Petak, 22.12.2023.

13:08

Francuska zatvara svoju ambasadu u Nigeru

Francuska zatvara svoju ambasadu u Nigeru na neodređeno vreme nakon eskalacije tenzija između dve zemlje, javio je BBC.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Profimedia

Ambasada je saopštila da "nije više u mogućnostii da normalno funkcioniše" zbog brojnih ograničenja nametnutih od strane vojne hunte.

Nakon što je vojska preuzela vlast zbacivši demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma državnim udarom u julu došlo je do pogoršanja odnosa između Francuske i Nigera.

Ambasador i nekolicina francuskih članova osoblja su napustili zemlju u septembru mesec dana nakon što je vojska naredila ambasadoru da napusti Niger i blokirali ambasadu u glavnom gradu Nijameju.

Ambasadu je napalo više hiljada demonstranata ubrzo nakon puča, ali su ih nigerijske snage rasterale pre nego što su uspeli da upadnu u zgradu.

Saopštenje o zatvaranju ambasade dolazi neposredno pre isteka roka vojne vlade za odlazak francuskih trupa koji ističe danas.

Oni su bili stacionirani u zemlji kako bi pomogli u borbi protiv džihadističkih grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: