Ponedeljak, 19.03.2007.

07:23

Ruski ambasador napustio sednicu SB

Ruski ambasador u UN napustio sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, optužujući šefa UNMIK-a da brani nezavisnost pokrajine.

Izvor: B92

Ruski ambasador napustio sednicu SB IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Bruce Lee

pre 17 godina

Daleko važniji od stava Rusije, je odgovor Kine . Treća sila (ako ne i prva,bar po perspektivi razvoja) ima uravnotežene odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, koje veto u slučaju plana za Kosovo, ne bi poremetio. SAD već odavno nisu agresivne prema Kini (ako ne računamo bombardovanje ambasade u Beogradu). Ta saradnja im je itekako potrebna ako žele da zadrže pritisak na Sev.Koreju i još neke antiamerički raspoložene države Azije. Tako da najverovatniji ishod glasanja može da bude da albanska mafija za veliki novac otkupi uzdržan glas Rusije i onda Kina ulaže veto. Zapravo najbolja taktika Srbije bi bila da izdejstvuje da Tajvan prvi (a i poslednji) prizna nezavisno Kosovo. Onda to u sledećih 200 godina ne bi prošlo u Savetu Bezbednosti, samim teško kod bilo koje članice UN.

sander

pre 17 godina

Da stvari nece ici glatko za neke koji bi hteli tek tako da prisvoje tudje moglo se videti prethodnih meseci a ovih dana je gotovo sigurno. Neko kaze da je ovo samo Ruska igra i da Rusi nemaju nikakvih interesa, pa zar bi zarad nikakvih interesa radili to sto rade. Sta, treba im Srbija i Srbi? Izgleda da mi malo cenimo nekoga ko hoce da nam pomogne. Sad, Rusi nam nisu nikada pomagali, a ko jeste? Nemci? UK? SAD? Da li neko u Srbiji zaista misli da nam neko iz EU misli dobro a pri tom nije zaposlen u nekoj od organizaciji finansiran od iste.
Koliko se secam nesto slicno je uradio samo Hruscov oko krize na Kubi. Da li je na pomolu nova kriza? Ono sto pada u oci da su Ruski potezi nekako uskladjeni sa Srpskim tako da ja ocekujem jos mnogo desavanja po ovom pitanju. Zar Srbija ima nesto da izgubi vise nego sto je po nekima vec izgubila? Srbija moze samo da dobije a neko ko nije za nastavak pregovora da izgubi.

surovi realista

pre 17 godina

kosovsku politiku su krojili mnogi oni koji su danas zivi od 1945 na ovamo a ne MZ. Citam samo Rusi napustili sednicu SB, sto znaci nisu zadovljni $$$$ za sada sto im je dato.
Na kraju Rusija nece staviti veto i ostace uzdrzana kao i februara 1999, a onda ce radikali i socijlisti da vredjaju demokratski orjentisan politicki blok u Srbiji kako nisu dovoljno saradjivali sa Rusijim, kao SRS SPS JUL tokom devedesetih, to jest Srbija posle 5 oktobra nije za njih bila poslusna kolonija. Sve vec vidjeno.

Srba

pre 17 godina

Nezadovoljan izvestajem o stanju na Kosovu ruski ambasador u OUN Vitalij Curkin besno napustio sednicu. Pitam se samo imamo li mi tamo amabasadora i zasto je on ostao da sedi? Da nije on mozda bio zadovoljan izvestajem i da li to stvarno Rusi moraju biti veci Srbi od nas samih?!

Goran

pre 17 godina

Posto ne mozemo da se dogovorimo, mislim da je jedino resenje jos jedan rat. Mi, izgleda, samo tako znamo da resavamo probleme. A i ostali smo bez junaka ... ili nam pomrese, ili odose u Hag, gde izvode besne gliste. Trebaju nam novi junaci i nove bajke koje cemo pricati unucima, kao i novi neprijatelji kojih cemo se plasiti, nove nepravde na kojima cemo zasnivati nasu politiku u buducnosti ...

Tvrtko prvi

pre 17 godina

Rusija može kako hoće jer je to Velika Sila baš kao i Amerika ili EU. Zaključak se nameće sam. Srbi su propustili priliku koja je trajala 80 godina da Kosovo INTEGRIŠU u srpsku naciju i sada nam ostaje da nemo posmatramo šta će velike sile učiniti. Mi treba mirno, dostojanstveno, i principijelno branimo položaj srpstva na Kosovu na taj način što ćemo ukazivati na nepravdu učinjenu Srbima. Ako Kosovo i ne bude administrativno pod vlašću Beograda ono mora biti deo srpskog naroda na taj način što će se čuvati i afirmisati srpsko nasleđe tamo.

marko

pre 17 godina

Desrbizaciju Kosova od 1945 pa na ovamo nisu nam radili ni Rusi ni Kinezi ni Nemci ni Amerikanci već naša domaća vlast. Mnogi iz te vlasti su još uvek živi. Paralelno sa procesom Desrbizacije Kosova tekao je i proces Albanizacuje Kosova uvozom Albanaca iz Albanije takođe pod pokroviteljstvom te iste vlasti. I tako smo sami decenijama menjali krhku etničku ravnotežu u korist samo jedne nacije.
Šta mislite kakvi bi bili pregovori daje danas Srba i Roma na Kosovu u onom istom broju kao pre 1999? A kakvi bi bili i da li bi uopšte bili i kakvi pregovori da je Kosovo 1999-te "očišćeno" po Hrvatskom modelu iz 1995?
Ali na Kosovu je bilo puno hrabrih Srba koji su ostali i svima pobrkali račune.

Nenad

pre 17 godina

Rusija nastoji da stvori utisak da nam je pomogla. I da je pritom uticajna i principijelna. Nasim politicarima na vlasti treba utisak da su oni eto dali sve od sebe ali dalje se nije moglo; sve u cilju opstanka na vlasti. A medjunarodnoj zajednici treba formulacija sadasnjeg stanja na Kosovu koja nije bas uvredljiva za nas i Ruse.
Sve je tu o utisku, stavu, formulaciji, pogledu... A u realnosti Kosovo je (nasom krivicom pre svega) nezavisno od 1999.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Savjet Bezbjednost UN je forum koji mora ozbiljno shvatati svoju ulogu u svjetskim konfliktima. Tu nema mjesta za bilo kakvo nametanje(potpuno) interesa jedne strane protiv druge jer se ustvari tako porice prava uloga toga medjunarodnog organa. Rusi su u potpunom pravu kada se protive jednostranosti tkzv.Medjunarodne zajednice koja je ustvari samo Zapad sa simbolicnim prisustvom Rusije u Kontakt grupi.Interesantno je i to da se vrlo rijetko pominje vojno nasilje Zapada nad Srbijom i stvaranja neizlazne situacije u njihovu korist. Vrlo cesto se pominju uticaji u sadasnjim pregovorima o rjesenju statusa, manipulisanje preko lobiranja i davanje sugestija da i Srbija to isto radi. Cudno je da bilo ko moze, u ovom momentu, posumnjati u monolitnost, potpunu jednostranost, Zapada po pitanju Kosova. Zapad je "blitzom" prisvojio cijelu Istocnu Evropu, Balkan pa skoro i Srbiju koja mora prvo da se potpuno frakcionise da bi se lakse progutala. U takvoj situaciji pokusaj lobiranja bilo koga clana zapadne zajednice bilo bi ne samo naivno nego i potpuno bacanje novca u "Trevi Fontanu".
Rusija se nasla nespremna i u corsokaku(poslije raspada Sovjetskog Saveza) i sada se budi kao iz neprijatnog sna. Rusko zauzimanje za pitanje Kosova ima vise strana ali su one, bar kako cudnovato, potpuno u sklada sa medjunarodnom pravdom.Srbija mora razumjeti da jedina pomoc moze doci od vremena kada ce se pred bilo kakvim otporom Zapad pokolebati i to je vrlo moguce. Svjetska situacija to predocava kao i izbori u Francuskoj koja je stavljena u "zaseok" politikom kljucnih clanova NATO-a i EU. Franzuska je bila inicijator EU i to ne zele kompromitovati pa ce sledovati: "sa njim ili na njemu".
(vasilije knezevic, 19mart. 2007)

NY

pre 17 godina

Ruski Ambasador nije napustio sednicu SB, nego konsultacije nakon sednice. To se, jednostavno, ne radi. Curkin bi napustio sednicu SB samo iz razloga koji su vezani za samu Rusiju, a pitanje je da li bi i tada, jer ima mogucnost veta. Novinari su pogresno preneli ovu vest. Ponavljam, izasao je sa sednice SB kada i svi drugi.

Dragan

pre 17 godina

Ne znam da li je neko obratio pažnju... Na sajtovima CNN-a i BBC-ja ima svega: i o pogađanju oko finske vlade, i o sudskom procesu u Gruziji, ali o diplomatskom skandalu - kada je ruski ambasador napustio sednicu SB - ni reči!

Apsolutna ćutnja; zapadni mediji se ponašaju kao deca: ako zatvorimo oči, stvari se nisu ni desile :)

Milos

pre 17 godina

Nije mi jasno kakve koristi ce Srbi koji zive na Kosovu imati od toga ako neko Albancima ne da ono sto zele pa se ovi ponovo dignu na oruzje i proteraju i to malo Srba sto je ostalo? Svaku glupu odluku Rusije i Srbije platice Srbi na Kosovu a ne gospoda koja sedi po salonima u Moskvi i Beogradu i tera inat znajuci da je van poskometa Albanaca. Bas njih briga sta ce se desiti sa obicnim gradjanima, oni ce braniti kojekakve principe i ustave do poslednje kapi necije tudje krvi kao sto su to uvek kroz istoriju i radili. Ocigledno je da ni Rusija ni Srbija ne zele da se Srbi na Kosovu integrisu u Kosovsko drustvo vec ce radje da dopuste nove izbeglicke konvoje i pogibije da bi zarad svojih dnevnopolitickih ciljeva prikupili koji poen glumeci zrtve ili barem nekog na strani zrtve a zapravo ce biti krivci tj. uzrocnici nasilja.

Novosadjanka 1

pre 17 godina

Dosta je svetu i Srbije i Kosova i sada se i oni hvataju za glavu sta da rade jer su ocigledno svi zaglibljeni u kalju.
Da ce biti jednostavno izvuci se iz svega,(sto bi i medjunarodna zajednica jako htela) nece biti.

Cekaju nas jos mnogi mucni dani. Jedino sto svi zbog toga trpimo i sto cemo trpeti jos dugo.

patriota

pre 17 godina

Nisam ovde video Rikerov izestaj, al pretpostavljam. Rusija hoce da nas podrzi po ovozemaljskim, a ne nebeskim principima. Mene je eto strah te razumne pomoci, da ne upadnemo u neku belosvetsku igru prepucavanja. Onda smo prodali i dusu i Srbiju za Kosovo.

Mitrovica

pre 17 godina

Svaka laz ima svoj kraj pa i ova oko KiM. Ma koliko se neki trudili da prodaju maglu izgleda da je Rusima ( a izgleda i jos nekima ) DOSTA ! Ovo sto se zove UNMIK i sve sto oni rade na KiM gore je od svakog licemerja i lakirovke . Nas narod lepo kaze - To ni pas s maslom ne bi progutao .Jel moguce da je za 17.03.2004. optuzeno( ne osudjeno ) 174 osobe !? Pa to su ti standardi valjda o multieticnom KiM i evropskim demokratskim vrednostima !? Postoje granice i izgleda da su neke predjene a bogami i pregazene . Naslucuje se tezak sukob u SB . Neko mora da proguta osmogodisnji neuspeh stvaranja Svedske na teritoriji Srbije . Bice vrlo zanimljivo narednih meseci . I da porucim svim prodavacima KiM - niko nije odsvirao kraj a niko to i nece - prema tome pustite Srbiju i Srbe da se bore za svoju zemlju i svoje ljude bez ikakve primese agresije i slicnih gluposti koje nam se podmecu a teritorije ( ako imate svoje ) izvolte pa ponudite kome treba - uvek ima interesenata . SRBIJA NIJE NA PRODAJU !

milos obilic

pre 17 godina

Mislim da je ovo bila mala predstava Rusa koji su na ovaj nacin htjeli da pokazu da su istinski spremni da "brane" Kosovo. Ne vjerujem da bi jedan ambasador takvog ranga sebi dozvolio da bude toliko izrevoltiran i "bijesan" da napusti zbog toga sjednicu. Ovo je samo predstava sa ciljem slanja poruke. U svakom slucaju, veoma pozitivno za nas.

Ivana

pre 17 godina

E Rusi nemojte nas vise braniti!!!Naucili smo odavno da od toga nema vajde,kada god ste nas branili mi posle izvukli deblji kraj.Treba mi da se okanemo Rusa i njihovih praznih obecanja oni ni svoje probleme ne mogu da rese,nego lepo da vidimo da se"to"sa Kosovom vise resi i da krenemo dalje,ovako samo gubimo vreme i pare dok se u Sandzaku "zakuvava"...

memphis_rains

pre 17 godina

Zasto gospodin ren nije objasnio u cemu se ogleda "sjaj" obavljenog posla gospodina Ahtisarija. Iz ove perspektive to bas i ne "sjaji" preterano.

joker

pre 17 godina

ma sve je jasno:kosovo je otislo,rusi nemaju tezinu da nesto promene,kina ima preca posla,nasa "demokratska vlada"-koja je apsolutno smesna sa svojim "nastojanjima","ocekivanjima",a ne mogu da se dogovore tri,cetiri-kao demokratske partijice oko premijerskog mesta,i ostalih ministarskih portfelja,nego se ucenujuju,verovatno u tajnosti prete jedni drugima i naravno gde god se moze-trguju na veliko!!!sve je to ocigledna beda i jad srpske nacije i drzave...FUJ!

Milutin

pre 17 godina

To sto Curkin i ruska diplomatija rade nece pomoci ni Srbiji ni Srbima na Kosovu. Rusija je za razliku od nase vlasti svesna mogucih opcja i ovakvo istupanje samo predstavlja jednu vrstu cenkanja; Rusija ocekuje neke ustupke od zapada za to sto naravno nista konkretno u vezi statusa Kosova nece uraditi. Ono s cim se Rusija cenka jeste u smislu : iako ne mozemo da vas sprecimo mozemo da obstruisemo vase namere na Kosovu, dizemo buku i da vam otezavamo posao na razne sitne nacine, dajte i nama nesto za uzvrat. I tu se uloga Rusije zavrsava kao i kod deset slicnih situacija na podruciju bivse Jugoslavije u toku devedesetih godina. (Rusija za razliku od Srbije zna kako da unovci ovakve internacionalne sporove, koji su unapred izgubljeni)
Ali jedna druga recenica je vazna u ovom izvestaju sa aspekta sta je Srbija mogla a sta je uradila u ovim pregovorima. To je izjava Rena da Beograd i Priština, imaju u potpunosti suprostavljene stavove oko budućeg statusa Kosova te da nema smisla nastavljati pregovore. Ova je surovo tacno. Srbija je neprihvatanjem osnovnih crta realnosti sama sebe potpuno diskreditovala u ovim pregovorima i uradila upravo ono sto odgovara drugoj strani. Na taj nacin Srbija ce i dobiti ono za sta se realno zalagala u ovim prgovorima a to je da u ocima nase javnosti (iluzija je da ce inostrnu javnost nesto potresti) Srbija ispasti mucenik kome je nepravedno "oteta" sveta zemlja i dusa, Kosovo, i da su velike sile prekrsile povelje ujedinjenih nacija, pravo i pravdu. Milosevic je slicno posmatrao i "resavao" ovakve probleme. Identican uspeh ima i trenutna vlast: Izgubiti sve sto je sporno bez ikakve nadoknade jer je nemoralno razmisljati o nadoknadama.

