U Nemačkoj od početka sukoba prijavljeno 994 antisemitskih incidenata

U Nemačkoj su u prvom mesecu rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas prijavljena ukupno 994 antisemitska incidenta.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File
Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein, File

Više o sukobu Izraela i Hamasa čitajte na našem LIVE blogu.

To je 29 slučajeva dnevno, što je 320 odsto više od dnevnog proseka 2022. godine, saopštilo je Savezno udruženje za istraživanje i informisanje o antisemitizmu (Rias) u Berlinu.

Podaci se odnose na period od 7. oktobra do 9. novembra 2023. godine.

Mnogi Jevreji su iskusili antisemitske incidente u svom svakodnevnom životu i osećali se nesigurno, kaže Rias.

Antisemitizam i antiizraelska propaganda takođe su u porastu na univerzitetima, gde je prijavljeno 37 antisemitskih incidenata. Jevrejski studenti rekli su da ih kolege studenti okrivljuju za postupke Izraela.

Neki su prestali da idu na univerzitet. Brojke su alarmantne, ali ne i iznenađujuće, rekla je Hana Vejler, predsednica Jevrejske studentske unije Nemačke.

Od 7. oktobra, mladi Jevreji kontinuirano izveštavaju o tome koliko je antisemitizam koji opažaju u svom svakodnevnom životu porastao, posebno u kontekstu univerziteta.

Centri za izveštavanje Rias zabeležili su 177 antisemitskih skupova širom zemlje.

Tome su doprinele dezinformacije, kao što su neprovereni izveštaji o navodnom napadu izraelske vojske na bolnicu Al-Ahli 17. oktobra.

"Hamasovi propagandni uspesi imaju veći uticaj na broj i tok protesta u Nemačkoj od akcija same izraelske vojske", rekao je direktor Rijasa Benjamin Štajnic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu