"Rusija je za očuvanje i jačanje UN koje, za sada, nemaju alternativu"

Rusija se zalaže za očuvanje i jačanje Ujedinjenih nacija, jer trenutno nema alternative ovoj organizaciji, izjavio je Genadij Gatilov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/lev radin
Ilustracija: Shutterstock/lev radin

"Danas nema alternative za UN. Ako ne bude UN, neće postojati ništa. Nejasno je na osnovu čega će se onda graditi međunarodni odnosi. Mi smo za očuvanje i jačanje UN", rekao je Genadij Gatilov, stalni predstavnik Rusije pri kancelariji UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi u intervjuu za TASS.

Rusija podržava reformu UN, koja bi odražavala interese svih država i svih grupa država, istakao je on.

"S tim u vezi, UN, bez obzira na svoj sadašnji oblik i dramatične epizode ​​u svom sadašnjem delovanju i dalje ostaju jedina univerzalna međunarodna organizacija u kojoj treba tražiti tačke saglasnosti i odgovore na izazove sa kojima se čovečanstvo suočava", rekao je Gatilov.

On je istakao da imajući to u vidu, Rusija radi u Ženevi i trudi se, ma koliko to bilo teško, da ispuni očekivanja i nastavi konstruktivnu saradnju sa svim zemljama.

"Čak i tokom Hladnog rata uspeli smo da pronađemo obostrano prihvatljiva rešenja u UN, uključujući i njen Savet bezbednosti, čime smo sprečili da svet sklizne na ivicu svetskog rata", rekao je Gatilov.

Sada je situacija "zakomplikovana, posebno u UN, to moramo priznati", naglasio je on.

"Naši protivnici odbijaju da slušaju šta im govorimo i da vode računa o našim interesima", naveo je on. Prema njegovim rečima, u UN je postalo mnogo teže raditi u tom pogledu, što važi za UN u celini, uključujući i kancelariju u Ženevi.

"Postalo je teže pronaći zajednička rešenja", istakao je Gatilov. Prema njegovim rečima, Rusija ne zatvara vrata dijalogu sa zapadnim protivnicima.

"Mi ne izbegavamo razgovore. Mi učestvujemo u njima", rekao je Gatilov. On je kazao da Rusija oseća odbijanje i nespremnost da razgovaraju sa njom.

"Čak su postali oprezni u održavanju ličnih kontakata, što je veoma čudno za diplomatsku praksu. Odbijaju bilateralne susrete", dodao je Gatilov.

Prema njegovim rečima, to je veoma žalosno, jer diplomatija ne treba da prati put prekida kontakata. "Trebalo bi da pazimo jedni na druge i, ako je moguće, da vodimo računa o interesima drugih", Gatilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu