Sreda, 20.09.2023.

16:23

Dolazi 40.000 NATO vojnika: "Napadači napreduju, desetine hiljada spremno..."

NATO vežba "Steadfast defender" najveća od Hladnog rata održaće se sledeće godine uz učešće 40.000 vojnika.

Izvor: RT.rs

Dolazi 40.000 NATO vojnika:
Foto:Tanjug/Riley Blennerhassett/Australian Department of Defense via AP

Na vežbama će učestvovati i više od pedeset pomorskih brodova i nekoliko eskadrila borbenih aviona, a svi oni će testirati nedavno donete odbrambene planove Alijanse, prema realnim scenarijima u kojima je naravno, neprijatelj Rusija, piše RT.

Rival protiv koga se nekada ratovalo u okviru ove vežbe, zvao se "Botnija". U svetu fantazije američkih vojnika bila je to pseudodemokratija koja se smatrala pretnjom članovima Alijanse i po mogućstvu se nalazila na njenom istočnom krilu, piše RT.

Kako piše "Frankfurter algemajne cajtung", mislilo se i tada na Rusiju, ali ova fiktivna država imala je fiktivne puteve, luke i granice. U međuvremenu, NATO čelnici su shvatili da bez vežbanja sa ciljevima uz stvarne geoprostorne podatke - vojnici neće naučiti kako da se ponašaju sa stvarnim problemima koje treba prevazići.

FAZ podseća da je u junu 2020. NATO usvojio svoj "Koncept odvraćanja i odbrane u evroatlantskom prostoru", gde se desio zaokret od kriznih operacija van područja savezništva ka klasičnoj nacionalnoj i odbrani Alijanse.

Rusija je tada klasifikovana kao najveća neposredna pretnja.

"NATO je na osnovu toga potom razvio novi model snaga i nove planove odbrane. I jedno i drugo su odlučili šefovi država i vlada na samitu u Viljnusu u julu. Po prvi put od Hladnog rata, velikim formacijama trupa ponovo se dodeljuju specifični operativni scenariji koji sada moraju da se vežbaju", ukazuje FAZ.

Vojnici će neprijatelja, istočni vojni savez koji napada NATO i izaziva kolaps Alijanse, ovog puta zvati "OKASUS", ali se na kartama za manevre jasno vide članice tog protivničkog pakta. To su Rusija i Belorusija u njihovim stvarnim granicama.

"Steadfast defender" je zamišljen ovako: Protivnička Alijansa napada NATO na njegovoj najslabijoj tački, Suvalki jazu na kopnenoj granici između Poljske i Litvanije, širokoj samo 60 kilometara. Napadači napreduju ka Visli. NATO aktivira desetine hiljada vojnika, koji bi trebalo da budu spremni za akciju za samo nekoliko dana.

Preko Atlantika onda stižu pojačanja iz Amerike, a tri grupe nosača aviona kreću se ka evropskim lukama. Odatle borbene grupe moraju što pre da pređu u operativni prostor i da pritom pređu dve reke. Vrhunac vežbe, kako najavljuje FAZ, predviđen je za početak marta, kada vojnici iz dva pravca stignu do Visle

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: