora da bude prioritet.

ivanam

pre 16 godina

Dali ste obratili paznju na drugi deo teksta? Ako ministar kaze da nema rusenja onda ni zakon ne pomaze. Da li je moguce da ministar moze zbog svoje licne promocije da zanemaruje zakon? I da li mi to ne primecujemo i na to vise ne reagujemo jer smo navikli da svako radi sta hoce. Dok god zakon ne moze da se sprovodi sam po sebi i dok god ministri mogu da rade sta hoce, nama nema spasa kao ni beloglavom supu.

Konfucije

pre 16 godina

Divlja gradnja se na kraju pretvori u legalnu i to znaju svi cak i mala deca. Gde preseci tu nasledjenu glupost jos iz SFRJ? Imamao toliko prostornih planera koji ne mogu da rade svoj posao jer ga i nemaju. Znaci prvo dajmo njima sansu da izplaniraju pa onda pocnimo da zabranjujemo novu gradnju.

Ja

pre 16 godina

Kad je ministar "kapitalac" rekao da nema rusenja onda nema ti ni Bog ne moze pomoci.
Kakav beloglavi sup? Jel to moze na rostilj da se baci za drustvo iz ministarstva?

DarkoNS

pre 16 godina

Kada je ministarstvo koje se bavi poslovima gradjevinarstva i urbanizma nazvano Ministarstvo za infrastrukturu, bilo je jesno koliko ikog zanima problem bespravne gradnje. Nije problem sto je ministar nestrucna licnost u ovom slucaju (nije arhitekta niti planer), nego je strasno sto, radi politickog dogovora niko ne stiti prilicno potrosljiv resurs prostora i to malo prirode sto nam je ostalo.
Na taj nacin ministar Ilic ima podrsku medju bespravnim graditeljima (koji su manji i veci muvatori i kriminalci jer je po vazecem zakonu bespravna gradnja KRIVICNO DELO). nece njega na izborima podrzati ljubitelji prirode i altruisti nego lokalni gilipteri kojima je dozvolio da se obogate, a jos im i pravi auto-put, itd.
Jadni smo, prejadni kada su na vlasti bahati i oni koji ih precutno podrzavaju...

mandov

pre 16 godina

Prvo puste ljude da naprave 200 kuca, i onda se nadje isti taj pametan sto ih je pustio, da im srushi. Nisu oni te vikendice napravili preko noci, to je trajalo godinama....i isto tako nije od juce zabranjena gradja... onog direktora sto se tek sada buni bih uhapsio, i sve te inspektore sto su se setili posle 10 godina da isteruju pravdu.

Novosadjanin

pre 16 godina

Divlja gradnja je gotovo legalan nacin ponasanja u Srbiji i treba porusiti sve divlje gradjevine a pogotovo one u nacionalnom parku ali nema te vlasti koja to moze jer se zna da su medju divljim graditeljima i oni koji su ne samo u vlasti vec i iznad vlasti. Divlja gradnja na tudjem zemljistu je negacija privatnog i drzavnog vlasnistva i zemlja kojoj je cilj kapitalizam je mora sto pre suzbiti.

Ôlga

pre 16 godina

Bedno. Kako samo neko moze da se pozva na Svajcarsku, Austriju ili Bled? Pa, jeste li ikada dosli da vidite kako je u Svahcarskoj zasticena priroda? Ili to samo prodajete maglu onima koji nikada ovde nisu bili i za koje poiuzdano znate da nikada nece ni doci. Gospodine Dilparicu, bedno. Kako je to reseno u Svajcarskoj? Dakle, ako Svajcarski zakon kaze da nema gradnje, nema kupanja u odredjenom jezeru ili reci - onda NEMA. I ljudi to postuju!!! I ponosni su na to, i to cuvaju. Ali, ako nema gradnje, nema gradnje. Doticnom gospodinu bi bilo bolje da nas (zbog navika), stvarno, ne uporedjuje ni sa Shvajcarskom, ni sa, recimo, Slovenijom (Bledom). Protumachite malo bolje svajcarski zakon pa onda pricajte o njemu. Proverite da li i u jednom rezervatu ima objekata, pa bili oni stari i 150 godina. NEMA. Ako zakon kaze da se ne sme, onda se ne sme! I dosta vise s tom Svajcarskom (Austrijom, Slovenijom...). Dodjete na po koji seminar, obidjete neku atraktivnu lokaciju i onda laprdate okolo o univerzalnom poznavanju iste. Prouchavajte zakone malo bolje, ako ste se vec drznuli da se na njega pozivate, dragi gospodine Dilparicu.

Epicurus

pre 16 godina

Bespravnu gradnju ne treba nigde podrzavati, a pogotovu na ovakvim mestima. Ako i treba graditi izvesne objekte za turiste onda to treba planski ciniti uz dogovor sa strucnjacima, kako ne bi doslo do uznemiravanja biljnog i zivotinjskog sveta, jer to bi svakako trebalo da je prioritetnije od sticanja eventualne ekonomske koristi.

tomix

pre 16 godina

Imao sam prilike da prosle godine uzivam u boravku na Zlataru, kao i da ucestvujem u regati na Uvackom jezeru. Ono sto bi svi posetioci mogli da primete je da je priroda zaista fantasticna i da je pogled na beloglave supove koji se sepure iznad glava dok ih posmatramo na litici - zaista velicanstven.
Nesumnjivo je da treba pruziti podrsku ocuvanju ove ugrozene zivotinjske vrste, kao i kompletnog predela oko Uvackog jezera. Ono sto mislim da se ne uklapa u nastojanje drzave je da se porusi sve sto tamo postoji.
Ako zelimo da imamo turizam i goste koji ce da dolaze i dive se toj prirodi - a sa druge strane i da ostave "neki dinar" koji bi posluzio daljem unapredjenju i sredjivanju tog zaista prelepog geografskog podrucja.
Drugim recima - dzabe nam sva ta prirodna lepota - ako ne moze da se vidi, ako nema prilaza jezeru, ako nema objekata za smestaj, ako nema vodica, ako pecina koja se nalazi na obali jezera nije uredjena... itd...
Ne moze da se sada kaze - daj rusi sve sto postoji, rusi sve sto je neko pravio pa makar i pre 30 godina ...
I na kraju - topla preporuka svima da obidju ovo zaista fantasticno mesto.

Epicurus

pre 16 godina

Bespravnu gradnju ne treba nigde podrzavati, a pogotovu na ovakvim mestima. Ako i treba graditi izvesne objekte za turiste onda to treba planski ciniti uz dogovor sa strucnjacima, kako ne bi doslo do uznemiravanja biljnog i zivotinjskog sveta, jer to bi svakako trebalo da je prioritetnije od sticanja eventualne ekonomske koristi.

Ôlga

pre 16 godina

Bedno. Kako samo neko moze da se pozva na Svajcarsku, Austriju ili Bled? Pa, jeste li ikada dosli da vidite kako je u Svahcarskoj zasticena priroda? Ili to samo prodajete maglu onima koji nikada ovde nisu bili i za koje poiuzdano znate da nikada nece ni doci. Gospodine Dilparicu, bedno. Kako je to reseno u Svajcarskoj? Dakle, ako Svajcarski zakon kaze da nema gradnje, nema kupanja u odredjenom jezeru ili reci - onda NEMA. I ljudi to postuju!!! I ponosni su na to, i to cuvaju. Ali, ako nema gradnje, nema gradnje. Doticnom gospodinu bi bilo bolje da nas (zbog navika), stvarno, ne uporedjuje ni sa Shvajcarskom, ni sa, recimo, Slovenijom (Bledom). Protumachite malo bolje svajcarski zakon pa onda pricajte o njemu. Proverite da li i u jednom rezervatu ima objekata, pa bili oni stari i 150 godina. NEMA. Ako zakon kaze da se ne sme, onda se ne sme! I dosta vise s tom Svajcarskom (Austrijom, Slovenijom...). Dodjete na po koji seminar, obidjete neku atraktivnu lokaciju i onda laprdate okolo o univerzalnom poznavanju iste. Prouchavajte zakone malo bolje, ako ste se vec drznuli da se na njega pozivate, dragi gospodine Dilparicu.

ivanam

pre 16 godina

Dali ste obratili paznju na drugi deo teksta? Ako ministar kaze da nema rusenja onda ni zakon ne pomaze. Da li je moguce da ministar moze zbog svoje licne promocije da zanemaruje zakon? I da li mi to ne primecujemo i na to vise ne reagujemo jer smo navikli da svako radi sta hoce. Dok god zakon ne moze da se sprovodi sam po sebi i dok god ministri mogu da rade sta hoce, nama nema spasa kao ni beloglavom supu.

Novosadjanin

pre 16 godina

Divlja gradnja je gotovo legalan nacin ponasanja u Srbiji i treba porusiti sve divlje gradjevine a pogotovo one u nacionalnom parku ali nema te vlasti koja to moze jer se zna da su medju divljim graditeljima i oni koji su ne samo u vlasti vec i iznad vlasti. Divlja gradnja na tudjem zemljistu je negacija privatnog i drzavnog vlasnistva i zemlja kojoj je cilj kapitalizam je mora sto pre suzbiti.

Ja

pre 16 godina

Kad je ministar "kapitalac" rekao da nema rusenja onda nema ti ni Bog ne moze pomoci.
Kakav beloglavi sup? Jel to moze na rostilj da se baci za drustvo iz ministarstva?

tomix

pre 16 godina

Imao sam prilike da prosle godine uzivam u boravku na Zlataru, kao i da ucestvujem u regati na Uvackom jezeru. Ono sto bi svi posetioci mogli da primete je da je priroda zaista fantasticna i da je pogled na beloglave supove koji se sepure iznad glava dok ih posmatramo na litici - zaista velicanstven.
Nesumnjivo je da treba pruziti podrsku ocuvanju ove ugrozene zivotinjske vrste, kao i kompletnog predela oko Uvackog jezera. Ono sto mislim da se ne uklapa u nastojanje drzave je da se porusi sve sto tamo postoji.
Ako zelimo da imamo turizam i goste koji ce da dolaze i dive se toj prirodi - a sa druge strane i da ostave "neki dinar" koji bi posluzio daljem unapredjenju i sredjivanju tog zaista prelepog geografskog podrucja.
Drugim recima - dzabe nam sva ta prirodna lepota - ako ne moze da se vidi, ako nema prilaza jezeru, ako nema objekata za smestaj, ako nema vodica, ako pecina koja se nalazi na obali jezera nije uredjena... itd...
Ne moze da se sada kaze - daj rusi sve sto postoji, rusi sve sto je neko pravio pa makar i pre 30 godina ...
I na kraju - topla preporuka svima da obidju ovo zaista fantasticno mesto.

Glock

pre 16 godina

Pa DOKLE ce vise ovaj nevaspitani lik da hara i radi sta hoce?! Pa sta rade ove stranke? Zar je njima vaznija fotelja? Pa nema sanse da cete vise dobiti moj glas, gospodo iz DS-a. Ako treba, i za radikale cu glasati, samo ne za vas. Sramota da narod mora da trpi ovakav bezobrazluk i neodgovornost, zarad vasih fotelja!

Volim prirodu više no političare

pre 16 godina

1) G. Čanović izjavio da su doneta 192 rešenja o rušenju, i da će u toku naredna 2-3 meseca biti porušeni bespravno izgradj. objekti.
2) Min. Ilić izjavio da nema rešenja o rušenju, te neće biti ni rušenja bespravnih objekata.
3) „Čuvari su bili IZNENAĐENI kada su izbrojali 185 objekata, od kojih je 50 podignuto tokom prošle i OVE godine“. Ako čuvari čuvaju ovaj prirodni raj i stanište beloglavog supa, kako nisu videli da se grade objekti i u ovoj godini. U celoj ovoj priči nešto ne štima, utisak je da neko ne govori istinu. U svakom slučaju, ako su objekti bespravno podignuti, MORAJU se porušti, a država mora da da pomogne izgradnjom nekog hotela, ili bungalova... za smeštaj gostiju. Izmedju ostalih, pravnoj državi i ovo mora da bude prioritet.

DarkoNS

pre 16 godina

Kada je ministarstvo koje se bavi poslovima gradjevinarstva i urbanizma nazvano Ministarstvo za infrastrukturu, bilo je jesno koliko ikog zanima problem bespravne gradnje. Nije problem sto je ministar nestrucna licnost u ovom slucaju (nije arhitekta niti planer), nego je strasno sto, radi politickog dogovora niko ne stiti prilicno potrosljiv resurs prostora i to malo prirode sto nam je ostalo.
Na taj nacin ministar Ilic ima podrsku medju bespravnim graditeljima (koji su manji i veci muvatori i kriminalci jer je po vazecem zakonu bespravna gradnja KRIVICNO DELO). nece njega na izborima podrzati ljubitelji prirode i altruisti nego lokalni gilipteri kojima je dozvolio da se obogate, a jos im i pravi auto-put, itd.
Jadni smo, prejadni kada su na vlasti bahati i oni koji ih precutno podrzavaju...

mandov

pre 16 godina

Prvo puste ljude da naprave 200 kuca, i onda se nadje isti taj pametan sto ih je pustio, da im srushi. Nisu oni te vikendice napravili preko noci, to je trajalo godinama....i isto tako nije od juce zabranjena gradja... onog direktora sto se tek sada buni bih uhapsio, i sve te inspektore sto su se setili posle 10 godina da isteruju pravdu.

Konfucije

pre 16 godina

Divlja gradnja se na kraju pretvori u legalnu i to znaju svi cak i mala deca. Gde preseci tu nasledjenu glupost jos iz SFRJ? Imamao toliko prostornih planera koji ne mogu da rade svoj posao jer ga i nemaju. Znaci prvo dajmo njima sansu da izplaniraju pa onda pocnimo da zabranjujemo novu gradnju.

Dragan M

pre 16 godina

Baš bih voleo da, čitajući vesti, bar jedno 7-8 dana ne nađem neki "biser" Velje Ilića, da se malo odmorim od njegovih bahatluka i bezobrazluka, da ne koristim jače reči, mada bi bolje stajale.
Neko reče zidano i pre 30 - 40 godina! Pa šta onda? Znači, ni slučajno ne treba graditi nigde ako postoji neka straćara, nenamenski objekat, divlja gradnja... da se nije neko usudio da u Planovima razvoja Srbije, Regiona ili Opština i pomisli na išta slično. Dakle sve može, ali ne sa MOJIM, sa tuđim je OK. Svašta, koji tutumraci.

ae

pre 16 godina

evo jos jedan slucaj da ce biti onako kako se velji svidelo ili se mozda brine da ako krenu sa rusenjem ne stignu do njegove kardioloske klinike u dvoristu. ima li jos u nekoj zemlji na svetu da ministar moze tako da se bahati.

Goran

pre 16 godina

Nije svrha prirode samo da je covek gleda, turisticki je posecuje i tom prilikom ostavlja koji dinar. Ne mora bas sve da se komercijalizuje na ovom svetu.

miki

pre 16 godina

Tačno je da bespravna gradnja predstavlja veliki problem i dugogodišnju nezakonitu praksu, do neke nove legalizacije, međutim problem postoji i sa prirodnim dobrima u smislu nedostatka i nepostojanja obezbeđenih sredstava od strane države koja je to isto dobro zaštitila i ostavila staraocu da se stara bez para. Posebno je veliki problem paušalna zaštita, što je kod nas slučaj. Tako smo svedoci da zbog 50 hektara prve zone zaštite, se zaštiti 10.000 i više hiljada hektara šuma i zemljišta, često privatnog, za koji vlasnici ne dobiju ni jedan dinar, a nisu u mogućnosti da svojinu koriste. Za ovu soc.- samoupravnu zaštitu na papiru, u ovim razmerama ni pomenuta Švajcarska nije u mogućnosti da plati, pa se otuda na razne načine staralac dovija da pribavi sredstva za izvršenje naređenih mu mera i aktivnosti po uredbi Vlade. Inače sama zaštita u rezervatima se svodi na zapuštanje, kako neko "stručno" naziva konzervacija resursa. Pogledajte koliko posetilaca i na koje načine koristi slična dobra u svetu u svrhu dopunskog finansiranja prirodnog dobra. Neophodno je napraviti reviziju postojećih predimenzionisanih rezervata prirode, a za koje bi se neophodan novac predvideo u budžetu države,međutim kako nema privrede koja može da stvori ta sredstva, ostajemo do daljeg u opštem rezervatu prirode.I na kraju bolje je zaštititi 50 hektara na pravi način, nego 10.000 hektara na papiru - Uredbi koja inače ima i treba da ima nižu pravnu snagu od drugih zakona. Priče da treba po EU kriterijumima da imamo 10 % površine pod zaštitom su netačne i služe da se daju ogromne površine javnim preduzećima na korišćenje, a na praktično neodređeni rok. Situacija sem par izuzetaka u oblastima zaštite, šumarstva, lovstva, ribarstva, turizma i dr., je u rezervatima daleko gora, nego u za to "slobodnim", preostalim "manje" zaštićenim resursima.

student

pre 16 godina

"Na zalost" u svetu u kome zivimo sve ima svoju ekonomsku vrednost. Moze se proceniti i vrednost svakog od tih nelegalnih objekata predvidjenih za rusenje bez pratece infrastrukture..Isplatite ljudima te "smesne" cifre od par hiljada evra (predlazem: obveznice o staroj devizoj stednji, otpremnine, akcije u novoformiranom preduzecu "ZZO Uvac" ...) i porusite to. To je stvarno smesna cifra u odnosu na onu koja se moze uzeti ozbiljnom investitoru za sve te objedinjene parcele.

tomix

pre 16 godina

Imao sam prilike da prosle godine uzivam u boravku na Zlataru, kao i da ucestvujem u regati na Uvackom jezeru. Ono sto bi svi posetioci mogli da primete je da je priroda zaista fantasticna i da je pogled na beloglave supove koji se sepure iznad glava dok ih posmatramo na litici - zaista velicanstven.
Nesumnjivo je da treba pruziti podrsku ocuvanju ove ugrozene zivotinjske vrste, kao i kompletnog predela oko Uvackog jezera. Ono sto mislim da se ne uklapa u nastojanje drzave je da se porusi sve sto tamo postoji.
Ako zelimo da imamo turizam i goste koji ce da dolaze i dive se toj prirodi - a sa druge strane i da ostave "neki dinar" koji bi posluzio daljem unapredjenju i sredjivanju tog zaista prelepog geografskog podrucja.
Drugim recima - dzabe nam sva ta prirodna lepota - ako ne moze da se vidi, ako nema prilaza jezeru, ako nema objekata za smestaj, ako nema vodica, ako pecina koja se nalazi na obali jezera nije uredjena... itd...
Ne moze da se sada kaze - daj rusi sve sto postoji, rusi sve sto je neko pravio pa makar i pre 30 godina ...
I na kraju - topla preporuka svima da obidju ovo zaista fantasticno mesto.

Ôlga

pre 16 godina

Bedno. Kako samo neko moze da se pozva na Svajcarsku, Austriju ili Bled? Pa, jeste li ikada dosli da vidite kako je u Svahcarskoj zasticena priroda? Ili to samo prodajete maglu onima koji nikada ovde nisu bili i za koje poiuzdano znate da nikada nece ni doci. Gospodine Dilparicu, bedno. Kako je to reseno u Svajcarskoj? Dakle, ako Svajcarski zakon kaze da nema gradnje, nema kupanja u odredjenom jezeru ili reci - onda NEMA. I ljudi to postuju!!! I ponosni su na to, i to cuvaju. Ali, ako nema gradnje, nema gradnje. Doticnom gospodinu bi bilo bolje da nas (zbog navika), stvarno, ne uporedjuje ni sa Shvajcarskom, ni sa, recimo, Slovenijom (Bledom). Protumachite malo bolje svajcarski zakon pa onda pricajte o njemu. Proverite da li i u jednom rezervatu ima objekata, pa bili oni stari i 150 godina. NEMA. Ako zakon kaze da se ne sme, onda se ne sme! I dosta vise s tom Svajcarskom (Austrijom, Slovenijom...). Dodjete na po koji seminar, obidjete neku atraktivnu lokaciju i onda laprdate okolo o univerzalnom poznavanju iste. Prouchavajte zakone malo bolje, ako ste se vec drznuli da se na njega pozivate, dragi gospodine Dilparicu.

Novosadjanin

pre 16 godina

Divlja gradnja je gotovo legalan nacin ponasanja u Srbiji i treba porusiti sve divlje gradjevine a pogotovo one u nacionalnom parku ali nema te vlasti koja to moze jer se zna da su medju divljim graditeljima i oni koji su ne samo u vlasti vec i iznad vlasti. Divlja gradnja na tudjem zemljistu je negacija privatnog i drzavnog vlasnistva i zemlja kojoj je cilj kapitalizam je mora sto pre suzbiti.

ivanam

pre 16 godina

Dali ste obratili paznju na drugi deo teksta? Ako ministar kaze da nema rusenja onda ni zakon ne pomaze. Da li je moguce da ministar moze zbog svoje licne promocije da zanemaruje zakon? I da li mi to ne primecujemo i na to vise ne reagujemo jer smo navikli da svako radi sta hoce. Dok god zakon ne moze da se sprovodi sam po sebi i dok god ministri mogu da rade sta hoce, nama nema spasa kao ni beloglavom supu.

mandov

pre 16 godina

Prvo puste ljude da naprave 200 kuca, i onda se nadje isti taj pametan sto ih je pustio, da im srushi. Nisu oni te vikendice napravili preko noci, to je trajalo godinama....i isto tako nije od juce zabranjena gradja... onog direktora sto se tek sada buni bih uhapsio, i sve te inspektore sto su se setili posle 10 godina da isteruju pravdu.

Epicurus

pre 16 godina

Bespravnu gradnju ne treba nigde podrzavati, a pogotovu na ovakvim mestima. Ako i treba graditi izvesne objekte za turiste onda to treba planski ciniti uz dogovor sa strucnjacima, kako ne bi doslo do uznemiravanja biljnog i zivotinjskog sveta, jer to bi svakako trebalo da je prioritetnije od sticanja eventualne ekonomske koristi.

DarkoNS

pre 16 godina

Kada je ministarstvo koje se bavi poslovima gradjevinarstva i urbanizma nazvano Ministarstvo za infrastrukturu, bilo je jesno koliko ikog zanima problem bespravne gradnje. Nije problem sto je ministar nestrucna licnost u ovom slucaju (nije arhitekta niti planer), nego je strasno sto, radi politickog dogovora niko ne stiti prilicno potrosljiv resurs prostora i to malo prirode sto nam je ostalo.
Na taj nacin ministar Ilic ima podrsku medju bespravnim graditeljima (koji su manji i veci muvatori i kriminalci jer je po vazecem zakonu bespravna gradnja KRIVICNO DELO). nece njega na izborima podrzati ljubitelji prirode i altruisti nego lokalni gilipteri kojima je dozvolio da se obogate, a jos im i pravi auto-put, itd.
Jadni smo, prejadni kada su na vlasti bahati i oni koji ih precutno podrzavaju...

Konfucije

pre 16 godina

Divlja gradnja se na kraju pretvori u legalnu i to znaju svi cak i mala deca. Gde preseci tu nasledjenu glupost jos iz SFRJ? Imamao toliko prostornih planera koji ne mogu da rade svoj posao jer ga i nemaju. Znaci prvo dajmo njima sansu da izplaniraju pa onda pocnimo da zabranjujemo novu gradnju.

Ja

pre 16 godina

Kad je ministar "kapitalac" rekao da nema rusenja onda nema ti ni Bog ne moze pomoci.
Kakav beloglavi sup? Jel to moze na rostilj da se baci za drustvo iz ministarstva?

Glock

pre 16 godina

Pa DOKLE ce vise ovaj nevaspitani lik da hara i radi sta hoce?! Pa sta rade ove stranke? Zar je njima vaznija fotelja? Pa nema sanse da cete vise dobiti moj glas, gospodo iz DS-a. Ako treba, i za radikale cu glasati, samo ne za vas. Sramota da narod mora da trpi ovakav bezobrazluk i neodgovornost, zarad vasih fotelja!

Volim prirodu više no političare

pre 16 godina

1) G. Čanović izjavio da su doneta 192 rešenja o rušenju, i da će u toku naredna 2-3 meseca biti porušeni bespravno izgradj. objekti.
2) Min. Ilić izjavio da nema rešenja o rušenju, te neće biti ni rušenja bespravnih objekata.
3) „Čuvari su bili IZNENAĐENI kada su izbrojali 185 objekata, od kojih je 50 podignuto tokom prošle i OVE godine“. Ako čuvari čuvaju ovaj prirodni raj i stanište beloglavog supa, kako nisu videli da se grade objekti i u ovoj godini. U celoj ovoj priči nešto ne štima, utisak je da neko ne govori istinu. U svakom slučaju, ako su objekti bespravno podignuti, MORAJU se porušti, a država mora da da pomogne izgradnjom nekog hotela, ili bungalova... za smeštaj gostiju. Izmedju ostalih, pravnoj državi i ovo mora da bude prioritet.

Dragan M

pre 16 godina

Baš bih voleo da, čitajući vesti, bar jedno 7-8 dana ne nađem neki "biser" Velje Ilića, da se malo odmorim od njegovih bahatluka i bezobrazluka, da ne koristim jače reči, mada bi bolje stajale.
Neko reče zidano i pre 30 - 40 godina! Pa šta onda? Znači, ni slučajno ne treba graditi nigde ako postoji neka straćara, nenamenski objekat, divlja gradnja... da se nije neko usudio da u Planovima razvoja Srbije, Regiona ili Opština i pomisli na išta slično. Dakle sve može, ali ne sa MOJIM, sa tuđim je OK. Svašta, koji tutumraci.

Goran

pre 16 godina

Nije svrha prirode samo da je covek gleda, turisticki je posecuje i tom prilikom ostavlja koji dinar. Ne mora bas sve da se komercijalizuje na ovom svetu.

ae

pre 16 godina

evo jos jedan slucaj da ce biti onako kako se velji svidelo ili se mozda brine da ako krenu sa rusenjem ne stignu do njegove kardioloske klinike u dvoristu. ima li jos u nekoj zemlji na svetu da ministar moze tako da se bahati.

student

pre 16 godina

"Na zalost" u svetu u kome zivimo sve ima svoju ekonomsku vrednost. Moze se proceniti i vrednost svakog od tih nelegalnih objekata predvidjenih za rusenje bez pratece infrastrukture..Isplatite ljudima te "smesne" cifre od par hiljada evra (predlazem: obveznice o staroj devizoj stednji, otpremnine, akcije u novoformiranom preduzecu "ZZO Uvac" ...) i porusite to. To je stvarno smesna cifra u odnosu na onu koja se moze uzeti ozbiljnom investitoru za sve te objedinjene parcele.

miki

pre 16 godina

Tačno je da bespravna gradnja predstavlja veliki problem i dugogodišnju nezakonitu praksu, do neke nove legalizacije, međutim problem postoji i sa prirodnim dobrima u smislu nedostatka i nepostojanja obezbeđenih sredstava od strane države koja je to isto dobro zaštitila i ostavila staraocu da se stara bez para. Posebno je veliki problem paušalna zaštita, što je kod nas slučaj. Tako smo svedoci da zbog 50 hektara prve zone zaštite, se zaštiti 10.000 i više hiljada hektara šuma i zemljišta, često privatnog, za koji vlasnici ne dobiju ni jedan dinar, a nisu u mogućnosti da svojinu koriste. Za ovu soc.- samoupravnu zaštitu na papiru, u ovim razmerama ni pomenuta Švajcarska nije u mogućnosti da plati, pa se otuda na razne načine staralac dovija da pribavi sredstva za izvršenje naređenih mu mera i aktivnosti po uredbi Vlade. Inače sama zaštita u rezervatima se svodi na zapuštanje, kako neko "stručno" naziva konzervacija resursa. Pogledajte koliko posetilaca i na koje načine koristi slična dobra u svetu u svrhu dopunskog finansiranja prirodnog dobra. Neophodno je napraviti reviziju postojećih predimenzionisanih rezervata prirode, a za koje bi se neophodan novac predvideo u budžetu države,međutim kako nema privrede koja može da stvori ta sredstva, ostajemo do daljeg u opštem rezervatu prirode.I na kraju bolje je zaštititi 50 hektara na pravi način, nego 10.000 hektara na papiru - Uredbi koja inače ima i treba da ima nižu pravnu snagu od drugih zakona. Priče da treba po EU kriterijumima da imamo 10 % površine pod zaštitom su netačne i služe da se daju ogromne površine javnim preduzećima na korišćenje, a na praktično neodređeni rok. Situacija sem par izuzetaka u oblastima zaštite, šumarstva, lovstva, ribarstva, turizma i dr., je u rezervatima daleko gora, nego u za to "slobodnim", preostalim "manje" zaštićenim resursima.