Proterani su: Rusi izrazili snažan protest

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je snažan protest bugarskom ambasadoru u Rusiji Atanasu Kristinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je protestovalo zbog proterivanja sveštenika Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske, objavili su na svom sajtu.

"Dvadeset petog septembra u ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvan je ambasador Bugarske Atanas Kristin, kome je uručen oštar protest u vezi sa proterivanjem trojice sveštenika metohije Sofijske Ruske pravoslavne crkve iz Bugarske pod izmišljenim izgovorom, na bogohulan i uvredljiv način", navodi se u saopštenju, prenosi agencija RIA novosti.

Rusko ministarstvo je delovanje bugarskih vlasti nazvalo još jednom provokacijom "potpuno u skladu sa aktuelnim evroatlantskim smernicama za borbu protiv ruskog uticaja" i obećalo je neizbežne neprijatne posledice po inicijatore.

"Čvrsto smo uvereni da su njihovi planovi usmereni na podrivanje vekovnih duhovnih veza i tradicije prijateljstva između naroda Rusije i Bugarske, ali oni nemaju perspektivu i osuđeni su na neuspeh", dodaje se u saopštenju ruskog MSP.

Prethodno je bugarska imigraciona služba naredila sveštenicima ruske crkve-manastira u Sofiji da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Među njima su arhimandrit Vasijan, sekretar metohije Sofijske protojerej Jevgenij i jedan službenik hrama.

U obrazloženju bugarskih vlasti je navedeno da se oni smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost Bugarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 683 idi na stranu