Komesar UN upozorava na "zverske zločine" u Gazi

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk upozorio je na povećan rizik od "zverskih zločina u Gazi".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali
Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

On upozorava i na to da Palestinci trenutno žive u "potpunom užasu koji se produbljuje", piše BBC.

Na konferenciji u Ženevi Folker je istakao da Izrael i Hamas treba da se suzdrže od dehumanizujućih izjava, koje bi određeni sudovi mogli da protumače kao podsticanje ratnih zločina.

Tirk se osvrnuo i na navodne seksualne zločine počinjene od Hamasa, koje je rekao da shvata veoma ozbiljno jer žrtve zaslužuju istragu i pravdu.

Komesar UN je otkrio da je pisao izraelskoj vladi druge nedelje oktobra, nudeći da pošalje tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava na teren, kako bi mogli da istraže napad na Izrael, kao i da još uvek nije dobio odgovor, ali da se nada da će ga uskoro primiti.

Izrael tradicionalno odbija da sarađuje s humanitarnim organizacijama kao što su UN, tvrdeći da nailaze na dvostruke standarde pri istragama, što je naročito došlo do izražaja prethodnih nedelja nakon što je Tel Aviv optužio Međunarodni krivični sud i UN da zanemaruju patnje Izraelaca nakon napada Hamasa.

Zvaničnici u Izraelu su prethodne nedelje odbili da obnove vizu humanitarnoj koodinatorki za okupirane palestinske teritorije Lin Hejstings, nakon što su izjavili da su izgubili poverenje u njenu nepristrasnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu