Utorak, 05.12.2023.

10:49

Greškom ubijeno na desetine civila; Pokrenuta istraga

Predsednik Nigerije Bola Tinubu pozvao je danas na detaljnu istragu vojnog napada dronovima, u kome su, umesto pobinjenika, greškom ubijeni civili.

Izvor: Tanjug

Greškom ubijeno na desetine civila; Pokrenuta istraga
EPA/STR

Prema nigerijskim vlastima, u severnoj državi Kaduna tokom vikenda ubijeno je najmanje 85 ljudi, a guverner države, jedan verski vođa i svedoci rekli su Rojtersu u ponedeljak da je na desetine civila ubijeno u napadu vojnih dronova koji su trebali da budu usmereni na pobunjenike i kriminalne bande u ovoj afričkoj državi.

Državna agencija za upravljanje vanrednim situacijama u Kaduni saopštila je u danas da je najmanje 85 ljudi poginulo tokom napada, dajući prvu zvaničnu potvrdu o broju žrtava tokom vikenda.

Predsednik Tinubu, koji prisustvuje klimatskom samitu Cop28 u Dubaiju, rekao je da je incident sa bombarodvanjem u selu u Tundun Biriju "veoma nesrećan, uznemirujuć i bolan ", saopštila je njegova kancelarija.

"Predsednik vodi temeljnu i sveobuhvatnu istragu o incidentu i poziva na smirenost dok vlasti pažljivo proučavaju sve okolnosti nesreće", navedeno je u saopštenju.

Nigerijska vojska se nije oglašavala, ali vazduhoplovstvo je negiralo da je uključeno u misiju koja je dovela do napada u nedelju, navodi Rojters.

Nigerijska vojska vodi dugotrajan rat protiv islamističkih pobunjenika na severoistoku zemlje, a takođe već godinama vrši vazdušne napade i u drugim njenim delovima.

Kaduna je udaljena 163 km od prestonice Abudže i izvan je ratne zone na severoistoku, ali vojska i vazduhoplovstvo tamo intervenišu zbog naoružanih kriminalnih bandi koje napadaju sela i vrše masovne otmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: