Ministarka odbrane: Rusi pokušali da se mešaju u strateške interese Severne Makedonije

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovska je danas izjavila da su trojica proteranih ruskih diplomata radila protivno diplomatskim pravilima.

Izvor: Beta
Podeli
 EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ona je istakla da je strateški cilj Severne Makdonije članstvo u NATO i EU i da "svako ko pokuša da opstruiše taj put ne može da bude prijatelj", posebno ako bi da to uradi "mešanjem u rad institucija ili bilo kog drugog subjekta u državi".

Petrovska je dodala da su Armija i Ministarstvo odbrane bezbedni i da imaju razvijen sistem zaštite od bilo kavih utucaja, posebno, kako je rekla, "ovakvih zlonamernih".

Severna Makedonija je u utorak, 12. septembra, proterala trojicu diplomata Rusije jer su se, kako je tada objavljeno, bavila "aktivnostima koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima". Ta odluka je naljutila Moskvu koja je najavila da "neodgovorni i neprijateljski napad vlasti u Skoplju neće ostati bez odgovora".

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je potom objavio da je njegova zemlja u protekle dve godine proterala 21 ruskog diplomatu jer su kršili Bečku konvenciju i bavlili se špijunažom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu