Četvrtak, 19.04.2007.

07:16

"Rusija o vetu posle rezolucije"

Kada se pojavi nova rezolucija o Kosovu Rusija će odlučiti da li će uložiti veto, izjavio u Beogradu Sergej Lavrov.

Izvor: B92

"Rusija o vetu posle rezolucije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

миливоје

pre 17 godina

Бар смо видели техничког Воју искрено насмејаног као никада до сада.
Призор вредан свог керозина што га је Лавров спржио од Москве до Београда.

Dragan

pre 17 godina

Ovde je otvoreno mnogo pitanja na koja niko ne daje odgovore. Evo jos nekoliko pitanja za razmisljanje:
1. Oni koji se zalazu za nezavisnost Kosova tvrde kako ostanak i zajedncki zivot Albanaca i Srba na Kosovu, dok je Kosovo u Srbiji, nije moguc. Ako nije moguc sad, kako ce biti moguc sutra, kada Srbija i Kosovo udju u Evropsku uniju? Sta ce se to drasticno promeniti preko noci, pa ce odjednom Albanci slobodno putovati kroz Srbiju i Srbi kroz Kosovo?
2. Ako je pomirenje proces, zasto je neophodno da Kosovo dobije nezavisnost da bi se zapocelo sa tim procesom? Zasto treba porusiti osnovni princip medjunarodnog prava da bi se pomirila dva naroda?
3. U nekoliko komentara sam procitao da je Kosovo "tempirana bomba" koja ce eksplodirati ukoliko ne dodje do nezavisnosti. Da li to znaci da sve svi plase albanskog militarizma na Kosovu? Da li to znaci da sto si militantniji, imas vece izglede da ostvaris svoje ciljeve? Sta bi bilo da se, odjednom, pojave komentari da bi Srbija postala "tempirana bomba" ukoliko Kosovo dobije nezavisnost? Da li SAD-u i Evropskoj uniji smeta samo srpski militarizam ili militarizam uopste, ma od koga dolazio?
4. Za vreme sukoba na podrucju Hrvatske i Bosne, stalno se kroz javnost provlacila odluka Badenterove komisije koja je zauzela stav da nema promene granica. Otkud sad da, odjednom, taj isti princip vise ne vazi? Ako je vazio za granice bivsih republika SFRJ, koje nisu bile ni medjunarodno priznate drzave, kako je moguce da taj princip ne vazi za jednu drzavu koja je clanica UN? Ili suprotno: ako se uzme da je granica jedne pokrajine dovoljno validna da se ta teritorija otcepi od maticne drzave, kako da budemo sigurni da sutra granica neke opstine ili druge teritorijalne jedinice, naprasno, ne postane isto toliko validna?
5. Da li je dobar put u kom se samo jedna strana tera da prihvati volju druge strane, a ne raditi nista na tome da se uspostavi pravi razgovor? Da li ce teznje Albanaca na Kosovu da tu teritoriju ociste od svih nealbanaca odjednom prestati nakon proglasene nezavisnosti?
Cini mi se da EU pokusava da balansira resenje koje ce u najkracem roku otvoriti kosovsko drustvo i stabilizovati ga, a sve u cilju da sutra moze bez velike opasnosti da ga ukljuci u EU. Takodje, mislim da je ovakav stav potpuno pogresan i da svaka od drzava clanica EU gledajuci prvenstveno svoje interese, previdja cinjenicu da Albanci ostvarenje svog cilja nece videti nikako drugacije nego pobedu i da ce im to biti dovoljna sigurnost da ako su jednom nesto postigli nasilnim putem, da mogu i svaki drugi cilj da ostvare na isti nacin.

Illyria

pre 17 godina

Sloboda kretanja i poštivanje ljudskih prava kosovskih srba na zavisi od albanaca nego od srpskih vlasti u Beogradu.
Dok je Djindjić bio premijer Srbije,kosovski srbi su počeli normalno da žive na Kosovu i da se vrate na svoja ognjišta.Odmah nakon njegovog ubistva a pogotovo od vremena kada Vojislav Koštunica kontroliše srpsku politiku,kosovski srbi su prestali da se uključuju u normalan život započevši tako samoizolaciju na Kosovu.

Ana

pre 17 godina

Nezavisno Kosovo nije uopste izvodljivo, jer kako stvari stoje vec osam godina tamosnje albansko drustvo je nezavisno od bilo kakvog prava. Tamo, na zalost, nista nije moguce ostvariti u smislu razvoja i postojanja mira bez vojnog prisustva i nadgledanja. Albanci nisu pokazali da su u stanju da imaju nezavisnost, osim vec gore spomenute nezavisnosti od prava -dokaz za to su svakodnevni divljacki napadi na sve sto nije albansko. Osim toga toj populaciji ce trebati dosta vremena da se otkaci od svojih krvnih osveta i plemenskog uredjenja, koje nikakvi EU zakoni, ili bilo koji drugi civilizovani zakoni nece uspeti da promene. Dokaz za to je da su bili uvek agresivni, i uvek plemenski uredjeni cak i u vreme Tita kad su imali vise i para i "prava" nego ikad.

Gordana

pre 17 godina

Postavljam jasno i glasno pitanje gospodinu Poltu: Zasto nisu ispunjeni standardi koje propisuje postojeca rezolucija SB UN 1244? Misija UN na Kosovu i nakon 7 (sedam) godina nije obezbedila slobodu kretanja, nema povratka izbeglica, itd. itd. KO JE ZA TO KRIV? Nije valjda Milosevic... Sta je ta tzv. medjunarodna zajednica radila sve ove godine na Kosovu i Metohiji? Sta je bio njen zadatak? Kada nam to objasni, neka menja rezoluciju u SB. Sve je suvise providno (mora se opravdati bombardovanje Srbije), diktat sile je na delu i nema argumenta kojim be nas mogli ubediti da je nezavisnost Kosova jedina prava opcija... I da ne zaboravim. Jos jedno pitanje za g. Polta. Kako to Srbi ispadose "manjinski narod" na Kosovu, a Albanci, gle cuda, nisu manjinski narod u Srbiji?! Previse pitanja, a iskrenih i pravih odgovora nema... Ili mozda ima, ali g. Poltu se ne svidjaju ili nece da ih cuje?!

Sergej Krajger

pre 17 godina

Nastavak: Jedino što trebamo raditi je da istrajemo u ŠTO DUŽOJ borbi za Kosovo, bez obzira što 'veliki' već znaju rezultat te borbe. Tako se uvek radi iz diplomatskih razloga. Što duža borba - to više prostora za nas. A najpravednije rešeje bi bilo podela Kosova jer nema želje Albanaca da žive sa Srbima, tako da od multietnicizma na kosovu (i ne samo na Kosovu nego - na celom ex JU prostoru) nema govora - što je poraz i EU i SAD , pa je u svemu tome nefer gurati 200.000 hilj. Srba sa Kosova da žive sa nekim ko neće sa njima.

nena

pre 17 godina

Rusija nije konkretno rekla da li ce staviti veto ili ne, nego prazna dogma kao i 1999. Rusija ce profitirati u trgovini sa Zapadom, kao i obicno a Srbija ce se opet posvadjati za Zapadom. Nista nije nauceno zadnjih 20 godina. Opet rade ono sto su radili za vreme Milosevica.

Sergej Krajger

pre 17 godina

... ovde se radi o međunarodnom državnom pravu Srbije na teritoriju Kosova i želje jedne manjine - kosovskih Albanaca - da preotmu tu državnu teritoriju zbog toga što na njoj čine ogromnu većinu, tj. demografija protiv međunarodnog prava. Međutim, da je samo tako - bilo bi OK za nas, tj. Kosovo bi verovatno ostalo u Srbiji. Stvar je što je režim Slobe M. UBIO 10.000 građana tog Kosova i proterao 800.000!!!?!. Da li smo SVESNI šta to znači? Koja je to politika koja može da uradi SVOJIM građanima tako nešto?!? Onda je zato i NATO reagovao i proterao naše snage sa Kosova. I šta sad? Hoćemo da to Kosovo bude pod našom kapom još uvek? Puj pike ne važi se proterivanje i klanica!? Pa znate, da sam na mestu kosovskih Albanaca i ja bih se zdušno zalagao da ne vidim ni S od srbije tu gde živim. E, zbog to ga smo izgubili Kosovo, a ne zato što su naši zahtevi da zadržimo našu međunarodno priznatu teritoriju naša glupost. Zhatevi s OK ali su zakasnili nekih 10-ak godina. Štonoreče, kasno Marko na Kosovo stiže...

Tim

pre 17 godina

1. Ako ja dobro razumem Ruse i Kineze oni stalno kažu da neče "podrzavati" Ahtisarijev plan, znači neče glasati "za" ali oni ne kažu da ce se usprotiviti (citaj uložiti veto) tom planu (očito da samo hoče da pridobiju neke koncesije za sebe od zapada za Kosovo?)!
2. Eventualna podjela Kosova bi otvorila pandorinu kutiju i ponovu destabilazacija Balkana.
3. Ako SB prihvata plan onda Srbi na Kosovu ce biti "pozitivno" diskriminirani (u svojim enklavama) a ako ne onda ce zapad da prizna nezavisno Kosovo, tada Kosovari neče biti obavezni da poštuju Ahtisarejev plan pa srbi neče biti "diskriminirani pozitivno" i počeče odselavanje –Srbija ne dobija ništa od olakšavanja ulaska u EU,lose odnose sa SAD a cek če da plača narod.

raspolozen_016

pre 17 godina

Zvanicna Rusija vec duze vreme, stalno, neprekidno i dosledno porucuje da nece prihvatiti resenje sa kojikm se Beograd ne saglasi, ali nikada, nikada i nikada ne porucuje da ce to resenje zaustaviti, blokirati i spreciti koriscenjem prava veta (koje niko, nikada do sada nije iskoristio u SB UN).
Ovo je pitanje laznog optimizma.
Razmislite o tome.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Lako je nama da sedimo u Beogradu i filozofiramo kako se Kosova treba osloboditi da bi mi krace cekali na vize.
Tamo zivi nas narod, na svojoj zemlji, u rezervatima iz kojih ne sme da mrdne.
Hvala Lavrovu na zdravom razumu i podrsci, makar moralnoj. Sa zapada nemamo ni to.

Kosovar

pre 17 godina

Ne razumem Lavrova sto mora da bude cinican. Svi znaju da Rusija ne zeli da prihvati ono sto Srbija nece prihvatiti a ne kako on veli sto nece prihvatiti obe strane. Smesno...

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ne postoji nikakvo legitimno i ostvarivo rešenje koje Kosmet otima od Srbije - samo sila koja je primenjena. Ne mogu se istovremeno, a samo i uvek na štetu Srba, menjati sva postojeća i ranije upotrebljena rešenja i pravila - ili su republičke granice ex SFRJ promenljive ili nisu. Ako su promenljive zbog terora, onda treba da se menjaju i granice Bosne i Hrvatske, a ne samo Srbije. Ako su nepromenljive, onda su nepromenljive za sve.

Mislim da je Rus došao iz samo jednog razloga - da nam kaže kako više nema pomoći (podseća na 1999). Ako mu je u obraćanju novinarima najbitnije da saopšti da je u toku presing pola sveta (onog njegovog najvažnijeg dela, barem) da se Kosmet otme, pretpostavljam da sledi rečenica da se Rusija i dalje principijelno ne slaže, ali da ne može više da pomogne. S obzirom da je i većina Srba rezignirana, da ne možemo ništa da uradimo vojno (a to je jedini način - pitajte Hrvate ili muslimane), ne vidim onda zašto bi se Rusi tukli za nas.

Ovo je poslednja prilika da se Rusija na bilo koji način umeša na Balkan - ako sad ne pomognu, nikad to neće ispraviti. Nekako smo prešli preko izjava nakon genocida i proterivanja Srba iz Krajina da "je bolje da Srbi budu koncentrisani u jednoj državi i da teritorije nisu važne kao ljudi", ali posle Kosmeta, ne znam kako će nas ikad više slagati. Mene barem neće.

Izjave kako se, u slučaju odbijanja nezavisnosti, sprema nasilje, shvatam kao otvorenu pretnju. Očigledno je da demokratija ne može da izađe na kraj sa oružjem. Mi demokratski, oni bombe i njima država. Baš lepa preporuka za sledeće izbore u Srbiji. Putam se ko će da ih dobije.

Gradjanin Srbije(nesrbin) sa dva prsta na celu

pre 17 godina

Eh, je tako lako davati teritoriju...
Ko garantuje da se Srbija dalje nece cepati?Dejtonskim sporazumom je bilo predvidjeno da se ne diraju republike, a sta smo dobili sada? Mozda je najbolje, da bismo svi bolje ziveli, da se ukine Srbija, da kazemo " Evo izvolite, samoposluga je otvorena, sve je dzabe". A i pitanje je koliko obicnog naroda bi uopste bolje zivelo. Pogledajte Bugarsku, Rumuniju, Poljsku...Ne mislim da treba ici u rat protiv Monstruma, ali sigurno ne treba da se ponizavamo. Znamo da ce nam uzeti Kosovo, ali barem ce svi znati da ce to biti drzava koja je nastala kao plod otimanja, a ne kao plod dogovora.

Ana Minhen

pre 17 godina

Manastiri na Kosovu, koji su srpska bastina, verovatno to nece ostati ukoliko Kosovo dobije nezavisnost jer ce srpski narod ubrzo napustiti pokrajinu (usled nikakvih izgleda na buducnost i opstanak),a bez naroda crkveni zivot ce zamreti, a osim toga svih ovih godina deluje neverovatna propaganda nekih albanskih pseudoistoricara, a u koju dobar deo Albanaca veruje, da su svi ti manastiri zapravo albanski, a da ih je nasa Crkva i drzava, nekad preobratila u pravoslavne i srpske. Po ovoj teoriji sve su to zaduzbine starih albansko-katolickih vladara (?). U pokrajini turisticke agencije otvaraju sajtove sa ovakvim netacnim istorijskim sadrzajima,takav sajt je postojao i na prezentaciji jednog od pokrajinskih ministarstava, a mnogi obicni ljudi se sa tim propagandnim neistinama susrecu po celom svetu. Ja sam na slicne stvari naisla, odnosno prisustvovala sam kada su neki uspaljeni Albanci ubedjivali neke Nemce u ovo, a slicnu propagandu videla sam u dalekom Hong-Kongu.

Albanski narod, kao i svaki drugi, zasluzuje punu slobodu, kako ekonomsku i kulturnu , tako i politicku u kojoj moze da se razvija. To ne mora da znaci i stolicu u UN. Fanatici mozda imaju takve ideje, ali pametni ljudi u celom svetu znaju da cepanje drzava da bi se ostvarili separatisticki ciljevi negde u svetu, moze da dovede samo do nestabilnosti. Druga je stvar, ako je neko (manje ili vise mocan, a cije vreme apsolutne dominacije prolazi) iz medjunarodne zajednice obecao nesto jos pre bombardovanja Srbije, iza ledja SB OUN, Albancima, u nameri da srusi Slobin "komunisticki rezim" ( koji je nazalost, zaista bio pokrovitelj maltretiranja ljudi i tako dao materijalne razloge za cepanje sopstvene zemlje, ubedljive, ali ne i dovoljne razloge) Ono sto je ucinjeno u cetiri oka i iza ledja celom svetu, treba sada javno dokazati i odbraniti, a da li je to moguce to je druga stvar. Ne postoji uslov ni za ulazak u EU ni bilo sta drugo, da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Ta odluka o priznavanju ili nepriznavanju nema tako duboke i trajne implikacije na zivote miliona ljudi , kako neki strahuju. Ne treba se plasiti, nego treba biti svestan sebe i svojih ciljeva, a bogata i razvijena Srbija, moze da ima i Kosovo sa svim njegovim Albancima u sastavu i da podstice i njegov razvoj.

Neobicno, kako ima mnogo ljudi koji se plase i koji ne vide da treba raditi na boljem upoznavanju i razvijanju dva naroda, a ne na zavadi i cepanju. Stabilnost na Kosovu zavisi od izjava americkih politicara isto tako, kao i od izvestavanja medija u vecoj meri nego od odluke da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, ciji je sastavni deo, jer da nije ne bi bilo toliko zastrasivanja Srbije, pa ljudi, nempjte se plasiti!
Ana

DoubleStandards

pre 17 godina

USA i vecina velikih u EU se ponasaju kao \"korumpirani policajac\". Tj. ponasanje i reakcija u zavisnosti od \"slucaja\" - odnosno dali tu ima nekakve koristi za njih. Jedno je sigurno \"pravda tu vise nestanuje\". A i zasto bi, kad im se moze, ipak oni su \"sud\", \"policija\" i \"batina\" na ovim prostorima. A Srbija, posto je mala i nerazvijena zemlja, bez nekog veceg uticaja, treba da slusha i jos da se smeska, da ne bi (opet) dobila batinom po glavi?! Hvala, ali granica preko koje se ne moze preci se mora povuci. Hvala Rusiji i Kini sto nas podrzavaju, njihove izjave su totalno u liniji sa svim vazecim medjunarodnim zakonima. Ne mozete se pozivati na zakon i povelju UN-a kad vam treba, a kad vam ne ide na ruku, e pa onda nek\' odluci \"narod\". Narod RS je vec odlucio, Srbi u Hrvatskoj su bili odlucili?! Zar ne...

jorma

pre 17 godina

U meni se po pitanju Kosmeta uvek bore dve suprotne teze

Teza 1 (optimisticka): "Kosovo je rak rana Srbije" - sto pre se odstrani, tim bolje po nas jer ce zdravi ostatak organizma da se oporavi.

Teza 2 (pesimisticka): "Srbija je kao mrtva zivotinja oko koje kruze lesinari" - ako predamo Kosovo jednom preterano i drsko receno lesinaru, skupice se jos mnostvo ostalih, koji ce da nas rasparcaju do kraja (Sandzak, Vojvodina, bugarske opstine na jugu itd, itd...)

U principu sam optimista, ali bojim se da ce da bude gore.

Mentor

pre 17 godina

Ako bi Srbija bila pametna, sada Kosovo bi bila nezavisna gradjanska (ne Albanska)drzava, Srbija bi bila jedna od prvih drzava sto bi priznala nezavisnost; imala bi svoje ucesce u EU Nadzornu Misiju koja tek dolazi i mozda cak bi imala svoj vojni kontigent u KFOR-u. Tako bi sacuvala Srbe, crkve i svoj obraz.

Zemlja je okrugla

pre 17 godina

mogu rusi pet veta da uloze, kosovo je svejedno nezavisno, i to skoro citavu deceniju. mogu i tehnicari i kohabitanti da tvrde da je zemlja ravna ploca, a kosovo deo njihove teritorije - to takodje nista ne menja u realnom zivotu. nemam nista protiv da rusi uloze veto a da srpski nacionalsiti i dalje trube da je kosovo deo srbije. niko ne moze da kompromituje putinovu rusiju i kostunicinu srbiju kao sto mogu oni sami sebe.

Nele

pre 17 godina

Od Rusa bi bilo postenije da budu jasni u vezi veta u savetu bezbednosti, ili ce uloziti ili ne. Ovako sve lici na jednostavnu trgovinu Rusa sa zapadom, na sta smo navikli od njih. Licno mi se uopste ne svidjaju izjave poput ove Curkinove da neće podržati rešenje za Kosovo koje ne prihvate obe strane. Takvim izjavama sigurno nece ubediti Albance sa Kosova da prihvate da zive u Srbiji. Oni jasno i glasno kazu da to ne dolazi u obzir i sto pre najozbiljnije to shvatimo bice bolje za nas.

Ivan

pre 17 godina

Meni nije jasno zasto se zapad toliko protivi podeli Kosova i Metohije. U tom slucaju svi bi bili pobednici, i svi bi izasli iz ovog mucnog procesa podignutih glava.

A ono sto mi je najmanje jasno je zasto se ljudi u Srbiji koji podrzavaju nezavisnost Kosova isto toliko protive toj ideji, kada svi znamo da je ustvari podela Kosova jedino odrzivo resenje.

mi

pre 17 godina

Sa jedne strane, ako vecina na nekoj teritoriji ne zeli da zivi u sastavu neke drzave, onda je u redu da se ta teritorija otcepi, sa druge strane izjava da Srbi nemaju pravo da traze teritoriju na kojoj zive, ako je u drugoj drzavi. To je malko kontradiktorno, je l da? Srbija je kao drzava ulozila dosta para u taj region i nemamo tamo samo manastire vec i investicije. Te investicije su danas opljackane od strane albanskih politicara i pripadnike OVK. Barem je u Srbiji u javnosti plasirana ta prica. Dok je Srbija gradila, nije bilo represije, kada je Srbija osiromashila, najednom ni autonomija nije dobro resenje, ajmo se boriti za nasu nezavisnot svim (i vojnim sredistvima). Dakle, ako ne zele da zive u istoj drzavi neka se preracuna sta se na Kosovu zaradilo, sta je investirano i neka se Srbiji vrati dug, makar u obnovi tih istih manastira i investiranja u bolje zivote srpskih izbeglica sa Kosova koje su albasnki ekstremisti proterali iz njihovih kuca. Nije red da gradjani Srbije placaju dugove onima koji ne zele da zive sa njima. Mislim da je to poenta cele price o nezavisnosti. Zasto da ne, ali naravno bez otimacine!

srpkinja sa prstom na celu

pre 17 godina

"Potrebno je da nađemo legitimno rešenje"
A koje je to legitimno resenje? Ima li on neki konacni predlog?!
Mene zanima sta bi se desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije (a nije i nece)?
2 miliona ljudi ne zele da zive sa nama i dok postoje borice se za to.
Da li ostali Srbi koji se bore za ostanak Kosova u okviru Srbije zele da zive normalno sa Kosovarima?
Koliko Srba je jos ostalo na Kosovu?
- Da li su manastiri (koji ce uvek ostati srpska bastina u ma kojoj drzavi bili) vazniji od zivota tolikih miliona ljudi?
-Sta mi dobijamo time?
-Sta oni dobijaju time?
Ovo je samo pocetak scenarija nastavak zamislite sami.
Hoce li Srbija novu Irsku, Baskiju, Irak?
- Da li ce zagovornici sile slati svoju decu da se bore za srpske teritorije.
U krajnjoj liniji od kada je Kosovo teritorijalno u sastavu Srbije?
Ne mozemo tvrditi da su srpske zemlje tamo gde zive Srbi. Ovo bi znacilo da ce mo traziti teritorije USA,Australije,Kanade...ili gde god da nas ima.Ili?
Ma, da trazimo mi teritorije odakle su se Sloveni naselili, to nam je postojbina? Na ovim prostorima su ziveli neki drugi narodi, ne mi.
Koja je istorijska granica kojom se koristimo da bi smo dokazali koje su nase a koje tudje zemlje: 500, 1000 godina ili kako kome odgovara u datom momentu?
Koji je scenario da Kosovo ne ostane u sastavu Srbije?
Sta mi gubimo time, osim manastira? Sta mi dobijamo time?
Da li ce Srbi koji su ostali na Kosovu ziveti losije ili bolje?
Dajmo malo logike osim praistorije. Zivot treba da ide napred a ne unazad.

srpkinja sa prstom na celu

pre 17 godina

"Potrebno je da nađemo legitimno rešenje"
A koje je to legitimno resenje? Ima li on neki konacni predlog?!
Mene zanima sta bi se desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije (a nije i nece)?
2 miliona ljudi ne zele da zive sa nama i dok postoje borice se za to.
Da li ostali Srbi koji se bore za ostanak Kosova u okviru Srbije zele da zive normalno sa Kosovarima?
Koliko Srba je jos ostalo na Kosovu?
- Da li su manastiri (koji ce uvek ostati srpska bastina u ma kojoj drzavi bili) vazniji od zivota tolikih miliona ljudi?
-Sta mi dobijamo time?
-Sta oni dobijaju time?
Ovo je samo pocetak scenarija nastavak zamislite sami.
Hoce li Srbija novu Irsku, Baskiju, Irak?
- Da li ce zagovornici sile slati svoju decu da se bore za srpske teritorije.
U krajnjoj liniji od kada je Kosovo teritorijalno u sastavu Srbije?
Ne mozemo tvrditi da su srpske zemlje tamo gde zive Srbi. Ovo bi znacilo da ce mo traziti teritorije USA,Australije,Kanade...ili gde god da nas ima.Ili?
Ma, da trazimo mi teritorije odakle su se Sloveni naselili, to nam je postojbina? Na ovim prostorima su ziveli neki drugi narodi, ne mi.
Koja je istorijska granica kojom se koristimo da bi smo dokazali koje su nase a koje tudje zemlje: 500, 1000 godina ili kako kome odgovara u datom momentu?
Koji je scenario da Kosovo ne ostane u sastavu Srbije?
Sta mi gubimo time, osim manastira? Sta mi dobijamo time?
Da li ce Srbi koji su ostali na Kosovu ziveti losije ili bolje?
Dajmo malo logike osim praistorije. Zivot treba da ide napred a ne unazad.

Gradjanin Srbije(nesrbin) sa dva prsta na celu

pre 17 godina

Eh, je tako lako davati teritoriju...
Ko garantuje da se Srbija dalje nece cepati?Dejtonskim sporazumom je bilo predvidjeno da se ne diraju republike, a sta smo dobili sada? Mozda je najbolje, da bismo svi bolje ziveli, da se ukine Srbija, da kazemo " Evo izvolite, samoposluga je otvorena, sve je dzabe". A i pitanje je koliko obicnog naroda bi uopste bolje zivelo. Pogledajte Bugarsku, Rumuniju, Poljsku...Ne mislim da treba ici u rat protiv Monstruma, ali sigurno ne treba da se ponizavamo. Znamo da ce nam uzeti Kosovo, ali barem ce svi znati da ce to biti drzava koja je nastala kao plod otimanja, a ne kao plod dogovora.

Sergej Krajger

pre 17 godina

... ovde se radi o međunarodnom državnom pravu Srbije na teritoriju Kosova i želje jedne manjine - kosovskih Albanaca - da preotmu tu državnu teritoriju zbog toga što na njoj čine ogromnu većinu, tj. demografija protiv međunarodnog prava. Međutim, da je samo tako - bilo bi OK za nas, tj. Kosovo bi verovatno ostalo u Srbiji. Stvar je što je režim Slobe M. UBIO 10.000 građana tog Kosova i proterao 800.000!!!?!. Da li smo SVESNI šta to znači? Koja je to politika koja može da uradi SVOJIM građanima tako nešto?!? Onda je zato i NATO reagovao i proterao naše snage sa Kosova. I šta sad? Hoćemo da to Kosovo bude pod našom kapom još uvek? Puj pike ne važi se proterivanje i klanica!? Pa znate, da sam na mestu kosovskih Albanaca i ja bih se zdušno zalagao da ne vidim ni S od srbije tu gde živim. E, zbog to ga smo izgubili Kosovo, a ne zato što su naši zahtevi da zadržimo našu međunarodno priznatu teritoriju naša glupost. Zhatevi s OK ali su zakasnili nekih 10-ak godina. Štonoreče, kasno Marko na Kosovo stiže...

DoubleStandards

pre 17 godina

USA i vecina velikih u EU se ponasaju kao \"korumpirani policajac\". Tj. ponasanje i reakcija u zavisnosti od \"slucaja\" - odnosno dali tu ima nekakve koristi za njih. Jedno je sigurno \"pravda tu vise nestanuje\". A i zasto bi, kad im se moze, ipak oni su \"sud\", \"policija\" i \"batina\" na ovim prostorima. A Srbija, posto je mala i nerazvijena zemlja, bez nekog veceg uticaja, treba da slusha i jos da se smeska, da ne bi (opet) dobila batinom po glavi?! Hvala, ali granica preko koje se ne moze preci se mora povuci. Hvala Rusiji i Kini sto nas podrzavaju, njihove izjave su totalno u liniji sa svim vazecim medjunarodnim zakonima. Ne mozete se pozivati na zakon i povelju UN-a kad vam treba, a kad vam ne ide na ruku, e pa onda nek\' odluci \"narod\". Narod RS je vec odlucio, Srbi u Hrvatskoj su bili odlucili?! Zar ne...

Mentor

pre 17 godina

Ako bi Srbija bila pametna, sada Kosovo bi bila nezavisna gradjanska (ne Albanska)drzava, Srbija bi bila jedna od prvih drzava sto bi priznala nezavisnost; imala bi svoje ucesce u EU Nadzornu Misiju koja tek dolazi i mozda cak bi imala svoj vojni kontigent u KFOR-u. Tako bi sacuvala Srbe, crkve i svoj obraz.

Ivan

pre 17 godina

Meni nije jasno zasto se zapad toliko protivi podeli Kosova i Metohije. U tom slucaju svi bi bili pobednici, i svi bi izasli iz ovog mucnog procesa podignutih glava.

A ono sto mi je najmanje jasno je zasto se ljudi u Srbiji koji podrzavaju nezavisnost Kosova isto toliko protive toj ideji, kada svi znamo da je ustvari podela Kosova jedino odrzivo resenje.

mi

pre 17 godina

Sa jedne strane, ako vecina na nekoj teritoriji ne zeli da zivi u sastavu neke drzave, onda je u redu da se ta teritorija otcepi, sa druge strane izjava da Srbi nemaju pravo da traze teritoriju na kojoj zive, ako je u drugoj drzavi. To je malko kontradiktorno, je l da? Srbija je kao drzava ulozila dosta para u taj region i nemamo tamo samo manastire vec i investicije. Te investicije su danas opljackane od strane albanskih politicara i pripadnike OVK. Barem je u Srbiji u javnosti plasirana ta prica. Dok je Srbija gradila, nije bilo represije, kada je Srbija osiromashila, najednom ni autonomija nije dobro resenje, ajmo se boriti za nasu nezavisnot svim (i vojnim sredistvima). Dakle, ako ne zele da zive u istoj drzavi neka se preracuna sta se na Kosovu zaradilo, sta je investirano i neka se Srbiji vrati dug, makar u obnovi tih istih manastira i investiranja u bolje zivote srpskih izbeglica sa Kosova koje su albasnki ekstremisti proterali iz njihovih kuca. Nije red da gradjani Srbije placaju dugove onima koji ne zele da zive sa njima. Mislim da je to poenta cele price o nezavisnosti. Zasto da ne, ali naravno bez otimacine!

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Lako je nama da sedimo u Beogradu i filozofiramo kako se Kosova treba osloboditi da bi mi krace cekali na vize.
Tamo zivi nas narod, na svojoj zemlji, u rezervatima iz kojih ne sme da mrdne.
Hvala Lavrovu na zdravom razumu i podrsci, makar moralnoj. Sa zapada nemamo ni to.

Nele

pre 17 godina

Od Rusa bi bilo postenije da budu jasni u vezi veta u savetu bezbednosti, ili ce uloziti ili ne. Ovako sve lici na jednostavnu trgovinu Rusa sa zapadom, na sta smo navikli od njih. Licno mi se uopste ne svidjaju izjave poput ove Curkinove da neće podržati rešenje za Kosovo koje ne prihvate obe strane. Takvim izjavama sigurno nece ubediti Albance sa Kosova da prihvate da zive u Srbiji. Oni jasno i glasno kazu da to ne dolazi u obzir i sto pre najozbiljnije to shvatimo bice bolje za nas.

Gordana

pre 17 godina

Postavljam jasno i glasno pitanje gospodinu Poltu: Zasto nisu ispunjeni standardi koje propisuje postojeca rezolucija SB UN 1244? Misija UN na Kosovu i nakon 7 (sedam) godina nije obezbedila slobodu kretanja, nema povratka izbeglica, itd. itd. KO JE ZA TO KRIV? Nije valjda Milosevic... Sta je ta tzv. medjunarodna zajednica radila sve ove godine na Kosovu i Metohiji? Sta je bio njen zadatak? Kada nam to objasni, neka menja rezoluciju u SB. Sve je suvise providno (mora se opravdati bombardovanje Srbije), diktat sile je na delu i nema argumenta kojim be nas mogli ubediti da je nezavisnost Kosova jedina prava opcija... I da ne zaboravim. Jos jedno pitanje za g. Polta. Kako to Srbi ispadose "manjinski narod" na Kosovu, a Albanci, gle cuda, nisu manjinski narod u Srbiji?! Previse pitanja, a iskrenih i pravih odgovora nema... Ili mozda ima, ali g. Poltu se ne svidjaju ili nece da ih cuje?!

Zemlja je okrugla

pre 17 godina

mogu rusi pet veta da uloze, kosovo je svejedno nezavisno, i to skoro citavu deceniju. mogu i tehnicari i kohabitanti da tvrde da je zemlja ravna ploca, a kosovo deo njihove teritorije - to takodje nista ne menja u realnom zivotu. nemam nista protiv da rusi uloze veto a da srpski nacionalsiti i dalje trube da je kosovo deo srbije. niko ne moze da kompromituje putinovu rusiju i kostunicinu srbiju kao sto mogu oni sami sebe.

Illyria

pre 17 godina

Sloboda kretanja i poštivanje ljudskih prava kosovskih srba na zavisi od albanaca nego od srpskih vlasti u Beogradu.
Dok je Djindjić bio premijer Srbije,kosovski srbi su počeli normalno da žive na Kosovu i da se vrate na svoja ognjišta.Odmah nakon njegovog ubistva a pogotovo od vremena kada Vojislav Koštunica kontroliše srpsku politiku,kosovski srbi su prestali da se uključuju u normalan život započevši tako samoizolaciju na Kosovu.

jorma

pre 17 godina

U meni se po pitanju Kosmeta uvek bore dve suprotne teze

Teza 1 (optimisticka): "Kosovo je rak rana Srbije" - sto pre se odstrani, tim bolje po nas jer ce zdravi ostatak organizma da se oporavi.

Teza 2 (pesimisticka): "Srbija je kao mrtva zivotinja oko koje kruze lesinari" - ako predamo Kosovo jednom preterano i drsko receno lesinaru, skupice se jos mnostvo ostalih, koji ce da nas rasparcaju do kraja (Sandzak, Vojvodina, bugarske opstine na jugu itd, itd...)

U principu sam optimista, ali bojim se da ce da bude gore.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ne postoji nikakvo legitimno i ostvarivo rešenje koje Kosmet otima od Srbije - samo sila koja je primenjena. Ne mogu se istovremeno, a samo i uvek na štetu Srba, menjati sva postojeća i ranije upotrebljena rešenja i pravila - ili su republičke granice ex SFRJ promenljive ili nisu. Ako su promenljive zbog terora, onda treba da se menjaju i granice Bosne i Hrvatske, a ne samo Srbije. Ako su nepromenljive, onda su nepromenljive za sve.

Mislim da je Rus došao iz samo jednog razloga - da nam kaže kako više nema pomoći (podseća na 1999). Ako mu je u obraćanju novinarima najbitnije da saopšti da je u toku presing pola sveta (onog njegovog najvažnijeg dela, barem) da se Kosmet otme, pretpostavljam da sledi rečenica da se Rusija i dalje principijelno ne slaže, ali da ne može više da pomogne. S obzirom da je i većina Srba rezignirana, da ne možemo ništa da uradimo vojno (a to je jedini način - pitajte Hrvate ili muslimane), ne vidim onda zašto bi se Rusi tukli za nas.

Ovo je poslednja prilika da se Rusija na bilo koji način umeša na Balkan - ako sad ne pomognu, nikad to neće ispraviti. Nekako smo prešli preko izjava nakon genocida i proterivanja Srba iz Krajina da "je bolje da Srbi budu koncentrisani u jednoj državi i da teritorije nisu važne kao ljudi", ali posle Kosmeta, ne znam kako će nas ikad više slagati. Mene barem neće.

Izjave kako se, u slučaju odbijanja nezavisnosti, sprema nasilje, shvatam kao otvorenu pretnju. Očigledno je da demokratija ne može da izađe na kraj sa oružjem. Mi demokratski, oni bombe i njima država. Baš lepa preporuka za sledeće izbore u Srbiji. Putam se ko će da ih dobije.

Ana Minhen

pre 17 godina

Manastiri na Kosovu, koji su srpska bastina, verovatno to nece ostati ukoliko Kosovo dobije nezavisnost jer ce srpski narod ubrzo napustiti pokrajinu (usled nikakvih izgleda na buducnost i opstanak),a bez naroda crkveni zivot ce zamreti, a osim toga svih ovih godina deluje neverovatna propaganda nekih albanskih pseudoistoricara, a u koju dobar deo Albanaca veruje, da su svi ti manastiri zapravo albanski, a da ih je nasa Crkva i drzava, nekad preobratila u pravoslavne i srpske. Po ovoj teoriji sve su to zaduzbine starih albansko-katolickih vladara (?). U pokrajini turisticke agencije otvaraju sajtove sa ovakvim netacnim istorijskim sadrzajima,takav sajt je postojao i na prezentaciji jednog od pokrajinskih ministarstava, a mnogi obicni ljudi se sa tim propagandnim neistinama susrecu po celom svetu. Ja sam na slicne stvari naisla, odnosno prisustvovala sam kada su neki uspaljeni Albanci ubedjivali neke Nemce u ovo, a slicnu propagandu videla sam u dalekom Hong-Kongu.

Albanski narod, kao i svaki drugi, zasluzuje punu slobodu, kako ekonomsku i kulturnu , tako i politicku u kojoj moze da se razvija. To ne mora da znaci i stolicu u UN. Fanatici mozda imaju takve ideje, ali pametni ljudi u celom svetu znaju da cepanje drzava da bi se ostvarili separatisticki ciljevi negde u svetu, moze da dovede samo do nestabilnosti. Druga je stvar, ako je neko (manje ili vise mocan, a cije vreme apsolutne dominacije prolazi) iz medjunarodne zajednice obecao nesto jos pre bombardovanja Srbije, iza ledja SB OUN, Albancima, u nameri da srusi Slobin "komunisticki rezim" ( koji je nazalost, zaista bio pokrovitelj maltretiranja ljudi i tako dao materijalne razloge za cepanje sopstvene zemlje, ubedljive, ali ne i dovoljne razloge) Ono sto je ucinjeno u cetiri oka i iza ledja celom svetu, treba sada javno dokazati i odbraniti, a da li je to moguce to je druga stvar. Ne postoji uslov ni za ulazak u EU ni bilo sta drugo, da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Ta odluka o priznavanju ili nepriznavanju nema tako duboke i trajne implikacije na zivote miliona ljudi , kako neki strahuju. Ne treba se plasiti, nego treba biti svestan sebe i svojih ciljeva, a bogata i razvijena Srbija, moze da ima i Kosovo sa svim njegovim Albancima u sastavu i da podstice i njegov razvoj.

Neobicno, kako ima mnogo ljudi koji se plase i koji ne vide da treba raditi na boljem upoznavanju i razvijanju dva naroda, a ne na zavadi i cepanju. Stabilnost na Kosovu zavisi od izjava americkih politicara isto tako, kao i od izvestavanja medija u vecoj meri nego od odluke da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, ciji je sastavni deo, jer da nije ne bi bilo toliko zastrasivanja Srbije, pa ljudi, nempjte se plasiti!
Ana

Kosovar

pre 17 godina

Ne razumem Lavrova sto mora da bude cinican. Svi znaju da Rusija ne zeli da prihvati ono sto Srbija nece prihvatiti a ne kako on veli sto nece prihvatiti obe strane. Smesno...

nena

pre 17 godina

Rusija nije konkretno rekla da li ce staviti veto ili ne, nego prazna dogma kao i 1999. Rusija ce profitirati u trgovini sa Zapadom, kao i obicno a Srbija ce se opet posvadjati za Zapadom. Nista nije nauceno zadnjih 20 godina. Opet rade ono sto su radili za vreme Milosevica.

Tim

pre 17 godina

1. Ako ja dobro razumem Ruse i Kineze oni stalno kažu da neče "podrzavati" Ahtisarijev plan, znači neče glasati "za" ali oni ne kažu da ce se usprotiviti (citaj uložiti veto) tom planu (očito da samo hoče da pridobiju neke koncesije za sebe od zapada za Kosovo?)!
2. Eventualna podjela Kosova bi otvorila pandorinu kutiju i ponovu destabilazacija Balkana.
3. Ako SB prihvata plan onda Srbi na Kosovu ce biti "pozitivno" diskriminirani (u svojim enklavama) a ako ne onda ce zapad da prizna nezavisno Kosovo, tada Kosovari neče biti obavezni da poštuju Ahtisarejev plan pa srbi neče biti "diskriminirani pozitivno" i počeče odselavanje –Srbija ne dobija ništa od olakšavanja ulaska u EU,lose odnose sa SAD a cek če da plača narod.

Sergej Krajger

pre 17 godina

Nastavak: Jedino što trebamo raditi je da istrajemo u ŠTO DUŽOJ borbi za Kosovo, bez obzira što 'veliki' već znaju rezultat te borbe. Tako se uvek radi iz diplomatskih razloga. Što duža borba - to više prostora za nas. A najpravednije rešeje bi bilo podela Kosova jer nema želje Albanaca da žive sa Srbima, tako da od multietnicizma na kosovu (i ne samo na Kosovu nego - na celom ex JU prostoru) nema govora - što je poraz i EU i SAD , pa je u svemu tome nefer gurati 200.000 hilj. Srba sa Kosova da žive sa nekim ko neće sa njima.

raspolozen_016

pre 17 godina

Zvanicna Rusija vec duze vreme, stalno, neprekidno i dosledno porucuje da nece prihvatiti resenje sa kojikm se Beograd ne saglasi, ali nikada, nikada i nikada ne porucuje da ce to resenje zaustaviti, blokirati i spreciti koriscenjem prava veta (koje niko, nikada do sada nije iskoristio u SB UN).
Ovo je pitanje laznog optimizma.
Razmislite o tome.

Ana

pre 17 godina

Nezavisno Kosovo nije uopste izvodljivo, jer kako stvari stoje vec osam godina tamosnje albansko drustvo je nezavisno od bilo kakvog prava. Tamo, na zalost, nista nije moguce ostvariti u smislu razvoja i postojanja mira bez vojnog prisustva i nadgledanja. Albanci nisu pokazali da su u stanju da imaju nezavisnost, osim vec gore spomenute nezavisnosti od prava -dokaz za to su svakodnevni divljacki napadi na sve sto nije albansko. Osim toga toj populaciji ce trebati dosta vremena da se otkaci od svojih krvnih osveta i plemenskog uredjenja, koje nikakvi EU zakoni, ili bilo koji drugi civilizovani zakoni nece uspeti da promene. Dokaz za to je da su bili uvek agresivni, i uvek plemenski uredjeni cak i u vreme Tita kad su imali vise i para i "prava" nego ikad.

Dragan

pre 17 godina

Ovde je otvoreno mnogo pitanja na koja niko ne daje odgovore. Evo jos nekoliko pitanja za razmisljanje:
1. Oni koji se zalazu za nezavisnost Kosova tvrde kako ostanak i zajedncki zivot Albanaca i Srba na Kosovu, dok je Kosovo u Srbiji, nije moguc. Ako nije moguc sad, kako ce biti moguc sutra, kada Srbija i Kosovo udju u Evropsku uniju? Sta ce se to drasticno promeniti preko noci, pa ce odjednom Albanci slobodno putovati kroz Srbiju i Srbi kroz Kosovo?
2. Ako je pomirenje proces, zasto je neophodno da Kosovo dobije nezavisnost da bi se zapocelo sa tim procesom? Zasto treba porusiti osnovni princip medjunarodnog prava da bi se pomirila dva naroda?
3. U nekoliko komentara sam procitao da je Kosovo "tempirana bomba" koja ce eksplodirati ukoliko ne dodje do nezavisnosti. Da li to znaci da sve svi plase albanskog militarizma na Kosovu? Da li to znaci da sto si militantniji, imas vece izglede da ostvaris svoje ciljeve? Sta bi bilo da se, odjednom, pojave komentari da bi Srbija postala "tempirana bomba" ukoliko Kosovo dobije nezavisnost? Da li SAD-u i Evropskoj uniji smeta samo srpski militarizam ili militarizam uopste, ma od koga dolazio?
4. Za vreme sukoba na podrucju Hrvatske i Bosne, stalno se kroz javnost provlacila odluka Badenterove komisije koja je zauzela stav da nema promene granica. Otkud sad da, odjednom, taj isti princip vise ne vazi? Ako je vazio za granice bivsih republika SFRJ, koje nisu bile ni medjunarodno priznate drzave, kako je moguce da taj princip ne vazi za jednu drzavu koja je clanica UN? Ili suprotno: ako se uzme da je granica jedne pokrajine dovoljno validna da se ta teritorija otcepi od maticne drzave, kako da budemo sigurni da sutra granica neke opstine ili druge teritorijalne jedinice, naprasno, ne postane isto toliko validna?
5. Da li je dobar put u kom se samo jedna strana tera da prihvati volju druge strane, a ne raditi nista na tome da se uspostavi pravi razgovor? Da li ce teznje Albanaca na Kosovu da tu teritoriju ociste od svih nealbanaca odjednom prestati nakon proglasene nezavisnosti?
Cini mi se da EU pokusava da balansira resenje koje ce u najkracem roku otvoriti kosovsko drustvo i stabilizovati ga, a sve u cilju da sutra moze bez velike opasnosti da ga ukljuci u EU. Takodje, mislim da je ovakav stav potpuno pogresan i da svaka od drzava clanica EU gledajuci prvenstveno svoje interese, previdja cinjenicu da Albanci ostvarenje svog cilja nece videti nikako drugacije nego pobedu i da ce im to biti dovoljna sigurnost da ako su jednom nesto postigli nasilnim putem, da mogu i svaki drugi cilj da ostvare na isti nacin.

миливоје

pre 17 godina

Бар смо видели техничког Воју искрено насмејаног као никада до сада.
Призор вредан свог керозина што га је Лавров спржио од Москве до Београда.

srpkinja sa prstom na celu

pre 17 godina

"Potrebno je da nađemo legitimno rešenje"
A koje je to legitimno resenje? Ima li on neki konacni predlog?!
Mene zanima sta bi se desilo da Kosovo ostane u sastavu Srbije (a nije i nece)?
2 miliona ljudi ne zele da zive sa nama i dok postoje borice se za to.
Da li ostali Srbi koji se bore za ostanak Kosova u okviru Srbije zele da zive normalno sa Kosovarima?
Koliko Srba je jos ostalo na Kosovu?
- Da li su manastiri (koji ce uvek ostati srpska bastina u ma kojoj drzavi bili) vazniji od zivota tolikih miliona ljudi?
-Sta mi dobijamo time?
-Sta oni dobijaju time?
Ovo je samo pocetak scenarija nastavak zamislite sami.
Hoce li Srbija novu Irsku, Baskiju, Irak?
- Da li ce zagovornici sile slati svoju decu da se bore za srpske teritorije.
U krajnjoj liniji od kada je Kosovo teritorijalno u sastavu Srbije?
Ne mozemo tvrditi da su srpske zemlje tamo gde zive Srbi. Ovo bi znacilo da ce mo traziti teritorije USA,Australije,Kanade...ili gde god da nas ima.Ili?
Ma, da trazimo mi teritorije odakle su se Sloveni naselili, to nam je postojbina? Na ovim prostorima su ziveli neki drugi narodi, ne mi.
Koja je istorijska granica kojom se koristimo da bi smo dokazali koje su nase a koje tudje zemlje: 500, 1000 godina ili kako kome odgovara u datom momentu?
Koji je scenario da Kosovo ne ostane u sastavu Srbije?
Sta mi gubimo time, osim manastira? Sta mi dobijamo time?
Da li ce Srbi koji su ostali na Kosovu ziveti losije ili bolje?
Dajmo malo logike osim praistorije. Zivot treba da ide napred a ne unazad.

Mentor

pre 17 godina

Ako bi Srbija bila pametna, sada Kosovo bi bila nezavisna gradjanska (ne Albanska)drzava, Srbija bi bila jedna od prvih drzava sto bi priznala nezavisnost; imala bi svoje ucesce u EU Nadzornu Misiju koja tek dolazi i mozda cak bi imala svoj vojni kontigent u KFOR-u. Tako bi sacuvala Srbe, crkve i svoj obraz.

Gradjanin Srbije(nesrbin) sa dva prsta na celu

pre 17 godina

Eh, je tako lako davati teritoriju...
Ko garantuje da se Srbija dalje nece cepati?Dejtonskim sporazumom je bilo predvidjeno da se ne diraju republike, a sta smo dobili sada? Mozda je najbolje, da bismo svi bolje ziveli, da se ukine Srbija, da kazemo " Evo izvolite, samoposluga je otvorena, sve je dzabe". A i pitanje je koliko obicnog naroda bi uopste bolje zivelo. Pogledajte Bugarsku, Rumuniju, Poljsku...Ne mislim da treba ici u rat protiv Monstruma, ali sigurno ne treba da se ponizavamo. Znamo da ce nam uzeti Kosovo, ali barem ce svi znati da ce to biti drzava koja je nastala kao plod otimanja, a ne kao plod dogovora.

Sergej Krajger

pre 17 godina

... ovde se radi o međunarodnom državnom pravu Srbije na teritoriju Kosova i želje jedne manjine - kosovskih Albanaca - da preotmu tu državnu teritoriju zbog toga što na njoj čine ogromnu većinu, tj. demografija protiv međunarodnog prava. Međutim, da je samo tako - bilo bi OK za nas, tj. Kosovo bi verovatno ostalo u Srbiji. Stvar je što je režim Slobe M. UBIO 10.000 građana tog Kosova i proterao 800.000!!!?!. Da li smo SVESNI šta to znači? Koja je to politika koja može da uradi SVOJIM građanima tako nešto?!? Onda je zato i NATO reagovao i proterao naše snage sa Kosova. I šta sad? Hoćemo da to Kosovo bude pod našom kapom još uvek? Puj pike ne važi se proterivanje i klanica!? Pa znate, da sam na mestu kosovskih Albanaca i ja bih se zdušno zalagao da ne vidim ni S od srbije tu gde živim. E, zbog to ga smo izgubili Kosovo, a ne zato što su naši zahtevi da zadržimo našu međunarodno priznatu teritoriju naša glupost. Zhatevi s OK ali su zakasnili nekih 10-ak godina. Štonoreče, kasno Marko na Kosovo stiže...

mi

pre 17 godina

Sa jedne strane, ako vecina na nekoj teritoriji ne zeli da zivi u sastavu neke drzave, onda je u redu da se ta teritorija otcepi, sa druge strane izjava da Srbi nemaju pravo da traze teritoriju na kojoj zive, ako je u drugoj drzavi. To je malko kontradiktorno, je l da? Srbija je kao drzava ulozila dosta para u taj region i nemamo tamo samo manastire vec i investicije. Te investicije su danas opljackane od strane albanskih politicara i pripadnike OVK. Barem je u Srbiji u javnosti plasirana ta prica. Dok je Srbija gradila, nije bilo represije, kada je Srbija osiromashila, najednom ni autonomija nije dobro resenje, ajmo se boriti za nasu nezavisnot svim (i vojnim sredistvima). Dakle, ako ne zele da zive u istoj drzavi neka se preracuna sta se na Kosovu zaradilo, sta je investirano i neka se Srbiji vrati dug, makar u obnovi tih istih manastira i investiranja u bolje zivote srpskih izbeglica sa Kosova koje su albasnki ekstremisti proterali iz njihovih kuca. Nije red da gradjani Srbije placaju dugove onima koji ne zele da zive sa njima. Mislim da je to poenta cele price o nezavisnosti. Zasto da ne, ali naravno bez otimacine!

Zemlja je okrugla

pre 17 godina

mogu rusi pet veta da uloze, kosovo je svejedno nezavisno, i to skoro citavu deceniju. mogu i tehnicari i kohabitanti da tvrde da je zemlja ravna ploca, a kosovo deo njihove teritorije - to takodje nista ne menja u realnom zivotu. nemam nista protiv da rusi uloze veto a da srpski nacionalsiti i dalje trube da je kosovo deo srbije. niko ne moze da kompromituje putinovu rusiju i kostunicinu srbiju kao sto mogu oni sami sebe.

Ivan

pre 17 godina

Meni nije jasno zasto se zapad toliko protivi podeli Kosova i Metohije. U tom slucaju svi bi bili pobednici, i svi bi izasli iz ovog mucnog procesa podignutih glava.

A ono sto mi je najmanje jasno je zasto se ljudi u Srbiji koji podrzavaju nezavisnost Kosova isto toliko protive toj ideji, kada svi znamo da je ustvari podela Kosova jedino odrzivo resenje.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Lako je nama da sedimo u Beogradu i filozofiramo kako se Kosova treba osloboditi da bi mi krace cekali na vize.
Tamo zivi nas narod, na svojoj zemlji, u rezervatima iz kojih ne sme da mrdne.
Hvala Lavrovu na zdravom razumu i podrsci, makar moralnoj. Sa zapada nemamo ni to.

Ana

pre 17 godina

Nezavisno Kosovo nije uopste izvodljivo, jer kako stvari stoje vec osam godina tamosnje albansko drustvo je nezavisno od bilo kakvog prava. Tamo, na zalost, nista nije moguce ostvariti u smislu razvoja i postojanja mira bez vojnog prisustva i nadgledanja. Albanci nisu pokazali da su u stanju da imaju nezavisnost, osim vec gore spomenute nezavisnosti od prava -dokaz za to su svakodnevni divljacki napadi na sve sto nije albansko. Osim toga toj populaciji ce trebati dosta vremena da se otkaci od svojih krvnih osveta i plemenskog uredjenja, koje nikakvi EU zakoni, ili bilo koji drugi civilizovani zakoni nece uspeti da promene. Dokaz za to je da su bili uvek agresivni, i uvek plemenski uredjeni cak i u vreme Tita kad su imali vise i para i "prava" nego ikad.

DoubleStandards

pre 17 godina

USA i vecina velikih u EU se ponasaju kao \"korumpirani policajac\". Tj. ponasanje i reakcija u zavisnosti od \"slucaja\" - odnosno dali tu ima nekakve koristi za njih. Jedno je sigurno \"pravda tu vise nestanuje\". A i zasto bi, kad im se moze, ipak oni su \"sud\", \"policija\" i \"batina\" na ovim prostorima. A Srbija, posto je mala i nerazvijena zemlja, bez nekog veceg uticaja, treba da slusha i jos da se smeska, da ne bi (opet) dobila batinom po glavi?! Hvala, ali granica preko koje se ne moze preci se mora povuci. Hvala Rusiji i Kini sto nas podrzavaju, njihove izjave su totalno u liniji sa svim vazecim medjunarodnim zakonima. Ne mozete se pozivati na zakon i povelju UN-a kad vam treba, a kad vam ne ide na ruku, e pa onda nek\' odluci \"narod\". Narod RS je vec odlucio, Srbi u Hrvatskoj su bili odlucili?! Zar ne...

Sergej Krajger

pre 17 godina

Nastavak: Jedino što trebamo raditi je da istrajemo u ŠTO DUŽOJ borbi za Kosovo, bez obzira što 'veliki' već znaju rezultat te borbe. Tako se uvek radi iz diplomatskih razloga. Što duža borba - to više prostora za nas. A najpravednije rešeje bi bilo podela Kosova jer nema želje Albanaca da žive sa Srbima, tako da od multietnicizma na kosovu (i ne samo na Kosovu nego - na celom ex JU prostoru) nema govora - što je poraz i EU i SAD , pa je u svemu tome nefer gurati 200.000 hilj. Srba sa Kosova da žive sa nekim ko neće sa njima.

Nele

pre 17 godina

Od Rusa bi bilo postenije da budu jasni u vezi veta u savetu bezbednosti, ili ce uloziti ili ne. Ovako sve lici na jednostavnu trgovinu Rusa sa zapadom, na sta smo navikli od njih. Licno mi se uopste ne svidjaju izjave poput ove Curkinove da neće podržati rešenje za Kosovo koje ne prihvate obe strane. Takvim izjavama sigurno nece ubediti Albance sa Kosova da prihvate da zive u Srbiji. Oni jasno i glasno kazu da to ne dolazi u obzir i sto pre najozbiljnije to shvatimo bice bolje za nas.

Ana Minhen

pre 17 godina

Manastiri na Kosovu, koji su srpska bastina, verovatno to nece ostati ukoliko Kosovo dobije nezavisnost jer ce srpski narod ubrzo napustiti pokrajinu (usled nikakvih izgleda na buducnost i opstanak),a bez naroda crkveni zivot ce zamreti, a osim toga svih ovih godina deluje neverovatna propaganda nekih albanskih pseudoistoricara, a u koju dobar deo Albanaca veruje, da su svi ti manastiri zapravo albanski, a da ih je nasa Crkva i drzava, nekad preobratila u pravoslavne i srpske. Po ovoj teoriji sve su to zaduzbine starih albansko-katolickih vladara (?). U pokrajini turisticke agencije otvaraju sajtove sa ovakvim netacnim istorijskim sadrzajima,takav sajt je postojao i na prezentaciji jednog od pokrajinskih ministarstava, a mnogi obicni ljudi se sa tim propagandnim neistinama susrecu po celom svetu. Ja sam na slicne stvari naisla, odnosno prisustvovala sam kada su neki uspaljeni Albanci ubedjivali neke Nemce u ovo, a slicnu propagandu videla sam u dalekom Hong-Kongu.

Albanski narod, kao i svaki drugi, zasluzuje punu slobodu, kako ekonomsku i kulturnu , tako i politicku u kojoj moze da se razvija. To ne mora da znaci i stolicu u UN. Fanatici mozda imaju takve ideje, ali pametni ljudi u celom svetu znaju da cepanje drzava da bi se ostvarili separatisticki ciljevi negde u svetu, moze da dovede samo do nestabilnosti. Druga je stvar, ako je neko (manje ili vise mocan, a cije vreme apsolutne dominacije prolazi) iz medjunarodne zajednice obecao nesto jos pre bombardovanja Srbije, iza ledja SB OUN, Albancima, u nameri da srusi Slobin "komunisticki rezim" ( koji je nazalost, zaista bio pokrovitelj maltretiranja ljudi i tako dao materijalne razloge za cepanje sopstvene zemlje, ubedljive, ali ne i dovoljne razloge) Ono sto je ucinjeno u cetiri oka i iza ledja celom svetu, treba sada javno dokazati i odbraniti, a da li je to moguce to je druga stvar. Ne postoji uslov ni za ulazak u EU ni bilo sta drugo, da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Ta odluka o priznavanju ili nepriznavanju nema tako duboke i trajne implikacije na zivote miliona ljudi , kako neki strahuju. Ne treba se plasiti, nego treba biti svestan sebe i svojih ciljeva, a bogata i razvijena Srbija, moze da ima i Kosovo sa svim njegovim Albancima u sastavu i da podstice i njegov razvoj.

Neobicno, kako ima mnogo ljudi koji se plase i koji ne vide da treba raditi na boljem upoznavanju i razvijanju dva naroda, a ne na zavadi i cepanju. Stabilnost na Kosovu zavisi od izjava americkih politicara isto tako, kao i od izvestavanja medija u vecoj meri nego od odluke da Kosovo ostane sastavni deo Srbije, ciji je sastavni deo, jer da nije ne bi bilo toliko zastrasivanja Srbije, pa ljudi, nempjte se plasiti!
Ana

Gordana

pre 17 godina

Postavljam jasno i glasno pitanje gospodinu Poltu: Zasto nisu ispunjeni standardi koje propisuje postojeca rezolucija SB UN 1244? Misija UN na Kosovu i nakon 7 (sedam) godina nije obezbedila slobodu kretanja, nema povratka izbeglica, itd. itd. KO JE ZA TO KRIV? Nije valjda Milosevic... Sta je ta tzv. medjunarodna zajednica radila sve ove godine na Kosovu i Metohiji? Sta je bio njen zadatak? Kada nam to objasni, neka menja rezoluciju u SB. Sve je suvise providno (mora se opravdati bombardovanje Srbije), diktat sile je na delu i nema argumenta kojim be nas mogli ubediti da je nezavisnost Kosova jedina prava opcija... I da ne zaboravim. Jos jedno pitanje za g. Polta. Kako to Srbi ispadose "manjinski narod" na Kosovu, a Albanci, gle cuda, nisu manjinski narod u Srbiji?! Previse pitanja, a iskrenih i pravih odgovora nema... Ili mozda ima, ali g. Poltu se ne svidjaju ili nece da ih cuje?!

jorma

pre 17 godina

U meni se po pitanju Kosmeta uvek bore dve suprotne teze

Teza 1 (optimisticka): "Kosovo je rak rana Srbije" - sto pre se odstrani, tim bolje po nas jer ce zdravi ostatak organizma da se oporavi.

Teza 2 (pesimisticka): "Srbija je kao mrtva zivotinja oko koje kruze lesinari" - ako predamo Kosovo jednom preterano i drsko receno lesinaru, skupice se jos mnostvo ostalih, koji ce da nas rasparcaju do kraja (Sandzak, Vojvodina, bugarske opstine na jugu itd, itd...)

U principu sam optimista, ali bojim se da ce da bude gore.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ne postoji nikakvo legitimno i ostvarivo rešenje koje Kosmet otima od Srbije - samo sila koja je primenjena. Ne mogu se istovremeno, a samo i uvek na štetu Srba, menjati sva postojeća i ranije upotrebljena rešenja i pravila - ili su republičke granice ex SFRJ promenljive ili nisu. Ako su promenljive zbog terora, onda treba da se menjaju i granice Bosne i Hrvatske, a ne samo Srbije. Ako su nepromenljive, onda su nepromenljive za sve.

Mislim da je Rus došao iz samo jednog razloga - da nam kaže kako više nema pomoći (podseća na 1999). Ako mu je u obraćanju novinarima najbitnije da saopšti da je u toku presing pola sveta (onog njegovog najvažnijeg dela, barem) da se Kosmet otme, pretpostavljam da sledi rečenica da se Rusija i dalje principijelno ne slaže, ali da ne može više da pomogne. S obzirom da je i većina Srba rezignirana, da ne možemo ništa da uradimo vojno (a to je jedini način - pitajte Hrvate ili muslimane), ne vidim onda zašto bi se Rusi tukli za nas.

Ovo je poslednja prilika da se Rusija na bilo koji način umeša na Balkan - ako sad ne pomognu, nikad to neće ispraviti. Nekako smo prešli preko izjava nakon genocida i proterivanja Srba iz Krajina da "je bolje da Srbi budu koncentrisani u jednoj državi i da teritorije nisu važne kao ljudi", ali posle Kosmeta, ne znam kako će nas ikad više slagati. Mene barem neće.

Izjave kako se, u slučaju odbijanja nezavisnosti, sprema nasilje, shvatam kao otvorenu pretnju. Očigledno je da demokratija ne može da izađe na kraj sa oružjem. Mi demokratski, oni bombe i njima država. Baš lepa preporuka za sledeće izbore u Srbiji. Putam se ko će da ih dobije.

Kosovar

pre 17 godina

Ne razumem Lavrova sto mora da bude cinican. Svi znaju da Rusija ne zeli da prihvati ono sto Srbija nece prihvatiti a ne kako on veli sto nece prihvatiti obe strane. Smesno...

Tim

pre 17 godina

1. Ako ja dobro razumem Ruse i Kineze oni stalno kažu da neče "podrzavati" Ahtisarijev plan, znači neče glasati "za" ali oni ne kažu da ce se usprotiviti (citaj uložiti veto) tom planu (očito da samo hoče da pridobiju neke koncesije za sebe od zapada za Kosovo?)!
2. Eventualna podjela Kosova bi otvorila pandorinu kutiju i ponovu destabilazacija Balkana.
3. Ako SB prihvata plan onda Srbi na Kosovu ce biti "pozitivno" diskriminirani (u svojim enklavama) a ako ne onda ce zapad da prizna nezavisno Kosovo, tada Kosovari neče biti obavezni da poštuju Ahtisarejev plan pa srbi neče biti "diskriminirani pozitivno" i počeče odselavanje –Srbija ne dobija ništa od olakšavanja ulaska u EU,lose odnose sa SAD a cek če da plača narod.

nena

pre 17 godina

Rusija nije konkretno rekla da li ce staviti veto ili ne, nego prazna dogma kao i 1999. Rusija ce profitirati u trgovini sa Zapadom, kao i obicno a Srbija ce se opet posvadjati za Zapadom. Nista nije nauceno zadnjih 20 godina. Opet rade ono sto su radili za vreme Milosevica.

Illyria

pre 17 godina

Sloboda kretanja i poštivanje ljudskih prava kosovskih srba na zavisi od albanaca nego od srpskih vlasti u Beogradu.
Dok je Djindjić bio premijer Srbije,kosovski srbi su počeli normalno da žive na Kosovu i da se vrate na svoja ognjišta.Odmah nakon njegovog ubistva a pogotovo od vremena kada Vojislav Koštunica kontroliše srpsku politiku,kosovski srbi su prestali da se uključuju u normalan život započevši tako samoizolaciju na Kosovu.

raspolozen_016

pre 17 godina

Zvanicna Rusija vec duze vreme, stalno, neprekidno i dosledno porucuje da nece prihvatiti resenje sa kojikm se Beograd ne saglasi, ali nikada, nikada i nikada ne porucuje da ce to resenje zaustaviti, blokirati i spreciti koriscenjem prava veta (koje niko, nikada do sada nije iskoristio u SB UN).
Ovo je pitanje laznog optimizma.
Razmislite o tome.

Dragan

pre 17 godina

Ovde je otvoreno mnogo pitanja na koja niko ne daje odgovore. Evo jos nekoliko pitanja za razmisljanje:
1. Oni koji se zalazu za nezavisnost Kosova tvrde kako ostanak i zajedncki zivot Albanaca i Srba na Kosovu, dok je Kosovo u Srbiji, nije moguc. Ako nije moguc sad, kako ce biti moguc sutra, kada Srbija i Kosovo udju u Evropsku uniju? Sta ce se to drasticno promeniti preko noci, pa ce odjednom Albanci slobodno putovati kroz Srbiju i Srbi kroz Kosovo?
2. Ako je pomirenje proces, zasto je neophodno da Kosovo dobije nezavisnost da bi se zapocelo sa tim procesom? Zasto treba porusiti osnovni princip medjunarodnog prava da bi se pomirila dva naroda?
3. U nekoliko komentara sam procitao da je Kosovo "tempirana bomba" koja ce eksplodirati ukoliko ne dodje do nezavisnosti. Da li to znaci da sve svi plase albanskog militarizma na Kosovu? Da li to znaci da sto si militantniji, imas vece izglede da ostvaris svoje ciljeve? Sta bi bilo da se, odjednom, pojave komentari da bi Srbija postala "tempirana bomba" ukoliko Kosovo dobije nezavisnost? Da li SAD-u i Evropskoj uniji smeta samo srpski militarizam ili militarizam uopste, ma od koga dolazio?
4. Za vreme sukoba na podrucju Hrvatske i Bosne, stalno se kroz javnost provlacila odluka Badenterove komisije koja je zauzela stav da nema promene granica. Otkud sad da, odjednom, taj isti princip vise ne vazi? Ako je vazio za granice bivsih republika SFRJ, koje nisu bile ni medjunarodno priznate drzave, kako je moguce da taj princip ne vazi za jednu drzavu koja je clanica UN? Ili suprotno: ako se uzme da je granica jedne pokrajine dovoljno validna da se ta teritorija otcepi od maticne drzave, kako da budemo sigurni da sutra granica neke opstine ili druge teritorijalne jedinice, naprasno, ne postane isto toliko validna?
5. Da li je dobar put u kom se samo jedna strana tera da prihvati volju druge strane, a ne raditi nista na tome da se uspostavi pravi razgovor? Da li ce teznje Albanaca na Kosovu da tu teritoriju ociste od svih nealbanaca odjednom prestati nakon proglasene nezavisnosti?
Cini mi se da EU pokusava da balansira resenje koje ce u najkracem roku otvoriti kosovsko drustvo i stabilizovati ga, a sve u cilju da sutra moze bez velike opasnosti da ga ukljuci u EU. Takodje, mislim da je ovakav stav potpuno pogresan i da svaka od drzava clanica EU gledajuci prvenstveno svoje interese, previdja cinjenicu da Albanci ostvarenje svog cilja nece videti nikako drugacije nego pobedu i da ce im to biti dovoljna sigurnost da ako su jednom nesto postigli nasilnim putem, da mogu i svaki drugi cilj da ostvare na isti nacin.

миливоје

pre 17 godina

Бар смо видели техничког Воју искрено насмејаног као никада до сада.
Призор вредан свог керозина што га је Лавров спржио од Москве до Београда.