Totalni haos u Ekvadoru: Zatvorenici zarobili čuvare

Snage bezbednosti Ekvadora pokušavaju da ponovo uspostave kontrolu u najmanje šest zatvora u kojima su u ponedeljak izbili neredi.

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2024.

17:32

Totalni haos u Ekvadoru: Zatvorenici zarobili čuvare
Foto: Profimedia

Zatvorenici su uzeli izvestan broj zatvorskih čuvara za taoce i zapretili da će ih ubiti ako vojnici budu raspoređeni da ponovo uspostave kontrolu nad zatvorskim ustanovama, javlja BBC.

Četiri policajca su takođe oteta nakon što je predsednik Danijel Noboa proglasio vanredno stanje.

Nemiri su izbili pošto je ekvadorski narko-bos Adolfo Marsijal Viljamar Fito pobegao iz zatvora u gradu Guajakil. Fito nije bio u svojoj ćeliji u nedelju ujutro kada je policija stigla da ga premesti u drugi zatvor u istom kompleksu.

Portparol ekvadorske vlade Roberto Isurijeta rekao je da je Fito, koji vodi moćnu bandu "Los Ćoneros", obavešten da će biti premešten iz zatvora La Rehional, gde je živeo u prostranoj ćeliji obojenoj u živahnim bojama i ukrašenoj muralima. Smatra se da je pobegao samo nekoliko sati pre planiranog prebacivanja. Dva zatvorska čuvara su privedena zbog sumnje da su pomogli Fitu da pobegne.

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa, koji je pobedio na izborima u novembru, proglasio je u ponedeljak dvomesečno vanredno stanje širom zemlje, kao i noćni policijski čas, u pokušaju da obuzda nasilje koje je izbilo nakon Fitovog bekstva.

Traga se za trojicom policajaca koje su na dužnosti u gradu Maćala oteli muškarci u neobeleženom automobilu, a još jedan policajac otet je u prestonici Kitu. Članovi bande "Los Ćoneros" učestvuju u naručenim ubistvima, iznuđivanju i trgovini drogom širom zemlje.

Ta grupa je takođe sklopila savez sa moćnim meksičkim narko-kartelom Sinaloa, koji krijumčari kokain iz susedne Kolumbije preko ekvadorskih luka u SAD i Evropu. Fito je preuzeo vođstvo bande nakon što je njen prethodni šef Horhe Luis Sambrano ubijen 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: