Nedelja, 26.12.2021.

09:16

Procurio datum sastanka zvaničnika Rusije i NATO

Sednica Saveta Rusija-NATO može biti održana 12. januara, javlja turska agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovane izore u Severnoatlantskoj Alijansi.

Izvor: Sputnjik

Procurio datum sastanka zvaničnika Rusije i NATO
Shutterstock/ Zbitnev

Po njihovim rečima, ovaj datum je odredio generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg koji je i predsednik Saveta.

"U kontaktu smo sa Rusijom po ovom pitanju", naveo je sagovornik agencije.

Istog dana planirana je i sednica načelnika Generalštabova država-članica NATO-a u Briselu. Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je dokument koji je zvanična Moskva poslala NATO-u po pitanju garancija bezbednosti o kojima je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a koji se pre svega tiču širenja vojnog prisustva Alijanse zapadnim granicama Rusije.

Glavna stavka u dokumentu podrazumeva da Rusija i SAD neće razmeštati naoružanje u teritorijama koje mogu predstavljati pretnju za nacionalnu bezbednost.

Istovremeno, Rusija predlaže i da se na teritorijama zemalja Evrope ne razmeštaju dodatne snage u odnosu na one koje su razmeštene 27. maja 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: