Ključa; Vojska Pridnjestrovlja poručila: Odustanite

Predstavnici moldavske regije Pridnjestrovlje u ZSO za mirovnu operaciju pozvali su Kišinjev da odustane od akcija koje dovode do eskalacije tenzija.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.01.2024.

17:27

Ključa; Vojska Pridnjestrovlja poručila: Odustanite
Foto: Profimedia

To je izjavio medijima kopredsedavajući ZSO Oleg Beljakov.

"Vidimo šta se dešava na teritoriji Pridnjestrovlja od kada je Moldavija uvela carine. Bilo je masovnih skupova i protesta. To izaziva veoma veliku uznemirenost u društvu i može dovesti do posledica na liniji podele zone bezbednosti duž Dnjestra", istakao je Beljakov.

Prema njegovim rečima, pridnjestrovska strana izrazila je zabrinutost u poruci predstavnicima Moldavije, optužujući Kišinjev za kršenje sporazuma iz 1992. o principima rešavanja sukoba.

U tom sporazumu su se sukobljene strane obavezale da neće pribegavati sankcijama, blokadama, ograničenjima kretanja ljudi, robe i tereta, prenosi Tas.

Prethodno su pridnjestrovske vlasti optužile Moldaviju da ograničava isporuku lekova i medicinske opreme, kao i da blokira izvoz jednog broja preduzeća.

Kišinjev je od ove godine počeo da naplaćuje carine na robu koja se isporučuje u Pridnjestrovlje preko moldavske teritorije.

Predsednik pridnjestrovske oblasti Vadim Krasnoselski rekao je za Tas da bi šteta za pridnjestrovske kompanije iznosila desetine miliona dolara godišnje, dok će ograničenja uticati na cene u samoproglašenoj republici i na druge ekonomske pokazatelje.

Nakon toga je usledilo nekoliko masovnih protesta u toj regiji.

Zonu bezbednosti duž reke Dnjestar čuvaju zajedničke mirovne snage Rusije, Moldavije i Pridnjestrovlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: