Ponedeljak, 28.08.2017.

18:39

"Izvučeno iz konteksta, a mora se znati ko je započeo rat"

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta.

Izvor: Tanjug

"Izvuèeno iz konteksta, a mora se znati ko je zapoèeo rat" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

mario

pre 6 godina

evo poruka od jednog dalmatinca koji je otisao u irsku ima 15 godina. Kad me netko pita je li se brines sto se dogada na balkanu. Cujes li da nesto puca??? Puca mi neka stvar. Rupa na dnu i ono bitno mi je kao kakva je ekonomska situacija u Gvinea Bisau, ili tko je predsjednik Papua New Guinea. :). Nista. A sto sam radio 91, ustao se i napravio kavu i gledao tv :). NIKAKVI domovinski rat, nikakve gluposti, obican gradanski rat i nista drugo.

Poz iz Irske :)

Mario

Nex

pre 6 godina

A u komentarima ništa novo, Hrvati se pravdaju da su sve Srbi počeli, a Srbi da su sve Hrvati počeli. Kao prvo za tango je potrebno dvoje, sto će reci u ratu u bivšoj Jugoslaviji nema nevinih i nema oni su prvi počeli. Jer šta je država nego narod koji u njoj živi, a tu su državu svi zdušno razbijali. Ono u šta ja nemogi da verujem je da nakon ovolikog veremena ludima iz ovog regiona još nije dosta svadja, i da bi koliko još sutra u rat.
A velike gazde trljaju ruke i zadovoljno misle samo dajte raji hleba i igara. Toliko od mene i lupajte minuse do sutra

Бата Стојковић

pre 6 godina

Заиста мора се знати ко је започео рат, а ја сматрам да је то онај који се илегално наоружавао а онда то оружје употребио за напад на регуларне војне јединице, што је ЈНА свакако била у том тренутку.

Gruzanin

pre 6 godina

Samo jedno pitanje imam za susede hrvate : da li je istorija pocela 1991? I zasto bas tad? Zasto nije 1945, ili 1941, mozda 1918, ili cak 1914? Zasto 1991?

???

pre 6 godina

Zanimljivo je da se svako iznošenje istine od strane država koje su bile bombardovane od strane "neutralne" JNA, u Srbiji smatra velikom uvredom. Uvreda je reći da se u Srebrenici desio genocid, da su Dubrovnik i Sarajevo bili pod opsadom... Zašto je to tako?

mile

pre 6 godina

Jednom, da smo normalna zemlja, bi trebalo oformiti naučne projekte za utvrđivanje sa naučnih pozicija o prirodi tog rata, i to mobilisati najozbiljniju naučnu javnost, jer nauka ne priznaje sumnjive argumente i utvrditi činjenice, bez obzira šta će te činjenice pokazati. To bi bilo vrlo ozbiljno sagledavanje koje bi nama sigurno pomoglo u jednoj stvari, da znamo tačno kako da se ophodimo prema tome, tj. da li da se odlučimo da li da ignorišemo naše zastupnike šovinističkih ideja ili njihove. Što znači, moramo da nađemo način da ignorišemo tu priču, to treba da bude naš cilj, podsećanje nam nije potrebno ni ako smo grešni ni ako smo ispravni, jer ako smo grešni nismo zaslužili i onda nije nam potrebna ta zemlja, a ako smo ispravni možemo se nadati da će sve doći na svoje.

zgslavac

pre 6 godina

Sve je krenulo Miloševićevim galopirajućim nacionalizmom, što je potvrdio na Gazimestanu. Zar je itko zaboravio da je najavio rat tamo? Hrvatski nacionalizma nije ni postojao tada, još su komunisti bili debelo na vlasti kad su odredi mitingaša dolazili u Knin i Petrovu goru vikati "ovo je Srbija". Tek iza toga na vlast dolazi HDZ...

Šteta što vecina Srba i dalje tvrdi da srpska politika (ne i narod) nije kriva za rat, a na taj način nikako da izađe iz Miloševićeve sjene. Treba jednostavno reći - da, tadašnji srpski vrh je napravio gluposti, ne želimo više takve na vlasti koji nas drže u izolaciji desetljećima, idemo dalje.

istina

pre 6 godina

" Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast."

@mm

Provaljen si sa tom lažnom pričom odavno..

April 1990. dolazak Tuđmana na vlast
Avgust 1990. "balvan revolucija"

nemanja.s

pre 6 godina

"..a od Srba u Hr ćemo napraviti pravoslavne Hrvate.." Franjo Tuđman na nekom od mitinga u iseljeništvu 1990. ".. mi ćemo im zadati takav udarac, da Srba na području Hr nestane, a kao pozivaćemo ih da ostanu.." 1995., pred vojnim rukovodstvom na sastanku...

Ratković

pre 6 godina

Čovek potpuno hladno priča o Srbiji i Srbima kao nekakvim agresorima a iz njegove države proterano na stotine hiljada tih Srba,oduzeta im imovina,pravo na penzije,namerno otežan povratak......
Kaže rat je započeo zbog nekakvog memoranduma SANU !?
Ma nije valjda ?
A to što je Hrvatska jednostrano proglasila otcepljenje od zajedničke države,oduzela Srbima status konstitutivnog naroda i svela ih na nivo nacionalne manjine ? To nikako nije bio uzrok rata ? Nego je neki memorandum tu više kriv.
Opkoljavanje kasarni regularne JNA,davljenje vojnika u Splitu,ubistva srpske porodice u Zagrebu u njihovom stanu samo zato što su Srbi ??
To su sve bile mirotvorne akcije ?
Kaže ne treba ništa zaboraviti.U redu.
A tvoja NDH je bila država hrvatskog naroda u kojoj je koliko juče izvršen najstrašniji genocid nad Srbima.Tada nije bilo memoranduma SANU,ni Miloševića,ni "velikosrpske agresije".
Još nismo ni delić jama iz NDH pronašli i otkopali.
Ali ste već požurili da pozdrav za dom spremni postavite iznad humki srpske dece u Jasenovcu.
Daleko vam bre lepa kuća !!!!!

Sad je bilo dosta!

pre 6 godina

E, ajde prekinite vise, sad je stvarno dosta! Vise od cetvrt veka, ej bre, cetvrt veka, vas slusam kako guslate, izmisljate, relativizujete, optuzujete ove i one, niko vam zivi ne valja, ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Crnogorci, ni Albanci, ni Makedonci, samo smo mi najbolji i najlepsi, a svi su ostali krivi. Pa ja bih se bar malo zamislio da nije problem do mene kada niko zivi nece sa mnom aman! Prestanite sa lazima, nije rat na prostorima ex Yu zapoceo ni zapad, ni CIA, ni Vatikan, vec se zna ko je to uradio. Slobodan Milosevic sa svojom fasustickom klikom uz pomoc tzv. srpske ratnohuskacke "intelektualne" elite i tu se svaka prica zavrsava! Nisu nas bombardovali zato sto nas mrze vec zbog zlocina koji su cinjeni u nase ime! Samo znate da kukate o izmisljenom milosrdnom andjelu, a necete da se setite ni Sarajeva, ni Srebrenice, ni Vukovara, ni hladnjaca, sram vas bilo! Pomirimo se sa tim bas kao sto su se i Nemci pomirili i priznali svoj poraz nakon Drugog svetskog rata i osudili nacizam! Doste bre vise, unistili ste mi detinstvo i mladost i jos tako zatrovani i zatucani nastavljate dalje!

Panta

pre 6 godina

Poziva se na Memorandum SANU a da ga sigurno nije ni čitao i niko od njih. Čitao sam ga u formi nacrta koji nikad nije usvojen. Nije usvojen jer je bio izrazito antikomunistički a ne prosrpski. Međutim, najžalosnije je: "Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina". Dakle, oni tvrde da je Hrvatska bila okupirana narodom koji se tu vekovima rađao i živeo a priznaju mu samo poslednjih 4 do 6 godina.

autocorrect off

pre 6 godina

zar nisu rat započeli hrvati kada su počeli napade na kasarne jna? jna je bila regularna vojska jedne države i to što se ta država raspadala ne znači da je ta vojska odjednom postala okupatorska

tme.sigma

pre 6 godina

Ljudi to je neki pomocnik ministra branitelja. Pa sta kod nas izjavljuju Ivica i Vulin svakodnevno? Da sam Hrvat mislio bih da je invazija počela... oladite, to je sve da se skine paznja sa 1,4 posto rasta... najgori rast u Evropi. Ako ovako nastavimo ima da nas nema, ne treba nam spoljnji neprijatelj.

my way

pre 6 godina

"Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice"
U 2 rečenice sumiran sav besmisao apsurdnog hrvatskog poimanja celokupne istorije, i davnije i jugoslovenske i istorije devedesetih. Jedno je morati nešto konstruisati, jer želiš od istine pobeći kao đavo od krsta, ali takve apsurde i kontradiktornosti izvaljivati... sve je jasno. Oni mukice sami sa sobom "ne znaju" jesu li se "branili", nastali, kako bi se nekako mogli prvo "braniti", pa da ih onda neko "napadne", pa da onda nastanu, ma nije vredno ni osvrtati se na njihove laži. A da se ne sme ništa zaboravljati i da se mora znati ko je počeo rat, udario na JNA i narod koji je želeo za sebe daleko manje pravo, da ostane u svojoj državi, to je u pravu.

Propast SSSR 2017

pre 6 godina

Ne samo da su neki imali ideju Velike Srbije, nego i danas 2017. je većina komentara na toj radikalskoj liniji.
Ratovali bi oni i sad kad bi imali čime. To jasno pokazuje ko je krivac i 1991.

Deschain

pre 6 godina

Famozni memorandum ne samo da nije ni usvojen od strane SANU, nego nije ni prošao nacrt! Ali sto puta ponovljema laž postaje istina i to vrlo dobro znaju fašisti među Hrvatima. Važno da se MASPOK i albansko proleće selektivmo zaboravlja kao i obično, a Memorandum je kao Hitlerov program,
Da ni ne pominjem besmislene fraze da rat nije bio na teritoriji Srbije. Mislim da ni oni ne kapiraju poentu tog argumenta.
Sve u svemu Milošević je doprineo ratu i te kako, a ove izjave, koje su postale svakodnevnica, pokazuju ogroman doprinos bivše braće.

janbo

pre 6 godina

Čitam i vidim sintagme poput: ''istorijski prostor Hrvatske '', ''prirodno i istorijsko pravo'', i ne mogu da se ne lupim dlanom po glavi. Šta bi bilo da se Srbi drže tih prirodnih prava i granica, da li bi bilo ovih zemalja oko nas uopšte. Mislim naravno da je svet dozvolio. Pošto očigledno za Hrvatsku važe granice od 45-e, i možda bi vrlo rado voleli da se dopune sa onim iz 41-45. Dok kad se radi o Srbima, onda ne važi ni te SFRJ granice nego ako je ikako moguće ono od 74-e.

P.S. Uvek me je zanimalo to što se spominje Memorandum, pa sam ga pročitao pre određenog vremena. Tamo bukvalno nema nikakve agresije niti V. Srbije nego analiza stanja gde je dovedena Srbija pod vladavinom komunista. I skoro sve je istina.

mm

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...(Faruk Hadžibegić, 28. avgust 2017 18:55)
Nesretni vojnik Sašo Gešovski je ubijen u petom mjesecu 1991. Znači godinu dana nakon početka balvan revolucije. Na jednoj takvoj barikadi je 23.11.1990. ubijen i prvi policajac, Goran Alavanja, slučajno srpske nacionalnosti. Nisu ga ubili Hrvati. Iza barikada su bile bradate spodobe naoružane oružjem JNA. Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast. Ovi što su se u Splitu skupili su bili tamo iz čiste dokolice pa kao kad smo već tu hajmo zadaviti nekog. A ti probaj čisto radi znatiželje pustiti bradu pa vidi koliko će ti vremena trebati da uzgojiš onu pravu četničku kakve su se pojavile na cestama hrvatske 1989. godine

#

pre 6 godina

A niste se bunili kada vam je ta ista JNA unela u granice Istru, koja nikada nije bila vaš istorijski prostor, tj nikada u sastavu Hrvatske. Niste ni vi dali Srbima prirodno i storijsko pravo da žive tamo gde vekovima žive. Mnogo se pravi naivan ovaj.

kek

pre 6 godina

Haha sta je vama? Pa Tudjman je priznao da je poceo rat (javno,na trgu Jelacica) jer je kako je rekao,izbor bio rat ili nista od nezavisnosti.Jel Boljkovac takodje rekao ko je zapoceo rat i gde,i ko je na koga prvi zapucao. Samo se vi tesite.

Zaga

pre 6 godina

Koliko me pamcenje sluzi a nadam se odlicno da su svi prognani iz sveg glasa vikali da ih je izdao Slobodan Milosevic.I vecina je njih bilo 5 oktobra pred skupstinom.

Janko

pre 6 godina

Ne znam kad će ljudi shvatiti koliko je bitno da mir i stabilnost vlada u regionu i da je to jedini način da se poboljšaju uslovi za život svih nas!

Pera Mitić

pre 6 godina

Neka se istoričari bave istorijom a političari politikom. Gospodin je ispao pre svega jako neozbiljan i time sam pljunuo na državu koju zastupa.

C i n i k

pre 6 godina

Pa dobro u kom ratu je to Srbija bila? Imate one presude iz haga.Tamo je utvrdjeno da Srbija nije bila u ratu sa svojom vojskom, niti u gradjanskom ratu u BIH niti u Hr. Ako oni mesaju period dok je postojala Jna, to je zato jer oni to namerno rade,prave se da ne znaju kad je prestala YU da postoji.Jeste bilo dobrovoljaca iz Srbije, ali nikad vise od 6000 njih,prema presudama iz Haga, isto tako, ciji su to gradjani proterani iz Hr? Ne pravdam Srbiju jer mislim da smo mnogo krivi,i danas ispastamo,mogli smo kao Ceska i Slovacka da se mirno razidjemo, ali istorija se ne moze vratiti, i takodje, od kog veka,koje godine, da preispitujemo proslost? El moze i od 1941?

Luka

pre 6 godina

Dobar deo moje želje da otperjam sa ovih prostora su upravo ovakve izjave mržnje i njihova velika zastupljenost u medijima. Dok se realni problemi uporno guraju u drugi plan. Neće nama ovde biti bolje u skorije vreme.

Ns

pre 6 godina

Kako oni mogu krivit Srbiju sa nekakvim memorandumom, kad memorandum nikad nije ni usvojen (izglasan). A nepada im na pamet da kažu da je Tudjman bio u Titovom zatvoru zbog širenja nacionalizma.

Faruk Hadžibegić

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...

metall

pre 6 godina

Ovakvo crno - belo tumacenje istorije devedesetih svojevremeno nije bilo ni u najzadrtijim partizanskim filmovima. Cak su i oni realniji i objektivniji u odnosu na bukvalno sve izjave koje dolaze iz Hrvatske. Zaista neverovatno. Najlakse je ponavljati istu matricu, imati sablon, u njega ubacivati iznova i iznova iste reci (Velika Srbija, Memorandum, Milosevic, cetnici...)i misliti da si u pravu. Ja ne sporim ulogu ni Srbije ni Milosevica u raspadu nekadasnje drzave, ali toliko sebe cistiti i smatrati nevinascem je vec bljutavo i neukusno.

schlyamm

pre 6 godina

Hrvati istina nisu ratovali na teritoriji Srbije jer Hrvata na teritoriji Srbije ima nekih 50.000 ali su zato Hrvati i te kako ratovali u BiH, slali vojsku, slali naoruzanje, podrzavali tamosnje Hrvate i radili ama bas sve sta i Srbi. A kasnije su podzravali i Albance na Kosovu, slali im oruzje i potrcali da priznaju ilegalnu albansku paradrzavu na Kosovu. Tako da ovaj hrvatski zamenik ministra ili sta li je, moze da glumi moralnu gromadu i da drzi predavanja iz istorije ispred neke samoposluge uz pivce kolegama nepismenima i nista vise.

Sara

pre 6 godina

Hrvatska pokvarena ploča. Upravo je Milošević zaustavio rad na Memorandumu, pardon na nacrtu Memoranduma. Lik ga sigurno nije ni pročitao. Nije rat počeo zbog bilo kog dokumenta već zbog njihove želje da etnički očiste Srbe. Namerno prećutkuje da Srbija u tom ratu nije učestvovala imaju presudu pa neka čitaju.

metall

pre 6 godina

Ovakvo crno - belo tumacenje istorije devedesetih svojevremeno nije bilo ni u najzadrtijim partizanskim filmovima. Cak su i oni realniji i objektivniji u odnosu na bukvalno sve izjave koje dolaze iz Hrvatske. Zaista neverovatno. Najlakse je ponavljati istu matricu, imati sablon, u njega ubacivati iznova i iznova iste reci (Velika Srbija, Memorandum, Milosevic, cetnici...)i misliti da si u pravu. Ja ne sporim ulogu ni Srbije ni Milosevica u raspadu nekadasnje drzave, ali toliko sebe cistiti i smatrati nevinascem je vec bljutavo i neukusno.

Sara

pre 6 godina

Hrvatska pokvarena ploča. Upravo je Milošević zaustavio rad na Memorandumu, pardon na nacrtu Memoranduma. Lik ga sigurno nije ni pročitao. Nije rat počeo zbog bilo kog dokumenta već zbog njihove želje da etnički očiste Srbe. Namerno prećutkuje da Srbija u tom ratu nije učestvovala imaju presudu pa neka čitaju.

schlyamm

pre 6 godina

Hrvati istina nisu ratovali na teritoriji Srbije jer Hrvata na teritoriji Srbije ima nekih 50.000 ali su zato Hrvati i te kako ratovali u BiH, slali vojsku, slali naoruzanje, podrzavali tamosnje Hrvate i radili ama bas sve sta i Srbi. A kasnije su podzravali i Albance na Kosovu, slali im oruzje i potrcali da priznaju ilegalnu albansku paradrzavu na Kosovu. Tako da ovaj hrvatski zamenik ministra ili sta li je, moze da glumi moralnu gromadu i da drzi predavanja iz istorije ispred neke samoposluge uz pivce kolegama nepismenima i nista vise.

#

pre 6 godina

A niste se bunili kada vam je ta ista JNA unela u granice Istru, koja nikada nije bila vaš istorijski prostor, tj nikada u sastavu Hrvatske. Niste ni vi dali Srbima prirodno i storijsko pravo da žive tamo gde vekovima žive. Mnogo se pravi naivan ovaj.

Faruk Hadžibegić

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...

janbo

pre 6 godina

Čitam i vidim sintagme poput: ''istorijski prostor Hrvatske '', ''prirodno i istorijsko pravo'', i ne mogu da se ne lupim dlanom po glavi. Šta bi bilo da se Srbi drže tih prirodnih prava i granica, da li bi bilo ovih zemalja oko nas uopšte. Mislim naravno da je svet dozvolio. Pošto očigledno za Hrvatsku važe granice od 45-e, i možda bi vrlo rado voleli da se dopune sa onim iz 41-45. Dok kad se radi o Srbima, onda ne važi ni te SFRJ granice nego ako je ikako moguće ono od 74-e.

P.S. Uvek me je zanimalo to što se spominje Memorandum, pa sam ga pročitao pre određenog vremena. Tamo bukvalno nema nikakve agresije niti V. Srbije nego analiza stanja gde je dovedena Srbija pod vladavinom komunista. I skoro sve je istina.

kek

pre 6 godina

Haha sta je vama? Pa Tudjman je priznao da je poceo rat (javno,na trgu Jelacica) jer je kako je rekao,izbor bio rat ili nista od nezavisnosti.Jel Boljkovac takodje rekao ko je zapoceo rat i gde,i ko je na koga prvi zapucao. Samo se vi tesite.

my way

pre 6 godina

"Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice"
U 2 rečenice sumiran sav besmisao apsurdnog hrvatskog poimanja celokupne istorije, i davnije i jugoslovenske i istorije devedesetih. Jedno je morati nešto konstruisati, jer želiš od istine pobeći kao đavo od krsta, ali takve apsurde i kontradiktornosti izvaljivati... sve je jasno. Oni mukice sami sa sobom "ne znaju" jesu li se "branili", nastali, kako bi se nekako mogli prvo "braniti", pa da ih onda neko "napadne", pa da onda nastanu, ma nije vredno ni osvrtati se na njihove laži. A da se ne sme ništa zaboravljati i da se mora znati ko je počeo rat, udario na JNA i narod koji je želeo za sebe daleko manje pravo, da ostane u svojoj državi, to je u pravu.

Бата Стојковић

pre 6 godina

Заиста мора се знати ко је започео рат, а ја сматрам да је то онај који се илегално наоружавао а онда то оружје употребио за напад на регуларне војне јединице, што је ЈНА свакако била у том тренутку.

Ns

pre 6 godina

Kako oni mogu krivit Srbiju sa nekakvim memorandumom, kad memorandum nikad nije ni usvojen (izglasan). A nepada im na pamet da kažu da je Tudjman bio u Titovom zatvoru zbog širenja nacionalizma.

Deschain

pre 6 godina

Famozni memorandum ne samo da nije ni usvojen od strane SANU, nego nije ni prošao nacrt! Ali sto puta ponovljema laž postaje istina i to vrlo dobro znaju fašisti među Hrvatima. Važno da se MASPOK i albansko proleće selektivmo zaboravlja kao i obično, a Memorandum je kao Hitlerov program,
Da ni ne pominjem besmislene fraze da rat nije bio na teritoriji Srbije. Mislim da ni oni ne kapiraju poentu tog argumenta.
Sve u svemu Milošević je doprineo ratu i te kako, a ove izjave, koje su postale svakodnevnica, pokazuju ogroman doprinos bivše braće.

Gruzanin

pre 6 godina

Samo jedno pitanje imam za susede hrvate : da li je istorija pocela 1991? I zasto bas tad? Zasto nije 1945, ili 1941, mozda 1918, ili cak 1914? Zasto 1991?

Sad je bilo dosta!

pre 6 godina

E, ajde prekinite vise, sad je stvarno dosta! Vise od cetvrt veka, ej bre, cetvrt veka, vas slusam kako guslate, izmisljate, relativizujete, optuzujete ove i one, niko vam zivi ne valja, ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Crnogorci, ni Albanci, ni Makedonci, samo smo mi najbolji i najlepsi, a svi su ostali krivi. Pa ja bih se bar malo zamislio da nije problem do mene kada niko zivi nece sa mnom aman! Prestanite sa lazima, nije rat na prostorima ex Yu zapoceo ni zapad, ni CIA, ni Vatikan, vec se zna ko je to uradio. Slobodan Milosevic sa svojom fasustickom klikom uz pomoc tzv. srpske ratnohuskacke "intelektualne" elite i tu se svaka prica zavrsava! Nisu nas bombardovali zato sto nas mrze vec zbog zlocina koji su cinjeni u nase ime! Samo znate da kukate o izmisljenom milosrdnom andjelu, a necete da se setite ni Sarajeva, ni Srebrenice, ni Vukovara, ni hladnjaca, sram vas bilo! Pomirimo se sa tim bas kao sto su se i Nemci pomirili i priznali svoj poraz nakon Drugog svetskog rata i osudili nacizam! Doste bre vise, unistili ste mi detinstvo i mladost i jos tako zatrovani i zatucani nastavljate dalje!

Ratković

pre 6 godina

Čovek potpuno hladno priča o Srbiji i Srbima kao nekakvim agresorima a iz njegove države proterano na stotine hiljada tih Srba,oduzeta im imovina,pravo na penzije,namerno otežan povratak......
Kaže rat je započeo zbog nekakvog memoranduma SANU !?
Ma nije valjda ?
A to što je Hrvatska jednostrano proglasila otcepljenje od zajedničke države,oduzela Srbima status konstitutivnog naroda i svela ih na nivo nacionalne manjine ? To nikako nije bio uzrok rata ? Nego je neki memorandum tu više kriv.
Opkoljavanje kasarni regularne JNA,davljenje vojnika u Splitu,ubistva srpske porodice u Zagrebu u njihovom stanu samo zato što su Srbi ??
To su sve bile mirotvorne akcije ?
Kaže ne treba ništa zaboraviti.U redu.
A tvoja NDH je bila država hrvatskog naroda u kojoj je koliko juče izvršen najstrašniji genocid nad Srbima.Tada nije bilo memoranduma SANU,ni Miloševića,ni "velikosrpske agresije".
Još nismo ni delić jama iz NDH pronašli i otkopali.
Ali ste već požurili da pozdrav za dom spremni postavite iznad humki srpske dece u Jasenovcu.
Daleko vam bre lepa kuća !!!!!

Propast SSSR 2017

pre 6 godina

Ne samo da su neki imali ideju Velike Srbije, nego i danas 2017. je većina komentara na toj radikalskoj liniji.
Ratovali bi oni i sad kad bi imali čime. To jasno pokazuje ko je krivac i 1991.

C i n i k

pre 6 godina

Pa dobro u kom ratu je to Srbija bila? Imate one presude iz haga.Tamo je utvrdjeno da Srbija nije bila u ratu sa svojom vojskom, niti u gradjanskom ratu u BIH niti u Hr. Ako oni mesaju period dok je postojala Jna, to je zato jer oni to namerno rade,prave se da ne znaju kad je prestala YU da postoji.Jeste bilo dobrovoljaca iz Srbije, ali nikad vise od 6000 njih,prema presudama iz Haga, isto tako, ciji su to gradjani proterani iz Hr? Ne pravdam Srbiju jer mislim da smo mnogo krivi,i danas ispastamo,mogli smo kao Ceska i Slovacka da se mirno razidjemo, ali istorija se ne moze vratiti, i takodje, od kog veka,koje godine, da preispitujemo proslost? El moze i od 1941?

autocorrect off

pre 6 godina

zar nisu rat započeli hrvati kada su počeli napade na kasarne jna? jna je bila regularna vojska jedne države i to što se ta država raspadala ne znači da je ta vojska odjednom postala okupatorska

Pera Mitić

pre 6 godina

Neka se istoričari bave istorijom a političari politikom. Gospodin je ispao pre svega jako neozbiljan i time sam pljunuo na državu koju zastupa.

zgslavac

pre 6 godina

Sve je krenulo Miloševićevim galopirajućim nacionalizmom, što je potvrdio na Gazimestanu. Zar je itko zaboravio da je najavio rat tamo? Hrvatski nacionalizma nije ni postojao tada, još su komunisti bili debelo na vlasti kad su odredi mitingaša dolazili u Knin i Petrovu goru vikati "ovo je Srbija". Tek iza toga na vlast dolazi HDZ...

Šteta što vecina Srba i dalje tvrdi da srpska politika (ne i narod) nije kriva za rat, a na taj način nikako da izađe iz Miloševićeve sjene. Treba jednostavno reći - da, tadašnji srpski vrh je napravio gluposti, ne želimo više takve na vlasti koji nas drže u izolaciji desetljećima, idemo dalje.

???

pre 6 godina

Zanimljivo je da se svako iznošenje istine od strane država koje su bile bombardovane od strane "neutralne" JNA, u Srbiji smatra velikom uvredom. Uvreda je reći da se u Srebrenici desio genocid, da su Dubrovnik i Sarajevo bili pod opsadom... Zašto je to tako?

Janko

pre 6 godina

Ne znam kad će ljudi shvatiti koliko je bitno da mir i stabilnost vlada u regionu i da je to jedini način da se poboljšaju uslovi za život svih nas!

nemanja.s

pre 6 godina

"..a od Srba u Hr ćemo napraviti pravoslavne Hrvate.." Franjo Tuđman na nekom od mitinga u iseljeništvu 1990. ".. mi ćemo im zadati takav udarac, da Srba na području Hr nestane, a kao pozivaćemo ih da ostanu.." 1995., pred vojnim rukovodstvom na sastanku...

Nex

pre 6 godina

A u komentarima ništa novo, Hrvati se pravdaju da su sve Srbi počeli, a Srbi da su sve Hrvati počeli. Kao prvo za tango je potrebno dvoje, sto će reci u ratu u bivšoj Jugoslaviji nema nevinih i nema oni su prvi počeli. Jer šta je država nego narod koji u njoj živi, a tu su državu svi zdušno razbijali. Ono u šta ja nemogi da verujem je da nakon ovolikog veremena ludima iz ovog regiona još nije dosta svadja, i da bi koliko još sutra u rat.
A velike gazde trljaju ruke i zadovoljno misle samo dajte raji hleba i igara. Toliko od mene i lupajte minuse do sutra

Zaga

pre 6 godina

Koliko me pamcenje sluzi a nadam se odlicno da su svi prognani iz sveg glasa vikali da ih je izdao Slobodan Milosevic.I vecina je njih bilo 5 oktobra pred skupstinom.

Luka

pre 6 godina

Dobar deo moje želje da otperjam sa ovih prostora su upravo ovakve izjave mržnje i njihova velika zastupljenost u medijima. Dok se realni problemi uporno guraju u drugi plan. Neće nama ovde biti bolje u skorije vreme.

Panta

pre 6 godina

Poziva se na Memorandum SANU a da ga sigurno nije ni čitao i niko od njih. Čitao sam ga u formi nacrta koji nikad nije usvojen. Nije usvojen jer je bio izrazito antikomunistički a ne prosrpski. Međutim, najžalosnije je: "Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina". Dakle, oni tvrde da je Hrvatska bila okupirana narodom koji se tu vekovima rađao i živeo a priznaju mu samo poslednjih 4 do 6 godina.

mario

pre 6 godina

evo poruka od jednog dalmatinca koji je otisao u irsku ima 15 godina. Kad me netko pita je li se brines sto se dogada na balkanu. Cujes li da nesto puca??? Puca mi neka stvar. Rupa na dnu i ono bitno mi je kao kakva je ekonomska situacija u Gvinea Bisau, ili tko je predsjednik Papua New Guinea. :). Nista. A sto sam radio 91, ustao se i napravio kavu i gledao tv :). NIKAKVI domovinski rat, nikakve gluposti, obican gradanski rat i nista drugo.

Poz iz Irske :)

Mario

mm

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...(Faruk Hadžibegić, 28. avgust 2017 18:55)
Nesretni vojnik Sašo Gešovski je ubijen u petom mjesecu 1991. Znači godinu dana nakon početka balvan revolucije. Na jednoj takvoj barikadi je 23.11.1990. ubijen i prvi policajac, Goran Alavanja, slučajno srpske nacionalnosti. Nisu ga ubili Hrvati. Iza barikada su bile bradate spodobe naoružane oružjem JNA. Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast. Ovi što su se u Splitu skupili su bili tamo iz čiste dokolice pa kao kad smo već tu hajmo zadaviti nekog. A ti probaj čisto radi znatiželje pustiti bradu pa vidi koliko će ti vremena trebati da uzgojiš onu pravu četničku kakve su se pojavile na cestama hrvatske 1989. godine

tme.sigma

pre 6 godina

Ljudi to je neki pomocnik ministra branitelja. Pa sta kod nas izjavljuju Ivica i Vulin svakodnevno? Da sam Hrvat mislio bih da je invazija počela... oladite, to je sve da se skine paznja sa 1,4 posto rasta... najgori rast u Evropi. Ako ovako nastavimo ima da nas nema, ne treba nam spoljnji neprijatelj.

istina

pre 6 godina

" Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast."

@mm

Provaljen si sa tom lažnom pričom odavno..

April 1990. dolazak Tuđmana na vlast
Avgust 1990. "balvan revolucija"

mile

pre 6 godina

Jednom, da smo normalna zemlja, bi trebalo oformiti naučne projekte za utvrđivanje sa naučnih pozicija o prirodi tog rata, i to mobilisati najozbiljniju naučnu javnost, jer nauka ne priznaje sumnjive argumente i utvrditi činjenice, bez obzira šta će te činjenice pokazati. To bi bilo vrlo ozbiljno sagledavanje koje bi nama sigurno pomoglo u jednoj stvari, da znamo tačno kako da se ophodimo prema tome, tj. da li da se odlučimo da li da ignorišemo naše zastupnike šovinističkih ideja ili njihove. Što znači, moramo da nađemo način da ignorišemo tu priču, to treba da bude naš cilj, podsećanje nam nije potrebno ni ako smo grešni ni ako smo ispravni, jer ako smo grešni nismo zaslužili i onda nije nam potrebna ta zemlja, a ako smo ispravni možemo se nadati da će sve doći na svoje.

Propast SSSR 2017

pre 6 godina

Ne samo da su neki imali ideju Velike Srbije, nego i danas 2017. je većina komentara na toj radikalskoj liniji.
Ratovali bi oni i sad kad bi imali čime. To jasno pokazuje ko je krivac i 1991.

mm

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...(Faruk Hadžibegić, 28. avgust 2017 18:55)
Nesretni vojnik Sašo Gešovski je ubijen u petom mjesecu 1991. Znači godinu dana nakon početka balvan revolucije. Na jednoj takvoj barikadi je 23.11.1990. ubijen i prvi policajac, Goran Alavanja, slučajno srpske nacionalnosti. Nisu ga ubili Hrvati. Iza barikada su bile bradate spodobe naoružane oružjem JNA. Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast. Ovi što su se u Splitu skupili su bili tamo iz čiste dokolice pa kao kad smo već tu hajmo zadaviti nekog. A ti probaj čisto radi znatiželje pustiti bradu pa vidi koliko će ti vremena trebati da uzgojiš onu pravu četničku kakve su se pojavile na cestama hrvatske 1989. godine

zgslavac

pre 6 godina

Sve je krenulo Miloševićevim galopirajućim nacionalizmom, što je potvrdio na Gazimestanu. Zar je itko zaboravio da je najavio rat tamo? Hrvatski nacionalizma nije ni postojao tada, još su komunisti bili debelo na vlasti kad su odredi mitingaša dolazili u Knin i Petrovu goru vikati "ovo je Srbija". Tek iza toga na vlast dolazi HDZ...

Šteta što vecina Srba i dalje tvrdi da srpska politika (ne i narod) nije kriva za rat, a na taj način nikako da izađe iz Miloševićeve sjene. Treba jednostavno reći - da, tadašnji srpski vrh je napravio gluposti, ne želimo više takve na vlasti koji nas drže u izolaciji desetljećima, idemo dalje.

Sad je bilo dosta!

pre 6 godina

E, ajde prekinite vise, sad je stvarno dosta! Vise od cetvrt veka, ej bre, cetvrt veka, vas slusam kako guslate, izmisljate, relativizujete, optuzujete ove i one, niko vam zivi ne valja, ni Slovenci, ni Hrvati, ni Muslimani, ni Crnogorci, ni Albanci, ni Makedonci, samo smo mi najbolji i najlepsi, a svi su ostali krivi. Pa ja bih se bar malo zamislio da nije problem do mene kada niko zivi nece sa mnom aman! Prestanite sa lazima, nije rat na prostorima ex Yu zapoceo ni zapad, ni CIA, ni Vatikan, vec se zna ko je to uradio. Slobodan Milosevic sa svojom fasustickom klikom uz pomoc tzv. srpske ratnohuskacke "intelektualne" elite i tu se svaka prica zavrsava! Nisu nas bombardovali zato sto nas mrze vec zbog zlocina koji su cinjeni u nase ime! Samo znate da kukate o izmisljenom milosrdnom andjelu, a necete da se setite ni Sarajeva, ni Srebrenice, ni Vukovara, ni hladnjaca, sram vas bilo! Pomirimo se sa tim bas kao sto su se i Nemci pomirili i priznali svoj poraz nakon Drugog svetskog rata i osudili nacizam! Doste bre vise, unistili ste mi detinstvo i mladost i jos tako zatrovani i zatucani nastavljate dalje!

???

pre 6 godina

Zanimljivo je da se svako iznošenje istine od strane država koje su bile bombardovane od strane "neutralne" JNA, u Srbiji smatra velikom uvredom. Uvreda je reći da se u Srebrenici desio genocid, da su Dubrovnik i Sarajevo bili pod opsadom... Zašto je to tako?

#

pre 6 godina

A niste se bunili kada vam je ta ista JNA unela u granice Istru, koja nikada nije bila vaš istorijski prostor, tj nikada u sastavu Hrvatske. Niste ni vi dali Srbima prirodno i storijsko pravo da žive tamo gde vekovima žive. Mnogo se pravi naivan ovaj.

C i n i k

pre 6 godina

Pa dobro u kom ratu je to Srbija bila? Imate one presude iz haga.Tamo je utvrdjeno da Srbija nije bila u ratu sa svojom vojskom, niti u gradjanskom ratu u BIH niti u Hr. Ako oni mesaju period dok je postojala Jna, to je zato jer oni to namerno rade,prave se da ne znaju kad je prestala YU da postoji.Jeste bilo dobrovoljaca iz Srbije, ali nikad vise od 6000 njih,prema presudama iz Haga, isto tako, ciji su to gradjani proterani iz Hr? Ne pravdam Srbiju jer mislim da smo mnogo krivi,i danas ispastamo,mogli smo kao Ceska i Slovacka da se mirno razidjemo, ali istorija se ne moze vratiti, i takodje, od kog veka,koje godine, da preispitujemo proslost? El moze i od 1941?

Sara

pre 6 godina

Hrvatska pokvarena ploča. Upravo je Milošević zaustavio rad na Memorandumu, pardon na nacrtu Memoranduma. Lik ga sigurno nije ni pročitao. Nije rat počeo zbog bilo kog dokumenta već zbog njihove želje da etnički očiste Srbe. Namerno prećutkuje da Srbija u tom ratu nije učestvovala imaju presudu pa neka čitaju.

my way

pre 6 godina

"Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice"
U 2 rečenice sumiran sav besmisao apsurdnog hrvatskog poimanja celokupne istorije, i davnije i jugoslovenske i istorije devedesetih. Jedno je morati nešto konstruisati, jer želiš od istine pobeći kao đavo od krsta, ali takve apsurde i kontradiktornosti izvaljivati... sve je jasno. Oni mukice sami sa sobom "ne znaju" jesu li se "branili", nastali, kako bi se nekako mogli prvo "braniti", pa da ih onda neko "napadne", pa da onda nastanu, ma nije vredno ni osvrtati se na njihove laži. A da se ne sme ništa zaboravljati i da se mora znati ko je počeo rat, udario na JNA i narod koji je želeo za sebe daleko manje pravo, da ostane u svojoj državi, to je u pravu.

metall

pre 6 godina

Ovakvo crno - belo tumacenje istorije devedesetih svojevremeno nije bilo ni u najzadrtijim partizanskim filmovima. Cak su i oni realniji i objektivniji u odnosu na bukvalno sve izjave koje dolaze iz Hrvatske. Zaista neverovatno. Najlakse je ponavljati istu matricu, imati sablon, u njega ubacivati iznova i iznova iste reci (Velika Srbija, Memorandum, Milosevic, cetnici...)i misliti da si u pravu. Ja ne sporim ulogu ni Srbije ni Milosevica u raspadu nekadasnje drzave, ali toliko sebe cistiti i smatrati nevinascem je vec bljutavo i neukusno.

janbo

pre 6 godina

Čitam i vidim sintagme poput: ''istorijski prostor Hrvatske '', ''prirodno i istorijsko pravo'', i ne mogu da se ne lupim dlanom po glavi. Šta bi bilo da se Srbi drže tih prirodnih prava i granica, da li bi bilo ovih zemalja oko nas uopšte. Mislim naravno da je svet dozvolio. Pošto očigledno za Hrvatsku važe granice od 45-e, i možda bi vrlo rado voleli da se dopune sa onim iz 41-45. Dok kad se radi o Srbima, onda ne važi ni te SFRJ granice nego ako je ikako moguće ono od 74-e.

P.S. Uvek me je zanimalo to što se spominje Memorandum, pa sam ga pročitao pre određenog vremena. Tamo bukvalno nema nikakve agresije niti V. Srbije nego analiza stanja gde je dovedena Srbija pod vladavinom komunista. I skoro sve je istina.

schlyamm

pre 6 godina

Hrvati istina nisu ratovali na teritoriji Srbije jer Hrvata na teritoriji Srbije ima nekih 50.000 ali su zato Hrvati i te kako ratovali u BiH, slali vojsku, slali naoruzanje, podrzavali tamosnje Hrvate i radili ama bas sve sta i Srbi. A kasnije su podzravali i Albance na Kosovu, slali im oruzje i potrcali da priznaju ilegalnu albansku paradrzavu na Kosovu. Tako da ovaj hrvatski zamenik ministra ili sta li je, moze da glumi moralnu gromadu i da drzi predavanja iz istorije ispred neke samoposluge uz pivce kolegama nepismenima i nista vise.

Faruk Hadžibegić

pre 6 godina

Prije nego što je ispaljen i jedan metak u HR, oni su davili u Splitu Makedonca, tako da sam ja mislio da svo zlo potiče iz Makedonije...Elem, hrvatski kompleksi vlastitom marginalnošću će biti vječiti problem na Balkanu...

Ratković

pre 6 godina

Čovek potpuno hladno priča o Srbiji i Srbima kao nekakvim agresorima a iz njegove države proterano na stotine hiljada tih Srba,oduzeta im imovina,pravo na penzije,namerno otežan povratak......
Kaže rat je započeo zbog nekakvog memoranduma SANU !?
Ma nije valjda ?
A to što je Hrvatska jednostrano proglasila otcepljenje od zajedničke države,oduzela Srbima status konstitutivnog naroda i svela ih na nivo nacionalne manjine ? To nikako nije bio uzrok rata ? Nego je neki memorandum tu više kriv.
Opkoljavanje kasarni regularne JNA,davljenje vojnika u Splitu,ubistva srpske porodice u Zagrebu u njihovom stanu samo zato što su Srbi ??
To su sve bile mirotvorne akcije ?
Kaže ne treba ništa zaboraviti.U redu.
A tvoja NDH je bila država hrvatskog naroda u kojoj je koliko juče izvršen najstrašniji genocid nad Srbima.Tada nije bilo memoranduma SANU,ni Miloševića,ni "velikosrpske agresije".
Još nismo ni delić jama iz NDH pronašli i otkopali.
Ali ste već požurili da pozdrav za dom spremni postavite iznad humki srpske dece u Jasenovcu.
Daleko vam bre lepa kuća !!!!!

Бата Стојковић

pre 6 godina

Заиста мора се знати ко је започео рат, а ја сматрам да је то онај који се илегално наоружавао а онда то оружје употребио за напад на регуларне војне јединице, што је ЈНА свакако била у том тренутку.

kek

pre 6 godina

Haha sta je vama? Pa Tudjman je priznao da je poceo rat (javno,na trgu Jelacica) jer je kako je rekao,izbor bio rat ili nista od nezavisnosti.Jel Boljkovac takodje rekao ko je zapoceo rat i gde,i ko je na koga prvi zapucao. Samo se vi tesite.

Luka

pre 6 godina

Dobar deo moje želje da otperjam sa ovih prostora su upravo ovakve izjave mržnje i njihova velika zastupljenost u medijima. Dok se realni problemi uporno guraju u drugi plan. Neće nama ovde biti bolje u skorije vreme.

autocorrect off

pre 6 godina

zar nisu rat započeli hrvati kada su počeli napade na kasarne jna? jna je bila regularna vojska jedne države i to što se ta država raspadala ne znači da je ta vojska odjednom postala okupatorska

Deschain

pre 6 godina

Famozni memorandum ne samo da nije ni usvojen od strane SANU, nego nije ni prošao nacrt! Ali sto puta ponovljema laž postaje istina i to vrlo dobro znaju fašisti među Hrvatima. Važno da se MASPOK i albansko proleće selektivmo zaboravlja kao i obično, a Memorandum je kao Hitlerov program,
Da ni ne pominjem besmislene fraze da rat nije bio na teritoriji Srbije. Mislim da ni oni ne kapiraju poentu tog argumenta.
Sve u svemu Milošević je doprineo ratu i te kako, a ove izjave, koje su postale svakodnevnica, pokazuju ogroman doprinos bivše braće.

Gruzanin

pre 6 godina

Samo jedno pitanje imam za susede hrvate : da li je istorija pocela 1991? I zasto bas tad? Zasto nije 1945, ili 1941, mozda 1918, ili cak 1914? Zasto 1991?

Ns

pre 6 godina

Kako oni mogu krivit Srbiju sa nekakvim memorandumom, kad memorandum nikad nije ni usvojen (izglasan). A nepada im na pamet da kažu da je Tudjman bio u Titovom zatvoru zbog širenja nacionalizma.

mario

pre 6 godina

evo poruka od jednog dalmatinca koji je otisao u irsku ima 15 godina. Kad me netko pita je li se brines sto se dogada na balkanu. Cujes li da nesto puca??? Puca mi neka stvar. Rupa na dnu i ono bitno mi je kao kakva je ekonomska situacija u Gvinea Bisau, ili tko je predsjednik Papua New Guinea. :). Nista. A sto sam radio 91, ustao se i napravio kavu i gledao tv :). NIKAKVI domovinski rat, nikakve gluposti, obican gradanski rat i nista drugo.

Poz iz Irske :)

Mario

Panta

pre 6 godina

Poziva se na Memorandum SANU a da ga sigurno nije ni čitao i niko od njih. Čitao sam ga u formi nacrta koji nikad nije usvojen. Nije usvojen jer je bio izrazito antikomunistički a ne prosrpski. Međutim, najžalosnije je: "Ali, isto tako sam rekao, pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina". Dakle, oni tvrde da je Hrvatska bila okupirana narodom koji se tu vekovima rađao i živeo a priznaju mu samo poslednjih 4 do 6 godina.

Nex

pre 6 godina

A u komentarima ništa novo, Hrvati se pravdaju da su sve Srbi počeli, a Srbi da su sve Hrvati počeli. Kao prvo za tango je potrebno dvoje, sto će reci u ratu u bivšoj Jugoslaviji nema nevinih i nema oni su prvi počeli. Jer šta je država nego narod koji u njoj živi, a tu su državu svi zdušno razbijali. Ono u šta ja nemogi da verujem je da nakon ovolikog veremena ludima iz ovog regiona još nije dosta svadja, i da bi koliko još sutra u rat.
A velike gazde trljaju ruke i zadovoljno misle samo dajte raji hleba i igara. Toliko od mene i lupajte minuse do sutra

nemanja.s

pre 6 godina

"..a od Srba u Hr ćemo napraviti pravoslavne Hrvate.." Franjo Tuđman na nekom od mitinga u iseljeništvu 1990. ".. mi ćemo im zadati takav udarac, da Srba na području Hr nestane, a kao pozivaćemo ih da ostanu.." 1995., pred vojnim rukovodstvom na sastanku...

Pera Mitić

pre 6 godina

Neka se istoričari bave istorijom a političari politikom. Gospodin je ispao pre svega jako neozbiljan i time sam pljunuo na državu koju zastupa.

Janko

pre 6 godina

Ne znam kad će ljudi shvatiti koliko je bitno da mir i stabilnost vlada u regionu i da je to jedini način da se poboljšaju uslovi za život svih nas!

tme.sigma

pre 6 godina

Ljudi to je neki pomocnik ministra branitelja. Pa sta kod nas izjavljuju Ivica i Vulin svakodnevno? Da sam Hrvat mislio bih da je invazija počela... oladite, to je sve da se skine paznja sa 1,4 posto rasta... najgori rast u Evropi. Ako ovako nastavimo ima da nas nema, ne treba nam spoljnji neprijatelj.

istina

pre 6 godina

" Takve zasjede i pucanja na civile i policajce nisu nisu tada počeli, već još malo ranije. Dosta prije prvih izbora i dolaska Tuđmana na vlast."

@mm

Provaljen si sa tom lažnom pričom odavno..

April 1990. dolazak Tuđmana na vlast
Avgust 1990. "balvan revolucija"

Zaga

pre 6 godina

Koliko me pamcenje sluzi a nadam se odlicno da su svi prognani iz sveg glasa vikali da ih je izdao Slobodan Milosevic.I vecina je njih bilo 5 oktobra pred skupstinom.

mile

pre 6 godina

Jednom, da smo normalna zemlja, bi trebalo oformiti naučne projekte za utvrđivanje sa naučnih pozicija o prirodi tog rata, i to mobilisati najozbiljniju naučnu javnost, jer nauka ne priznaje sumnjive argumente i utvrditi činjenice, bez obzira šta će te činjenice pokazati. To bi bilo vrlo ozbiljno sagledavanje koje bi nama sigurno pomoglo u jednoj stvari, da znamo tačno kako da se ophodimo prema tome, tj. da li da se odlučimo da li da ignorišemo naše zastupnike šovinističkih ideja ili njihove. Što znači, moramo da nađemo način da ignorišemo tu priču, to treba da bude naš cilj, podsećanje nam nije potrebno ni ako smo grešni ni ako smo ispravni, jer ako smo grešni nismo zaslužili i onda nije nam potrebna ta zemlja, a ako smo ispravni možemo se nadati da će sve doći na svoje.