Maja_V

pre 17 godina

Ja teatralno napustanje sednice SB tumacim kao sigurno "neprotivljenje" Rusije novoj rezoluciji! Sto veci cirkus, to su manje sanse...Zivi bili, pa videli!

cofi

pre 17 godina

Bas su smesni ovi Ruski politicari,ako misle opet da nas naloze da ratujemo za dzabe gadno su se presli.Rat za kosovo nije za dzabe ali u ovakvim uslovima je prosto neizvodljiv,valjda nam je svima to jasno.Istupanje ruskog prestavnika UN je komicno i samo mi Srbi mozemo jos da se lozimo na takve postupke politicara. A sto se tice resenja kosovskog problema, Ahtisari ga je resio,samo je pitanje, dana,sednice UN-ja kada ce predlog resenja kosovskog problema postati i zvanicno resenje.A nama ostaje samo da se nadamo nekom boljem vremenu za nasu Srbiju i za nas Srbe,da li ce mo mi to doziveti ostaje da se vidi,nadam se da necemo ovu nasu bruku preneti i na nase narastaje kao sto su nasi preci cinili.

Rajko

pre 17 godina

Ovo je prvi put da se neko stvarno uticajan suprostavi redovno - pozitivnim izvestajima MZ predstavnika na Kosovu. Srbiju do sada, na zalost niko nije slusao. Ovo i jeste poslednji trenutak da se nekom skrene paznja o stvarnoj situaciji na Kosovu.

Панта Јокић

pre 17 godina

Заснивати оцену на последња т р и месеца је не само неозбиљно, него и увредљиво за логику. Разумем руског амбасадора што је бесно напустио седницу, али то је добар знак да у СБ има и оних који размишљју својом главом!

BIG--EKSER

pre 17 godina

sigurno Rusija će se uzdrzati od veta i glasanja na status Kosova time će reći srpskim prijateljima da "eto mi nismo glasali za nezavisnost Kosova"!i tako će biti po misljenju demokratskog sveta a srbija sto pre treba da izabere svoju vladu i da se integrise u normalan tok zivota dati svojim gradjanima nadu za lepsu buducnost... umesto ,mlatiti pustu slamu o Kosovu koja jeste već 8 osam godina nezavisna od srbije.

Milan

pre 17 godina

"Vitalij Čurkin je besno napustio sednicu"
Heh gospodine Čurkin šta mislite kako je tek nama svih ovih godina kada nas u oči gledaju i lažu. :(

Bora

pre 17 godina

Nazalost jedino sto je Ruska diplomatija jasno demonstrirala u vezi ratova u bivsoj Jugoslaviji je da znaju da besno pobegnu od problema i sakriju se razjareni u misiju rupu.

si.mi.

pre 17 godina

Mogu da samo zamislim"pozitivan"govor,kada je Ruski ambasador napustio sednicu!Kada je poslednji put Ruski predstavnik napustio sednicu,jel se neko seca godine!?

Zoran

pre 17 godina

Kad slusam Rikera prosto se cudim.... Jenostavno, imam osecaj kao d aizvim u Kaliforniji a ne na Kosovu. Ali ne treba ga kriviti. PLacen je d aprica tako i to je to. ON zna dobro da je Kosovo Divlji Zapad u malom ali sta s eto njega tice?
Njmeu je plata 50.000 evra regularnih i plus tog aplaca ga Albansja strana pa sto da s eon brine kako onda zive Srbi? A Srbi, Srbi..... P azar ste zaboravili na poreklo Rikera? Mislite da nam je Nmacka oprostila Drugi svetski rat? ....

Niki-Nemacka

pre 17 godina

Mislim da gospodja Raskovic puno gresi jer smatram da je sve kasno. Relevantni faktori su dobro obavesteni i da je uzaludno trositi vreme i novac na lobiranju. Smatram da je vreme da se opametimo i vratimo nasim mukama jer Kosovo je otislo jos 1999god momentom odlaska nasih snaga sa Kosova.

Zoro

pre 17 godina

Kada bi se sabrale sve ocene iz izvestaja specijalnih izaslanika na Kosmetu, tamo bi sada trebalo da bude bolje nego u Svedskoj. Ali posto nije ni blizu toga, a napredka je vrlo malo ili ga i nema, otvara se pitanje istinitosti izvestaja. To pitanje treba postaviti u UN. Predociti im pocetno stanje, ukratko njihove izvestaje i sadasnje stanje. Nesto se nece uklapati, a neka onda odgovore STA.

Горан

pre 17 godina

О каквом то напретку „у суштини“ говори господин Рикер? Нека наведе чињенице, број повратника, разрешена убиства, просечна плата, повраћај узурпираних имања …
Који је у ствари циљ западним земаљама на Косову? Очигледно је да им није циљ побољшање стања на Kосову.

Горан

pre 17 godina

О каквом то напретку „у суштини“ говори господин Рикер? Нека наведе чињенице, број повратника, разрешена убиства, просечна плата, повраћај узурпираних имања …
Који је у ствари циљ западним земаљама на Косову? Очигледно је да им није циљ побољшање стања на Kосову.

Niki-Nemacka

pre 17 godina

Mislim da gospodja Raskovic puno gresi jer smatram da je sve kasno. Relevantni faktori su dobro obavesteni i da je uzaludno trositi vreme i novac na lobiranju. Smatram da je vreme da se opametimo i vratimo nasim mukama jer Kosovo je otislo jos 1999god momentom odlaska nasih snaga sa Kosova.

Zoro

pre 17 godina

Kada bi se sabrale sve ocene iz izvestaja specijalnih izaslanika na Kosmetu, tamo bi sada trebalo da bude bolje nego u Svedskoj. Ali posto nije ni blizu toga, a napredka je vrlo malo ili ga i nema, otvara se pitanje istinitosti izvestaja. To pitanje treba postaviti u UN. Predociti im pocetno stanje, ukratko njihove izvestaje i sadasnje stanje. Nesto se nece uklapati, a neka onda odgovore STA.

Zoran

pre 17 godina

Kad slusam Rikera prosto se cudim.... Jenostavno, imam osecaj kao d aizvim u Kaliforniji a ne na Kosovu. Ali ne treba ga kriviti. PLacen je d aprica tako i to je to. ON zna dobro da je Kosovo Divlji Zapad u malom ali sta s eto njega tice?
Njmeu je plata 50.000 evra regularnih i plus tog aplaca ga Albansja strana pa sto da s eon brine kako onda zive Srbi? A Srbi, Srbi..... P azar ste zaboravili na poreklo Rikera? Mislite da nam je Nmacka oprostila Drugi svetski rat? ....

si.mi.

pre 17 godina

Mogu da samo zamislim"pozitivan"govor,kada je Ruski ambasador napustio sednicu!Kada je poslednji put Ruski predstavnik napustio sednicu,jel se neko seca godine!?

BIG--EKSER

pre 17 godina

sigurno Rusija će se uzdrzati od veta i glasanja na status Kosova time će reći srpskim prijateljima da "eto mi nismo glasali za nezavisnost Kosova"!i tako će biti po misljenju demokratskog sveta a srbija sto pre treba da izabere svoju vladu i da se integrise u normalan tok zivota dati svojim gradjanima nadu za lepsu buducnost... umesto ,mlatiti pustu slamu o Kosovu koja jeste već 8 osam godina nezavisna od srbije.

Панта Јокић

pre 17 godina

Заснивати оцену на последња т р и месеца је не само неозбиљно, него и увредљиво за логику. Разумем руског амбасадора што је бесно напустио седницу, али то је добар знак да у СБ има и оних који размишљју својом главом!

Milan

pre 17 godina

"Vitalij Čurkin je besno napustio sednicu"
Heh gospodine Čurkin šta mislite kako je tek nama svih ovih godina kada nas u oči gledaju i lažu. :(

Bora

pre 17 godina

Nazalost jedino sto je Ruska diplomatija jasno demonstrirala u vezi ratova u bivsoj Jugoslaviji je da znaju da besno pobegnu od problema i sakriju se razjareni u misiju rupu.

cofi

pre 17 godina

Bas su smesni ovi Ruski politicari,ako misle opet da nas naloze da ratujemo za dzabe gadno su se presli.Rat za kosovo nije za dzabe ali u ovakvim uslovima je prosto neizvodljiv,valjda nam je svima to jasno.Istupanje ruskog prestavnika UN je komicno i samo mi Srbi mozemo jos da se lozimo na takve postupke politicara. A sto se tice resenja kosovskog problema, Ahtisari ga je resio,samo je pitanje, dana,sednice UN-ja kada ce predlog resenja kosovskog problema postati i zvanicno resenje.A nama ostaje samo da se nadamo nekom boljem vremenu za nasu Srbiju i za nas Srbe,da li ce mo mi to doziveti ostaje da se vidi,nadam se da necemo ovu nasu bruku preneti i na nase narastaje kao sto su nasi preci cinili.

Rajko

pre 17 godina

Ovo je prvi put da se neko stvarno uticajan suprostavi redovno - pozitivnim izvestajima MZ predstavnika na Kosovu. Srbiju do sada, na zalost niko nije slusao. Ovo i jeste poslednji trenutak da se nekom skrene paznja o stvarnoj situaciji na Kosovu.

Maja_V

pre 17 godina

Ja teatralno napustanje sednice SB tumacim kao sigurno "neprotivljenje" Rusije novoj rezoluciji! Sto veci cirkus, to su manje sanse...Zivi bili, pa videli!

joker

pre 17 godina

ma sve je jasno:kosovo je otislo,rusi nemaju tezinu da nesto promene,kina ima preca posla,nasa "demokratska vlada"-koja je apsolutno smesna sa svojim "nastojanjima","ocekivanjima",a ne mogu da se dogovore tri,cetiri-kao demokratske partijice oko premijerskog mesta,i ostalih ministarskih portfelja,nego se ucenujuju,verovatno u tajnosti prete jedni drugima i naravno gde god se moze-trguju na veliko!!!sve je to ocigledna beda i jad srpske nacije i drzave...FUJ!

memphis_rains

pre 17 godina

Zasto gospodin ren nije objasnio u cemu se ogleda "sjaj" obavljenog posla gospodina Ahtisarija. Iz ove perspektive to bas i ne "sjaji" preterano.

Milutin

pre 17 godina

To sto Curkin i ruska diplomatija rade nece pomoci ni Srbiji ni Srbima na Kosovu. Rusija je za razliku od nase vlasti svesna mogucih opcja i ovakvo istupanje samo predstavlja jednu vrstu cenkanja; Rusija ocekuje neke ustupke od zapada za to sto naravno nista konkretno u vezi statusa Kosova nece uraditi. Ono s cim se Rusija cenka jeste u smislu : iako ne mozemo da vas sprecimo mozemo da obstruisemo vase namere na Kosovu, dizemo buku i da vam otezavamo posao na razne sitne nacine, dajte i nama nesto za uzvrat. I tu se uloga Rusije zavrsava kao i kod deset slicnih situacija na podruciju bivse Jugoslavije u toku devedesetih godina. (Rusija za razliku od Srbije zna kako da unovci ovakve internacionalne sporove, koji su unapred izgubljeni)
Ali jedna druga recenica je vazna u ovom izvestaju sa aspekta sta je Srbija mogla a sta je uradila u ovim pregovorima. To je izjava Rena da Beograd i Priština, imaju u potpunosti suprostavljene stavove oko budućeg statusa Kosova te da nema smisla nastavljati pregovore. Ova je surovo tacno. Srbija je neprihvatanjem osnovnih crta realnosti sama sebe potpuno diskreditovala u ovim pregovorima i uradila upravo ono sto odgovara drugoj strani. Na taj nacin Srbija ce i dobiti ono za sta se realno zalagala u ovim prgovorima a to je da u ocima nase javnosti (iluzija je da ce inostrnu javnost nesto potresti) Srbija ispasti mucenik kome je nepravedno "oteta" sveta zemlja i dusa, Kosovo, i da su velike sile prekrsile povelje ujedinjenih nacija, pravo i pravdu. Milosevic je slicno posmatrao i "resavao" ovakve probleme. Identican uspeh ima i trenutna vlast: Izgubiti sve sto je sporno bez ikakve nadoknade jer je nemoralno razmisljati o nadoknadama.

Ivana

pre 17 godina

E Rusi nemojte nas vise braniti!!!Naucili smo odavno da od toga nema vajde,kada god ste nas branili mi posle izvukli deblji kraj.Treba mi da se okanemo Rusa i njihovih praznih obecanja oni ni svoje probleme ne mogu da rese,nego lepo da vidimo da se"to"sa Kosovom vise resi i da krenemo dalje,ovako samo gubimo vreme i pare dok se u Sandzaku "zakuvava"...

milos obilic

pre 17 godina

Mislim da je ovo bila mala predstava Rusa koji su na ovaj nacin htjeli da pokazu da su istinski spremni da "brane" Kosovo. Ne vjerujem da bi jedan ambasador takvog ranga sebi dozvolio da bude toliko izrevoltiran i "bijesan" da napusti zbog toga sjednicu. Ovo je samo predstava sa ciljem slanja poruke. U svakom slucaju, veoma pozitivno za nas.

patriota

pre 17 godina

Nisam ovde video Rikerov izestaj, al pretpostavljam. Rusija hoce da nas podrzi po ovozemaljskim, a ne nebeskim principima. Mene je eto strah te razumne pomoci, da ne upadnemo u neku belosvetsku igru prepucavanja. Onda smo prodali i dusu i Srbiju za Kosovo.

Mitrovica

pre 17 godina

Svaka laz ima svoj kraj pa i ova oko KiM. Ma koliko se neki trudili da prodaju maglu izgleda da je Rusima ( a izgleda i jos nekima ) DOSTA ! Ovo sto se zove UNMIK i sve sto oni rade na KiM gore je od svakog licemerja i lakirovke . Nas narod lepo kaze - To ni pas s maslom ne bi progutao .Jel moguce da je za 17.03.2004. optuzeno( ne osudjeno ) 174 osobe !? Pa to su ti standardi valjda o multieticnom KiM i evropskim demokratskim vrednostima !? Postoje granice i izgleda da su neke predjene a bogami i pregazene . Naslucuje se tezak sukob u SB . Neko mora da proguta osmogodisnji neuspeh stvaranja Svedske na teritoriji Srbije . Bice vrlo zanimljivo narednih meseci . I da porucim svim prodavacima KiM - niko nije odsvirao kraj a niko to i nece - prema tome pustite Srbiju i Srbe da se bore za svoju zemlju i svoje ljude bez ikakve primese agresije i slicnih gluposti koje nam se podmecu a teritorije ( ako imate svoje ) izvolte pa ponudite kome treba - uvek ima interesenata . SRBIJA NIJE NA PRODAJU !

