On je "opasnost po svetski mir"?

Tel Aviv -- Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen ocenio je da mandat generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša predstavlja "opasnost po svetski mir".

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

On je reagovao na Guterešovu odluku da se pozove na klauzulu u Povelji UN i pozove na intervenciju Saveta bezbednosti u ratu između Izraela i Hamasa.

Gutereš se pozvao na član 99 Povelje UN u kojoj se navodi da "generalni sekretar može skrenuti pažnju Savetu bezbednosti na bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i bezbednosti". Koen u poruci na platformi X tvrdi da Guterešova odluka "predstavlja podršku terorističkoj organizaciji Hamas" i odobravanje ubistava izraelskih starijih osoba, otmice beba i silovanja žena, preneo je "Tajms of Izrael". "Svako ko podržava svetski mir mora podržati oslobađanje Gaze od Hamasa", napisao je Koen. To je prvi put da se Gutereš pozvao na taj član od stupanja na dužnost 2017. godine i prvi put da ga je bilo koji generalni sekretar koristio od 1989. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu