Kina: Guterešov poziv je znak zabrinutosti

Kina pozdravlja napore Antonija Gutereša da posreduje u primirju u regionu Bliskog istoka, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO
EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

"Trenutna runda izraelsko-palestinskog sukoba dovela je do ozbiljne humanitarne katastrofe. Poziv generalnog sekretara Gutereša odražava snažnu zabrinutost međunarodne zajednice u vezi sa teškom situacijom u Gazi“, rekao je Vang na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima, Peking će nastaviti da jača koordinaciju sa svim uključenim stranama i igra konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija na Bliskom istoku.

Vang je dodao da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da sasluša prethodno izneta mišljenja u ime međunarodne zajednice i da blagovremeno preduzme korake u cilju zaustavljanja borbi, zaštite civila i ublažavanja humanitarne situacije, prenosi TASS.

Gutereš je ranije ove sedmice izjavio da se mora uspostaviti humanitarni prekid vatre kako bi se spasili životi i bezbedno isporučila blagovremena humanitarna pomoć. Kako je saopšteno iz kancelarije generalnog sekretara, Gutereš je poslao pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti UN pozivajući se na član 99, koji kaže da generalni sekretar može „predložiti Savetu bezbednosti bilo koje pitanje koje po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu