Mediji: Srpske službe bezbednosti sve otkrile; Postojale su opasne ideje, praćeni su svi

Srpske službe bezbednosti otkrile i priznanice o plaćanjima za špijunažu koje je uhapšeni rezervni oficir Vojske Srbije primao od Bugarske, saznaju mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA/FRANCK ROBICHON
EPA/FRANCK ROBICHON

Podsetimo, Lj. G. (61), rezervni oficir Vojske Srbije i radnik Centra za kulturu u Bosilegradu uhapšen je u ponedeljak pod sumnjim da je odavao poverljive podatke stranoj zemlji.

Kako saznaju Novosti, poztivajući se na svoje izvore, Lj.G. je poslednjih nekoliko meseci intenzivno radio na prikupljanju podataka o aktivnostima srpskih službi bezbednosti, vojske i policije i stanju na administrativnoj liniji sa KiM.

Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija su otkrile i priznanice o "nagradama" za špijunažu koje je Lj.G. dobijao od bugarske tajne službe DANS.

On je, kako se navodi, isplate primao u bugarskim levima, uvek u Sofiji, a prilikom svake transakcije je uredno i svesno potpisivao priznanicu.

Lj.G. je navodno preko saradnika, među kojima je bilo i lokalnih političara i vojnih lica, sakupljao informacije o brojnosti, kadrovskoj hijerarhiji i strukturi, rasporedu, naoružanju jedinica Vojske Srbije na jugu države, pre svega Četvrte brigade raspoređene uz administrativnu liniju.

Agent DANS-a je prikupljao i detaljne informacije o pripadnicima srpskih službi bezbednosti iz pograničnog pojasa uz Bugarsku. Brojeve njihovih telefona, adrese i podatke o vozilima koje koriste prosleđivao je DANS-u. Struktura tih podataka ukazuje na nameru praćenja komunikacija i kretanja srpskih bezbednjaka, ali s obzirom na to da su tražena i mesta njihovog stanovanja, moguće je da su postojale i opasnije ideje.

Stručnjaci za bezbednost podsećaju da je bugarska agentura prisutna u srpskoj pokrajini još od vremena agresije NATO 1999. kada je delovala kao filijala nemačke BND.

Najprljaviji posao koji je, srećom neuspešno, pokušala da obavi je izmišljanje "srpske genocidne operacije Potkova". Bugarski špijuni su i tada prodavali podatke albanskim službama, pa je očekivano da isto rade i sada. Ipak, bezbednosni eksperti kažu da su bugarski interesi samo vrh ledenog brega.

“Balkanske filijale svoje ambicije i aspiracije samo uklapaju u prvorazredne zadatke koje su dobili od CIA, BND i MI-6”, kaže penzionisani pukovnik Ljuban Karan, nekadašnji rukovodilac u KOS.

Stručnjaci ukazuju da velike službe koriste balkanske "šegrte" da se ne bi kompromitovale u slučaju provale, kao 2002. kada je u motelu "Šarić" na delu uhapšen bivši šef CIA za Balkan i formalno nekadašnji prvi sekretar Ambasade SAD u Beogradu Džon Dejvid Nejbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu