Američka vojska ulazi u Švedsku?

Švedska i SAD su potpisale sporazum u oblasti odbrane kojim je Vašington dobio pristup svim vojnim bazama u skandinavskim zemljama.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2023.

12:36

Američka vojska ulazi u Švedsku?
Foto: Shutterstok/Bumble Dee

Švedski ministar odbrane Pal Džonson je izjavio da će dogovor koji je juče potpisan u Vašingtonu "stvoriti bolje uslove za Švedsku da joj SAD pomognu u slučaju rata ili krize".

On je objasnio da sporazum ne znači da će SAD koristiti svih 17 vojnih baza već da je za Vašington najvažnije da su u mogućnosti da, tamo gde im je najpotrebnije, skladište odbrambenu opremu.

Sporazum su u Pentagonu potpisali Džonson i američki ministar odbrane Lojd Ostin i tom prilikom su poručili da će sposobnost švedskih oružanih snaga ojačati NATO.

"Sporazum šalje snažan signal da ostajemo posvećeni zajedničkom rešavanju bezbednosnih izazova", rekao je Ostin.

SAD su postigle sličan sporazum sa zapadnim susedom Švedske, članicom NATO-a Norveškom 2021. godine i trenutno pregovaraju o takvom sporazumu sa članicama NATO-a Finskom i Danskom, dve druge nordijske zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: