Novi rat na pomolu: Potpisane uredbe, poznati detalji

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro ozvaničio je "novu mapu Venecuele", u koju je uključio spornu teritoriju koju kontroliše Gvajana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos
Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

On je to nazvao novom venecuelanskom državom "Gvajana Esekibo", piše brazilski Žurnal nasional.

On je potpisao uredbe prema kojima se stvara nova venecuelanska država Esekibo, stvara komisija za njenu odbranu, sektor državne naftne kompanije i izdavanje dozvola za istraživanje energenata, između ostalog.

Kako se navodi, Maduro je imenovao generala Aleksisa Rodrigeza Kabelja za administratora teritorije i naredio stvaranje komisije za odbranu i oporavak Eskiba, kao i osnivanje regionalnog ogranka venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA.

Najavljeno je i da će stanovnicima Eskiba biti dodeljena dokumenta Venecuele.

Inicijativa dolazi samo dan nakon najave da će SAD izvesti vojne vežbe u Gvajani, uključujući i Esekibo, što je Venecuela protumačila kao čin provokacije.

Maduro je prvi put dao i vremenski okvir za sprovođenje planova: Godina 2030. ili kasnije da "ispuni mandat ljudi koji su glasali za“.

Očekuje se da će venecuelanski lider u narednih nekoliko dana otići u Moskvu, na već zakazano putovanje, navodi Kremlj.

Građani Venecuele su na referendumu 3. decembra glasali za polaganje prava na teritoriju Esekibo, koja je bogata naftom i mineralima, a koju kontroliše susedna Gvajana.

Teritorija Esekiba sa 159.500 kvadratnih kilometara čini dve trećine Gvajane.

Venecuela tvrdi da joj je ta teritorija oteta kada je granica sever-jug povučena pre više od jednog veka, dok Gvajana ističe da ponašanje Venecuele predstavlja direktnu pretnju miru i bezbednosti Gvajane i da ugrožava mir i bezbednost čitavog regiona.

Gvajana se još nije zvanično oglasila.

Vlasti Gvajane su pitanje iznele Savetu bezbednosti UN gde je u petak održan sastanak iza zatvorenih vrata, međutim, konkretne odluke nije bilo.

Ministar odbrane brazilske vlade Hoze Musio izjavio je u petak da Brazil prati krizu između Venecuele i Gvajane kako bi sprečio da se zemlja koristi kao instrument diplomatskog incidenta između suseda.

"Sve je to samo zbog izbora"

Pročitajte još:

Za sada ne postoje neke indicije koje pokazuju da postoji prava volja Venecuele da anektira teritoriju Gvajane, izjavio je danas analitičar Ivan Miletić povodom zahteva predsednika Venecuele Nikolasa Madura od državne naftne kompanije da izda dozvole za eksploataciju u Gvajani, i njegovog predloga da Narodna skupština usvoji zakon kojim bi ta oblast postala deo Venecuele.

On je za Tanjug rekao da analize koje do sada pristižu pokazuju da je to sve za unutrašnju potrebu predsednika Madura zbog važnih izbora sledeće godine, kako bi se ukinule sankcije Venecueli.

"On koristi ovu priliku i temu koja je emotivno vrlo važna za sve Venecuelance da ih mobiliše da izađu na izbore i glasaju za njega sledeće godine", rekao je Miletić.

Da li sve odgovara Rusiji?

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, opasnost od sukoba leži u tome što je to stari konflikt zamrznut pre 150 godina, koji je kolonijalno nasleđe Latinske Amerike, i dodaje da ima još nekoliko država koje imaju slične probleme sa nedefinisanim granicama još iz kolonijalnog vremena

"Sve je definisano resursima, i verovatno predsednik Maduro želi da izađe na tu scenu kao predsednik države koja je veliki proizvođač nafte, da bi mogao da utiče na to koliko će se nafte eksploatisati jer realno, rezerve su veličine takve da su veće nego koje ima Kuvajt, te koje su pronađene na samom moru koje Gvajana može da koristi", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje kako na dešavanja u Južnoj Americi gleda Vašington, Miletić je rekao da će se Vašington držati pravila međunarodnog prava i nepovredivosti granica.

"Pitanje je da li Venecuela za ovako nešto ima podršku Rusije, pogotovo što Rusija preuzima upravljanje Briksom od januara, i verovatno joj neće odgovarati takva jedna vrsta žarišta jer bi se ona uklopila u celu priču o lošem Putinu, lošoj Rusiji, tako da je moguće da će i Rusija malo ugasiti to žarište jer i njoj to neće odgovarati", ocenio je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu