"Ovo je čistilište..."

Ako je Zapad spreman da podrži Ukrajinu onda mora da uradi više. Ako nije, onda mora to da kaže, navodi za ARD strateg i pukovnik Markus Rajsner.

Izvor: DW
Podeli
Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov
Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

“Ovo jadno čistilište trenutno donosi samo više mrtvih“, dodao je on.

Na pitanje da li to zanači da će Ukrajina izgubiti rat, Rajsner navodi da će Ukrajina izgubiti rat ako joj Zapad ne pruži neophodnu podršku.

“Ovo je rat iscrpljivanja, tu su ključni resursi, a ne moral. Međutim, u evropskim prestonicama je raspoloženje loše: smatralo se da su isporuke oružja dovoljne. Ali to nije slučaj”, istakao je on,a prenosi Dojče vele.

Na konstataciju da je Zapad već dosta isporučio, i nastavlja da daje i podržava Ukrajinu, Rajsner navodi da je situacija ozbiljna. “Zapad to mora da shvati. Da li je spreman da podrži Ukrajinu? Onda mora da uradi više. Ako nije spreman onda mora to da kaže. Ovo jadno čistilište trenutno donosi samo više mrtvih, ali ne rezultate”, dodao je on.

“Postojećom proizvodnjom oružja neće moći da se isporuči ono što je zaista potrebno. Potrebno je više truda. I ne želim da ovde koristim izraz ratna ekonomija, ali je potreban veći napor”, ističe još Rajsner.

Prema njegovim rečima, izgleda da Evropa nije prepoznala ozbiljnost situacije, jer je to moralo da bude povezano značajnim ratno-ekonomskim naporima. “Sam NATO kaže: Bure se polako prazni, a mi više nemamo. Povećanje proizvodnih kapaciteta traje godinama, a ne mesecima. A Ukrajina više nema funkcionalan vojno-industrijski kompleks potrebnih razmera”, navodi on.

Nakonstataciju da ukrajinska ofanziva nije donela željeni uspeh, kao i da Ukrajinci trenutno nisu u stanju da zadrže Ruse u pokretu, Rajsner navodi da je situacija gora nego prošle godine.

“Rusija je tada dugo bila u defanzivi, plašila gubitka okupiranih teritorija. Zato je počela da se ukopava. Ukrajina je tada krenula u ofanzivu sa opremom kojom je raspolagala, i nije uspela. Posle toga, rusko raspoloženje se promenilo nabolje. A sada Rusi čak veruju da vremenom mogu da pobede”, ističe.

Najgore je vojnicima u rovovima I sada je situacija takva da “ako si ranjen, umrećeš”. Na pitanje kako se ta “klanica2 može zaustaviti, Rajsner odgovara:

“To je dilema. Postoje mnoge paralele sa situacijom u Koreji. Korejski rat je na početku bio veoma dinamičan, a onda je došlo do zastoja. Potom su bile potrebne dve godine i 473 dana pregovora da se definiše dokument od 18 stranica kojim je uspostavljen prekid vatre koji i danas na snazi. Te dve zemlje su i dalje u ratu. Ali, to bi značilo da Ukrajina više neće postojati u granicama kakve poznajemo. A dilema se sastoji u tome da će Rusija biti još manje voljna da pregovara čim primeti da je Zapad na kolenima.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu