Ponedeljak, 05.06.2006.

15:47

Rusija: Puni odnosi s Crnom Gorom

Ambasador Rusije u Beogradu kaže da će njegova zemlja uspostaviti pune odnose s Crnom Gorom.

Izvor: B92

Rusija: Puni odnosi s Crnom Gorom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

dogi

pre 18 godina

Ma dobro, nasa braca Rusi vec odavno pricaju neke druge price, a rade isto. Dajte kupite vise ovu Crnu Goru da im ne dodju Nemci glave...

Ojhaj,Brzo, Kaljinka

pre 18 godina

Rusi imaju devizne rezerve preko 230 milijardi dolara. Za par godina te rezerve ce biti 500 mlijardi. Trece na svijetu poslije Kine i Japana. Svi veliki proizvodjaci automobila izgradjuju fabrike u Rusiji. Rusija ima najvece rezerve gasa na svijetu.Covjek koji voli svoju zemlju ne smije ignorisati ove cifre.Rusi su krvarili i u prvom svjetskom ratu na Kajmakcelanu, takodje u oslobadjanju Jugoslavije od Hitlera, pomagali su i Prvi i Drugi Srpski ustanak i Crnu goru kroz vjekove. Samo ljudi slabog pamcenja, mogu sa irnijom da govore o ruskoj pomoci. Kad su bili jaki i pomagali su , kad su bili slabi nijesu.Zadnja velika sila koja ce priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu bice Rusija.
Sto se tice EU naravno da ih necemo pitati jer 80% gradjana i Srbije i Crne Gore zele uclanjenje. Za NATO nijesam bas siguran kakvo je raspol;ozenje. Ali ako i udju u NATO , a vjerovatno hoce, ni jedna od ove dvije drzave nece biti neprijatelji Rusije. Niti Srbi niti Crnogorci niti su bili, niti ce biti neprijatelji ove velike slovenske zemlje. Kad se uporede njihovi tajkuni sa nasim, svakako da su jaci, ali u cemu je pa humanost nasih tajkuna neka mi neko kaze.Ako britanska vlada nema nista protiv da Gasprom kupi CENTRIKU, zasto bi srpska imala protiv ulaganja Gasproma u Srbiju. Isto mislim i za Lukoil, velike proizvodjace celika i sl.Nas i Rusa 150640000.Sta Rusi misle o nama neka citaoci vide u kljizi ruskog nobelovca Solzenjicina: "Rusija u povaliju" koja je prevedena na srpski jezik.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Strasan zaokret u zvanicnom stavu Rusije prema problemu Kosova. Ocigledno se govori o presedanu - nezavisnosti koji hteli Rusi ili ne ce biti prihvacen; sto je jedna relana i sasvim ocekicana situacija.

Analiza: Skoro su Rusi jako povoljno resili probleme transporta gasa; bilateralni sporazumi sa Nemackom; poseta Markelove Rusiji; zajednicka eksploatacija gasa... TO JE CENA NEZAVISNOG KOSOVA. Kroz celu istoriju Rusi su uvek trgovali svojom bracom na Balkanu. Bas kao sto smo mi neuspesno pokusali da trgujemo Milosevicem, Mladicem; oni sasvim uspesno trguju Srbijom i njenim interesima. To treba javno i glasno reci, a ne da se vecito zalecemo u neka pogubna "bratstva i jedinstva". Istina, odnos zasnovan na interesima je cesto puta bolji nego onaj zasnovan na emocijama. Stoga, takav stav Rusije ne treba gledati potpuno negativno, vec pokusati i nasu diplomatiju organizovati na slicnim principima. Tako ce i Srbiji krenuti na bolje. Svako trguje s onim sto ima, a nikako se ne sme precenjivati - jer cete onda dobiti smesnog Kostunicu koji deli lekcije EU. Sa Rusijom i EU treba trgovati.

Urazumimose

pre 18 godina

Nama je sada potrebna pomoc od bilo koje strane. Pomoc od Rusije je vise nego povoljna jer nas ne veze ni zakakav vojni ili ekonomski savez. Nasa politika morala bi da bude bolje uravnotezena, i da sledi takticke ciljeve. Ako mislimo za 20 godina (nase unuke) u tu Uniju, mislim da je KORISNO da gledamo ono sto nas ceka ove ili sledecih godina, pogotovu prezivlavanje ove drzave sa sadasnjim granicama. Barem da se sutra ne probudimo sa jos manjim, pose rastanka od Crne Gore. Pamet u glavu a ne politicka prebacivanaj kojih nam je dosta, jer samo placamo a nista ne dobijamo.
Nije Rusija najjaca na svetu, ali je dovoljno jaka i na vaznim polozajima da moze da nam pomogne. Koji lud narod to treba da odbija i prezire u ovoj nasoj situaciji ged zapad nastavlja sa praksom pocetom pocetkom devedesetih.
Bilo koji rodoljub, sa desne, centralne ili leve poiticke orijentacije treba da gleda interes svoje nacije, pre interesa svoje politicke partije.

Crnogorac UK

pre 18 godina

Zasto bi mi smetao ruski kapital u Crnoj Gori ako to Englezima ne smeta? Pocev od Abramovica i Deripaske, ruski kapital je u Britaniji vrlo rado prihvacen. U stvari prihvacen je svuda sem u Srbiji.
Sto se tice odnosa Rusije i Crne Gore, oni su neraskidivi bez obzira ko je na vlasti. Hvala vam braco na priznanju i dobrodosli.

Olga

pre 18 godina

Cime smo mi to zasluzili da nas sada Rusi brane i Grci hrane.
Mozda nas i ne brane i ne hrane koliko bi mi to zeleli (ali ne vidim nikakve nase zasluge poslednjih pet godina politike prema njima), ali mislim da je najgore onome koga drugi bombarduju.

Коста

pre 18 godina

Србији би било најбоље да се узда у се и у своје кљусе. Ни запад ни исток.

Branko

pre 18 godina

Politicki receno izmedju redova: ako Srbija treba pomoc od Rusije, to naravno da je tesko postici ukoliko je orijentisana samo za NATO i Evropsku Uniju. Tacno je da nista se ne dobija za dzabe. Jedino otvaranje Srbije za ekonomsku jaku saradnju sa Rusijom, i naravno jak priliv kapitala se te strane su garant za zastitu interesa Srbije od strane Rusije. To je toliko jasno da jasnije ne moze biti. Stoga politicari razmislite malo da li ce nas ta Unija podrzati za Kosovo ili ne. Licno smatram iz svih dosadasnjih iskustava da to nece biti.

Aleksa

pre 18 godina

A ko to ne gleda svoje interese za ulagnje svog novca. Evropa??? Zasto bi oni bili drugaciji?? Zbog nase lepote??
Drugo pitanje je ko bi nama pomogao ako mu se daju mogucnosti da ovde ulaze. Do sada te pomoci iz Evrope nismo dobili, niti nam je daju za svucaj Kosova.

Ana

pre 18 godina

Diplomatski odgovor je jasan. Suvise je velika prevaga Srbije prema NAT-Evropi da bi to za Rusiju bilo povoljno. Hocemo pomoc od nje? Pa zasto se onda ne radi da i njihova ulaganja, gas, nafta i energetske infrastrukture ovde ne dodju.
Da su ranije dosle ne bi se dozvolilo bombardovanje NATO na njihova ulaganja u Srbiju.
Nama je potrebna pamet jednog Obrenovica, a ne ovo samoubistveno gledanje na samo jedan pravac. Odakle do sada nikakva pomoc nije pristigla.

Ja

pre 18 godina

Pa ak ucemo u nato stvarno smo kreteni.Pa konas je bombardovo!?Ko nas je ubijo!?Ko nam je rusio mostove zgrade!?
Rusija nije pomogla tad samo zato sto nije bila stanju to da uradi.A ko malo bolje prati politiku rusku shvatio bi da tamo vise nema mafije.

Norvezanka

pre 18 godina

Od bombardovanja ne mogu da cujem za Ruse,Amerikanci su nam veci ptijatelji od njih.Davali nam laznu nadu i u zadnjem trenutku nam okrenuli ledja,kako ovde kazu,veliki na vilicama.A sto se tice Ruskog ulaganja,videla sam ja te njihove ulagace,sve same mafioze a mi takvih imamo na izvoz.Tako da radite vi slobodno s CG,neka hvala.

vid

pre 18 godina

Da secam se jos jednog presedana koji su braca Rusi prihvatili. Bilo je to nedavne 1999. Bombardovanje nezavisne zemlje zvane Srbija provocirano teroristima sa juga.
Sledece je otcepljenje tog juga od Srbije.
Tesko onom koga Rusi brane i Grci hrane.

Andrej

pre 18 godina

"Rusija spremna da prihvati Srbiju u NATO-u"?!?!?! Sta bre oni misle, da oni stvarno uticu na to? Tuzno je sto se nasi politicari jos uvek pale na 'bracu' Ruse, pa ta prokleta drzava ima pravo glasa u nasim odlukama vezane za EU i NATO...ovo suvise podseca na USSR...

Tihomir

pre 18 godina

Ako sam dobro shvatio, covek hoce da Ruski tajkuni pokupuju sve sta vredi kod nas, mafijasi da operu pare i pokupuju crnogorsku obalu, u kom cemo mi pravcu nije ih briga, ako mozemo ne ici u NATO, bolje, ako bas moramo idimo, ako nam NATO zapreti nece nas zastiti, Kosovo neka nam uzmu, mada oni mogu to i spreciti, od njih niko ne sme nista da uzme, a mi da imh smatramo bracom. Nikada nam ti pijanci nisu bili braca i sto dalje od nas. ili neka nas stite kao SAD Izrael ili cu poceti simpatizirati cecenske borce za slobodu!

MILI

pre 18 godina

MA DA.SRBIJA IMA EKONOMSKE I SOCIJALNE PROBLEME,A RUSIJA NE.SRBIJA IMA PROBLEM KOSOVA.AL NEMA CECENIJU.STO JE 10 PUTA GORE.E MOJI RUSI.PA MI SMO ZA VAS ZAPADNA EVROPA STO SE TICE STANDARDA U SVEMU.AKO HOCETE DA ULAZETE MOZETE.AL KOLIKO STE DO SAD ULOZILI?A KOLIKO AMERI?SLOVENCI,ITALIJANI..?I BICE STALNO SVE VISE I VISE ULAGANJA.AL NECEMO DA PLACEMO ZA VASIM KAPITALOM.A I KAD STE NAM TO NESTO POMOGLI?

brane

pre 18 godina

Sve je jasno u izlaganju ovog iskusnog diplomate. Crnu Goru Rusija priznaje najnormalnije. Resenje za Kosovo ce biti medjunarodni presedan (citaj: nezavisnost). Srbija u EU -Rusi je nece gurati ali ni sprecavati jer ce u takvoj Srbiji biti lakse ruskom kapitalu... Sve dijametralno suprotno od demagoskih stavova Tomislava Nikolica, Koste Cavoskog, Radosa Ljusica, Matije Beckovica, Irineja Bulovica, Aleksandra Vucica, Vojislava Kostunice, Slavenka Terzica, Brane Crncevica...
Procitajte ovo dvaput, draga braco Srbi!

Razum

pre 18 godina

U ruskom interesu nije da bilo koja zemlja uđe u EU, a još manje u NATO. Oni odavno, samo prikriveno, rade protiv toga koliko je god to u njihovoj moći. Nigde im to ne polazi za rukom kao u Srbiji, zbog naših "tradicionalno" dobrih odnosa, "bratstva", i sličnih osećanja, koja gaji svaki srpski nacionalista, uključujući i mnoge koji su na vlasti. Mislim da bi potpuno okretanje ka zapadu i konačno raskidanje tih "tradicionalnih" odnosa sa Rusijom bilo najbolje po nas.

Old Shatterhand

pre 18 godina

E, sad jos samo da se povezemo sa Rusijom, pa da zaokruzimo delo pokojnog Slobike. Interes u udruzivanju sa Rusijom vide samo Slobisti i radikali, a kakav je interes obicnog naroda i gradjana Srbije u udruzivanju sa Rusijom? Ekonomski? Verski? Ili onako, bratski, bez razmisljanja? Pa, hajde da popricamo koliko ce nas priblizavanje Rusiji kostati i sta cemo (eventualno)time dobiti.
Sacuvaj nas, Boze, od jos vece nesrece!

Ivan

pre 18 godina

Da eto prilike da opet mozda razmislimo o formiranju saveza sa Rusijom i Belorusijom. Onda ce nam sigurno poteci med i mleko. To je razmisljanje u pravom smeru.
Prosto ne mogu da verujem da u Srbiji jos ima ljudi koji koji ozbiljno prizeljkuju bilo kakav savez sa Rusijom. Da li je ovde iko procitao bilo sta iz istorije?

D Ognjanovic

pre 18 godina

Suverena drzava Crna Gora nema neprijateljski stav prema Rusiji.Cak sto vise suverena Crna Gora zbog saveznistva s Rusijom je bila zvanicno u ratu sa Japanom mnogo duze nego Rusija. Mir izmedju Rusije i Japana je davno sklopjen ali ne iizmedju CG i Japana. Veselin Djuranovic predsednik Predsednistva SFRJ je potpisao mir.

Posmatrac

pre 18 godina

Pomaze Bog. Pa zar ne shvatate da judeo-masoni drze skoro sve poluge svetske vlasti, cak i u Rusiji. Oni su neprijatelji Pravoslavlja i stoga i Srba. Srbi, uzdajmo se samo u Boga od zvanicne Rusije nema vajde. No oslobodice se i Rusi judeo-masonskog balasta jednog dana.

goran

pre 18 godina

A kakvo nam je dobro stiglo sa zapadne strane da podsetim mozda uranijum, bombe, sankcije, ucene, cepanje teritorija, Rusi ako nisu pomogli bar nisu odmogli

Veljko

pre 18 godina

Necemo novac ruske mafije? Da, vidim da je UK sve nesto smetalo. Pokupovase Rusi po UK sve sto mogu, bas vidim da su se Britanci nesto mnogo uzbudili. A sve se nesto bojim da je to "cist" novac.

Ma hajde

pre 18 godina

Olaksace kretanje kapitala? Ili pranje ruskogmaf. novca. Sa ove strane nam nikada nije stiglo nista dobro, pa nece ni sada. Svaka cast Rusima kao narodu i uvek su dobrodosli ali njihove politicare i "ulagace" treba drzati pod kontrolom kad pogledaju prema ovamo.
A sto se tice njihovog misljenja o ulasku Srbije u NATO i priblizavanju Briselu, niko im ga nije ni trazio.

Milan

pre 18 godina

Je li to ona bratska Rusija koja pod svojim okriljem cuva lica sa Interpolovih poternica? Ma hajde molim Vas.Jesam za saradnju i razgovor ali na ravnopravnim osnovama.Neka postuju medjunarodne ugovore i procedure prvo.Uostalom nikada nisu stavili veto niti ce ga ikada staviti zbog Srbije.Samo napred u EU mada ce i tamo biti teskih trenutaka.

paja

pre 18 godina

Иако многе "срце вуче" Русији, ипак треба употребити и мозак. Данашња "Русија" по моћи и тежини свог гласа у свету није ни бледа сенка некадашње Руске Царевине. Прича о томе зашто је тако, одвела би нас сувише далеко.
Ако се заиста нађемо пре алтернативом: Запад или Русија, разум налаже да се изабере Запад. Ипак, треба опрезно и паметно маневрисати. У сваком случају, што се Косова тиче, Русија и кад би хтела (а неће хтети) не може бити од помоћи. И у прошлости, без обзира на реторику, Русија је увек гледала своје интересе, па то треба да буде поука и Србији.

G-Can

pre 18 godina

Eto, i Rus potvrdjuje da ce odluka o statusu Kosova biti presedan. Znaci Kosovo do kraja godine nezavisno a onda ce Toma Nikolic sa bandom da salje tenkove da "oslobode" Kosovo.
Kada Srbija izruci Maldica, "pusti" Kosovo, i resi jos gomilu problema do 2014. godine mozda i udje u EU.

Mentor

pre 18 godina

Ima jedna poslovica sto kaze:"Ako koza laze-rog ne laze". Eto dobri moji susedi, cak i rusi sada priznaju da, sto se tice Kosova u svakom slucaju bice neki presedan. Iliti, ako se pazljivije cita bice Nezavisnosti za Kosovo. Dragi moji susedi cestitke za nas sa vase strane su dobrodosle.

vinetu

pre 18 godina

Ko razume shvatice. Eto prilike da mozda otvorenije popricamo zelmo li zaista u NATO ili EU. I koliko ce nas to i cega sve kostati. Eto prilike da nasi papagaji politicari prestanu da ponavljaju to kao jedina dva cilja. Eto prilike i da mi ostali razmislimo jos jednom jer ulaskom u bilo koju od tih organizacija nece poteci med i mleko. Brinimo o tome da radimo i o tome sta su nasi interesi to je najvaznije.

Beograd Srbija

pre 18 godina

Srbi vise nece pitati Ruse sta i kada treba da rade. Ta prica je zavrsena sa Milosevicem koga su Rusi tako dugo podrzavali na nasu sopstvenu stetu a njihovu korist. S kim cemo sta da radimo je sada iskljucivo srpska stvar, ne vidim sta tu Rusija ima da se pita.

VVP

pre 18 godina

Sa ruske strane mogao je stici najeftiniji gas po povlascenim cenama od 115E za 1000 m3,a ne da za taj isti gas placamo 300usd, pa da se ne grejemo na drva, ugalj i da nam prestonica ne smrdi na sagorele gume i plastiku.Sa te strane stizu casno zaradjeni milioni dolara, koje donose desetine hiljda nasih radnika koji rade po celoj Rusiji. Stiglo bi jos ponesto dobrog,izmedju ostalog i podrska za nasu stvar (Kosovo) ali eto ni nas drzavni vrh nece da udostoji tu beznanacjnu zemlju svojom velikom i vaznom posetom. Istini za volju vlast i narod u Rusiji sada se mnogo bolje razumeju nego kod nas.

Ma hajde

pre 18 godina

Olaksace kretanje kapitala? Ili pranje ruskogmaf. novca. Sa ove strane nam nikada nije stiglo nista dobro, pa nece ni sada. Svaka cast Rusima kao narodu i uvek su dobrodosli ali njihove politicare i "ulagace" treba drzati pod kontrolom kad pogledaju prema ovamo.
A sto se tice njihovog misljenja o ulasku Srbije u NATO i priblizavanju Briselu, niko im ga nije ni trazio.

vinetu

pre 18 godina

Ko razume shvatice. Eto prilike da mozda otvorenije popricamo zelmo li zaista u NATO ili EU. I koliko ce nas to i cega sve kostati. Eto prilike da nasi papagaji politicari prestanu da ponavljaju to kao jedina dva cilja. Eto prilike i da mi ostali razmislimo jos jednom jer ulaskom u bilo koju od tih organizacija nece poteci med i mleko. Brinimo o tome da radimo i o tome sta su nasi interesi to je najvaznije.

Beograd Srbija

pre 18 godina

Srbi vise nece pitati Ruse sta i kada treba da rade. Ta prica je zavrsena sa Milosevicem koga su Rusi tako dugo podrzavali na nasu sopstvenu stetu a njihovu korist. S kim cemo sta da radimo je sada iskljucivo srpska stvar, ne vidim sta tu Rusija ima da se pita.

G-Can

pre 18 godina

Eto, i Rus potvrdjuje da ce odluka o statusu Kosova biti presedan. Znaci Kosovo do kraja godine nezavisno a onda ce Toma Nikolic sa bandom da salje tenkove da "oslobode" Kosovo.
Kada Srbija izruci Maldica, "pusti" Kosovo, i resi jos gomilu problema do 2014. godine mozda i udje u EU.

Milan

pre 18 godina

Je li to ona bratska Rusija koja pod svojim okriljem cuva lica sa Interpolovih poternica? Ma hajde molim Vas.Jesam za saradnju i razgovor ali na ravnopravnim osnovama.Neka postuju medjunarodne ugovore i procedure prvo.Uostalom nikada nisu stavili veto niti ce ga ikada staviti zbog Srbije.Samo napred u EU mada ce i tamo biti teskih trenutaka.

Mentor

pre 18 godina

Ima jedna poslovica sto kaze:"Ako koza laze-rog ne laze". Eto dobri moji susedi, cak i rusi sada priznaju da, sto se tice Kosova u svakom slucaju bice neki presedan. Iliti, ako se pazljivije cita bice Nezavisnosti za Kosovo. Dragi moji susedi cestitke za nas sa vase strane su dobrodosle.

VVP

pre 18 godina

Sa ruske strane mogao je stici najeftiniji gas po povlascenim cenama od 115E za 1000 m3,a ne da za taj isti gas placamo 300usd, pa da se ne grejemo na drva, ugalj i da nam prestonica ne smrdi na sagorele gume i plastiku.Sa te strane stizu casno zaradjeni milioni dolara, koje donose desetine hiljda nasih radnika koji rade po celoj Rusiji. Stiglo bi jos ponesto dobrog,izmedju ostalog i podrska za nasu stvar (Kosovo) ali eto ni nas drzavni vrh nece da udostoji tu beznanacjnu zemlju svojom velikom i vaznom posetom. Istini za volju vlast i narod u Rusiji sada se mnogo bolje razumeju nego kod nas.

paja

pre 18 godina

Иако многе "срце вуче" Русији, ипак треба употребити и мозак. Данашња "Русија" по моћи и тежини свог гласа у свету није ни бледа сенка некадашње Руске Царевине. Прича о томе зашто је тако, одвела би нас сувише далеко.
Ако се заиста нађемо пре алтернативом: Запад или Русија, разум налаже да се изабере Запад. Ипак, треба опрезно и паметно маневрисати. У сваком случају, што се Косова тиче, Русија и кад би хтела (а неће хтети) не може бити од помоћи. И у прошлости, без обзира на реторику, Русија је увек гледала своје интересе, па то треба да буде поука и Србији.

Veljko

pre 18 godina

Necemo novac ruske mafije? Da, vidim da je UK sve nesto smetalo. Pokupovase Rusi po UK sve sto mogu, bas vidim da su se Britanci nesto mnogo uzbudili. A sve se nesto bojim da je to "cist" novac.

goran

pre 18 godina

A kakvo nam je dobro stiglo sa zapadne strane da podsetim mozda uranijum, bombe, sankcije, ucene, cepanje teritorija, Rusi ako nisu pomogli bar nisu odmogli

Posmatrac

pre 18 godina

Pomaze Bog. Pa zar ne shvatate da judeo-masoni drze skoro sve poluge svetske vlasti, cak i u Rusiji. Oni su neprijatelji Pravoslavlja i stoga i Srba. Srbi, uzdajmo se samo u Boga od zvanicne Rusije nema vajde. No oslobodice se i Rusi judeo-masonskog balasta jednog dana.

Ivan

pre 18 godina

Da eto prilike da opet mozda razmislimo o formiranju saveza sa Rusijom i Belorusijom. Onda ce nam sigurno poteci med i mleko. To je razmisljanje u pravom smeru.
Prosto ne mogu da verujem da u Srbiji jos ima ljudi koji koji ozbiljno prizeljkuju bilo kakav savez sa Rusijom. Da li je ovde iko procitao bilo sta iz istorije?

D Ognjanovic

pre 18 godina

Suverena drzava Crna Gora nema neprijateljski stav prema Rusiji.Cak sto vise suverena Crna Gora zbog saveznistva s Rusijom je bila zvanicno u ratu sa Japanom mnogo duze nego Rusija. Mir izmedju Rusije i Japana je davno sklopjen ali ne iizmedju CG i Japana. Veselin Djuranovic predsednik Predsednistva SFRJ je potpisao mir.

Old Shatterhand

pre 18 godina

E, sad jos samo da se povezemo sa Rusijom, pa da zaokruzimo delo pokojnog Slobike. Interes u udruzivanju sa Rusijom vide samo Slobisti i radikali, a kakav je interes obicnog naroda i gradjana Srbije u udruzivanju sa Rusijom? Ekonomski? Verski? Ili onako, bratski, bez razmisljanja? Pa, hajde da popricamo koliko ce nas priblizavanje Rusiji kostati i sta cemo (eventualno)time dobiti.
Sacuvaj nas, Boze, od jos vece nesrece!

brane

pre 18 godina

Sve je jasno u izlaganju ovog iskusnog diplomate. Crnu Goru Rusija priznaje najnormalnije. Resenje za Kosovo ce biti medjunarodni presedan (citaj: nezavisnost). Srbija u EU -Rusi je nece gurati ali ni sprecavati jer ce u takvoj Srbiji biti lakse ruskom kapitalu... Sve dijametralno suprotno od demagoskih stavova Tomislava Nikolica, Koste Cavoskog, Radosa Ljusica, Matije Beckovica, Irineja Bulovica, Aleksandra Vucica, Vojislava Kostunice, Slavenka Terzica, Brane Crncevica...
Procitajte ovo dvaput, draga braco Srbi!

Razum

pre 18 godina

U ruskom interesu nije da bilo koja zemlja uđe u EU, a još manje u NATO. Oni odavno, samo prikriveno, rade protiv toga koliko je god to u njihovoj moći. Nigde im to ne polazi za rukom kao u Srbiji, zbog naših "tradicionalno" dobrih odnosa, "bratstva", i sličnih osećanja, koja gaji svaki srpski nacionalista, uključujući i mnoge koji su na vlasti. Mislim da bi potpuno okretanje ka zapadu i konačno raskidanje tih "tradicionalnih" odnosa sa Rusijom bilo najbolje po nas.

MILI

pre 18 godina

MA DA.SRBIJA IMA EKONOMSKE I SOCIJALNE PROBLEME,A RUSIJA NE.SRBIJA IMA PROBLEM KOSOVA.AL NEMA CECENIJU.STO JE 10 PUTA GORE.E MOJI RUSI.PA MI SMO ZA VAS ZAPADNA EVROPA STO SE TICE STANDARDA U SVEMU.AKO HOCETE DA ULAZETE MOZETE.AL KOLIKO STE DO SAD ULOZILI?A KOLIKO AMERI?SLOVENCI,ITALIJANI..?I BICE STALNO SVE VISE I VISE ULAGANJA.AL NECEMO DA PLACEMO ZA VASIM KAPITALOM.A I KAD STE NAM TO NESTO POMOGLI?

Tihomir

pre 18 godina

Ako sam dobro shvatio, covek hoce da Ruski tajkuni pokupuju sve sta vredi kod nas, mafijasi da operu pare i pokupuju crnogorsku obalu, u kom cemo mi pravcu nije ih briga, ako mozemo ne ici u NATO, bolje, ako bas moramo idimo, ako nam NATO zapreti nece nas zastiti, Kosovo neka nam uzmu, mada oni mogu to i spreciti, od njih niko ne sme nista da uzme, a mi da imh smatramo bracom. Nikada nam ti pijanci nisu bili braca i sto dalje od nas. ili neka nas stite kao SAD Izrael ili cu poceti simpatizirati cecenske borce za slobodu!

Ja

pre 18 godina

Pa ak ucemo u nato stvarno smo kreteni.Pa konas je bombardovo!?Ko nas je ubijo!?Ko nam je rusio mostove zgrade!?
Rusija nije pomogla tad samo zato sto nije bila stanju to da uradi.A ko malo bolje prati politiku rusku shvatio bi da tamo vise nema mafije.

Norvezanka

pre 18 godina

Od bombardovanja ne mogu da cujem za Ruse,Amerikanci su nam veci ptijatelji od njih.Davali nam laznu nadu i u zadnjem trenutku nam okrenuli ledja,kako ovde kazu,veliki na vilicama.A sto se tice Ruskog ulaganja,videla sam ja te njihove ulagace,sve same mafioze a mi takvih imamo na izvoz.Tako da radite vi slobodno s CG,neka hvala.

vid

pre 18 godina

Da secam se jos jednog presedana koji su braca Rusi prihvatili. Bilo je to nedavne 1999. Bombardovanje nezavisne zemlje zvane Srbija provocirano teroristima sa juga.
Sledece je otcepljenje tog juga od Srbije.
Tesko onom koga Rusi brane i Grci hrane.

Andrej

pre 18 godina

"Rusija spremna da prihvati Srbiju u NATO-u"?!?!?! Sta bre oni misle, da oni stvarno uticu na to? Tuzno je sto se nasi politicari jos uvek pale na 'bracu' Ruse, pa ta prokleta drzava ima pravo glasa u nasim odlukama vezane za EU i NATO...ovo suvise podseca na USSR...

Branko

pre 18 godina

Politicki receno izmedju redova: ako Srbija treba pomoc od Rusije, to naravno da je tesko postici ukoliko je orijentisana samo za NATO i Evropsku Uniju. Tacno je da nista se ne dobija za dzabe. Jedino otvaranje Srbije za ekonomsku jaku saradnju sa Rusijom, i naravno jak priliv kapitala se te strane su garant za zastitu interesa Srbije od strane Rusije. To je toliko jasno da jasnije ne moze biti. Stoga politicari razmislite malo da li ce nas ta Unija podrzati za Kosovo ili ne. Licno smatram iz svih dosadasnjih iskustava da to nece biti.

Ana

pre 18 godina

Diplomatski odgovor je jasan. Suvise je velika prevaga Srbije prema NAT-Evropi da bi to za Rusiju bilo povoljno. Hocemo pomoc od nje? Pa zasto se onda ne radi da i njihova ulaganja, gas, nafta i energetske infrastrukture ovde ne dodju.
Da su ranije dosle ne bi se dozvolilo bombardovanje NATO na njihova ulaganja u Srbiju.
Nama je potrebna pamet jednog Obrenovica, a ne ovo samoubistveno gledanje na samo jedan pravac. Odakle do sada nikakva pomoc nije pristigla.

Aleksa

pre 18 godina

A ko to ne gleda svoje interese za ulagnje svog novca. Evropa??? Zasto bi oni bili drugaciji?? Zbog nase lepote??
Drugo pitanje je ko bi nama pomogao ako mu se daju mogucnosti da ovde ulaze. Do sada te pomoci iz Evrope nismo dobili, niti nam je daju za svucaj Kosova.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Strasan zaokret u zvanicnom stavu Rusije prema problemu Kosova. Ocigledno se govori o presedanu - nezavisnosti koji hteli Rusi ili ne ce biti prihvacen; sto je jedna relana i sasvim ocekicana situacija.

Analiza: Skoro su Rusi jako povoljno resili probleme transporta gasa; bilateralni sporazumi sa Nemackom; poseta Markelove Rusiji; zajednicka eksploatacija gasa... TO JE CENA NEZAVISNOG KOSOVA. Kroz celu istoriju Rusi su uvek trgovali svojom bracom na Balkanu. Bas kao sto smo mi neuspesno pokusali da trgujemo Milosevicem, Mladicem; oni sasvim uspesno trguju Srbijom i njenim interesima. To treba javno i glasno reci, a ne da se vecito zalecemo u neka pogubna "bratstva i jedinstva". Istina, odnos zasnovan na interesima je cesto puta bolji nego onaj zasnovan na emocijama. Stoga, takav stav Rusije ne treba gledati potpuno negativno, vec pokusati i nasu diplomatiju organizovati na slicnim principima. Tako ce i Srbiji krenuti na bolje. Svako trguje s onim sto ima, a nikako se ne sme precenjivati - jer cete onda dobiti smesnog Kostunicu koji deli lekcije EU. Sa Rusijom i EU treba trgovati.

Olga

pre 18 godina

Cime smo mi to zasluzili da nas sada Rusi brane i Grci hrane.
Mozda nas i ne brane i ne hrane koliko bi mi to zeleli (ali ne vidim nikakve nase zasluge poslednjih pet godina politike prema njima), ali mislim da je najgore onome koga drugi bombarduju.

Коста

pre 18 godina

Србији би било најбоље да се узда у се и у своје кљусе. Ни запад ни исток.

Urazumimose

pre 18 godina

Nama je sada potrebna pomoc od bilo koje strane. Pomoc od Rusije je vise nego povoljna jer nas ne veze ni zakakav vojni ili ekonomski savez. Nasa politika morala bi da bude bolje uravnotezena, i da sledi takticke ciljeve. Ako mislimo za 20 godina (nase unuke) u tu Uniju, mislim da je KORISNO da gledamo ono sto nas ceka ove ili sledecih godina, pogotovu prezivlavanje ove drzave sa sadasnjim granicama. Barem da se sutra ne probudimo sa jos manjim, pose rastanka od Crne Gore. Pamet u glavu a ne politicka prebacivanaj kojih nam je dosta, jer samo placamo a nista ne dobijamo.
Nije Rusija najjaca na svetu, ali je dovoljno jaka i na vaznim polozajima da moze da nam pomogne. Koji lud narod to treba da odbija i prezire u ovoj nasoj situaciji ged zapad nastavlja sa praksom pocetom pocetkom devedesetih.
Bilo koji rodoljub, sa desne, centralne ili leve poiticke orijentacije treba da gleda interes svoje nacije, pre interesa svoje politicke partije.

Crnogorac UK

pre 18 godina

Zasto bi mi smetao ruski kapital u Crnoj Gori ako to Englezima ne smeta? Pocev od Abramovica i Deripaske, ruski kapital je u Britaniji vrlo rado prihvacen. U stvari prihvacen je svuda sem u Srbiji.
Sto se tice odnosa Rusije i Crne Gore, oni su neraskidivi bez obzira ko je na vlasti. Hvala vam braco na priznanju i dobrodosli.

Ojhaj,Brzo, Kaljinka

pre 18 godina

Rusi imaju devizne rezerve preko 230 milijardi dolara. Za par godina te rezerve ce biti 500 mlijardi. Trece na svijetu poslije Kine i Japana. Svi veliki proizvodjaci automobila izgradjuju fabrike u Rusiji. Rusija ima najvece rezerve gasa na svijetu.Covjek koji voli svoju zemlju ne smije ignorisati ove cifre.Rusi su krvarili i u prvom svjetskom ratu na Kajmakcelanu, takodje u oslobadjanju Jugoslavije od Hitlera, pomagali su i Prvi i Drugi Srpski ustanak i Crnu goru kroz vjekove. Samo ljudi slabog pamcenja, mogu sa irnijom da govore o ruskoj pomoci. Kad su bili jaki i pomagali su , kad su bili slabi nijesu.Zadnja velika sila koja ce priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu bice Rusija.
Sto se tice EU naravno da ih necemo pitati jer 80% gradjana i Srbije i Crne Gore zele uclanjenje. Za NATO nijesam bas siguran kakvo je raspol;ozenje. Ali ako i udju u NATO , a vjerovatno hoce, ni jedna od ove dvije drzave nece biti neprijatelji Rusije. Niti Srbi niti Crnogorci niti su bili, niti ce biti neprijatelji ove velike slovenske zemlje. Kad se uporede njihovi tajkuni sa nasim, svakako da su jaci, ali u cemu je pa humanost nasih tajkuna neka mi neko kaze.Ako britanska vlada nema nista protiv da Gasprom kupi CENTRIKU, zasto bi srpska imala protiv ulaganja Gasproma u Srbiju. Isto mislim i za Lukoil, velike proizvodjace celika i sl.Nas i Rusa 150640000.Sta Rusi misle o nama neka citaoci vide u kljizi ruskog nobelovca Solzenjicina: "Rusija u povaliju" koja je prevedena na srpski jezik.

dogi

pre 18 godina

Ma dobro, nasa braca Rusi vec odavno pricaju neke druge price, a rade isto. Dajte kupite vise ovu Crnu Goru da im ne dodju Nemci glave...

Ma hajde

pre 18 godina

Olaksace kretanje kapitala? Ili pranje ruskogmaf. novca. Sa ove strane nam nikada nije stiglo nista dobro, pa nece ni sada. Svaka cast Rusima kao narodu i uvek su dobrodosli ali njihove politicare i "ulagace" treba drzati pod kontrolom kad pogledaju prema ovamo.
A sto se tice njihovog misljenja o ulasku Srbije u NATO i priblizavanju Briselu, niko im ga nije ni trazio.

vinetu

pre 18 godina

Ko razume shvatice. Eto prilike da mozda otvorenije popricamo zelmo li zaista u NATO ili EU. I koliko ce nas to i cega sve kostati. Eto prilike da nasi papagaji politicari prestanu da ponavljaju to kao jedina dva cilja. Eto prilike i da mi ostali razmislimo jos jednom jer ulaskom u bilo koju od tih organizacija nece poteci med i mleko. Brinimo o tome da radimo i o tome sta su nasi interesi to je najvaznije.

Beograd Srbija

pre 18 godina

Srbi vise nece pitati Ruse sta i kada treba da rade. Ta prica je zavrsena sa Milosevicem koga su Rusi tako dugo podrzavali na nasu sopstvenu stetu a njihovu korist. S kim cemo sta da radimo je sada iskljucivo srpska stvar, ne vidim sta tu Rusija ima da se pita.

G-Can

pre 18 godina

Eto, i Rus potvrdjuje da ce odluka o statusu Kosova biti presedan. Znaci Kosovo do kraja godine nezavisno a onda ce Toma Nikolic sa bandom da salje tenkove da "oslobode" Kosovo.
Kada Srbija izruci Maldica, "pusti" Kosovo, i resi jos gomilu problema do 2014. godine mozda i udje u EU.

Milan

pre 18 godina

Je li to ona bratska Rusija koja pod svojim okriljem cuva lica sa Interpolovih poternica? Ma hajde molim Vas.Jesam za saradnju i razgovor ali na ravnopravnim osnovama.Neka postuju medjunarodne ugovore i procedure prvo.Uostalom nikada nisu stavili veto niti ce ga ikada staviti zbog Srbije.Samo napred u EU mada ce i tamo biti teskih trenutaka.

Mentor

pre 18 godina

Ima jedna poslovica sto kaze:"Ako koza laze-rog ne laze". Eto dobri moji susedi, cak i rusi sada priznaju da, sto se tice Kosova u svakom slucaju bice neki presedan. Iliti, ako se pazljivije cita bice Nezavisnosti za Kosovo. Dragi moji susedi cestitke za nas sa vase strane su dobrodosle.

VVP

pre 18 godina

Sa ruske strane mogao je stici najeftiniji gas po povlascenim cenama od 115E za 1000 m3,a ne da za taj isti gas placamo 300usd, pa da se ne grejemo na drva, ugalj i da nam prestonica ne smrdi na sagorele gume i plastiku.Sa te strane stizu casno zaradjeni milioni dolara, koje donose desetine hiljda nasih radnika koji rade po celoj Rusiji. Stiglo bi jos ponesto dobrog,izmedju ostalog i podrska za nasu stvar (Kosovo) ali eto ni nas drzavni vrh nece da udostoji tu beznanacjnu zemlju svojom velikom i vaznom posetom. Istini za volju vlast i narod u Rusiji sada se mnogo bolje razumeju nego kod nas.

paja

pre 18 godina

Иако многе "срце вуче" Русији, ипак треба употребити и мозак. Данашња "Русија" по моћи и тежини свог гласа у свету није ни бледа сенка некадашње Руске Царевине. Прича о томе зашто је тако, одвела би нас сувише далеко.
Ако се заиста нађемо пре алтернативом: Запад или Русија, разум налаже да се изабере Запад. Ипак, треба опрезно и паметно маневрисати. У сваком случају, што се Косова тиче, Русија и кад би хтела (а неће хтети) не може бити од помоћи. И у прошлости, без обзира на реторику, Русија је увек гледала своје интересе, па то треба да буде поука и Србији.

Veljko

pre 18 godina

Necemo novac ruske mafije? Da, vidim da je UK sve nesto smetalo. Pokupovase Rusi po UK sve sto mogu, bas vidim da su se Britanci nesto mnogo uzbudili. A sve se nesto bojim da je to "cist" novac.

goran

pre 18 godina

A kakvo nam je dobro stiglo sa zapadne strane da podsetim mozda uranijum, bombe, sankcije, ucene, cepanje teritorija, Rusi ako nisu pomogli bar nisu odmogli

Posmatrac

pre 18 godina

Pomaze Bog. Pa zar ne shvatate da judeo-masoni drze skoro sve poluge svetske vlasti, cak i u Rusiji. Oni su neprijatelji Pravoslavlja i stoga i Srba. Srbi, uzdajmo se samo u Boga od zvanicne Rusije nema vajde. No oslobodice se i Rusi judeo-masonskog balasta jednog dana.

Ivan

pre 18 godina

Da eto prilike da opet mozda razmislimo o formiranju saveza sa Rusijom i Belorusijom. Onda ce nam sigurno poteci med i mleko. To je razmisljanje u pravom smeru.
Prosto ne mogu da verujem da u Srbiji jos ima ljudi koji koji ozbiljno prizeljkuju bilo kakav savez sa Rusijom. Da li je ovde iko procitao bilo sta iz istorije?

D Ognjanovic

pre 18 godina

Suverena drzava Crna Gora nema neprijateljski stav prema Rusiji.Cak sto vise suverena Crna Gora zbog saveznistva s Rusijom je bila zvanicno u ratu sa Japanom mnogo duze nego Rusija. Mir izmedju Rusije i Japana je davno sklopjen ali ne iizmedju CG i Japana. Veselin Djuranovic predsednik Predsednistva SFRJ je potpisao mir.

Old Shatterhand

pre 18 godina

E, sad jos samo da se povezemo sa Rusijom, pa da zaokruzimo delo pokojnog Slobike. Interes u udruzivanju sa Rusijom vide samo Slobisti i radikali, a kakav je interes obicnog naroda i gradjana Srbije u udruzivanju sa Rusijom? Ekonomski? Verski? Ili onako, bratski, bez razmisljanja? Pa, hajde da popricamo koliko ce nas priblizavanje Rusiji kostati i sta cemo (eventualno)time dobiti.
Sacuvaj nas, Boze, od jos vece nesrece!

brane

pre 18 godina

Sve je jasno u izlaganju ovog iskusnog diplomate. Crnu Goru Rusija priznaje najnormalnije. Resenje za Kosovo ce biti medjunarodni presedan (citaj: nezavisnost). Srbija u EU -Rusi je nece gurati ali ni sprecavati jer ce u takvoj Srbiji biti lakse ruskom kapitalu... Sve dijametralno suprotno od demagoskih stavova Tomislava Nikolica, Koste Cavoskog, Radosa Ljusica, Matije Beckovica, Irineja Bulovica, Aleksandra Vucica, Vojislava Kostunice, Slavenka Terzica, Brane Crncevica...
Procitajte ovo dvaput, draga braco Srbi!

Razum

pre 18 godina

U ruskom interesu nije da bilo koja zemlja uđe u EU, a još manje u NATO. Oni odavno, samo prikriveno, rade protiv toga koliko je god to u njihovoj moći. Nigde im to ne polazi za rukom kao u Srbiji, zbog naših "tradicionalno" dobrih odnosa, "bratstva", i sličnih osećanja, koja gaji svaki srpski nacionalista, uključujući i mnoge koji su na vlasti. Mislim da bi potpuno okretanje ka zapadu i konačno raskidanje tih "tradicionalnih" odnosa sa Rusijom bilo najbolje po nas.

MILI

pre 18 godina

MA DA.SRBIJA IMA EKONOMSKE I SOCIJALNE PROBLEME,A RUSIJA NE.SRBIJA IMA PROBLEM KOSOVA.AL NEMA CECENIJU.STO JE 10 PUTA GORE.E MOJI RUSI.PA MI SMO ZA VAS ZAPADNA EVROPA STO SE TICE STANDARDA U SVEMU.AKO HOCETE DA ULAZETE MOZETE.AL KOLIKO STE DO SAD ULOZILI?A KOLIKO AMERI?SLOVENCI,ITALIJANI..?I BICE STALNO SVE VISE I VISE ULAGANJA.AL NECEMO DA PLACEMO ZA VASIM KAPITALOM.A I KAD STE NAM TO NESTO POMOGLI?

Tihomir

pre 18 godina

Ako sam dobro shvatio, covek hoce da Ruski tajkuni pokupuju sve sta vredi kod nas, mafijasi da operu pare i pokupuju crnogorsku obalu, u kom cemo mi pravcu nije ih briga, ako mozemo ne ici u NATO, bolje, ako bas moramo idimo, ako nam NATO zapreti nece nas zastiti, Kosovo neka nam uzmu, mada oni mogu to i spreciti, od njih niko ne sme nista da uzme, a mi da imh smatramo bracom. Nikada nam ti pijanci nisu bili braca i sto dalje od nas. ili neka nas stite kao SAD Izrael ili cu poceti simpatizirati cecenske borce za slobodu!

Ja

pre 18 godina

Pa ak ucemo u nato stvarno smo kreteni.Pa konas je bombardovo!?Ko nas je ubijo!?Ko nam je rusio mostove zgrade!?
Rusija nije pomogla tad samo zato sto nije bila stanju to da uradi.A ko malo bolje prati politiku rusku shvatio bi da tamo vise nema mafije.

Norvezanka

pre 18 godina

Od bombardovanja ne mogu da cujem za Ruse,Amerikanci su nam veci ptijatelji od njih.Davali nam laznu nadu i u zadnjem trenutku nam okrenuli ledja,kako ovde kazu,veliki na vilicama.A sto se tice Ruskog ulaganja,videla sam ja te njihove ulagace,sve same mafioze a mi takvih imamo na izvoz.Tako da radite vi slobodno s CG,neka hvala.

vid

pre 18 godina

Da secam se jos jednog presedana koji su braca Rusi prihvatili. Bilo je to nedavne 1999. Bombardovanje nezavisne zemlje zvane Srbija provocirano teroristima sa juga.
Sledece je otcepljenje tog juga od Srbije.
Tesko onom koga Rusi brane i Grci hrane.

Andrej

pre 18 godina

"Rusija spremna da prihvati Srbiju u NATO-u"?!?!?! Sta bre oni misle, da oni stvarno uticu na to? Tuzno je sto se nasi politicari jos uvek pale na 'bracu' Ruse, pa ta prokleta drzava ima pravo glasa u nasim odlukama vezane za EU i NATO...ovo suvise podseca na USSR...

Branko

pre 18 godina

Politicki receno izmedju redova: ako Srbija treba pomoc od Rusije, to naravno da je tesko postici ukoliko je orijentisana samo za NATO i Evropsku Uniju. Tacno je da nista se ne dobija za dzabe. Jedino otvaranje Srbije za ekonomsku jaku saradnju sa Rusijom, i naravno jak priliv kapitala se te strane su garant za zastitu interesa Srbije od strane Rusije. To je toliko jasno da jasnije ne moze biti. Stoga politicari razmislite malo da li ce nas ta Unija podrzati za Kosovo ili ne. Licno smatram iz svih dosadasnjih iskustava da to nece biti.

Ana

pre 18 godina

Diplomatski odgovor je jasan. Suvise je velika prevaga Srbije prema NAT-Evropi da bi to za Rusiju bilo povoljno. Hocemo pomoc od nje? Pa zasto se onda ne radi da i njihova ulaganja, gas, nafta i energetske infrastrukture ovde ne dodju.
Da su ranije dosle ne bi se dozvolilo bombardovanje NATO na njihova ulaganja u Srbiju.
Nama je potrebna pamet jednog Obrenovica, a ne ovo samoubistveno gledanje na samo jedan pravac. Odakle do sada nikakva pomoc nije pristigla.

Aleksa

pre 18 godina

A ko to ne gleda svoje interese za ulagnje svog novca. Evropa??? Zasto bi oni bili drugaciji?? Zbog nase lepote??
Drugo pitanje je ko bi nama pomogao ako mu se daju mogucnosti da ovde ulaze. Do sada te pomoci iz Evrope nismo dobili, niti nam je daju za svucaj Kosova.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Strasan zaokret u zvanicnom stavu Rusije prema problemu Kosova. Ocigledno se govori o presedanu - nezavisnosti koji hteli Rusi ili ne ce biti prihvacen; sto je jedna relana i sasvim ocekicana situacija.

Analiza: Skoro su Rusi jako povoljno resili probleme transporta gasa; bilateralni sporazumi sa Nemackom; poseta Markelove Rusiji; zajednicka eksploatacija gasa... TO JE CENA NEZAVISNOG KOSOVA. Kroz celu istoriju Rusi su uvek trgovali svojom bracom na Balkanu. Bas kao sto smo mi neuspesno pokusali da trgujemo Milosevicem, Mladicem; oni sasvim uspesno trguju Srbijom i njenim interesima. To treba javno i glasno reci, a ne da se vecito zalecemo u neka pogubna "bratstva i jedinstva". Istina, odnos zasnovan na interesima je cesto puta bolji nego onaj zasnovan na emocijama. Stoga, takav stav Rusije ne treba gledati potpuno negativno, vec pokusati i nasu diplomatiju organizovati na slicnim principima. Tako ce i Srbiji krenuti na bolje. Svako trguje s onim sto ima, a nikako se ne sme precenjivati - jer cete onda dobiti smesnog Kostunicu koji deli lekcije EU. Sa Rusijom i EU treba trgovati.

Olga

pre 18 godina

Cime smo mi to zasluzili da nas sada Rusi brane i Grci hrane.
Mozda nas i ne brane i ne hrane koliko bi mi to zeleli (ali ne vidim nikakve nase zasluge poslednjih pet godina politike prema njima), ali mislim da je najgore onome koga drugi bombarduju.

Коста

pre 18 godina

Србији би било најбоље да се узда у се и у своје кљусе. Ни запад ни исток.

Urazumimose

pre 18 godina

Nama je sada potrebna pomoc od bilo koje strane. Pomoc od Rusije je vise nego povoljna jer nas ne veze ni zakakav vojni ili ekonomski savez. Nasa politika morala bi da bude bolje uravnotezena, i da sledi takticke ciljeve. Ako mislimo za 20 godina (nase unuke) u tu Uniju, mislim da je KORISNO da gledamo ono sto nas ceka ove ili sledecih godina, pogotovu prezivlavanje ove drzave sa sadasnjim granicama. Barem da se sutra ne probudimo sa jos manjim, pose rastanka od Crne Gore. Pamet u glavu a ne politicka prebacivanaj kojih nam je dosta, jer samo placamo a nista ne dobijamo.
Nije Rusija najjaca na svetu, ali je dovoljno jaka i na vaznim polozajima da moze da nam pomogne. Koji lud narod to treba da odbija i prezire u ovoj nasoj situaciji ged zapad nastavlja sa praksom pocetom pocetkom devedesetih.
Bilo koji rodoljub, sa desne, centralne ili leve poiticke orijentacije treba da gleda interes svoje nacije, pre interesa svoje politicke partije.

Crnogorac UK

pre 18 godina

Zasto bi mi smetao ruski kapital u Crnoj Gori ako to Englezima ne smeta? Pocev od Abramovica i Deripaske, ruski kapital je u Britaniji vrlo rado prihvacen. U stvari prihvacen je svuda sem u Srbiji.
Sto se tice odnosa Rusije i Crne Gore, oni su neraskidivi bez obzira ko je na vlasti. Hvala vam braco na priznanju i dobrodosli.

Ojhaj,Brzo, Kaljinka

pre 18 godina

Rusi imaju devizne rezerve preko 230 milijardi dolara. Za par godina te rezerve ce biti 500 mlijardi. Trece na svijetu poslije Kine i Japana. Svi veliki proizvodjaci automobila izgradjuju fabrike u Rusiji. Rusija ima najvece rezerve gasa na svijetu.Covjek koji voli svoju zemlju ne smije ignorisati ove cifre.Rusi su krvarili i u prvom svjetskom ratu na Kajmakcelanu, takodje u oslobadjanju Jugoslavije od Hitlera, pomagali su i Prvi i Drugi Srpski ustanak i Crnu goru kroz vjekove. Samo ljudi slabog pamcenja, mogu sa irnijom da govore o ruskoj pomoci. Kad su bili jaki i pomagali su , kad su bili slabi nijesu.Zadnja velika sila koja ce priznati Kosovo kao nezavisnu drzavu bice Rusija.
Sto se tice EU naravno da ih necemo pitati jer 80% gradjana i Srbije i Crne Gore zele uclanjenje. Za NATO nijesam bas siguran kakvo je raspol;ozenje. Ali ako i udju u NATO , a vjerovatno hoce, ni jedna od ove dvije drzave nece biti neprijatelji Rusije. Niti Srbi niti Crnogorci niti su bili, niti ce biti neprijatelji ove velike slovenske zemlje. Kad se uporede njihovi tajkuni sa nasim, svakako da su jaci, ali u cemu je pa humanost nasih tajkuna neka mi neko kaze.Ako britanska vlada nema nista protiv da Gasprom kupi CENTRIKU, zasto bi srpska imala protiv ulaganja Gasproma u Srbiju. Isto mislim i za Lukoil, velike proizvodjace celika i sl.Nas i Rusa 150640000.Sta Rusi misle o nama neka citaoci vide u kljizi ruskog nobelovca Solzenjicina: "Rusija u povaliju" koja je prevedena na srpski jezik.

dogi

pre 18 godina

Ma dobro, nasa braca Rusi vec odavno pricaju neke druge price, a rade isto. Dajte kupite vise ovu Crnu Goru da im ne dodju Nemci glave...