Ponedeljak, 05.06.2006.

15:15

Policija prati poznate

General MUP-a Srbije Miroslav Milošević naredio pograničnoj policiji da beleži ulaske i izlaske iz zemlje svih značajnih ličnosti.

Izvor: B92

Policija prati poznate IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

markoni

pre 18 godina

Ne znam zašto se naši političari bune oko ove naredbe. Važna ličnost za Srbiju je Havijer Solana, Karla Del Ponte, američki ambasador i eventualno Ilija Petković. Neka političari vide šta su uradili sa Srbijom, kolika im je popularnost pa će shvatiti da se ta neredba ne odnosi na njih. Šutanovac je zavapio i izjavio da ni Sloba nije to radio, pa je verovatno on i kriv za tu naredbu, jer da je u svoje vreme tako nešto naredjivao, naše demokrate bi se naučile na tudjim greškama, a ovako sada moraju da uče na svojim, s tom razlikom što sada uče u demokratskom društvu gde je sve dozvoljeno.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Ovde nesto ne stima. Ako je naredjenje na snazi od aprila prosle godine kako to da su nam uspeli pobeci iz zemlje Bogoljub Karic, Dafina Milanovic (na kratko, valjda) i verovatno jos neki drugi. Potpuno je ocigledno da je to "hitno" obavestavanje zakazalo u ovim slucajevima - verovatno slucajno. A da - oni nisu znacajni - protiv njih se samo vode krivicni procesi. Zato su znacajniji za procesuiranje bezbednjaka npr. neki stranac - profesor svetskog univerziteta koji je dosao da odrzi neko strucno predavanje, ili pak neki pomocnik ministra koji ide na letovanje u Grcku.
Ovo nije opsta praksa u svetu, vec ozbiljno krsenje osnovnih prava gradjana.

Srba

pre 18 godina

Jocic je pomalo nervozan. Neka se strpi jos malo. Uskoro ce osetiti kako izgleda kad se sidje sa vlasti. Mozda ce se buniti sto ge neki prate, prisluskuju, evidentiraju gde se krece.

adam

pre 18 godina

Mozda je to raskrinkavanje zavere i Jocic je u panici da sad posle ovih ubistava se ne obruka skroz pa mu se u zemlju uvuce Ani Lenoks.

Plikuscht

pre 18 godina

@ Gavrilo:

Daj odrasti! To su dve odvojene stvari.

Milosevic (general) trazi da kad, npr. Zdravko Colic izlazi iz zemlje se negde zapise i javi mail-om ili depesom da je izasao iz zemlje sa, npr. Perom Pericem u zelenom Mitsubishi-ju.

Ono na sta EU misli pod kontrolom granica je nesto sasvim drugo. Uglavnom se svodi na tehnicku i strucnu osposobljenost policije da kada kriminalac izlazi sa falsifikovanim pasosem oni to i provale - provale da je pasos falsifikovan, provale ko je u pitanju, na licu mesta uzmu otiske prstiju i uporede u centralnom sistemu ko je taj covek ... a IT podrsku za tako nesto nasa policija nema.

Ilija Cvorovic

pre 18 godina

Policija prati i obicne, male ljude (doduse motivi su im druge prirode) pa nikom nista. Sto bi poznate licnosti bile izuzetak? Pogotovu sto kod nas poznate licnosti i ne postoje izuzev u dve obasti: politici i biznisu. Jedino sto ne valja su dve stvari: nacin na koji ce se ove informacije iskoristiti (za politicke obracune - opet ce pojedinci da budu domaci izdajnici i strani placenici) i glupost policije da dopusti da se citava star predstavi kao nekakav skandal.

Zeljko

pre 18 godina

Ja nisam potpuno siguran ni da li je ovo dobro ili lose bas kao sto nisam siguran ni u to da li je zakonito ili nije. Ono sto mi nedostaje, pored uvida u motive ministra za donosenje ovakve jedne odluke i detaljnog poznavanja zakona, jeste definicija kategorije "poznate licnosti". Sta bi to mogao biti cnzus koji nekoga cini poznatom licnoscu. Ukoliko je u pitanju "imovinski cenzus" a imajuci u vidu profil SrPskih Tajkuna i njihovih poslova ( ala Karic, Dafina, Jezda etc.), ne bi bilo lose znati ko je i kada napustao zemlju i u cijoj pratnji. Ako je definicija "poznat", pojam koji generalno pokriva drzavne funkcionere, onda je to mislim cak i po zakonu.
I tako dalje...
A sta vi mislite, zasto je ministar izdao ovakvu jednu naredbu? Da li stvarno mislite da u uslovima u kojima zivimo, sa profilim "poznatih" koji imamo, sa istorijom skandala, ubistava, iznosenja para u dzakovima, bekstvima Karica, Milosevica i drugih, minitsar ovakvu jednu informaciju ne treba da ima. Kakva bi druga moguca svrha mogla stajati iza ovako necega osim zastite drzavnih interesa? Toliko toga ima sto Kostunicin tim naopako radi i toliko toga sto rade ne bi trebali da rade, da ponesto od onoga sto jeste "dobro", ne treba kritikovati po svaku cenu, tek onako po inerciji. Koji to posten gradjanin nase zemlje od ovako necega moze imati bilo kakvu potencijalnu stetu. je recimo, nisam ni "poznat" ni't krsim zakon. ja se ne bojim za ugrozavanje svojih prava ovim cinom.

giros

pre 18 godina

Pa, sta tu ima lose? Tako se radi u ozbiljnim drzavama.
Nikada nisam voleo policiju, jer su korumpirani i maltretiraju nas, kojima bi trebalo da pomazu. Ovo je prvi pametan potez koji je u interesu drzave i nas svih.
Ja bih ovog generala postavio za ministra policije.

Milan

pre 18 godina

Pa za taj ol... koji se sakupio u MUP-u posle dolaska Jočića kojima je ubica Legija heroj naravno da je važnije ko od opozicionara i privrednika izlazi i ulazi iz zemlje nego kako se po zemlji slobodno šetaju zemunci sa poternici i kako su iskasapili u sred Beograda svedoka saradnika. Pa sami su priznali da se taj Pović od 2004. slobodno šetao Beogradom i da je svraćao kući a da to niko nije proveravao jer ga Jočić i Milošević nisu ni tražili ali je njima važno šta radi opozicija...

Braca

pre 18 godina

A šta znači pojam "značajna ličnost"? Možda se to odnosi na Haške begunce,možda na likove sa poternica,na estradne zvezde...
Mislim da bi to moralo,svakako,da bude precizirano.Ipak smo mi država sa mnogo značajnih,možda i ličnosti.

laza_maza

pre 18 godina

to nije nista novo, cude me reakcije citalaca, takva praksa je normalna u celom svetu.
Amerikanci vode evidenciju o svakom ko udje ili izadje iz zemlje a ne samo o poznatim licnostima.

NS

pre 18 godina

Mislim da ovo i nije losa ideja, samo treba malo da se prilagodi. Neka to bude javno, pa da vidimo sta ko radi i sa kim suruje. Mislim da treba da se zna sta rade, posebno javne licnosti, jer obicno nesto mute i to sa nasim ljudima "preko grane". Pa evropska unija to upravo uvodi na svim svojim granicama vezano za obicne putnike. Nije to nikakvo krsenje privatnosti, granica je ipak nesto drugo. Tako nesto ne mora da predstavlja diktaturu, samo ako se na pravilan nacin formulise i primenjuje.

Niko

pre 18 godina

EU trazi da pasosi budu biometrijski, sto narodski znaci da te kompjuter moze prepoznati, dakle jeftinije je da te kompjuter prepozna i ubaci u bazu podataka kada si izasao i usao i sa kim si bio, nego da se placaju sluzbenici. U Americi je to odavno slucaj, u Kanadi gde zivim, kada sam se slikao za kanadski pasos nisam smeo da se nasmejem da bi kompjuter mogao tacno da mi ocita biometriju lica, dakle opet da me kompjuter prepozna. To je ono sto zapad radi, jedina razlika od ovoga sto je Jocic naredio je da je Srbija jos uvek u 20-om veku, pa se naredi da Zika zbir belezi sve u svesku, olovkom koju je prethodno naostrio nozem...
Oni rade ono sto svakako EU trazi od njih, jedina je razlika sto nas "obicne" niko ne ferma. Kad uvedemo EU standard, e onda ce i nas beleziti...

zika

pre 18 godina

Voleo bih da znam ko su te,,vazne licnosti,,..ko ih ih je kako na osnovu cega rangirao..ko prima te informacije, kako ih procesira ali je mnogo..mnogo vaznije pitanje...Gospodo ko je zapravo na vlasti u Srbiji...ko je taj ,,gospodar iz senke,, ko to sa viskijem i tompusom pregleda te spiskove i komentarise ih....Ovi zbunjeni, neobavesteni, izgubljeni me ne interesuju..sve sami amateri i epizodisti...

Superhik

pre 18 godina

Samo jos jedan u moru dokaza da ova zemlja nezadrzivo klizi u diktaturu i fasizam nezabelezene cak i za vreme Slobodana Milosevica. Uostalom, i red je da ucenik nadmasi ucitelja.

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

U ovoj vesti nesto smrdi. Jedan od glavnih razloga kojim Sengenski rasisti opravdavaju svoje vizno divljanje prema gradjanima Srbije je to sto ne postoji informacioni sistem na granici Srbije, tj. ne zna se ko ulazi, a ko izlazi.
Ako nema tog sistema, kako onda mogu registrovati ovo sto ovi kazu?
Gavrilo, UK

Dima

pre 18 godina

Sindrom balkanskog spijuna zivi... Nesto sto ne rade ni zemlje koje su bile pogodjene terorizmom (osim US) ne rade ovakve stvari. Pitanje je sta ce oini koji te niformacije sakupljajuda rade sa njima. Te informacije su uglavnom nebitne i neupotrebljive osim za carsijska ogovaranja. Jedino predstavljaju uvredu za sve gradjane Srbije, i ugorzavanje privatnosti pojedinaca. A da je nezakonita - jeste i to oho-hoo...

Dirty

pre 18 godina

Ovo nazalost nije razlog za zabrinutost vec za radost? Ovakvim ponasanjem ova zemlja sebi dodatno ogranicava suverenitet a verovatno i granice! Svakako da ce to dodatno stimulisati EU na ogranicenje ingerencija i odnaosa sa tuznom Srbijom u kojoj sadasnja vlast demostrira vrhunsku nesposobnost i nekompetentnost. Ministar Jocic je jedan od eklatantnih primeta takvog amaterizma!

Dirty

pre 18 godina

Ovo nazalost nije razlog za zabrinutost vec za radost? Ovakvim ponasanjem ova zemlja sebi dodatno ogranicava suverenitet a verovatno i granice! Svakako da ce to dodatno stimulisati EU na ogranicenje ingerencija i odnaosa sa tuznom Srbijom u kojoj sadasnja vlast demostrira vrhunsku nesposobnost i nekompetentnost. Ministar Jocic je jedan od eklatantnih primeta takvog amaterizma!

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

U ovoj vesti nesto smrdi. Jedan od glavnih razloga kojim Sengenski rasisti opravdavaju svoje vizno divljanje prema gradjanima Srbije je to sto ne postoji informacioni sistem na granici Srbije, tj. ne zna se ko ulazi, a ko izlazi.
Ako nema tog sistema, kako onda mogu registrovati ovo sto ovi kazu?
Gavrilo, UK

zika

pre 18 godina

Voleo bih da znam ko su te,,vazne licnosti,,..ko ih ih je kako na osnovu cega rangirao..ko prima te informacije, kako ih procesira ali je mnogo..mnogo vaznije pitanje...Gospodo ko je zapravo na vlasti u Srbiji...ko je taj ,,gospodar iz senke,, ko to sa viskijem i tompusom pregleda te spiskove i komentarise ih....Ovi zbunjeni, neobavesteni, izgubljeni me ne interesuju..sve sami amateri i epizodisti...

Superhik

pre 18 godina

Samo jos jedan u moru dokaza da ova zemlja nezadrzivo klizi u diktaturu i fasizam nezabelezene cak i za vreme Slobodana Milosevica. Uostalom, i red je da ucenik nadmasi ucitelja.

Dima

pre 18 godina

Sindrom balkanskog spijuna zivi... Nesto sto ne rade ni zemlje koje su bile pogodjene terorizmom (osim US) ne rade ovakve stvari. Pitanje je sta ce oini koji te niformacije sakupljajuda rade sa njima. Te informacije su uglavnom nebitne i neupotrebljive osim za carsijska ogovaranja. Jedino predstavljaju uvredu za sve gradjane Srbije, i ugorzavanje privatnosti pojedinaca. A da je nezakonita - jeste i to oho-hoo...

NS

pre 18 godina

Mislim da ovo i nije losa ideja, samo treba malo da se prilagodi. Neka to bude javno, pa da vidimo sta ko radi i sa kim suruje. Mislim da treba da se zna sta rade, posebno javne licnosti, jer obicno nesto mute i to sa nasim ljudima "preko grane". Pa evropska unija to upravo uvodi na svim svojim granicama vezano za obicne putnike. Nije to nikakvo krsenje privatnosti, granica je ipak nesto drugo. Tako nesto ne mora da predstavlja diktaturu, samo ako se na pravilan nacin formulise i primenjuje.

Niko

pre 18 godina

EU trazi da pasosi budu biometrijski, sto narodski znaci da te kompjuter moze prepoznati, dakle jeftinije je da te kompjuter prepozna i ubaci u bazu podataka kada si izasao i usao i sa kim si bio, nego da se placaju sluzbenici. U Americi je to odavno slucaj, u Kanadi gde zivim, kada sam se slikao za kanadski pasos nisam smeo da se nasmejem da bi kompjuter mogao tacno da mi ocita biometriju lica, dakle opet da me kompjuter prepozna. To je ono sto zapad radi, jedina razlika od ovoga sto je Jocic naredio je da je Srbija jos uvek u 20-om veku, pa se naredi da Zika zbir belezi sve u svesku, olovkom koju je prethodno naostrio nozem...
Oni rade ono sto svakako EU trazi od njih, jedina je razlika sto nas "obicne" niko ne ferma. Kad uvedemo EU standard, e onda ce i nas beleziti...

Milan

pre 18 godina

Pa za taj ol... koji se sakupio u MUP-u posle dolaska Jočića kojima je ubica Legija heroj naravno da je važnije ko od opozicionara i privrednika izlazi i ulazi iz zemlje nego kako se po zemlji slobodno šetaju zemunci sa poternici i kako su iskasapili u sred Beograda svedoka saradnika. Pa sami su priznali da se taj Pović od 2004. slobodno šetao Beogradom i da je svraćao kući a da to niko nije proveravao jer ga Jočić i Milošević nisu ni tražili ali je njima važno šta radi opozicija...

Braca

pre 18 godina

A šta znači pojam "značajna ličnost"? Možda se to odnosi na Haške begunce,možda na likove sa poternica,na estradne zvezde...
Mislim da bi to moralo,svakako,da bude precizirano.Ipak smo mi država sa mnogo značajnih,možda i ličnosti.

laza_maza

pre 18 godina

to nije nista novo, cude me reakcije citalaca, takva praksa je normalna u celom svetu.
Amerikanci vode evidenciju o svakom ko udje ili izadje iz zemlje a ne samo o poznatim licnostima.

giros

pre 18 godina

Pa, sta tu ima lose? Tako se radi u ozbiljnim drzavama.
Nikada nisam voleo policiju, jer su korumpirani i maltretiraju nas, kojima bi trebalo da pomazu. Ovo je prvi pametan potez koji je u interesu drzave i nas svih.
Ja bih ovog generala postavio za ministra policije.

Zeljko

pre 18 godina

Ja nisam potpuno siguran ni da li je ovo dobro ili lose bas kao sto nisam siguran ni u to da li je zakonito ili nije. Ono sto mi nedostaje, pored uvida u motive ministra za donosenje ovakve jedne odluke i detaljnog poznavanja zakona, jeste definicija kategorije "poznate licnosti". Sta bi to mogao biti cnzus koji nekoga cini poznatom licnoscu. Ukoliko je u pitanju "imovinski cenzus" a imajuci u vidu profil SrPskih Tajkuna i njihovih poslova ( ala Karic, Dafina, Jezda etc.), ne bi bilo lose znati ko je i kada napustao zemlju i u cijoj pratnji. Ako je definicija "poznat", pojam koji generalno pokriva drzavne funkcionere, onda je to mislim cak i po zakonu.
I tako dalje...
A sta vi mislite, zasto je ministar izdao ovakvu jednu naredbu? Da li stvarno mislite da u uslovima u kojima zivimo, sa profilim "poznatih" koji imamo, sa istorijom skandala, ubistava, iznosenja para u dzakovima, bekstvima Karica, Milosevica i drugih, minitsar ovakvu jednu informaciju ne treba da ima. Kakva bi druga moguca svrha mogla stajati iza ovako necega osim zastite drzavnih interesa? Toliko toga ima sto Kostunicin tim naopako radi i toliko toga sto rade ne bi trebali da rade, da ponesto od onoga sto jeste "dobro", ne treba kritikovati po svaku cenu, tek onako po inerciji. Koji to posten gradjanin nase zemlje od ovako necega moze imati bilo kakvu potencijalnu stetu. je recimo, nisam ni "poznat" ni't krsim zakon. ja se ne bojim za ugrozavanje svojih prava ovim cinom.

Plikuscht

pre 18 godina

@ Gavrilo:

Daj odrasti! To su dve odvojene stvari.

Milosevic (general) trazi da kad, npr. Zdravko Colic izlazi iz zemlje se negde zapise i javi mail-om ili depesom da je izasao iz zemlje sa, npr. Perom Pericem u zelenom Mitsubishi-ju.

Ono na sta EU misli pod kontrolom granica je nesto sasvim drugo. Uglavnom se svodi na tehnicku i strucnu osposobljenost policije da kada kriminalac izlazi sa falsifikovanim pasosem oni to i provale - provale da je pasos falsifikovan, provale ko je u pitanju, na licu mesta uzmu otiske prstiju i uporede u centralnom sistemu ko je taj covek ... a IT podrsku za tako nesto nasa policija nema.

Ilija Cvorovic

pre 18 godina

Policija prati i obicne, male ljude (doduse motivi su im druge prirode) pa nikom nista. Sto bi poznate licnosti bile izuzetak? Pogotovu sto kod nas poznate licnosti i ne postoje izuzev u dve obasti: politici i biznisu. Jedino sto ne valja su dve stvari: nacin na koji ce se ove informacije iskoristiti (za politicke obracune - opet ce pojedinci da budu domaci izdajnici i strani placenici) i glupost policije da dopusti da se citava star predstavi kao nekakav skandal.

Srba

pre 18 godina

Jocic je pomalo nervozan. Neka se strpi jos malo. Uskoro ce osetiti kako izgleda kad se sidje sa vlasti. Mozda ce se buniti sto ge neki prate, prisluskuju, evidentiraju gde se krece.

adam

pre 18 godina

Mozda je to raskrinkavanje zavere i Jocic je u panici da sad posle ovih ubistava se ne obruka skroz pa mu se u zemlju uvuce Ani Lenoks.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Ovde nesto ne stima. Ako je naredjenje na snazi od aprila prosle godine kako to da su nam uspeli pobeci iz zemlje Bogoljub Karic, Dafina Milanovic (na kratko, valjda) i verovatno jos neki drugi. Potpuno je ocigledno da je to "hitno" obavestavanje zakazalo u ovim slucajevima - verovatno slucajno. A da - oni nisu znacajni - protiv njih se samo vode krivicni procesi. Zato su znacajniji za procesuiranje bezbednjaka npr. neki stranac - profesor svetskog univerziteta koji je dosao da odrzi neko strucno predavanje, ili pak neki pomocnik ministra koji ide na letovanje u Grcku.
Ovo nije opsta praksa u svetu, vec ozbiljno krsenje osnovnih prava gradjana.

markoni

pre 18 godina

Ne znam zašto se naši političari bune oko ove naredbe. Važna ličnost za Srbiju je Havijer Solana, Karla Del Ponte, američki ambasador i eventualno Ilija Petković. Neka političari vide šta su uradili sa Srbijom, kolika im je popularnost pa će shvatiti da se ta neredba ne odnosi na njih. Šutanovac je zavapio i izjavio da ni Sloba nije to radio, pa je verovatno on i kriv za tu naredbu, jer da je u svoje vreme tako nešto naredjivao, naše demokrate bi se naučile na tudjim greškama, a ovako sada moraju da uče na svojim, s tom razlikom što sada uče u demokratskom društvu gde je sve dozvoljeno.

Dirty

pre 18 godina

Ovo nazalost nije razlog za zabrinutost vec za radost? Ovakvim ponasanjem ova zemlja sebi dodatno ogranicava suverenitet a verovatno i granice! Svakako da ce to dodatno stimulisati EU na ogranicenje ingerencija i odnaosa sa tuznom Srbijom u kojoj sadasnja vlast demostrira vrhunsku nesposobnost i nekompetentnost. Ministar Jocic je jedan od eklatantnih primeta takvog amaterizma!

Gavrilo Jovanovic

pre 18 godina

U ovoj vesti nesto smrdi. Jedan od glavnih razloga kojim Sengenski rasisti opravdavaju svoje vizno divljanje prema gradjanima Srbije je to sto ne postoji informacioni sistem na granici Srbije, tj. ne zna se ko ulazi, a ko izlazi.
Ako nema tog sistema, kako onda mogu registrovati ovo sto ovi kazu?
Gavrilo, UK

zika

pre 18 godina

Voleo bih da znam ko su te,,vazne licnosti,,..ko ih ih je kako na osnovu cega rangirao..ko prima te informacije, kako ih procesira ali je mnogo..mnogo vaznije pitanje...Gospodo ko je zapravo na vlasti u Srbiji...ko je taj ,,gospodar iz senke,, ko to sa viskijem i tompusom pregleda te spiskove i komentarise ih....Ovi zbunjeni, neobavesteni, izgubljeni me ne interesuju..sve sami amateri i epizodisti...

Superhik

pre 18 godina

Samo jos jedan u moru dokaza da ova zemlja nezadrzivo klizi u diktaturu i fasizam nezabelezene cak i za vreme Slobodana Milosevica. Uostalom, i red je da ucenik nadmasi ucitelja.

Dima

pre 18 godina

Sindrom balkanskog spijuna zivi... Nesto sto ne rade ni zemlje koje su bile pogodjene terorizmom (osim US) ne rade ovakve stvari. Pitanje je sta ce oini koji te niformacije sakupljajuda rade sa njima. Te informacije su uglavnom nebitne i neupotrebljive osim za carsijska ogovaranja. Jedino predstavljaju uvredu za sve gradjane Srbije, i ugorzavanje privatnosti pojedinaca. A da je nezakonita - jeste i to oho-hoo...

NS

pre 18 godina

Mislim da ovo i nije losa ideja, samo treba malo da se prilagodi. Neka to bude javno, pa da vidimo sta ko radi i sa kim suruje. Mislim da treba da se zna sta rade, posebno javne licnosti, jer obicno nesto mute i to sa nasim ljudima "preko grane". Pa evropska unija to upravo uvodi na svim svojim granicama vezano za obicne putnike. Nije to nikakvo krsenje privatnosti, granica je ipak nesto drugo. Tako nesto ne mora da predstavlja diktaturu, samo ako se na pravilan nacin formulise i primenjuje.

Niko

pre 18 godina

EU trazi da pasosi budu biometrijski, sto narodski znaci da te kompjuter moze prepoznati, dakle jeftinije je da te kompjuter prepozna i ubaci u bazu podataka kada si izasao i usao i sa kim si bio, nego da se placaju sluzbenici. U Americi je to odavno slucaj, u Kanadi gde zivim, kada sam se slikao za kanadski pasos nisam smeo da se nasmejem da bi kompjuter mogao tacno da mi ocita biometriju lica, dakle opet da me kompjuter prepozna. To je ono sto zapad radi, jedina razlika od ovoga sto je Jocic naredio je da je Srbija jos uvek u 20-om veku, pa se naredi da Zika zbir belezi sve u svesku, olovkom koju je prethodno naostrio nozem...
Oni rade ono sto svakako EU trazi od njih, jedina je razlika sto nas "obicne" niko ne ferma. Kad uvedemo EU standard, e onda ce i nas beleziti...

Milan

pre 18 godina

Pa za taj ol... koji se sakupio u MUP-u posle dolaska Jočića kojima je ubica Legija heroj naravno da je važnije ko od opozicionara i privrednika izlazi i ulazi iz zemlje nego kako se po zemlji slobodno šetaju zemunci sa poternici i kako su iskasapili u sred Beograda svedoka saradnika. Pa sami su priznali da se taj Pović od 2004. slobodno šetao Beogradom i da je svraćao kući a da to niko nije proveravao jer ga Jočić i Milošević nisu ni tražili ali je njima važno šta radi opozicija...

Braca

pre 18 godina

A šta znači pojam "značajna ličnost"? Možda se to odnosi na Haške begunce,možda na likove sa poternica,na estradne zvezde...
Mislim da bi to moralo,svakako,da bude precizirano.Ipak smo mi država sa mnogo značajnih,možda i ličnosti.

laza_maza

pre 18 godina

to nije nista novo, cude me reakcije citalaca, takva praksa je normalna u celom svetu.
Amerikanci vode evidenciju o svakom ko udje ili izadje iz zemlje a ne samo o poznatim licnostima.

giros

pre 18 godina

Pa, sta tu ima lose? Tako se radi u ozbiljnim drzavama.
Nikada nisam voleo policiju, jer su korumpirani i maltretiraju nas, kojima bi trebalo da pomazu. Ovo je prvi pametan potez koji je u interesu drzave i nas svih.
Ja bih ovog generala postavio za ministra policije.

Zeljko

pre 18 godina

Ja nisam potpuno siguran ni da li je ovo dobro ili lose bas kao sto nisam siguran ni u to da li je zakonito ili nije. Ono sto mi nedostaje, pored uvida u motive ministra za donosenje ovakve jedne odluke i detaljnog poznavanja zakona, jeste definicija kategorije "poznate licnosti". Sta bi to mogao biti cnzus koji nekoga cini poznatom licnoscu. Ukoliko je u pitanju "imovinski cenzus" a imajuci u vidu profil SrPskih Tajkuna i njihovih poslova ( ala Karic, Dafina, Jezda etc.), ne bi bilo lose znati ko je i kada napustao zemlju i u cijoj pratnji. Ako je definicija "poznat", pojam koji generalno pokriva drzavne funkcionere, onda je to mislim cak i po zakonu.
I tako dalje...
A sta vi mislite, zasto je ministar izdao ovakvu jednu naredbu? Da li stvarno mislite da u uslovima u kojima zivimo, sa profilim "poznatih" koji imamo, sa istorijom skandala, ubistava, iznosenja para u dzakovima, bekstvima Karica, Milosevica i drugih, minitsar ovakvu jednu informaciju ne treba da ima. Kakva bi druga moguca svrha mogla stajati iza ovako necega osim zastite drzavnih interesa? Toliko toga ima sto Kostunicin tim naopako radi i toliko toga sto rade ne bi trebali da rade, da ponesto od onoga sto jeste "dobro", ne treba kritikovati po svaku cenu, tek onako po inerciji. Koji to posten gradjanin nase zemlje od ovako necega moze imati bilo kakvu potencijalnu stetu. je recimo, nisam ni "poznat" ni't krsim zakon. ja se ne bojim za ugrozavanje svojih prava ovim cinom.

Plikuscht

pre 18 godina

@ Gavrilo:

Daj odrasti! To su dve odvojene stvari.

Milosevic (general) trazi da kad, npr. Zdravko Colic izlazi iz zemlje se negde zapise i javi mail-om ili depesom da je izasao iz zemlje sa, npr. Perom Pericem u zelenom Mitsubishi-ju.

Ono na sta EU misli pod kontrolom granica je nesto sasvim drugo. Uglavnom se svodi na tehnicku i strucnu osposobljenost policije da kada kriminalac izlazi sa falsifikovanim pasosem oni to i provale - provale da je pasos falsifikovan, provale ko je u pitanju, na licu mesta uzmu otiske prstiju i uporede u centralnom sistemu ko je taj covek ... a IT podrsku za tako nesto nasa policija nema.

Ilija Cvorovic

pre 18 godina

Policija prati i obicne, male ljude (doduse motivi su im druge prirode) pa nikom nista. Sto bi poznate licnosti bile izuzetak? Pogotovu sto kod nas poznate licnosti i ne postoje izuzev u dve obasti: politici i biznisu. Jedino sto ne valja su dve stvari: nacin na koji ce se ove informacije iskoristiti (za politicke obracune - opet ce pojedinci da budu domaci izdajnici i strani placenici) i glupost policije da dopusti da se citava star predstavi kao nekakav skandal.

Srba

pre 18 godina

Jocic je pomalo nervozan. Neka se strpi jos malo. Uskoro ce osetiti kako izgleda kad se sidje sa vlasti. Mozda ce se buniti sto ge neki prate, prisluskuju, evidentiraju gde se krece.

adam

pre 18 godina

Mozda je to raskrinkavanje zavere i Jocic je u panici da sad posle ovih ubistava se ne obruka skroz pa mu se u zemlju uvuce Ani Lenoks.

Nenad Rogulja

pre 18 godina

Ovde nesto ne stima. Ako je naredjenje na snazi od aprila prosle godine kako to da su nam uspeli pobeci iz zemlje Bogoljub Karic, Dafina Milanovic (na kratko, valjda) i verovatno jos neki drugi. Potpuno je ocigledno da je to "hitno" obavestavanje zakazalo u ovim slucajevima - verovatno slucajno. A da - oni nisu znacajni - protiv njih se samo vode krivicni procesi. Zato su znacajniji za procesuiranje bezbednjaka npr. neki stranac - profesor svetskog univerziteta koji je dosao da odrzi neko strucno predavanje, ili pak neki pomocnik ministra koji ide na letovanje u Grcku.
Ovo nije opsta praksa u svetu, vec ozbiljno krsenje osnovnih prava gradjana.

markoni

pre 18 godina

Ne znam zašto se naši političari bune oko ove naredbe. Važna ličnost za Srbiju je Havijer Solana, Karla Del Ponte, američki ambasador i eventualno Ilija Petković. Neka političari vide šta su uradili sa Srbijom, kolika im je popularnost pa će shvatiti da se ta neredba ne odnosi na njih. Šutanovac je zavapio i izjavio da ni Sloba nije to radio, pa je verovatno on i kriv za tu naredbu, jer da je u svoje vreme tako nešto naredjivao, naše demokrate bi se naučile na tudjim greškama, a ovako sada moraju da uče na svojim, s tom razlikom što sada uče u demokratskom društvu gde je sve dozvoljeno.