Dragan

pre 17 godina

Ne znam da li je neko obratio pažnju... Na sajtovima CNN-a i BBC-ja ima svega: i o pogađanju oko finske vlade, i o sudskom procesu u Gruziji, ali o diplomatskom skandalu - kada je ruski ambasador napustio sednicu SB - ni reči!

Apsolutna ćutnja; zapadni mediji se ponašaju kao deca: ako zatvorimo oči, stvari se nisu ni desile :)

Novosadjanka 1

pre 17 godina

Dosta je svetu i Srbije i Kosova i sada se i oni hvataju za glavu sta da rade jer su ocigledno svi zaglibljeni u kalju.
Da ce biti jednostavno izvuci se iz svega,(sto bi i medjunarodna zajednica jako htela) nece biti.

Cekaju nas jos mnogi mucni dani. Jedino sto svi zbog toga trpimo i sto cemo trpeti jos dugo.

Milos

pre 17 godina

Nije mi jasno kakve koristi ce Srbi koji zive na Kosovu imati od toga ako neko Albancima ne da ono sto zele pa se ovi ponovo dignu na oruzje i proteraju i to malo Srba sto je ostalo? Svaku glupu odluku Rusije i Srbije platice Srbi na Kosovu a ne gospoda koja sedi po salonima u Moskvi i Beogradu i tera inat znajuci da je van poskometa Albanaca. Bas njih briga sta ce se desiti sa obicnim gradjanima, oni ce braniti kojekakve principe i ustave do poslednje kapi necije tudje krvi kao sto su to uvek kroz istoriju i radili. Ocigledno je da ni Rusija ni Srbija ne zele da se Srbi na Kosovu integrisu u Kosovsko drustvo vec ce radje da dopuste nove izbeglicke konvoje i pogibije da bi zarad svojih dnevnopolitickih ciljeva prikupili koji poen glumeci zrtve ili barem nekog na strani zrtve a zapravo ce biti krivci tj. uzrocnici nasilja.

NY

pre 17 godina

Ruski Ambasador nije napustio sednicu SB, nego konsultacije nakon sednice. To se, jednostavno, ne radi. Curkin bi napustio sednicu SB samo iz razloga koji su vezani za samu Rusiju, a pitanje je da li bi i tada, jer ima mogucnost veta. Novinari su pogresno preneli ovu vest. Ponavljam, izasao je sa sednice SB kada i svi drugi.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Savjet Bezbjednost UN je forum koji mora ozbiljno shvatati svoju ulogu u svjetskim konfliktima. Tu nema mjesta za bilo kakvo nametanje(potpuno) interesa jedne strane protiv druge jer se ustvari tako porice prava uloga toga medjunarodnog organa. Rusi su u potpunom pravu kada se protive jednostranosti tkzv.Medjunarodne zajednice koja je ustvari samo Zapad sa simbolicnim prisustvom Rusije u Kontakt grupi.Interesantno je i to da se vrlo rijetko pominje vojno nasilje Zapada nad Srbijom i stvaranja neizlazne situacije u njihovu korist. Vrlo cesto se pominju uticaji u sadasnjim pregovorima o rjesenju statusa, manipulisanje preko lobiranja i davanje sugestija da i Srbija to isto radi. Cudno je da bilo ko moze, u ovom momentu, posumnjati u monolitnost, potpunu jednostranost, Zapada po pitanju Kosova. Zapad je "blitzom" prisvojio cijelu Istocnu Evropu, Balkan pa skoro i Srbiju koja mora prvo da se potpuno frakcionise da bi se lakse progutala. U takvoj situaciji pokusaj lobiranja bilo koga clana zapadne zajednice bilo bi ne samo naivno nego i potpuno bacanje novca u "Trevi Fontanu".
Rusija se nasla nespremna i u corsokaku(poslije raspada Sovjetskog Saveza) i sada se budi kao iz neprijatnog sna. Rusko zauzimanje za pitanje Kosova ima vise strana ali su one, bar kako cudnovato, potpuno u sklada sa medjunarodnom pravdom.Srbija mora razumjeti da jedina pomoc moze doci od vremena kada ce se pred bilo kakvim otporom Zapad pokolebati i to je vrlo moguce. Svjetska situacija to predocava kao i izbori u Francuskoj koja je stavljena u "zaseok" politikom kljucnih clanova NATO-a i EU. Franzuska je bila inicijator EU i to ne zele kompromitovati pa ce sledovati: "sa njim ili na njemu".
(vasilije knezevic, 19mart. 2007)

Nenad

pre 17 godina

Rusija nastoji da stvori utisak da nam je pomogla. I da je pritom uticajna i principijelna. Nasim politicarima na vlasti treba utisak da su oni eto dali sve od sebe ali dalje se nije moglo; sve u cilju opstanka na vlasti. A medjunarodnoj zajednici treba formulacija sadasnjeg stanja na Kosovu koja nije bas uvredljiva za nas i Ruse.
Sve je tu o utisku, stavu, formulaciji, pogledu... A u realnosti Kosovo je (nasom krivicom pre svega) nezavisno od 1999.

marko

pre 17 godina

Desrbizaciju Kosova od 1945 pa na ovamo nisu nam radili ni Rusi ni Kinezi ni Nemci ni Amerikanci već naša domaća vlast. Mnogi iz te vlasti su još uvek živi. Paralelno sa procesom Desrbizacije Kosova tekao je i proces Albanizacuje Kosova uvozom Albanaca iz Albanije takođe pod pokroviteljstvom te iste vlasti. I tako smo sami decenijama menjali krhku etničku ravnotežu u korist samo jedne nacije.
Šta mislite kakvi bi bili pregovori daje danas Srba i Roma na Kosovu u onom istom broju kao pre 1999? A kakvi bi bili i da li bi uopšte bili i kakvi pregovori da je Kosovo 1999-te "očišćeno" po Hrvatskom modelu iz 1995?
Ali na Kosovu je bilo puno hrabrih Srba koji su ostali i svima pobrkali račune.

Goran

pre 17 godina

Posto ne mozemo da se dogovorimo, mislim da je jedino resenje jos jedan rat. Mi, izgleda, samo tako znamo da resavamo probleme. A i ostali smo bez junaka ... ili nam pomrese, ili odose u Hag, gde izvode besne gliste. Trebaju nam novi junaci i nove bajke koje cemo pricati unucima, kao i novi neprijatelji kojih cemo se plasiti, nove nepravde na kojima cemo zasnivati nasu politiku u buducnosti ...

Tvrtko prvi

pre 17 godina

Rusija može kako hoće jer je to Velika Sila baš kao i Amerika ili EU. Zaključak se nameće sam. Srbi su propustili priliku koja je trajala 80 godina da Kosovo INTEGRIŠU u srpsku naciju i sada nam ostaje da nemo posmatramo šta će velike sile učiniti. Mi treba mirno, dostojanstveno, i principijelno branimo položaj srpstva na Kosovu na taj način što ćemo ukazivati na nepravdu učinjenu Srbima. Ako Kosovo i ne bude administrativno pod vlašću Beograda ono mora biti deo srpskog naroda na taj način što će se čuvati i afirmisati srpsko nasleđe tamo.

surovi realista

pre 17 godina

kosovsku politiku su krojili mnogi oni koji su danas zivi od 1945 na ovamo a ne MZ. Citam samo Rusi napustili sednicu SB, sto znaci nisu zadovljni $$$$ za sada sto im je dato.
Na kraju Rusija nece staviti veto i ostace uzdrzana kao i februara 1999, a onda ce radikali i socijlisti da vredjaju demokratski orjentisan politicki blok u Srbiji kako nisu dovoljno saradjivali sa Rusijim, kao SRS SPS JUL tokom devedesetih, to jest Srbija posle 5 oktobra nije za njih bila poslusna kolonija. Sve vec vidjeno.

Srba

pre 17 godina

Nezadovoljan izvestajem o stanju na Kosovu ruski ambasador u OUN Vitalij Curkin besno napustio sednicu. Pitam se samo imamo li mi tamo amabasadora i zasto je on ostao da sedi? Da nije on mozda bio zadovoljan izvestajem i da li to stvarno Rusi moraju biti veci Srbi od nas samih?!

sander

pre 17 godina

Da stvari nece ici glatko za neke koji bi hteli tek tako da prisvoje tudje moglo se videti prethodnih meseci a ovih dana je gotovo sigurno. Neko kaze da je ovo samo Ruska igra i da Rusi nemaju nikakvih interesa, pa zar bi zarad nikakvih interesa radili to sto rade. Sta, treba im Srbija i Srbi? Izgleda da mi malo cenimo nekoga ko hoce da nam pomogne. Sad, Rusi nam nisu nikada pomagali, a ko jeste? Nemci? UK? SAD? Da li neko u Srbiji zaista misli da nam neko iz EU misli dobro a pri tom nije zaposlen u nekoj od organizaciji finansiran od iste.
Koliko se secam nesto slicno je uradio samo Hruscov oko krize na Kubi. Da li je na pomolu nova kriza? Ono sto pada u oci da su Ruski potezi nekako uskladjeni sa Srpskim tako da ja ocekujem jos mnogo desavanja po ovom pitanju. Zar Srbija ima nesto da izgubi vise nego sto je po nekima vec izgubila? Srbija moze samo da dobije a neko ko nije za nastavak pregovora da izgubi.

Bruce Lee

pre 17 godina

Daleko važniji od stava Rusije, je odgovor Kine . Treća sila (ako ne i prva,bar po perspektivi razvoja) ima uravnotežene odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, koje veto u slučaju plana za Kosovo, ne bi poremetio. SAD već odavno nisu agresivne prema Kini (ako ne računamo bombardovanje ambasade u Beogradu). Ta saradnja im je itekako potrebna ako žele da zadrže pritisak na Sev.Koreju i još neke antiamerički raspoložene države Azije. Tako da najverovatniji ishod glasanja može da bude da albanska mafija za veliki novac otkupi uzdržan glas Rusije i onda Kina ulaže veto. Zapravo najbolja taktika Srbije bi bila da izdejstvuje da Tajvan prvi (a i poslednji) prizna nezavisno Kosovo. Onda to u sledećih 200 godina ne bi prošlo u Savetu Bezbednosti, samim teško kod bilo koje članice UN.

Горан

pre 17 godina

О каквом то напретку „у суштини“ говори господин Рикер? Нека наведе чињенице, број повратника, разрешена убиства, просечна плата, повраћај узурпираних имања …
Који је у ствари циљ западним земаљама на Косову? Очигледно је да им није циљ побољшање стања на Kосову.

Niki-Nemacka

pre 17 godina

Mislim da gospodja Raskovic puno gresi jer smatram da je sve kasno. Relevantni faktori su dobro obavesteni i da je uzaludno trositi vreme i novac na lobiranju. Smatram da je vreme da se opametimo i vratimo nasim mukama jer Kosovo je otislo jos 1999god momentom odlaska nasih snaga sa Kosova.

Zoro

pre 17 godina

Kada bi se sabrale sve ocene iz izvestaja specijalnih izaslanika na Kosmetu, tamo bi sada trebalo da bude bolje nego u Svedskoj. Ali posto nije ni blizu toga, a napredka je vrlo malo ili ga i nema, otvara se pitanje istinitosti izvestaja. To pitanje treba postaviti u UN. Predociti im pocetno stanje, ukratko njihove izvestaje i sadasnje stanje. Nesto se nece uklapati, a neka onda odgovore STA.

Zoran

pre 17 godina

Kad slusam Rikera prosto se cudim.... Jenostavno, imam osecaj kao d aizvim u Kaliforniji a ne na Kosovu. Ali ne treba ga kriviti. PLacen je d aprica tako i to je to. ON zna dobro da je Kosovo Divlji Zapad u malom ali sta s eto njega tice?
Njmeu je plata 50.000 evra regularnih i plus tog aplaca ga Albansja strana pa sto da s eon brine kako onda zive Srbi? A Srbi, Srbi..... P azar ste zaboravili na poreklo Rikera? Mislite da nam je Nmacka oprostila Drugi svetski rat? ....

si.mi.

pre 17 godina

Mogu da samo zamislim"pozitivan"govor,kada je Ruski ambasador napustio sednicu!Kada je poslednji put Ruski predstavnik napustio sednicu,jel se neko seca godine!?

BIG--EKSER

pre 17 godina

sigurno Rusija će se uzdrzati od veta i glasanja na status Kosova time će reći srpskim prijateljima da "eto mi nismo glasali za nezavisnost Kosova"!i tako će biti po misljenju demokratskog sveta a srbija sto pre treba da izabere svoju vladu i da se integrise u normalan tok zivota dati svojim gradjanima nadu za lepsu buducnost... umesto ,mlatiti pustu slamu o Kosovu koja jeste već 8 osam godina nezavisna od srbije.

Панта Јокић

pre 17 godina

Заснивати оцену на последња т р и месеца је не само неозбиљно, него и увредљиво за логику. Разумем руског амбасадора што је бесно напустио седницу, али то је добар знак да у СБ има и оних који размишљју својом главом!

Milan

pre 17 godina

"Vitalij Čurkin je besno napustio sednicu"
Heh gospodine Čurkin šta mislite kako je tek nama svih ovih godina kada nas u oči gledaju i lažu. :(

Bora

pre 17 godina

Nazalost jedino sto je Ruska diplomatija jasno demonstrirala u vezi ratova u bivsoj Jugoslaviji je da znaju da besno pobegnu od problema i sakriju se razjareni u misiju rupu.

cofi

pre 17 godina

Bas su smesni ovi Ruski politicari,ako misle opet da nas naloze da ratujemo za dzabe gadno su se presli.Rat za kosovo nije za dzabe ali u ovakvim uslovima je prosto neizvodljiv,valjda nam je svima to jasno.Istupanje ruskog prestavnika UN je komicno i samo mi Srbi mozemo jos da se lozimo na takve postupke politicara. A sto se tice resenja kosovskog problema, Ahtisari ga je resio,samo je pitanje, dana,sednice UN-ja kada ce predlog resenja kosovskog problema postati i zvanicno resenje.A nama ostaje samo da se nadamo nekom boljem vremenu za nasu Srbiju i za nas Srbe,da li ce mo mi to doziveti ostaje da se vidi,nadam se da necemo ovu nasu bruku preneti i na nase narastaje kao sto su nasi preci cinili.

Rajko

pre 17 godina

Ovo je prvi put da se neko stvarno uticajan suprostavi redovno - pozitivnim izvestajima MZ predstavnika na Kosovu. Srbiju do sada, na zalost niko nije slusao. Ovo i jeste poslednji trenutak da se nekom skrene paznja o stvarnoj situaciji na Kosovu.

Maja_V

pre 17 godina

Ja teatralno napustanje sednice SB tumacim kao sigurno "neprotivljenje" Rusije novoj rezoluciji! Sto veci cirkus, to su manje sanse...Zivi bili, pa videli!

joker

pre 17 godina

ma sve je jasno:kosovo je otislo,rusi nemaju tezinu da nesto promene,kina ima preca posla,nasa "demokratska vlada"-koja je apsolutno smesna sa svojim "nastojanjima","ocekivanjima",a ne mogu da se dogovore tri,cetiri-kao demokratske partijice oko premijerskog mesta,i ostalih ministarskih portfelja,nego se ucenujuju,verovatno u tajnosti prete jedni drugima i naravno gde god se moze-trguju na veliko!!!sve je to ocigledna beda i jad srpske nacije i drzave...FUJ!

memphis_rains

pre 17 godina

Zasto gospodin ren nije objasnio u cemu se ogleda "sjaj" obavljenog posla gospodina Ahtisarija. Iz ove perspektive to bas i ne "sjaji" preterano.

Milutin

pre 17 godina

To sto Curkin i ruska diplomatija rade nece pomoci ni Srbiji ni Srbima na Kosovu. Rusija je za razliku od nase vlasti svesna mogucih opcja i ovakvo istupanje samo predstavlja jednu vrstu cenkanja; Rusija ocekuje neke ustupke od zapada za to sto naravno nista konkretno u vezi statusa Kosova nece uraditi. Ono s cim se Rusija cenka jeste u smislu : iako ne mozemo da vas sprecimo mozemo da obstruisemo vase namere na Kosovu, dizemo buku i da vam otezavamo posao na razne sitne nacine, dajte i nama nesto za uzvrat. I tu se uloga Rusije zavrsava kao i kod deset slicnih situacija na podruciju bivse Jugoslavije u toku devedesetih godina. (Rusija za razliku od Srbije zna kako da unovci ovakve internacionalne sporove, koji su unapred izgubljeni)
Ali jedna druga recenica je vazna u ovom izvestaju sa aspekta sta je Srbija mogla a sta je uradila u ovim pregovorima. To je izjava Rena da Beograd i Priština, imaju u potpunosti suprostavljene stavove oko budućeg statusa Kosova te da nema smisla nastavljati pregovore. Ova je surovo tacno. Srbija je neprihvatanjem osnovnih crta realnosti sama sebe potpuno diskreditovala u ovim pregovorima i uradila upravo ono sto odgovara drugoj strani. Na taj nacin Srbija ce i dobiti ono za sta se realno zalagala u ovim prgovorima a to je da u ocima nase javnosti (iluzija je da ce inostrnu javnost nesto potresti) Srbija ispasti mucenik kome je nepravedno "oteta" sveta zemlja i dusa, Kosovo, i da su velike sile prekrsile povelje ujedinjenih nacija, pravo i pravdu. Milosevic je slicno posmatrao i "resavao" ovakve probleme. Identican uspeh ima i trenutna vlast: Izgubiti sve sto je sporno bez ikakve nadoknade jer je nemoralno razmisljati o nadoknadama.

Ivana

pre 17 godina

E Rusi nemojte nas vise braniti!!!Naucili smo odavno da od toga nema vajde,kada god ste nas branili mi posle izvukli deblji kraj.Treba mi da se okanemo Rusa i njihovih praznih obecanja oni ni svoje probleme ne mogu da rese,nego lepo da vidimo da se"to"sa Kosovom vise resi i da krenemo dalje,ovako samo gubimo vreme i pare dok se u Sandzaku "zakuvava"...

milos obilic

pre 17 godina

Mislim da je ovo bila mala predstava Rusa koji su na ovaj nacin htjeli da pokazu da su istinski spremni da "brane" Kosovo. Ne vjerujem da bi jedan ambasador takvog ranga sebi dozvolio da bude toliko izrevoltiran i "bijesan" da napusti zbog toga sjednicu. Ovo je samo predstava sa ciljem slanja poruke. U svakom slucaju, veoma pozitivno za nas.

patriota

pre 17 godina

Nisam ovde video Rikerov izestaj, al pretpostavljam. Rusija hoce da nas podrzi po ovozemaljskim, a ne nebeskim principima. Mene je eto strah te razumne pomoci, da ne upadnemo u neku belosvetsku igru prepucavanja. Onda smo prodali i dusu i Srbiju za Kosovo.

Mitrovica

pre 17 godina

Svaka laz ima svoj kraj pa i ova oko KiM. Ma koliko se neki trudili da prodaju maglu izgleda da je Rusima ( a izgleda i jos nekima ) DOSTA ! Ovo sto se zove UNMIK i sve sto oni rade na KiM gore je od svakog licemerja i lakirovke . Nas narod lepo kaze - To ni pas s maslom ne bi progutao .Jel moguce da je za 17.03.2004. optuzeno( ne osudjeno ) 174 osobe !? Pa to su ti standardi valjda o multieticnom KiM i evropskim demokratskim vrednostima !? Postoje granice i izgleda da su neke predjene a bogami i pregazene . Naslucuje se tezak sukob u SB . Neko mora da proguta osmogodisnji neuspeh stvaranja Svedske na teritoriji Srbije . Bice vrlo zanimljivo narednih meseci . I da porucim svim prodavacima KiM - niko nije odsvirao kraj a niko to i nece - prema tome pustite Srbiju i Srbe da se bore za svoju zemlju i svoje ljude bez ikakve primese agresije i slicnih gluposti koje nam se podmecu a teritorije ( ako imate svoje ) izvolte pa ponudite kome treba - uvek ima interesenata . SRBIJA NIJE NA PRODAJU !

Dragan

pre 17 godina

Ne znam da li je neko obratio pažnju... Na sajtovima CNN-a i BBC-ja ima svega: i o pogađanju oko finske vlade, i o sudskom procesu u Gruziji, ali o diplomatskom skandalu - kada je ruski ambasador napustio sednicu SB - ni reči!

Apsolutna ćutnja; zapadni mediji se ponašaju kao deca: ako zatvorimo oči, stvari se nisu ni desile :)

Novosadjanka 1

pre 17 godina

Dosta je svetu i Srbije i Kosova i sada se i oni hvataju za glavu sta da rade jer su ocigledno svi zaglibljeni u kalju.
Da ce biti jednostavno izvuci se iz svega,(sto bi i medjunarodna zajednica jako htela) nece biti.

Cekaju nas jos mnogi mucni dani. Jedino sto svi zbog toga trpimo i sto cemo trpeti jos dugo.

Milos

pre 17 godina

Nije mi jasno kakve koristi ce Srbi koji zive na Kosovu imati od toga ako neko Albancima ne da ono sto zele pa se ovi ponovo dignu na oruzje i proteraju i to malo Srba sto je ostalo? Svaku glupu odluku Rusije i Srbije platice Srbi na Kosovu a ne gospoda koja sedi po salonima u Moskvi i Beogradu i tera inat znajuci da je van poskometa Albanaca. Bas njih briga sta ce se desiti sa obicnim gradjanima, oni ce braniti kojekakve principe i ustave do poslednje kapi necije tudje krvi kao sto su to uvek kroz istoriju i radili. Ocigledno je da ni Rusija ni Srbija ne zele da se Srbi na Kosovu integrisu u Kosovsko drustvo vec ce radje da dopuste nove izbeglicke konvoje i pogibije da bi zarad svojih dnevnopolitickih ciljeva prikupili koji poen glumeci zrtve ili barem nekog na strani zrtve a zapravo ce biti krivci tj. uzrocnici nasilja.

NY

pre 17 godina

Ruski Ambasador nije napustio sednicu SB, nego konsultacije nakon sednice. To se, jednostavno, ne radi. Curkin bi napustio sednicu SB samo iz razloga koji su vezani za samu Rusiju, a pitanje je da li bi i tada, jer ima mogucnost veta. Novinari su pogresno preneli ovu vest. Ponavljam, izasao je sa sednice SB kada i svi drugi.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Savjet Bezbjednost UN je forum koji mora ozbiljno shvatati svoju ulogu u svjetskim konfliktima. Tu nema mjesta za bilo kakvo nametanje(potpuno) interesa jedne strane protiv druge jer se ustvari tako porice prava uloga toga medjunarodnog organa. Rusi su u potpunom pravu kada se protive jednostranosti tkzv.Medjunarodne zajednice koja je ustvari samo Zapad sa simbolicnim prisustvom Rusije u Kontakt grupi.Interesantno je i to da se vrlo rijetko pominje vojno nasilje Zapada nad Srbijom i stvaranja neizlazne situacije u njihovu korist. Vrlo cesto se pominju uticaji u sadasnjim pregovorima o rjesenju statusa, manipulisanje preko lobiranja i davanje sugestija da i Srbija to isto radi. Cudno je da bilo ko moze, u ovom momentu, posumnjati u monolitnost, potpunu jednostranost, Zapada po pitanju Kosova. Zapad je "blitzom" prisvojio cijelu Istocnu Evropu, Balkan pa skoro i Srbiju koja mora prvo da se potpuno frakcionise da bi se lakse progutala. U takvoj situaciji pokusaj lobiranja bilo koga clana zapadne zajednice bilo bi ne samo naivno nego i potpuno bacanje novca u "Trevi Fontanu".
Rusija se nasla nespremna i u corsokaku(poslije raspada Sovjetskog Saveza) i sada se budi kao iz neprijatnog sna. Rusko zauzimanje za pitanje Kosova ima vise strana ali su one, bar kako cudnovato, potpuno u sklada sa medjunarodnom pravdom.Srbija mora razumjeti da jedina pomoc moze doci od vremena kada ce se pred bilo kakvim otporom Zapad pokolebati i to je vrlo moguce. Svjetska situacija to predocava kao i izbori u Francuskoj koja je stavljena u "zaseok" politikom kljucnih clanova NATO-a i EU. Franzuska je bila inicijator EU i to ne zele kompromitovati pa ce sledovati: "sa njim ili na njemu".
(vasilije knezevic, 19mart. 2007)

Nenad

pre 17 godina

Rusija nastoji da stvori utisak da nam je pomogla. I da je pritom uticajna i principijelna. Nasim politicarima na vlasti treba utisak da su oni eto dali sve od sebe ali dalje se nije moglo; sve u cilju opstanka na vlasti. A medjunarodnoj zajednici treba formulacija sadasnjeg stanja na Kosovu koja nije bas uvredljiva za nas i Ruse.
Sve je tu o utisku, stavu, formulaciji, pogledu... A u realnosti Kosovo je (nasom krivicom pre svega) nezavisno od 1999.

marko

pre 17 godina

Desrbizaciju Kosova od 1945 pa na ovamo nisu nam radili ni Rusi ni Kinezi ni Nemci ni Amerikanci već naša domaća vlast. Mnogi iz te vlasti su još uvek živi. Paralelno sa procesom Desrbizacije Kosova tekao je i proces Albanizacuje Kosova uvozom Albanaca iz Albanije takođe pod pokroviteljstvom te iste vlasti. I tako smo sami decenijama menjali krhku etničku ravnotežu u korist samo jedne nacije.
Šta mislite kakvi bi bili pregovori daje danas Srba i Roma na Kosovu u onom istom broju kao pre 1999? A kakvi bi bili i da li bi uopšte bili i kakvi pregovori da je Kosovo 1999-te "očišćeno" po Hrvatskom modelu iz 1995?
Ali na Kosovu je bilo puno hrabrih Srba koji su ostali i svima pobrkali račune.

Goran

pre 17 godina

Posto ne mozemo da se dogovorimo, mislim da je jedino resenje jos jedan rat. Mi, izgleda, samo tako znamo da resavamo probleme. A i ostali smo bez junaka ... ili nam pomrese, ili odose u Hag, gde izvode besne gliste. Trebaju nam novi junaci i nove bajke koje cemo pricati unucima, kao i novi neprijatelji kojih cemo se plasiti, nove nepravde na kojima cemo zasnivati nasu politiku u buducnosti ...

Tvrtko prvi

pre 17 godina

Rusija može kako hoće jer je to Velika Sila baš kao i Amerika ili EU. Zaključak se nameće sam. Srbi su propustili priliku koja je trajala 80 godina da Kosovo INTEGRIŠU u srpsku naciju i sada nam ostaje da nemo posmatramo šta će velike sile učiniti. Mi treba mirno, dostojanstveno, i principijelno branimo položaj srpstva na Kosovu na taj način što ćemo ukazivati na nepravdu učinjenu Srbima. Ako Kosovo i ne bude administrativno pod vlašću Beograda ono mora biti deo srpskog naroda na taj način što će se čuvati i afirmisati srpsko nasleđe tamo.

surovi realista

pre 17 godina

kosovsku politiku su krojili mnogi oni koji su danas zivi od 1945 na ovamo a ne MZ. Citam samo Rusi napustili sednicu SB, sto znaci nisu zadovljni $$$$ za sada sto im je dato.
Na kraju Rusija nece staviti veto i ostace uzdrzana kao i februara 1999, a onda ce radikali i socijlisti da vredjaju demokratski orjentisan politicki blok u Srbiji kako nisu dovoljno saradjivali sa Rusijim, kao SRS SPS JUL tokom devedesetih, to jest Srbija posle 5 oktobra nije za njih bila poslusna kolonija. Sve vec vidjeno.

Srba

pre 17 godina

Nezadovoljan izvestajem o stanju na Kosovu ruski ambasador u OUN Vitalij Curkin besno napustio sednicu. Pitam se samo imamo li mi tamo amabasadora i zasto je on ostao da sedi? Da nije on mozda bio zadovoljan izvestajem i da li to stvarno Rusi moraju biti veci Srbi od nas samih?!

sander

pre 17 godina

Da stvari nece ici glatko za neke koji bi hteli tek tako da prisvoje tudje moglo se videti prethodnih meseci a ovih dana je gotovo sigurno. Neko kaze da je ovo samo Ruska igra i da Rusi nemaju nikakvih interesa, pa zar bi zarad nikakvih interesa radili to sto rade. Sta, treba im Srbija i Srbi? Izgleda da mi malo cenimo nekoga ko hoce da nam pomogne. Sad, Rusi nam nisu nikada pomagali, a ko jeste? Nemci? UK? SAD? Da li neko u Srbiji zaista misli da nam neko iz EU misli dobro a pri tom nije zaposlen u nekoj od organizaciji finansiran od iste.
Koliko se secam nesto slicno je uradio samo Hruscov oko krize na Kubi. Da li je na pomolu nova kriza? Ono sto pada u oci da su Ruski potezi nekako uskladjeni sa Srpskim tako da ja ocekujem jos mnogo desavanja po ovom pitanju. Zar Srbija ima nesto da izgubi vise nego sto je po nekima vec izgubila? Srbija moze samo da dobije a neko ko nije za nastavak pregovora da izgubi.

Bruce Lee

pre 17 godina

Daleko važniji od stava Rusije, je odgovor Kine . Treća sila (ako ne i prva,bar po perspektivi razvoja) ima uravnotežene odnose i sa Rusijom i sa Zapadom, koje veto u slučaju plana za Kosovo, ne bi poremetio. SAD već odavno nisu agresivne prema Kini (ako ne računamo bombardovanje ambasade u Beogradu). Ta saradnja im je itekako potrebna ako žele da zadrže pritisak na Sev.Koreju i još neke antiamerički raspoložene države Azije. Tako da najverovatniji ishod glasanja može da bude da albanska mafija za veliki novac otkupi uzdržan glas Rusije i onda Kina ulaže veto. Zapravo najbolja taktika Srbije bi bila da izdejstvuje da Tajvan prvi (a i poslednji) prizna nezavisno Kosovo. Onda to u sledećih 200 godina ne bi prošlo u Savetu Bezbednosti, samim teško kod bilo koje članice UN.