Utorak, 27.12.2005.

11:45

Jug Srbije - platforma autonomije

Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nacrtom platforme traže autonomiju u granicama Srbije za te tri opštine.

Izvor: B92

Jug Srbije - platforma autonomije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Nenad

pre 18 godina

Da nisu malo nerealni stavovi da bi mogla otići Vojvodina u kojoj živi skoro 70% Srba? Što se tiče Preševa i Bujanovca (bez Medveđe jer su tamo Srbi u većini) Albanci autonomiju shvataju kao neku prelaznu opciju nakon koje bi prešli u ofanzivu kao na Kosovu gdje bi onda radili na uključivanje međunarodnog faktora kako bi se pripojili Kosovu.
Nešto mislim da taj film ipak neće gledati.
Izlaz iz krize neko je fino rekao je ulaganje u privredu na jugu Srbije.

Marko

pre 18 godina

Mislim da je jedino što Srbija još može učiniti za u članku spomenute općine (jer je Kosovo izgubila) jest da zaista postigne da svi Nesrbi u okviru sadašnje države počnu osjećati Srbiju kao svoju zemlju, a to je moguće samo i jedino davanjem maksimalnih manjinskih prava, ne samo na papiru, nego u stvarnosti. To znači da se primjerice vojvođanske Hrvate ne pokušava tiho asimilirati ili ih podmuklo popisivati pod izmišljenu bunjevačku naciju. Pišem o Hrvatima, jer poznam problematiku, ali znam da ništa bolje nije ni s Mađarima ili Bošnjacima na Sandžaku.
Prema tome, želi li Srbija opstati u granicama koje sada kontrolira, morat će se uistinu transformirati u zemlju svih svojih građana. U protivnom, otići će Vojvodina, otići će i Sandžak... Ima li još?

Aleksandar

pre 18 godina

Ovako: niti ce Albanci dobiti bilo sta od juga Srbije, niti ce Srbi dobiti bilo sta od Kosova. Onda ce, po starom balkanskom obicaju da dodje do maltretiranja manjinskog stanovnistva sa obe strane granice...Bar dok postoje te granice, tj dok ne udjemo u Evropu a mislim da ima taman toliko vremena do tada da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu i Metohiji i ni jedan jedini Albanac u Srbiji. I eto vam mira, pa uzivajte u njemu...

Boban_SG_CH

pre 18 godina

Imam samo jedno pitanje za nase sugradjane Albance: Koju autonomiju - izuzeto teritorijalne - trazite? Slucajno mi je poreklo iz Presevske opstine, pa me zanima sta vam to tamo jos treba? Da nabrojim: predsednik opstine -> Albanac, Skupstina opstine -> 99% Albanci, Nastavnici, Profesori, itd. -> Albanci, Policija -> Multietnicka, ...itd....itd... Bas me zanima dali neki Albanac ima iskrenost i cast da odgovori i kaze da je prica oko autonomije samo zamajavanje,...iskreni cilj je teritorija i to svi znamo. Zasto se lazemo?

goodman

pre 18 godina

To se moglo i ocekivati: Kosovo, Presevo, Sandzak pa Vojvodina. Da li stvarno Ljajic smatra da ce "deo paketa sa Kosovom naprosto biti osuđen od strane međunarodne zajednice". Ala je on naivan. Pa to je stvarno paket iz kuhinje MZ odnosno SAD.

goran (francuska)

pre 18 godina

Nisu nam krivi Albanci sto su ujedinjeni i okrenuti istom cilju, a mi ne ! Kao takvi, oni se slozno dogovaraju i sire se, dok se mi cepamo, pucamo na sve strane, i glupo suzavamo nase tlo. Tuzna, ali prosta logika !

Baskim

pre 18 godina

Sto pre Albanci ima autonomija u juzna Srbija, zepadna Makedonija tim bolje za ceo Balkan i za Europu. Manje konflikte vise da se slobodno zivi. Pozdrav za sve realne ovde ma koje nacionalnosti bio!

Zoran M.

pre 18 godina

Ne razumem zasto se nasa Vlada R.Srbije petlja u stanje Kosova kad su ga zbog nestabilnosti preuzele snage KFOR-a kako bi ga stabilizovale. Pa porucujem politicarima Srbije da cekaju da ga KFOR stabilizuje i da ostanu istrajni na tom zahtevu. Ne bi bilo lepo da mi pregovaramo oko takvog stanja Kosova, jer bi mozda mogli izvuci deblji kraj, odnosno ne bi li to bila "navlakuca" za nasu krivicu?!
A sto se tice Kosova KFOR je na njega dosao kao na pokrajinu Republike Srbije, pa neka nam ga u tom stanju i vrate. Cudni su ti pregovori, zar ne?

Srba

pre 18 godina

A na cemu ce se zasnivati autonomija. Hoceli birati pralament za jednu varos i tri sela, hoce li da biraju predesenika , vladu sa svim ministarstvima , i kompletnu ingfrastrukturu koju podrzumeva jedna pokrajina, a to je ono sto Albanci traze.
Da nije to malo mnogo. Sa ozbiljnim stvarima se ne treba igrati, posebno na Balkanu.

visar

pre 18 godina

Pa niko ad Albanaca sa Presevske doline ne trazi teritorialnu autonomiju vec traze ono sto srbi sa Kosova budu dobili a ako je to cilj srba sa Kosova onda "O WELL"

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Za moj pojam Albanci iz Bujanovca,Preseva i Medvedja mogu da sanjaju autonomiju u okviru Srbije a to vazi i za Srbe sa severa Kosova. Decentralizacija je nesto drugo. Naime, u Presevo u opstinskom nivou ce da vladaju Albanci a u Zvecan Srbi. Nama treba da bude jasno da ne mozeno nista da uradimo bez dozvole sa strane MZ a pogotovo SAD-a.Kada smo mogli mi da se sporazumemo sami medjusobno tada nismo hteli a sada je suvise kasno za svaku kalkulaciju.Bez ljutnje,ja ovako mislim kao pojedinac.
Enver Kelmendi,27.decembar 2005

Marko

pre 18 godina

''Dokle cemo kao mulci da gledamo kako nam drugi kroje buducnost?''
Dotle dok nam mulci vode drzavu. Mulci vode i diplomatiju i finansije i vojsku i policiju...

Milos

pre 18 godina

Albanci sa juga Srbije treba da resavaju svoje probleme u Beogradu,albanci sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu (sto naravno nije slucaj jer je Kosovo okupirano trenutno od strane UN a sa ciljem da dobije nezavisnost), srbi sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu.
Sve to proistice iz proste cinjenice da je Beograd glavni grad Srbije a svi su oni drzavljani Srbije.
Ne sme se dozvoliti da se Pristina i Beograd stave u istu ravan,mada svaki potez medjunarodne zajednice pocevsi od tablica,pa preko medjunarodnih kodova pa do "premijera" Kosova vodi u tom pravcu.
Milos

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sta je danas glavni problem Srbije koji ce je mozda kostati mnogo vise sutra nego sto je voljda da da danas. To je stvarnost da u Srbiji zivi dosta manjina koji se ne osecaju ravnopravnim gradjanima ove drzave... Da samo navedem danasnji primer. Da se kojim slucajem okupila grupa recimo Albanaca, Madjara ili Bosanaca i blokirala neki od puteva da bi resila neko od svojih egzistencijalnih problema (zagadjenje - naprimer)kojih svi imaju bili bi proglaseni za teroriste prema kojima bi drzava primenila adekvatne mere ... Zasto je ovo vazno, zasto se prema istim gradjanima ove drzave samo zato sto nisu nase vere odnosimo drugacije... to je taj problem koji vlast moze lako da resi... Samo da primeni zakon da su svi gradjani pred zakonom ravnopravni... Zasto se ne pokusa da se te manjine ukljuce u politicki zivot Srbije? Zasto se ne menja izborni zakon kojim bi se predstavnici tih manjina doveli i u njihov parlament da govore i o svojim problemima... To je resenje kojim bi se radikalni stavovi njihovih vodja koji se lansiraju danas ostali bez efekta jer ko bi zeleo da menja zivot ako mu je dobro... Ovako kako se radi danas je cista propast jer se samo stvaraju nezadovoljsta medju gradjanima Srbije razlicitih vera... Vreme je za budjenje, vreme neminovno istice a na prostoru Srbije nema ni jedne stranke desno ili levo koja propagira INDIVIDUALNA PRAVA GRADJANA ZASTO?

Sinisa

pre 18 godina

Jeste, malo morgen. autonomija i za mog pokojnog dedu. Pa dokle cemo bre ovako, dok se ceo svet ujedinjuje mi da trazimo autonomije za po tri sela.

mislav

pre 18 godina

Jednaka prava koja se traze za Srbe na Kosovu, treba dati i Albancima na jugu Srbije.
Vi Srbi morate konacno shvatiti da i drugi imaju pravo na ono sto trazite za sebe.

Banat

pre 18 godina

Autonomija na bazi etnicke pripadnosti za te tri opstine je recept za katastrofu.
U nacionalnom interesu Srbije je da se ne dozvoli tako nesto. Sa druge strane, Srbija jednostavno M O R A taj jug podici iz bede. To je nas prolaz za Makedoniju i Grcku i taj koridor se ne sme dovoditi u pitanje.
Ako Beograd ne zna sta da radi, neka jednostavno pogleda kako su ta pitanja resena u nekim drugim evropskim drzavama i neka primeni slicna (ako ne i identicna) resenja.
Albanci se bune kako su komunisti te tri opstine "ocepili" od Kosova, a simpaticno je kako zaboravljaju da su ti isti komunisti od Srbije ocepili - Kosovo i Metohiju.

komsija

pre 18 godina

Ponovim za stotini put: Srbija i njena politika je glavni igrac na Balkanu. Zbog toga srpski politicari moraju da imaju jedinu politiku prihvatljivu za Albance i za Srbe istovremeno! Ono sto zelis za sebe moras da budes spreman da podelis drugima...
Neko kaze da evo Srbija mora da probudi Srbe Albanije. Zaboravlja ovde glavna cinjenica i to je odnosi izmedju Albanaca i Srba u bivsoj Jugoslaviji. Mesati Albaniju je dobro za nas Albance jer koliko ja znam ima u Albaniji nekoloko stotina srpskih porodica (pretezno oni su Crnogorci) slovenskog poretka. Ako ti Srbi bi imali "srbicicu" unutar Albanije, Albanci Srbije mogu da imaju, prema istim arsinima, "albanicicu" unutar Srbije(cak i u srce Beograda)...Traziti nije uvek najpametnija ideja...

Furious

pre 18 godina

"Albanci na jugu Srbije sva sporna pitanja svog položaja moraju da rešavaju u Beogradu, a ne Prištini" kaze postovani Vuk Draskovic, a ne kaze isto i Srbima na Kosovu da saradjuju i da se trude da resavaju svoje svakodnevne probleme sa takvim-kakvim vlastima na Kosovu u Pristini, i da se trude da grade zajednicki zivot za koji Albanci, verovali ili ne, su spremni da daju sansu i da pocnu pozitivno misliti o zajednickom zivotu i radu, nego non-stop daju uputstva kako delovati tako da ove Kosovske institucije izgledaju krhke u oci MZ. E pa ne moze gospodo sa duplim standardima da radite, ili cete ovo ili ono. Meni je zaista zao Srba koji zive ovde koji su do sada ziveli i nastave da zive u iluzijama.

klovn

pre 18 godina

Ovo je velika ironija i sarkazam od strane Draskovica.Srbi sa Kosova evo 6 godina rade po planu Beograda. Ako srbi na kosovu svih ovih godina traze svoje resenje u Beogradu zasto Albanci u jugu Srbije da ne traze svoje resenje u Pristini.

Branislav

pre 18 godina

Ukoliko je neko od Srpskih liberal-demokrata iznenadjen ovakvom "drskoscu" Albanskih kolega, treba im ponoviti ono sto Srpski Desni Centar govori vec godinama: znali smo. Znali smo da otcepljenje Kosova nije kraj nego samo pocetak, znali smo da su se otcepljenjem Kosova planira presedan koji bi bio dalje koristen u cilju novih secesionistickih teznji, znali smo i znamo da se otcepljenjem Kosova ne bi zavrsio raspad SFRJ nego bi poceo definitivni raspad Srbije, znali smo, znali smo, znali smo .... Opcija: ili EU ili Kosovo koju nam podmecu razni svetski "dobrocinitelji" i koja mnogima tako primamljivo zvuci je opcija samounistenja. Sto pre to budemo shvatili i slozili se da Kosovo nije i ne sme biti izgubljeno, to ce nam buducnost biti izvesnija. Po pitanju opstanka Srbije u sadasnjim granicama ne bi smelo biti nesloge.

Bajramovic

pre 18 godina

Ja mislim da srbija nemoze vise traziti za srbe u kosovo, od onoga sto je spremna da da albancima na jugu srbije i obratno.

To bi bilo pravedno ako pomislimo i zelimo da stvarno u buduce na miru kao dobri komsije zajedno zivimo, inace u evropi tako i onako nece biti granice pa ce ljudi slobodno kretati ali da nisu ludi koji imaju strah da ce sa slobodom kretanja postati velka albanija ili velika srbija, pa nek budu obe dve ali na miru u evropi.

Pozdravlam B92 sto nas omogucuje da damo slobodno misljenje

Bajramovic

viktor(kosovar)

pre 18 godina

Tek cete da vidite nase karte, jer politiku koju Srbija zeli da sprovede na Kosovu trpi ce je na svoja ledja malo vise severno nego u 'vasu' juznu.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Zahtevu Albanaca Presevske doline treba izaci u susret. Zbog mira i dobrih odnosa kako sa Albancima Presevske doline tako i sa Kosovskima Albancima i susednim drzavama.Neka im bude sretno.

think about

pre 18 godina

Na svaku od tih trzishnih poteza u vezi pregovora, politika Srbije mora da odgovori. I ne samo, nego mora imati neku slicnu strategiju, npr: ima i u Albaniji Srba i ostalih nealbanaca, sta mislite koliko bi tek oni zeleli autonomiju pa tek otcepljenje.
Dokle cemo da ko mulci gledamo kako nam drugi kroje buducnost?
Ukoliko nasha politika ne odgovori (a imamo sve argumente), znaci da su nereaktivni, dakle nesposobni. Dakle dovesti pametnije i sposobnije na vlast, po hitnom.

Ymeri

pre 18 godina

Ako vec neki insistira da treba ziviti samo u etnickim teritorijama znaci gde su Serbi vecina to je Serbija i slicno sa drugim narodima. Ako ide na ovim linijama mi albanci najvise ce pobedimo, zna se gde su vecina sa albancima, i sigurno ce biti Albanija jos duplo. Ja nikada ne verujem sto ce tako nesto desiti, ali ja verujem ce biti od bivse Yugoslavije 8 derzava a jedna je defakto i danas Kosova. Naravno u kosovu treba i mora da bude sva prava za sve gradani Kosova.

vinetu

pre 18 godina

Neverovatna drskost. A sto se nas Srba tice ne bi me cudilo da opet od gotovine pravimo veresiju. Greska je samo sto je ovo uopste vest.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tako se ponaša monolitan i državotvorni narod. Albanci su izišli u javnost sa "kartom" na koju godinama igraju i ulažu. Nemaju nikakvih moralnih niti demokratskih dilema. Poput naših "boraca", koji uništiše sve što je imalo bilo kakve odlike državnosti a, sve u cilju borbe za "proevropske vrednosti". Nemaju problema ni sa "izlaznošću" albanskih birača. Sve se odvija u procentima /98 - 100%/, koji su nekada pripadali samo Enver Hodži. Granice svoje zamišljene i umišljene države iscrtavaju i pomeraju tamo gde su u "ljubavi prema multietrnicizmu" proterali sve što govori, misli i veruje u drugačije. Ponovo relevantni organi Srbije prave grešku, koja se valja prema severu. Treba poštovati svakoga, obezbediti jednaka prava svima ali, bez milosti suzbiti i ubiti svaku ideju o daljem rastakanju ove države. Od ove "bolesti" se ne može pobeći. Niti će ona nestati ako zatvorimo oči. Vreme je da, sada, demokratska Srbija angažuje sve svoje demokratske potencijale i uz upotrebu represije /ako treba/ zaustavi ovu tugu i jad. Sutra će samo biti gore. I, severnije. Niko od toga neće biti poštedjen.

pravednik

pre 18 godina

Potpuno se slažem da i Albanci sa juga Srbije i Srbi sa severa Kosova treba da dobiju puna prava koja im i pripadaju .Sva ona prava koja dobiju ove dve nacionalne manjine treba da dobiju i Bošnjaci Sandžaka i Mađari sa severa Vojvodine .

pravednik

pre 18 godina

Potpuno se slažem da i Albanci sa juga Srbije i Srbi sa severa Kosova treba da dobiju puna prava koja im i pripadaju .Sva ona prava koja dobiju ove dve nacionalne manjine treba da dobiju i Bošnjaci Sandžaka i Mađari sa severa Vojvodine .

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tako se ponaša monolitan i državotvorni narod. Albanci su izišli u javnost sa "kartom" na koju godinama igraju i ulažu. Nemaju nikakvih moralnih niti demokratskih dilema. Poput naših "boraca", koji uništiše sve što je imalo bilo kakve odlike državnosti a, sve u cilju borbe za "proevropske vrednosti". Nemaju problema ni sa "izlaznošću" albanskih birača. Sve se odvija u procentima /98 - 100%/, koji su nekada pripadali samo Enver Hodži. Granice svoje zamišljene i umišljene države iscrtavaju i pomeraju tamo gde su u "ljubavi prema multietrnicizmu" proterali sve što govori, misli i veruje u drugačije. Ponovo relevantni organi Srbije prave grešku, koja se valja prema severu. Treba poštovati svakoga, obezbediti jednaka prava svima ali, bez milosti suzbiti i ubiti svaku ideju o daljem rastakanju ove države. Od ove "bolesti" se ne može pobeći. Niti će ona nestati ako zatvorimo oči. Vreme je da, sada, demokratska Srbija angažuje sve svoje demokratske potencijale i uz upotrebu represije /ako treba/ zaustavi ovu tugu i jad. Sutra će samo biti gore. I, severnije. Niko od toga neće biti poštedjen.

vinetu

pre 18 godina

Neverovatna drskost. A sto se nas Srba tice ne bi me cudilo da opet od gotovine pravimo veresiju. Greska je samo sto je ovo uopste vest.

think about

pre 18 godina

Na svaku od tih trzishnih poteza u vezi pregovora, politika Srbije mora da odgovori. I ne samo, nego mora imati neku slicnu strategiju, npr: ima i u Albaniji Srba i ostalih nealbanaca, sta mislite koliko bi tek oni zeleli autonomiju pa tek otcepljenje.
Dokle cemo da ko mulci gledamo kako nam drugi kroje buducnost?
Ukoliko nasha politika ne odgovori (a imamo sve argumente), znaci da su nereaktivni, dakle nesposobni. Dakle dovesti pametnije i sposobnije na vlast, po hitnom.

Ymeri

pre 18 godina

Ako vec neki insistira da treba ziviti samo u etnickim teritorijama znaci gde su Serbi vecina to je Serbija i slicno sa drugim narodima. Ako ide na ovim linijama mi albanci najvise ce pobedimo, zna se gde su vecina sa albancima, i sigurno ce biti Albanija jos duplo. Ja nikada ne verujem sto ce tako nesto desiti, ali ja verujem ce biti od bivse Yugoslavije 8 derzava a jedna je defakto i danas Kosova. Naravno u kosovu treba i mora da bude sva prava za sve gradani Kosova.

Bajramovic

pre 18 godina

Ja mislim da srbija nemoze vise traziti za srbe u kosovo, od onoga sto je spremna da da albancima na jugu srbije i obratno.

To bi bilo pravedno ako pomislimo i zelimo da stvarno u buduce na miru kao dobri komsije zajedno zivimo, inace u evropi tako i onako nece biti granice pa ce ljudi slobodno kretati ali da nisu ludi koji imaju strah da ce sa slobodom kretanja postati velka albanija ili velika srbija, pa nek budu obe dve ali na miru u evropi.

Pozdravlam B92 sto nas omogucuje da damo slobodno misljenje

Bajramovic

viktor(kosovar)

pre 18 godina

Tek cete da vidite nase karte, jer politiku koju Srbija zeli da sprovede na Kosovu trpi ce je na svoja ledja malo vise severno nego u 'vasu' juznu.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Zahtevu Albanaca Presevske doline treba izaci u susret. Zbog mira i dobrih odnosa kako sa Albancima Presevske doline tako i sa Kosovskima Albancima i susednim drzavama.Neka im bude sretno.

klovn

pre 18 godina

Ovo je velika ironija i sarkazam od strane Draskovica.Srbi sa Kosova evo 6 godina rade po planu Beograda. Ako srbi na kosovu svih ovih godina traze svoje resenje u Beogradu zasto Albanci u jugu Srbije da ne traze svoje resenje u Pristini.

Branislav

pre 18 godina

Ukoliko je neko od Srpskih liberal-demokrata iznenadjen ovakvom "drskoscu" Albanskih kolega, treba im ponoviti ono sto Srpski Desni Centar govori vec godinama: znali smo. Znali smo da otcepljenje Kosova nije kraj nego samo pocetak, znali smo da su se otcepljenjem Kosova planira presedan koji bi bio dalje koristen u cilju novih secesionistickih teznji, znali smo i znamo da se otcepljenjem Kosova ne bi zavrsio raspad SFRJ nego bi poceo definitivni raspad Srbije, znali smo, znali smo, znali smo .... Opcija: ili EU ili Kosovo koju nam podmecu razni svetski "dobrocinitelji" i koja mnogima tako primamljivo zvuci je opcija samounistenja. Sto pre to budemo shvatili i slozili se da Kosovo nije i ne sme biti izgubljeno, to ce nam buducnost biti izvesnija. Po pitanju opstanka Srbije u sadasnjim granicama ne bi smelo biti nesloge.

Furious

pre 18 godina

"Albanci na jugu Srbije sva sporna pitanja svog položaja moraju da rešavaju u Beogradu, a ne Prištini" kaze postovani Vuk Draskovic, a ne kaze isto i Srbima na Kosovu da saradjuju i da se trude da resavaju svoje svakodnevne probleme sa takvim-kakvim vlastima na Kosovu u Pristini, i da se trude da grade zajednicki zivot za koji Albanci, verovali ili ne, su spremni da daju sansu i da pocnu pozitivno misliti o zajednickom zivotu i radu, nego non-stop daju uputstva kako delovati tako da ove Kosovske institucije izgledaju krhke u oci MZ. E pa ne moze gospodo sa duplim standardima da radite, ili cete ovo ili ono. Meni je zaista zao Srba koji zive ovde koji su do sada ziveli i nastave da zive u iluzijama.

mislav

pre 18 godina

Jednaka prava koja se traze za Srbe na Kosovu, treba dati i Albancima na jugu Srbije.
Vi Srbi morate konacno shvatiti da i drugi imaju pravo na ono sto trazite za sebe.

komsija

pre 18 godina

Ponovim za stotini put: Srbija i njena politika je glavni igrac na Balkanu. Zbog toga srpski politicari moraju da imaju jedinu politiku prihvatljivu za Albance i za Srbe istovremeno! Ono sto zelis za sebe moras da budes spreman da podelis drugima...
Neko kaze da evo Srbija mora da probudi Srbe Albanije. Zaboravlja ovde glavna cinjenica i to je odnosi izmedju Albanaca i Srba u bivsoj Jugoslaviji. Mesati Albaniju je dobro za nas Albance jer koliko ja znam ima u Albaniji nekoloko stotina srpskih porodica (pretezno oni su Crnogorci) slovenskog poretka. Ako ti Srbi bi imali "srbicicu" unutar Albanije, Albanci Srbije mogu da imaju, prema istim arsinima, "albanicicu" unutar Srbije(cak i u srce Beograda)...Traziti nije uvek najpametnija ideja...

Banat

pre 18 godina

Autonomija na bazi etnicke pripadnosti za te tri opstine je recept za katastrofu.
U nacionalnom interesu Srbije je da se ne dozvoli tako nesto. Sa druge strane, Srbija jednostavno M O R A taj jug podici iz bede. To je nas prolaz za Makedoniju i Grcku i taj koridor se ne sme dovoditi u pitanje.
Ako Beograd ne zna sta da radi, neka jednostavno pogleda kako su ta pitanja resena u nekim drugim evropskim drzavama i neka primeni slicna (ako ne i identicna) resenja.
Albanci se bune kako su komunisti te tri opstine "ocepili" od Kosova, a simpaticno je kako zaboravljaju da su ti isti komunisti od Srbije ocepili - Kosovo i Metohiju.

Sinisa

pre 18 godina

Jeste, malo morgen. autonomija i za mog pokojnog dedu. Pa dokle cemo bre ovako, dok se ceo svet ujedinjuje mi da trazimo autonomije za po tri sela.

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sta je danas glavni problem Srbije koji ce je mozda kostati mnogo vise sutra nego sto je voljda da da danas. To je stvarnost da u Srbiji zivi dosta manjina koji se ne osecaju ravnopravnim gradjanima ove drzave... Da samo navedem danasnji primer. Da se kojim slucajem okupila grupa recimo Albanaca, Madjara ili Bosanaca i blokirala neki od puteva da bi resila neko od svojih egzistencijalnih problema (zagadjenje - naprimer)kojih svi imaju bili bi proglaseni za teroriste prema kojima bi drzava primenila adekvatne mere ... Zasto je ovo vazno, zasto se prema istim gradjanima ove drzave samo zato sto nisu nase vere odnosimo drugacije... to je taj problem koji vlast moze lako da resi... Samo da primeni zakon da su svi gradjani pred zakonom ravnopravni... Zasto se ne pokusa da se te manjine ukljuce u politicki zivot Srbije? Zasto se ne menja izborni zakon kojim bi se predstavnici tih manjina doveli i u njihov parlament da govore i o svojim problemima... To je resenje kojim bi se radikalni stavovi njihovih vodja koji se lansiraju danas ostali bez efekta jer ko bi zeleo da menja zivot ako mu je dobro... Ovako kako se radi danas je cista propast jer se samo stvaraju nezadovoljsta medju gradjanima Srbije razlicitih vera... Vreme je za budjenje, vreme neminovno istice a na prostoru Srbije nema ni jedne stranke desno ili levo koja propagira INDIVIDUALNA PRAVA GRADJANA ZASTO?

Milos

pre 18 godina

Albanci sa juga Srbije treba da resavaju svoje probleme u Beogradu,albanci sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu (sto naravno nije slucaj jer je Kosovo okupirano trenutno od strane UN a sa ciljem da dobije nezavisnost), srbi sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu.
Sve to proistice iz proste cinjenice da je Beograd glavni grad Srbije a svi su oni drzavljani Srbije.
Ne sme se dozvoliti da se Pristina i Beograd stave u istu ravan,mada svaki potez medjunarodne zajednice pocevsi od tablica,pa preko medjunarodnih kodova pa do "premijera" Kosova vodi u tom pravcu.
Milos

Marko

pre 18 godina

''Dokle cemo kao mulci da gledamo kako nam drugi kroje buducnost?''
Dotle dok nam mulci vode drzavu. Mulci vode i diplomatiju i finansije i vojsku i policiju...

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Za moj pojam Albanci iz Bujanovca,Preseva i Medvedja mogu da sanjaju autonomiju u okviru Srbije a to vazi i za Srbe sa severa Kosova. Decentralizacija je nesto drugo. Naime, u Presevo u opstinskom nivou ce da vladaju Albanci a u Zvecan Srbi. Nama treba da bude jasno da ne mozeno nista da uradimo bez dozvole sa strane MZ a pogotovo SAD-a.Kada smo mogli mi da se sporazumemo sami medjusobno tada nismo hteli a sada je suvise kasno za svaku kalkulaciju.Bez ljutnje,ja ovako mislim kao pojedinac.
Enver Kelmendi,27.decembar 2005

visar

pre 18 godina

Pa niko ad Albanaca sa Presevske doline ne trazi teritorialnu autonomiju vec traze ono sto srbi sa Kosova budu dobili a ako je to cilj srba sa Kosova onda "O WELL"

Srba

pre 18 godina

A na cemu ce se zasnivati autonomija. Hoceli birati pralament za jednu varos i tri sela, hoce li da biraju predesenika , vladu sa svim ministarstvima , i kompletnu ingfrastrukturu koju podrzumeva jedna pokrajina, a to je ono sto Albanci traze.
Da nije to malo mnogo. Sa ozbiljnim stvarima se ne treba igrati, posebno na Balkanu.

Zoran M.

pre 18 godina

Ne razumem zasto se nasa Vlada R.Srbije petlja u stanje Kosova kad su ga zbog nestabilnosti preuzele snage KFOR-a kako bi ga stabilizovale. Pa porucujem politicarima Srbije da cekaju da ga KFOR stabilizuje i da ostanu istrajni na tom zahtevu. Ne bi bilo lepo da mi pregovaramo oko takvog stanja Kosova, jer bi mozda mogli izvuci deblji kraj, odnosno ne bi li to bila "navlakuca" za nasu krivicu?!
A sto se tice Kosova KFOR je na njega dosao kao na pokrajinu Republike Srbije, pa neka nam ga u tom stanju i vrate. Cudni su ti pregovori, zar ne?

Baskim

pre 18 godina

Sto pre Albanci ima autonomija u juzna Srbija, zepadna Makedonija tim bolje za ceo Balkan i za Europu. Manje konflikte vise da se slobodno zivi. Pozdrav za sve realne ovde ma koje nacionalnosti bio!

goran (francuska)

pre 18 godina

Nisu nam krivi Albanci sto su ujedinjeni i okrenuti istom cilju, a mi ne ! Kao takvi, oni se slozno dogovaraju i sire se, dok se mi cepamo, pucamo na sve strane, i glupo suzavamo nase tlo. Tuzna, ali prosta logika !

goodman

pre 18 godina

To se moglo i ocekivati: Kosovo, Presevo, Sandzak pa Vojvodina. Da li stvarno Ljajic smatra da ce "deo paketa sa Kosovom naprosto biti osuđen od strane međunarodne zajednice". Ala je on naivan. Pa to je stvarno paket iz kuhinje MZ odnosno SAD.

Boban_SG_CH

pre 18 godina

Imam samo jedno pitanje za nase sugradjane Albance: Koju autonomiju - izuzeto teritorijalne - trazite? Slucajno mi je poreklo iz Presevske opstine, pa me zanima sta vam to tamo jos treba? Da nabrojim: predsednik opstine -> Albanac, Skupstina opstine -> 99% Albanci, Nastavnici, Profesori, itd. -> Albanci, Policija -> Multietnicka, ...itd....itd... Bas me zanima dali neki Albanac ima iskrenost i cast da odgovori i kaze da je prica oko autonomije samo zamajavanje,...iskreni cilj je teritorija i to svi znamo. Zasto se lazemo?

Aleksandar

pre 18 godina

Ovako: niti ce Albanci dobiti bilo sta od juga Srbije, niti ce Srbi dobiti bilo sta od Kosova. Onda ce, po starom balkanskom obicaju da dodje do maltretiranja manjinskog stanovnistva sa obe strane granice...Bar dok postoje te granice, tj dok ne udjemo u Evropu a mislim da ima taman toliko vremena do tada da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu i Metohiji i ni jedan jedini Albanac u Srbiji. I eto vam mira, pa uzivajte u njemu...

Marko

pre 18 godina

Mislim da je jedino što Srbija još može učiniti za u članku spomenute općine (jer je Kosovo izgubila) jest da zaista postigne da svi Nesrbi u okviru sadašnje države počnu osjećati Srbiju kao svoju zemlju, a to je moguće samo i jedino davanjem maksimalnih manjinskih prava, ne samo na papiru, nego u stvarnosti. To znači da se primjerice vojvođanske Hrvate ne pokušava tiho asimilirati ili ih podmuklo popisivati pod izmišljenu bunjevačku naciju. Pišem o Hrvatima, jer poznam problematiku, ali znam da ništa bolje nije ni s Mađarima ili Bošnjacima na Sandžaku.
Prema tome, želi li Srbija opstati u granicama koje sada kontrolira, morat će se uistinu transformirati u zemlju svih svojih građana. U protivnom, otići će Vojvodina, otići će i Sandžak... Ima li još?

Nenad

pre 18 godina

Da nisu malo nerealni stavovi da bi mogla otići Vojvodina u kojoj živi skoro 70% Srba? Što se tiče Preševa i Bujanovca (bez Medveđe jer su tamo Srbi u većini) Albanci autonomiju shvataju kao neku prelaznu opciju nakon koje bi prešli u ofanzivu kao na Kosovu gdje bi onda radili na uključivanje međunarodnog faktora kako bi se pripojili Kosovu.
Nešto mislim da taj film ipak neće gledati.
Izlaz iz krize neko je fino rekao je ulaganje u privredu na jugu Srbije.

pravednik

pre 18 godina

Potpuno se slažem da i Albanci sa juga Srbije i Srbi sa severa Kosova treba da dobiju puna prava koja im i pripadaju .Sva ona prava koja dobiju ove dve nacionalne manjine treba da dobiju i Bošnjaci Sandžaka i Mađari sa severa Vojvodine .

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tako se ponaša monolitan i državotvorni narod. Albanci su izišli u javnost sa "kartom" na koju godinama igraju i ulažu. Nemaju nikakvih moralnih niti demokratskih dilema. Poput naših "boraca", koji uništiše sve što je imalo bilo kakve odlike državnosti a, sve u cilju borbe za "proevropske vrednosti". Nemaju problema ni sa "izlaznošću" albanskih birača. Sve se odvija u procentima /98 - 100%/, koji su nekada pripadali samo Enver Hodži. Granice svoje zamišljene i umišljene države iscrtavaju i pomeraju tamo gde su u "ljubavi prema multietrnicizmu" proterali sve što govori, misli i veruje u drugačije. Ponovo relevantni organi Srbije prave grešku, koja se valja prema severu. Treba poštovati svakoga, obezbediti jednaka prava svima ali, bez milosti suzbiti i ubiti svaku ideju o daljem rastakanju ove države. Od ove "bolesti" se ne može pobeći. Niti će ona nestati ako zatvorimo oči. Vreme je da, sada, demokratska Srbija angažuje sve svoje demokratske potencijale i uz upotrebu represije /ako treba/ zaustavi ovu tugu i jad. Sutra će samo biti gore. I, severnije. Niko od toga neće biti poštedjen.

vinetu

pre 18 godina

Neverovatna drskost. A sto se nas Srba tice ne bi me cudilo da opet od gotovine pravimo veresiju. Greska je samo sto je ovo uopste vest.

think about

pre 18 godina

Na svaku od tih trzishnih poteza u vezi pregovora, politika Srbije mora da odgovori. I ne samo, nego mora imati neku slicnu strategiju, npr: ima i u Albaniji Srba i ostalih nealbanaca, sta mislite koliko bi tek oni zeleli autonomiju pa tek otcepljenje.
Dokle cemo da ko mulci gledamo kako nam drugi kroje buducnost?
Ukoliko nasha politika ne odgovori (a imamo sve argumente), znaci da su nereaktivni, dakle nesposobni. Dakle dovesti pametnije i sposobnije na vlast, po hitnom.

Ymeri

pre 18 godina

Ako vec neki insistira da treba ziviti samo u etnickim teritorijama znaci gde su Serbi vecina to je Serbija i slicno sa drugim narodima. Ako ide na ovim linijama mi albanci najvise ce pobedimo, zna se gde su vecina sa albancima, i sigurno ce biti Albanija jos duplo. Ja nikada ne verujem sto ce tako nesto desiti, ali ja verujem ce biti od bivse Yugoslavije 8 derzava a jedna je defakto i danas Kosova. Naravno u kosovu treba i mora da bude sva prava za sve gradani Kosova.

Bajramovic

pre 18 godina

Ja mislim da srbija nemoze vise traziti za srbe u kosovo, od onoga sto je spremna da da albancima na jugu srbije i obratno.

To bi bilo pravedno ako pomislimo i zelimo da stvarno u buduce na miru kao dobri komsije zajedno zivimo, inace u evropi tako i onako nece biti granice pa ce ljudi slobodno kretati ali da nisu ludi koji imaju strah da ce sa slobodom kretanja postati velka albanija ili velika srbija, pa nek budu obe dve ali na miru u evropi.

Pozdravlam B92 sto nas omogucuje da damo slobodno misljenje

Bajramovic

viktor(kosovar)

pre 18 godina

Tek cete da vidite nase karte, jer politiku koju Srbija zeli da sprovede na Kosovu trpi ce je na svoja ledja malo vise severno nego u 'vasu' juznu.

Komentar sa zapadne strane

pre 18 godina

Zahtevu Albanaca Presevske doline treba izaci u susret. Zbog mira i dobrih odnosa kako sa Albancima Presevske doline tako i sa Kosovskima Albancima i susednim drzavama.Neka im bude sretno.

klovn

pre 18 godina

Ovo je velika ironija i sarkazam od strane Draskovica.Srbi sa Kosova evo 6 godina rade po planu Beograda. Ako srbi na kosovu svih ovih godina traze svoje resenje u Beogradu zasto Albanci u jugu Srbije da ne traze svoje resenje u Pristini.

Branislav

pre 18 godina

Ukoliko je neko od Srpskih liberal-demokrata iznenadjen ovakvom "drskoscu" Albanskih kolega, treba im ponoviti ono sto Srpski Desni Centar govori vec godinama: znali smo. Znali smo da otcepljenje Kosova nije kraj nego samo pocetak, znali smo da su se otcepljenjem Kosova planira presedan koji bi bio dalje koristen u cilju novih secesionistickih teznji, znali smo i znamo da se otcepljenjem Kosova ne bi zavrsio raspad SFRJ nego bi poceo definitivni raspad Srbije, znali smo, znali smo, znali smo .... Opcija: ili EU ili Kosovo koju nam podmecu razni svetski "dobrocinitelji" i koja mnogima tako primamljivo zvuci je opcija samounistenja. Sto pre to budemo shvatili i slozili se da Kosovo nije i ne sme biti izgubljeno, to ce nam buducnost biti izvesnija. Po pitanju opstanka Srbije u sadasnjim granicama ne bi smelo biti nesloge.

Furious

pre 18 godina

"Albanci na jugu Srbije sva sporna pitanja svog položaja moraju da rešavaju u Beogradu, a ne Prištini" kaze postovani Vuk Draskovic, a ne kaze isto i Srbima na Kosovu da saradjuju i da se trude da resavaju svoje svakodnevne probleme sa takvim-kakvim vlastima na Kosovu u Pristini, i da se trude da grade zajednicki zivot za koji Albanci, verovali ili ne, su spremni da daju sansu i da pocnu pozitivno misliti o zajednickom zivotu i radu, nego non-stop daju uputstva kako delovati tako da ove Kosovske institucije izgledaju krhke u oci MZ. E pa ne moze gospodo sa duplim standardima da radite, ili cete ovo ili ono. Meni je zaista zao Srba koji zive ovde koji su do sada ziveli i nastave da zive u iluzijama.

mislav

pre 18 godina

Jednaka prava koja se traze za Srbe na Kosovu, treba dati i Albancima na jugu Srbije.
Vi Srbi morate konacno shvatiti da i drugi imaju pravo na ono sto trazite za sebe.

komsija

pre 18 godina

Ponovim za stotini put: Srbija i njena politika je glavni igrac na Balkanu. Zbog toga srpski politicari moraju da imaju jedinu politiku prihvatljivu za Albance i za Srbe istovremeno! Ono sto zelis za sebe moras da budes spreman da podelis drugima...
Neko kaze da evo Srbija mora da probudi Srbe Albanije. Zaboravlja ovde glavna cinjenica i to je odnosi izmedju Albanaca i Srba u bivsoj Jugoslaviji. Mesati Albaniju je dobro za nas Albance jer koliko ja znam ima u Albaniji nekoloko stotina srpskih porodica (pretezno oni su Crnogorci) slovenskog poretka. Ako ti Srbi bi imali "srbicicu" unutar Albanije, Albanci Srbije mogu da imaju, prema istim arsinima, "albanicicu" unutar Srbije(cak i u srce Beograda)...Traziti nije uvek najpametnija ideja...

Banat

pre 18 godina

Autonomija na bazi etnicke pripadnosti za te tri opstine je recept za katastrofu.
U nacionalnom interesu Srbije je da se ne dozvoli tako nesto. Sa druge strane, Srbija jednostavno M O R A taj jug podici iz bede. To je nas prolaz za Makedoniju i Grcku i taj koridor se ne sme dovoditi u pitanje.
Ako Beograd ne zna sta da radi, neka jednostavno pogleda kako su ta pitanja resena u nekim drugim evropskim drzavama i neka primeni slicna (ako ne i identicna) resenja.
Albanci se bune kako su komunisti te tri opstine "ocepili" od Kosova, a simpaticno je kako zaboravljaju da su ti isti komunisti od Srbije ocepili - Kosovo i Metohiju.

Sinisa

pre 18 godina

Jeste, malo morgen. autonomija i za mog pokojnog dedu. Pa dokle cemo bre ovako, dok se ceo svet ujedinjuje mi da trazimo autonomije za po tri sela.

Znanac - Stranac

pre 18 godina

Sta je danas glavni problem Srbije koji ce je mozda kostati mnogo vise sutra nego sto je voljda da da danas. To je stvarnost da u Srbiji zivi dosta manjina koji se ne osecaju ravnopravnim gradjanima ove drzave... Da samo navedem danasnji primer. Da se kojim slucajem okupila grupa recimo Albanaca, Madjara ili Bosanaca i blokirala neki od puteva da bi resila neko od svojih egzistencijalnih problema (zagadjenje - naprimer)kojih svi imaju bili bi proglaseni za teroriste prema kojima bi drzava primenila adekvatne mere ... Zasto je ovo vazno, zasto se prema istim gradjanima ove drzave samo zato sto nisu nase vere odnosimo drugacije... to je taj problem koji vlast moze lako da resi... Samo da primeni zakon da su svi gradjani pred zakonom ravnopravni... Zasto se ne pokusa da se te manjine ukljuce u politicki zivot Srbije? Zasto se ne menja izborni zakon kojim bi se predstavnici tih manjina doveli i u njihov parlament da govore i o svojim problemima... To je resenje kojim bi se radikalni stavovi njihovih vodja koji se lansiraju danas ostali bez efekta jer ko bi zeleo da menja zivot ako mu je dobro... Ovako kako se radi danas je cista propast jer se samo stvaraju nezadovoljsta medju gradjanima Srbije razlicitih vera... Vreme je za budjenje, vreme neminovno istice a na prostoru Srbije nema ni jedne stranke desno ili levo koja propagira INDIVIDUALNA PRAVA GRADJANA ZASTO?

Milos

pre 18 godina

Albanci sa juga Srbije treba da resavaju svoje probleme u Beogradu,albanci sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu (sto naravno nije slucaj jer je Kosovo okupirano trenutno od strane UN a sa ciljem da dobije nezavisnost), srbi sa kosova bi trebalo da resavaju svoje probleme u Beogradu.
Sve to proistice iz proste cinjenice da je Beograd glavni grad Srbije a svi su oni drzavljani Srbije.
Ne sme se dozvoliti da se Pristina i Beograd stave u istu ravan,mada svaki potez medjunarodne zajednice pocevsi od tablica,pa preko medjunarodnih kodova pa do "premijera" Kosova vodi u tom pravcu.
Milos

Marko

pre 18 godina

''Dokle cemo kao mulci da gledamo kako nam drugi kroje buducnost?''
Dotle dok nam mulci vode drzavu. Mulci vode i diplomatiju i finansije i vojsku i policiju...

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Za moj pojam Albanci iz Bujanovca,Preseva i Medvedja mogu da sanjaju autonomiju u okviru Srbije a to vazi i za Srbe sa severa Kosova. Decentralizacija je nesto drugo. Naime, u Presevo u opstinskom nivou ce da vladaju Albanci a u Zvecan Srbi. Nama treba da bude jasno da ne mozeno nista da uradimo bez dozvole sa strane MZ a pogotovo SAD-a.Kada smo mogli mi da se sporazumemo sami medjusobno tada nismo hteli a sada je suvise kasno za svaku kalkulaciju.Bez ljutnje,ja ovako mislim kao pojedinac.
Enver Kelmendi,27.decembar 2005

visar

pre 18 godina

Pa niko ad Albanaca sa Presevske doline ne trazi teritorialnu autonomiju vec traze ono sto srbi sa Kosova budu dobili a ako je to cilj srba sa Kosova onda "O WELL"

Srba

pre 18 godina

A na cemu ce se zasnivati autonomija. Hoceli birati pralament za jednu varos i tri sela, hoce li da biraju predesenika , vladu sa svim ministarstvima , i kompletnu ingfrastrukturu koju podrzumeva jedna pokrajina, a to je ono sto Albanci traze.
Da nije to malo mnogo. Sa ozbiljnim stvarima se ne treba igrati, posebno na Balkanu.

Zoran M.

pre 18 godina

Ne razumem zasto se nasa Vlada R.Srbije petlja u stanje Kosova kad su ga zbog nestabilnosti preuzele snage KFOR-a kako bi ga stabilizovale. Pa porucujem politicarima Srbije da cekaju da ga KFOR stabilizuje i da ostanu istrajni na tom zahtevu. Ne bi bilo lepo da mi pregovaramo oko takvog stanja Kosova, jer bi mozda mogli izvuci deblji kraj, odnosno ne bi li to bila "navlakuca" za nasu krivicu?!
A sto se tice Kosova KFOR je na njega dosao kao na pokrajinu Republike Srbije, pa neka nam ga u tom stanju i vrate. Cudni su ti pregovori, zar ne?

Baskim

pre 18 godina

Sto pre Albanci ima autonomija u juzna Srbija, zepadna Makedonija tim bolje za ceo Balkan i za Europu. Manje konflikte vise da se slobodno zivi. Pozdrav za sve realne ovde ma koje nacionalnosti bio!

goran (francuska)

pre 18 godina

Nisu nam krivi Albanci sto su ujedinjeni i okrenuti istom cilju, a mi ne ! Kao takvi, oni se slozno dogovaraju i sire se, dok se mi cepamo, pucamo na sve strane, i glupo suzavamo nase tlo. Tuzna, ali prosta logika !

goodman

pre 18 godina

To se moglo i ocekivati: Kosovo, Presevo, Sandzak pa Vojvodina. Da li stvarno Ljajic smatra da ce "deo paketa sa Kosovom naprosto biti osuđen od strane međunarodne zajednice". Ala je on naivan. Pa to je stvarno paket iz kuhinje MZ odnosno SAD.

Boban_SG_CH

pre 18 godina

Imam samo jedno pitanje za nase sugradjane Albance: Koju autonomiju - izuzeto teritorijalne - trazite? Slucajno mi je poreklo iz Presevske opstine, pa me zanima sta vam to tamo jos treba? Da nabrojim: predsednik opstine -> Albanac, Skupstina opstine -> 99% Albanci, Nastavnici, Profesori, itd. -> Albanci, Policija -> Multietnicka, ...itd....itd... Bas me zanima dali neki Albanac ima iskrenost i cast da odgovori i kaze da je prica oko autonomije samo zamajavanje,...iskreni cilj je teritorija i to svi znamo. Zasto se lazemo?

Aleksandar

pre 18 godina

Ovako: niti ce Albanci dobiti bilo sta od juga Srbije, niti ce Srbi dobiti bilo sta od Kosova. Onda ce, po starom balkanskom obicaju da dodje do maltretiranja manjinskog stanovnistva sa obe strane granice...Bar dok postoje te granice, tj dok ne udjemo u Evropu a mislim da ima taman toliko vremena do tada da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu i Metohiji i ni jedan jedini Albanac u Srbiji. I eto vam mira, pa uzivajte u njemu...

Marko

pre 18 godina

Mislim da je jedino što Srbija još može učiniti za u članku spomenute općine (jer je Kosovo izgubila) jest da zaista postigne da svi Nesrbi u okviru sadašnje države počnu osjećati Srbiju kao svoju zemlju, a to je moguće samo i jedino davanjem maksimalnih manjinskih prava, ne samo na papiru, nego u stvarnosti. To znači da se primjerice vojvođanske Hrvate ne pokušava tiho asimilirati ili ih podmuklo popisivati pod izmišljenu bunjevačku naciju. Pišem o Hrvatima, jer poznam problematiku, ali znam da ništa bolje nije ni s Mađarima ili Bošnjacima na Sandžaku.
Prema tome, želi li Srbija opstati u granicama koje sada kontrolira, morat će se uistinu transformirati u zemlju svih svojih građana. U protivnom, otići će Vojvodina, otići će i Sandžak... Ima li još?

Nenad

pre 18 godina

Da nisu malo nerealni stavovi da bi mogla otići Vojvodina u kojoj živi skoro 70% Srba? Što se tiče Preševa i Bujanovca (bez Medveđe jer su tamo Srbi u većini) Albanci autonomiju shvataju kao neku prelaznu opciju nakon koje bi prešli u ofanzivu kao na Kosovu gdje bi onda radili na uključivanje međunarodnog faktora kako bi se pripojili Kosovu.
Nešto mislim da taj film ipak neće gledati.
Izlaz iz krize neko je fino rekao je ulaganje u privredu na jugu Srbije.