Fon der Lajen u Podgorici: CG da se fokusira na pristupanje EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Podgorici, da Crna Gora treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic
TANJUG/AP Photo/Risto Bozovic

Fon der Lajen je na zajednicckoj konferenciji nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem rekla je da zna koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju EU i istakla da joj je drago što će im pomoći da se to ostvari.

Ponovila je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, te istakla da joj je drago ssto je zvaniccna Podgorica odlučna da održi tu poziciju.

Čestitala je na stoprocentnom usaglašavanju Crne Gore sa bezbednosnom i spoljnom politikom i dodala da je sa Milatovićem razgovarala i o tome da treba približiti privrede EU i Crne Gore.

Istakla je da Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdevač električne energije u regionu i da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal, te da, ako se to ostvari, može uvećati BDP regiona za 10 odsto.

"To treba da iskoristite", poručila je Fon der Lajen.

Ukazala je da su, ako se otvori zajedničko tržište, za to potrebne reforme i da će Crna Gora morati da ostvari rezultate u tim reformama.

"Na primer, za Crnu Goru je to unapređenje poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo da udvostručimo vaše privrede za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku", rekla je Fon der Lajen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu