Iz Moskve kažu: Trudo, podnesi ostavku

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin pozvao kanadskog premijera Džastina Trudoa da podnese ostavku posle incidenta u parlamentu te zemlje sa ukrajinskim nacistom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP
Tanjug/Nathan Denette/The Canadian Press via AP

"Zelenski i Trudo su sakrili iza leđa predsednika donjeg doma parlamenta Kanade prebacivši na njega svu odgovornost za skandalozan incident u parlamentu gde su stojeći aplaudirali nacističkom zločincu koji se služio u SS diviziji 'Galicija' ", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Kao posledica toga predsednik parlamenta je podneo ostavku, konstatovao je Volodin.

"Zelenski, prestravljen, čeka, ponašajući se kao da on tamo uopšte nije bio. Kanadski premijer je odbio da se izvini. 'Samo smo udarali dlan o dlan' , kaže on. Trudo treba da podnese ostavku i da snosi odgovornost za rehabilitaciju i propagandu nacizma... Zajedno s njim treba da ode i Zelenski, sramota za jevrejski narod", zaključio je predsednik Dume, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, na sednici parlamenta Kanade je u čast posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Jaroslav Hunka, koga je predsedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata".

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije "Galicija" SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zverstvima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je da ni on ni delegacija Zelenskog nisu upoznati sa pozivom u parlament zemlje i planovima da se oda počast ukrajinskom SS vojniku, kojeg je pronašao predsedavajući Donjeg doma Entoni Rota. Trudo tvrdi da se radi o ruskoj propagandi.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadiuš Mularčik u intervjuu agenciji PAP rekao je da predsednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Entoni Rota mora da podnese ostavku nakon skandala sa odavanjem počasti bivšem pripadniku SS divizije.

Rota je juče saopštio da podnosi ostavku nakon skandala u kanadskom parlamentu.

TV "CTV njuz" objavila je da su se članovi kanadskog parlamenta saglasili sa predlogom lidera partije "Kvebečki blok" da osude nacizam u svim njegovim formama povodom ovog skandala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu