Otkriven izraelski plan: Podaviće hamasovce – evo kako

Izrael razmatra plan za pumpanje morske vode u Hamasov sistem tunela ispod Pojasa Gaze.

Izvor: newsmax/M.S.
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovo je objavio u ponedeljak Vol strit džornal pozivajući se na američke zvaničnike.

Izraelske odbrambene snage obezbedile su pet velikih pumpi koje mogu da prenesu hiljade kubnih metara vode na sat iz Sredozemnog mora u tunele, navodi se u izveštaju.

Radovi na pumpama su navodno završeni sredinom novembra. Nalaze se otprilike jednu milju severno od kampa Al-Šati duž severne obale Gaze.

Izrael je prvi put obavestio Bajdenovu administraciju o planovima početkom novembra, rekli su zvaničnici, uz razgovore o efikasnosti takve operacije i potencijalnom uticaju na životnu sredinu, uključujući i vodosnabdevanje pojasa.

Zvaničnici su rekli da je reakcija u Vašingtonu bila pomešana, pri čemu su neki to podržavali, a drugi privatno izražavali zabrinutost, iako "nije bilo nikakvo protivljenje planu SAD".

Američki zvaničnici rekli su da ne znaju koliko je Izrael blizu da sprovede planove, a konačna odluka o tome da li će nastaviti još uvek se čeka.

"Nismo sigurni koliko će potapanje tunela biti uspešno, jer niko ne zna detalje tunela i tla oko njih“, rekao je izvor.

Vol strit džornal se obratio zvaničniku IDF-a, koji je odbio da komentariše izveštaj, rekavši samo da "IDF radi na razbijanju terorističkih kapaciteta Hamasa na različite načine, koristeći različite vojne i tehnološke alate“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu