Petak, 02.02.2018.

19:22

"Srbija spremna na kompromis oko KiM, ali ne da sve"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće "zabijati glavu u pesak kao i svi drugi" kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Izvor: Tanjug

"Srbija spremna na kompromis oko KiM, ali ne da sve" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Voo Doo Instalater

pre 6 godina

(Džoni, 3. februar 2018 04:19)

Zaboravio si jednu drugu činjenicu. Rat je samo stavo tačku na j. Albanci su Kosmet dobili onom stvari koju ne smem ovde da napišem. Nije pristojno.

I šta bismo mi sa milion i po DISCIPLINOVANIH glasača. Da ih pustimo da glasaju i? Ko bi onda imao vlast u CELOJ zemlji? Ko bi bio Premijer? Ko Predsednik?
Inače, Božija pravda je da konačnu predaju potpiše BAŠ ONAJ koji je sve vreme talambasao to što je talambasao. A ako mu deo tupavaca još uvek bude verovao, tupavi su. Ako deo tupavaca i dalje bude mislio da se "njih to ništa ne tiče" neka misli. A nas će nestati konačno odavde i možda je i to Bočija pravda!

(da ne bude zabune agnostik sam, nisam vernik)

Komša

pre 6 godina

@Džoni
To je u redu - kao stav.Ali ne možemo biti pasivni i zaustaviti se samo na nepriznavanju tj. na pozivanju na medjunarodno pravo.
Postoji čitav niz poteza koji Srbija može (a rekao bih i mora da preduzme).
Primer - po katastru i svim papirima 52% imovine na Kosovu je u vlasništvu ili Srbije kao države,ili pravnih i fizičkih lica koja su Srbi (kada su u pitanju fizička lica) ili sa teritorije Srbije (pravna lica) računajući i SPC.
Zapad i te kako razume pravo vlasništva,uvažava to pravo jer je ono temelj zapadne covilizacije.
Dakle,u situaciji smo da pokrenemo čitav niz sudskih postupaka pred nadležnim organima sa velikom izvesnošću da ćemo te postupke dobiti.To je potpuno legitiman čin.
Priča o tome da sudski sporovi kvare odnose i da bi zbog toga bili okarakterisani kao neko ko je "remetilački" faltor ne pije vodu.
Čak i u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije (greška) imovinska prava pravnih i fizičkih licasu svetinja.
Pogledajte Sloveniju i Hrvatsku kako se spore oko plovnog puta.Legotimno pravo i jednih i drugih.
Slovenija traži od Srbije umetnička dela.Da li je ona neko ko kvari odnose? Rekao bih da nije.
Dakle,bez ulaženja u neka statusna pitanja Srbija mora da zaštiti imovinska prava.
A insistiranje na tome da je Kosovo deo Srbije se valjda podrazumeva.

marija

pre 6 godina

Prepisati za KiM plan Z4 kao maximum koji Srbija može dati.

Plan Z-4 je naziv mirovnog sporazuma koji je predložen radi okončanja rata i reintegracije samoproglašene Republike Srpske Krajine u Republiku Hrvatsku.

Prelog je pripremila grupa Zagreb 4, poznata kao mini-kontakt grupa, koju su činile SAD, Rusija i Evropska unija (preko Francuske i Nemačke).

Bitne tačke plana
Plan je predlagao reintegraciju Srpske Krajine u hrvatski državni sastav putem davanja široke autonomije većini srpskih teritorija.

Plan je uključivao sledeće aspekte autonomije za Srbe:

-potpunu monetarnu nezavisnost, koja bi uključivala fiskalnu politiku i zasebnu monetu;
-Krajina bi bila zona slobodne trgovine bez carina, čime bi se ohrabrio ekonomski rast;
-elementi državnosti bi uključivali grb, zastavu, himnu i policiju;
-11 opština u kojima su Srbi imali većinu prema poslednjem jugoslovenskom popisu iz 1981. godine imale bi poseban status i činile bi „Srpsku Krajinu“;
Istočna Slavonija, Zapadni Srem i Baranja ne bi bili uključeni u autonomnu Krajinu, ali bi imali odvojene procese reintegracije uz prisustvo međunarodnih mirovnih snaga;
-Ustav i zakoni Republike Hrvatske bi važili na teritoriji Krajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Krajine;
-Krajina bi imala izbore za predsednika Krajine;
-Krajina bi bila demilitarizovana a hrvatska vojska bi mogla ući samo na poziv predsednika Krajine;

Petar

pre 6 godina

Nikakvo priznanje, zbog istorijskog identiteta, zbog slabljenja državne teritorije - davanje progresnog primera za ubuduće. Sredi ti državu iznutra, tu imaš veće ingerencije, Kosovo te u tome ne sprečava, ne mešajte babe i žabe..

s.nikolić

pre 6 godina

Čekaj malo ! Da li je kosovo imalo status autonomije , i kome je to nakon dolaska na vlast PRVI POSAO BIO UKIDANJE TOG STATUSA ????

Ovo su posledice one rečenice izgovorena pri kratkom "izletu" kod gazimestana :"NIKO NE SME DA VAS BIJE" !

Ovo je samo Epilog te istorijske rečenice !

Ili smo možda i to zaboravili ?

Vojvodjanka

pre 6 godina

Pametnjakovic@; u čije ime Vi to pisete.
Za ratovanje niko normalan nije, sto se Vojvodine tiče, nikada u jadnijem stanju nije bila.O Novom Sadu, nekada mirnom gradu, da ne komentarisem; kriminal caruje.

C i n i k

pre 6 godina

Kako vidim mi trazimo sever da bi napravili kompromis.Nisam bas siguran koliko nam je ta teritorija potrebna, i nzn kako mi ne ukapiramo da u 21.veku teritorije ne znace bas nista.Cak i da nam to svi poklone, ko bi tamo ziveo? Ste sigurni da bi iko od kosovara napustao Srbiju i vracao se na sever Kosova?
Albancima se ne zuri, zato jer nemaju izgleda za Eu za dugo vremena, nama se zuri jer smo isuvise mnogo vremena izgubili, ode nam narod na zapad, sve u svemu, Kosovo je prokleta i tragicna prica za Srbiju i ljude koji zive u Srbiji i koji su taoci mita.

Komša

pre 6 godina

Otmu ti auto i onda od tebe traže da im potpišeš punomoć da mogu da rade sa njim šta hoće istovremeno te tešeći da nisi potpisao ugovor o poklonu.A suštinski je isto.
Nek voze bez tablica i registracije auto koji su oteli - dok mogu.

sofronije

pre 6 godina

A ima tu i vedrija strana - sta god Vucic za koga je jako mali procenat glasao jer vecina i ne glasa - bude uredio - nikad nece biti stvarno izraz volje naroda, tako da nece bas mnogo ni da utice na razvoj realnosti.
E sad sta hoce, to vec ostaje da se vidi...

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako misli da će mu Srbija dozvoliti da proda Kosovo i onda se skloni sa vlasti, vara se. Narod je glasao izborima za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a ne za rasparčavanje. To je sve naša zemlja, uvek bila, uvek će i biti. Jer za 20-100 godina će da nam rasparčavaju Vojvodinu, itd. ako im ovo prođe.

Džoni

pre 6 godina

Činjenica je da nam je Kosovo ratom oteto i činjenica je da je praktično pod vlašću Albanaca i da se tamo kao Srbija ništa ne pitamo, ali da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu mi nemamo pravo da ga se dobrovoljno odreknemo i da tim Albancima i njihovim saveznicima legalizujemo pre svega nasilno otimanje dela naše teritorije! Busamo se da imamo slavne pretke i slavnu istoriju a sada bi da se odreknemo dela naše države zarad šake dolara(mada je i to pod znakom pitanja). Kako bi mogli posle u ogledalo da se pogledamo? Stideli bi se sami sebe a i kako bi nas drugi tada gledali? Tapšali bi nas po ramenima a iza leđa smejali celom jednom narodu koji je nekad imao dostojanstva a onda je postao otirač. Tako bi nas posle vremenom i tretirali ali posle nema nazad!

anonymous

pre 6 godina

Da ima ikakvog izgleda da će nekoj novoj generaciji biti bolja klima u vezi ovog problema ja bih pristao na zamrznuti konflikt, ali čini mi se da nema. Mora se rešavati. Voleo bih da ti koji pored očiju ne vide, odu na Kosovo pa da onda kažu kako misle da ga ne daju. Ako već neće da idu da pogledaju Alhemija Ballana-Kosovo. Ja sam mišljenja da će u buducnosti pre Srbija biti u istoj državi sa Hrvatskom i BiH nego da će imati vlast na Kosovu. Vreme ne radi za nas, za 20 godina ni sever nećemo imati.

Раде

pre 6 godina

РЕФЕРЕНДУМ ! Србија није ничија бабовина па да је некоме дели. Устав Србије је толико јасан по питању КиМ да јаснији не може бити. Хоћеш да промениш Устав - закон је јасан и захтева ПЛЕБИСЦИТ! Не зависи то од воље било ког појединца. Цела моја породица ће на том изјашњавању гласати НЕ! Све генерације.

jagator

pre 6 godina

Какав компромис и у чије има и са ким? Од чега се одустаје да би се шта добило? Јел може то барем полу отворено да се каже? Све је у неким маглама, у неким мантрама и завлачењима? Као нека тинејџерска серија. Важно је да се води неки дијалог, у коју сврху и око чега се договарамо, то се не зна, важно је да се прича. Дај реците то овом напаћеном народу којем муте памет ко зна колико.

Komša

pre 6 godina

Vidim da mnogi pominju referendum.
O čemu ? Referendum se može radpisati samo u skladu sa Ustavom Srbije i ne može se uopšte raspravljati o kršenju Ustava.
Ustav.

Volarka

pre 6 godina

Koje smaranje! Godinama se preko novina prepucavamo je li treba ili ne treba da se da, gde god se maknem, sve neki vajni politicari i stratezi. Referendum, rodjaci, pa zaokruzite kako mislite i onda se to prebroji i to je to. Sta se tu Vodja ili bilo ko drugi pojedinac pita, pa nije to njegova babovina da on tu ista sam odlucuje.

Ccc

pre 6 godina

Odusevljavaju me Call-of-Duty i internet branioci Kosova koji nijedanput u zivotu nisu na tom istom Kosovu bili. Hajde da vam opisem kako izgleda Kosovo 2018. godine: na svakom koraku zastave Albanije, negde I velike Albanije, spomenici borcima UCK, sve ulice nose njihovo ime, Srba skoro I da nema osim na severu. Da vas pitam kako zamisljate da se Kosovo vrati pod okrilje Srbije - sa ili bez 1,5 miliona Albanaca?

Čvarkov

pre 6 godina

... referendum... pa onda pričajte u ime "birača"... vi ste pobedili na izborima, ali od procenta izaslih na biraliste... a mi ostali se pitamo i za ono za sta nemamo svog predstavnika u parlametu... takva pitanja, od nacionalnog značaja, rešavaju se na referendumima...

Alan Ford

pre 6 godina

Samo se kao narodi pomjeramo tamo-ovamo, sto kilometara gore, jedna rijeka dole, tri grada dole, četiri planine gore...

Da baram jedna generacija sastavi normalan život.

vinjak18+

pre 6 godina

Волео бих да чујем став као Шпански>> косово у ЕУ само као покрајина републике Србије!

Snovidjenje

pre 6 godina

Po sistemu neko ti se uselio u trosoban stan i ti si zadržao na jedvite jade jednu sobu, pa onda traži da potpiseš prenos vlasništva i da se odrekneš u njegovu korist a na tvoju štetu, pa ti kukaš da nije fer i onda se boriš za taj sobičak koji je i inače tvoj. Jeftina manipulacija priznanja Kosova na amaterski način.

Rade

pre 6 godina

Koja Srbija? U čije ime govori Vučić? O bilo kakvom kompromisu mora se odlučivati konsenzusom, ali i na referendumu. Nije ovo od juče da bi se odlučivalo u jednoj glavi!!!!!

Ness

pre 6 godina

Kaze covek mrtav ladan kako nece da zabija glavu u pesak kao drugi i zato tezi kompromisu, a Zoran Djindjic to predlagao pre bezmalo 20 godina. Tada je on od strane doticnog proglasavan drzavnim neprijateljem i izdajnikom.. E moj ti.

fenomen

pre 6 godina

Sumnjam da ce Kosovari sa pristanu na neku podelu ako se misli o tome jer AV uvek prica uvijeno. A ZSO i da bude nesto od toga ja ne vidim sta je to toliko znacajno. Treba na neki nacin pokrenuti Rumune, Kiprane o ostale koji ne priznaju Kosovo i pojacati pritisak na EU. Sta bude biće.

oko mene sve sami...

pre 6 godina

Nešto kao npr. mi damo pozivni broj, granične prelaze, članstvo u raznim organizacijama, itd., a za uzvrat dobijemo Zajednicu srpskih opština - NIKAD. I onda se kuka kako eto Albanci nisu ispoštovali svoj deo dogovora. Kako se fino pravimo nevešti.

Skywalker

pre 6 godina

"Ja sam spreman da pokušam znajući da će za to biti potrebno da platim cenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti", rekao je Vučić."

Eto o cemu on razmislja i kakve stvari uporedjuje. On na jednu strane vage stavlja sudbinu drzave, a na drugu totalno nebitnu stvar za drzavu-neciji opstanak na vlasti. I takav covek nas ubedjuje da radi sve u interesu Srbije.

Vili

pre 6 godina

Od 2000-te je prošlo 18 godina. Izgubili smo to vreme jer su pojedinci tvrdili da će vratiti Kosovo, da su oni koji ga priznaju izdajnici i strani plaćenici. Te 2000-te smo mogli imati mnogo veći sever Kosova danas sa svim stanovnicima koji su proterani 2004-te, danas se borimo za sever Kosova mnogo manji, izgubili smo 18 godina, a dosta ljudi je ostalo bez domova. Mogu da zaključim da smo apsolutni pobednici u ovome, hvala vam
Svima koji ste se kleli u srpstvo, Srbiju i Kosovo, dok su "strani plaćenici" još pre svih vas imali isti taj plan.

Skywalker

pre 6 godina

"Ja sam spreman da pokušam znajući da će za to biti potrebno da platim cenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti", rekao je Vučić."

Eto o cemu on razmislja i kakve stvari uporedjuje. On na jednu strane vage stavlja sudbinu drzave, a na drugu totalno nebitnu stvar za drzavu-neciji opstanak na vlasti. I takav covek nas ubedjuje da radi sve u interesu Srbije.

Ness

pre 6 godina

Kaze covek mrtav ladan kako nece da zabija glavu u pesak kao drugi i zato tezi kompromisu, a Zoran Djindjic to predlagao pre bezmalo 20 godina. Tada je on od strane doticnog proglasavan drzavnim neprijateljem i izdajnikom.. E moj ti.

Rade

pre 6 godina

Koja Srbija? U čije ime govori Vučić? O bilo kakvom kompromisu mora se odlučivati konsenzusom, ali i na referendumu. Nije ovo od juče da bi se odlučivalo u jednoj glavi!!!!!

oko mene sve sami...

pre 6 godina

Nešto kao npr. mi damo pozivni broj, granične prelaze, članstvo u raznim organizacijama, itd., a za uzvrat dobijemo Zajednicu srpskih opština - NIKAD. I onda se kuka kako eto Albanci nisu ispoštovali svoj deo dogovora. Kako se fino pravimo nevešti.

Komša

pre 6 godina

Vidim da mnogi pominju referendum.
O čemu ? Referendum se može radpisati samo u skladu sa Ustavom Srbije i ne može se uopšte raspravljati o kršenju Ustava.
Ustav.

Snovidjenje

pre 6 godina

Po sistemu neko ti se uselio u trosoban stan i ti si zadržao na jedvite jade jednu sobu, pa onda traži da potpiseš prenos vlasništva i da se odrekneš u njegovu korist a na tvoju štetu, pa ti kukaš da nije fer i onda se boriš za taj sobičak koji je i inače tvoj. Jeftina manipulacija priznanja Kosova na amaterski način.

Vili

pre 6 godina

Od 2000-te je prošlo 18 godina. Izgubili smo to vreme jer su pojedinci tvrdili da će vratiti Kosovo, da su oni koji ga priznaju izdajnici i strani plaćenici. Te 2000-te smo mogli imati mnogo veći sever Kosova danas sa svim stanovnicima koji su proterani 2004-te, danas se borimo za sever Kosova mnogo manji, izgubili smo 18 godina, a dosta ljudi je ostalo bez domova. Mogu da zaključim da smo apsolutni pobednici u ovome, hvala vam
Svima koji ste se kleli u srpstvo, Srbiju i Kosovo, dok su "strani plaćenici" još pre svih vas imali isti taj plan.

Ccc

pre 6 godina

Odusevljavaju me Call-of-Duty i internet branioci Kosova koji nijedanput u zivotu nisu na tom istom Kosovu bili. Hajde da vam opisem kako izgleda Kosovo 2018. godine: na svakom koraku zastave Albanije, negde I velike Albanije, spomenici borcima UCK, sve ulice nose njihovo ime, Srba skoro I da nema osim na severu. Da vas pitam kako zamisljate da se Kosovo vrati pod okrilje Srbije - sa ili bez 1,5 miliona Albanaca?

vinjak18+

pre 6 godina

Волео бих да чујем став као Шпански>> косово у ЕУ само као покрајина републике Србије!

jagator

pre 6 godina

Какав компромис и у чије има и са ким? Од чега се одустаје да би се шта добило? Јел може то барем полу отворено да се каже? Све је у неким маглама, у неким мантрама и завлачењима? Као нека тинејџерска серија. Важно је да се води неки дијалог, у коју сврху и око чега се договарамо, то се не зна, важно је да се прича. Дај реците то овом напаћеном народу којем муте памет ко зна колико.

Раде

pre 6 godina

РЕФЕРЕНДУМ ! Србија није ничија бабовина па да је некоме дели. Устав Србије је толико јасан по питању КиМ да јаснији не може бити. Хоћеш да промениш Устав - закон је јасан и захтева ПЛЕБИСЦИТ! Не зависи то од воље било ког појединца. Цела моја породица ће на том изјашњавању гласати НЕ! Све генерације.

Čvarkov

pre 6 godina

... referendum... pa onda pričajte u ime "birača"... vi ste pobedili na izborima, ali od procenta izaslih na biraliste... a mi ostali se pitamo i za ono za sta nemamo svog predstavnika u parlametu... takva pitanja, od nacionalnog značaja, rešavaju se na referendumima...

Volarka

pre 6 godina

Koje smaranje! Godinama se preko novina prepucavamo je li treba ili ne treba da se da, gde god se maknem, sve neki vajni politicari i stratezi. Referendum, rodjaci, pa zaokruzite kako mislite i onda se to prebroji i to je to. Sta se tu Vodja ili bilo ko drugi pojedinac pita, pa nije to njegova babovina da on tu ista sam odlucuje.

fenomen

pre 6 godina

Sumnjam da ce Kosovari sa pristanu na neku podelu ako se misli o tome jer AV uvek prica uvijeno. A ZSO i da bude nesto od toga ja ne vidim sta je to toliko znacajno. Treba na neki nacin pokrenuti Rumune, Kiprane o ostale koji ne priznaju Kosovo i pojacati pritisak na EU. Sta bude biće.

anonymous

pre 6 godina

Da ima ikakvog izgleda da će nekoj novoj generaciji biti bolja klima u vezi ovog problema ja bih pristao na zamrznuti konflikt, ali čini mi se da nema. Mora se rešavati. Voleo bih da ti koji pored očiju ne vide, odu na Kosovo pa da onda kažu kako misle da ga ne daju. Ako već neće da idu da pogledaju Alhemija Ballana-Kosovo. Ja sam mišljenja da će u buducnosti pre Srbija biti u istoj državi sa Hrvatskom i BiH nego da će imati vlast na Kosovu. Vreme ne radi za nas, za 20 godina ni sever nećemo imati.

Alan Ford

pre 6 godina

Samo se kao narodi pomjeramo tamo-ovamo, sto kilometara gore, jedna rijeka dole, tri grada dole, četiri planine gore...

Da baram jedna generacija sastavi normalan život.

Komša

pre 6 godina

Otmu ti auto i onda od tebe traže da im potpišeš punomoć da mogu da rade sa njim šta hoće istovremeno te tešeći da nisi potpisao ugovor o poklonu.A suštinski je isto.
Nek voze bez tablica i registracije auto koji su oteli - dok mogu.

Džoni

pre 6 godina

Činjenica je da nam je Kosovo ratom oteto i činjenica je da je praktično pod vlašću Albanaca i da se tamo kao Srbija ništa ne pitamo, ali da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu mi nemamo pravo da ga se dobrovoljno odreknemo i da tim Albancima i njihovim saveznicima legalizujemo pre svega nasilno otimanje dela naše teritorije! Busamo se da imamo slavne pretke i slavnu istoriju a sada bi da se odreknemo dela naše države zarad šake dolara(mada je i to pod znakom pitanja). Kako bi mogli posle u ogledalo da se pogledamo? Stideli bi se sami sebe a i kako bi nas drugi tada gledali? Tapšali bi nas po ramenima a iza leđa smejali celom jednom narodu koji je nekad imao dostojanstva a onda je postao otirač. Tako bi nas posle vremenom i tretirali ali posle nema nazad!

Komša

pre 6 godina

@Džoni
To je u redu - kao stav.Ali ne možemo biti pasivni i zaustaviti se samo na nepriznavanju tj. na pozivanju na medjunarodno pravo.
Postoji čitav niz poteza koji Srbija može (a rekao bih i mora da preduzme).
Primer - po katastru i svim papirima 52% imovine na Kosovu je u vlasništvu ili Srbije kao države,ili pravnih i fizičkih lica koja su Srbi (kada su u pitanju fizička lica) ili sa teritorije Srbije (pravna lica) računajući i SPC.
Zapad i te kako razume pravo vlasništva,uvažava to pravo jer je ono temelj zapadne covilizacije.
Dakle,u situaciji smo da pokrenemo čitav niz sudskih postupaka pred nadležnim organima sa velikom izvesnošću da ćemo te postupke dobiti.To je potpuno legitiman čin.
Priča o tome da sudski sporovi kvare odnose i da bi zbog toga bili okarakterisani kao neko ko je "remetilački" faltor ne pije vodu.
Čak i u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije (greška) imovinska prava pravnih i fizičkih licasu svetinja.
Pogledajte Sloveniju i Hrvatsku kako se spore oko plovnog puta.Legotimno pravo i jednih i drugih.
Slovenija traži od Srbije umetnička dela.Da li je ona neko ko kvari odnose? Rekao bih da nije.
Dakle,bez ulaženja u neka statusna pitanja Srbija mora da zaštiti imovinska prava.
A insistiranje na tome da je Kosovo deo Srbije se valjda podrazumeva.

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako misli da će mu Srbija dozvoliti da proda Kosovo i onda se skloni sa vlasti, vara se. Narod je glasao izborima za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a ne za rasparčavanje. To je sve naša zemlja, uvek bila, uvek će i biti. Jer za 20-100 godina će da nam rasparčavaju Vojvodinu, itd. ako im ovo prođe.

C i n i k

pre 6 godina

Kako vidim mi trazimo sever da bi napravili kompromis.Nisam bas siguran koliko nam je ta teritorija potrebna, i nzn kako mi ne ukapiramo da u 21.veku teritorije ne znace bas nista.Cak i da nam to svi poklone, ko bi tamo ziveo? Ste sigurni da bi iko od kosovara napustao Srbiju i vracao se na sever Kosova?
Albancima se ne zuri, zato jer nemaju izgleda za Eu za dugo vremena, nama se zuri jer smo isuvise mnogo vremena izgubili, ode nam narod na zapad, sve u svemu, Kosovo je prokleta i tragicna prica za Srbiju i ljude koji zive u Srbiji i koji su taoci mita.

sofronije

pre 6 godina

A ima tu i vedrija strana - sta god Vucic za koga je jako mali procenat glasao jer vecina i ne glasa - bude uredio - nikad nece biti stvarno izraz volje naroda, tako da nece bas mnogo ni da utice na razvoj realnosti.
E sad sta hoce, to vec ostaje da se vidi...

Vojvodjanka

pre 6 godina

Pametnjakovic@; u čije ime Vi to pisete.
Za ratovanje niko normalan nije, sto se Vojvodine tiče, nikada u jadnijem stanju nije bila.O Novom Sadu, nekada mirnom gradu, da ne komentarisem; kriminal caruje.

Petar

pre 6 godina

Nikakvo priznanje, zbog istorijskog identiteta, zbog slabljenja državne teritorije - davanje progresnog primera za ubuduće. Sredi ti državu iznutra, tu imaš veće ingerencije, Kosovo te u tome ne sprečava, ne mešajte babe i žabe..

s.nikolić

pre 6 godina

Čekaj malo ! Da li je kosovo imalo status autonomije , i kome je to nakon dolaska na vlast PRVI POSAO BIO UKIDANJE TOG STATUSA ????

Ovo su posledice one rečenice izgovorena pri kratkom "izletu" kod gazimestana :"NIKO NE SME DA VAS BIJE" !

Ovo je samo Epilog te istorijske rečenice !

Ili smo možda i to zaboravili ?

Voo Doo Instalater

pre 6 godina

(Džoni, 3. februar 2018 04:19)

Zaboravio si jednu drugu činjenicu. Rat je samo stavo tačku na j. Albanci su Kosmet dobili onom stvari koju ne smem ovde da napišem. Nije pristojno.

I šta bismo mi sa milion i po DISCIPLINOVANIH glasača. Da ih pustimo da glasaju i? Ko bi onda imao vlast u CELOJ zemlji? Ko bi bio Premijer? Ko Predsednik?
Inače, Božija pravda je da konačnu predaju potpiše BAŠ ONAJ koji je sve vreme talambasao to što je talambasao. A ako mu deo tupavaca još uvek bude verovao, tupavi su. Ako deo tupavaca i dalje bude mislio da se "njih to ništa ne tiče" neka misli. A nas će nestati konačno odavde i možda je i to Bočija pravda!

(da ne bude zabune agnostik sam, nisam vernik)

marija

pre 6 godina

Prepisati za KiM plan Z4 kao maximum koji Srbija može dati.

Plan Z-4 je naziv mirovnog sporazuma koji je predložen radi okončanja rata i reintegracije samoproglašene Republike Srpske Krajine u Republiku Hrvatsku.

Prelog je pripremila grupa Zagreb 4, poznata kao mini-kontakt grupa, koju su činile SAD, Rusija i Evropska unija (preko Francuske i Nemačke).

Bitne tačke plana
Plan je predlagao reintegraciju Srpske Krajine u hrvatski državni sastav putem davanja široke autonomije većini srpskih teritorija.

Plan je uključivao sledeće aspekte autonomije za Srbe:

-potpunu monetarnu nezavisnost, koja bi uključivala fiskalnu politiku i zasebnu monetu;
-Krajina bi bila zona slobodne trgovine bez carina, čime bi se ohrabrio ekonomski rast;
-elementi državnosti bi uključivali grb, zastavu, himnu i policiju;
-11 opština u kojima su Srbi imali većinu prema poslednjem jugoslovenskom popisu iz 1981. godine imale bi poseban status i činile bi „Srpsku Krajinu“;
Istočna Slavonija, Zapadni Srem i Baranja ne bi bili uključeni u autonomnu Krajinu, ali bi imali odvojene procese reintegracije uz prisustvo međunarodnih mirovnih snaga;
-Ustav i zakoni Republike Hrvatske bi važili na teritoriji Krajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Krajine;
-Krajina bi imala izbore za predsednika Krajine;
-Krajina bi bila demilitarizovana a hrvatska vojska bi mogla ući samo na poziv predsednika Krajine;

Ccc

pre 6 godina

Odusevljavaju me Call-of-Duty i internet branioci Kosova koji nijedanput u zivotu nisu na tom istom Kosovu bili. Hajde da vam opisem kako izgleda Kosovo 2018. godine: na svakom koraku zastave Albanije, negde I velike Albanije, spomenici borcima UCK, sve ulice nose njihovo ime, Srba skoro I da nema osim na severu. Da vas pitam kako zamisljate da se Kosovo vrati pod okrilje Srbije - sa ili bez 1,5 miliona Albanaca?

Volarka

pre 6 godina

Koje smaranje! Godinama se preko novina prepucavamo je li treba ili ne treba da se da, gde god se maknem, sve neki vajni politicari i stratezi. Referendum, rodjaci, pa zaokruzite kako mislite i onda se to prebroji i to je to. Sta se tu Vodja ili bilo ko drugi pojedinac pita, pa nije to njegova babovina da on tu ista sam odlucuje.

Skywalker

pre 6 godina

"Ja sam spreman da pokušam znajući da će za to biti potrebno da platim cenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti", rekao je Vučić."

Eto o cemu on razmislja i kakve stvari uporedjuje. On na jednu strane vage stavlja sudbinu drzave, a na drugu totalno nebitnu stvar za drzavu-neciji opstanak na vlasti. I takav covek nas ubedjuje da radi sve u interesu Srbije.

Vili

pre 6 godina

Od 2000-te je prošlo 18 godina. Izgubili smo to vreme jer su pojedinci tvrdili da će vratiti Kosovo, da su oni koji ga priznaju izdajnici i strani plaćenici. Te 2000-te smo mogli imati mnogo veći sever Kosova danas sa svim stanovnicima koji su proterani 2004-te, danas se borimo za sever Kosova mnogo manji, izgubili smo 18 godina, a dosta ljudi je ostalo bez domova. Mogu da zaključim da smo apsolutni pobednici u ovome, hvala vam
Svima koji ste se kleli u srpstvo, Srbiju i Kosovo, dok su "strani plaćenici" još pre svih vas imali isti taj plan.

oko mene sve sami...

pre 6 godina

Nešto kao npr. mi damo pozivni broj, granične prelaze, članstvo u raznim organizacijama, itd., a za uzvrat dobijemo Zajednicu srpskih opština - NIKAD. I onda se kuka kako eto Albanci nisu ispoštovali svoj deo dogovora. Kako se fino pravimo nevešti.

jagator

pre 6 godina

Какав компромис и у чије има и са ким? Од чега се одустаје да би се шта добило? Јел може то барем полу отворено да се каже? Све је у неким маглама, у неким мантрама и завлачењима? Као нека тинејџерска серија. Важно је да се води неки дијалог, у коју сврху и око чега се договарамо, то се не зна, важно је да се прича. Дај реците то овом напаћеном народу којем муте памет ко зна колико.

anonymous

pre 6 godina

Da ima ikakvog izgleda da će nekoj novoj generaciji biti bolja klima u vezi ovog problema ja bih pristao na zamrznuti konflikt, ali čini mi se da nema. Mora se rešavati. Voleo bih da ti koji pored očiju ne vide, odu na Kosovo pa da onda kažu kako misle da ga ne daju. Ako već neće da idu da pogledaju Alhemija Ballana-Kosovo. Ja sam mišljenja da će u buducnosti pre Srbija biti u istoj državi sa Hrvatskom i BiH nego da će imati vlast na Kosovu. Vreme ne radi za nas, za 20 godina ni sever nećemo imati.

Раде

pre 6 godina

РЕФЕРЕНДУМ ! Србија није ничија бабовина па да је некоме дели. Устав Србије је толико јасан по питању КиМ да јаснији не може бити. Хоћеш да промениш Устав - закон је јасан и захтева ПЛЕБИСЦИТ! Не зависи то од воље било ког појединца. Цела моја породица ће на том изјашњавању гласати НЕ! Све генерације.

Snovidjenje

pre 6 godina

Po sistemu neko ti se uselio u trosoban stan i ti si zadržao na jedvite jade jednu sobu, pa onda traži da potpiseš prenos vlasništva i da se odrekneš u njegovu korist a na tvoju štetu, pa ti kukaš da nije fer i onda se boriš za taj sobičak koji je i inače tvoj. Jeftina manipulacija priznanja Kosova na amaterski način.

Rade

pre 6 godina

Koja Srbija? U čije ime govori Vučić? O bilo kakvom kompromisu mora se odlučivati konsenzusom, ali i na referendumu. Nije ovo od juče da bi se odlučivalo u jednoj glavi!!!!!

Alan Ford

pre 6 godina

Samo se kao narodi pomjeramo tamo-ovamo, sto kilometara gore, jedna rijeka dole, tri grada dole, četiri planine gore...

Da baram jedna generacija sastavi normalan život.

fenomen

pre 6 godina

Sumnjam da ce Kosovari sa pristanu na neku podelu ako se misli o tome jer AV uvek prica uvijeno. A ZSO i da bude nesto od toga ja ne vidim sta je to toliko znacajno. Treba na neki nacin pokrenuti Rumune, Kiprane o ostale koji ne priznaju Kosovo i pojacati pritisak na EU. Sta bude biće.

vinjak18+

pre 6 godina

Волео бих да чујем став као Шпански>> косово у ЕУ само као покрајина републике Србије!

Čvarkov

pre 6 godina

... referendum... pa onda pričajte u ime "birača"... vi ste pobedili na izborima, ali od procenta izaslih na biraliste... a mi ostali se pitamo i za ono za sta nemamo svog predstavnika u parlametu... takva pitanja, od nacionalnog značaja, rešavaju se na referendumima...

Ness

pre 6 godina

Kaze covek mrtav ladan kako nece da zabija glavu u pesak kao drugi i zato tezi kompromisu, a Zoran Djindjic to predlagao pre bezmalo 20 godina. Tada je on od strane doticnog proglasavan drzavnim neprijateljem i izdajnikom.. E moj ti.

Petar

pre 6 godina

Nikakvo priznanje, zbog istorijskog identiteta, zbog slabljenja državne teritorije - davanje progresnog primera za ubuduće. Sredi ti državu iznutra, tu imaš veće ingerencije, Kosovo te u tome ne sprečava, ne mešajte babe i žabe..

C i n i k

pre 6 godina

Kako vidim mi trazimo sever da bi napravili kompromis.Nisam bas siguran koliko nam je ta teritorija potrebna, i nzn kako mi ne ukapiramo da u 21.veku teritorije ne znace bas nista.Cak i da nam to svi poklone, ko bi tamo ziveo? Ste sigurni da bi iko od kosovara napustao Srbiju i vracao se na sever Kosova?
Albancima se ne zuri, zato jer nemaju izgleda za Eu za dugo vremena, nama se zuri jer smo isuvise mnogo vremena izgubili, ode nam narod na zapad, sve u svemu, Kosovo je prokleta i tragicna prica za Srbiju i ljude koji zive u Srbiji i koji su taoci mita.

s.nikolić

pre 6 godina

Čekaj malo ! Da li je kosovo imalo status autonomije , i kome je to nakon dolaska na vlast PRVI POSAO BIO UKIDANJE TOG STATUSA ????

Ovo su posledice one rečenice izgovorena pri kratkom "izletu" kod gazimestana :"NIKO NE SME DA VAS BIJE" !

Ovo je samo Epilog te istorijske rečenice !

Ili smo možda i to zaboravili ?

Pametnjaković

pre 6 godina

Ako misli da će mu Srbija dozvoliti da proda Kosovo i onda se skloni sa vlasti, vara se. Narod je glasao izborima za suverenitet i teritorijalni integritet zemlje, a ne za rasparčavanje. To je sve naša zemlja, uvek bila, uvek će i biti. Jer za 20-100 godina će da nam rasparčavaju Vojvodinu, itd. ako im ovo prođe.

sofronije

pre 6 godina

A ima tu i vedrija strana - sta god Vucic za koga je jako mali procenat glasao jer vecina i ne glasa - bude uredio - nikad nece biti stvarno izraz volje naroda, tako da nece bas mnogo ni da utice na razvoj realnosti.
E sad sta hoce, to vec ostaje da se vidi...

Voo Doo Instalater

pre 6 godina

(Džoni, 3. februar 2018 04:19)

Zaboravio si jednu drugu činjenicu. Rat je samo stavo tačku na j. Albanci su Kosmet dobili onom stvari koju ne smem ovde da napišem. Nije pristojno.

I šta bismo mi sa milion i po DISCIPLINOVANIH glasača. Da ih pustimo da glasaju i? Ko bi onda imao vlast u CELOJ zemlji? Ko bi bio Premijer? Ko Predsednik?
Inače, Božija pravda je da konačnu predaju potpiše BAŠ ONAJ koji je sve vreme talambasao to što je talambasao. A ako mu deo tupavaca još uvek bude verovao, tupavi su. Ako deo tupavaca i dalje bude mislio da se "njih to ništa ne tiče" neka misli. A nas će nestati konačno odavde i možda je i to Bočija pravda!

(da ne bude zabune agnostik sam, nisam vernik)

Vojvodjanka

pre 6 godina

Pametnjakovic@; u čije ime Vi to pisete.
Za ratovanje niko normalan nije, sto se Vojvodine tiče, nikada u jadnijem stanju nije bila.O Novom Sadu, nekada mirnom gradu, da ne komentarisem; kriminal caruje.

Komša

pre 6 godina

Vidim da mnogi pominju referendum.
O čemu ? Referendum se može radpisati samo u skladu sa Ustavom Srbije i ne može se uopšte raspravljati o kršenju Ustava.
Ustav.

Džoni

pre 6 godina

Činjenica je da nam je Kosovo ratom oteto i činjenica je da je praktično pod vlašću Albanaca i da se tamo kao Srbija ništa ne pitamo, ali da ne ostane ni jedan jedini Srbin na Kosovu mi nemamo pravo da ga se dobrovoljno odreknemo i da tim Albancima i njihovim saveznicima legalizujemo pre svega nasilno otimanje dela naše teritorije! Busamo se da imamo slavne pretke i slavnu istoriju a sada bi da se odreknemo dela naše države zarad šake dolara(mada je i to pod znakom pitanja). Kako bi mogli posle u ogledalo da se pogledamo? Stideli bi se sami sebe a i kako bi nas drugi tada gledali? Tapšali bi nas po ramenima a iza leđa smejali celom jednom narodu koji je nekad imao dostojanstva a onda je postao otirač. Tako bi nas posle vremenom i tretirali ali posle nema nazad!

Komša

pre 6 godina

Otmu ti auto i onda od tebe traže da im potpišeš punomoć da mogu da rade sa njim šta hoće istovremeno te tešeći da nisi potpisao ugovor o poklonu.A suštinski je isto.
Nek voze bez tablica i registracije auto koji su oteli - dok mogu.

Komša

pre 6 godina

@Džoni
To je u redu - kao stav.Ali ne možemo biti pasivni i zaustaviti se samo na nepriznavanju tj. na pozivanju na medjunarodno pravo.
Postoji čitav niz poteza koji Srbija može (a rekao bih i mora da preduzme).
Primer - po katastru i svim papirima 52% imovine na Kosovu je u vlasništvu ili Srbije kao države,ili pravnih i fizičkih lica koja su Srbi (kada su u pitanju fizička lica) ili sa teritorije Srbije (pravna lica) računajući i SPC.
Zapad i te kako razume pravo vlasništva,uvažava to pravo jer je ono temelj zapadne covilizacije.
Dakle,u situaciji smo da pokrenemo čitav niz sudskih postupaka pred nadležnim organima sa velikom izvesnošću da ćemo te postupke dobiti.To je potpuno legitiman čin.
Priča o tome da sudski sporovi kvare odnose i da bi zbog toga bili okarakterisani kao neko ko je "remetilački" faltor ne pije vodu.
Čak i u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije (greška) imovinska prava pravnih i fizičkih licasu svetinja.
Pogledajte Sloveniju i Hrvatsku kako se spore oko plovnog puta.Legotimno pravo i jednih i drugih.
Slovenija traži od Srbije umetnička dela.Da li je ona neko ko kvari odnose? Rekao bih da nije.
Dakle,bez ulaženja u neka statusna pitanja Srbija mora da zaštiti imovinska prava.
A insistiranje na tome da je Kosovo deo Srbije se valjda podrazumeva.

marija

pre 6 godina

Prepisati za KiM plan Z4 kao maximum koji Srbija može dati.

Plan Z-4 je naziv mirovnog sporazuma koji je predložen radi okončanja rata i reintegracije samoproglašene Republike Srpske Krajine u Republiku Hrvatsku.

Prelog je pripremila grupa Zagreb 4, poznata kao mini-kontakt grupa, koju su činile SAD, Rusija i Evropska unija (preko Francuske i Nemačke).

Bitne tačke plana
Plan je predlagao reintegraciju Srpske Krajine u hrvatski državni sastav putem davanja široke autonomije većini srpskih teritorija.

Plan je uključivao sledeće aspekte autonomije za Srbe:

-potpunu monetarnu nezavisnost, koja bi uključivala fiskalnu politiku i zasebnu monetu;
-Krajina bi bila zona slobodne trgovine bez carina, čime bi se ohrabrio ekonomski rast;
-elementi državnosti bi uključivali grb, zastavu, himnu i policiju;
-11 opština u kojima su Srbi imali većinu prema poslednjem jugoslovenskom popisu iz 1981. godine imale bi poseban status i činile bi „Srpsku Krajinu“;
Istočna Slavonija, Zapadni Srem i Baranja ne bi bili uključeni u autonomnu Krajinu, ali bi imali odvojene procese reintegracije uz prisustvo međunarodnih mirovnih snaga;
-Ustav i zakoni Republike Hrvatske bi važili na teritoriji Krajine, ali bi prethodno morali biti odobreni od predstavnika Krajine;
-Krajina bi imala izbore za predsednika Krajine;
-Krajina bi bila demilitarizovana a hrvatska vojska bi mogla ući samo na poziv predsednika Krajine;