Nedelja, 07.05.2023.

15:45

Da li ste za uvođenje smrtne kazne? ANKETA

Nakon tragedije koja je zatekla srpsko društvo, došao je i kraj stravične nedelje, u kojoj smo svedočili velikim nesrećama.

Izvor: B92/Dimitrije Petroviæ

Da li ste za uvoðenje smrtne kazne? ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

predrag

pre 1 godinu

Pre bi trebalo razmisliti o teškom prinudnom radu, rudnik treća smena, pa lopatom tovari Holpak celu noć, pa kad ga utovariš za dve smene, onda istovar.Inače nosivost mu je preko sto tona.
Kamenolom takođe.
Monstrumima bi samo prekratili muke, što je njima ok.
Obojica su kalkulisala, jer su se fino i u miru predala, Kosta prelistavao Krivički Zakonik, ej. Šta, imam 13 ne mogu da me kazne.
E pa obojica u rudnik nocu ceo život sa sve bukagijama. A ne da mu se još olakša,

coicoi

pre 1 godinu

Ja sam za uvodjenje boljeg kućnog vaspitanja, onako kako su nas roditelji vaspitavali.... Po sadašnjem zakonu, moj otac bi trebao u zatvor (starije generacije znaju na šta mislim)

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Nisam protiv ali samo ako se nedvosmisleno dokaze da je ta osoba izvrsilac tog dela. Ima slucajeva da su ljudi bili u zatvoru godinama da bi se na kraju ispostavilo da oni nisu izvrsili to delo.

Јабучило

pre 1 godinu

Да. За одређене тешке злочине попут силовања и убиства детета, масовног убиства и томе слично. Неки злочини заслужују одмазду.

milan

pre 1 godinu

Ne ali bi svako ubistvo sa predumišljajem kažnjavao doživotnim zatvorom bez pomilovanja. Trenutno se smešne kazne izriču ubicama. 15 godina ali izlaze nakon 10 godina. Nebitno je da li je neko ubio jednu ili sto osoba sledi doživotna. Što bi rekli oko za oko i zub za zub samo što nisam za smrtnu kaznu jer se time svi mi izjednačavamo sa ubicom a i uvek postoji i promil šanse da je optuženom možda namešteno. Znamo za masu takvih slučajeva u Americi. Zna se šta je ubistvo iz nehata ili ubustvo iz nužne samoodbrane i tu treba dobro proceniti da li je bilo upotrebe prekomerne sile jer ne može neko na šamar da uzvrati oružjem. Sve ostalo je ubistvo sa predumišljajem i sledi doživotni zatvor.

Plebs vulgaris

pre 1 godinu

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.
(Goran, 7. maj 2023 16:53)

EU indeks ubistava je 0.9 a u SAD 7.8, onako malo "slobodnije" to da zaokružimo, u Americi ima skoro 9 puta više ubistava nego u Evropskoj uniji!

ijkjk

pre 1 godinu

Mozda i nema potrebe, mozda je dozivotna dovoljna kazna, ali pod hitno menjati Krivicni zakon. Nije normalno da se ubistvo vozilom tretiea kao ugrozavanje saobracaja gde je maksimalna kazna 8 godina zatvora, smanjiti granicu da ko god ima vise od 18 god. ( a ne kao sad sa 21. ) moze sluziti dozivotnu kaznu…

Vlada

pre 1 godinu

Treba da se uvede prinudni rad za visegodisnje osudjenike. Pa lepo da kopaju, proizvode, izradjuju sve i svasta. Za to da bude predvidjena neka plata oslobodjena poreza koja ce se isplacivati osobama ili porodicama osoba koju su ostetili/ubili. Tako da drzava potpise ugovore sa privatnicima da im izradjuje nesto po vise nego povoljnim cenama, privatnik na dobitku, drzava na dobitku i osobe nad kojima je pocinjeno zlo da znaju da nisu zaboravljene.

ćutim a govorim

pre 1 godinu

Da, uvesti smrtnu kaznu bez pogovora, sa rokom izvršenja po zvaničnom sudskom proglašenju krivice !!! Dok su u zatvoru, hrane se i oblače od naših para !!! Ako žrtvama nisu omogućili pravo na život, zašto društvo treba to isto njima da omogući. Jasno mi je da će zločina i dalje biti ali smatram da neće u tolikoj meri !!!

Godfather

pre 1 godinu

Mislim da je bolje resenje dozivotna kazna za ovakve zlocine, plus tezak fizicki rad kako bi zaradili dva svoja obroka dnevno. Pritom to snimiti i pokazivati na televiziji da bi videli kako prolaze ti monstrumi. Smrtna kazna je blago resenje za osobe jer bi onda nekad izvrsile zlocin rizukujuci svoj zivot. Ovako sumnjam da bi neki to uradili kad vide da se ne isplati muciti ceo zivot i raditi kao logoras.

Realno

pre 1 godinu

Mene siri kontekst ne zanima.Time neka se bave strucnjaci i drzava.Sto se tice ova dva slucaja, zavili su u dva dana tolike porodice u crno i sad bi da setaju slobodni.Traze im se opravdanja.Ma, nemoj.Oni danas disu,jedu,spavaju,a necije decice vise nema.Oko za oko...

Марко

pre 1 godinu

У САД-у постоји смртна казна, па се масакри по школама, супермаркетима и другим местима дешвајау отприлике једном месечно.

Оно што је интересантно приметити је да смо после САД-а најнаоружанија држава када се мери број комада ватреног оружја по глави становника.

Дакле, шта је закључак?

teorija zavere

pre 1 godinu

Naravno da sam za uvođenje smrtne kazne za ovakve ubice. Sa druge strane, smatram da oduzimanje legalnog oružja ništa ne rešava. Naš zakon o pružju je dobar. Pitanje je koliko se sprovodi.

U Srbiji 1% ubistava bude izvšeno legalnim oružjem građana, 7% službenim, a 92% nelegalnim. Jasno je da je nelegalno oružje pravi problem.

Srbija na 6,6 miliona građana ima 700.000 komada oružja, a Švajcarska na 8,4 miliona ima 2.300.000 komada oružja, tj. 2,5 puta više od nas, po glavi stanovnika, pa opet, ubistva oružjem su retka u Švajcarskoj.

U Meksiku je zabranjeno da građani poseduju oružje, pa opet imaju 94 ubistva dnevno.

Treba oduzeti svo nelegalno oružje i pohapsiti vlasnike. Ukinuti rijalitije i zabraniti promovisanje nasilja u medijima. Možda ukinuti i Tik-tok? Vratiti ulogu porodice u vaspitanju dece i vratiti status nastavnika kakav su imali pre 30-tak godina.

bangi

pre 1 godinu

Zasto smrtna kazna? Dozivotna robija, samica, 30min setnja i to je to... Pa neka uziva. Smrtna kazna je za takve osobe oslobodjenje..

Prevencija a i djelomična satisfakcija

pre 1 godinu

Pročitao sam bezbroj članaka tokom godina u kojim se pisalo kako je vještačenjem utvrdjeno da su ubice guglale po internetu svašta nešta u vidu kazne. Znači da bi smrtna kazna bila najbolja prevencija za nakaze koje ne znaju za emocije osim strana. 100% sam za smrtnu kaznu kad se radi o očiglednim zločinima.

Pedja

pre 1 godinu

Pre sam za to da taj neki zlocinac koji pocini gnusno delo sedi 40 godina i muci se u 8 kvadrata. To mu je mnogo veca kazna od momentalne smrti. To je bar moje misljenje

Trovach

pre 1 godinu

Cak i u drzavama koje imaju smrtnu kaznu se desavaju najgori zlocini. Nikakva kazna takve ne odvraca od monstruoznih nedela. Mislim da je dozivotna dovoljna jer posle izvrsenja smrtne kazne nad nevino osudjenom osobom (a bilo je takvih slucajeva) nema ispravljanja greske. Samo bi trebalo uvesti sabiranje kazni jer nije svejedno da li je neko ubio jednu, ili devet osoba. Zato, za svaki zlocin posebna kazna, pa nek sluzi, na primer, 9 puta po 20 godina.

Što ne porbate da napravite anketu da se svi lepo kolektivno samoubijemo, ko ljudi...

pre 1 godinu

Možete li samo da mi objasnite nešto:

Ako sam normalan dovoljno da mi se misli ne bave nasilništvom, to je upravo o svesnosti posledica istog dela. Bilo na fizičkom, bilo na metafizičkom nivou.

Ako nisam normalan i apsolutno sam nesvestan posledica, što je i negde definicja ludila, kako će to što ubijete nekog drugog, koji je kao i ja nesvestan svoje nesvesti, da mene osvestite i odvratite da budem lud? Jel službe bezbednosti, medicina i sociolozi kao ne znaju da JEDINA STVAR NA SVETU KOJA NE MOŽE DA SE GLUMI JE LUDILO! Kad čovek prsne, prso je! Tad Bog otac više ne stoji na putu ka paklu, a ne smrtne kazne i sl.


Ovo su ankete neke da se dodatno manipuliše NISKIM STRASTIMA, jer čovečanstvo je i svedeno na "nivo" NISKIH STRASTI!

I došli smo na ono što ja govorim, demokratiju I veka pre nove ere:
što nije ubica lično, kliče sa tribina arene da se učesnici i akteri koji sa njima ama baš nikakve veze nemaju eto pa ubiju!

I kao ja nisam ubica, samo želim da neko bude ubijen jer eto moral mi nalaže da ubiti ubicu nije ubistvo! A jok i nije!

Lečim trovanje tako što popijem i drugu vrstu otrova.

Gde smo mi došli, pa pravo je čudo da ne padamo mrtvi od gromova uz vedra neba, i to bukvalno mislim, a ne ovo smešno sa decom što nas Bog i onaj drugi kažnjavaju za nivo imbecilnosti i kunjenja drugo ljudskog bića svaki dan upražnjavamo.

Samo da se nađe žrtva "opravdano" ili ne, ali daj da nekog oladimo jer onda smo mi tako bolji ljudi!

F.T.W.

pre 1 godinu

Smrtna kazna kao i današnji zatvori nekima dođu kao nagrada.Treba napraviti zatvor na mestu gde osuđenici moraju teško fizički da rade bar 10 sati dnevno (bez tv-a, interneta, poseta). Tamo slati ubice, pedofile, trgovce drogom. Na takvom mestu će 20 godina biti više nego dovoljno da se pokaju i osete kaznu za ono što su uradili.

Deyan X

pre 1 godinu

Samo cvrsta ruka. Da robija I radi u kamenolomu, rudniku, extremno zagadjenim reonima, da svaki sledeci stavi prst na celo pre nego sto krene u izvrsenje krivicnog dela.

kalfa

pre 1 godinu

Represivne mere ne daju rezultate, o tome govore brojna istraživanja iz penologije i sociologije. Pa pogledajte Ameriku, nema zemlje iz tzv. zapadnog sveta sa strožijom kaznenom politikom, pa opet vrvi od kriminala, ubistava, morbidnih zločina itd. Ono što pomaže je prevencija. A za to je potrebno izgraditi zdrav vrednosni sistem.

sye

pre 1 godinu

Za monstrume je smrtna kazna u stvari nagrada. Za takve je duboka samica sa reflektorima 24h i da im kap po kap kljuca u glavu uz dnevnu dozu kore hljeba i casa vode pa dokle pozive tako.

Kiki NS

pre 1 godinu

Dodje trenutak kada se počne razmišljati o ponovnom uvođenju smrtne kazne ali mi je apsurdno da ja danas povod dečak od nepunih 14 godina !?
Činjenice pokazuju ispravnost takvog razmišljanja , mada mi je i dalje neverovatno...
Zbog onog " Malčanskog " berberina , ne bih se razmišljao ni sekunda a zbog ovog deteta nekako ne mogu da se odlučim tako brzo.
I ovaj iz Mladenovca spada u isti koš sa berberom.
A kad pomislim kakvo je dete ubio, onog malog pijanistu , pa sedam vršnjakinja plus omiljenog domara ...
Treba li da se pomoću pravnih zavrzlama oslobodi posle par godina pa da posle ponovi zločin, ne daj bože još veći i tragičniji ...
Strašno , da strašnije ne može biti...

Neko_Nebitan

pre 1 godinu

Ne,ne,ne i sto puta ne.
Sama pomisao da se uvede je po sebi nebulozna.
Ako je uvedemo nek bar budu javna pogubljenja, da prisustvuju ovi što se za istu zalažu.
Bude li uvedena, definitvno treba napustiti ovu zemlju.

Miki

pre 1 godinu

Da,za tako ekstremne slucajeve,da.ili kao u SAD nekoliko dozivotnih robija.Idealno za ova 2.mlada monstruma da dobiju oko 200 do 300 godina zatvora

Dajidža

pre 1 godinu

Apsolutno za smtrnu kaznu i doživotnu robiju.Svaki pedofil i silovatelj bi bio na doživotnoj robiji.Svaki ubica s predumišljejem i planiranim ubistvom bio bio osuđen na smrtnu kaznu.Svaki vid dokazanog primanja mita preko 1000 do 5000 eura podrazumevao bi doživotni zatvor.Mito preko 5000 eura bio bi sankcionisan smrtnom kaznom.

...

pre 1 godinu

Za ove sto su za uvodjenje smrtne kazne, pogledajte ameriku, ako pljunes policajca, dobijes dozivotnu, za ubistvo, smrtna kazna, drakonske su im kazne pa se i dalje ne smiruju mnogo.

Goran

pre 1 godinu

Smrtna kazna ne smanjuje stopu ubistava, to je poznato još od pedesetih godina.

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.

Trovach

pre 1 godinu

Cak i u drzavama koje imaju smrtnu kaznu se desavaju najgori zlocini. Nikakva kazna takve ne odvraca od monstruoznih nedela. Mislim da je dozivotna dovoljna jer posle izvrsenja smrtne kazne nad nevino osudjenom osobom (a bilo je takvih slucajeva) nema ispravljanja greske. Samo bi trebalo uvesti sabiranje kazni jer nije svejedno da li je neko ubio jednu, ili devet osoba. Zato, za svaki zlocin posebna kazna, pa nek sluzi, na primer, 9 puta po 20 godina.

predrag

pre 1 godinu

Pre bi trebalo razmisliti o teškom prinudnom radu, rudnik treća smena, pa lopatom tovari Holpak celu noć, pa kad ga utovariš za dve smene, onda istovar.Inače nosivost mu je preko sto tona.
Kamenolom takođe.
Monstrumima bi samo prekratili muke, što je njima ok.
Obojica su kalkulisala, jer su se fino i u miru predala, Kosta prelistavao Krivički Zakonik, ej. Šta, imam 13 ne mogu da me kazne.
E pa obojica u rudnik nocu ceo život sa sve bukagijama. A ne da mu se još olakša,

F.T.W.

pre 1 godinu

Smrtna kazna kao i današnji zatvori nekima dođu kao nagrada.Treba napraviti zatvor na mestu gde osuđenici moraju teško fizički da rade bar 10 sati dnevno (bez tv-a, interneta, poseta). Tamo slati ubice, pedofile, trgovce drogom. Na takvom mestu će 20 godina biti više nego dovoljno da se pokaju i osete kaznu za ono što su uradili.

Pedja

pre 1 godinu

Pre sam za to da taj neki zlocinac koji pocini gnusno delo sedi 40 godina i muci se u 8 kvadrata. To mu je mnogo veca kazna od momentalne smrti. To je bar moje misljenje

...

pre 1 godinu

Za ove sto su za uvodjenje smrtne kazne, pogledajte ameriku, ako pljunes policajca, dobijes dozivotnu, za ubistvo, smrtna kazna, drakonske su im kazne pa se i dalje ne smiruju mnogo.

Goran

pre 1 godinu

Smrtna kazna ne smanjuje stopu ubistava, to je poznato još od pedesetih godina.

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.

teorija zavere

pre 1 godinu

Naravno da sam za uvođenje smrtne kazne za ovakve ubice. Sa druge strane, smatram da oduzimanje legalnog oružja ništa ne rešava. Naš zakon o pružju je dobar. Pitanje je koliko se sprovodi.

U Srbiji 1% ubistava bude izvšeno legalnim oružjem građana, 7% službenim, a 92% nelegalnim. Jasno je da je nelegalno oružje pravi problem.

Srbija na 6,6 miliona građana ima 700.000 komada oružja, a Švajcarska na 8,4 miliona ima 2.300.000 komada oružja, tj. 2,5 puta više od nas, po glavi stanovnika, pa opet, ubistva oružjem su retka u Švajcarskoj.

U Meksiku je zabranjeno da građani poseduju oružje, pa opet imaju 94 ubistva dnevno.

Treba oduzeti svo nelegalno oružje i pohapsiti vlasnike. Ukinuti rijalitije i zabraniti promovisanje nasilja u medijima. Možda ukinuti i Tik-tok? Vratiti ulogu porodice u vaspitanju dece i vratiti status nastavnika kakav su imali pre 30-tak godina.

Godfather

pre 1 godinu

Mislim da je bolje resenje dozivotna kazna za ovakve zlocine, plus tezak fizicki rad kako bi zaradili dva svoja obroka dnevno. Pritom to snimiti i pokazivati na televiziji da bi videli kako prolaze ti monstrumi. Smrtna kazna je blago resenje za osobe jer bi onda nekad izvrsile zlocin rizukujuci svoj zivot. Ovako sumnjam da bi neki to uradili kad vide da se ne isplati muciti ceo zivot i raditi kao logoras.

Miki

pre 1 godinu

Da,za tako ekstremne slucajeve,da.ili kao u SAD nekoliko dozivotnih robija.Idealno za ova 2.mlada monstruma da dobiju oko 200 do 300 godina zatvora

coicoi

pre 1 godinu

Ja sam za uvodjenje boljeg kućnog vaspitanja, onako kako su nas roditelji vaspitavali.... Po sadašnjem zakonu, moj otac bi trebao u zatvor (starije generacije znaju na šta mislim)

kalfa

pre 1 godinu

Represivne mere ne daju rezultate, o tome govore brojna istraživanja iz penologije i sociologije. Pa pogledajte Ameriku, nema zemlje iz tzv. zapadnog sveta sa strožijom kaznenom politikom, pa opet vrvi od kriminala, ubistava, morbidnih zločina itd. Ono što pomaže je prevencija. A za to je potrebno izgraditi zdrav vrednosni sistem.

Deyan X

pre 1 godinu

Samo cvrsta ruka. Da robija I radi u kamenolomu, rudniku, extremno zagadjenim reonima, da svaki sledeci stavi prst na celo pre nego sto krene u izvrsenje krivicnog dela.

Neko_Nebitan

pre 1 godinu

Ne,ne,ne i sto puta ne.
Sama pomisao da se uvede je po sebi nebulozna.
Ako je uvedemo nek bar budu javna pogubljenja, da prisustvuju ovi što se za istu zalažu.
Bude li uvedena, definitvno treba napustiti ovu zemlju.

milan

pre 1 godinu

Ne ali bi svako ubistvo sa predumišljajem kažnjavao doživotnim zatvorom bez pomilovanja. Trenutno se smešne kazne izriču ubicama. 15 godina ali izlaze nakon 10 godina. Nebitno je da li je neko ubio jednu ili sto osoba sledi doživotna. Što bi rekli oko za oko i zub za zub samo što nisam za smrtnu kaznu jer se time svi mi izjednačavamo sa ubicom a i uvek postoji i promil šanse da je optuženom možda namešteno. Znamo za masu takvih slučajeva u Americi. Zna se šta je ubistvo iz nehata ili ubustvo iz nužne samoodbrane i tu treba dobro proceniti da li je bilo upotrebe prekomerne sile jer ne može neko na šamar da uzvrati oružjem. Sve ostalo je ubistvo sa predumišljajem i sledi doživotni zatvor.

sye

pre 1 godinu

Za monstrume je smrtna kazna u stvari nagrada. Za takve je duboka samica sa reflektorima 24h i da im kap po kap kljuca u glavu uz dnevnu dozu kore hljeba i casa vode pa dokle pozive tako.

bangi

pre 1 godinu

Zasto smrtna kazna? Dozivotna robija, samica, 30min setnja i to je to... Pa neka uziva. Smrtna kazna je za takve osobe oslobodjenje..

Plebs vulgaris

pre 1 godinu

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.
(Goran, 7. maj 2023 16:53)

EU indeks ubistava je 0.9 a u SAD 7.8, onako malo "slobodnije" to da zaokružimo, u Americi ima skoro 9 puta više ubistava nego u Evropskoj uniji!

Марко

pre 1 godinu

У САД-у постоји смртна казна, па се масакри по школама, супермаркетима и другим местима дешвајау отприлике једном месечно.

Оно што је интересантно приметити је да смо после САД-а најнаоружанија држава када се мери број комада ватреног оружја по глави становника.

Дакле, шта је закључак?

Јабучило

pre 1 godinu

Да. За одређене тешке злочине попут силовања и убиства детета, масовног убиства и томе слично. Неки злочини заслужују одмазду.

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Nisam protiv ali samo ako se nedvosmisleno dokaze da je ta osoba izvrsilac tog dela. Ima slucajeva da su ljudi bili u zatvoru godinama da bi se na kraju ispostavilo da oni nisu izvrsili to delo.

Prevencija a i djelomična satisfakcija

pre 1 godinu

Pročitao sam bezbroj članaka tokom godina u kojim se pisalo kako je vještačenjem utvrdjeno da su ubice guglale po internetu svašta nešta u vidu kazne. Znači da bi smrtna kazna bila najbolja prevencija za nakaze koje ne znaju za emocije osim strana. 100% sam za smrtnu kaznu kad se radi o očiglednim zločinima.

Realno

pre 1 godinu

Mene siri kontekst ne zanima.Time neka se bave strucnjaci i drzava.Sto se tice ova dva slucaja, zavili su u dva dana tolike porodice u crno i sad bi da setaju slobodni.Traze im se opravdanja.Ma, nemoj.Oni danas disu,jedu,spavaju,a necije decice vise nema.Oko za oko...

Vlada

pre 1 godinu

Treba da se uvede prinudni rad za visegodisnje osudjenike. Pa lepo da kopaju, proizvode, izradjuju sve i svasta. Za to da bude predvidjena neka plata oslobodjena poreza koja ce se isplacivati osobama ili porodicama osoba koju su ostetili/ubili. Tako da drzava potpise ugovore sa privatnicima da im izradjuje nesto po vise nego povoljnim cenama, privatnik na dobitku, drzava na dobitku i osobe nad kojima je pocinjeno zlo da znaju da nisu zaboravljene.

Kiki NS

pre 1 godinu

Dodje trenutak kada se počne razmišljati o ponovnom uvođenju smrtne kazne ali mi je apsurdno da ja danas povod dečak od nepunih 14 godina !?
Činjenice pokazuju ispravnost takvog razmišljanja , mada mi je i dalje neverovatno...
Zbog onog " Malčanskog " berberina , ne bih se razmišljao ni sekunda a zbog ovog deteta nekako ne mogu da se odlučim tako brzo.
I ovaj iz Mladenovca spada u isti koš sa berberom.
A kad pomislim kakvo je dete ubio, onog malog pijanistu , pa sedam vršnjakinja plus omiljenog domara ...
Treba li da se pomoću pravnih zavrzlama oslobodi posle par godina pa da posle ponovi zločin, ne daj bože još veći i tragičniji ...
Strašno , da strašnije ne može biti...

ijkjk

pre 1 godinu

Mozda i nema potrebe, mozda je dozivotna dovoljna kazna, ali pod hitno menjati Krivicni zakon. Nije normalno da se ubistvo vozilom tretiea kao ugrozavanje saobracaja gde je maksimalna kazna 8 godina zatvora, smanjiti granicu da ko god ima vise od 18 god. ( a ne kao sad sa 21. ) moze sluziti dozivotnu kaznu…

Što ne porbate da napravite anketu da se svi lepo kolektivno samoubijemo, ko ljudi...

pre 1 godinu

Možete li samo da mi objasnite nešto:

Ako sam normalan dovoljno da mi se misli ne bave nasilništvom, to je upravo o svesnosti posledica istog dela. Bilo na fizičkom, bilo na metafizičkom nivou.

Ako nisam normalan i apsolutno sam nesvestan posledica, što je i negde definicja ludila, kako će to što ubijete nekog drugog, koji je kao i ja nesvestan svoje nesvesti, da mene osvestite i odvratite da budem lud? Jel službe bezbednosti, medicina i sociolozi kao ne znaju da JEDINA STVAR NA SVETU KOJA NE MOŽE DA SE GLUMI JE LUDILO! Kad čovek prsne, prso je! Tad Bog otac više ne stoji na putu ka paklu, a ne smrtne kazne i sl.


Ovo su ankete neke da se dodatno manipuliše NISKIM STRASTIMA, jer čovečanstvo je i svedeno na "nivo" NISKIH STRASTI!

I došli smo na ono što ja govorim, demokratiju I veka pre nove ere:
što nije ubica lično, kliče sa tribina arene da se učesnici i akteri koji sa njima ama baš nikakve veze nemaju eto pa ubiju!

I kao ja nisam ubica, samo želim da neko bude ubijen jer eto moral mi nalaže da ubiti ubicu nije ubistvo! A jok i nije!

Lečim trovanje tako što popijem i drugu vrstu otrova.

Gde smo mi došli, pa pravo je čudo da ne padamo mrtvi od gromova uz vedra neba, i to bukvalno mislim, a ne ovo smešno sa decom što nas Bog i onaj drugi kažnjavaju za nivo imbecilnosti i kunjenja drugo ljudskog bića svaki dan upražnjavamo.

Samo da se nađe žrtva "opravdano" ili ne, ali daj da nekog oladimo jer onda smo mi tako bolji ljudi!

ćutim a govorim

pre 1 godinu

Da, uvesti smrtnu kaznu bez pogovora, sa rokom izvršenja po zvaničnom sudskom proglašenju krivice !!! Dok su u zatvoru, hrane se i oblače od naših para !!! Ako žrtvama nisu omogućili pravo na život, zašto društvo treba to isto njima da omogući. Jasno mi je da će zločina i dalje biti ali smatram da neće u tolikoj meri !!!

Dajidža

pre 1 godinu

Apsolutno za smtrnu kaznu i doživotnu robiju.Svaki pedofil i silovatelj bi bio na doživotnoj robiji.Svaki ubica s predumišljejem i planiranim ubistvom bio bio osuđen na smrtnu kaznu.Svaki vid dokazanog primanja mita preko 1000 do 5000 eura podrazumevao bi doživotni zatvor.Mito preko 5000 eura bio bi sankcionisan smrtnom kaznom.

Prevencija a i djelomična satisfakcija

pre 1 godinu

Pročitao sam bezbroj članaka tokom godina u kojim se pisalo kako je vještačenjem utvrdjeno da su ubice guglale po internetu svašta nešta u vidu kazne. Znači da bi smrtna kazna bila najbolja prevencija za nakaze koje ne znaju za emocije osim strana. 100% sam za smrtnu kaznu kad se radi o očiglednim zločinima.

teorija zavere

pre 1 godinu

Naravno da sam za uvođenje smrtne kazne za ovakve ubice. Sa druge strane, smatram da oduzimanje legalnog oružja ništa ne rešava. Naš zakon o pružju je dobar. Pitanje je koliko se sprovodi.

U Srbiji 1% ubistava bude izvšeno legalnim oružjem građana, 7% službenim, a 92% nelegalnim. Jasno je da je nelegalno oružje pravi problem.

Srbija na 6,6 miliona građana ima 700.000 komada oružja, a Švajcarska na 8,4 miliona ima 2.300.000 komada oružja, tj. 2,5 puta više od nas, po glavi stanovnika, pa opet, ubistva oružjem su retka u Švajcarskoj.

U Meksiku je zabranjeno da građani poseduju oružje, pa opet imaju 94 ubistva dnevno.

Treba oduzeti svo nelegalno oružje i pohapsiti vlasnike. Ukinuti rijalitije i zabraniti promovisanje nasilja u medijima. Možda ukinuti i Tik-tok? Vratiti ulogu porodice u vaspitanju dece i vratiti status nastavnika kakav su imali pre 30-tak godina.

ćutim a govorim

pre 1 godinu

Da, uvesti smrtnu kaznu bez pogovora, sa rokom izvršenja po zvaničnom sudskom proglašenju krivice !!! Dok su u zatvoru, hrane se i oblače od naših para !!! Ako žrtvama nisu omogućili pravo na život, zašto društvo treba to isto njima da omogući. Jasno mi je da će zločina i dalje biti ali smatram da neće u tolikoj meri !!!

Neko_Nebitan

pre 1 godinu

Ne,ne,ne i sto puta ne.
Sama pomisao da se uvede je po sebi nebulozna.
Ako je uvedemo nek bar budu javna pogubljenja, da prisustvuju ovi što se za istu zalažu.
Bude li uvedena, definitvno treba napustiti ovu zemlju.

Dajidža

pre 1 godinu

Apsolutno za smtrnu kaznu i doživotnu robiju.Svaki pedofil i silovatelj bi bio na doživotnoj robiji.Svaki ubica s predumišljejem i planiranim ubistvom bio bio osuđen na smrtnu kaznu.Svaki vid dokazanog primanja mita preko 1000 do 5000 eura podrazumevao bi doživotni zatvor.Mito preko 5000 eura bio bi sankcionisan smrtnom kaznom.

...

pre 1 godinu

Za ove sto su za uvodjenje smrtne kazne, pogledajte ameriku, ako pljunes policajca, dobijes dozivotnu, za ubistvo, smrtna kazna, drakonske su im kazne pa se i dalje ne smiruju mnogo.

Јабучило

pre 1 godinu

Да. За одређене тешке злочине попут силовања и убиства детета, масовног убиства и томе слично. Неки злочини заслужују одмазду.

Realno

pre 1 godinu

Mene siri kontekst ne zanima.Time neka se bave strucnjaci i drzava.Sto se tice ova dva slucaja, zavili su u dva dana tolike porodice u crno i sad bi da setaju slobodni.Traze im se opravdanja.Ma, nemoj.Oni danas disu,jedu,spavaju,a necije decice vise nema.Oko za oko...

Goran

pre 1 godinu

Smrtna kazna ne smanjuje stopu ubistava, to je poznato još od pedesetih godina.

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.

Марко

pre 1 godinu

У САД-у постоји смртна казна, па се масакри по школама, супермаркетима и другим местима дешвајау отприлике једном месечно.

Оно што је интересантно приметити је да смо после САД-а најнаоружанија држава када се мери број комада ватреног оружја по глави становника.

Дакле, шта је закључак?

Što ne porbate da napravite anketu da se svi lepo kolektivno samoubijemo, ko ljudi...

pre 1 godinu

Možete li samo da mi objasnite nešto:

Ako sam normalan dovoljno da mi se misli ne bave nasilništvom, to je upravo o svesnosti posledica istog dela. Bilo na fizičkom, bilo na metafizičkom nivou.

Ako nisam normalan i apsolutno sam nesvestan posledica, što je i negde definicja ludila, kako će to što ubijete nekog drugog, koji je kao i ja nesvestan svoje nesvesti, da mene osvestite i odvratite da budem lud? Jel službe bezbednosti, medicina i sociolozi kao ne znaju da JEDINA STVAR NA SVETU KOJA NE MOŽE DA SE GLUMI JE LUDILO! Kad čovek prsne, prso je! Tad Bog otac više ne stoji na putu ka paklu, a ne smrtne kazne i sl.


Ovo su ankete neke da se dodatno manipuliše NISKIM STRASTIMA, jer čovečanstvo je i svedeno na "nivo" NISKIH STRASTI!

I došli smo na ono što ja govorim, demokratiju I veka pre nove ere:
što nije ubica lično, kliče sa tribina arene da se učesnici i akteri koji sa njima ama baš nikakve veze nemaju eto pa ubiju!

I kao ja nisam ubica, samo želim da neko bude ubijen jer eto moral mi nalaže da ubiti ubicu nije ubistvo! A jok i nije!

Lečim trovanje tako što popijem i drugu vrstu otrova.

Gde smo mi došli, pa pravo je čudo da ne padamo mrtvi od gromova uz vedra neba, i to bukvalno mislim, a ne ovo smešno sa decom što nas Bog i onaj drugi kažnjavaju za nivo imbecilnosti i kunjenja drugo ljudskog bića svaki dan upražnjavamo.

Samo da se nađe žrtva "opravdano" ili ne, ali daj da nekog oladimo jer onda smo mi tako bolji ljudi!

Pedja

pre 1 godinu

Pre sam za to da taj neki zlocinac koji pocini gnusno delo sedi 40 godina i muci se u 8 kvadrata. To mu je mnogo veca kazna od momentalne smrti. To je bar moje misljenje

smehotresna olimpijada

pre 1 godinu

Nisam protiv ali samo ako se nedvosmisleno dokaze da je ta osoba izvrsilac tog dela. Ima slucajeva da su ljudi bili u zatvoru godinama da bi se na kraju ispostavilo da oni nisu izvrsili to delo.

Miki

pre 1 godinu

Da,za tako ekstremne slucajeve,da.ili kao u SAD nekoliko dozivotnih robija.Idealno za ova 2.mlada monstruma da dobiju oko 200 do 300 godina zatvora

Trovach

pre 1 godinu

Cak i u drzavama koje imaju smrtnu kaznu se desavaju najgori zlocini. Nikakva kazna takve ne odvraca od monstruoznih nedela. Mislim da je dozivotna dovoljna jer posle izvrsenja smrtne kazne nad nevino osudjenom osobom (a bilo je takvih slucajeva) nema ispravljanja greske. Samo bi trebalo uvesti sabiranje kazni jer nije svejedno da li je neko ubio jednu, ili devet osoba. Zato, za svaki zlocin posebna kazna, pa nek sluzi, na primer, 9 puta po 20 godina.

predrag

pre 1 godinu

Pre bi trebalo razmisliti o teškom prinudnom radu, rudnik treća smena, pa lopatom tovari Holpak celu noć, pa kad ga utovariš za dve smene, onda istovar.Inače nosivost mu je preko sto tona.
Kamenolom takođe.
Monstrumima bi samo prekratili muke, što je njima ok.
Obojica su kalkulisala, jer su se fino i u miru predala, Kosta prelistavao Krivički Zakonik, ej. Šta, imam 13 ne mogu da me kazne.
E pa obojica u rudnik nocu ceo život sa sve bukagijama. A ne da mu se još olakša,

coicoi

pre 1 godinu

Ja sam za uvodjenje boljeg kućnog vaspitanja, onako kako su nas roditelji vaspitavali.... Po sadašnjem zakonu, moj otac bi trebao u zatvor (starije generacije znaju na šta mislim)

Godfather

pre 1 godinu

Mislim da je bolje resenje dozivotna kazna za ovakve zlocine, plus tezak fizicki rad kako bi zaradili dva svoja obroka dnevno. Pritom to snimiti i pokazivati na televiziji da bi videli kako prolaze ti monstrumi. Smrtna kazna je blago resenje za osobe jer bi onda nekad izvrsile zlocin rizukujuci svoj zivot. Ovako sumnjam da bi neki to uradili kad vide da se ne isplati muciti ceo zivot i raditi kao logoras.

kalfa

pre 1 godinu

Represivne mere ne daju rezultate, o tome govore brojna istraživanja iz penologije i sociologije. Pa pogledajte Ameriku, nema zemlje iz tzv. zapadnog sveta sa strožijom kaznenom politikom, pa opet vrvi od kriminala, ubistava, morbidnih zločina itd. Ono što pomaže je prevencija. A za to je potrebno izgraditi zdrav vrednosni sistem.

milan

pre 1 godinu

Ne ali bi svako ubistvo sa predumišljajem kažnjavao doživotnim zatvorom bez pomilovanja. Trenutno se smešne kazne izriču ubicama. 15 godina ali izlaze nakon 10 godina. Nebitno je da li je neko ubio jednu ili sto osoba sledi doživotna. Što bi rekli oko za oko i zub za zub samo što nisam za smrtnu kaznu jer se time svi mi izjednačavamo sa ubicom a i uvek postoji i promil šanse da je optuženom možda namešteno. Znamo za masu takvih slučajeva u Americi. Zna se šta je ubistvo iz nehata ili ubustvo iz nužne samoodbrane i tu treba dobro proceniti da li je bilo upotrebe prekomerne sile jer ne može neko na šamar da uzvrati oružjem. Sve ostalo je ubistvo sa predumišljajem i sledi doživotni zatvor.

F.T.W.

pre 1 godinu

Smrtna kazna kao i današnji zatvori nekima dođu kao nagrada.Treba napraviti zatvor na mestu gde osuđenici moraju teško fizički da rade bar 10 sati dnevno (bez tv-a, interneta, poseta). Tamo slati ubice, pedofile, trgovce drogom. Na takvom mestu će 20 godina biti više nego dovoljno da se pokaju i osete kaznu za ono što su uradili.

Deyan X

pre 1 godinu

Samo cvrsta ruka. Da robija I radi u kamenolomu, rudniku, extremno zagadjenim reonima, da svaki sledeci stavi prst na celo pre nego sto krene u izvrsenje krivicnog dela.

Kiki NS

pre 1 godinu

Dodje trenutak kada se počne razmišljati o ponovnom uvođenju smrtne kazne ali mi je apsurdno da ja danas povod dečak od nepunih 14 godina !?
Činjenice pokazuju ispravnost takvog razmišljanja , mada mi je i dalje neverovatno...
Zbog onog " Malčanskog " berberina , ne bih se razmišljao ni sekunda a zbog ovog deteta nekako ne mogu da se odlučim tako brzo.
I ovaj iz Mladenovca spada u isti koš sa berberom.
A kad pomislim kakvo je dete ubio, onog malog pijanistu , pa sedam vršnjakinja plus omiljenog domara ...
Treba li da se pomoću pravnih zavrzlama oslobodi posle par godina pa da posle ponovi zločin, ne daj bože još veći i tragičniji ...
Strašno , da strašnije ne može biti...

sye

pre 1 godinu

Za monstrume je smrtna kazna u stvari nagrada. Za takve je duboka samica sa reflektorima 24h i da im kap po kap kljuca u glavu uz dnevnu dozu kore hljeba i casa vode pa dokle pozive tako.

Vlada

pre 1 godinu

Treba da se uvede prinudni rad za visegodisnje osudjenike. Pa lepo da kopaju, proizvode, izradjuju sve i svasta. Za to da bude predvidjena neka plata oslobodjena poreza koja ce se isplacivati osobama ili porodicama osoba koju su ostetili/ubili. Tako da drzava potpise ugovore sa privatnicima da im izradjuje nesto po vise nego povoljnim cenama, privatnik na dobitku, drzava na dobitku i osobe nad kojima je pocinjeno zlo da znaju da nisu zaboravljene.

ijkjk

pre 1 godinu

Mozda i nema potrebe, mozda je dozivotna dovoljna kazna, ali pod hitno menjati Krivicni zakon. Nije normalno da se ubistvo vozilom tretiea kao ugrozavanje saobracaja gde je maksimalna kazna 8 godina zatvora, smanjiti granicu da ko god ima vise od 18 god. ( a ne kao sad sa 21. ) moze sluziti dozivotnu kaznu…

bangi

pre 1 godinu

Zasto smrtna kazna? Dozivotna robija, samica, 30min setnja i to je to... Pa neka uziva. Smrtna kazna je za takve osobe oslobodjenje..

Plebs vulgaris

pre 1 godinu

Pogledajte SAD gde u 27 od 50 država postoji smrtna kazna, a imaju 3 puta veću stopu ubistava u odnosu na evropski prosek gde smrtana kazna ne postoji.
(Goran, 7. maj 2023 16:53)

EU indeks ubistava je 0.9 a u SAD 7.8, onako malo "slobodnije" to da zaokružimo, u Americi ima skoro 9 puta više ubistava nego u Evropskoj uniji!